Οι έξι «καυτές» ημέρες του Ιανουαρίου που θα καθορίσουν το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


Οι έξι «καυτές» ημέρες του Ιανουαρίου 
που θα καθορίσουν το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Οι εργαζόμενοι στις διπλωματικές υπηρεσίες του πρωθυπουργικού γραφείου, οι συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και μια σειρά από πρέσβεις και εξειδικευμένους ανώτερους στρατιωτικούς, σήμερα το βράδυ θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν έστω και για λίγες ώρες την οικογενειακή θαλπωρή κάνοντας αλλαγή του χρόνου με τους δικούς τους ανθρώπους, ωστόσο από αύριο το πρωί θα βρίσκονται άπαντες νωρίς στο γραφείο τους καθώς εντός των επομένων εικοσιτετραώρων ξεκινάει ένας μαραθώνιος επαφών που σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου.

Αυτό που επιθυμεί η Αθήνα είναι να δημιουργήσει ένα σημαντικό ανάχωμα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και να καταστήσει ανενεργό το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φαγιέζ Μουσταφά αλ Σαράτζ. Η συμφωνία των κυβερνήσεων Άγκυρας και Τρίπολης περί οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων τους, επί της ουσίας αμφισβητεί ανοικτά μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που εάν τυχόν εφαρμοζόταν μπορεί να δημιουργούσε ακόμη και τετελεσμένα γεγονότα που δύσκολα θα ανατρέπονταν.

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν κυκλωθεί έξι ημερομηνίες για τον Ιανουάριο, ενώ δεν αποκλείεται στην πορεία να προστεθούν κι άλλες. Ειδικότερα:

– Μεθαύριο Πέμπτη 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην ελληνική κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό, τον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η συμφωνία για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου East Med μήκους 1.900 χιλιομέτρων που έχει τεράστια γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία. Ο αγωγός θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα διέρχεται από την Κύπρο, θα περνάει από την Ελλάδα και ακολούθως μέσω Ιταλίας θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για το λόγο αυτό άλλωστε αναμένεται να προστεθεί αργότερα και η υπογραφή της ιταλικής κυβέρνησης στη συμφωνία. Ήδη η Τουρκία έχει εξοργιστεί μ’ αυτή την εξέλιξη. Μόλις χθες ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

– Την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στο Κάιρο όπου θα βρεθούν στο επίκεντρο τα ενεργειακά ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου καθώς επίσης και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι το παρών θα δώσουν και εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης που ενδιαφέρονται να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα της εταιρείας Total που μετέχει στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα ανοικτά της Κύπρου – και όχι μόνο.

– Το Σάββατο 7 Ιανουαρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όπου μεταξύ άλλων φυσικά θα τεθούν στο τραπέζι και τα ενεργειακά ζητήματα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας, ο εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων και οι επικείμενες συμφωνίες στενότερης συνεργασίας σε πολλά επίπεδα. Το εάν ο κ. Τραμπ θα πάρει ανοικτά το μέρος μας ή θα ταχθεί υπέρ της Άγκυρας μένει να φανεί, αν και δεν αποκλείεται εν τέλει να κινηθεί διπλωματικά χωρίς να επιλέξει ανοικτά κάποια από τις δύο πλευρές.

– Την αμέσως επόμενη μέρα, Κυριακή 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Αιγύπτου με σκοπό την επίσπευση του καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο καθορισμός ΑΟΖ με την κυβέρνηση του Καΐρου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση ούτε πρόκειται να γίνει μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Όπως μας έχει εξομολογηθεί πολύπειρο στέλεχος της κυβέρνησης που ασχολείται με το εν λόγω θέμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις η Αίγυπτο κινείται στη λογική του «εμείς είμαστε μαζί σας και θα καθορίσουμε τις ζώνες σε όλο το μήκος των εκατέρωθεν συνόρων, αλλά όπου υπάρχει αμφισβητούμενη περιοχή με την Άγκυρα, θα περιμένουμε πρώτα να τα βρείτε μεταξύ σας και εμείς είμαστε εδώ μετά να συνδράμουμε».

– Το διήμερο Κυριακής 15 και Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου θα λάβει χώρα το EatMed Gaz Forum για το φυσικό αέριο της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το συγκεκριμένο φόρουμ «τείνει να μετατραπεί σε οργανισμό συνεργασίας», όπως έχει επισημάνει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Σε αυτό θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας καθώς επίσης και της Παλαιστινιακής Αρχής.

– Τέλος, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στα Ηλύσια Πεδία προκειμένου να συναντηθεί επισήμως με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος ως γνωστός ασκεί επίθεση με κάθε ευκαιρία κατά της Τουρκίας. Φυσικά στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν φυσικά οι σχέσεις Αθήνας και Παρισιού με την Άγκυρα αλλά και η πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας. Αυτή τη στιγμή η Γαλλία αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της προκλητικότητας που αναπτύσσουν οι εξ ανατολών γείτονές μας.


31/12/2019