Η λιβυκή κρίση διεθνοποιείται - οι αντιφάσεις των ΗΠΑ αναδεικνύονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Η Τουρκία μεταφέρει με επιβατικά αεροπλάνα
 εκατοντάδες τζιχαντιστές στη Λιβύη.
(2) SOHR: Στα 1.800 με 2.000 δολάρια ο μισθός των Τουρκμένων 
ανταρτών που μεταφέρονται  απ' τη Συρία στη Λιβύη.
(3) Ιντλίμπ35΄ λεπτά πλάνα με μάχες του συριακού στρατού
 ενάντια στους τζιχαντιστές (βίντεο). 


Η λιβυκή κρίση διεθνοποιείται 
- οι αντιφάσεις των ΗΠΑ αναδεικνύονται.

Το παράδοξο της λιβυκής κρίσης δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί εντονότερα: όσο περισσότερο αυτή διεθνοποιείται, τόσο πληθαίνουν οι δηλώσεις καταδίκης της ανάμιξης τρίτων στην τραγωδία της βορειοαφρικανικής χώρας. Και όσο περισσότερο η κρίση στρατιωτικοποιείται, τόσο πληθαίνουν οι εκκλήσεις για ειρηνική επίλυσή της.

Για ειρηνική επίλυση έκαναν λόγο σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, καθώς η Ρώμη, άλλοτε αποικιακή κυρίαρχος της Λιβύης και προστάτιδα της κυβέρνησης Σαράτζ στην Τρίπολη, αντιλαμβάνεται ότι χάνει κάθε έλεγχο και στρέφεται προς τη δύναμη εκείνη που θεωρείται πλέον ως η πιο επιδραστική στα λιβυκά πράγματα.

Για την επείγουσα ανάγκη να τεθεί τέλος στη σύγκρουση, αλλά και στην "εξωτερική εκμετάλλευσή” της έκαναν λόγο από την πλευρά τους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπντελφάταχ αλ Σίσι σε δική τους τηλεφωνική συνομιλία. Ασαφές παραμένει ωστόσο αν η επιδίωξη του Τραμπ ήταν να φρενάρει την προέλαση του στηριζόμενου από την Αίγυπτο Εθνικού Λιβυκού Στρατού υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ ή το αντίθετο.

Ούτως ή άλλως, τα μηνύματα που εκπέμπει ο Τραμπ όλο το το προηγούμενο διάστημα ως προς τη Λιβύη είναι άκρως αντιφατικά. Ο δε Χάφταρ (ο οποίος διαθέτει και την αμερικανική υπηκοότητα, ως εγκατεστημένος στις ΗΠΑ επί εικοσαετία κατά τις ημέρες του Μουάμαρ Καντάφι) είχε την τιμή, καίτοι τυπικά δεν είναι παρά ένας πολέμαρχος που αντιμάχεται την διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση, να δεχθεί τον Απρίλιο τηλεφώνημα από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την κατοχύρωση της ασφάλειας της λιβυκής πετρελαιοπαραγωγής.

Για τις μεγάλες δυνάμεις δεν είναι κάθε "εξωτερική ανάμιξη κακή”. Όμως εντός του 2019 την κατάσταση περιέπλεξε αφόρητα η παρεμβολή αρχικά της Ρωσίας, με την αποστολή μισθοφόρων της εταιρείας Wagner προς ενίσχυση του Χάφταρ, και κατόπιν της Τουρκίας με την συνυπογραφή των δύο μνημονίων που ανοίγουν τον δρόμο και για άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας στο πλευρό του Σαράτζ.

Η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει μια μεγάλη αντίφαση: προκρίνει ως μεγαλύτερη προτεραιότητα την απόκρουση του κινδύνου που συνιστά η εξάπλωση της ρωσικής επιρροής στη Βόρεια Αφρική ή τον συντονισμό με τους κυριότερους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο) για τους οποίους η επέκταση του άξονα της Τουρκίας και του Κατάρ, μεγάλων προστατών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συνιστά ανάθεμα;

Κατά πόσον, επίσης, μπορεί η Ουάσιγκτον να αγνοήσει τις επιλογές του Ισραήλ, το οποίο, σύμφωνα με το New Arab, παρέχει ήδη στους άνδρες του Χάφταρ στρατιωτική εκπαίδευση; Αλλά και σε ποιο βαθμό έχει την πολυτέλεια της αποξένωσης από την Τουρκία, τη στιγμή που (με την ενθάρρυνση του Ισραήλ και των αραβικών μοναρχιών του Περσικού Κόλπου!) κλιμακώνει την αντιπαράθεση με το Ιράν;

Η ουσιαστική απουσία των ΗΠΑ από την περιοχή επιτρέπει σε κάθε λογής παίκτη να δραστηριοποιηθεί. Όμως οι ΗΠΑ ειδικά μπορούν να συμφιλιωθούν με την διαιώνιση της κρίσης, την οποία ασφαλώς θα θεωρούν προτιμότερη από μια ανεπιθύμητη έκβαση.

Μια "δεύτερη Συρία” έχει γεννηθεί στις νότιες ακτές της Μεσογείου, αλλά πολλών εμπλεκομένων ο ρόλος έχει αλλάξει: η μεν Τουρκία δεν είναι πλέον συντονισμένη με τη Δύση, αλλά ξεδιπλώνει αυτόνομα τις φιλοδοξίες της, αναδεικνυόμενη σε προστάτιδα της πιο αδύναμης παράταξης στην πιο αδύναμη χώρα της περιοχής. Η Ρωσία, καίτοι δεν έχει κόψει όλες τις γέφυρες με την Τρίπολη, βρίσκεται σε μιαν ασυνήθιστη συμπόρευση με τις αραβικές μοναρχίες, θεωρώντας προφανώς την καταπολέμηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας περισσότερο σημαντική (και πολλά υποσχόμενη). Μάλιστα ως προς αυτό βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος από παραδοσιακά φιλικές της χώρες, όπως η Αλγερία, η οποία μαζί με την Τυνησία και την Τουρκία έχουν συγκροτήσει μια "συμμαχία” στήριξης της κυβέρνησης Σαράτζ, όπως την αποκάλεσε ο Λίβυος υπουργός Εσωτερικών Fathi Bashagha σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τύνιδα την Πέμπτη, στον άμεσο απόηχο της αιφνιδιαστικής συνάντησης του Ερντογάν με τον νέο Τυνήσιο πρόεδρο. Η Τουρκία έχει έτσι την ικανοποίηση να υποστηρίζει ότι έχει και άλλους, πέραν του Κατάρ, συνομιλητές στον αραβικό κόσμο και δεν είναι απομονωμένη στην περιοχή.

Βέβαια, ταυτοχρόνως, στην ίδια τη Συρία η επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ίντλιμπ και η πρόκληση ενός νέου προσφυγικού κύματος προς την Τουρκία, υπενθυμίζει τους μοχλούς πίεσης που ενεργοποιεί η Ρωσία, μέχρι ενδεχομένως να προκύψει, στην επικείμενη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν μια νέα συνεννόηση των δύο πλευρών, που να περιλαμβάνει και την λιβυκή κρίση.

Για την αμερικανική πλευρά, πάντως, η απόκλιση της Άγκυρας από τη Μόσχα σε ό,τι αφορά την Λιβύη και τη Συρία αποτελεί μια καλή ευκαιρία ρυμούλκησης του Ερντογάν σε θέσεις πλησιέστερες προς το δυτικό στρατόπεδο. Καθόλου τυχαία, ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter χθες εξήρε τις προσπάθειες της Τουρκίας να σταματήσει τη "σφαγή” που, κατά τον ίδιο, απειλείται να εξαπολύσουν η Συρία, η Ρωσία και το Ιράν στην Ίντλιμπ.

Του Κώστα Ράπτη


28/12/2019


              ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ                




1.
Η Τουρκία μεταφέρει με επιβατικά αεροπλάνα
 εκατοντάδες τζιχαντιστές στη Λιβύη.

Το πρωί του Σαββάτου η αεροπορική εταιρεία «Libyan Wings» καταγγέλλεται ότι μετέφερε αεροπορικώς 200 τζιχαντιστές της οργάνωσης Φαϊλάκ Αλ Σαμ της Συρίας από την Κωνσταντινούπολη στην Τρίπολη της Λιβύης, για να υποστηρίξουν την ισλαμική κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.

Όπως γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter ο αμυντικός συντάκτης και αναλυτής, Μπαμπάκ Ταγκβάε, η αεροπορική εταιρεία «Libyan Wings ανήκει στο μεγαλοστέλεχος της Αλ Κάιντα, Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ (Abdelhakim Belhaj), που το όνομά του βγήκε από τις λίστες τρομοκρατών μετά από ενέργειες του Κατάρ. [διαβάστε σχετικά εδώ].

Η Τουρκία, προσθέτει ο ίδιος δημοσιογράφος, σκοπεύει να μεταφέρει το επόμενο 24ωρο ακόμα 1.000 τζιχαντιστές της Φαϊλάκ Αλ Σαμ στην Τρίπολη.

Τα ξημερώματα άλλοι 150 τζιχαντιστές της Φαϊλάκ Αλ Σαμ πέταξαν από την Κωνσταντινούπολη στην Τρίπολη με πτήση της αεροπορικής εταιρίας «Buraq Air».

Ο Ερντογάν επέλεξε να στείλει ενισχύσεις στη Λιβύη με αερογέφυρα, επειδή ο χρόνος πιέζει, χρησιμοποιώντας για αυτές τις πτήσεις πολιτικά επιβατικά αεροπλάνα, για να μην αναχαιτιστούν.

Αποφεύγει να στείλει προς το παρόν ενισχύσεις με πλοία, διότι φοβάται ότι ελληνικά, ή αιγυπτιακά ή γαλλικά πολεμικά πλοία θα εφαρμόσουν το εμπάργκο του ΟΗΕ και θα τα καταλάβουν.

Η Φαϊλάκ Αλ Σαμ είναι ένας συνασπισμός πολλών ισλαμιστικών ενόπλων οργανώσεων της Συρίας και πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η δύναμή της αυτή τη στιγμή στη Συρία εκτιμάται μεταξύ 8.000 και 10.000 ανδρών.

Ο Ερντογάν μεταφέρει τζιχαντιστές από την Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, στην Τρίπολη της Λιβύης επειδή επιθυμεί να τους ξεφορτωθεί από τα νότια σύνορά του.

Σε περίπτωση που η Ιντλίμπ απελευθερωθεί από τον συριακό στρατό, δεκάδες χιλιάδες ένοπλοι θα καταφύγουν σε τουρκικό έδαφος και είναι πιθανό να κατηγορήσουν τον Ερντογάν ότι δεν τους υποστήριξε αρκετά, ή ακόμα και ότι τους «πούλησε».

Ο Τούρκος πρόεδρος πολύ έξυπνα -ομολογουμένως- πετυχαίνει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Και ενισχύει τον Σαράτζ με αναλώσιμους τζιχαντιστές και ξεφορτώνεται ένα πρόβλημα που μπορεί να μετακομίσει το επόμενο διάστημα, ηττημένο και οργισμένο, εντός της Τουρκίας.



Να σημειωθεί ότι τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τους τζιχαντιστές πετάνε γύρω γύρω από το FIR Αθηνών, δεν περνάνε δηλαδή μέσα από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Κριστιάν 

https://infognomonpolitics.gr/2019/12/%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf/

29 Δεκεμβρίου 2019


TOPSHOT - Turkish-backed fighters from the Free Syrian Army stand in the Tal Malid area, north of Aleppo, as they fire towards Kurdish People's Protection Units (YPG) positions in the village of Um al-Hosh, in the area of Afrin, on January 20, 2018.Turkish forces began shelling the YPG enclave of Afrin from frontier Hatay province, according to the state-run Anadolu news agency. Turkey has said repeatedly this week that an operation to oust the YPG from Afrin is imminent and has massed troops and armour on the border. / AFP PHOTO / Nazeer al-Khatib

 2.
SOHR: Στα 1.800 με 2.000 δολάρια ο μισθός των Τουρκμένων ανταρτών
 που μεταφέρονται στη Λιβύη.

Συριακές παραστρατιωτικές οργανώσεις φιλικά προσκείμενες στην Τουρκία λειτουργούν σειρά κέντρων στρατολόγησης στη Βόρεια Συρία, για να προσελκύσουν νέους να μεταβούν και να πολεμήσουν στη Λιβύη.

Όπως επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), τέσσερα τέτοια κέντρα υπάρχουν στο Αφρίν, που βρίσκεται βόρεια από το Χαλέπι, τελώντας υπό τουρκική κατοχή. Σε αυτά έχουν ήδη κατευθυνθεί δεκάδες άνθρωποι, η αναφορά τονίζει χαρακτηριστικά.

Για να πετύχουν μεγαλύτερη προσέλευση εθελοντών, στα κίνητρα των οργανώσεων περιλαμβάνεται η υπόσχεση για μισθό 1.800 με 2.000 δολάρια. Επιπρόσθετα, πρόκειται να υπάρχουν παρόμοια κίνητρα από την κυβέρνηση αλ Σαράτζ.

  Δημήτρης Κελεπούρης -28 Δεκεμβρίου, 2019


https://www.ptisidiastima.com/turkish-backed-factions-open-centers-attracting-fighters-to-join-battles-in-libya/




Ouighurs:Στην Ιντλίμπ, στα δυτικά της, είναι αναπτυγμένοι και 10.000 Τουρκομογγόλοι τζιχαντιστές της φυλής των Ουιγούρων. Αυτοί είναι από την δυτική Κίνα, επαρχία Σιντζιάνγκ και έφτασαν στη Συρία μέσω Τουρκίας. Ανήκουν στο Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν, που επίσης αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανησυχεί ότι εάν «πέσει» η Ιντλίμπ στον συριακό στρατό, δεκάδες χιλιάδες τζιχαντιστές θα καταφύγουν στην Τουρκία. Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι όλοι αυτοί οι ένοπλοι μπορεί να τον κατηγορήσουν ότι δεν τους υποστήριξε αρκετά και να στραφούν εναντίον του. Για αυτό και βιάζεται να στείλει όσους περισσότερους γίνεται στη Λιβύη, ως στρατιωτική ενίσχυση στην Τρίπολη, για να τους ξεφορτωθεί από τα σύνορά του.

3.
Ιντλίμπ: 35 λεπτά πλάνα με μάχες του συριακού στρατού
 ενάντια στους τζιχαντιστές (βίντεο).

Το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA) έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο 35 λεπτών με πλάνα από την επίθεση του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ ενάντια στους τζιχαντιστές.

Το βίντεο διαδέχονται εικόνες από νυχτερινές μάχες, με νυχτερινή όραση, επιθέσεις πεζικού, βομβαρδισμοί, εναέριες λήψεις από ντρον.

Στις μάχες που θα παρακολουθήσετε εκτός από Σύροι κυβερνητικοί συμμετέχουν και ρωσικές δυνάμεις.

Η επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία είναι ο τελευταίος μεγάλος θύλακας τρομοκρατών στη χώρα.

Η Ιντλίμπ ελέγχεται από παραφυάδες της Αλ Κάιντα, με μεγαλύτερη την Ταχρίρ Αλ Σαμ, και από φιλότουρκικές οργανώσεις.


Οι φιλότουρκοι υποστηρίζονται όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και το Κατάρ.


Σχέδιο της Τουρκίας ήταν να συμπεριλάβει την Ιντλίμπ στο ψευδοκράτος που θέλει να δημιουργήσει στη βόρεια Συρία.


Η Ρωσία και το Ιράν όμως φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη και υποστηρίζουν τον συριακό στρατό στην ανακατάληψη της επαρχίας.


Στην Ιντλίμπ, στα δυτικά της, είναι αναπτυγμένοι και 10.000 Τουρκομογγόλοι τζιχαντιστές της φυλής των Ουιγούρων.


Αυτοί είναι από την δυτική Κίνα, επαρχία Σιντζιάνγκ και έφτασαν στη Συρία μέσω Τουρκίας.


Ανήκουν στο Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν, που επίσης αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανησυχεί ότι εάν «πέσει» η Ιντλίμπ στον συριακό στρατό, δεκάδες χιλιάδες τζιχαντιστές θα καταφύγουν στην Τουρκία.


Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι όλοι αυτοί οι ένοπλοι μπορεί να τον κατηγορήσουν ότι δεν τους υποστήριξε αρκετά και να στραφούν εναντίον του.


Για αυτό και βιάζεται να στείλει όσους περισσότερους γίνεται στη Λιβύη, ως στρατιωτική ενίσχυση στην Τρίπολη, για να τους ξεφορτωθεί από τα σύνορά του.


Για τον ίδιο λόγο «κλαίγεται» για νέες προσφυγικές ροές από την Ιντλίμπ.

Δεν είναι οι πρόσφυγες το θέμα του. Τους πρόσφυγες αναλώσιμους τους έχει.

Είναι οι δεκάδες χιλιάδες ένοπλοι τζιχαντιστές που θα περάσουν σε τουρκικό έδαφος.

Η Ιντλίμπ κατακτήθηκε από τους τζιχαντιστές τον Μάρτιο του 2015 και τις ηνωμένες δυνάμεις τους υπό την ονομασία «Στρατός της Κατάκτησης» (Τζαΐς Αλ Φάτεχ).

Δείτε το βίντεο:


[Сирия] Идлибский Рассвет. Зимняя кампания 2019 ( Anna News)

https://infognomonpolitics.gr/2019/12/%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%bb%ce%af%ce%bc%cf%80-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-35-%ce%bb%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%ac-%cf%80%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%ac%cf%87%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf/

 28 Δεκεμβρίου 2019