Τα καυτά ραντεβού με τους δανειστές.


Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί για να ευοδωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης (EUROKINISSI / ΕΥΡΩΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Τα καυτά ραντεβού με τους δανειστές. 

Μια σειρά από σημαντικά γεγονότα σημαδεύουν την κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2020, με τον Ιούνιο να αποτελεί το τελευταίο χρονικό ορόσημο των αποφάσεων που θεωρούνται κρίσιμες για την ελληνική οικονομία.

Ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα να υποδεχτεί τους δανειστές στην Αθήνα για την επίσημη εκκίνηση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων αναμένεται να φτάσουν αυτή την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στη χώρα μας, για να ακολουθήσουν από τις 20 του μήνα οι επικεφαλής.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν σε αυτή την αποστολή θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει να τρέχει τις διαδικασίες για τη διακοπή λειτουργίας του μόνιμου γραφείου του στην Αθήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με τον διεθνή οργανισμό για τις απαραίτητες συνεννοήσεις.

Το γραφείο στεγαζόταν στον 8ο όροφο του κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδος στην οδό Αμερικής 3. Με το ΔΝΤ να μετέχει στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας έχοντας ρόλο μόνο τεχνικού συμβούλου η δράση του έχει περιοριστεί αρκετά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανονικά η τριετής θητεία του τελευταίου επικεφαλής του, του Ολλανδού Ντένις Μπότμαν, έληγε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν υπήρξε μέριμνα για την αντικατάστασή του. Ετσι, ο κ. Μπότμαν είναι εκείνος που θα κλείσει την πόρτα στον τελευταίο όροφο της ΤτΕ.

Με ή χωρίς το ΔΝΤ οι διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή τρόικα θα παραμείνουν δύσκολες για την ελληνική πλευρά.

Οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής θα είναι ολιγοήμερες και μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στα «κόκκινα» δάνεια, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των ακινήτων (σ.σ. η απεργία των συμβολαιογράφων έχει θορυβήσει τους δανειστές), στις νέες αντικειμενικές αξίες, τις αλλαγές στο Δημόσιο, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το κόστος των παροχών

Η ατζέντα αναμένεται να διανθιστεί και με το τελευταίο «πακέτο» των παροχών που ανακοινώθηκαν (μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2020 κατά 8% και στην εισφορά αλληλεγγύης), ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία στους κόλπους των θεσμών για τα αναδρομικά των 10 δισ. ευρώ που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στη διάρκεια των μνημονιακών νόμων.

Οι τρεις εκπρόσωποι των θεσμών (Ε.Ε., ESM, ΕΚΤ) θα μείνουν μέχρι τις 24 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα, για να αναχωρήσουν αμέσως μετά προς Λουξεμβούργο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και να συντάξουν τη νέα έκθεση αξιολόγησης με βάση την εικόνα που σχημάτισαν για την πρόοδο που σημείωσε η Αθήνα στα προαναφερθέντα προαπαιτούμενα.

Η έκθεση με τα συμπεράσματα των θεσμών θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα παίξει κομβικό ρόλο στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, στο πλαίσιο της απόφασης για τη χρήση των κεφαλαίων από τα ελληνικά ομόλογα για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ δουλεύουν πυρετωδώς το τεχνικό κομμάτι της εργασίας που τους ανέθεσε το Eurogroup αναφορικά με την αλλαγή χρήσης αυτών των κερδών.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Σε ό,τι αφορά την πολιτική επιδίωξη της Αθήνας για χαλάρωση της λιτότητας μέσω της μείωσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 είναι μια συμφωνία που έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να σφραγιστεί.

Κάποιοι στην κυβέρνηση επιμένουν ότι πρόσωπο-κλειδί για την ευόδωση της ελληνικής προσπάθειας είναι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον οποίο δεν έχει γίνει ακόμη συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο. Δεν αποκλείεται ωστόσο…

Αλλα γεγονότα-σταθμοί ώς τον Ιούνιο είναι:

6 Μαρτίου: Οι πρώτες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019. Τράπεζα της Ελλάδος και προϋπολογισμός προσβλέπουν σε ρυθμό μεγαλύτερο από 1,9%.

23 Μαρτίου: Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για την 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση η οποία θα κρίνει την εκταμίευση κερδών ύψους 640 εκατ. ευρώ για επενδύσεις.

13-19 Απριλίου: Ξεκινά η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον και στο πλαίσιο αυτών των εργασιών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με το υπόλοιπο των δανειακών οφειλών ύψους 5,9 δισ. ευρώ της Ελλάδας προς το Ταμείο.

23 Απριλίου: Η Eurostat ανακοινώνει τα στοιχεία για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019, όπου η εκτίμηση στον προϋπολογισμό είναι για 3,7%.

18 Μαΐου: Συνεδριάζει το Eurogroup, ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα είναι μέσα στην ατζέντα στο πλαίσιο της συζήτησης των συμπερασμάτων με βάση την 6η έκθεση των θεσμών.

4 Ιουνίου: Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις πρώτες εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναφορικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Τα στοιχεία θα δώσουν ένα πρώτο στίγμα για το μεγάλο στοίχημα του προϋπολογισμού για επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,8%.

11 Ιουνίου: Συνεδριάζει το Eurogroup που όλοι στην κυβέρνηση περίμεναν, αφού αν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα αποφασιστεί να μειωθούν, θα γίνει στη συγκεκριμένη υπουργική σύνοδο.

Μάριος Χριστοδούλου


11/1/2020