ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: (1) Λαγκάρντ: Να επανεξεταστούν οι «υπερβολικοί» στόχοι για τα ελληνικά πλεονάσματα. (2) Ενόψει ύφεσης, σπεύδε ταχέως…(3) Handelsblatt: Πειραιάς, το νέο Αμβούργο; (4) Nέο ιστορικό ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο. (5) Die Welt: Η Ελλάδα αναδύεται όπως ο φοίνικας από τη στάχτη. (6) ''Καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια και ταχύρυθμη ανάπτυξη - Από το ένα παραμύθι στο άλλο''.

Σκίτσο του Β. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Λαγκάρντ: Να επανεξεταστούν οι «υπερβολικοί» στόχοι 
για τα ελληνικά πλεονάσματα. 

Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους εχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή» εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε:

«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Εξάλλου, η Κρ. Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, σημείωσε: «Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ», επισήμανε.

Επίσης, υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας, ωστόσο ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. «Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας», παραδέχτηκε.

Συγχρόνως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο του πρoγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι «δίκαιο» να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβανόταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4/9/2019


            ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ        



1.
 Ενόψει ύφεσης, σπεύδε ταχέως…

Η UBS, που διαχειρίζεται 2,5 τρισ. δολ. πλούσιων πελατών της, τους συνιστά (για πρώτη φορά μετά το 2012...) να μειώσουν τις θέσεις τους σε μετοχές, εκτιμώντας ότι η κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ - Κίνας απειλεί τις αγορές του κόσμου. Κι ο Warren Buffett αποσύρει από τα χρηματιστήρια και διατηρεί ρευστά κεφάλαια σε ύψος-ρεκόρ (122 δισ. δολ.), επειδή εκτιμά ότι οι αμερικανικές μετοχές σήμερα είναι περισσότερο ακριβές από όσο ήταν το 2000, στη κορύφωση της «φούσκας» του Ιντερνετ, ή το 2007, λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, και προβλέπει διόρθωση τιμών. Τι ο μύθος δηλοί;..

Οταν σε όλο τον κόσμο είναι διάχυτες οι ανησυχίες για την πορεία των μετοχών (εξαιτίας μιας συγχρονισμένης ύφεσης αγνώστου διάρκειας/έντασης ή του αλλοπρόσαλλου Αμερικανού προέδρου είτε και των δύο…), αν έχεις αποφασίσει κάποιες παραχωρήσεις και αποκρατικοποιήσεις, άμεσα τρέχεις να τις κάνεις, να προλάβεις γύρισμα των αγορών, για να (α) εισπράξεις ένα καλό τίμημα υπέρ του Δημοσίου και (β) να τονώσεις την οικονομία, ώστε η ύφεση, όταν έρθει, να τη βρει σε ισχυρότερη θέση. Δεν επιτρέπεις σε κανέναν αρμόδιο να εργάζεται με συνήθεις ρυθμούς, αν σοβαρά επιδιώκεις ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης άνω του 3% το 2020.

Μπροστά σε μια επερχόμενη ύφεση, ο συνδυασμός (α) μέτρων που θα ενισχύσουν την οικονομία πριν επέλθει η ύφεση και (β) εργαλείων που θα δώσουν τη δυνατότητα άσκησης αντικυκλικών πολιτικών, αφού έρθει η ύφεση, απασχολεί ζωηρά τις κυβερνήσεις.

Αν αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, λογικό θα ήταν να μην καθυστερούν χωρίς λόγο οι αποφασισμένες αποκρατικοποιήσεις ούτε να αραχνιάζουν άλλες εκκρεμότητες όπως ο δρόμος Πάτρας-Πύργου, οι παραχωρήσεις των 10 λιμανιών και 23 αεροδρομίων. Επίσης, λογικό θα ήταν άμεσα να γίνει ό,τι πρέπει ώστε να τονωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να μην υστερήσει πάλι φέτος –όπως πέρυσι, πρόπερσι. Τέλος, λογικό θα ήταν να προστατευθεί το απόθεμα 32 δισ. ευρώ, (α) γιατί σε συνθήκες ύφεσης είναι πιθανό να επιδεινωθούν οι όροι δανεισμού της χώρας και (β) γιατί θα είναι χρήσιμα/αναγκαία για την άσκηση αντικυκλικής πολιτικής όταν η χώρα μας βρεθεί εν μέσω μιας ευρωπαϊκής ύφεσης.

Ισως το πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα των τραπεζών – μακάρι να μην τις βρει νέα ύφεση στη σημερινή κατάστασή τους…

Οι τράπεζες δεν έχουν (όσα κι αν λέγονται προς ωραιοποίηση...) προ προβλέψεων κέρδη, κυρίως διότι η οικονομική δραστηριότητα είναι αναιμική. Εχουν και τα κόκκινα δάνεια. Το κυρίαρχο σχέδιο προβλέπει μεταφορά κόκκινων δανείων 20 δισ. από τις τράπεζες σε Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) με την εγγύηση του Δημοσίου – πάλι ο φορολογούμενος θα εισφέρει 6-7 δισ. ευρώ. Αυτά δεν αρκούν. Χρειάζεται (α) να τονωθεί η οικονομία και (β) το τραπεζικό σύστημα να σταθεί στα πόδια του. Για να συμβεί αυτό, είναι προϋπόθεση η κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (έχει καταστεί περιττό...) και των ρυθμίσεων-ντροπή, που εκχωρούν αποκλειστικά σε ξένους (όπως αποδείχθηκε, και άσχετους…) την ευθύνη όλων των κρίσιμων επιτροπών των Δ.Σ. των τραπεζών. Δεν υπάρχει λόγος να χαθεί κι άλλος χρόνος.


1/9/2019

  

2.
Handelsblatt: Πειραιάς, το νέο Αμβούργο; 

"Κρίση; Όχι στο λιμάνι του Πειραιά. Ενώ η Ελλάδα από το 2008 έχασε το ένα τέταρτο της οικονομικής ισχύος της και πολλές φορές βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, η κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία δεκαπλασιάστηκε- μια άνευ προηγουμένου ελληνική ιστορία επιτυχίας. Τώρα η νέα συντηρητική-φιλελεύθερη κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει περισσότερα λιμάνια. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι μεγάλο" σημειώνει σε εκτενές ρεπορτάζ για το λιμάνι του Πειραιά και άλλα ελληνικά λιμάνια η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. "Τα πράγματα κυλούσαν αργά στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι το 2008 (…) Mετά ήρθαν οι Κινέζοι" αναφέρει, υπενθυμίζοντας το ιστορικό της αρχικής έλευσης της Cosco στην Ελλάδα αλλά και την εξαγορά του 51% των μετοχών του ΟΛΠ το 2016.


"Η Cosco ξύπνησε το υπνωτισμένο λιμάνι. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε σε σχεδόν τρία εκατομμύρια μονάδες. Τον Ιούλιο ο Πειραιάς ξεπέρασε την ισπανική Βαλένθια και έγινε το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο. Στην Ευρώπη, ο Πειραιάς βρίσκεται στην πέμπτη θέση και στην 32η θέση παγκοσμίως" σημειώνει η Handelsblatt προσθέτοντας ότι αυτά τα ρεκόρ σε συνδυασμό με την γεωγραφική του θέση καθιστούν τον Πειραιά στρατηγικό κόμβο για το νέο κινεζικό δρόμο του μεταξιού, "με τον οποίο ο κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ επιθυμεί να κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές και να κερδίσει πολιτική επιρροή".

Όπως παρατηρεί η Handelsblatt, ο Πειραιάς που ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο την τελευταία δεκαετία "θα μπορούσε ακόμη να επωφεληθεί από τον προστατευτισμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ: Όσο πιο δύσκολο γίνεται για τους Κινέζους να αποκτήσουν πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, τόσο πιο σημαντική είναι γι αυτούς η ευρωπαϊκή αγορά." Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα επενδυτικά σχέδια της Cosco για τον Πειραιά συνεχίζουν να είναι μεγαλεπήβολα: θέλει να επενδύσει 800 εκατομ. ευρώ για την επέκταση του λιμανιού και άλλα 300 εκατομ. προβλέπονται για τη δημιουργία τέταρτης προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων. Η εφημερίδα παρατηρεί: "Όταν οι νέες δυνατότητες χωρητικότητας αξιοποιηθούν πλήρως, ο Πειραιάς αναφορικά με τον κύκλο εργασιών, αναμένεται να ξεπεράσει το λιμάνι του Αμβούργου και της Βρέμης και να βρεθεί μετά το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα στη τρίτη θέση στην Ευρώπη". Εξίσου σημαντικά, όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ, είναι και τα σχέδια που αφορούν ατο επιβατικό σκέλος και τα κρουαζιερόπλοια – ο Πειραιάς είναι ήδη πρώτος στην κατάταξη των επιβατικών λιμανιών.

Αναβαθμίζεται ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Το ρεπορτάζ εστιάζει και στα σχέδια της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη και για άλλα κομβικά λιμάνια της χώρας. "Το πρότζεκτ πρότυπο για το λιμάνι του Πειραιά ανοίγει την όρεξη των Ελλήνων για περισσότερα. Ο Μητσοτάκης θέλει να ιδιωτικοποιήσει ή να θέσει υπό ιδιωτική διαχείριση άλλα δέκα λιμάνια". Πέρα από τα λιμάνια της Καβάλας, του Ηρακλείου, του Βόλου, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας το ρεπορτάζ εστιάζει ειδικότερα στον αναβαθμισμένο ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. "Το πιο περιζήτητο λιμάνι είναι της Αλεξανδρούπολης. Γι αυτό θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί πρώτο. Είναι ελκυστικό λιμάνι λόγω της εγγύτητας με την Εγνατία Οδό, που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα, και ενώνει την Κων/πολη με την Αδριατική. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις, που από εδώ μέσω των Βαλκανίων, οδηγούν στην Ανατολική Ευρώπη". Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ κρίσιμος είναι και ο μελλοντικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σύμφωνα τέλος με το ρεπορτάζ για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αναμένεται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρουν και, σύμφωνα με παρατηρητές, κυρίως από τις ΗΠΑ.

Πηγή: Deutsche Welle
 3/9/2019


3.
Nέο ιστορικό ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο.

Συνεχίζεται η θεαματική υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αγγίζοντας το νέο ιστορικό ρεκόρ του 1,57. Στην αγορά καταγράφεται αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η τιμή του ομολόγου να σημειώνει περαιτέρω άνοδο και η απόδοση του να υποχωρεί στο 1,57% από 1,61% που κυμαίνονταν χθες το απόγευμα.

Ανάλογη πορεία ακολουθεί και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία κυμαινόταν πριν απο λίγο στο 0,941% απο 0,951% χθες.

Το θετικό κλίμα στην αγορά ενίσχυσαν οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου. Η αντικαταστάτρια του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ΑΕΠ στον οποίον εχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει να επανεξεταστεί με μεγάλη προσοχή.

Οπως είπε χαρακτηριστικά «η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

4/9/2019

  
4.
Die Welt: Η Ελλάδα αναδύεται
 όπως ο φοίνικας από τη στάχτη.

"Η Ελλάδα αναδύεται όπως ο φοίνικας από τη στάχτη" σύμφωνα με τη Welt. Η βελτιωμένη διεθνώς εικόνα της Ελλάδας ως χώρος επενδύσεων τους λίγους μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εμφανής κατά τη γερμανική εφημερίδα, η οποία παίρνει ως αφορμή για το άρθρο της την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο. "Επί χρόνια μία τέτοια επίσκεψη θα ήταν πρώτο θέμα, όμως αυτήν τη φορά δεν άξιζε ούτε ένα πρωτοσέλιδο. Η χειρότερη περίοδος της κρίσης χρέους έχει περάσει και η ανησυχία για την τύχη της Αθήνας έχει καταλαγιάσει. Και όχι μόνο αυτό, η Ελλάδα έχει στο μεταξύ γίνει η κρυφή αδυναμία των επενδυτών" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ως κρίσιμη αφετηρία ανάκτησης της εμπιστοσύνης την κατάργηση των capital controls, από την 1η Σεπτεμβρίου, που επιβλήθηκαν όταν στο απόγειο της κρίσης πανικοβλημένοι Έλληνες έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να τα σώσουν από τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών. "Από τότε οι επενδυτές σκέπτονταν τρεις φορές στο κεφάλι τους εάν ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα… τώρα όμως αυτό είναι παρελθόν". Αλλά πώς έγινε εφικτό; "Με την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως φάνηκε από τις αποδόσεις του πενταετούς ομολόγου". Η Welt τονίζει, επίσης, και το απόθεμα εμπιστοσύνης των αγορών στο μεγάλο ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του, όταν έγινε, για μεταρρυθμίσεις με την ψήφιση σειράς νομοθετημάτων, όπως οι 120 δόσεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. "Ο Μητσοτάκης θέλει να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης από τις ιδιωτικοποιήσεις, ένας τομέας που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτο", επισημαίνεται.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην επένδυση στο Ελληνικό και φιλοξενούνται δηλώσεις του Νίκολας Ροτ, του ελβετικού τραπεζικού ομίλου REYL, ότι "ο συνολικός όγκος επενδύσεων υπολογίζεται να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ. Η επένδυση σε αυτόν τον πρώτης τάξης χώρο θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και θα αποτελέσει νέα βιτρίνα της Ελλάδας, τόσο για τον τουρισμό όσο και για την οικονομία".

Θετικά είναι τα σχόλια του Νίκολας Ροτ και για την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά. "Η Ελλάδα δεν ξεπέρασε μεν τον κίνδυνο, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι διαθέτει ένα συνεκτικό σχέδιο και δείχνει αποφασισμένη να το επιβάλει", δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα. Πόσο μακρόπνοα αποτελεσματικότητα θα έχουν αυτά; Η Welt παραπέμπει στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που διατηρούν "προσεκτική" στάση. Και αναφέρει ειδικά τη Moody's, η οποία θεωρεί ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, "αλλά θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος για την αναδιοργάνωση της διοίκησης ή του τρόπου πληρωμής των λογαριασμών".

Σύμφωνα με τον Γιάκομπ Σουβάλσκι, αναλυτή του οίκου αξιολόγησης Scope, που μιλά στη Welt, η οικονομία πάσχει ακόμη από περιορισμούς που οφείλονται στην κρίση, ενώ βελτιώσεις γίνονται με αργό ρυθμό. Ως περιορισμούς σημειώνει τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Σουβάλσκι θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Στο άρθρο, ο γερμανός δημοσιογράφος μιλάει και για άλλα "βαρίδια", όπως η μικρή ανταγωνιστικότητα σε τμήματα της οικονομίας, η υψηλή ανεργία και η έξοδος εξειδικευμένων εργαζομένων από τη χώρα. Το συμπέρασμα; "Ο φοίνικας φαίνεται ότι αναδύθηκε μερικώς από τις στάχτες, αλλά θα διαρκέσει ακόμη μέχρις ότου αναδυθεί οριστικά", καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

4/9/2019




    ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ- ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ    

''Καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια και ταχύρυθμη ανάπτυξη - Από το ένα παραμύθι στο άλλο'', Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, 31/8/2019.

Αρκετοί Έλληνες, εξουθενωμένοι από τα καθημερινά και άλυτα προβλήματά τους, πριν ένα χρόνο είχαν αφεθεί να περιπλανηθούν στα ονειρικά μονοπάτια του μαγευτικού παραμυθιού: καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια και αναπτυξιακό σχέδιο. Τώρα οι ίδιοι ή κάποιοι άλλοι συμπατριώτες μας πιστεύουν το άλλο παραμύθι, ότι έρχεται η ταχύρυθμη ανάπτυξη που θα αλλάξει την Ελλάδα. Δυστυχώς, για εμάς τους ανθρώπους, τα όνειρα και τα παραμύθια τελειώνουν απότομα. Η αφύπνιση είναι πάντα οδυνηρή.

Η πραγματική έξοδος από τα Μνημόνια, έστω και όταν αυτά δεν φέρουν πια αύξοντα αριθμό, είναι εκ των πραγμάτων, απλώς, αδύνατη. Και τούτο διότι, πρώτον το ελληνικό χρέος έχει χαρακτηριστεί από το ΔΝΤ ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο», όπως άλλωστε είναι. Έκτοτε έχει εξακολουθήσει την ανοδική πορεία του, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο αυτόν τον εξαιρετικά μη βιώσιμο χαρακτήρα του.

Δεύτερον, η επιτήρηση από τους δανειστές είναι αναπότρεπτη, μέχρι να ξεπληρωθεί από την Ελλάδα το 75% του χρέους, δηλαδή εσαεί. Ας σημειωθεί ότι επί εννέα χρόνια όχι μόνο δεν ξεπληρώθηκε αξιόλογο ποσοστό του τεραστίων διαστάσεων αυτού χρέους, αλλά επιπλέον αυξήθηκε ο όγκος των υποχρεώσεών μας, ως προς αυτό: από 130% στο ΑΕΠ πριν από την κρίση, είναι τώρα σχεδόν 190%.

Θα μπορούσαμε, βέβαια, να εξακολουθήσουμε να βαυκαλιζόμαστε με ένα άλλο μύθευμα: την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά, νομίζω, ότι αυτό το αφήγημα έχει ξεθωριάσει ακόμη και για όσους αρχικά το πίστεψαν, επειδή, απλώς, δεν ερμήνευσαν σωστά την απαρέγκλιτη γερμανική απόφαση, η ελάφρυνση να μη συμβεί ποτέ. Τα Μνημόνια ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα.

Κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, με την απληστία των δανειστών να αρπάξουν το γρηγορότερο και με οποιαδήποτε μεθόδευση, τα όσα χρωστούσαμε (και περισσότερα αυτών), όχι μέσα από ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά μέσω αφαίμαξης κάθε αναπτυξιακής της δυνατότητας. Νοιάστηκαν αποκλειστικά και μόνο να επιτύχουν τη δημοσιονομική ισορροπία, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι δανειστές. Αδιαφόρησαν προκλητικά για τον καταποντισμό της πραγματικής οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Απλώς, να παρατηρήσω ότι στην Ισλανδία έγινε το ακριβώς αντίθετο και, φυσικά, πολύ πιο ανθρώπινο.
(...)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ:


* * *

Οι απόψεις, που δημοσιεύονται στα εκάστοτε- αποκλειστικά χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.  Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς των κειμένων, εικόνων κλπ και των ιστολογίων που αναφέρονται.  
  Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.