ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ



ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ

Με ενοχλεί που δεν ξέρουν να μπολιάζουν δέντρα, να μαθαίνουν σε τι διαφέρει ,έστω εικαστικώς, το πράσο από το σέλερι, να πληροφορούνται γιά την μοίρα των ρινοκέρων και πόσο λίγες μείνανε οι φάλαινες, αλλά να μη γνωρίζουν απολύτως τίποτε από την φύση σε ακτίνα μιάς ώρας ποδαρόδρομο από το σπίτι τους.

Με ενοχλεί που δεν πονάνε τις πόλεις όπου μένουν, που τις θεωρούν μπετονένιες φυλακές,που δεν έχουν προσέξει ότι στο μπετόν καταφεύγουν οι πασχαλίτσες όταν γεμίζουν τα χωράφια με φυτοφάρμακα.

Με ενοχλεί που αγοράζοντας βιολογικά, δεν ξέρουν τι αγοράζουν
 - σα να εξαγοράζουν την ενοχή τους.

Με ενοχλεί που ξεροσταλιάζουν στις βιτρίνες και δανείζονται γιά να πάρουν δάνεια, αλλά έχουν πολλές ευπώλητες θεωρίες γιά την καταστροφή του πλανήτη πρόχειρες.

Με ενοχλεί που έχουν αποκτήσει συνείδηση πιστού μιάς θρησκείας.Με ενοχλεί που δεν τους ενοχλεί η έξωθεν καλή μαρτυρία των ενώσεων, των οργανώσεων και των δράσεων.

Με ενοχλεί που τα καλύτερα μυαλά του πλανήτη παιδεύονται γιά να προσφέρουν το τελειότερο γκατζετάκι ,αλλά η τεχνολογία της αιολικής ενέργειας, αλλά και της ηλιακής, έχει κολλήσει σε εφαρμογές γνωστές εδώ και τριάντα, και σαράντα χρόνια,επειδή υπάρχουν επενδύσεις που πρέπει να αποσβεστούν.

Με ενοχλεί που διαμαρτύρονται επειδή τα αιολικά πάρκα αλλοιώνουν το τοπίο, αλλά περισσότερο με ενοχλεί που οι Πέρσες ήξεραν εδώ και χίλια πεντακόσια χρόνια να διοχετεύουν τον άνεμο σαν το νερό στον νερόμυλο, βάζοντας την φτερωτή σε ένα κανάλι, κι αυτός ο ανεμόμυλος δεν είχε τίποτε το υπεροπτικό, αλλά κανένας δεν δουλεύει πάνω στην ιδέα, να κερδίζουμε την ενέργεια χωρίς να τρώμε στην μάπα τα φουρφούρια, που τόσο ενοχλούν.

Με ενοχλεί που έχουν εφεύρει την ανακύκλωση, ενώ θα μπορούσαν να ξεσκιστούν να βρούνε τρόπο και να ρίχνουν το σκουπιδαριό σε μεγάλες σκάφες και να το διαχωρίζουν αυτόματα. Με ενοχλεί που χτίζουν ένα αυτοκίνητο σε δυό ώρες και δεν έχουν βρεί τον τρόπο να το διαλύουν σε άλλες δύο.

Με ενοχλεί που φορτώνουνε τον κόσμο ενοχές.Με ενοχλεί που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αλλάζουνε το κλίμα του πλανήτη, μετρώντας την ρύπανση σε μερικές χιλιάδες κυβικών αερίων, χωρίς να λένε πουθενά πόσο μπουχαρί βγάζει ένα ηφαίστειο από τα έγκατα της γής.

Με ενοχλεί που δεν νοιαζόμαστε γιά αυτό που μπορούμε να κάνουμε εδώ και τώρα, και νοιαζόμαστε γιά το αύριο που περνάει μέσα από «διαδικασίες».

Με ενοχλεί που δεν μετράνε σε πόση γή χωράει η ανθρωπότητα,πόσες βαβέλ χτίζονται καθημερινώς και πόσο θεωρούμε το αυτοκίνητο κατοικίδιο ζώο.

Με ενοχλεί που καλλιεργούμε χωρίς λιπάσματα και φάρμακα,υπολογίζοντας ότι ο γείτονας βάζει ούτως ή άλλως γιά δέκα περιβολάκια σαν τα δικά μας.

Με ενοχλεί που το πράσινο κύμα, ο πράσινος πλανήτης, η πράσινη φιλοσοφία και όλα τα πράσινα,εχουν το πράσινο χρώμα του βούρκου.

Με ενοχλεί που δεν καταγράφουν πουθενά ότι η διαχείριση του σήμερα, χωρίς πολλές λυρικές ενατενίσεις,είναι η μόνη προβολή του αύριο.

Με ενοχλεί ο λυρισμός τους.


 Πάνος Θεοδωρίδης


2007