Κίνδυνος ανάφλεξης στον Περσικό Κόλπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Κρύος ιδρώτας λούζει τους Αμερικανούς μετά την επίθεση των Χούθι.
(2) Έκρηξη στην τιμή του πετρελαίου - Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα.
(3) Goldman Sachs: Τα 4 σενάρια για το πετρέλαιο.
(4) Capital Economics: Στα 150 δολάρια  θα εκτιναχθεί το Brent 
στο χειρότερο σενάριο.



Κίνδυνος ανάφλεξης στον Περσικό Κόλπο. 

Ο μέχρι πρότινος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον διένυσε όλη του την καριέρα συνηγορώντας υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν. H ειρωνεία της τύχης θέλησε λίγες μέρες μετά την αποπομπή του από τον Ντόναλντ Τραμπ αυτό να έχει γίνει περισσότερο πιθανό από ποτέ.

Η επίθεση το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις που είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί κατά το ήμισυ η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας επιταχύνει δραματικά τις εξελίξεις. Την ευθύνη ανέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, τους οποίους σφυροκοπούν επί πενταετία η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, υποστηρίζοντας ότι εξαπέλυσαν drones (και μάλιστα δέκα τον αριθμό), όπως έχουν πράξει και στο πρόσφατο παρελθόν.

Ωστόσο σύντομα ξέσπασε η μάχη των εναλλακτικών αφηγημάτων. Μολονότι, το ανακοινωθέν της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν δεν αναφέρει κάτι σχετικό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο έσπευσε να ενοχοποιήσει το Ιράν, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και μη κατονομαζόμενοι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η επίθεση να προήλθε όχι από τους Χούθι, αλλά από φιλοϊρανούς σιίτες πολιτοφύλακες του Ιράκ ή την ίδια την Ισλαμική Δημοκρατία. Παράλληλα, γίνεται πλέον λόγος για επίθεση με πυραύλους και όχι με drones.

O Αμερικανός μεσανατολιστής καθηγητής Χουάν Κόουλ επιμένει ότι οι Χούθι είναι οι πιθανότεροι δράστες διότι και έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα (προηγούμενη επίθεσή τους έπληξε εγκαταστάσεις της Aramco στο Duwadimi, 853 μίλια από την πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα) και το κίνητρο, ως κάποιοι που τα παίζουν όλα για όλα. Αντίθετα, οι Ιρακινοί σιίτες πολιτοφύλακες δεν έχουν, παρά την εχθρότητά τους για τους Σαούντ, αρκετούς λόγους για να ρισκάρουν τα όποια αντίποινα. Ακόμη και στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ την περίοδο 1980-1981 οι εκατέρωθεν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είχαν μείνει εκτός βολής.

Κατά τον ίδιο αναλυτή, το Ισραήλ έχει κάθε συμφέρον να διοχετεύσει πληροφορίες με τις οποίες να αποστρέψει το ενδιαφέρον από την σύγκρουση στην Υεμένη, όπου δεν έχει εμπλοκή, προς το "σιιτικό τόξο” στο Ιράν και το Ιράκ που συνιστά πλησιέστερη πρόκληση για το εβραϊκό κράτος.

Τα πράγματα καθιστά πολύ πιο περίπλοκα η (ως συνήθως, μη προβλέψιμη) στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter το ξημέρωμα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) σημείωσε: "Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι (loaded and locked) με βάση τις επαληθεύσεις, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα δράσουμε!".

Το loaded and locked είναι βέβαια ορολογία επικείμενου στρατιωτικού πλήγματος – όμως η ρητορική του Τραμπ δεν αποτελεί ασφαλή οδηγό. Από την άλλη πλευρά, σε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμαντ μπιν Ζάγεντ, ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν τόνισε ότι "το Βασίλειο έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτή την τρομοκρατική επίθεση”. Το ίδιο μήνυμα, που δείχνει να αποθαρρύνει την ανάμιξη τρίτων, έστειλε σε συνδιάλεξή του με τον Εμίρη του Κουβέιτ ο βασιλιάς Σαλμάν.

Από την πλευρά του το Ιράν, όχι μόνο διέψευσε την εμπλοκή του στις επιθέσεις του Σαββάτου, αλλά διαμήνυσε δια του επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης ταξιάρχου Αμίρ Αλί Χατζιζαντέ ότι οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή (Κατάρ, ΗΑΕ) αλλά και τα πολεμικά τους σκάφη, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλανοφόρων βρίσκονται στο στόχαστρο των εξελιγμένων ιρανικών βαλλιστικών συστημάτων, σε βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων (και όχι μέτρων που εκ παραδρομής αναφερόταν πριν). 

Οι αγορές εκδήλωσαν την ανησυχία τους εκτινάσσοντας σήμερα την τιμή του μεν Μπρεντ στα 66,30 δολάρια ανά βαρέλι (με αύξηση κατά 10%) και του αμερικανικού ελαφρού αργού στα 59,79 δολάρια (+9%), στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να αξιοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά. Την ίδια στιγμή, αδιευκρίνιστη παραμένει, λόγω των αυστηρών περιορισμών στην ενημέρωση, η πραγματική έκταση του πλήγματος που έχει δεχθεί η σαουδαραβική παραγωγή.

Το Ριάντ έχει λόγους τόσο να υποβαθμίσει επικοινωνιακά την κατάσταση (ώστε να μην κλονισθεί η αξιοπιστία του ως εξαγωγέα), όσο αντιθέτως και να την διογκώσει (για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών του βλέψεων, αλλά ενδεχομένως και την πρόκληση μιας μίνι πετρελαϊκής κρίσης που θα διευκόλυνε την προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή της Aramco).

Το διεθνές σύστημα, πάντως, είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί σε συνθήκες επαπειλούμενης ύφεσης λόγω εμπορικών πολέμων να αντέξει και ένα σοκ στις τιμές του μαύρου χρυσού. 

 Κώστας Ράπτης

16/9/2019


             ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ             







 Timeline: Houthis' drone and missile attacks on Saudi targets.

Houthis step up attacks on Saudi sites in what they call retaliation for Saudi-led bombing of Yemen's rebel-held areas. https://www.aljazeera.com/news/2019/09/
timeline-houthis-drone-missile-attacks-saudi-targets-190914102845479.html

  1.
Κρύος ιδρώτας λούζει τους Αμερικανούς μετά την επίθεση των Χούθι.

Μπορεί να περισσεύουν στον τόπο μας οι μετά Χριστόν προφήτες, ωστόσο όταν τα περισπούδαστα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν, αρκούνται στο να παραθέτουν απλώς τα αυτονόητα…

Και όταν ο καημός εκείνων που παραδίδονται στην κρυφή γοητεία της ανύπαρκτης πλέον παντοδυναμίας των Αμερικανών, επιχειρείται να επαναπροβληθεί ως το καινούριο βαρύγδουπο στοιχείο των εξελίξεων, τότε είναι βέβαιο πως και οι ίδιες οι «αναλύσεις» αδυνατούν να δραπετεύσουν από τον φαύλο κύκλο της φαιδρότητας, κι αυτό έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο «δια ταύτα». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Το χτύπημα των ανταρτών Χούθις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ARAMCO, υπήρξε συντριπτικό. Η μείωση επομένως της παραγωγής κατά 50% μετά από το χτύπημα, είναι αυτονόητο πως θα οδηγούσε σε εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου και στα συνακόλουθα γεωοικονομικά παιχνίδια που έπονται σε περιστάσεις αντίστοιχες. Επομένως η εκτίναξη του μπρέντ στα 71,95 δολάρια το βαρέλι και του Αμερικανικού αργού στα 63,64 αντίστοιχα, υπήρξε αναμενόμενη… Είναι το αυτονόητο που θα μπορούσε να συμβεί… Και ως εκ τούτου ΔΕΝ συνιστά την «καρδιά» της ειδησεογραφίας της επόμενης μέρας.

 Η πραγματική είδηση, είναι η πραγματική επιχειρησιακή δυνατότητα των ανταρτών Χούθις, στην οποία δικαίως ή αδίκως έχουν πιστωθεί πολλαπλά καταστροφικά πλήγματα την τελευταία περίοδο στον Κόλπο, και αυτό μάλλον με κρύο ιδρώτα ισοδυναμεί για τους Αμερικανούς, παρά για παράπλευρη στρατηγική δυνατότητα που σε αυτήν την φάση μπορεί να αξιοποιήσει στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής που διαθέτει σχέδιο και απαντήσεις.

Η ARAMCO προφανώς είναι συνώνυμο της Σαουδικής Αραβίας ως κορυφαίος ενεργειακός κολοσσός με απολύτως καθαρή οικονομική θέση και με σχεδόν ανύπαρκτες δανειακές ή άλλες υποχρεώσεις. Η Σαουδική Αραβία προφανώς και επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο της στον διεθνή οικονομικό της σχεδιασμό και αυτό φυσικά δεν είναι καινούριο στοιχείο. Δυο πράγματα έχουν την σημασία τους και αξίζει τον κόπο να τα επισημάνει κανείς:

  • Με την μέθοδο των κατά λάθος ή  των σκοπούμενων διαρροών, τόσο ο Fitch όσο και ο Bloomberg, απέκτησαν πρόσβαση αλλά και δέος μπροστά στα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της εταιρείας εν όψει εξελίξεων…
  • Εν όψει επίσης εξελίξεων η Σαουδική Αραβία ήδη από το 2017 μείωσε τον φόρο εισοδήματος που καταβάλει η ARAMCO, από το 85% στο 50%, καθιστώντας έτσι την κερδοφορία της ακόμη μεγαλύτερη και το προφίλ της ακόμη πιο δελεαστικό στην χρηματιστηριακή αγορά.

Η Σαουδική Αραβία προφανώς και επιδιώκει να διασφαλίσει πιο ισορροπημένα δημοσιονομικά, και στο επίπεδο της διαπίστωσης, γνωρίζει πως αυτό το στοίχημα μπορεί να περπατήσει μόνο στο βαθμό που καταφέρει να διευρύνει την οικονομική της βάση, πέρα από την ασταθή και με πολλά σκαμπανεβάσματα πετρελαϊκή αγορά.

Μόνο που αυτή η διαπίστωση από μόνη της δεν αρκεί, αφού χρειάζεται να συνοδεύεται και από ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τα καινούρια περιβάλλοντα διεθνούς και εσωτερικής οικονομικής στόχευσης. Υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός;;;

Κατασκευές, τουριστικές επενδύσεις ή κάτι άλλο, προφανώς δεν είναι αποσαφηνισμένο σε ότι αφορά στους Σαουδαραβικούς επενδυτικού σχεδιασμούς. Η ίδια η ARAMCO πάντως, επιμένει να στοχεύει στην πετροχημική βιομηχανία και εξ αυτού του λόγου, αντιμετωπίζει ως φιλέτο την αγορά πλειοψηφικού πακέτου, του ομίλου SABIC.

Ας επιστρέψουμε όμως στα γεγονότα…

Ο Αμερικανός πρόεδρος αμέσως μετά το χτύπημα, έσπευσε κατά την προσφιλή του συνήθεια να στοχοποιήσει και πάλι το Ιράν. Ω τι πρωτότυπο…

Οι εμμονικοί υποστηρικτές των Αμερικανών, που επιμένουν να βαυκαλίζονται με το όνειρο της Αμερικανικής παντοδυναμίας, σπεύδουν με την σειρά τους να πανηγυρίσουν διότι ο Αμερικανός πρόεδρος (λένε) στριμώχνει έτσι το Ιράν και θα το υποχρεώσει σε διαπραγματεύσεις πλήρως αποδυναμωμένο. Ω τι πρωτότυπο ΚΑΙ αυτό…

Είναι το έργο που ξαναζήσαμε… Με τα πέντε βαπόρια στον Περσικό… Με το γνωστό Adrian Darya 1 που το μάξιμουμ της αμερικανικής μαγκιάς εξαντλήθηκε στον κατεξευτελισμό της Ελλάδας… Με τα αμερικανικά προεδρικά τσαλίμια στους G7 και με την πρωτοβουλία Μακρόν σχετικά με την παρουσία του Ιρανού ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ… Μέχρι και με τις φήμες που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα περί επικείμενης συνάντησης του κ. Τραμπ με τον Ιρανό ηγέτη Χασάν Ρουχανί.

Και ενώ οι επιδόσεις στην… πρωτοτυπία ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, τα μοναδικά πραγματικά δεδομένα μετά και από την συγκεκριμένη εξέλιξη έχουν ως εξής:

Προσωρινό κερδοσκοπικό delirium με τις τιμές του αργού. Φυσικά οι Αμερικανικές εταιρείες του κλάδου έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένες με τον πρόεδρό τους. Ομοίως έχουν κάθε λόγο να κάνουν την καρδιά τους πέτρα και οι υπόλοιποι του βιομηχανικού κλάδου αφού…
  • Το κακό το έκαναν οι Χούθις…
  • Και ο καλός πρόεδρος αποδέσμευσε ποσότητα από τα αποθέματα για να περιορίσει το εύρος της ζημιάς στην τιμή…

Συντριπτικό παράπλευρο πλήγμα στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναφορικά με την νέα αποτίμηση της ARAMCO, το οποίο φαίνεται εξ επαγωγής να ευνοεί τους Αμερικανούς. Η σχέση όμως της Σ. Αραβίας με την Αμερικανική διοίκηση ως προς αυτήν την εξέλιξη, θα κριθεί στο χρηματιστηριακό παρασκήνιο.

Να θυμίσουμε ωστόσο (μιας και πολλοί σκόπιμα το ξεχνούν), ότι η γεωπολιτική εκκρεμότητα που ακούει στο όνομα Τζαμάλ Κασόγκι, παραμένει ως τέτοια, και σε ένα περιβάλλον συνολικότερων ανατροπών ουδείς μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση απρόβλεπτων τάσεων ακόμη και στην βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Όσοι πάντως σπεύδουν να πανηγυρίσουν ντοπαρισμένοι από την Αμερικανική αντίδραση, καλό θα είναι να κρατήσουν μικρό καλάθι, διότι το όποιο αποτέλεσμα έχει πάψει πλέον από καιρό να κρίνεται στο επίπεδο των λεονταρισμών, και αυτό το στοίχημα η Αμερικανική υπερδύναμη, φαίνεται πως το έχει χάσει πλέον οριστικά και αμετάκλητα.

Οι Χούθις βγαίνουν πολλαπλά αναβαθμισμένοι ταπεινώνοντας την Σαουδική Αραβία ΚΑΙ στην Υεμένη αλλά ΚΑΙ εντός της ίδιας της επικράτειάς της…

Η αφελής παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, αναβαθμίζει πολλαπλά και την επιχειρησιακή ικανότητα του Ιράν, ταπεινώνει για μία ακόμη φορά τις ΗΠΑ, και ταυτόχρονα πιστοποιεί ότι ένας φοβικός Αμερικανός πρόεδρος, ιδιαίτερα τώρα δεν πρόκειται να αποτολμήσει οτιδήποτε σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Κατά τα λοιπά αναμένονται εξελίξεις που δεν χωρούν εύκολα στο μυαλό των “αναλυτών”. Θα επανέλθουμε…

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.anixneuseis.gr/%ce%ba%cf%81%cf%8d%ce%bf%cf%82-%ce%b9%ce%b4%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d/
16/9/2019  


2.
Έκρηξη στην τιμή του πετρελαίου 
- Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Εκρηκτική άνοδο σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο της επίθεσης στη Σαουδική Αραβία, ενώ θέμα χρόνου είναι να φτάσουν οι επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Το άνοιγμα των αγορών της Ασίας βρήκε το Brent να σκαρφαλώνει ακόμα και 20%, ενώ παρόμοια άνοδο γνώρισε και το αμερικανικό αργό WTI.

Την εκτίναξη συγκράτησε κάπως ένα tweet του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ ότι έδωσε εντολή να απελευθερωθεί μέρος από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, έτσι ώστε να διατεθούν - εάν χρειαστεί- ποσότητες πετρελαίου στις αγορές, προκειμένου να είναι επαρκώς καλυμμένες και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στις τιμές. Ταυτόχρονα, ο Ντ. Τραμπ κάλεσε τους αρμόδιους να επιταχύνουν την παραγωγή πετρελαίου στο Τέξας και σε διάφορα άλλα μέρη, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που θα δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, συνιστά την μεγαλύτερη αιφνίδια διακοπή παραγωγής που έχει γίνει ποτέ, ξεπερνώντας την απώλεια από τις ποσότητες πετρελαίου του Κουβέιτ και του Ιράκ, όταν τον Αύγουστο του 1990, ο Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στη γειτονική χώρα. Επίσης, υπερβαίνει την απώλεια της παραγωγής ιρανικού πετρελαίου το 1979 κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Το ερώτημα πως και σε τι έκταση θα πλήξουν τα παραπάνω την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά θα απαντηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο βέβαιο είναι ότι οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν αλώβητη την Ελλάδα. 

Μεταφορές, τιμές καυσίμων

Ο πρώτος κλάδος που θα αισθανθεί τις επιπτώσεις θα είναι οι μεταφορές και ειδικότερα οι οδηγοί αυτοκινήτων, καθώς βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανατιμήσεις στα καύσιμα. Την Παρασκευή η μέση πανελλαδικά τιμή αντλίας ήταν 1,589 ευρώ για την απλή αμόλυβδη βενζίνη, 1,814 ευρώ για την σούπερ αμόλυβδη, 1,371 ευρώ για το ντίζελ κίνησης, και 0,757 ευρώ για το υγραέριο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι τιμές θα πάρουν την ανιούσα, κάτι που άλλωστε συμβαίνει άμεσα στην ελληνική αγορά κάθε φορά που συμβαίνουν σοβαρά περιστατικά σαν αυτό της Σαουδικής Αραβίας, δίχως οι μειώσεις να μετακυλίονται με την ίδια ταχύτητα, όταν αποκλιμακώνονται οι διεθνείς τιμές. Σημειωτέον ότι σε λιγότερο από ένα μήνα, θα κάνει πρεμιέρα και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι τιμές αντλίας για τους οδηγούς αφορούν την άμεση επίπτωση. Στο κακό - πάντα- σενάριο, που δεν αποκλιμακωθούν γρήγορα οι διεθνείς τιμές, τότε μεσοπρόθεσμα είναι πιθανό η έκρηξη του μαύρου χρυσού να προκαλέσει αυξήσεις των μεταφορικών στη βιομηχανία, άνοδο στο σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό, και ενδεχομένως ευρύτερες αλλαγές σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

Στο ίδιο πάντα κακό σενάριο, τυχόν διατήρηση του πετρελαίου επί μακρόν στα παραπάνω επίπεδα θα απειλήσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, η οποία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές μαύρου χρυσού. Κάθε φορά άλλωστε που συμβαίνει παρόμοια κρίση, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη που πλήττονται περισσότερο, καθώς η συμμετοχή φυσικού αερίου, βιοκαυσίμων, και άλλων μορφών ενέργειας στο ενεργειακό της ισοζύγιο, παραμένει μικρή. Ακόμη και σήμερα, πάνω από το 50% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο, καθιστώντας την μια από τις πιο ευάλωτες στην Ευρώπη ως προς την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Τα παραπάνω μένει φυσικά να φανούν στην πορεία. Το μόνο βέβαιο είναι το χτύπημα στη Σαουδική Αραβία ξαναζωντανεύει τον εφιάλτη του ακριβού πετρελαίου, ειδικά για εξαρτημένες από τον μαύρο χρυσό οικονομίες, όπως η ελληνική, η οποία είχε επί αρκετά χρόνια ευνοηθεί από τις χαμηλές του τιμές. 

Σε διεθνές επίπεδο αν η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας διαταραχθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα - τουλάχιστον κάποιων εβδομάδων - τότε οι αγοραστές στην Ασία που αναζητούν βαρύτερης ποιότητας αργό για να τροφοδοτήσουν τα διυλιστήριά τους, θα επιχειρήσουν να προμηθευτούν περισσότερα ιρανικά βαρέλια, ασχέτως των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αγορές είναι «επαρκώς εφοδιασμένες», κάτι που υποδηλώνει ότι αναμένει από τη Σαουδική Αραβία να αποκαταστήσει σύντομα την παραγωγή της.

Του Γιώργου Φιντικάκη

  16 Σεπτεμβρίου 2019 


3.
Goldman Sachs: Τα τέσσερα σενάρια για το πετρέλαιο.

Εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου ακόμη και πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εφόσον υπάρξει διακοπή της παραγωγής σαουδαραβικού αργού 4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, για πάνω από τρεις μήνες, βλέπει στο ακραίο σενάριο η Goldman Sachs.

Σε έκθεσή της για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από το χτύπημα στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, η αμερικανική εταιρεία παραθέτει τέσσερα σενάρια για τις τιμές του αργού, ανάλογα πάντα με την διάρκεια αποκατάστασης της ζημιάς. Σύμφωνα με αυτά:
  •  Μια σύντομης διάρκειας διακοπή στην παραγωγή, της τάξης μιας εβδομάδας, θα επηρεαστούν κυρίως οι τιμές στα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια πετρελαίου, αποτυπώνοντας το αυξημένο premium ρίσκου. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τιμές του αργού θα επηρεαστούν μεταξύ 3 και 5 δολαρίων το βαρέλι.
  •  Εφόσον η έλλειψη παραγωγής διαρκέσει μεταξύ 2 και 6 εβδομάδων, εκτός από τις επιπτώσεις στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, θα υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες και σε άλλα συμβόλαια, επομένως οι τιμές θα αυξηθούν μεταξύ 5 και 14 δολαρίων το βαρέλι.
  •  Στο σενάριο, όπου η βλάβη αργήσει να αποκατασταθεί, και η διακοπή της παραγωγής διαρκέσει πάνω από 6 εβδομάδες, τότε θα υπάρξει ένα ράλι της τιμής πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα ενεργοποιήσει την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων, όπως προανήγγειλε ότι θα κάνει, εφόσον χρειαστεί, ο πρόεδρος Τραμπ, προκειμένου να ισορροπήσουν η προσφορά και οι τιμές.
  •  Τέλος, στο ακραίο σενάριο όπου η διακοπή της παραγωγής, της τάξης των 4 εκατ. βαρελιών την ημέρα, διαρκέσει πάνω από 3 μήνες, τότε θα δούμε τιμές σίγουρα πάνω από τα 75 δολάρια, πυροδοτώντας αύξηση της παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, εφόσον δεν υπάρξουν νέες διαταραχές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, τότε η όποια αύξηση του premium ρίσκου στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πετρελαίου, θα οδηγήσει σε αύξηση παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και σε διάθεση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων, κάτι που θα περιορίσει την αρχική άνοδο των τιμών. Το ίδιο περίοου συνέβη και πέρυσι, όταν οι τιμές του αργού εκτοξεύτηκαν αρχικά λόγω των κυρώσεων στο Ιράν, αλλά εν συνεχεία υποχώρησαν έπειτα από τις πιέσεις που άσκησε η μεγάλη προσφορά από σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Πρώτο θύμα οι τιμές της βενζίνης

Στα της ελληνικής αγοράς, στελέχη της πετρελαικής αγοράς, θεωρούν βέβαιη μια αύξηση στις τιμές λιανικής των καυσίμων. Εκτιμούν ότι η τιμή της αμόλυδης βενζίνης θα ενσωματώσει μια μέση αύξηση 8% του αργού. Δεδομένου ότι το platts της βενζίνης χθες ήταν στα 585 δολ/ τόνος, μια αύξηση 8% μεταφράζεται σε 46,8 δολάρια, δηλαδή σε 39 ευρώ / κυβικό. Αρα η τιμή λιανικής αντί για 1,589 ευρώ (Παρασκευή), θα αυξηθεί στα 1,627 ευρώ. Σε πρώτη φάση μιλάμε για μια αύξηση 2,5%, που ανάλογα με την πορεία στην τιμή του πετρελαίου, μπορεί να μεγαλώσει.

Τα πάντα από εκεί και πέρα, δηλαδή μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στα μεταφορικά των επιχειρήσων, το ισοζύγιο, τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, θα εξαρτηθούν από την διάρκεια αποκατάστασης της ζημιάς, και άρα είναι πρόωρο για μια τέτοια συζήτηση

Του Γιώργου Φιντικάκη

16 Σεπτεμβρίου 2019 


3.
Capital Economics: Στα 150 δολάρια
 θα εκτιναχθεί το Brent στο χειρότερο σενάριο.

Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco δεν αναμένεται να είναι καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία, διότι η παραγωγή μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα, αλλά ακόμη και αν δεν γίνει αυτό, οι επιπτώσεις για τις τιμές του πετρελαίου και τον πληθωρισμό των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι περιορισμένες.

Αυτό εκτιμά η Capital Economics σε σημερινή της έκθεση για τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές μετά τις επιθέσεις κατά τις Aramco, τονίζοντας παράλληλα ότι το outlook των τιμών του πετρελαίου είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Τα τρία πιθανότερα σενάρια είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον – και πιο πιθανό σύμφωνα με την Capital Economics – να αποδειχθεί προσωρινή και προληπτικού κυρίως χαρακτήρα η διακοπή της παραγωγής και να επανέλθουμε σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς. Σε αυτή την περίπτωση η τιμή του Brent θα υποχωρήσει προς τον προηγούμενο στόχο των αναλυτών, ήτοι στα 60 δολάρια το βαρέλι για το 2019 και στα 65 δολάρια για το 2020.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια πιο εκτεταμένη διακοπή στην παραγωγή και αυξημένες ανησυχίες για νέες επιθέσεις, με αποτέλεσμα η τιμή του Brent να εκτινάσσεται στα 65 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2019.

Το τρίτο και πιο καταστροφικό σενάριο είναι να έχουμε μία γενικευμένη σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν που θα οδηγούσε σε τρομακτική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου έως τα 150 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη όμως και σε αυτό το σενάριο η Capital Economics βλέπει πτώση στη συνέχεια των τιμών στα 80 δολάρια το 2020 και στα 60 δολάρια το 2021.

  16 Σεπτεμβρίου 2019 






    ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   




* * *

    Οι απόψεις, που δημοσιεύονται στα εκάστοτε- αποκλειστικά χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν. Η ανάρτηση των άρθρων/κειμένων κλπ δεν σημαίνει και ταύτιση με το περιεχόμενο των ιδεών των αρθρογράφων. Οι αναρτήσεις αξιολογούνται ως ενδιαφέρουσες για κοινό προβληματισμό. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς των κειμένων, εικόνων κλπ και των ιστολογίων που αναφέρονται.    Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων