Το βιογραφικό του SELÇUK BAYRAKTAR, γαμπρού του Ερντογάν, ιθύνοντα νου των τουρκικών drones.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
Guardian : Πώς η Βρετανία βοήθησε την Τουρκία 

να γίνει υπερδύναμη στα drones.

Το βιογραφικό του SELÇUK BAYRAKTAR,
 γαμπρού του Ερντογάν,
 ιθύνοντα νου των τουρκικών drones.

Μετάφραση Wan Wert 

Ο Σελσούκ Μπαϊρακτάρ είναι ο CTO της Μπαϊκάρ, ιδρυτής του Ιδρύματος T3, και επικεφαλής αρχιτέκτονας της πρώτης εγχωριας , επιχειρησιακής UAV Systems της Τουρκίας.

Ο Σελτσούκ γεννήθηκε στην περιοχή Σαράιγιερ της Κωνσταντινούπολης το 1979. Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή του στο Δημοτικό Σχολείο Σαράιερ και αποφοίτησε από το Κολέγιο Ρόμπερτ το 1997. Στη συνέχεια συνέχισε την προπτυχιακή του εκπαίδευση στο τμήμα Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Επικοινωνιών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (ITU). Κατά την παραμονή του στην ITU, έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (UPenn), όπου έλαβε το μεταπτυχιακό του πτυχίο το 2004. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο UPenn, έλαβε δεύτερη υποτροφία από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ως βοηθός έρευνας στο Τμήμα Αεροναυπηγικής και Αστροναυτικής, όπου στη συνέχεια ολοκλήρωσε το δεύτερο Μεταπτυχιακό Πτυχίο.

Ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Penn το 2003, και για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, διεξήγαγε επιτυχώς συντονισμό αέρος-εδάφους των UAV στην πτήση σχηματισμού παράλληλα με τις ομάδες χερσαίων ρομπότ. Συνέχισε να θέτει ορόσημα για τη δημιουργία ρεκόρ στο ΜΙΤ με την έρευνά του στον αυτόνομο, επιθετικό ελιγμό της Unmanted Helena Systems, δημοσιεύοντας το έργο του σε κορυφαία περιοδικά μηχανικής ελέγχου.

Επέστρεψε στην Τουρκία το 2007 και έκτοτε υπηρετεί ως το CTO της Μπαϊκάρ, η οποία ανέπτυξε τις πρώτες εθνικές UAV που υπηρετούν τις Τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες ώρες. Έχει προωθήσει την εφαρμοσμένη έρευνά του στους τομείς της αρχιτεκτονικής συστημάτων αεροπλοΐας, του ελέγχου πτήσης, της ανάπτυξης αλγορίθμων πλοήγησης, της κινητικής και δυναμικής του συστήματος, του ηλεκτρονικού υλικού και της ανάπτυξης ενσωματωμένου λογισμικού. Καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών του, υπογράμμισε την εξατομίκευση της μη επανδρωμένης τεχνολογίας και υπογράμμισε τη σημασία της ως εθνικής προτεραιότητας.

Εκτός από το επαγγελματικό του έργο, ο Selçuk είναι ο ιδρυτικός πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχειριστών του Ιδρύματος Τουρκικής Ομάδας Τεχνολογίας (Ίδρυμα T3). Στόχος του T3 είναι να εξασφαλίσει ότι οι ταλαντούχοι νέοι και οι ενήλικες σε είδος συμμετέχουν στην ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας στην Τουρκία. Το T3 υποστηρίζει επίσης τα κολέγια νέων, την επιχειρηματικότητα και τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης με στόχο την ενσωμάτωση της υψηλής τεχνολογίας σε προϊόντα παγκόσμιας κλάσης που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Ο Σελσούκ είναι παντρεμένος με ένα παιδί και είναι ένθερμος ιδιωτικός πιλότος...




ORIGINAL ARTICLE

Selçuk Bayraktar is the CTO of Baykar, founding chairman of the T3 Foundation, and chief architect of Turkey’s first indigenous, operational UAV Systems.Selçuk was born in the Sarıyer district of Istanbul in 1979. 

He completed his primary education in Sarıyer Primary School and graduated from Robert College in 1997.

 He then pursued his undergraduate education in Istanbul Technical University’s (ITU) Electronics and Communication Engineering department. 

While at ITU, he was offered a scholarship by the University of Pennsylvania (UPenn) where he received his Master's Degree in 2004. 

Συνεργάσθηκε με τον καθηγητή Pappas στο UPENN 

While at UPenn, he was awarded a second scholarship by the Massachusetts Institute of Technology (MIT) as a research assistant in the Department of Aeronautics and Astronautics, where he then completed a second Master's Degree.

As a graduate student at Penn in 2003, and for the first time in world history, he successfully carried out air-ground coordination of UAVs in formation flight alongside terrestrial robot teams.

 He continued to set record-setting milestones at MIT with his research in the autonomous, aggressive maneuvering of Unmanned Helicopter Systems, publishing his work in leading journals of controls engineering.

He returned to Turkey in 2007 and has since been serving as the CTO of Baykar, which developed the first national UAVs to serve the Turkish Security Forces in excess of hundreds of thousands of hours. 

He has advanced his applied research in the fields of avionics system architecture, flight control, navigation algorithm development, system kinematics and dynamics, electronic hardware and embedded software development. Throughout his work, he has emphasized the indigenization of unmanned technology and underlined its importance as a national priority.

In addition to his professional work, Selçuk is the founding Chair of the Board of Trustees of the Turkey Technology Team Foundation (T3 Foundation). T3 aims to ensure that talented young people and adults in kind participate in the development of high technology in Turkey. T3 also supports youth camps, entrepreneurship, and research and development activity geared towards indigenizing high technology into world class products made in Turkey.
Selçuk is married with a child and is an avid private pilot..





 27/11/19


          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           



Κατασκευαστής με έδρα το ΗΒ προμήθευσε καίριο πυραυλικό στοιχείο σε Τούρκο κατασκευαστή drone κατά το στάδιο ανάπτυξης του.

Guardian : Πώς η Βρετανία βοήθησε την Τουρκία 
να γίνει υπερδύναμη στα drones.

Dan Sabbagh and Bethan McKernan 27 Νοε 2019
- Μετάφραση Wan Wert

Η Τουρκία κατάφερε να παρακάμψει απαγόρευση εξαγωγών των ΗΠΑ σε φονικά drones με τη βοήθεια πυραυλικού στοιχείου που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο ΗΒ, επιτρέποντας στην Άγκυρα να γίνει αναδυόμενη δύναμη στη θανατηφόρα τεχνολογία, η οποία σύμφωνα με ειδικούς, πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα.

Η ζωτική βοήθεια από ένα εργοστάσιο στο Μπράιτον έχει βοηθήσει την Τουρκία στο δρόμο της να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης των ενόπλων τηλεκατευθυνόμενων στον κόσμο — μια από τις πολλές χώρες που μιμούνται μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από τις ΗΠΑ στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Τουρκίας χρησιμοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό στις τρεις επιχειρήσεις της Άγκυρας μέχρι σήμερα εναντίον των Κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, υπεύθυνων για τη δολοφονία 449 ατόμων σε μια απ αυτές , αποτελώντας το ένα πέμπτο των επίσημα δηλωθέντων θανάτων.

 A Bayraktar TB2 drone. Photograph: Anadolu Agency/Getty Images

Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσουν "πέντε τρομοκράτες του ΡΚΚ", όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, πέρα από τα σύνορα στο Ιράκ αυτό το μήνα, μιμούμενοι τις εξωχώριες επιθέσεις που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ σε Πακιστάν, Υεμένη και Σομαλία.

Ωστόσο, ενώ τα ένοπλα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από την τουρκική επιχείρηση, δεν θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί χωρίς τον πυραυλικό στοιχείο rack Hornet, το οποίο σχεδιάστηκε και προμηθεύτηκε από την EDO MBM Technology, που βρίσκεται στα περίχωρα του Μπράιτον, κάπου γύρω στο 2015.

Ένα άρθρο στην Αμυντική Ανασκόπηση Jane τον Μάιο του 2016 δείχνει ότι το Hornet παρασχέθηκε στον κατασκευαστή της Bayraktar TB2 Baykar στο κρίσιμο αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Η Τουρκική επιχείρηση συνέχισε την ανάπτυξη δικών της πυραυλικών rack.

Τέσσερα χρόνια μετά, οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας διοικούν ενα στόλο 86 εξοπλισμένων TB2s και η χώρα έχει γίνει ένας ταχέως αναδυόμενος παίκτης στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών παγκοσμίως,έναν τομέα στον οποίο κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ και, σε μικρότερο βαθμό, το ΗΒ και το Ισραήλ μέχρι πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια.


The Turkish president, Recep Tayyip Erdoğan, signs a Bayraktar Akıncı drone at an aerospace festival in Istanbul this month. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράφει ένα Drone Μπαϊρακτάρ Ακιντσί σε ένα αεροδιαστημικό φεστιβάλ στην Ιστανμπούλ αυτό το μήνα.

Ο Chris Cole, διευθυντής του Drone Wars στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε: "Αυτό που βλέπουμε είναι χώρες όπως η Τουρκία να γίνονται σημαντικός παράγοντας στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία, όπως οι ΗΠΑ, είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε στοχευμένες δολοφονίες εκτός των συνόρων της".

Σήμερα το πεδίο είναι γεμάτο με νέους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Τουρκίας, και νέους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία κρυβονται πίσω από την ανάπτυξή τους στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, υποστηρίζοντας επαναστάτες υπό την ηγεσία του στρατηγού Khalifa Haftar.

Εν τω μεταξύ, τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα TB2 της Τουρκίας έχουν χρησιμοποιηθεί ως απάντηση από τους αντιπάλους τους, τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη - σε μια σύγκρουση στην οποία δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης ήταν εδώ και καιρό να αναπτύξει τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε μακροχρόνια βίαιη εξέγερση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ.


Fighters from the Kurdish-led Syrian Democratic Forces pose for a photo with the US flag after a ceremony announcing the defeat of Islamic State in Baghouz in March.
Μαχητές από τις Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας ποζάρουν για φωτογραφία με τη σημαία των ΗΠΑ, έπειτα από τελετή για την ανακοίνωση της ήττας του Ισλαμικού Κράτους στο Μπαγκούζ το Μάρτιο. Φωτογραφία: Κρις ΜακΓκράθ/Getty Images

Ένα αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα από το 2009, μέρος των αποκαλύψεων των WikiLeaks, γραμμένο από τον τότε πρεσβευτή της χώρας στην Τουρκία, James Jeffrey, αναφέρει: "Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει, κατεπειγοντως , το δικό της UAV [μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, δηλαδή ικανότητα μη επανδρωμένου αεροσκάφους] για να μπορεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ".

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, ηγήθηκε αρκετών προσπαθειών για αγορά τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών Predator από τις ΗΠΑ, ωστόσο αυτη απορρίφθηκε από το Κογκρέσο, το οποίο έπρεπε να εγκρίνει τις πωλήσεις, αναγκάζοντας την Άγκυρα να ακολουθήσει εναλλακτική προσέγγιση.

Στη συνέχεια, η Τουρκία ξεκίνησε τα δικά της αναπτυξιακά προγράμματα, σε μεγάλο βαθμό με επικεφαλής τον Selçuk Bayraktar, έναν φιλόδοξο πρώην φοιτητή του ΜΙΤ PhD, ο οποίος είναι πλέον παντρεμένος με τη νεότερη κόρη του Ερντογάν, Sümeyye.

Η σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα το Δεκέμβρη του 2015, όταν ο Μπαϊρακτάρ δοκίμασε επιτυχώς πύραυλο από το TB2 drone για πρώτη φορά.


 Δοκιμαστική πτήση του Bayraktar TB2 το Δεκέμβριο του 2015 - βίντεο

Η εκτόξευση του πυραύλου απαιτούσε τη βοήθεια του συστήματος Hornet, ενός "συστήματος μεταφοράς" που δόθηκε στο Baykar και έχει σχεδιαστεί για αυτό που η μητρική εταιρεία της EDO MBM αποκαλεί "μικροπυρομαχικά" - μικρές, ελαφρές βόμβες, σχεδιασμένες για να αποφύγουν την υπερφόρτωση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτρέποντας το να είναι σε θέση να κάνει πιο στοχευμένα θανάσιμα χτυπήματα.

Πρόκειται για ένα εξελιγμένο εξάρτημα, που περιγράφεται από ορισμένους ειδικούς ως "το έξυπνο χέρι" που διασφαλίζει ότι τα πυρομαχικά που εκτοξεύονται από ένα drone απελευθερώνονται σωστά μακριά από το drone και στους καθορισμένους συντεταγμένους στόχους.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατατέθηκαν για πρώτη φορά από την EDO στο "Ηνωμένο Βασίλειο το 2014 και στην ΕΕ και την Τουρκία έναν χρόνο αργότερα, όπως φαίνεται σε ένα φάκελο αποδεικτικών στοιχείων που συνέλεξε η Ceri Gibbons, ερευνήτρια της ομάδας εκστρατείας Brighton Anti the Arms Trade, η οποία έχει επιβεβαιωθεί από την Guardian.

Η EDO MBM ανήκει στην αμερικανική επιχείρηση L3 Harris, τον έκτο μεγαλύτερο αμυντικό ανάδοχο παγκοσμίως. Αλλά επειδή η EDO MBM βρίσκεται στο "Ηνωμένο Βασίλειο υπόκειται σε βρετανικούς και όχι αμερικανικούς κανονισμούς όπλων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε νόμιμα να εξάγει το κρίσιμο rack βομβών.

Ούτε ο L3 Harris ούτε ο Baykar θα σχολίαζαν την τεχνολογία ή τη σχέση τους.

Ο Μπάρι Γκαρντινέρ, εκπρόσωπος Τύπου του Εργατικού Κόμματος στο διεθνές εμπόριο, ανέφερε ότι ανησυχεί για τις πωλήσεις όπλων του ΗΒ στην Τουρκία. Το κόμμα θα προβεί σε "ριζικές και κλαδικές μεταρρυθμίσεις για ελέγχους εξαγωγών όπλων, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα Βρετανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν αθώους πολίτες", πρόσθεσε.

A still from a promotional video that shows the Bayraktar TB2 drone targeting a portrait of the PKK founder, Abdullah Öcalan.

Ένα ακόμα από ένα διαφημιστικό βίντεο που δείχνει το drone Bayraktar TB2 με στόχο ένα πορτρέτο του ιδρυτή του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το drone Bayraktar TB2 εφερε επανασταση στις επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίον του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ, περιορίζοντας σοβαρά τις κινήσεις της οργάνωσης. Ικανό για 24ωρες πτήσεις σε υψόμετρο 7.300 μέτρων και με φορτίο 150 κιλών, το TB2 είναι καλά εξοπλισμένο και αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας της Τουρκίας.





Βίντεο από TB2 που καταστρέφει ένα τεράστιο πορτρέτο του ιδρυτή του PKK, Abdullah Öcalan, στο όρος Darmiq κοντά στο Afrin, γιορτάστηκε ευρέως σε ολόκληρη τη χώρα - τόσο που οδήγησε ακόμα και στη δημιουργία ενός παιχνιδιού smartphone, όπου ο παίκτης μπορούσε να λειτουργήσει ένα ένοπλο drone στο Αφριν , μια κουρδική περιοχή στη Συρία, μέχρι που στο τέλος το κατέλαβε η Τουρκία το 2018.

ORIGINAL ARTICLE

Turkey was able to circumvent a US export ban on killer drones with the help of a missile component first developed in the UK, allowing Ankara to become an emerging power in the lethal technology, which experts warn is dangerously proliferating.

The vital assistance from a factory in Brighton has helped Turkey on its way to become the second biggest user of armed drones in the world – one of a number of countries emulating methods first used by the US in its “war on terror”.

Turkish Bayraktar TB2 drones were heavily used in Ankara’s three operations to date against Kurdish-led forces in Syria, responsible for the killing of 449 individuals in one of them, amounting to a fifth of the officially declared fatalities.


Για τη συνέχεια Guardian 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
https://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/11/guardian-drones.html?m=1&fbclid=IwAR3gr3yyJ5q9G4Fq4mRSpfKlXvc5JHo2JX9dy6m6qBfoTh8f5W41LiFJ7c8

27/11/2019