Νότια Κορέα: Το «θαύμα του ποταμού Χαν» συνεχίζεται.
ΠΗΓΗ της εικόνας:South Korea has the highest density of robot workers in the world.
Νότια Κορέα: Το «θαύμα του ποταμού Χαν» συνεχίζεται.
Νότια Κορέα: Το «θαύμα του ποταμού Χαν» συνεχίζεται.
Η Σεούλ είναι μία από τις πιο σύγχρονες, τεχνολογικά προηγμένες πόλεις του κόσμου, έδρα επιχειρηματικών κολοσσών που διαμορφώνουν οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας υπήρξε ανέκαθεν η ατμομηχανή για την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας. Ανάπτυξη που βασίζεται στη βιομηχανική παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, με εξαγωγικό προσανατολισμό, και έχει χαρακτηριστεί ως «θαύμα του ποταμού Χαν», από το ομώνυμο ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Απ’ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία οι Νοτιοκορεάτες είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το «θαύμα» τους να ξεθωριάσει και φροντίζουν να επενδύουν με πίστη σε αυτό.
Η τελευταία έκθεση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής (IFR) αποκαλύπτει ότι η Νότια Κορέα έσπασε νέο ρεκόρ βιομηχανικών ρομπότ, ξεπερνώντας το ορόσημο των 300.000 εγκατεστημένων μονάδων το 2018. Πρόκειται για αύξηση 10% σε ετήσια βάση, ενώ μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, η χώρα έχει διπλασιάσει τον αριθμό των βιομηχανικών ρομπότ, σε μια προσπάθεια να αυτοματοποιήσει την παραγωγή της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Έτσι, μετά την Ιαπωνία και την Κίνα, χώρες σημαντικά μεγαλύτερες, η Νότια Κορέα κατέλαβε την τρίτη θέση στη σχετική λίστα το 2018.
Μάλιστα, η δυναμική αυτοματοποίησης της βιομηχανικής παραγωγής θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη σύμφωνα με την IFR, αν δεν είχε μεσολαβήσει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, που επηρεάζει την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών της Νότιας Κορέας.
Μακροπρόθεσμα, η εκτεταμένη χρήση ρομπότ είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της νοτιοκορεατικής βιομηχανίας καθώς ο πληθυσμός της χώρας γερνά γρήγορα. Μέχρι τα μέσα του αιώνα, θα έχει τους περισσότερους, ποσοστιαία, ηλικιωμένους από τις χώρες του ΟΟΣΑ, πίσω μόνο από την Ιαπωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Το 2050, περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών και περίπου το ήμισυ όλων των εργαζομένων θα είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Αυτό εξηγεί γιατί η Νότια Κορέα έχει ήδη αγκαλιάσει τη χρήση ρομπότ, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης, με «πυκνότητα» που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση στον κόσμο - μετά τη Σιγκαπούρη. Με 774 βιομηχανικά ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους, η Νότια Κορέα έχει διπλάσια πυκνότητα βιομηχανικών ρομπότ από τη Γερμανία (338 μονάδες ανά 10.000 εργαζόμενους) και την Ιαπωνία (327 μονάδες).
Ο νόμος για την «Ανάπτυξη και την Κατάρτιση του Εργατικού Δυναμικού», που επικαιροποιήθηκε το 2019, είναι μια από τις πολλές σχετικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο του οποίου οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται για να αναπτύξουν δεξιότητες στον χειρισμό ρομπότ και αυτοματοποιημένων μηχανών. Η λεγόμενη «Στρατηγική για την Έξυπνη Βιομηχανική Καινοτομία» έχει ως στόχο την κατάρτιση 50.000 εργαζομένων αποκλειστικά για «έξυπνα» εργοστάσια έως το 2
Του Γιάννη Παλιούρη
17 Δεκεμβρίου 2019