'Eνας «Βαρουφάκης» Τσάρος της οικονομίας στην Αργεντινή!

Martin Guzman

 'Eνας «Βαρουφάκης» Τσάρος της οικονομίας 
στην Αργεντινή!

Η στρατηγική που υιοθετεί το νέος ΥΠΟΙΚ της Αργεντινής για να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα του χρέους. Ποιο είναι το προφίλ του «αιρετικού» οικονομολόγου Martin Guzman.  

Ενας «Βαρουφάκης» αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στην νέα νεοπερονιστική κυβέρνηση του Alberto Fernandez που ανήλθε στην εξουσία στην Αργεντινή μετά την ήττα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Mauricio Macri.

Πρόκειται για τον «αιρετικό» οικονομολόγο Martin Guzman, 37 ετών, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Columbia των ΗΠΑ θέματα διαχείρισης του δημοσίου χρέους Ο Guzman είναι στενός συνεργάτης του νομπελίστα καθηγητή της οικονομολογίας Joseph Stiglitz και αμφότεροι πιστεύουν ότι οι αποπληρωμή των δάνειων χωρών όπως η Αργεντινή θα πρέπει να «παγώσει» μέχρις ότου η χώρα βρεθεί σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Guzaman παρουσίασε σε σύσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη ένα προσχέδιο για το χρέος της Αργεντινής. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η χώρα δεν πρέπει να αποπληρώσει ούτε κεφάλαιο, ούτε τόκους μέχρι το 2022, ούτε να δανειστεί περισσότερα για να ξεπληρώσει τους ομολογιούχους. Κατά την περίοδο της χάριτος η Αργεντινή από την πλευρά της θα πρέπει να τακτοποιήσει τα οικονομικά της ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.

Φυσικά η υπογραφή «μνημονίων» βρίσκεται τελείως έξω από την λογική της νέας κυβέρνησης. Σε πρόσφατη συνομιλία την οποία είχε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής Fernandez με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Kristalina Georgieva η τελευταία του ζήτησε την εφαρμογή «δημοσιονομικά βιώσιμης» πολιτικής που θα επιτρέψει στην Αργεντινή να αποπληρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ. Ομως ο Fernandez της απάντησε ότι η χώρα του «δεν πρόκειται να κάνει άλλες δημοσιονομικές προσαρμογές». Να σημειωθεί ότι η Αργεντινή βρίσκεται για τρίτο συνεχές έτος σε ύφεση.

Η εξελίξεις στην Αργεντινή έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθόσον επιτρέπουν μία σύγκριση της αποτελεσματικότητας διαφόρων στρατηγικών αντιμετώπισης των δανειστών. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Αργεντινή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα χρέους. Το σύνολο του χρέους της Αργεντινής έφτασε τον περασμένο Ιούνιο τα 283 δισ. δολάρια που αντιπροσωπεύει το 80% του ΑΕΠ της χώρας. Ομως υπάρχει μία μεγάλη διαφορά μεταξύ της αντιμετώπισης των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής.

Στην Ελλάδα, τόσο η κυβέρνηση Τσίπρα, όσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολούθησαν και ακολουθούν την γραμμή της υπακοής στα κελεύσματα των δανειστών ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουν σε βάθος χρόνου μια ευνοϊκή αντιμετώπιση του τεράστιου χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Αργεντινή αντίθετα με την τοποθέτηση του νέου οικονομικού επιτελείου δείχνει ότι θέτει το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης και αναδιάρθρωσης του χρέους στο επίκεντρο της οικονομικής της πολιτικής.

Επιπλέον όπως φαίνεται από τις πρώτες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών η χώρα είναι αποφασισμένη να αγνοήσει τα αιτήματα των δανειστών αν αυτά συνεχίσουν να συντηρούν την ύφεση και την ανεργία.

Η Ελλάδα λοιπόν και η Αργεντινή εκφράζουν δύο διαφορετικές στρατηγικές επίλυσης του θέματος του χρέους.

Το μεσοπρόθεσμο μέλλον θα δείξει ποια από τις δύο θα στεφθεί από επιτυχία...



 11 Δεκεμβρίου 2019