Τέσσερα σενάρια για τη νέα ιταλική κρίση.
Τέσσερα σενάρια για τη νέα ιταλική κρίση.
Η μοίρα της ιταλικής κυβέρνησης βρίσκεται τώρα στα χέρια του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, αφού ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την παραίτησή του επισήμως, τερματίζοντας την ιδιότυπη κυβέρνηση συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκα με το Κίνημα των 5 Αστέρων. Την κατάρρευση προκάλεσε ο επικεφαλής της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, και η πολιτική κρίση «σκέπασε» τη χώρα.
Εναπόκειται τώρα στον Ματαρέλα να διαπιστώσει εάν υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για άλλη κυβέρνηση ή να ζητήσει εκλογές. Ο Ιταλός Πρόεδρος έδωσε περιθώριο λίγων ημερών, έως την Τρίτη, στα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας. Θέλει γρήγορες αποφάσεις: «Η κρίση πρέπει να επιλυθεί με σαφείς αποφάσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Το Politico παραθέτει 4 πιθανά σενάρια για το πώς η Ιταλία μπορεί να βγει από αυτό το πολιτικό χάος.
Όλοι εναντίον του Σαλβίνι
Το πρώτο σενάριο «βλέπει» το «σχέδιο Ursula». Δηλαδή, διαπραγματεύσεις μεταξύ μελών του κεντρώου Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του Κινήματος 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης με την υποστήριξη και άλλων πολιτικών κομμάτων που στήριξαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Κομισιόν.
Αυτό θα συνεπαγόταν μια συμμαχία μεταξύ των κομμάτων που ψήφισαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - που σημαίνει ενδεχομένως όλα τα κόμματα εκτός από τη Λέγκα του Σαλβίνι και το άλλο ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia. Μια τέτοια ευρεία πλειοψηφία υποστήριξης θα μπορούσε επίσης να στηρίξει μια προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Το θετικό σε αυτό το σενάριο είναι πως μια τέτοια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα ήταν ευπρόσδεκτη στις Βρυξέλλες και παράλληλα θα ικανοποιούσε την επιθυμία πολλών πολιτικών δυνάμεων να μπει στην άκρη για το άμεσο μέλλον ο Ματέο Σαλβίνι.
Το αρνητικό είναι ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει πιθανώς να περιλαμβάνει το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με το οποίο αρνείται να συνεργαστεί το Κίνημα των 5 Αστέρων, λόγω του παρελθόντος του κόμματος με υποθέσεις διαφθοράς και φορολογικής απάτης, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πρόταγμα των 5 Αστέρων αλλά και εξαιτίας της συνεργασίας του με τη Λέγκα σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Έτερο αρνητικό σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι το να καταστεί η Λέγκα η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ιταλία, ισχυροποιώντας έτσι τον Σαλβίνι, που θα μπορούσε να πλασάρει τον εαυτό του ως θύμα των πολιτικών ελίτ.
Κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος – Κινήματος 5 Αστέρων
χωρίς τον Μπερλουσκόνι
Το σενάριο αυτό μπορεί να επιλύσει το ζήτημα-αγκάθι του Μπερλουσκόνι για το «σχέδιο Ursula», καθώς θα σχηματίζουν κυβέρνηση το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα 5 Αστέρων μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα, χωρίς το Forza Italia, φέρνοντάς το μάλιστα σε δύσκολη θέση όταν θα έρθει η στιγμή να ψηφίζει στο κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, το Forza Italia αν και θα έχει περάσει στην αντιπολίτευση μαζί με τη Λέγκα και τα άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, ανήκοντας ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα δυσκολευτεί να καταψηφίσει φιλοευρωπαϊκά νομοσχέδια. Κάποιοι αναλυτές στη Ρώμη λένε ότι θα μπορούσε να επιλέξει αντ 'αυτού να είναι ένας «εποικοδομητικός» αντίπαλος, πράγμα που σημαίνει ότι θα ψηφίσει μερικά νομοσχέδια της κυβέρνησης.
Το θετικό και σε αυτό το σενάριο, όπως και στο «σχέδιο Ursula», είναι ότι κι αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα ήταν ευπρόσδεκτο από τις Βρυξέλλες, οι οποία είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με τον Σαλβίνι, όπως η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Οι Ιταλοί αξιωματούχοι, επίσης, δεν θα ανησυχούσαν πλέον για την εξαφάνιση της Ρώμης από τον άξονα Βερολίνου-Παρισίων.
Το αρνητικό είναι πως η περιθωριοποίηση του δημοφιλέστερου κόμματος της χώρας από την κυβέρνηση θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί στους ψηφοφόρους. Ο Σαλβίνι έχει ήδη ζητήσει από τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για να συσπειρωθούν εναντίον αυτού που ονομάζει «πραξικόπημα ενάντια στη δημοκρατία». Επίσης, αυτή η κυβέρνηση θα ήταν πιο ευάλωτη στις συνεχιζόμενες εσωτερικές διαμάχες του Δημοκρατικού Κόμματος, δεδομένου ότι, χωρίς τη Forza Italia, όπως πολλοί προβλέπουν, η κυβέρνηση σίγουρα θα πέσει, εάν οι Δημοκρατικοί διασπαστούν.
Πρόωρες εκλογές
Το τρίτο σενάριο θέλει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να αποφασίζει και να προκηρύσσει εκλογές, γεγονός που θα ενθουσίαζε τον Σαλβίνι. Η Λέγκα έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται στο 36% και πολύ μπροστά από όλους τους υπόλοιπους, στο 23% το Δημοκρατικό Κόμμα, στο 19% το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Το θετικό σε αυτό το σενάριο είναι ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα οδηγήσουν πιθανότατα σε μια πιο σταθερή κυβέρνηση σε σχέση με τα εξαιρετικά κατακερματισμένα αποτελέσματα του περασμένου έτους που τελικά οδήγησαν στην άβολη συμμαχία μεταξύ των 5 Αστέρων και της Λέγκα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της YouTrend, εάν τα κόμματα της δεξιάς συγκροτούσαν έναν συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων της Λέγκα, της Forza Italia και του Fratelli d’Italia, θα μπορούσαν να υπολογίζουν σε πάνω από το 50% των κοινοβουλευτικών εδρών.
Το αρνητικό είναι πως με τον Σαλβίνι πρωθυπουργό, η Ιταλία θα γινόταν η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα αποκτούσε μια ακροδεξιά κυβέρνηση. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αυτή η εξέλιξη θα έφερνε την Ιταλία κοντά με τη Ρωσία. Η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση θα ήταν επίσης ευρωσκεπτικιστική, προκαλώντας φόβους στις Βρυξέλλες ότι ο Σαλβίνι σχεδιάζει να εγκαταλείψει το ευρώ, αν και το έχει αρνηθεί δημοσίως τις τελευταίες εβδομάδες.
Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων κάνουν ανακωχή
Το σενάριο αυτό μπορεί να φαίνεται το πιο απίθανο, δεδομένης της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του Σαλβίνι και του αρχηγού του 5 Αστέρων Λοίτζι Ντι Μάιο τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο η Ιταλική πολιτική σκηνή είναι συνηθισμένη και εξοικειωμένη με τέτοιες μεγάλες ανατροπές.
Το θετικό σε αυτό το σενάριο είναι πως η κυβέρνηση θα ήταν δημοφιλής μεταξύ των Ιταλών, αφού θα ικανοποιούσε τους περισσότερους. Παράλληλα, η ανακωχή με την Λέγκα θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για τον Ντι Μάιο, ο οποίος, σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο, θα χάσει το σημερινό κυβερνητικό αξίωμά του. Μάλιστα, ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Σαλβίνι είχε προτείνει στον Ντι Μάιο να γίνει πρωθυπουργός, στη θέση του Κόντε, σε μια νέα κυβέρνηση των κομμάτων τους, πληροφορία πάντως που διέψευσε ως fake news ο Ντι Μάιο.
Το αρνητικό σε αυτό το σενάριο είναι πως μια νέα κυβέρνηση Λέγκας-5 Αστέρων θα αντιμετωπίσει τα ίδια εμπόδια με αυτά που μόλις την έριξαν, κάτι που σημαίνει μια πιθανή επανάληψη του τρέχοντος δράματος.
Επίσης αν ο Σαλβίνι παραμείνει στην εξουσία, θα μπορούσε να εφαρμόσει τα σχέδιά του για μεγάλες φορολογικές μειώσεις και αύξηση του ελλείμματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, δεδομένου ότι η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ.
23/8/2019
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Desmond Lachman: Μια ιταλική κρίση χρέους
θα ήταν πολλές φορές χειρότερη από την ελληνική (21/8/2019).
https://www.liberal.gr/think-tanks/mia-italiki-krisi-chreous
-tha-itan-polles-fores-cheiroteri-apo-tin-elliniki/263641