Ο τριμέτωπος αγώνας του Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Πώς ο Ερντογάν "τρέφει" την εμφύλια διαμάχη
 και τους τζιχαντιστές στη Νιγηρία.  
(2) Λιβύη : Φρεγάτες και χημικά όπλα επιστρατεύει ο Ερντογάν
 για να σταματήσει τον Χαφτάρ.



Ο τριμέτωπος αγώνας του Ερντογάν.

Τη θέση που θεωρεί ότι της αντιστοιχεί στη διεθνή σκηνή η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν την διεκδικεί ακροβατώντας ανάμεσα στα συμφέροντα διαφορετικών μεγάλων δυνάμεων, αξιοποιώντας τον κενό χώρο που αφήνουν οι δικοί τους ανταγωνισμοί και χρησιμοποιώντας, τρόπον τινά, τη μία εις βάρος της άλλης.

Το παιχνίδι αυτό ενδέχεται να έφθασε στο τέλος του, καθώς γίνεται όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο να βρει η Άγκυρα όλους τους διεθνείς συνομιλητές της απέναντί της. Μόνο η διαιώνιση του ρωσο-αμερικανικού νέου ψυχρού πολέμου αποτρέπει το ακόμη δυσμενέστερο σενάριο να τους βρει όλους ενεργά συνασπισμένους εναντίον της.

Μέσα σε ένα 24ωρο, ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε μύδρους κατά των ΗΠΑ για την υπόθεση των F-35, κατά της Γαλλίας για τον ρόλο της στη Μεσόγειο και (για πρώτη φορά μετά από χρόνια) κατά της Ρωσίας για την προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία της Ίντλιμπ.

"Η διαδικασία της Αστάνα είναι ημιθανής” διαπίστωσε ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι οι συμμετέχουσες χώρες (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν) θα πρέπει να την αναβιώσουν”.

Την αναστάτωσή του εξηγεί η κατάληψη από τον συριακό στρατό της πόλης Μαάρατ-αλ-Νουμάν, δεύτερης μεγαλύτερης της επαρχίας Ίντλιμπ, η οποία βρισκόταν εκτός κυβερνητικού ελέγχου από το 2012. Το καθεστώς Άσαντ έχει πλέον τον έλεγχο των αυτοκινητοδρόμων Μ-4 και Μ-5 προς Βορράν, ανοίγοντας τον δρόμο στην περαιτέρω προέλασή του. Η δημιουργία ενός νέου προσφυγικού κύματος τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων στα τουρκικά σύνορα, αλλά και η περικύκλωση των 2 από τους 12 σταθμούς ελέγχου που εγκατέστησε ο στρατός της Τουρκίας στην περιοχή βάσει της συμφωνίας του Σότσι το 2018 με τη Ρωσία, εικονογραφούν το κόστος που ήδη πληρώνει η Άγκυρα. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ερντογάν ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί παραβίαση της εκεχειρίας στην περιοχή, οι δυνατότητές της μοιάζουν περιορισμένες. Και παρά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Ίντλιμπ είναι αδιαπραγμάτευτη, προβάλλει ορατό το ενδεχόμενο ο θύλακας στην περίμετρο του οποίου αναπτύχθηκαν οι σταθμοί ελέγχου σύντομα να μην υπάρχει πια.

"Με τη Ρωσία υπογράψαμε συμφωνίες, τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν τις σέβεται” αγανακτεί ο Ερντογάν. Όμως η Μόσχα είναι σε θέση να αντιτείνει απαθώς ότι την κατάπαυση του πυρός παραβίαζαν συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα οι αντάρτες προστατευόμενοι της Άγκυρας, ενώ η Δαμασκός, που δεν διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία του Σότσι, απλώς υλοποιεί την γραμμή της αποκατάστασης της εθνικής της κυριαρχίας.

Η σιωπηρή συμφωνία ότι οι ισλαμιστές της Ίντλιμπ (τους οποίους ούτε η ίδια η Τουρκία θα επιθυμούσε να απορροφήσει) μπορούν αθορύβως να προωθηθούν στη Λιβύη για την υπεράσπιση των εκεί τουρκικών συμφερόντων παροξύνει βέβαια την αντιπαράθεση της Άγκυρας με άλλους παίκτες της λιβυκής κρίσης, όπως δείχνει η καταγγελία του Εμανουέλ Μακρόν ότι η χώρα του Ερντογάν παραβιάζει τα συμφωνηθέντα στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Τα "συγκοινωνούντα δοχεία” Συρίας-Λιβύης δεν λειτουργούν πλέον, όπως θα φανταζόταν η Άγκυρα.

Επιπλέον, η ηχηρή απόρριψη από τουρκικής πλευράς του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης τραυματίζει την προσωπική σχέση του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο, που έως τώρα τον προφύλασσε από την οργή του Κογκρέσου, ενώ δίνει νέα τροφή στην αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία, η οποία ήδη καταγγέλλεται από τον ισχυρό άνδρα της Άγκυρας ότι έχει εγκαταλείψει τους Παλαιστίνιους.

Παράλληλα, η εκτόνωση των εντάσεων με την Αίγυπτο, που φαινόταν εφικτή μετά την τηλεφωνική επαφή του συμβούλου του Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι με το Κάιρο στις 13 Ιανουαρίου, έδωσε τη θέση της εντός 24ώρου στην εισβολή αιγυπτιακών αστυνομικών δυνάμεων στα γραφεία του πρακτορείου Anadolu στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου και στην σύλληψη τεσσάρων υπαλλήλων με κατηγορίες διευκόλυνσης της τρομοκρατίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Αλλά και η ίδια η Τουρκία πληρώνει με περιφρόνηση όσους στην Ευρώπη θα επιθυμούσαν μια περισσότερο συνεργατική σχέση μαζί της, όπως δείχνει, εκτός των άλλων, η απόφαση παράτασης της προφυλάκισης του επιχειρηματία και μαικήνα Οσμάν Καβάλα (που κατηγορείται ως "εγκέφαλος” των διαδηλώσεων του Γκεζί το 2013), παρά την περί του αντιθέτου σύσταση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όμως αυτό το μοντέλο "σιδηράς πυγμής” και καλλιέργειας της πόλωσης, στο οποίο στηρίζεται η κυριαρχία του Ερντογάν στο εσωτερικό, μετατρέπεται, όταν εξάγεται στις διεθνείς σχέσεις, σε συνταγή αντισυσπείρωσης των πάντων έναντι της Τουρκίας.

Του Κώστα Ράπτη


30/1/2020


             ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ              



1.
Πώς ο Ερντογάν "τρέφει" την εμφύλια διαμάχη
 και τους τζιχαντιστές στη Νιγηρία.  

Ό,τι μπορεί κάνει η Τουρκία, του Ερντογάν, 

Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι κλιμακούμενες προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη η απροκάλυπτη επίθεση εναντίον των Κούρδων στη Συρία και η απόπειρα αλλαγής της σύνθεσης του τοπικού πληθυσμού, στη λεγόμενη "ασφαλή ζώνη", με τις ευλογίες του Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός αυτών υπάρχει η χωρίς αιδώ στήριξη σε αντικυβερνητικούς φανατικούς ισλαμιστές και τζιχαντιστές στη Συρία, τους οποίους πλέον αποστέλλει στη Λιβύη για να βοηθήσει τον εκλεκτό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στη χώρα.

Και αφού προφανώς αυτά δεν είναι αρκετά, τώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το αποσταθεροποιητικό του καθεστώς συνελήφθησαν, εκ νέου, επ' αυτοφόρω, να προωθούν μία εμφύλια διαμάχη. 

Η Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο ενός νέου σκανδάλου για διακίνηση όπλων, αφ' ότου σημαντική μελέτη διαπίστωσε ότι τα όπλα που κατασκευάστηκαν εκεί χρησιμοποιούνται σε μια θανατηφόρα σύγκρουση που μαίνεται στη Νιγηρία.

Οι ερευνητές από την ομάδα Conflict Armament Research (CAR) πέρασαν τρία χρόνια εξετάζοντας εκατοντάδες όπλα και πυρομαχικά στις Kaduna, Katsina και Zamfara στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η περιοχή μαστίζεται από ενδοκοινοτική βία με συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και ημι-νομαδικών βοσκών. Εκτός αυτού προφανώς η χώρα είναι ένα από τα κύρια θέατρα επιχειρήσεων των τζιχαντιστών που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν μια όλο και πιο ασταθή κατάσταση.

Εκεί βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από τα θανατηφόρα όπλα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ημιαυτόματα και επαναληπτικές καραμπίνες, τα οποία κατασκευάστηκαν στην Τουρκία. Η CAR υποστήριξε ότι αρκετές χιλιάδες από τα όπλα μεταφέρθηκαν σε εμπορευματοκιβώτια από την Κωνσταντινούπολη στο Λάγος το 2017, ως μέρος ενός μεγάλου οργανωμένου δικτύου διακίνησης. Το σύνολο δεδομένων των όπλων περιλάμβανε και τυφέκια που κατασκευάστηκαν στο Ιράκ το 1987, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως από τζιχαντιστές σε επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

Καίτοι η CAR επέμενε ότι αυτό δεν αποδεικνύει πως βοσκοί και τζιχαντιστές συνδέονται, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι παίρνουν τα όπλα τους από τις ίδιες πηγές.

Αυτό αποδεικνύει με έναν ακόμα περίτρανο τρόπο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη μία έχει μετατρέψει την τουρκική επικράτεια σε φιλόξενο περιβάλλον για κάθε μορφής τζιχαντιστή, χρηματοδότη τζιχαντιστών και φανατικό ισλαμιστή μαχητή και από την άλλη, χωρίς καμία κάλυψη στηρίζει και υποστηρίζει κινήματα αποσταθεροποίησης και φανατικών ισλαμιστών σε όλο τον πλανήτη.

Ακόμα, φυσικά, το κόμμα του Ερντογάν, αν και κατηγορήθηκε από υπηρεσία πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ανέθεσε τη βομβιστική επίθεση τον Οκτώβριο του 2016, που σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους σε ειρηνευτική πορεία στην Άγκυρα, στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους κατηγορήθηκε για αποστολή, οπλισμού προς την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, μέσω των Turkish Airlines. Φυσικά αυτό δεν εκπλήσσει αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι για τον Ερντογάν,οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ που απαγάγουν κορίτσια και τα κάνουν σκλάβες του σεξ ή τα πουλούν, είναι ένα και το αυτό με τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ακολούθησε η διαρροή ενός ηχητικού, που φέρεται να είναι η φωνή του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της Turkish Airlines, Μεχμέτ Καρατάς, ο οποίος είπε στον σύμβουλο του Ερντογάν, Μουσταφά Βαράνκ ότι αισθανόταν ένοχος για το ρόλο του στη μεταφορά των όπλων.

Οι συγκρούσεις των κτηνοτρόφων λέγεται ότι έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όσους έχουν σκοτώσει οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή. Ωστόσο, υπήρξε κλιμάκωση των ισλαμιστικών επιθέσεων με ομάδες που συνδέονται με το ISIS και την Αλ Κάιντα, οι οποίες ξεκίνησαν ένα κύμα θανατηφόρων επιθέσεων στη Νιγηρία, τον Νίγηρα, το Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο.

Πέτρος Κράνιας


30/1/2020

Διαβάστε ακόμα: 
(1) Είναι η Σομαλία το "νεο-οθωμανικό προτεκτοράτο" του Ερντογάν;
(2) Σφίγγει τη θηλιά η Τουρκία: Τώρα ο Ερντογάν 
θέλει το πετρέλαιο της Σομαλίας
(3) Αποκάλυψη: Οι τουρκικές αρχές ήξεραν 8 μέρες πριν 
για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα το 2015
(4)  Οι μισθοφόροι του Ερντογάν στη Λιβύη εξομολογούνται: 
Πώς δελεάστηκαν - Πόσο μισθό παίρνουν
(5)  Οι "τρομοκράτες του Ερντογάν" πληρώνουν λαθρεμπόρους
 να τους περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία

  MURAD SEZER / REUTERS

2α.
Αναφορές για εντοπισμό τουρκικού πολεμικού 
που συνόδευε πλοίο με τεθωρακισμένα για τη Λιβύη
Από το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ».

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» εντόπισε την Τετάρτη, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, μια τουρκική φρεγάτα η οποία συνόδευε ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με προορισμό την Τρίπολη της Λιβύης, όπως ανέφερε μια γαλλική στρατιωτική πηγή.

Το φορτηγό πλοίο Bana, με σημαία Λιβάνου, έπιασε την Τετάρτη στο λιμάνι της Τρίπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Marine Traffic, που παρακολουθεί όλα τα πλοία σε πραγματικό χρόνο, ανέφερε ότι το Bana έπλεε το απόγευμα της Πέμπτης στα ανοιχτά της Σικελίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

30/01/2020  


Κενό γράμμα συνεχίζουν να αποτελούν η εκεχειρία και το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη - Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν καταγγελίες για παρουσία τουρκικών φρεγατών στη βορειοαφρικανική χώρα και αποστολή χημικών όπλων, με τον Ερντογάν να κάνει πράξη τα λεγόμενά του πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσουμε τον Χαφτάρ»  

2β.
Λιβύη : Φρεγάτες και χημικά όπλα επιστρατεύει ο Ερντογάν
 για να σταματήσει τον Χαφτάρ.

Κενό γράμμα συνεχίζουν να αποτελούν η εκεχειρία και το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η ένταση στην περιοχή χτυπά κόκκινο, με συγκρούσεις να καταγράφονται  καθημερινά μεταξύ των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, που πολιορκεί την πρωτεύουσα, και των δυνάμεων του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες υπάρχουν καταγγελίες για παρουσία τουρκικών φρεγατών στη βορειοαφρικανική χώρα και αποστολή χημικών όπλων, με τον Ερντογάν να κάνει πράξη τα λεγόμενά του πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσουμε τον Χαφτάρ».





Οι φρεγάτες ήταν ορατές από την ακτή και η ιστοσελίδα Libya Review έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες.

Παράλληλα, στον ανεπίσημο λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού LNA στο Twitter έγινε αναφορά για «τουρκικές μονάδες και άρματα μάχης που αποβιβάστηκαν στην Τρίπολη και με προστασία από τις ταξιαρχίες Αλναβάσι και Αλράντα κινούνται προς την αεροπορική βάση της Μιτίγκα».

Μετά τις εξελίξεις αυτές οι αρχηγοί των φυλών πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση, τα αποτελέσματα της οποία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ανεπίσημου λογαριασμού στο Twitter του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, η συνεδρίαση έγινε προκειμένου να συνεκτιμηθεί η κατάσταση έπειτα την εμφάνιση δύο τουρκικών φρεγατών ανοιχτά της πρωτεύουσας Τρίπολης και ειδικότερα των πληροφοριών για απόβαση τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή.


 

Καταγγελίες για χημικά όπλα

Παράλληλα, καταγγέλθηκε -σημαίνοντας συναγερμό στο στρατόπεδο του Χαφτάρ- πως η Τουρκία έχει προμηθεύσει τις δυνάμεις του Σαράτζ με χημικά όπλα παρόμοια με αυτά που καταγγέλθηκε πως χρησιμοποίησε και στον πόλεμο στη Συρία.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, μοιράστηκαν 60.000 αντιασφυξιογόνες μάσκες στους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών, αλλά και στα επιτελεία των μεγάλων πόλεων, προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί στο ενδεχόμενο που δεχτούν επίθεση με χημικά.

Ο γάλλος πρόεδρος κατηγορεί τον τούρκο ομόλογό του ότι στέλνει τουρκικά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν σύρους μαχητές στη Λιβύη.

«Έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο. Είναι μια αθετημένη υπόσχεση» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «είναι επιζήμιο για την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων και των χωρών του Σαχέλ».

''Corriere della Sera'': Λιβύη, 
το παιχνίδι στρατηγικής φυσικού αερίου και πετρελαίου

Την ίδια ώρα, η ιταλική εφημερίδα ''Corriere della Sera'' δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Λιβύη, το παιχνίδι στρατηγικής φυσικού αερίου και πετρελαίου».

Σε αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Άγκυρα έχει διπλό συμφέρον: να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, από τη στιγμή που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία, με την οποία συνδέεται από τους αγωγούς φυσικού αερίου Turkish Stream Και BlueStream. Αλλά ότι υπάρχει και «το νεο-οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν, το οποίο θα μπορούσε να ευνοηθεί από τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου, με ανοικτή πρόσβαση για την Μουσουλμανική Αδελφότητα».



Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την ''Coriere della Sera'', «εξηγούνται και οι κινήσεις του Yavuz στην ανατολική Μεσόγειο και το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα οποία η Τουρκία δεν έχει πρόσβαση. Όπως και η de facto σχέση με τη Ρωσία».

Η ιταλική εφημερίδα εκτιμά μάλιστα ότι δεδομένης της κατάστασης στην Λιβύη «η προοπτική να δούμε τους άνδρες του Ερντογάν να ελέγχουν τον αγωγό φυσικού αερίου που μεταφέρει το λιβυκό αέριο στην Ιταλία, δεν πρέπει να θεωρείται καθησυχαστική από την Ρώμη. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που το Yavuz παραμένει στην περιοχή για την οποία έχουν λάβει άδειες εκμετάλλευσης η Eni και η Τοtal».

https://www.in.gr/2020/01/29/world/livyi-fregates-kai-ximika-opla-epistrateyei-o-erntogan-gia-na-stamatisei-ton-xaftar/


29 Ιανουαρίου 2020