Τζάμπα έξοδα και τζάμπα ελπίδες στον κόσμο: Αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στο …Βερολίνο!

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τελεί τα εγκαίνια του νέου εκθεσιακού χώρου και του φωτοβολταϊκού πάρκου "Muskita", στη Βιομηχανική περιοχή Ύψωνα, Λεμεσός, Κύπρος. ΚΥΠΕ - ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΙΩΤΗΣ

 Τζάμπα έξοδα και τζάμπα ελπίδες στον κόσμο:
 Αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στο …Βερολίνο!

«Τζάμπα έξοδα» φέρεται να είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον πρώην κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου.

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ταλάτ, αυτό τού είπε ο κ. Αναστασιάδης και ότι θα μεταβούν στη γερμανική πρωτεύουσα άδικα και μάταια επειδή δεν αναμένεται να προκύψει καμία εξέλιξη στο Κυπριακό. Δεν γνωρίζουμε εάν του είπε ή δεν του είπε για «τζάμπα έξοδα», αλλά το νόημα μάλλον αυτό ήταν, επειδή δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και ούτε αποτελεί είδηση.
  • Όπως αποδείχθηκε, τζάμπα έξοδα ήταν όλες οι δαπανηρές και εκ των προτέρων καθορισμένες από την Τουρκία χρεοκοπημένες διαπραγματευτικές διαδικασίες. Δυστυχώς, η λανθασμένη και σε πολλές περιπτώσεις εθνικά επιζήμια κομματική αντιπαράθεση στην Κύπρο, αναγκάζει κόμματα και πολιτικούς να πολιτεύονται με βάση προσδοκίες και όχι πραγματικότητες, στηριζόμενοι σε ψευδαισθήσεις, αυταπάτες, ακόμη και σε ψέματα.

Αντί εδώ και χρόνια να χαραχθεί συγκροτημένη στρατηγική σύμφωνα με τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις στην Κύπρο, οι οποίες αναδεικνύονται συνεχώς επί του εδάφους και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να εγκλωβίζεται ανάμεσα σε μεθοδεύσεις του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που δεν λειτουργεί αυτόνομα και σε επιδιώξεις των τρίτων (Βρετανίας, ΗΠΑ, Ρωσίας κλπ), με το γνωστό επιχείρημα ότι «ο διάλογος είναι η μόνη οδός». Ναι, αλλά ποιος διάλογος; Αξίζει μόνο να επισημανθεί η πρόσφατη και συνάμα συνηθισμένη παρέμβαση της Άγκυρας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί θέλησε να εκφράσει την άποψή του για την τουρκική εισβολή στη Συρία, λέγοντας συγκεκριμένα: «Όπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε “Ειρηνευτική Επιχείρηση” ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε “Πηγή Ειρήνης” δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Τα όσα ανέφερε ο κ. Ακιντζί εξαγρίωσαν τον Ερντογάν, ο οποίος τον απείλησε, υποστηρίζοντας ότι «ξεπέρασε τα όριά του» και «οι ομοεθνείς μας θα του δώσουν την απάντηση που χρειάζεται», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ο θώκος που κάθεται δεν είναι κάτι που ο ίδιος απέκτησε, κερδήθηκε χάρη στην παρέμβαση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Η Άγκυρα θεωρεί τις κατεχόμενες περιοχές δική της επαρχία, δικό της χαλιφάτο. Μπορεί ο κ. Ακιντζί και άλλοι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί να μην επιθυμούν τον έλεγχο από την Τουρκία, μπορεί πράγματι να θέλουν να υπάρξει ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό ή ενιαίο κράτος, χωρίς να διοικούνται από ισλαμοφασιστικά καθεστώτα, αλλά σημασία δεν έχει τι σκέφτονται, αλλά τι κάνουν και τι αποδεικνύουν τα ίδια τα γεγονότα.

Οι συνομιλίες που διεξάγονται για 45 χρόνια οδηγούν συνεχώς προς την κατεύθυνση υλοποίησης των πάγιων τουρκικών στόχων επειδή πρόκειται για «αυτό-εγκλωβισμένες διαδικασίες» εξυπηρέτησης των τουρκικών, αλλά και των βρετανικών συμφερόντων.

Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει και οι προοπτικές να διαφοροποιούνταν εάν ο κ. Ακιντζί και ο κάθε κατοχικός ηγέτης σήκωνε παντιέρα εναντίον της τουρκικής κατοχής και όχι, αν κατά διαστήματα, έλεγε κάποια πράγματα για «εσωτερική κατανάλωση» εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η Τουρκία θα φρόντιζε να εκπαραθυρωθεί από την εξουσία. Μπροστά όμως σε μια τέτοια εξέλιξη, οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να δείξουν ότι αντιστέκονται και δεν θέλουν να τους κάνει κουμάντο η Τουρκία.

Η κατοχή δεν θα καταργηθεί από έξω, αλλά από μέσα, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις ολοκληρωτικών και δικτατορικών καθεστώτων. Επιπλέον, εάν οι Τουρκοκύπριοι αποφασίσουν να ξεσηκωθούν για την αποτίναξη της τουρκικής κατοχής και για την ειρηνική συνύπαρξη με τους Ελληνοκυπρίους, χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, θα διαμορφωθεί ένας νέος περίγυρος αντίδρασης και αντιμετώπισης του Κυπριακού από τη διεθνή κοινότητα. Θα αναδειχθεί η ουσιαστική διάσταση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και θα φανεί ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και ξένης κατοχής και όχι ένα δικοινοτικό ζήτημα.
  • «Αν η Τουρκία θα μπορούσε να εξαφανίσει την Κύπρο θα το έκανε ώστε να μην αποτελούμε εμπόδιο στα σχέδιά της στην περιοχή» ανέφερε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ και διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενημερώνοντας στελέχη της ΠΣΕΚΑ και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής την περασμένη Δευτέρα, στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια.

Με εμπεριστατωμένο και κατανοητό τρόπο, ο έμπειρος διπλωμάτης περιέγραψε τη διαχρονική κατάσταση σε σχέση με τους πάγιους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ενδεικτικά: «Αφού η Τουρκία δεν μπορεί να εξαφανίσει την Κύπρο, προσπαθεί να την ελέγχει». Ιδού λοιπόν ποια είναι η ωμή πραγματικότητα!

Γι’ αυτό, τόσο στο Βερολίνο, όσο και μετά το Βερολίνο, αν συνεχιστεί η διαχείριση του Κυπριακού με βάση την ίδια χρεοκοπημένη και επικίνδυνη πολιτική από μέρους του Ελληνισμού, δεν θα είναι μόνο τζάμπα έξοδα, αλλά και τζάμπα ελπίδες στον κόσμο, που, για 45 και πλέον χρόνια καρτερά «μέραν νύχταν να φυσήσει ένας αέρας στουν τον τόπον πο ’ν καμένος τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν».

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


10/11/2019


            ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ           


A handout photo made available by the Cypriot government's Press and Information Office (PIO) shows Cyprus President Nicos Anastasiades (R) shaking hands with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (L) in the buffer zone of Nicosia airport, Cyprus, 09 August 2019. Leaders of Greek and Turkish Cypriot communities met on the day for a round of UN-led talks; an attempt to revive formal peace talks for the potential reunification of the Mediterranean island. Cyprus has been divided since 1974 when Turkey invaded and occupied the northern half of the island. EPA/CYPRIOT PRESS OFFICE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ψηλά στις προτεραιότητες τα ΜΟΕ: Τι λένε τα έγγραφα που υπέβαλαν στα Ηνωμένα  Έθνη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. 

Στα δύο χωριστά έγγραφα, που υπέβαλαν προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναδεικνύονται οι διαφορές, αλλά ταυτόχρονα πρόδηλο είναι το παιχνίδι εκατέρωθεν της απόδοσης ευθυνών (blame game). Τα έγγραφα, τα οποία ετοιμάσθηκαν μετά από απαίτηση του ψηφίσματος 2483, της 25ης Ιουλίου 2019, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα επισυναφθούν στην επικείμενη έκθεση του Γ.Γ. για το Κυπριακό. Ήταν θέση που μεθοδεύθηκε από τους Βρετανούς και υποστηρίχθηκε από τους Αμερικανούς για να φανεί ο βαθμός στήριξης των εμπλεκόμενων στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας.

Είναι ξεκάθαρο από τα δυο έγγραφα πως δίνεται βάρος στα προτεινόμενα από τους εμπλεκόμενους ΜΟΕ, που μπορεί να εκκληθεί τούτο ως μέσω ομαλοποίησης της κατοχής και όχι ανατροπής της μέσα από μια συμφωνία. Κι αυτό μπορεί να εξαχθεί από το περιεχόμενο των ΜΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο που διαβίβασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μέσω της αναπληρώτριας ειδικής συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενημερώνει πως έχει καταθέσει πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, «πάντα σε πλήρη σεβασμό προς τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Σημειώνοντας συναφώς ότι μια τέτοια πρόταση συνεπάγεται ότι, αφενός, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ως αυτή που εκπροσωπεί τη χώρα ως αντικείμενο του διεθνούς δικαίου, θα διατηρήσει εκείνες τις εξουσίες που είναι απολύτως απαραίτητες για τη διαφύλαξη της ένωσης και της συνοχής του κράτους, ενώ από την άλλη κάθε κράτος, εντός της διοικητικής του περιοχής και σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της μη επέμβασης, θα διαθέτει εκτεταμένη διοικητική αυτονομία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η πρόταση αυτή έγινε δεκτή θετικά από τον κ. Ακιντζί, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την επίτευξη της συμφωνίας που επετεύχθη στις 9 Αυγούστου 2019 μεταξύ των δύο ηγετών. Ο Πρόεδρος αναφέρει πως είναι έτοιμος να επεξεργαστεί περαιτέρω την εν λόγω πρόταση στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι έθεσε ως πρόταση τη δυνατότητα αλλαγής της μορφής της διακυβέρνησης, από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό σύστημα, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμφωνία για την ομοσπονδιακή εξουσία. Αυτό, όπως σημειώνεται, θα συνεπαγόταν την ύπαρξη ενός μη εκτελεστικού Ελληνοκύπριου Προέδρου και Τουρκοκύπριου Αντιπροέδρου, σε συνδυασμό με τον Πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό, που θα εκλέγονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με χρονική αναλογία 4:2. Ένα τέτοιο σύστημα, αναφέρεται, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός εθνικού πολιτικού συστήματος, φέρνοντας τα κόμματα και από τις δύο κοινότητες στον ίδιο πολιτικό χώρο και αναγκάζοντάς τους να δημιουργήσουν μια συμμαχία.

Σε σχέση με τα ΜΟΕ, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πολλά από αυτά που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραπέμπουν σε μια λογική συνεργασίας.

  1. Ο Πρόεδρος προτείνει τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση και την επανεγκατάσταση περιοχών, με προτεραιότητα να δοθεί στην περιφραγμένη των Βαρωσίων.
  2. Προτείνει τη διάνοιξη νέων διόδων διέλευσης, Αθηένου – Πυροΐου – Αγλαντζιάς και Πωμού – Παχυάμμου – Κάτω Πύργου και Κοκκίνων.
  3. Εκμετάλλευση του πάρκου στον ποταμό του Πεδιαίου και στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας.
  4. Δημιουργία ζώνης ελεύθερης πρόσβασης στην ουδέτερη ζώνη στη Λευκωσία, η οποία να εκτείνεται από την οδό Βικτώριας έως την οδό Ερμού και συνδέει την ανακαινισμένη αραβική συνοικία Ahmed με την αρμενική εκκλησία και την επισκοπική έδρα, την αίθουσα Παλλάς και την αίθουσα του κάστρου στην περιοχή Πύλης Πάφου και την οδό Ερμού.
  5. Ενίσχυση του εμπορίου εντός του νησιού με την κατάργηση των εμποδίων που επιβάλλει η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως η «φορολογία», οι «άδειες εισαγωγής» για προϊόντα που προέρχονται από ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές.
  6. Διευκόλυνση της κυκλοφορίας των εμπορικών οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα, τα οποία καλύπτονται από τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.
  7. Ενίσχυση των εργασιών και της χρηματοδότησης της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  8. Διατήρηση θρησκευτικών χώρων και διευκολύνσεις για όλες τις θρησκευτικές τελετές.
  9. Αποκατάσταση εκκλησιών που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη.
  10. Αποκατάσταση της χρήσης των αρχικών ονομάτων δρόμων χωριών και πόλεων.
  11. Μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και αποδέσμευση των δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβιλία, εκκαθάριση των ναρκών κατά προσωπικού, καθώς και άλλων ναρκών, απόσυρση από την Κύπρο 5.000-10.000 τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο
  12. Το θέμα των αγνοουμένων.

Ο Πρόεδρος αναφέρεται στους όρους αναφοράς όπως συμφωνήθηκαν την 9η Αυγούστου και υπήρξε στη συνέχεια υπαναχώρηση της τουρκικής πλευράς. Δηλαδή, το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το πλαίσιο Γκουτέρες και τις μέχρι το Κραν Μοντάνα συγκλίσεις. Περαιτέρω,  καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και επαναλαμβάνει τις προτάσεις που υπέβαλε προς την τουρκική πλευρά για τον τρόπο συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΠΑΦΕΣ

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στο έγγραφό του επιχειρεί να παρουσιάσει εκτενώς τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας. Θέτει δυο ζητήματα σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι. Τα ΜΟΕ και τη δημιουργία μηχανισμού για απευθείας επαφές στα θέματα που αφορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στρατιωτικά ζητήματα.

Αναφορικά με τα ΜΟΕ, ο Ακιντζί ζητά την αφαίρεση εμποδίων σε υπηκόους τρίτων χωρών που φθάνουν από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, καταργώντας τη φορολογία. Ζητά διευκόλυνση της διέλευσης των τουρκοκυπριακών εμπορικών οχημάτων προς νότο, τις ελεύθερες περιοχές και να υπάρξει ένα σύστημα ασφάλισης για τα οχήματα, που έρχονται στην περιοχή που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Περαιτέρω, ζητά τη δημιουργία μιας τεχνικής επιτροπής για τον αθλητισμό, κυρίως για τους νέους, με στόχο την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων. Ακόμη ζητά την επαναδραστηριοποίηση της ad-hoc επιτροπής για την ΕΕ με στόχο, όπως αναφέρει την προετοιμασία του μελλοντικού τουρκικού συνιστώντος κράτους  με το κοινοτικό κεκτημένο. Ο Ακιντζί αναφέρεται και στα ενεργειακά επαναλαμβάνοντας τη γνωστή τουρκική θέση για συνεκμετάλλευση

ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΛΟΥΤ

Η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία προγραμματίζει κάθοδο στην Κύπρο για να συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει του ραντεβού των δυο με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου, έχει ένα βασικό στόχο. Να συμφωνηθεί από τις εδώ επαφές της, στη Λευκωσία,  το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά το δείπνο Γκουτέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί. Αυτό, θεωρούν στα Ηνωμένα Έθνη, θα διευκολύνει τις προσπάθειες και θα δώσει πάσα στον Γενικό Γραμματέα για να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


10/11/2019