Θα επαληθευθεί και πάλι ο Ρουμπίνι;




Θα επαληθευθεί και πάλι ο Ρουμπίνι;

Η ανάγνωση του πρόσφατου άρθρου του Nouriel Roubini με τίτλο: «Trump Will Make China Great Again» αν μη τι άλλο μας πρόσφερε μια ενδόμυχη ικανοποίηση, μιας και λίγο πολύ η στήλη έχει εκφέρει εδώ και καιρό παρεμφερείς απόψεις όσον αφορά τη σινοαμερικανική διαμάχη και την πιθανότατη κατάληξη της.

Στο άρθρο αυτό ο γνωστός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η πολιτική του Αμερικανού Προέδρου μετατρέπει ούτε λίγο ούτε πολύ την Κίνα στον απόλυτο κυρίαρχο του πλανήτη.

Όπως αναφέρει, οι χρηματοπιστωτικές αγορές επωφελήθηκαν πρόσφατα από την είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν φθάσει κοντά στην υπογραφή της Φάσης 1 της εμπορικής συμφωνίας.

Όμως πόσο πραγματικοί είναι οι λόγοι που μπορεί να πανηγυρίσει κάποιος;

Oι ΗΠΑ συμφώνησαν ν’αναβάλλουν τους δασμούς αξίας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα ίσχυαν από τις 15 Δεκεμβρίου, σε αντάλλαγμα της δέσμευσης της Κίνας να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά, κυρίως γεωργικά, αγαθά.

Έχουν συζητηθεί επίσης κάποιες μικρές παραχωρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και το γουάν, με το κυρίως σώμα αυτών των διαπραγματεύσεων να εντάσσεται στις φάσεις 2 και 3 της σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας.

Ως εκ τούτου οι αγορές κλείνουν το έτος με νέα υψηλά πανηγυρίζοντας ότι μάλλον σώσαμε μια βαθύτερη βουτιά στον κλάδο της μεταποίησης και κατ’επέκταση στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Ο Nouriel Roubini, όμως, αναρωτιέται κατά πόσον η συγκεκριμένη εκεχειρία αποδειχτεί εν τέλει προσωρινή. Επισημαίνει και αυτός ένα deja vu.   

Δεν έχει άδικο αν σκεφτούμε τα εξής:

- Πρώτον, σε περίπτωση που οποιαδήποτε πλευρά αποφύγει τις δεσμεύσεις της- κάτι που έχει άλλωστε ξαναγίνει όταν πάλι ήμασταν ένα βήμα πριν την εμπορική συμφωνία- η κλιμάκωση όσο άμεσα αποφευχθεί, τόσο άμεσα μπορεί να επαναληφθεί.

- Δεύτερον, δεν αναιρέθηκαν δασμοί που ήδη ισχύουν, απλά «γλυτώσαμε» extra δασμούς που θα έμπαιναν.

Τουτέστιν, η μεταποίηση απλά γλύτωσε τα χειρότερα.

- Τέλος, η μεγάλη κουβέντα είναι πάνω στον τομέα της τεχνολογίας και αυτή η κουβέντα είναι μπροστά μας.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την προσπάθεια της Κίνας να επιτύχει υπεροχή στις τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη , η τεχνολογία 5G, η ρομποτική, ο αυτοματισμός κ.α ως απειλή για την οικονομική και εθνική τους ασφάλεια.

Υπόψιν δε, ότι δεν είπαν ποτέ ότι θα παύσουν για τον περιορισμό της ανάπτυξης της βιομηχανίας τεχνολογίας της Κίνας.

Ένας τρόπος να το πετύχουν αυτό είναι να περιορίσουν τις διασυνοριακές ροές δεδομένων και πληροφοριών.

Επιπλέον λόγω του αυξημένου ελέγχου των ΗΠΑ, οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αμερική έχουν ήδη καταρρεύσει κατά 80% σε σχέση με το 2017.

Αλλά και αντίστροφα, οι νέες νομοθετικές προτάσεις έχουν στόχο να εμποδίσουν τα αμερικανικά κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύσουν σε κινεζικές επιχειρήσεις και να αναγκάσουν ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις να διαγραφούν από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Η Κίνα αμυνόμενη θα προσπαθεί όλο και περισσότερο να παρακάμπτει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που ελέγχεται από τις ΗΠΑ και να προστατεύεται από την αμερικανική «οπλοποίηση» του δολαρίου.

Για το σκοπό αυτό, πολλοί αναλυτές του Bloomberg συμπεριλαμβανομένου και του Ρουμπίνι, υποστηρίζουν ότι η Κίνα σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα κυρίαρχο ψηφιακό νόμισμα ή μια εναλλακτική λύση στο σύστημα διασυνοριακών πληρωμών που εφαρμόζεται από τη Δύση, δηλαδή το ελεγχόμενο Σύστημα Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών (SWIFT).

Δεν αποκλείεται επίσης να προσπαθήσει να διεθνοποιήσει το ρόλο των Alipay και WeChat Pay, εξελιγμένων πλατφορμών ψηφιακών πληρωμών που έχουν ήδη αντικαταστήσει τις περισσότερες συναλλαγές με μετρητά εντός της Κίνας.

Εν ολίγοις, ο εμπορικός πόλεμος έχει μετατοπιστεί προς την απο-παγκοσμιοποίηση, μέσω του χρηματοοικονομικού κατακερματισμού και των αλλαγών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο Ρουμπίνι όμως κάνει μια πάρα πολύ σωστή παρατήρηση.

Τι είναι αυτό που ενοχλεί τη Δύση;

Ότι η Κίνα απέχει πολύ από το μοντέλο μιας ανοιχτής κοινωνίας και ανοικτής οικονομίας του 21ου αιώνα. Ο αυταρχικός καπιταλισμός της Κίνας εκ των πραγμάτων δημιουργεί το φαινόμενο της άνισης μεταχείρισης στις εμπορικές της συμφωνίες και όχι μόνο.

Όμως οι Δυτικές Οικονομίες αντί να συνεργαστούν μεταξύ τους έναντι να φέρουν την Κίνα στα μέτρα και σταθμά που θα ήταν όλη η παγκόσμια κοινότητα ικανοποιημένη, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, η κάθε οικονομία έχει κλειστεί στο «καβούκι» της και προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την παγκόσμια τάξη μονομερώς.

Έτσι όμως δημιουργούνται ανταγωνισμοί και δυσπιστίες μεταξύ των αλλοτινών φίλων και συμμάχων.

Στο τέλος της ημέρας, όλοι θα είναι περισσότερο αποδυναμωμένοι και ο στόχος των εμπορικών βολών των ΗΠΑ, ο Κινέζος γίγαντας, περισσότερο δυνατός από ποτέ.

Της Μαίρης Βενέτη


 26 Δεκεμβρίου 2019 


         ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ        





1.
«Αλήθειες» για την Κίνα. 

Η αίγλη και ο μυστικισμός που ο Κινεζικός πολιτισμός και Ιστορία, αποπνέουν, έχουν αποτελέσει αδιαμφισβήτητα ένα διαβατήριο για την εξάπλωση της πολιτικής και των στοχεύσεων της χώρας. Από κοντά και η περιέργεια, το δέος και η προσδοκία από το πληθυσμιακό μέγεθος, την αχανή κλίμακα και τις δυνητικές αγορές της, διευκολύνουν τη διείσδυση και ενισχύουν τη διαπραγματευτική της θέση.

Υπάρχουν όμως δεδομένα, που δεν μπορούν να αγνοηθούν, τόσο γιατί το υπαγορεύουν οι θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες και οι αρχές λειτουργίας της σύγχρονης Δημοκρατίας, όσο και γιατί καταδεικνύουν με ασφάλεια πρόβλεψης, τα αδιέξοδα που θα δημιουργήσει η αμφίβολη ελπίδα άμεσων και πρόσκαιρων κερδών. Το ίδιο εξάλλου το Κινεζικό κράτος με τις επιλογές και την πολιτική του σε κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομία και τη Δημοκρατία ζητήματα, προκαλεί ακούσια ρίγη ανησυχίας στον Δυτικό κόσμο.

Εν πρώτοις υπάρχει ο θαυμασμός για τα επιτεύγματα και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας. Λησμονούν ή παραβλέπουν ωστόσο οι επικοινωνιακοί ζηλωτές αυτής της εικόνας, ότι οι επιδόσεις βασίζονται στην ανυπαρξία τήρησης κανόνων και κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων, που κατ’ επέκταση ενισχύουν ριζικά την ανταγωνιστικότητα των Κινεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Εν συνεχεία οδηγούν εκτός αγοράς τις μικρομεσαίες κατ’ αρχήν επιχειρήσεις, στις αγορές υποδοχής των Κινεζικών προϊόντων και υπηρεσιών. Έτσι και οι αρχικά ωφελούμενοι από τις φθηνότερες τιμές, υπονομεύουν τη συναλλακτική αλυσίδα, που εξ ορισμού εγγυάται την εργασιακή τους προοπτική. Σε μέσο χρόνο δημιουργούν τις συνθήκες για να περισταλούν και τα δικά τους εργασιακά δικαιώματα, ως μόνη λύση για να παραμείνουν οι επιχειρήσεις τους ζωντανές στη σχετική αγορά.

Γίναμε εξάλλου πρόσφατα μάρτυρες των μεθόδων καταστολής και σταδιακού στραγγαλισμού των δικαιωμάτων των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, κατά παράβαση της αρχής «δύο συστήματα, μία χώρα», που η συνθήκη της 1ης Ιουλίου 1997, κατά τα άλλα κατοχύρωνε. Είναι και αυτό μια πρόσθετη απόδειξη του πειρασμού επιβολής, που το μέγεθος της χώρας δημιουργεί για τους ιθύνοντές της.

Ενθαρρυντικά στο πλαίσιο αυτό είναι τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, που έδωσαν στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση την απροσδόκητη νίκη, με ποσοστά της τάξεως του 85%. Η δριμύτητα της αντίδρασης των Κινέζων ιθυνόντων στην υιοθέτηση των δύο Αμερικανικών Νομοθετημάτων, με τα οποία απαγορεύεται η εξαγωγή εξοπλισμού καταστολής στην Κίνα και καθιερώνεται η ετήσια τουλάχιστον αποτίμηση από το Υπουργείο Εξωτερικών, ως προς τον σεβασμό της ιδιαιτερότητας του Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να διατηρηθεί το προνομιακό καθεστώς συναλλαγών του με τις ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι το Κινεζικό καθεστώς πρέπει να διανύσει ακόμα δρόμο για να προσαρμοσθεί στις σταθερές σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Αλλά και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, παρατηρείται το οξύμωρο να διεκδικούν οι Κινέζοι τα ωφελήματα των ελεύθερων και ανοιχτών αγορών, τη στιγμή κατά την οποία το ενδεχόμενο εισόδου στις δικές τους, προϋποθέτει δρακόντειες παραχωρήσεις και μεταφορά τεχνογνωσίας, ενώ συστηματικά ενισχύουν τις κρατικές τους επιχειρήσεις, με τρόπο που αφήνει κενή περιεχομένου κάθε αρχή ανταγωνιστικότητας και ελεύθερου εμπορίου.

Το σημαντικό αυτό χάσμα δημοκρατικής παιδείας και σεβασμού του Κράτους Δικαίου, αν μη τι άλλο επιβάλει ιδιαίτερη προσοχή και στους όρους εισόδου των Κινεζικών επιχειρήσεων στον ψηφιακό κόσμο και την ανάπτυξη του συστήματος 5G. Με βάση τις πρακτικές των Κινεζικών Αρχών, χρειάζονται μεγάλα αποθέματα ευπιστίας και σε κάθε περίπτωση κορυφαίες εγγυήσεις για να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών, δε θα αποτελέσουν χρήσιμη βάση για την ανάπτυξη των Κινεζικών Αλγόριθμων.

Η σύγχρονη δημοκρατία και τα οφέλη των ανοιχτών αγορών, είναι ένα επίτευγμα του πολιτισμού μας. Απαιτείται εγρήγορση για να διατηρηθεί. Δεν μπορεί να αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης. Ακόμα και έναντι των θρυλούμενων επενδύσεων. Που δεν μπορεί να είναι, χωρίς όρους και μηχανισμούς ελέγχου, μια κάποια λύση.

 Πολύκαρπος Αδαμίδης

https://www.pronews.gr/opinion-makers/827318_alitheies-gia-tin-kina?fbclid=IwAR0b0eztsPIV5bHG-hwX3rVX9afnZbljK1170xYp2QRZENsH65OJkr2-KSg

7/12/2019



 2.
5G: Ίσως μία από τις μεγαλύτερες “επαναστάσεις” 
στην ανθρώπινη ιστορία!

Η γλώσσα, η εκτύπωση, η μηχανή εσωτερικής καύσης, η γραμμή συναρμολόγησης, το Διαδίκτυο. Όλα αυτά υπήρξαν σημαντικές επαναστάσεις στην ιστορία που άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας. Σήμερα ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άλλης επανάστασης που θα μπορούσε να είναι εξίσου σημαντική: Η επανάσταση του 5G.

5G: Γιατί αυτό απλά δεν είναι ένα ακόμη G;

Λογικά, το G στην ονομασία 5G σημαίνει ότι είναι μια νέα γενιά ασύρματης τεχνολογίας. Όμως, εκεί ακριβώς τελειώνει η ομοιότητα.

Εμπορικά, κάθε νέα γενιά έχει καθοριστεί κυρίως από τις αυξημένες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Αλλά από την οπτική της καινοτομίας, κάθε ένα από τα σύγχρονα άλματα στην τεχνολογία ασύρματων δικτύων έχει φέρει ξεχωριστές αλλαγές: Η δεύτερη γενιά (2G) επέτρεψε τη μετάδοση φωνής, η τρίτη γενιά (3G) άνοιξε την πόρτα σε κινητά δεδομένα και πλούσιο περιεχόμενο, (4G) έφερε μια ώθηση ταχύτητας που προκάλεσε την επανάσταση της εφαρμογής και της ροής κινητής τηλεφωνίας.

Το 5G, ως η πέμπτη γενιά, είναι το θεμέλιο για τις επικοινωνίες και τους υπολογιστές του μέλλοντος που θα φέρει τουλάχιστον τρεις νέες εξελίξεις:

Μεγαλύτερη ταχύτητα (για να μεταφέρουμε τις αυξανόμενες ποσότητες δεδομένων που παράγουμε).

Χαμηλότερη λανθάνουσα κατάσταση (για μεγαλύτερη ανταπόκριση).
Ικανότητα να επεκταθεί πέραν από τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα για να συμπεριλάβει το Cloud και ένα εντελώς νέο "σύμπαν" συσκευών (που εκτιμάται στα δισεκατομμύρια) που συνδέονται με το δίκτυο.

Πρακτικά, η τεχνολογία 5G θα είναι μία ημέρα αρκετά ισχυρή και περίπλοκη ώστε να προσφέρει έξυπνα εργοστάσια και εικονική πραγματικότητα σε πραγματικό χρόνο, αλλά αρκετά πρακτική για να αντικαταστήσει την ενσύρματη ευρυζωνικότητα στο σπίτι. Η εξάπλωση της τεχνολογίας ξεκίνησε, όμως εξακολουθεί να είναι ακόμη αρκετά περιορισμένη. Οι ταχύτητες εξάπλωσης θα αυξηθούν σημαντικά από το 2020. Η εκπλήρωση της αληθινής υπόσχεσης της 5G θα συμβαίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε αρκετά χρόνια.

Γι' αυτό άλλωστε και το ζήτημα της τεχνολογίας 5G, έχει ξεφύγει από τα καθαρά επιστημονικά ή έστω εμπορικά πλαίσια και έχει γίνει βασικό ζήτημα στην άσκηση πολιτικής, όπως τουλάχιστον εμφανίζεται από τις διώξεις που ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση σε κινεζικές εταιρίες που αναπτύσσουν την τεχνολογία 5G ή στις πιέσεις που ασκούνται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να μη συνεργαστούν με την Κίνα στον τομέα αυτόν.

Τι δυναμικό θα ξεκλειδώσει το 5G;

Οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο ταχύτερα και με μεγαλύτερη βεβαιότητα. Όμως, υπάρχουν μεγαλύτερες περιπλοκές και μάλιστα μεγαλύτερες ευκαιρίες στο παιχνίδι με το 5G.

Ίσως ένας από τους απλούστερους τρόπους να σκεφτεί κανείς για το 5G είναι ως μια ευνοϊκή υποδομή. Με τον τρόπο που οι δρόμοι και τα ηλεκτρικά δίκτυα αποτέλεσαν τη βιομηχανική μας υποδομή, η υποδομή που επιτρέπει το 5G θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα για την οικοδόμηση μιας ευφυούς και πλήρως συνδεδεμένης κοινωνίας.

Θα συνδεθεί και θα φέρει τη νοημοσύνη σε δισεκατομμύρια μηχανές που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέες εμπειρίες σε όλες τις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Η τεχνολογία 5G θα ξεκλειδώσει τις δυνατότητες των νέων λύσεων κινητικότητας, θα κάνει τις έξυπνες πόλεις πραγματικά έξυπνες και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τί ακριβώς σημαίνει το “Ίντερνετ των πραγμάτων” (IoT).

Γιατί είναι το 5G κρίσιμο για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα;

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2035, το τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας που θα βασίζεται και θα εξαρτάται από την τεχνολογία 5G θα εκπροσωπεί αξία 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το 2035, το "πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα" της 5G θα αποφέρει έσοδα 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα προκαλέσει ετήσια έσοδα 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι, μπροστά μας, στα επόμενα χρόνια θα ξεδιπλωθεί ένας καινούργιος κόσμος επιχειρηματικών ευκαιριών που θα αλλάξει -για ακόμη μία φορά και όπως πάντα άλλαζαν οι “επαναστάσεις”- τον κόσμο που κινούνται οι κοινωνίες, οι οικονομίες και οι χρηματοοικονομικές αγορές. Η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις απέχουν ακόμη μακριά απ' αυτή τη -νέα- επανάσταση. Όμως είναι βέβαιο ότι, αυτή τη στιγμή, κάποιοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, σχεδιάζουν και ετοιμάζονται.

https://www.eurocapital.gr/permalink/106200.html?fbclid=IwAR3kZoWmutCWZjenir1zM8eHPOprrQl0lDbpV-CIU9yYZA8s1gaXOpP2Xqk

 20/12/2019  


    ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ




Τεχνητή νοημοσύνη και παγκόσμια ισχύς 
- Το πλεονέκτημα της Κίνας