Προσδεθείτε: Η Τουρκία στα βράχια. Η ανασφάλεια του Ερντογάν δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Ισλαμικές τράπεζες και ομόλογα sukuk
Ο Ερντογάν ωθεί την Τουρκία στην αγκαλιά των Αράβων για να σωθεί. 
(2) Wilbur Ross στην Τουρκία για διεύρυνση εμπορίου & ενεργειακά.
(3)  Οι τουρκικές Ε/Δ εκμεταλλεύονται το ''Brexit''. 
(4) Η Τουρκία επεκτείνει σημαντικά την στρατιωτική της παρουσία
 στο Κατάρ.  



Προσδεθείτε: Η Τουρκία στα βράχια.
Η ανασφάλεια του Ερντογάν δεν αφήνει
 κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

O αποκλεισμός της Ερντογανικής Τουρκίας από το επενδυτικό σχέδιο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη (East Med) με την συνεργασία ΗΠΑ, Αιγύπτου, Γαλλίας, Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου αλλά και άλλων χωρών, έχει οδηγήσει την Τουρκία σε μια άνευ προηγουμένου λεκτική επιθετικότητα προς κάθε κατεύθυνση, η οποία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο εξ αιτίας των ανεκπλήρωτων νέο-οθωμανικών φαντασιώσεων του Τουρκικού καθεστώτος.

Ήδη από το έτος 2012 η Τουρκία άρχισε να «προσφέρει» Ελληνική και Κυπριακή Α.Ο.Ζ. στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στον Λίβανο και στην Λιβύη με το πρωτότυπο «σκεπτικό» ότι δεν υπάρχει Κυπριακή ΑΟΖ επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία! Συνεπώς, η προτεινόμενη από την Τουρκία συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και των παραπάνω χωρών, θα γινόταν σύμφωνα με τους χάρτες που ετοίμασαν οι Τούρκοι, προσφέροντας ταυτοχρόνως στις παραπάνω χώρες δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα παραπάνω από αυτά που δικαιούνται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο!

Μια απλή όμως ανάγνωση της καθημερινής ειδησεογραφίας των τελευταίων εβδομάδων, αποκαλύπτει την τραγική πορεία που ακολουθεί η σημερινή Τουρκία από τις φαντασιώσεις του ισλαμιστή Ρ.Τ. Ερντογάν και του ακραίου «γκρίζου λύκου» Ντεβλέτ Μπαχτσελή οι οποίοι ελέγχουν ασφυκτικά την Τουρκική κυβερνητική εξουσία:

08 Ιουλίου 2019: Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε: «Η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου». Εκτός από την Ε.Ε. ανάλογα μηνύματα εξέπεμψαν η Αθήνα, το Παρίσι, το Κάιρο αλλά και η Μόσχα! Η απάντηση του Ερντογάν δόθηκε στο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν αναχωρήσει για το Σαράγιεβο: «Οι ενοχλητικοί ήχοι στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να σταματήσουν την Τουρκία», την ίδια στιγμή κατά την οποία τα πλοία που εισέβαλαν στην Κυπριακή ΑΟΖ άρχισαν να εγκαταλείπονται από τα πληρώματά τους που φοβούνται το Κυπριακό ένταλμα σύλληψης το οποίο εκδόθηκε νομίμως εναντίον τους.

09 Ιουλίου 2019: Άρχισε η παραλαβή από την Τουρκία του Ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις Αμερικανικές προειδοποιήσεις. Ανακοινώθηκε η (πρώτη) Τουρκική απειλή για «άνοιγμα συνόρων και αποστολή εκατομμυρίων μεταναστών προς στην Ευρώπη».

15 Ιουλίου 2019: Νταηλίκια δια στόματος Ρ.Τ. Ερντογάν που αποκαλύπτουν την απελπιστική αδυναμία της Ερντογανικής Τουρκίας: «Η Ελλάδα είναι μικρό κράτος, την κτυπάμε όπου θέλουμε!»

16 Ιουλίου 2019: Επιβάλλονται οι πρώτες Ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την πειρατική δραστηριότητα της στην Κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που ο Μουσταφά Ακιντζί, εκλεγμένος Κύπριος μουσουλμάνος στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέθεσε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη «πρόταση για το φυσικό αέριο». Οι παράλογες Τουρκικές απαιτήσεις οδήγησαν (μέχρι στιγμής) σε ένα ακόμα ναυάγιο τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τον Τούρκο ΥΠΕΞ να απευθύνει απελπισμένη «προειδοποίηση» από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως οι Κύπριοι αποδεχτούν τις Τουρκικές αξιώσεις «πριν να είναι αργά» (9 Σεπτεμβρίου 2019). Φυσικά, μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν θέλει ούτε να σκεφτεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού που επιβάλλει η κοινή λογική και όχι η υποτιθέμενη «δύναμη των όπλων».

17 Ιουλίου 2019: Η Αμερική εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις Τουρκικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως «Η αγορά των S-400 από την Τουρκία υπονομεύει την ασφάλειά της και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ». Τέλος, ο Ντόναλτ Τράμπ δήλωσε πως «Δεν μας επιτρέπεται να πουλήσουμε F-35 στην Τουρκία», διαλύοντας την τουρκική «βεβαιότητα» για την συνύπαρξη των Ρωσικών S-400 με τα Αμερικανικά F-35.

18 Ιουλίου 2019: Την ώρα που ακόμα και το Βερολίνο προειδοποίησε την Τουρκία για περαιτέρω κυρώσεις εξ αιτίας των παράνομων δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αρχηγός της Τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου σε ομιλία του στο Τουρκικό κοινοβούλιο αναφέρθηκε «στις κυρώσεις που επέβαλλε η ΕΕ στην Τουρκία, και στο «βαρύτατο το τίμημα της απρόβλεπτης εξωτερικής πολιτικής που είναι γεμάτη περιπέτειες» για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «Στην ανατολική Μεσόγειο μείναμε μόνοι, είμαστε ολομόναχοι!»

22 Ιουλίου 2019: Δεύτερη ανοικτή απειλή για «άνοιγμα συνόρων προς την Ευρώπη» (δηλαδή προς τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου) για το τσουνάμι των μεταναστών που έχει συγκεντρώσει η Τουρκία από την Ασία, την Αφρική και την Μέση Ανατολή.

25 Ιουλίου 2019: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πάγωσε νέα δάνεια προς στην Τουρκία για έργα του δημόσιου τομέα μέχρι το τέλος του 2019 λόγω των πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου «υπενθύμισε» πάλι την αναστολή της «συμφωνίας επανεισδοχής» μεταναστών.

26 Ιουλίου 2019: Στο Κάιρο συνήλθε το 2ο Φόρουμ - Υπουργική Συνάντηση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο με την συμμετοχή υπουργών της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, με την παρουσία του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ρικ Πέρι. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

30 Ιουλίου 2019: Ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και αναλυτής σε ένα από τα σημαντικότερα think tank των ΗΠΑ Μάικλ Ρούμπιν εισηγήθηκε την απαγόρευση των πτήσεων της Turkish Airlines σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ως αντίποινα για τις Τουρκικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανακοίνωσε ότι τα Λιβυκά μαχητικά βομβάρδισαν το Τουρκικό κέντρο επιχειρήσεων που λειτουργεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μισουράτα. Είχε προηγηθεί (3/7/2019) δήλωση εκπροσώπου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ), ότι οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης κατέστρεψαν το κέντρο ελέγχου για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση στο Μιτίγκα. Τέλος, ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλο-Ιταλικής κοινοπραξίας Total-Eni για γεώτρηση στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, προκαλώντας νέα Τουρκικό παραλήρημα για … ληστεία σε Τουρκική ΑΟΖ!

31 Ιουλίου 2019: Ο Ρ. Τ. Ερντογάν σε μία από τις συνηθισμένες εξάρσεις του, σε συγκέντρωση του κόμματος του, δήλωσε πως «Η Τουρκία είναι εναντίον οποιουδήποτε υποστηρίζει το Ισραήλ». Είχε προηγηθεί (13 Μαρτίου 2019) η ανταλλαγή σκληρών «φιλοφρονήσεων» μεταξύ Ρ. Τ. Ερνταγάν εναντίον του Μ. Νετανιάχου («κλέφτης που ηγείται του Ισραήλ, τύραννος που σφαγιάζει επτάχρονα παιδιά στην Παλαιστίνη») και Μ. Νετανιάχου εναντίον του Ρ.Τ. Ερντογάν («ένας δικτάτορας που στέλνει τους πολιτικούς του αντιπάλους στην φυλακή»).

5 Αυγούστου 2018: Η μεν Τουρκία δια του Ρ.Τ. Ερντογάν επανέλαβε για πολλοστή φορά πως «Η στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη στην Συρία θα γίνει», οι δε Αμερικανοί με ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησαν για μια ακόμα φορά, άκομψα είναι αλήθεια, «Μην τολμήσετε!».

7 Αυγούστου 2018: Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με την συμμετοχή των ΗΠΑ, Κύπρου, Ισραήλ και φυσικά της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε ομιλία του προς τους ανά τον κόσμο Τούρκους πρέσβεις παρουσίασε σε χάρτες τις εξωπραγματικές φαντασιώσεις των νέο-οθωμανών για κυριαρχία στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, «εξαφανίζοντας» την Κυπριακή ΑΟΖ και καλώντας την Ελλάδα σε «δίκαιο μοίρασμα του υποθαλάσσιου πλούτου»!

16 Αυγούστου 2019: Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες Τουρκικές ανακοινώσεις πως (τάχα) ξεκινούν στρατιωτικές επιχειρήσεις ανατολικά του Ευφράτη ξεκαθάρισε πως «Όλες οι αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες μέσα στην Συρία πρέπει να έχουν την έγκριση της Δαμασκού. Επειδή εδώ πρόκειται για ένα κυρίαρχο κράτος αυτό είναι ο πρώτος και απόλυτος όρος». Περίπου ταυτόχρονα, μετά τα πλήγματα στις βάσεις της Τουρκίας στην Λιβύη Μιτίγκα (3/7/2019) και Μισουράυα (30/7/2019) έγινε γνωστό πως οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ έπληξαν Τουρκικά drones καταστρέφοντας το αεροδρόμιο Ζουάρα.

20 Αυγούστου 2019: Σε επίρρωση των δηλώσεων του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι Ρώσοι αναχαίτισαν τουρκικά F-16 όταν προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν δεκάδες Τούρκους στρατιώτες που βρέθηκαν περικυκλωμένοι από Συριακές δυνάμεις στο Morek. Την ίδια ημέρα οι Η.Π.Α ζήτησαν επίσημα από την Τουρκία να «απομακρύνει αμέσως» το πλοίο Γιαβούζ από τα Κυπριακά χωρικά ύδατα.

26 Αυγούστου 2019: Πέντε στρατηγοί των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (επιλογής Ερντογάν) παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιέξοδη στρατηγική που ακολουθεί ο Ρ. Τ. Ερντογάν στην Συρία.

27 Αυγούστου 2019: Ο Ρ.Τ. Ερντογάν έσπευσε στην Μόσχα για να συζητήσει με τον Β. Πούτιν τις επικίνδυνες για την Τουρκία εξελίξεις στην Συρία, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου ανακοίνωσε τα μέτρα που σχεδιάζονται κατά της Τουρκίας για την απροκάλυπτη ανάμειξη της ΜΙΤ σε «ανατρεπτικές ενέργειες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που πλήττουν την εθνική ασφάλεια της χώρας».

28 Αυγούστου 2019: Σε ανακοίνωση του ο πρώην πρωθυπουργός και επίδοξος διάδοχος του Ρ. Τ. Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου προέβη στην συγκλονιστική αποκάλυψη πως υπό τον απόλυτο έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος, την περίοδο Ιουνίου – Νοεμβρίου 2015, εξαπολύθηκαν αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις με εκατοντάδες νεκρούς προκειμένου ο Ρ. Τ. Ερντογάν να κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές που προκηρύχτηκαν, αξιοποιώντας πλήρως την φυσιολογική ανασφάλεια των λαϊκών μαζών – όπως ακριβώς και έγινε.

30 Αυγούστου 2019: Οι εμπρηστικές δηλώσεις προς «εκφοβισμό» συνεχίστηκαν – αυτή την φορά από τον ΥΠΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ «Είμαστε στο ίδιο σημείο με το 1974. Θα κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί…». Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει πως σήμερα δεν υπάρχουν οι πανίσχυρες πλάτες της Αμερικής και του Χένρι Κίσινγκερ, της παραπαίουσας Βρετανίας, της Γερμανίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και πολλών ακόμα…

3 Σεπτεμβρίου 2019: Η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αδικαιολόγητη φυλάκιση του Σελαχετίν Ντεμιρτάς, ενός εκ των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (ΗDP) αγνοήθηκε από την διορισμένη δικαστική εξουσία της Τουρκίας με το κωμικό επιχείρημα πως «μια προηγουμένη καταδίκη, εμποδίζει την αποφυλάκιση του!»

4 Σεπτεμβρίου 2019: Αήθης επίθεση στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλειμάν Σοιλού : «Κάνε τη δουλειά σου, αλλιώς θα σε κουρελιάσουμε…»

5 Σεπτεμβρίου 2019: Τρίτη προειδοποίηση – εκβιασμός Ερντογάν: «Θα γεμίσω την Ευρώπη με πρόσφυγες, αν….». Το ζητούμενο; Μα φυσικά η «απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο», δηλαδή σε απλά λόγια πολλά λεφτά και η μόνιμη εγκατάσταση της Τουρκίας στην Συρία με το πρόσχημα της «ζώνης ασφαλείας»…

6 Σεπτεμβρίου 2019: Αντιπαράθεση Τουρκίας – Λιβάνου, με την Τουρκία να κατηγορεί τον Λίβανο για «αντι-τουρκικές προκλήσεις» και τον Λίβανο να υπενθυμίζει την κρατική τρομοκρατία που ασκούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία την εποχή που ο Λίβανος αποτελούσε τμήμα των εδαφών της.

8 Σεπτεμβρίου 2019: Έγινε γνωστό πως στις μάχες που μαίνονται στην Νοτιοανατολική Τουρκία με Κούρδους μαχητές, σκοτώθηκε ταξίαρχος των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με πλούσιο ιστορικό δράσης κατά άμαχων Κουρδικών πληθυσμών. Νέα (τέταρτη κατά σειρά) προειδοποίηση – εκβιασμός Ρ. Τ. Ερντογάν περί «ανοίγματος συνόρων για εκατομμύρια μεταναστών». 

Συμπέρασμα: Το σκηνικό που συνθέτει την πορεία σύγκρουσης της Τουρκίας προς τα βράχια προκύπτει από την παραπάνω ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων και συνοψίζεται ως εξής:

Στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου οι Τουρκικοί σχεδιασμοί του 2012 περί απ΄ ευθείας συμφωνίας της Τουρκίας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο και Λιβύη προκειμένου να «μοιραστούν» όλοι την Ελληνική και την Κυπριακή ΑΟΖ, έχουν οδηγηθεί σε πλήρες ναυάγιο. Η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη διπλωματικά όχι μόνο από όλες σχεδόν τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και από τις μεγάλες δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένων και των νέων «συμμάχων» της!

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι πρώτες «χαλαρές» κυρώσεις για την πειρατική δράση της Τουρκίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι νέο - οθωμανικές φαντασιώσεις των Παντουρκιστών, αποτελούν ουσιαστικά μια πρώτη, πρακτική προειδοποίηση. Είναι βέβαιο πως το θέμα των Ευρωπαϊκών κυρώσεων παραμένει στο προσκήνιο και θα επανέλθει με πολύ λιγότερο «χαλαρές» κυρώσεις, που δεν θα μπορούν να αγνοηθούν.

Σε επίπεδο σχέσεων Αμερικής – Τουρκίας, υπάρχει ένας ανοικτός και διαρκής «πόλεμος» Κογκρέσου και Γερουσίας με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος για άγνωστους ακόμα λόγους επιδεικνύει μια δυσνόητη «κατανόηση» απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο – ένα ηγέτη που δεν χάνει ευκαιρία να καθυβρίζει τις Η.Π.Α. και τον στρατηγικό τους σύμμαχο, το Ισραήλ.

Στο μέτωπο της Συρίας, το ναυάγιο των Τουρκικών στόχων για μόνιμη εγκατάσταση σε Συριακά εδάφη γίνεται ολοένα και πιο ορατό. Το πεδίο ξεκαθαρίζει, με ταυτόχρονη πίεση από Αμερική και Ρωσία απέναντι στις νέο-οθωμανικές απαιτήσεις.

Στο Κουρδικό μέτωπο που περιλαμβάνει την Νοτιοανατολική Τουρκία, το Ιράκ και την Συρία (υπάρχουν και Κουρδικοί πληθυσμοί στο Ιράν υπό τον αυστηρό έλεγχο του καθεστώτος) τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Το Κουρδικό κράτος παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά με την απροκάλυπτη πλέον υποστήριξη Αμερικής και Ισραήλ. Οι εγκλωβισμένες στην Συρία Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τις ευλογίες της Ρωσίας και της Αμερικής, δεινοπαθούν από τον καθημερινό πόλεμο φθοράς των Κουρδικών δυνάμεων.

Στο εσωτερικό μέτωπο το πάλαι ποτέ πανίσχυρο ΑΚΡ σπαράσσεται από τον νέο-οθωμανικό εμφύλιο και κομματιάζεται σε διάφορα τμήματα που το καθ΄ ένα διεκδικεί για τον εαυτό του εκλογικό μερίδιο από το ΑΚΡ: Αμπτουλάχ Γκιούλ, Αχμέτ Νταβούτογλου, Αλί Μπαμπατζάν – όλοι από την ίδια μήτρα, δημιουργούν κόμματα με στόχο να τερματιστεί χωρίς αιματοχυσία η ανεξέλεγκτη ηγεμονία της Φαμίλιας Ερντογάν.

Τέλος, στο μέτωπο της οικονομίας, που εκτόξευσε στα ύψη την δύναμη του Ρ.Τ. Ερντογάν οι αριθμοί προκαλούν σοκ: Η Τουρκική λίρα μέσα σε δύο χρόνια έχασε το 40% της αξίας της, ο πληθωρισμός κυμαίνεται στα επίπεδα του 20% οδηγώντας στην ανέχεια εκατομμύρια Τούρκων πολιτών, το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε από 12.500 Δολάρια το 2013 σε 9.000 δολάρια φέτος και τα χρέη σε ξένο νόμισμα (ιδιωτών και επιχειρήσεων) βρίσκονται στα 330 δισεκατομμύρια δολάρια, με ένα αξιόλογο μέρος από αυτά να δηλώνει πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης τους.

Οι συλλήψεις «πραξικοπηματιών» σε ολόκληρη την Τουρκία συνεχίζονται δίχως σταματημό – ιδίως μέσα στον Τουρκικό στρατό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η ανασφάλεια του ψευτο-σουλτάνου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Προσδεθείτε λοιπόν! Η πορεία σύγκρουσης της Τουρκίας στα βράχια πλησιάζει επικίνδυνα…

Λεωνίδας ΚουμάκηςΝομικός, 
Συγγραφέας. Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

12/9/2019 

               ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ              




1.
Ισλαμικές τράπεζες και ομόλογα sukuk: 
Ο Ερντογάν ωθεί την Τουρκία στην αγκαλιά των Αράβων για να σωθεί.  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως είναι αλλεργικός στα επιτόκια. Επίσης η πολιτική του χαρακτηρίζεται (ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια) από έντονη ισλαμολατρεία και επικροτεί τους προπηλακισμούς και τις επιθέσεις εναντίον προοδευτικών, δυτικών και οτιδήποτε μη ισλαμιστικό. Τη Δευτέρα παρακολούθησε το πρόγραμμα "Νέοι Ορίζοντες στην Εναλλακτική Οικονομία" που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της προεδρίας, του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά.

"Είναι γεγονός ότι η πραγματική πηγή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη", δήλωσε ο Ερντογάν και ανέφερε εν συντομία τα εξής:

"Ο πολιτισμός μας και η κουλτούρα μας έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Για εμάς, ένα σύστημα που συνεχώς ενθαρρύνει την αδικία πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση σε όλες τις βάσεις. Αντιστεκόμαστε στο σύστημα με βάση τα επιτόκια όχι μόνο λόγω της πεποίθησής μας, αλλά και επειδή το ανθρώπινο βάρος του συστήματος έχει αυξηθεί", δήλωσε ο Ερντογάν.

Χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική αντί επιτοκίων

"Οι εναλλακτικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες παγκοσμίως, πιστεύω ότι στο μέλλον ο κόσμος θα αντικαταστήσει το σύστημα που βασίζεται στο επιτόκιο με μια νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική, ο ρυθμός προτίμησης για νέα οικονομικά μοντέλα αυξάνεται σταδιακά.

Κατά την προσεχή περίοδο, θα κάνουμε πιο αποφασιστικά βήματα όσον αφορά την εναλλακτική χρηματοδότηση και, ως εκ τούτου, θα φέρουμε τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει.

Αυτοί που έφεραν το χάος στους δρόμους με επεισόδια στο πάρκο Γκεζί (το 2013) στόχευαν επίσης την οικονομία μας. Στόχευσαν την οικονομία μας καλώντας τους ανθρώπους να μην καταναλώνουν".

Κωνσταντινούπολη

Εν συνεχεία ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάπτυξης της Κωνσταντινούπολης: "Αναμένουμε ότι το έργο αυτό (Οικονομικό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης) θα πραγματοποιηθεί το 2022 το αργότερο με την υποστήριξη και τις προσπάθειες των σχετικών θεσμικών οργάνων μας.

Έχοντας στερηθεί τα δάνεια όταν τα χρειαζόταν τα περισσότερο, ο πραγματικός μας τομέας έχει, κατά κάποιο τρόπο, υπονομευθεί. Αρκετές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν την παραγωγή, αν και δεν είχαν προβλήματα στους ισολογισμούς τους. Μιλούσαν για την τραπεζική συμμετοχή από την αρχή, πάντα εγώ ήμουν εναντίον της. Ένα σύστημα χωρίς συμφέροντα είναι ένα οικονομικό σύστημα συμμετοχής, γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια αντίληψη που θα έρχεται σε αντίθεση με την άλλη; Η απαραίτητη υποστήριξης θα πρέπει να δοθεί στον πραγματικό τομέα. Με το νέο μας αναπτυξιακό σχέδιο υιοθετούμε μια σειρά προφυλάξεων για την αύξηση του μεριδίου της κεφαλαιαγοράς".

Ο στόχος στη συμμετοχική χρηματοδότηση είναι 15%

"Έχουμε θέσει σημαντικούς στόχους στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για να επιτύχουμε το επιθυμητό επίπεδο στη συμμετοχική χρηματοδότηση. Στόχος μας είναι το μερίδιο της συμμετοχικής χρηματοδότησης να φθάσει το 15% στα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία από το 2025. Περιμένουμε από όλους να το υποστηρίξουν. Η συμμετοχική χρηματοδότηση δεν πρέπει να ενεργεί με τα επιτόκια του τραπεζικού συστήματος".

Μερικά ακόμα στοιχεία

- Όπως αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Τουρκίας, το 2007, ήταν 22 δισ. δολάρια, προερχόμενες από δυτικές χώρες κυρίως, ενώ πλέον έχουν υποχωρήσει στα 13 δισ. δολάρια, με την πλειονότητα να προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής, τη Ρωσία και άλλες μη δυτικές χώρες.

- Η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον να βοηθήσει την Μαλαισία να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία, δήλωσε, στα τέλη Ιουλίου,ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας, σε επίσκεψη στην Τουρκία.

- Ο τουρισμός της Τουρκίας ανέκαμψε τα τελευταία χρόνια, κυρίως με άρμα τους Άραβες τουρίστες που πραγματοποιούν απόβαση, κάθε στιγμή και με κάθε ευκαιρία. Πέρσι, επισκέφθηκαν την Τουρκία 750.000 τουρίστες μόνο από τη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας αύξηση 15% από την προηγούμενη χρονιά.

Η αποκρυπτογράφηση

Τι σημαίνει ο όρος "εναλλακτική οικονομία", που χρησιμοποίησε ο "σουλτάνος";

Μα φυσικά ο ισλαμικός χρηματοπιστωτικός τομέας.

Το σημερινό ποσοστό ισλαμικών τραπεζών στον τουρκικό τραπεζικό τομέα είναι περίπου 5% και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ερντογάν, προσπαθεί να αυξήσει το μερίδιο των ισλαμικών τραπεζών στον τομέα.

Πώς έφτασε η Τουρκία ως εδώ

Μετά τη διακοπή της εισροής κεφαλαίων στην Τουρκία το 2008 και το 2009, οι προσπάθειες οικονομικής εμβάθυνσης έγιναν πιο επείγουσες. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες για μια ισλαμιστική οικονομική εμβάθυνση, η οποία είναι και η πορεία που έχει χαράξει το AKP από την αρχή, έχει επίσης ενταθεί.

Μετά την εξαγγελία του πρότζεκτ, που θα καταστήσει την Κωνσταντινούπολη "Οικονομικό Κέντρο", αξίζει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τους κανονισμούς για τις κεφαλαιαγορές από το 2012.

Για να αυξηθεί το μερίδιο του ισλαμικού χρηματοπιστωτικού τομέα, λήφθηκαν ορισμένα μέτρα χρησιμοποιώντας τις δημόσιες τράπεζες το 2015 και το 2016. Ο λόγος για πρωτοβουλίες όπως η Συμμετοχική Vakif Katilim Bankasi ή η Ziraat Katılım. Αυτές οι δύο συμμετοχικές τράπεζες ιδρύθηκαν μέσω δανείων από την Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα (IDB), που έχει έδρα τη Σαουδική Αραβία.

Το ποσοστό των ισλαμικών τραπεζών, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως συμμετοχικές τράπεζες, στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Τουρκίας είναι περίπου 5%. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση Ερντογάν είναι πρώτα η αύξηση αυτού του ποσοστού στο 15%, η εμβάθυνση της αγοράς ομολόγων Sukuk και η εξάπλωση των διαφόρων ισλαμικών οικονομικών συμβάσεων. Πίσω από αυτή την επιθυμία βρίσκεται η πρόθεση, του "σουλτάνου" να καταστήσει την Τουρκία, την πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής, σε περίπτωση πιστωτικής κατάρρευσης.

Πού "χάνει" το σχέδιο

Η μεγαλύτερη αδυναμία εδώ είναι ότι τα παγκόσμια οικονομικά κέντρα είναι επίσης τα κέντρα της ισλαμικής οικονομίας. Ωστόσο, ως κυβέρνηση που δεν βλέπει κάτι τέτοιο, καθώς έχει ειπωθεί επανειλημμένα το κοντόφθαλμον της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει κάθε είδους προσπάθειες.

Από την ομιλία Ερντογάν γίνεται αντιληπτό ότι θα γίνουν νέα βήματα και οι συμμετοχικές τράπεζες και διάφορα ισλαμικά εργαλεία θα υποστηριχθούν από νέους κανονισμούς.

Τι είναι τα ομόλογα Sukuk

Πρόκειται για προϊόντα που δεν αντίκεινται στο ισλαμικό δίκαιο και στους ισλαμικούς κανόνες της Σαρία. Η Σαρία απαγορεύει τα επιτόκια, τις μεθόδους κερδοσκοπίας και τοκογλυφίας και τις επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους, όπως στο οινόπνευμα και στα τυχερά παιγνίδια. Για να μην παραβιαστούν αυτοί οι κανόνες ισλαμιστικές επενδυτικές εταιρείες και τράπεζες έχουν βγάλει στην αγορά τα λεγόμενα ομόλογα sukuk. Οι τράπεζες για παράδειγμα μεσολαβούν και αγοράζουν για τους πελάτες τους τέτοια προϊόντα που τους τα δίνουν αργότερα με το κέρδος. Με αυτόν τον τρόπο δεν παραβιάζεται η απαγόρευση επιβολής τόκου.

Η έκδοση Sukuk αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% φθάνοντας τα 130 δισ. δολάρια φέτος, σημειώνοντας τέταρτη συνεχή ετήσια αύξηση, λόγω ισχυρής δραστηριότητας στη Σαουδική Αραβία και τη Μαλαισία, σύμφωνα με έκθεση του οίκου Moody's στα τέλη Αυγούστου.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει από τις χώρες του GCC (Gulf Cooperation Council) να συνεχίσουν να εκδίδουν sukuk, για το υπόλοιπο έτος, καθώς οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και οι επεκτατικοί προϋπολογισμοί σημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις αξιοποιούν τις αγορές χρεογράφων για χρηματοδότηση. Εκδίδουν επίσης περισσότερα sukuk για να διαφοροποιήσουν το μείγμα χρηματοδότησης και να αναπτύξουν τις αγορές ισλαμικού χρέους.

Οι συνολικές ποσότητες sukuk αυξήθηκαν στα 87,4 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, από 64 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2018. Η αύξηση προήλθε από το GCC, όπου η έκδοση αυξήθηκε κατά 9% στα 26,5 δισ. δολάρια. Στη Νοτιοανατολική Ασία αυξήθηκε κατά 41% στα 53 δισ. δολάρια και στην Τουρκία, η έκδοση sukuk αυξήθηκε κατά 300% στα 7,9 δισ. δολάρια.

Η ανοδική τάση της έκδοσης Sukuk σε ολόκληρο τον κόσμο υποστηρίζεται επίσης από την αυξανόμενη ζήτηση για ισλαμικά ομόλογα από εγχώριες ισλαμικές τράπεζες και την έκδοση κεντρικών τραπεζών στις βασικές ισλαμικές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι νεοεισερχόμενοι στο σύστημα και οι πράσινες πρωτοβουλίες sukuk θα μπορούσαν να τονώσουν την έκδοση, με μερικές χώρες της Αφρικής να εισέρχονται στην αγορά και την Αίγυπτο να συστήνει μια επιτροπή εποπτείας της Sharia, τον Απρίλιο, για να επιβλέπει την έκδοση sukuk.

Ενώ η πράσινη αγορά sukuk είναι στα σπάργανα της, η έκδοση είναι πιθανό να επιταχυνθεί, καθώς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής γίνονται ελκυστικές, με βάση τις αρχικές πράσινες συναλλαγές sukuk που ξεκίνησαν στη Μαλαισία και την Ινδονησία, ανέφερε η έκθεση.

Πολλές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Αναπτυξιακής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας και της Ισλαμικής Εταιρείας για την Ανάπτυξη του Ιδιωτικού Τομέα, μπορούν επίσης να διερευνήσουν τρόπους διαφοροποίησης των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας περαιτέρω στην ανάπτυξη της πράσινης sukuk αγοράς.

Τον Μάιο, ο όμιλος Majid Al Futtaim του Ντουμπάι εξέδωσε το πρώτο εταιρικό πράσινο sukuk στη Mena, ένα 10ετές μέσο αξίας 600 εκατ. δολαρίων που διαπραγματεύεται στον Nasdaq του Dubai.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να παρουσιαστεί ως Δυτικός αλλά δεν του βγήκε. Κατέστησε την Τουρκία μία χώρα που δεν έχει ταυτότητα και, όπως γίνεται αντιληπτό, προσπαθεί να "παίξει" με όλους. Από τη μία απειλεί και φλερτάρει την Ευρώπη. Τη μία "κλαίγεται" ότι Ευρώπη δεν τον λαμβάνει υπ' όψιν και την άλλη απειλεί να πλημμυρίσει την ήπειρο με Σύριους πρόσφυγες αν δεν πάρει λεφτά. Την ίδια σχέση έχει με τις ΗΠΑ, καθώς από τη μία επιτίθεται εναντίον του Τραμπ και αγοράζει S-400, ενώ από την άλλη λέει ότι είναι πιστός στο ΝΑΤΟ και ότι θέλει πυραύλους Patriot. Η κρίση με τον Τζαμάλ Κασόγκι και η στήριξη της Τουρκίας στο Κατάρ, έφεραν τη σχέση με τη Σαουδική Αραβία, στα πρόθυρα ρήξης· παρ' όλα αυτά τουρισμός και οικονομία δένουν (μέχρι να θεωρήσει ο Ερντογάν ότι έχει πλεονέκτημα) τις δύο χώρες. Το θέμα είναι ότι δεν χωρούν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, ο "σουλτάνος" προσπαθεί να χωρέσει στην αγκαλιά του πολλά καρπούζια. Μένει να φανεί πιο θα πέσει κάτω πρώτο.


Πέτρος Κράνιας

https://www.capital.gr/diethni/3381673/islamikes-trapezes-kai-omologa-sukuk-o-erntogan-othei-tin-tourkia-stin-agkalia-ton-arabon-gia-na-sothei?fbclid=IwAR0hbtc2Lj2L3Dih7Qr-e4pHbnG8iOkGiq7I_7JL6wDr9ZklojPKJO-Chbw

12/9/2019




2.
Επαφές Wilbur Ross σε Τουρκία 
για διεύρυνση εμπορίου και ενεργειακά.

Στην Τουρκία βρίσκεται από τις 6 Σεπτεμβρίου  ο γνωστός στην Κύπρο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Wilbur Ross όπου είχε σειρά επαφών με τον Ερτνογάν αλλά και αξιωματούχους της Άγκυρας για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, των  εμπορικών σχέσεων και της ενέργειας. Ο Ross συναντήθηκε με αρκετές επιχειρηματικές ενώσεις στο οικονομικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπως το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και τη τουρκική Ένωση Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων.

Ο Wilbur Ross  διετέλεσε  μεταξύ 2014-2017 αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου. Στην θέση του στην Τράπεζα Κύπρου αποφασίστηκε να διοριστεί ο James B. Lockhart, είναι αντιπρόεδρος στην εταιρεία WL Ross & Co. LLC στη Νέα Υόρκη από το 2009 και μέλος των επενδυτικών της επιτροπών και της επιτροπής διαχείρισης της.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει νέα εισροή μεταναστών από τη Συρία", δήλωσε ο Ερντογάν», κατά την διάρκεια υποδοχή του κ. Ross. Κατά την συνάντησή του με τον Υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας,  Ruhsar Pekcan  δήλωσε πως ο στόχος αμοιβαίου εμπορίου ύψους 100 δισ. δολαρίων με την Τουρκία αναμένεται να επιτευχθεί "με ισορροπημένο τρόπο’’ .Συνάντηση είχε επίσης και με τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας γαμπρό του Ερντογάν,  Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ όπου συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Fatih Donmez μετά την συνάντηση με τον Ross έγραψε στο twitter  ότι έγινε μια παραγωγική συνάντηση όπου συζητήθηκαν τρόποι ενεργειακής συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται σε ποιο επίπεδο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross επισκέφθηκε επίσης  τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο είχε μια συζήτηση για τα θέματα της  Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και των Ορθοδόξων στην Τουρκία, καθώς και το ζήτημα της χρήσης του πρώην Ορφανοτροφείου στα Πριγκηπόννησα.

Yπενθυμίζεται ότι ο κ. Ross  είχε προηγουμένως επισκεφτεί την Ελλάδα  όπου μιλώντας για τα ενεργειακά είπε «υπάρχουν κινήσεις που έχουν γίνει στον χώρο του LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) που έχουν βοηθήσει την Ελλάδα να καταστεί κέντρο διανομής LNG. Ο αγωγός έχει ήδη ολοκληρωθεί και ήδη παραδόθηκε ένα φορτίο LNG στη Βουλγαρία. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία εισάγει φυσικό αέριο εκτός της Ρωσίας. Και όταν ολοκληρωθεί το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από την Ιταλία, η αγορά θα ανοίξει ακόμη περισσότερο». Για την  Τουρκία είπε πως πρόσφατα αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400 και «δεν μπορούμε να τους πωλήσουμε τα αεροσκάφη F-35, αλλά μπορούν να φιλοξενήσουν εταιρείες οι οποίες εγκαταλείπουν την Κίνα»

https://www.sigmalive.com/news/international/587061/epafes-wilbur-ross-se-tourkia-gia-dievrynsi-emporiou-kai-energeiaka?fbclid=IwAR3RcuCCx8tAxvoom9WRMw4kh6gJQcjkTyy5Rg30loZwyFb_Z3zxAthJYGA

11/9/2019


3.
Οι τουρκικές Ε/Δ εκμεταλλεύονται το Brexit. 

Ένα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας, δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο που από τον τίτλο του προκαλεί ενδιαφέρον: «Το τουρκικό ταμείο συντάξεων στρατιωτικών αγοράζει τον βρετανικό χάλυβα» (Turkish army pension fund to buy British Steel). Η ενδελεχής εξέταση του θέματος αυτού οδηγεί σε συμπεράσματα στρατηγικής ανάλυσης που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το ταμείο συντάξεων των Τούρκων στρατιωτικών που ονομάζεται ATAER, υπάγεται στο ταμείο ενίσχυσης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (Turkish Armed Forces Assistance Fund) που ονομάζεται OYAK. Δηλαδή το ATAER είναι ο επενδυτικός βραχίονας του OYAK.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό fund ενδιαφέρεται να αγοράσει βρετανική βιομηχανία χάλυβα που αντιπροσωπεύει το 30% της Βρετανικής παραγωγής. Η εταιρεία αυτή, λόγω οικονομικών προβλημάτων βρίσκεται υπό αναγκαστική πώληση.

Βρετανοί υψηλά ιστάμενοι δηλώνουν ότι η προς πώληση βιομηχανία είναι στρατηγικής σημασίας και ότι από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές το τουρκικό fund είναι ο προτιμητέος αγοραστής. Δηλώνουν επίσης ότι στην εταιρεία εργάζονται περίπου 5.000 άνθρωποι, ενώ εκτιμάται ότι επιπλέον 20.000 θέσεις εργασίας επηρεάζονται στην αλυσίδα υποστήριξης της λειτουργίας της.

Τούρκοι εκπρόσωποι του στρατιωτικού fund δήλωσαν ότι ήδη ελέγχονται τα οικονομικά της προς πώληση εταιρείας και η αγορά της θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αξίζει να επισημανθεί ότι το BREXIT είναι προγραμματισμένο να συμβεί τον Οκτώβριο.

Επισημαίνεται ότι το ίδιο τουρκικό fund των Ενόπλων Δυνάμεων, ελέγχει επίσης και το 25% της παραγωγής χάλυβα της Τουρκίας που απασχολεί περίπου 11.530 εργαζόμενους. Με την ολοκλήρωση επομένως της αγοράς της Βρετανικής εταιρείας, όπως προαναφέρθηκε, το ταμείο των Τούρκων στρατιωτικών θα είναι μία εμπορική υπερδύναμη στην παραγωγή και εμπορία χάλυβα.

Για να γίνει ευρύτερα κατανοητό το στρατηγικό όφελος που θα επιτύχει η Τουρκία, αρκεί να υπενθυμιστεί ότι ακριβώς η εμπορία του χάλυβα που επηρέαζε τις σχέσεις Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, οδήγησε το 1951 στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Η ΕΚΑΧ ήταν στην συνέχεια η μία από τις τρεις συνιστώσες που το 1965 οδήγησαν στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Για την ιστορία, οι άλλες δύο συνιστώσες ήταν η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΚΑΕ).

Η πολυδιάστατη στόχευση της τουρκικής επένδυσης

Η προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί υπερδύναμη στην παραγωγή και την εμπορία του χάλυβα, φαίνεται ότι υλοποιεί ένα πολυδιάστατο στρατηγικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο:

Α. Συσφίγγει την στρατηγική σχέση με την Βρετανία, όχι μόνο στην εμπορία του χάλυβα, αλλά στηρίζοντάς την οικονομικά στην δύσκολη περίοδο του επικείμενου BREXIT. Τα αναμενόμενα οφέλη για την Τουρκία εκτός των άλλων εκτιμάται ότι θα είναι τόσο στο Κυπριακό που οι δύο χώρες είναι εγγυήτριες Δυνάμεις, όσο και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Σχετικά άρθρα έχουν δημοσιευτεί ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Η τουρκική πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία εκτιμά ότι η Βρετανία μετά το BREXIT, ως αυτόβουλη δεν θα δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι για παράδειγμα η υποστήριξη του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed pipeline). Επίσης η Βρετανία δεν θα δεσμεύεται να τηρεί την σκληρή ή έστω επικριτική στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Οι όποιες σχετικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Β. Η στρατηγική συνεργασία Τουρκίας – Βρετανίας εκτιμάται ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά και την Αμυντική Βιομηχανία της Τουρκίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει επίσης στα στρατιωτικά funds. Ως γνωστόν η τουρκική αμυντική βιομηχανία, στηρίχθηκε για να αναπτυχθεί αρχικά στην συνεργασία με το Ισραήλ και στην συνέχεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω των κακών σχέσεων που έχουν καλλιεργηθεί από την τουρκική εξωτερική πολιτική, η αμυντική βιομηχανία της χώρας πρέπει να βρει νέους συμμάχους. Προς την κατεύθυνση αυτή η Βρετανία φαντάζει ιδανική περίπτωση, ιδίως στους τομείς υψηλής τεχνολογίας και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων που πρόσφατα εκμυστηρεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Η πιθανή συνεργασία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με την Ρωσία στους τομείς αυτούς δεν έχει μέλλον. Ήδη ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία προς την Τουρκία, έναν πιθανό μελλοντικό αντίπαλο. Η Τουρκία γνωρίζει την πραγματικότητα και στοχεύει προς την Βρετανία. Επί του προκειμένου υπενθυμίζεται και η δημοσιοποιημένη Τουρκο-Βρετανική συνεργασία για την κατασκευή του κινητήρα για το νέο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος.

Γ. Όσον αφορά τις Διεθνείς Σχέσεις, η Τουρκία με την απόκτηση σημαντικού μεριδίου της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα, θα μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται με βιομηχανικές χώρες που έχουν ανάγκη τον χάλυβα για την βιομηχανική παραγωγή τους. Με όχημα τον χάλυβα μπορεί να επιτύχει θετικές για τα ενδιαφέροντά της συνέργειες και υποστήριξη από αυτές τις βιομηχανικές χώρες, σε άλλους τομείς διεθνών σχέσεων ακόμα και πέραν του διεθνούς εμπορίου.

Δ. Οι επενδύσεις του ταμείου αρωγής των Τούρκων στρατιωτικών, προσφέρουν οικονομική ευρωστία. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα, οι μισθοί και οι συντάξεις τους να μην επηρεάζονται σημαντικά από την άσχημη οικονομική συγκυρία και την κάθετη μείωση του κατά κεφαλή εισοδήματος των υπολοίπων Τούρκων πολιτών. Εκτιμάται ότι η οικονομική ευρωστία των στρατιωτικών ταμείων στην Τουρκία συμβάλει μεν στην διατήρηση του ηθικού, αλλά και είναι ένας μοχλός πίεσης για την διατήρηση της αφοσίωσης του στρατεύματος προς την πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κάθε λόγο να παρακολουθούν τις εξελίξεις των επενδυτικών σχεδίων της Τουρκίας, καθώς και του διαφαινόμενου ενισχυμένου άξονα συνεργασίας Τουρκίας-Βρετανίας που δημιουργείται.

  Ιωάννης Αναστασάκης,
αντιπτέραρχος ε.α. που ασχολείται στον τομέα «Ασφάλεια για την οικονομική ανάπτυξη». Έχει εμπειρία στην Διεθνή Αμυντική Συνεργασία και τις Αμυντικές Επενδύσεις και εξοπλισμούς.

https://www.liberal.gr/diplomacy/oi-tourkikes-enoples-dunameis-ekmetalleuontai-to-BREXIT/266198


  12 Σεπτεμβρίου 2019 



Qatar -Turkey relations

 4.
Η Τουρκία επεκτείνει σημαντικά 
την στρατιωτική της παρουσία στο Κατάρ.  

Η Τουρκία και το Κατάρ συμφώνησαν να επεκτείνουν σημαντικά τη στρατιωτική τους συνεργασία, με την άφιξη περισσοτέρων εναέριων και ναυτικών μέσων. Η επέκταση θα ολοκληρωθεί αυτό το φθινόπωρο και θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή.

Οι πρώτοι στρατιώτες των Τούρκων Ένοπλων Δυνάμεων έφθασαν στο Κατάρ στα τέλη του 2015 στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2014 μεταξύ των δυο χωρών.

Τούρκοι στρατιώτες εγκαταστάθηκαν στη στρατιωτική βάση Tarik Ibn Zeyad. Μέχρι στιγμής, η τουρκική παρουσία περιλαμβάνει ένα μηχανοκίνητο τάγμα με εκτιμώμενη δύναμη 300 ανδρών, αλλά σύμφωνα με τουρκικές πηγές, το τουρκικό στρατιωτικό σώμα θα αυξηθεί σε μια ταξιαρχία περίπου 2.000 στρατιωτών. Σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel, ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ ενδέχεται σύντομα να υπερβεί τους 5.000.

Η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας-Κατάρ έχει εντατικοποιηθεί σημαντικά μετά το εμπάργκο, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, από τον Ιούνιο του 2017. Πολλοί στο Κατάρ πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, απειλούν την κυριαρχία της χώρας. Η Τουρκία ήταν το πρώτο κράτος που υποστήριξε το Κατάρ.

Αμέσως μετά την επιβολή του εμπάργκο, η Τουρκία απέστειλε αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις και παρέδωσε τη Ντόχα περίπου 4.000 τόνους τροφίμων. Εκτός αυτού, το μέγεθος του τουρκικού στρατιωτικού σώματος στη χώρα του Κόλπου αυξήθηκε.

Από τότε, η συνεργασία μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και των στρατευμάτων του Κατάρ έχει αυξηθεί σημαντικά μέσω μιας σειράς επισκέψεων υψηλού επιπέδου, και κοινών ασκήσεων.

Σε αρχικό στάδιο, το άνοιγμα μιας Τουρκικής στρατιωτικής βάσης σε μια χώρα του Κόλπου εξυπηρετούσε την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή και ένα βήμα προς την εξισορρόπηση της επιρροής του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Ενώ η αυξανόμενη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στον Κόλπο έγινε αποδεκτή με θετικά σχόλια από το Κατάρ, έχει προκαλέσει σοβαρές υποψίες μεταξύ των γειτόνων του, ιδίως των Σαουδάραβων.

Ως εκ τούτου, στο τελεσίγραφο των 13 σημείων που δόθηκε στο Κατάρ, μια από τις απαιτήσεις ήταν να τερματιστεί η στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία και να απομακρυνθούν όλα τα τουρκικά στρατεύματα. Αντ ‘αυτού, η Τουρκία αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών και έστειλε ακόμα περισσότερα θωρακισμένα οχήματα στο Κατάρ.

Εκτός από τους στενούς πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς μεταξύ του Κατάρ και της τουρκικής ηγεσίας, η αμυντική βιομηχανία υπήρξε ένας από τους βασικούς τομείς για την επέκταση της συνεργασίας, με την Τουρκία να αποτελεί σημαντικό προμηθευτή στρατιωτικού εξοπλισμού για το Κατάρ. Το 2018 μόνο, το Κατάρ παράγγειλε τουρκικά όπλα αξίας $800 εκατομμυρίων.

Από Thanos S. Epachtitis -Σεπτέμβριος 11, 2019 

https://www.ptisidiastima.com/turkey-qatar-2/?fbclid=IwAR1nM_6p8pcV_cia1USNq8fJDyhPyMd3sio7MBaAm4m4H04sKqWXNfmu73g





     ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ          














* * *

Οι απόψεις, που δημοσιεύονται στα εκάστοτε- αποκλειστικά χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.  Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς των κειμένων, εικόνων κλπ και των ιστολογίων που αναφέρονται.  
 Στην κείμενο της πηγής  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.