Οι 10 κορυφαίες επενδυτικές τάσεις της δεκαετίας του 2020.
Οι 10 κορυφαίες επενδυτικές τάσεις της δεκαετίας του 2020.
Η παγκοσμιοποίηση δοκιμάζεται και η τεχνολογία καλπάζει, την ώρα που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θυμίζουν άλλες δεκαετίες. Τα αρνητικά επιτόκια καταρρίπτουν τις παραδοσιακές επενδυτικές στρατηγικές και οι κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από εργαλεία. Η κλιματική αλλαγή ζωντανεύει τους χειρότερους εφιάλτες για τον πλανήτη και το δημογραφικό πρόβλημα γιγαντώνεται. Αλήθεια, πως θα είναι ο κόσμος μας τη δεκαετία που ξεκινά σε λίγες ημέρες και ποια είναι τα πεδία που πρέπει να προσέξουν περισσότερο οι επενδυτές;
Ακολουθούν οι κυριότερες τάσεις της δεκαετίας που 2020
όπως τις βλέπει η Bank of America Merrill Lynch:
Η χαραυγή της παγκοσμιοποίησης
Μπορεί τα tweets του Ντόναλντ Τραμπ για τον εμπορικό πόλεμο και τα αλλεπάλληλα επεισόδια στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο να κυριαρχούν, όμως οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η άνευ ορίων μετακίνηση τροφίμων, κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού δεν θα είναι εγγυημένη την επόμενη δεκαετία. Ήδη, η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου διαμορφώνεται φέτος στο 2,5%, χαμηλότερα δηλαδή από την μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ, κάτι σπάνιο για περίοδο εκτός ύφεσης. Η μεταβλητότητα που θα προέρχεται από τις εμπορικές εντάσεις θα γίνει η νέα νόρμα.
Η BofAML προτείνει την αγορά εμπορευμάτων, αγροτικής γης, πολύτιμων μετάλλων και ακινήτων σε αντικατάσταση χρηματοοικονομικών assets τα οποία ωφελήθηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της παγκοσμιοποίησης. Προτείνουν επίσης την τοποθέτηση στους κλάδους της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της ενέργειας και του νερού καθώς η εθνική ασφάλεια και η οικονομική κυριαρχία θα είναι οι βασικοί παράγοντες πολιτικής.
Ύφεση
Η μεγαλύτερη αδυναμία των αγορών την επόμενη δεκαετία σχετίζεται με το γεγονός ότι σήμερα η αξία των ομολόγων που δίνουν αρνητικό επιτόκιο ξεπερνά τα 13 τρις δολάρια. Στην επόμενη ύφεση, οι αρχές θα προσπαθήσουν να διορθώσουν τις υπερβολές της δεκαετίας του 2010 που οδήγησαν σε εκτεταμένες ανισορροπίες πλούτου, που πιθανώς σημαίνει αύξηση των επιτοκίων και χαμηλότερα κέρδη.
Οι αναλυτές προτείνουν την τοποθέτηση σε χρυσό και εταιρείες εξόρυξης χρυσού, μονοπώλια όπως εταιρείες κοινής ωφέλειας και στο 30ετές αμερικανικό ομόλογο. Ως μέσο αντιστάθμισης στη φούσκα των ομολόγων θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν τα αμερικανικά έντοκα γραμμάτια και τραπεζικές μετοχές υψηλής ποιότητας. Προτιμούν επίσης μετοχές άμυνας, διαχείρισης απορριμμάτων, βιομηχανικού αερίου, ανάλυσης στοιχείων και πληρωμών, παγκόσμια αναψυκτικά.
Πιο κοντά στο διάστημα
Ο… διαστημικός τουρισμός και οι νανοδορυφόροι είναι το επόμενο όριο που θα προσπαθήσει να ξεπεράσει ένας κλάδος του οποίου η αξία δεν αποκλείεται να φτάσει τα 1 τρις δολάρια το 2030. Ποντάρετε σε εταιρείες αεροδιαστημικής και άμυνας και ξεχάστε τους παλιούς δορυφόρους, συνιστούν οι αναλυτές.
Κλιματική αλλαγή
Επειδή το σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή σε ότι αφορά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής πλησιάζει, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία των λύσεων καθαρής ενέργειας και τολμηρών δράσεων για να γίνει ξανά ο πλανήτης «πράσινος». Προτείνουν συνεπώς assets στους κλάδους καθαρής ενέργειας, ηλεκτρικών οχημάτων σε αντικατάσταση των ντιζελοκίνητων οχημάτων, των πλαστικών μιας χρήσης και των ορυκτών καυσίμων.
Αποτυχία της ποσοτικής χαλάρωσης
Η πιθανότητα οι κεντρικοί τραπεζίτες να μην μπορούν να τονώσουν την οικονομία καθώς η νομισματική πολιτική χάνει την αποτελεσματικότητά της αποτελεί μεγάλη εστία ανησυχίας για τους επενδυτές. Ο χρυσός και τα «υλικά» assets είναι καλές επιλογές, σύμφωνα με την BofAML, αν υπάρξουν ρήγματα στην κυριαρχία του δολαρίου. Μία ακόμα επιλογή θα μπορούσαν να είναι οι μετοχές υψηλών αποδόσεων όπως οι ενεργειακές ή οι μερισματικές.
Ρομπότ και αυτοματισμοί
Μπορεί να μην έχει φτάσει η ώρα που τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους όμως και πάλι περίπου οι μισές δουλειές κινδυνεύουν να αυτοματοποιηθούν έως το 2035. Δεν το λες και πολύ μακριά. Αυτό σημαίνει ότι όσο οι δραστηριότητες θα αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες γίνονται πιο αποτελεσματικές. Όμως η σημαντική αυτή εξέλιξη μπορεί να αλλάξει τα πάντα σε σχέση με την εποχή που τα φθηνά εργατικά χέρια επηρέαζαν την παγκοσμιοποίηση. Οι αναλυτές προτείνουν επενδύσεις που σχετίζονται με τον αυτοματισμό, την τοπική παραγωγή, τα big data και την τεχνητή νοημοσύνη.
Το τέλος της ιδιωτικότητας
Μέχρι το 2030 δεν θα υπάρχει καμία έννοια ιδιωτικότητας αφού θα υπάρχουν περίπου 500 δισεκατομμύρια (!!!) συσκευές που θα συνδέονται μεταξύ τους. Μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με το Internet of Things, τη διασυνδεσιμότητα και τις έξυπνες πόλεις καθώς στον κλάδο της παρακολούθησης είναι καλές επιλογές.
Δημογραφικό
Η μεσαία τάξη συνεχίζει να μεγαλώνει στις αναδυόμενες αγορές. Όσο περισσότερα τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης, τόσο αυξάνονται οι αγοραστές ψυγείων, πλυντηρίων κλπ, ενώ ενισχύεται η τζίρος εταιρειών του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και της ψυχαγωγίας.
Όσο για τη γήρανση του πληθυσμού, η δεκαετία του 2020 εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη στην ιστορία που ο αριθμός των ηλικιωμένων θα ξεπεράσει τον αριθμό των παιδιών έως 5 ετών. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι αποταμιεύσεις σε σύγκριση με την κατανάλωση.
Επίσης, η επόμενη δεκαετία είναι αυτή που λέει… αντίο στους millennials και καλωσορίζει τη γενιά Z. Είναι η γενιά της αειφορίας, της τεχνολογίας, της οικονομίας διαμοιρασμού και όχι της επιδεικτικής κατανάλωσης.
Splinternet
Ο εμπορικός πόλεμος θα εξελιχθεί μέσα στη δεκαετία σε τεχνολογικό πόλεμο καθώς ΗΠΑ και Κίνα θα μάχονται για την κυριαρχία σε τεχνολογίες όπως το quantum computing, τα big data, η 5G, η τεχνητή νοημοσύνη, τα ηλεκτρικά οχήματα, η ρομποτική και η κυβερνοασφάλεια. Θα ωφεληθούν συνεπώς εταιρείες κυβερνοασφάλειας και τεχνολογίας. Οι αναλυτές προτείνουν assets σε αναδυόμενες αγορές.
Ηθικός καπιταλισμός
Η στροφή προς επενδύσεις που ξεχωρίζουν στους τομείς της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) έχει αρχίσει. Η BofAML εκτιμά ότι τα assets των ESG τοποθετήσεων θα ξεπεράσουν τα επόμενα 20 χρόνια τα 20 τρις δολάρια, όσο περίπου και η κεφαλαιοποίηση του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού δείκτη στον κόσμο, S&P 500. Οι χαμένοι της υπόθεσης θα είναι οι επιχειρήσεις που εστιάζουν αποκλειστικά στη μεγιστοποίηση των κερδών.
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
24 Νοεμβρίου 2019