H ατελείωτη «άνοιξη» των βιομηχανικών ρομπότ.
H ατελείωτη «άνοιξη»
των βιομηχανικών ρομπότ.
Τα βιομηχανικά ρομπότ και τα συστήματα αυτοματισμών είναι ήδη εδώ και μαζί τους φέρνουν την επανάσταση στη βιομηχανία. Καθώς γίνονται πιο έξυπνα, γρηγορότερα και κυρίως φθηνότερα, βρίσκουν θέση σε ολοένα και περισσότερες παραγωγικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα καλούνται να κάνουν περισσότερα. Με άλλα λόγια, αποκτούν περισσότερες «ανθρώπινες» ικανότητες και γνωρίσματα, όπως αίσθηση, επιδεξιότητα, μνήμη και κατάρτιση.
Όχι, δεν πρόκειται για κάποια εκτίμηση, αλλά για γεγονός που αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (IFR). Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, το 2018 σημειώθηκε νέο ρεκόρ πωλήσεων βιομηχανικών ρομπότ, με την αποστολή 422.000 μονάδων στα εργοστάσια όλου του κόσμου, συνολικής αξίας 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρόκειται για την έκτη συνεχή χρονιά με αύξηση πωλήσεων, ενώ το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί έως το 2022.
Η αξία της... επανάληψης
Τα στοιχεία της IFR δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη. Το αντίθετο μάλιστα. Το σημερινό τοπίο στη βιομηχανία -και όχι μόνο- απαιτεί προϊόντα υψηλής ποιότητας, συνεπή παραγωγή και ανταγωνιστική τιμή. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, οι βιομηχανίες δεν έχουν εναλλακτική από το να υιοθετήσουν καινοτόμες τεχνικές μεταποίησης, παράλληλα με τη χρήση αυτοματοποιημένων διαδικασιών παραγωγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ρομπότ προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η υψηλότερη ποιότητα κατασκευής. Σε αντίθεση με τον μύθο που θέλει το χειροποίητο προϊόν να είναι καλύτερο, οι άνθρωποι είμαστε επιρρεπείς στα λάθη. Τα συστήματα βιομηχανικού αυτοματισμού είναι ακριβέστερα και παράγουν τελικά προϊόντα πιο κοντά στις προδιαγραφές που υπόσχονται (consistency). Επιπλέον, η πανομοιότυπη επαναληψιμότητα εργασιών είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ρομπότ. Απόρροια αυτής της επαναληψιμότητας είναι η σταθερή ποιότητα.
Όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των αναλυτών, καθώς οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν τα βήματα για να αναπτύξουν το όραμα του Industry 4.0, οι περισσότερες θα αγκαλιάσουν την υιοθέτηση προηγμένων μηχανών για να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Και αυτό επειδή οι προκλήσεις παραμένουν διαχρονικά οι ίδιες: βελτίωση της παραγωγικότητας, ικανοποίηση πελατών, συνεχής καινοτομία προϊόντων και σε τελική ανάλυση μείωση του κόστους παραγωγή.
Σε κάθε περίπτωση η βιομηχανία δεν μπορεί να αγνοήσει τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει στην παραγωγική διαδικασία η χρήση ρομποτικών συστημάτων, τα οποία θα αποτελέσουν έναν από τους πυλώνες αυτού που χαρακτηρίζεται «Industry 4.0».
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας μετασχηματισμού, οι επιτυχημένες βιομηχανίες θα έχουν μετατραπεί σε πραγματικές ψηφιακές επιχειρήσεις, με τα φυσικά προϊόντα στον πυρήνα τους, αναβαθμισμένες με ψηφιακές πλατφόρμες και καινοτόμες υπηρεσίες. Αυτές οι ψηφιακές επιχειρήσεις θα συνεργάζονται με τους πελάτες και τους προμηθευτές τους σε βιομηχανικά ψηφιακά οικοσυστήματα.
Από ανταγωνιστές, συνεργάτες
Επιστρέφοντας στην έρευνα της IFR, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία έχει να κάνει με την αξιοσημείωτη άνοδο των πωλήσεων μιας ειδικής κατηγορίας ρομπότ. Ο λόγος για τα cobots ή συνεργατικά ρομπότ. Η IFR διαπιστώνει ότι αν και αποτελούν κλάσμα της συνολικής αγοράς βιομηχανικών ρομπότ, οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 23%, σε σύγκριση με το 6% του συνόλου της αγοράς.
Τα συνεργατικά ρομπότ είναι διατάξεις σχετικά μικρές, εφοδιασμένες με σειρά αισθητήρων για τη λήψη και μετάδοση δεδομένων. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε περισσότερο με ευφυείς, αυτόνομες μηχανές, παρά με προγραμματισμένους ρομποτικούς βραχίονες. Γι’ αυτό και μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι η δυνατότητα ασφαλούς συνεργασίας με τους ανθρώπους, στον ίδιο χώρο. Το γεγονός αυτό τα καθιστά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, όχι μόνο για τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, αλλά και για επιχειρήσεις με μικρότερες γραμμές παραγωγής.
Αναδημοσίευση από τον ''Φιλελεύθερο''
Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου
Του Γιάννη Παλιούρη
28 Σεπτεμβρίου 2019