Καίτη Χωματά.
Καίτη Χωματά ,η ελληνίδα τραγουδίστρια που ταυτίστηκε με το «Νέο Κύμα» του ελληνικού τραγουδιού στα μέσα της δεκαετίας του '60.
Η Αικατερίνη (Καίτη) Χωματά, με καταγωγή από τη Νάξο, γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1946 στην Αθήνα και έζησε τα νεανικά της χρόνια στην Πλάκα. Σπούδασε κλασσικό χορό και με το τραγούδι ασχολήθηκε εντελώς τυχαία στις αρχές της δεκαετίας του '60, όταν εξαιτίας μιας αποβολής από το σχολείο, βρέθηκε στην εκπομπή «Νέα Ταλέντα», που παρουσίαζε ο Γιώργος Οικονομίδης στους ραδιοθαλάμους του ΕΙΡ στο Ζάππειο. Την άκουσε ο Αλέκος Πατσιφάς (παραγωγός και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας ΛΥΡΑ) και τη σύστησε στον συνθέτη Γιάννη Σπανό, που εκείνη την εποχή πηγαινοερχόταν μεταξύ Παρισιού και Αθήνας και αναζητούσε νέες και άφθαρτες φωνές.
Ο συνθέτης ενθουσιάστηκε με τη φωνή της Καίτης Χωματά και της έδωσε το πρώτο της τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» (σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου), που υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού τραγουδιού. Η Καίτη Χωματά ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο τα πρώτα τραγούδια του Γιάννη Σπανού, που σηματοδότησαν την αρχή του Νέου Κύματος, ενός βραχύβιου μουσικού κινήματος, που κινούταν μεταξύ λαϊκού και έντεχνου, με κύριο χαρακτηριστικό τις τρυφερές και φευγάτες μπαλάντες, που εκτελούνταν από λίγα όργανα ή ακόμα συνηθέστερα από μία κιθάρα και μία φωνή. Ο όρος «Νέο Κύμα» έχει νονό τον Γιάννη Σπανό και αποτελεί μετάφραση του γαλλικού nouvelle vague.
Η Καίτη Χωματά συνεργάστηκε ακόμη µε τους συνθέτες Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Γιώργο Κριµιζάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα, Βασίλη Κουµπή, Νίκο Δανίκα, ενώ είπε πολλά τραγούδια, σε δεύτερη εκτέλεση, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και του Σταύρου Ξαρχάκου. Ερμήνευσε περίπου 200 τραγούδια («Θα διώξω τα σύννεφα, θα γίνω φεγγάρι», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Κι αν σ' αγαπώ δεν σ' ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των Βράχων», «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας», σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη) και εξέδωσε 18 δίσκους.
Το 1965 διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Γιάννη Σπανού «Μιλάς» κι ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε στην μπουάτ «Παράγκα» (στην οδό Κέκρωπος στην Πλάκα), που είχε ανοίξει ο πρώτος της σύζυγος, ο ηθοποιός Βασίλης Μαυροµµάτης. Εκεί καταγράφηκε η πρώτη της παρουσία στο πάλκο, µαζί µε τον Διονύση Σαββόπουλο, ο οποίος μόλις είχε έρθει από τη Θεσσαλονίκη. Την επόµενη σεζόν, το 1967, στην μπουάτ «Αυλαία» συνεργάστηκε µε τον Μιχάλη Βιολάρη, με τον οποίο συναντήθηκε για πρώτη φορά και η φιλία και συνεργασία τους έμελλε να κρατήσει μία ζωή.
Το 1969 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Βασίλη Μαυρομάτη «Σκιές στην Άμμο», μία καλοκαιρινή ιστορία σ' ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί, στο οποίο εκτυλίσσεται μία υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική Γιάννη Σπανού. Στην ταινία έπαιζε και ο Μιχάλης Βιολάρης κι εκεί πρωτακούστηκαν τα τραγούδια «Βάρκα χωρίς πανιά», «Μακρυμαλλούσα κοπελιά» και «Η Μπαλάντα της Καίτης».
Σε νεαρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο, τον οποίο πολέμησε γενναία για 32 χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα διαστήματα αποχής από το τραγούδι. Τη χειμερινή σεζόν 2009-2010 τραγούδησε στη μουσική σκηνή «Ωδήsia» στο Γκάζι, μαζί με την Πόπη Αστεριάδη, τον Μιχάλη Βιολάρη, τον Κώστα Καράλη, ενώ δεν πρόλαβε να τραγουδήσει μαζί µε τους φίλους της από το Νέο Κύµα στις προγραμματισμένες εμφανίσεις στο «Μπάντµιντον».
Η Καίτη Χωματά είχε κάνει δύο γάµους. Τον πρώτο µε τον ηθοποιό Βασίλη Μαυροµµάτη, µε τον οποίο απέκτησε δύο κόρες (και τέσσερα εγγόνια), ενώ τα τελευταία 31 χρόνια σύντροφός της ήταν ο μέγας θαυμαστής της Γιάννης Λιανός.
Έφυγε από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 2010, ανήμερα των γενεθλίων της, σε ηλικία 64 ετών. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, μετά από τροχαίο ατύχημα.
Καίτη Χωματά: Μια αγάπη για το καλoκαίρι.
Ένα παλιό μας ποστ για μια ωραία περίπτωση, που χάθηκε νωρίς.
Λάτρευα την Καίτη Χωματά για μια παράξενη, καλτ ασπρόμαυρη ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε: το “Σκιές στην ‘Αμμο”. Είχε γυριστεί τo 1970 σε μια Νάξο έρημη και εξιδανικευμένη, με εικόνες καλοκαιριού που σχεδόν ταυτίζονται με τις παιδικές μου αναμνήσεις από το νησί που μεγάλωσα. Το σενάριο ήταν του Ιάκωβου Καμπανέλη και η σκηνοθεσία (μετρημένη και επαρκής) του άντρα της, ηθοποιού Βασίλη Μαυρομάτη.
Η ιστορία (αν θυμάμαι καλά) ακολουθεί μια σπείρα αρχαιοκαπήλων, και η Καίτη είναι το κορίτσι του αρχαιοκάπηλου. Απομονωμένοι σε μια αμμουδιά, στην καλύβα ενός μάλλον λοξού ψαρά που τους φέρνει νερό και τρόφιμα (του Μιχάλη Βιολάρη), ζούν μια ζωή που ενώ πήγαινε να γίνει αστυνομική κλίνει περισσότερο στο soft core.
Η πλοκή δεν έχει ιδιάιτερο βάρος, όσο ο ασύλληπτος ερωτισμός της γυναίκας αυτής που τραγουδούσε με την κυριολεκτικά βελούδινη φωνή της επτά τραγουδια του Σπανού
(τα κορυφαία του για μένα: Η Μπαλλάντα της Καίτης, Μια αγάπη για το καλοκαίρι, Γιατί να ‘ρθείς κλπ).
Το σκηνικό είχε όλα όσα κάνουν το ελληνικό καλοκαίρι ακαταμάχητο: φεγγάρι και καλαμιές, νυχτερινό σεξ στην άμμο, καβούρια που τρως στη θάλασσα καταμεσήμερο, βαρκάδες, έρημες παραλίες…
Η εικόνα έμοιαζε ασημένια, με την ασπρόμαυρη ποιότητα της Φίνος εκείνης της εποχής, το μοντάζ του Ντίνου Κατσουρίδη ήταν κι αυτό μουσικό -σα μπαλλάντα.
Την ξεχώριζα την Καίτη, γι αυτό και ήταν από τις ελάχιστες του είδους της που φιλοξενήσαμε στη LifO, σε μια συνέντευξη για το πρώτο τέυχος του LIFO/Αύγουστος 2008. Ήταν μια σπουδαία φωνή, (σαν φωνή που φέρνει από μακρυά ο αέρας) και γι αυτό, όχι τυχαία, θεωρείται η ηγερία του νέου κύματος.
Αναδημοσιεύουμε την παλιά της συνέντευξη στη LifO, σαν ένα μικρό αντίο.
"Tραγουδάω από σύμπτωση"
«Έγινα τραγουδίστρια από καθαρή τύχη. Και σύμπτωση. Από μια αποβολή που μου έδωσαν απ' το σχολείο» μου λέει η κ. Χωματά, την ώρα που η κόρη της ψάχνει να βρει μια καλοκαιρινή φωτογραφία στα άλμπουμ και ο μπόμπιρας εγγονός της μου δείχνει χοροπηδώντας τη θήκη απ' τα γυαλιά του. «Πήγα στα ταλέντα - στον Οικονομίδη τότε, στη ραδιοφωνία στο Ζάππειο. Ανέβηκα να τραγουδήσω για να κάνουμε πλάκα κι από ‘κει και πέρα ξεκίνησαν όλα. Με άκουσε ο Πατσιφάς και με σύστησε στον Σπανό. Ζητούσε μια φωνή άφθαρτη, τελείως φρέσκια, για να πει το είδος που είχε φέρει απ' το Παρίσι: το Νέο Κύμα, τη Nouvelle Vague. Μ' άκουσε, ενθουσιάστηκε, κι αυτό ήταν όλο».
Η ατμόσφαιρα οικογενειακή. Η Καίτη Χωματά που συναντώ είναι μια γιαγιά με τέσσερα εγγόνια. «Θα ήθελα περισσότερα» μου λέει με παράπονο, «αλλά το έχω πάρει πια απόφαση ότι δεν θα κάνουν άλλα. Είναι δύσκολες εποχές για παιδιά, ειδικά για αγόρια!». Σχολιάζει την εξαφάνιση της Καλομοίρας: «Πολύ λυπήθηκα που δεν θα γυρίσει, γιατί ήταν ένα πολύ αγαπητό παιδί. Πολύ τη συμπαθούσα. Έμπαινε μέσα στην καρδιά σου αυτό το κορίτσι. Πικράθηκε. Της επέβαλαν να πει τραγούδια που μπορεί να μην ήθελε να πει».
-Δεν ήταν πάντα έτσι; Εσείς δεν έχετε πει κάποιο τραγούδι που δεν σας άρεσε;
Όχι κανένα! Δεν μας συνέβη ποτέ εμάς αυτό που γίνεται τώρα. Μπορεί να μην είχαμε τη μεγάλη ποικιλία να διαλέξουμε, αλλά υπήρχαν άνθρωποι που ήξεραν και διάλεγαν σωστά για μας - ο Πατσιφάς και ο Σπανός. Δεν έχω πει ούτε ένα τραγούδι που δεν ήθελα. Δεν ξέρω αν έτυχε, αλλά ακόμα κι όταν δεν ήταν σίγουροι ότι κάποιο κομμάτι θα «αποδώσει» στο κοινό, δεν ήταν λάθος επιλογή. Ο Πατσιφάς θεωρώ ότι ήταν η πιο μεγάλη μορφή στο ελληνικό τραγούδι. Αυτό που δεν υπάρχει σήμερα.
-Τι ήταν αυτό που έκανε διαχρονικά τα τραγούδια του Νέου Κύματος;
Νομίζω ότι ήταν ένα μείγμα από πολλά πράγματα. Βασίστηκαν πολύ στην απλότητα, στο στίχο, απευθύνθηκαν στον πολύ κόσμο, παρόλο που τα χαρακτήριζαν «ποιοτικά τραγούδια». Πιστεύω ότι η ποιότητα δεν απέχει πολύ από αυτό που λέμε «μαζική διασκέδαση». Τραγουδήσαμε ποίηση, στίχους ποιητών που τους βγάλαμε στην επικαιρότητα. Δεν μιλάω φυσικά για Ρίτσο και Σεφέρη - τραγουδήσαμε πολλούς ποιητές, οι οποίοι ήταν άγνωστοι στο μεγάλο κοινό και τους κάναμε γνωστούς. Ήταν κομμάτια που βασίστηκαν στην απλή μελωδία που έμπαινε κατευθείαν στην καρδιά των παιδιών. Υπήρχε τότε και το πολιτικό τραγούδι επειδή αντιδρούσαμε στα γεγονότα που ζούσαμε - κι όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκοσμίως. Τώρα είναι μια άλλη εποχή, που δίνει άλλου είδους ερεθίσματα. Τα γεγονότα μπορεί να υπάρχουν, αλλά δεν απασχολούν τους νέους με τον ίδιο τρόπο. Δεν τους ενδιαφέρουν τα ίδια πράγματα, τίποτα δεν τους εντυπωσιάζει. Είναι πολύ λίγοι αυτοί που αντιδρούν σε όσα συμβαίνουν γύρω τους. Ενώ τότε ήταν το 90%, σήμερα είναι το 20%.
-Νοσταλγείτε ποτέ εκείνα τα χρόνια;
Μπα! Δεν νοσταλγώ τίποτα. Υπάρχουν πολλές στιγμές που μπορώ να θυμηθώ, αλλά προτιμώ να ζω στο σήμερα. Όλη αυτή η εποχή ήταν έντονη γενικώς. Δεν μπορείς να σταθείς σε κάτι συγκεκριμένο. Και μπορώ να θυμηθώ μόνο χαρές. Ήμουν πιτσιρίκα, ζούσα τη ζωή μου, έκανα αυτό που ήθελα, δεν πόνταρα ούτε στο πώς θα γεμίσω την τσέπη μου. Έκανα αυτό που αγαπούσε. Παντρεύτηκα πολύ νωρίς άλλωστε και είχα πάντα το σπίτι μου και τα παιδιά μου. Και να σου πω την αλήθεια, δεν το είδα ποτέ το τραγούδι ως επάγγελμα. Το ‘βλεπα ως χόμπι. Δεν έγινα ποτέ επαγγελματίας τραγουδίστρια, ήμουνα πάντα μια ερασιτέχνης. Με την ακριβή έννοια της λέξης. Ήταν τόσο απλή η ζωή μου... Το μόνο που μου έμεινε ως απολογισμός είναι η αγάπη που έχω εισπράξει απ' τον κόσμο. Γιατί από λεφτά να μην το συζητάμε. Εμείς δεν πήραμε ποτέ λεφτά.
-Ρεπερτόριο αλλάξατε ποτέ;
Βεβαίως και έχω τραγουδήσει κι άλλα πράγματα. Στα μαγαζιά. Και τραγούδια άλλων και λαϊκό τραγούδι. Μόνο ποιοτικό όμως, όχι αυτό που λέμε «σκυλέ». Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Καλδάρα - έχουν γράψει αριστουργήματα όλοι αυτοί.
-Πότε ηχογραφήσατε τον τελευταίο δίσκο σας;
Το 1988. Τραγούδησα Αλέκο Χρυσοβέργη. Δεν με ήθελαν σε αυτό το στυλ, με είχαν συνδέσει με μία εποχή και με έναν άλλο ήχο, με έβλεπαν ως ερωτική τραγουδίστρια περισσότερο. Έχω πει και λαϊκό τραγούδι πάντως, και ζεϊμπέκικο του Μαμαγκάκη σε μια ταινία, κι άλλους λαϊκούς. Δεν έχω πει μόνο μπαλάντες.
- Έχετε πρωταγωνιστήσει και σε μια ταινία.
Μόνο σε μία, κι ας έχουν την εντύπωση ότι έχω παίξει σε περισσότερες. Στο Σκιές στην Άμμο, που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Μαυρομάτης. Είχα την εντύπωση ότι δεν την ξέρει ο κόσμος, αλλά οι περισσότεροι που μου μιλάνε με ρωτάνε γι' αυτή, άρα έχουν δει κάτι. Τη μεταδίδει αρκετά συχνά η ΕΡΤ. Γυρίστηκε το 1969 κι είναι καλοκαιρινή ιστορία με μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Ήταν σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με μουσική του Γιάννη Σπανού κι έπαιζε κι ο Μιχάλης Βιολάρης. Εκεί πρωτακούστηκαν το «Βάρκα χωρίς πανιά», το «Μακρυμαλλούσα κοπελιά», «η Μπαλάντα της Καίτης»... Βγήκαν πολλά τραγούδια από αυτή την ταινία.
- Σας έχει πλησιάσει κανένας νέος δημιουργός να σας δώσει τραγούδια του;
Όχι.
-Θα σας ενδιέφερε να συνεργαστείτε με κάποιον από διαφορετικό χώρο;
Δεν ξέρω αν θα το έκανα. Αν αποφασίσω να το κάνω ποτέ, θα πρέπει αυτό που θα ακούσω να είναι, αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον ισάξιο με αυτά που έχω τραγουδήσει. Αλλιώς, γιατί να το κάνω; Έχω γράψει μια ιστορία με αυτά τα τραγούδια και δεν θα ήθελα να το χαλάσω όλο αυτό. Δεν θα το κάνω. Άσε, καλά είμαι κι έτσι.
(http://www.lifo.gr/mag/features/814)
Δισκογραφία
«Θεσσαλονίκη 1965: Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού» (1965)
«Το Νέο Κύμα στο Ελληνικό Τραγούδι» (1965)
«Αποδημίες» (1965)
«Τα τραγούδια της Καίτης Χωματά» (1967)
«Ανθολογία 1-2» (του Γιάννη Σπανού, 1967-1968)
«Το 'Νέο Κύμα' τραγουδά Χατζιδάκι» (1969)
«Καίτη Χωματά, 3» (1969)
«Σκιές στην άμμο» (1969)
«Ερωφίλη» (1970)
«Φωτογραφίες» (1971)
«Θαλασσάκι μου» (1972)
«Πικρές αλήθειες» (1974)
«Καφενείον 'Η Ευρυτανία'» (1974)
«Τα ωραιότερα τραγούδια» (1976)
«Θα σου δώσω τις χαρές όλου του Κόσμου» (1977)
«Σταύρος Κουγιουμτζής: Σε Α' εκτέλεση» (1983)
«Από τραγούδι σε τραγούδι» (1984)
«Αυθόρμητα» (1987)
«Μεγάλες επιτυχίες» (1991)
«Ένα καράβι όνειρα» (1992)
«Μη χάνεσαι» (1992)
«Μια φορά θυμάμαι» (1993)
«Το άλλο 'Νέο Κύμα', 1-2» (1993)
«Τζένη, Τζένη» (1994, κινηματογραφική ταινία: 1966)
«Μια αγάπη για το καλοκαίρι» (1995)
«18 μεγάλες επιτυχίες» (1995, CD)
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΠΗΓΕΣ
ΤΑΙΝΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ:
Σπάνιο βίντεο από εμφάνιση της Καίτης Χωματά στην ΕΡΤ:
Νέο Κύμα του ελληνικού τραγουδιού:
Το Νέο Κύμα και οι μπουάτ:
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ:
Νέο Κύμα - Ιστορία - Καλλιτέχνες:
http://www.retromaniax.gr/vb/forum/%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B1-80s/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC/20685-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BA%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B5%CF%82
Γιώργος Παπαστεφάνου: Μια φορά θυμάμαι (videos)
https://www.youtube.com/channel/UCuEtCtgCM1E5hpmkBl-r4dw/search?query=%CE%9A%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7+%CE%A7%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC
Γιώργος Παπαστεφάνου: Μια φορά θυμάμαι (videos)
https://www.youtube.com/channel/UCuEtCtgCM1E5hpmkBl-r4dw/search?query=%CE%9A%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7+%CE%A7%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC
Γιώργος Παπαστεφάνου
Γιώργος Παπαστεφάνου
LA VITA E BELLA !!!
NektariosR Channel
dolfree1
tzilivak
tzilivak
Καίτη Χωματά:
4 τραγούδια
(Συνθέτης Γ.Σπανός)
1.Άκρη του κόσμου σε στίχους Κώστα Γεωργουσόπουλου
2.Ταξίδι δίχως γυρισμό,ομοίως 2:30
3.Στάσου λίγο,ομοίως 5:12
4.Αυγουστιάτικο φεγγάρι σε στίχους του Αλέξη Αλεξόπουλου 8:08
Elenh Gularh
M. Violonist
tzilivak
tzilivak
tzilivak
aris60's&70's
tsou mpoj
tsou mpoj
tsou mpoj
KronosAgrinio
boufogerakas
Γιώργος Παπαστεφάνου
LA VITA E BELLA !!!
NektariosR Channel
dolfree1
tzilivak
tzilivak
Καίτη Χωματά:
4 τραγούδια
(Συνθέτης Γ.Σπανός)
1.Άκρη του κόσμου σε στίχους Κώστα Γεωργουσόπουλου
2.Ταξίδι δίχως γυρισμό,ομοίως 2:30
3.Στάσου λίγο,ομοίως 5:12
4.Αυγουστιάτικο φεγγάρι σε στίχους του Αλέξη Αλεξόπουλου 8:08
Elenh Gularh
M. Violonist
tzilivak
tzilivak
tzilivak
aris60's&70's
tsou mpoj
tsou mpoj
tsou mpoj
KronosAgrinio
boufogerakas