Η υπόγεια σχέση Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους.


 Η υπόγεια σχέση Τουρκίας και Ισλαμικού Κράτους.

Οαλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός, αλλά το πνεύμα του είναι ακόμη ζωντανό κάπου στην περιοχή. Οι Αμερικανοί που δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στον τουρκικό στρατό εξακολουθούν να συνεργάζονται με τους Κούρδους. Οι Ρώσοι προς το παρόν τηρούν σιγή ιχθύος.

Η δολοφονία του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους από Αμερικανούς κομάντος, σε ένα χωριό 7 χλμ από τα σύνορα της Τουρκίας, στην επαρχία του Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και των τζιχάντιστών του αλ Μπαγκντάντι, έφερε τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας σε μια μάλλον δύσκολη θέση.

Οι Αμερικανοί είχαν ήδη λάβει μέτρα για να αποτρέψουν τη διαφυγή του στόχου τους. Oύτε η Άγκυρα και ούτε καμία άλλη πρωτεύουσα δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την επιδρομή. Οι κομάντος των ΗΠΑ εφόρμησαν από μια βάση στο Ιρμπίλ του Βόρειο Ιράκ, 664 χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο, ενώ οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη βάση Ιντζιρλίκ  του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, που βρισκόταν μόλις 158 χλμ. από το κρησφύγετο του Αλ Μπαγκντάντι.

Η Ουάσιγκτον είχε εξαρχής επιλέξει ως εταίρο τους Κούρδους της Συρίας στον αγώνα της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και όχι τον τουρκικό στρατό, διότι οι τελευταίοι υποπτευόταν ότι υποστήριζαν κρυφά και μερικές φορές ανοιχτά τους τζιχαντιστές που δεν πολεμούσαν μόνο εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ, αλλά και εναντίον των Κούρδων, ιδίως στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας. Οι Κούρδοι της Συρίας ήταν που παρείχαν και πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές για το που κρυβόταν ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Αν και η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου για ώρες στα διεθνή ΜΜΕ, δεν υπήρξαν δηλώσεις υψηλού επιπέδου στην τουρκική πλευρά. Οι αξιωματούχοι της Τουρκίας περίμεναν την επίσημη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ νευρικοί και αγχωμένοι. Ο Τράμπ τελικά στο διάγγελμά του που κράτησε 48 λεπτά, ευτυχώς για τους Τούρκους αξιωματούχους, ευχαρίστησε την Τουρκία, η οποία άνοιξε τον εναέριο χώρο της στα ελικόπτερα των ΗΠΑ. που πραγματοποίησαν την επιχείρηση κατά του αλ Μπαγκντάντι.

Αλλά υπάρχουν τουλάχιστον δύο ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Άγκυρα:
  • Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι βρισκόταν εκεί για τουλάχιστον 6 μήνες. Σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας. Μήπως η Άγκυρα προστάτευε τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους;
  • Η επίθεση του τουρκικού στρατού στις 9 Οκτωβρίου στη Βορειοανατολική Συρία καθυστέρησε την επιχείρηση των Αμερικανών. Μήπως η ημερομηνία έναρξης της τουρκικής επιχείρησης «Πηγής Ειρήνης» σχετίζεται με τον αλ Μπαγκντάντι;
Η τουρκική κυβέρνηση, οι σχέσεις της οποίας με την Ουάσιγκτον πάνε από το κακό στο χειρότερο (κυρώσεις, αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νέες έρευνες για τις τουρκικές τράπεζες κ.λπ.), προσπαθεί να αποτρέψει τη διπλωματικο-πολιτική επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο μετά το θάνατο του αλ Μπαγκντάντι. «Αν σκοτώσετε έναν ηγέτη που αγωνίζεται εναντίον των τρομοκρατών (όπου τρομοκράτες για τον Τούρκο πρόεδρο είναι οι Κούρδοι), οι υποστηρικτές του θα πάρουν εκδίκηση», θα ήταν μια ερμηνεία της ομιλίας του Ερντογάν.

Όλοι οι τζιχαντιτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, συνασπίζονται τώρα υπό τη σημαία του Εθνικού Στρατού της Συρίας, που δημιουργήθηκε από την Τουρκία. Πρόκειται, για ένα είδος επίλεκτου τάγματος του τακτικού τουρκικού στρατού, που διαπράττει τις πιο σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που καταλαμβάνει η Άγκυρα, σύμφωνα με διάφορες παγκόσμιες ΜΚΟ, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και αρκετοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν ήδη προβλέψει ότι ο αντικουρδικός αγώνας του Ερντογάν στη Συρία θα μπορούσε παρά να ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Πράγματι, πριν από το θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, εκατοντάδες τζιχαντιστές μαχητές και οι σύζυγοί τους που κρατούνταν σε φυλακές της Συρίας είχαν ζητήσει δημοσίως τη μεταφορά τους στην Τουρκία. Έτσι, το καθεστώς του Ερντογάν, το οποίο ήθελε να χρησιμοποιήσει το Ισλαμικό Κράτος εναντίον των Κούρδων, συνεργαζόταν μυστικά και παράνομα με τους τζιχαντιστές ηγέτες και μαχητές. Δεκάδες μαχητές του Ισλαμικού κράτους που συνελήφθησαν στην Τουρκία απελευθερώθηκαν μετά τη δίκη τους. Τραυματίες τζιχαντιστές ηγέτες και μαχητές στη Συρία νοσηλεύτηκαν στα τουρκικά νοσοκομεία. Χιλιάδες πολίτες ευρωπαϊκών χωρών που είχαν στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος, διέσχισαν ελεύθερα τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Τέλος, η Άγκυρα έστειλε όπλα και πυρομαχικά σε τζιχάντες στη Συρία.

Και σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, η Μόσχα εντόπισε μέσω δορυφόρων βυτιοφόρα που μετέφεραν πετρέλαιο από τη Μοσούλη στα διυλιστήρια των Αιγών Κιλικίας, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Την εποχή εκείνη το ισλαμικό Κράτος είχε υπό την κατοχή του την ιρακινή πόλη Μοσούλη. Επίσης, αρκετοί αξιωματούχοι και ακτιβιστές του χαλιφάτου είχαν ήδη παραδεχθεί ότι είχαν «πολύ καλές σχέσεις με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Μετά τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι, πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καλούν μεταξύ σοβαρού κι αστείου τους Τούρκους πολίτες να στείλουν τα συλλυπητήρια μηνύματα τους. Και υποδεικνύουν ως παραλήπτη τον ένοικο του Προεδρικού Παλατιού στην Άγκυρα.

Τώρα ο Τούρκος μονάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλον ένα μεγάλο κίνδυνο. Τα αρχεία των τζιχαντιστών βρίσκονται πια στα χέρια των Αμερικανών και είναι πολύ πιθανό πολλά έγγραφα να αποδεικνύουν τη συνεργασία μεταξύ της Άγκυρας και του Ισλαμικού Κράτους.

Ραγκίπ Ντουράν * 

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.

3/11/2019