Coronavirus: Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες για την περίοδο επώασης, τα συμπτώματα και την μετάδοση,ενώ η μάχη για την παρασκευή εμβολίου συνεχίζεται.Ο αντίκτυπος στην οικονομία από τη νέα επιδημία στην Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
  (1)  Πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος κορονοϊός εάν τον συγκρίνουμε με άλλους ιούς ή παιδικές ασθένειες.Ή ακόμη και με άλλους ιούς που άφησαν πίσω τους πολλούς νεκρούς όπως ο SARS ή ο ΜERS ή ακόμη και ο Έμπολα.  (2)  Ο αντίκτυπος στην οικονομία από τη νέα επιδημία στην Κίνα.  (3)  Ο κορονοϊός δοκιμάζει την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από την Κίνα.  (4) Ισχυρές απώλειες στην Ασία - βουτιά άνω του 5% στην Ταϊβάν.  

 MARCOS SILVA VIA GETTY IMAGES

Κορονοϊός: Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες για την περίοδο επώασης, τα συμπτώματα και την μετάδοση,ενώ η μάχη για την παρασκευή εμβολίου συνεχίζεται.

Η περίοδος επώασης του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγαλούπολη Ουχάν της κεντρικής Κίνας είναι της τάξης των 5,2 ημερών κατά μέσον όρο, ωστόσο ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, όπως σημειώνουν κινέζοι ερευνητές που εκπόνησαν μια από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι ακόμη προκαταρκτική και «ανακριβής» και παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις δικαιολογεί «μια περίοδο παρακολούθησης ή καραντίνας διάρκειας 14 ημερών για τα πρόσωπα που έχουν εκτεθεί», κατά τη μελέτη, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ιατρικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine (NEJM).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρθηκε σε δελτίο Τύπου  που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα σε ένα φάσμα 2 ως 10 ημερών για την εμφάνιση συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ως και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια).

Η εκτίμηση των κινέζων επιστημόνων για την περίοδο επώασης του 2019-nCoV βασίζεται στην παρατήρηση 10 ασθενών. Πάντως, οι δώδεκα ερευνητές μελέτησαν τα 425 πρώτα κρούσματα για να εξακριβώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επιδημίας.

Αφότου ξέσπασε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας διπλασιάζεται ανά 7,4 ημέρες όπως υποδεικνύουν τα δεδομένα τους.

Υπολογίζουν επίσης ότι κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσον όρο 2,2 ανθρώπους.Το μέγεθος αυτό αποκαλείται ρυθμός αναπαραγωγής, ή R0. Δεν αποτελεί καθεαυτού πρόβλεψη για το εύρος μιας επιδημίας, πάντως είναι χρήσιμη παράμετρος. Εν προκειμένω, είναι συγκριτικά χαμηλό, πιο κοντά στην απλή χειμωνιάτικη γρίπη (≈1,3) από ό,τι για παράδειγμα στην εξαιρετικά μολυσματική ιλαρά (≈12+), και συγκρίσιμο με τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, ή SARS, από το 2002 (≈3).

Οι κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν στην ανάλυσή τους ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο «άρχισε μεταξύ στενών επαφών στα μέσα Δεκεμβρίου 2019» .

Δύο άλλες αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη κάνουν λόγο για περίοδο επώασης μόλις μερικών ημερών: 5,8 ημερών με βάση την παρατήρηση των δεδομένων 34 ασθενών από ερευνητές στην Ολλανδία· και τριών επιπλέον ημερών στην περίπτωση ενός 27χρονου Βιετναμέζου που μολύνθηκε από τον πατέρα του, που είχε επιστρέψει από την Ουχάν, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύεται επίσης στο NEJM.

Στη μελέτη που έγινε στην Κίνα, οι μισοί από τους 425 ασθενείς ήταν από 60 ετών και πάνω, ενώ κανένας δεν ήταν κάτω από 15 ετών.

Πηγή: AFP, New England Journal of Medicine, ΑΠΕ-ΜΠΕ


30/01/2020  


     ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 



MLADEN ANTONOV VIA GETTY IMAGES

1.
Πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος κορονοϊός εάν τον συγκρίνουμε με άλλους ιούς ή παιδικές ασθένειες.Ή ακόμη και με άλλους ιούς που άφησαν πίσω τους πολλούς νεκρούς όπως ο SARS ή ο ΜERS ή ακόμη και ο Έμπολα.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη
 με σοβαρά ξεσπάσματα ασθενειών.

Ο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο)- κορονοϊός η μετάδοση του οποίου ξεκίνησε από την Νότια Κίνα- εξαπλώθηκε την περίοδο 2002-2003 σε 29 χώρες. Καταγράφηκαν συνολικά 8.096 κρούσματα και 774 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 9,6%.

Το 2012, ήρθε ο MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) εξαπλωνόταν σε 21 χώρες και συνολικά στοίχισε τη ζωή σε 858 ανθρώπους ενώ υπήρξαν 2.494 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Επρόκειτο για έναν ακόμη κορονοϊο.

Και φυσικά ενδιάμεσα το 2009 μάθαμε όλοι για τον Η1Ν1 που στην πραγματικότητα είναι ένας υποτύπος του ιού της φυματίωσης Α, ενώ άποια στελέχη του Η1Ν1 είναι ενδημικά σε χοίρους και πτηνά. Έτσι τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς κήρυξε πανδημία μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα εμφάνισης αυτού του στελέχους σε ανθρώπους. Η αρχή είχε γίνει και πάλι από την Κίνα. Συνολικά πέθαναν 17.000 μέχρι τις αρχές του 2010 και συζητούσαμε για την «γρίπη των χοίρων» ενώ ο ιός εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες και συνεχίζουν να υπάρχουν εξάρσεις μέχρι και σήμερα σε πολλές χώρες.

Να σημειώσουμε πως μέχρι το πρωί της Πέμπτης από το νέο κορονοϊο είχαν χάσει τη ζωή τους 170 άνθρωποι άνθρωποι και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 7.711 .

Πόσο υψηλό όμως είναι πραγματικά το ποσοστό μετάδοσης όλων αυτών των ιών που προκαλούν παγκόσμιο πανικό συγκριτικά με άλλες μεταδοτικές ασθένειες όπως π.χ οι αποκαλούμενες ως «παιδικές» για τις οποίες μάλιστα υπάρχουν εμβόλια αλλά κάποιοι γονείς αρνούνται να τα κάνουν στα παιδιά τους.

Infographic: How Contagious is the Coronavirus? 
 Statista You will find more infographics at Statista 

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δημοσίευσε μια σειρά στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την μεταδοτικότητα μιας σειράς ασθενειών. Βάσει αυτών, κάθε νέος ασθενής εκτιμάται πως θα μεταδώσει τον ιό σε 1,4 έως 2,5 άλλα άτομα. Ωστόσο, στο δημοσίευμα αμφισβητείται αυτή η εκτίμηση.

Γεγονός παραμένει όμως πως εάν συγκρίνουμε τον SARS ή τον ιό (και τους υποτύπους) του ιού της φυματίωσης (Η1Ν1) θα διαπιστώσουμε πως η μεταδοτικότητά του είναι σημαντικά χαμηλότερη συγκριτικά π.χ με την ιλαρά ή την ευλογιά.

Όπως φαίνεται και στο Infographic του Statista που βασίζεται στα ίδια στοιχεία κάποιος που νοσεί από ιλαρά μπορεί να κολλήσει 12 με 18 άτομα και κάποιος που έχει παρουσιάσει ευλογιά 5 έως 7 όπως και ένας ασθενής με πολιομυελίτιδας. Για την παρωτίδα (γνωστή και ως μαγουλάδες) ο αντίστοιχος αριθμός είναι 4 έως 7 άτομα. Για όλες τις παραπάνω ασθένειες βέβαια υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν όσους φροντίζουν να τα κάνουν.

Επίσης ένας φορέας του AIDS/HIV μπορεί να μεταφέρει τον ιό κατά μέσο όρο σε 2 έως 5 άτομα όπως και για τον SARS.Ένας ασθενής της φυματίωσης μπορεί να «περάσει» τον ιό σε 2 με 3 άτομα και μέχρι στιγμής κάποιος που έχει «κολλήσει» τον νέο κορονοϊό, εκτιμάται σύμφωνα με τον ΠΟΥ πως μπορεί να τον μεταφέρει σε 1,4 με 2,5 ανθρώπους, περίπου δηλαδή όσο και εάν είχε Έμπολα.


30/01/2020   



2.
Ο αντίκτυπος στην οικονομία 
από τη νέα επιδημία στην Κίνα

Μη μπορώντας να εκτιμήσουν τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η νέα επιδημία από την Κίνα, οι οικονομολόγοι προσεγγίζουν το θέμα με μια αναλογία. Παραπέμπουν στον αντίκτυπο που είχε στην παγκόσμια οικονομία ένας άλλος ιός που μεταδόθηκε, επίσης, από την Κίνα και εξελίχθηκε σε πανδημία το 2003. Ο λόγος για τον ιό της άτυπης πνευμονίας ή SARS όπως έγινε ευρύτερα γνωστή η επιδημία που προκάλεσε κραδασμούς στην κινεζική οικονομία. Τότε το ΑΕΠ της Κίνας κατέγραψε προσωρινά πτώση την περίοδο που κορυφωνόταν η επιδημία. Η Κίνα σημείωνε ακόμη διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και από την αύξηση του ΑΕΠ της κατά 11,1% που είχε σημειώσει τους πρώτους τρεις μήνες του 2003, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόνον 9,1% το δεύτερο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, από στοιχεία της Global Economics προκύπτει πως η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ μειώθηκε κατά μία εκατοστιαία μονάδα. Αιτία ήταν κυρίως η πτώση των λιανικών πωλήσεων και των ταξιδιών επειδή οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο απέφευγαν τους χώρους με πολυκοσμία.

Αναμφίβολα οι αναλογίες με άλλες επιδημίες έχουν μικρή χρησιμότητα, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι διαστάσεις θα πάρει μια νέα επιδημία. Επιπλέον, στα 17 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την επιδημία του ιού SARS ώς σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία και στη σχέση της με την οικονομία της Κίνας. Καθοριστικός παράγοντας είναι το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας που το 2003 αντιπροσώπευε μόλις το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 15%. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει ο Πολ Ντόνοβαν, οικονομολόγος της UBS Asset Management, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων που μπορούν να προκαλέσουν πανικό.

Εως τώρα έχει δεχθεί καίριο πλήγμα η τουριστική βιομηχανία της Κίνας, καθώς αναμενόταν να ταξιδέψουν πάνω από 400 εκατ. Κινέζοι για το κινεζικό νέο έτος. Πτήσεις και κρατήσεις θέσεων σε ξενοδοχεία ακυρώνονται μαζικά και οι αεροπορικές εταιρείες της Κίνας China Southern Airlines, China Eastern Airlines και China Air βλέπουν τις μετοχές τους σε ελεύθερη πτώση. Ο τουρισμός, όμως, αποτελεί ζωτικό τομέα της κινεζικής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της ανάπτυξής της, ενώ απασχολεί περίπου 28 εκατ. άτομα. Σε ό,τι αφορά την πόλη Γιουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία καθώς είναι η έδρα τουλάχιστον 500 μονάδων παραγωγής.


28/1/2020


Κίνα: Στους 170 οι νεκροί από τον κορονα'ι'ό. 
Έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα 
και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

3.
Ισχυρές απώλειες στην Ασία - βουτιά άνω του 5% στην Ταϊβάν. 

Στο βαθύ κόκκινο κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα συντηρεί την ανησυχία για τις "αντοχές" της κινεζικής οικονομίας που είναι ήδη επιβαρυμένη από το εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον ξεπεράσει τα 7.700, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 170. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε "μεγάλη ανησυχία" για την ραγδαία εξάπλωση του ιού εκτός Κίνας, ενώ μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν και σήμερα κλειστές για την αργία του σεληνιακού νέου έτους. Ωστόσο, στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiwan TAIEX κατρακύλησε 5,75% στην πρώτη ημέρα λειτουργίας του μετά τις διακοπές, με τον τίτλο της Foxconn -βασικό προμηθευτή της Apple- να σημειώνει βουτιά άνω του 9%.

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,7% στις 22.977,75 μονάδες.  

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει βουτιά 2,6%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας χάνει 1,7% με την Samsung να κατρακυλά 3,2% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα κέρδη της υποχώρησαν σχεδόν 40% το τελευταίο τρίμηνο.

Οι δείκτες σε Ινδονησία και Μαλαισία χάνουν 0,7% και 0,2% αντίστοιχα, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρεί σε ποσοστό 0,5%.

https://www.capital.gr/agores/3407907/
isxures-apoleies-stin-asia-boutia-ano-tou-5-stin-taiban


30/1/2020


CHINA STRINGER NETWORK / REUTERS 

4.
Ο κορονοϊός δοκιμάζει 
την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από την Κίνα.
Τι αντίκτυπο θα έχει η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης 
σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 Ο νέος κορονοϊός, εκτός από τις τεράστιες υγειονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει και μεγάλες οικονομικές συνέπειες για τον πλανήτη, που καλείται τώρα να μάθει πόσο πολύ εξαρτάται από την Κίνα.

Τα τεράστια εργοστάσια συναρμολόγησης της Ford και της Toyota στην Κίνα θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας για μια επιπλέον εβδομάδα. 

Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η General Motors και η Nissan σκοπεύουν να κλείσουν τα εργοστάσιά τους μέχρι και την εβδομάδα που ξεκινά στις 3 Φεβρουαρίου, για να συμμορφωθούν με τις υποχρεωτικά παρατεταμένες πρωτοχρονιάτικες διακοπές στην Κίνα.

ALY SONG / REUTERS

Η Apple αναγκάζεται να αλλλάξει τα δρομολόγια των αλυσίδων εφοδιασμού της. Η Google θα κλείσει προσωρινά όλα τα γραφεία της στην Κίνα, ανέφερε απόψε ο ιστότοπος The Verge που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας. Η απόφαση αφορά όλα τα γραφεία της εταιρείας στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ αλλά και την Ταϊβάν.

Η εταιρεία καφέ Starbucks δήλωσε ότι έκλεισε περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά 4.292 καταστήματά της στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της και περιμένει απώλειες τόσο σε τριμηνιαίο όσο και σε ετήσιο επίπεδο. Η McDonald’s ανακοίνωσε ότι έκλεισε «πολλές εκατοντάδες» εστιατόριά της στην επαρχία Χουμπέι.

Την Τετάρτη, η British Airways ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα. Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της από και προς τα αεροδρόμια της Κίνας, ενώ η United Airlines και η Air Canada εντάχθηκαν στον αυξανόμενο αριθμό αερομεταφορέων που έχουν μειώσει τις πτήσεις τους προς τη χώρα. Οι αρχές της Ιαπωνίας προετοιμάζονται για πιθανές αναταράξεις. Τα ξενοδοχεία και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες σε ολόκληρη την Ασία παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, καθώς η μεγαλύτερη πηγή τουριστικών χρημάτων στον κόσμο στενεύει τα σύνορά της.

STRINGER  / REUTERS

Ο μυστηριώδης, φονικός κορονοϊός, που έχει σκοτώσει περισσότερους από εκατό ανθρώπους και έχει μολύνει χιλιάδες άλλους, έχει ουσιαστικά κλείσει μία από τις σημαντικότερες μηχανές ανάπτυξης στον κόσμο.

Ενα φτωχό έθνος μέχρι πριν από τέσσερις δεκαετίες, η Κίνα έχει γίνει πλέον ένα ουσιαστικό κομμάτι της σύγχρονης παγκόσμιας βιομηχανικής ατμομηχανής. Μόνο η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής και έμπορος στον κόσμο.

JASON LEE / REUTERS

Tο ξέσπαμα της επιδημίας έρχεται σε μια πολύ κακή στιγμή για τη Γουχάν, την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομίας της Κίνας - Νο. 2 παγκοσμίως - είχε αρχίσει να επιβραδύνει πριν ακόμη χτυπήσει ο κορονοϊός. Την ίδια ώρα η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια απροσδόκητα απότομη επιβράδυνση της οικονομίας της Ινδίας (Νο. 7 παγκοσμίως), κάτι που ανάγκασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την περασμένη εβδομάδα να υποβαθμίσει τις προοπτικές για παγκόσμια ανάπτυξη φέτος.

Ο κορονοϊός συγκρίνεται από πολλούς με την επιδημία του SARS, η οποία είχε παραλύσει τις οικονομίες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ για πολλές εβδομάδες το 2003. Αλλά αυτό που συμβαίνει στην Κίνα σήμερα είναι πολύ πιο βαρύ: Το 2003, η Κίνα αντιπροσώπευε το 4% της παγκόσμιας παραγωγής. Τώρα το μερίδιό της είναι 16%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες και αλυσιδωτές συνέπειες σε ολόκληρη την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου του μεγέθους της οικονομίας της Κίνας και του ρόλου της ως βασικής κινητήριας δύναμης της παγκόσμιας ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Εσουόρ Πρασάντ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κορνέλ, πρώην επικεφαλής του τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κίνα.

CHINA STRINGER NETWORK / REUTERS

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα εξελιχθεί η επιδημία του κορονοϊού και ποιο θα είναι το οικονομικό του αντίκτυπο.

Μέχρι στιγμής, στην Κίνα έχουν καταγραφεί 5.974 κρούσματα του νέου ιού και περισσότεροι από 100 θάνατοι - ο αριθμός των ασθενών είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον SARS (σ.σ. 5.327 κρούσματα κατά την εκδήλωσή του το 2002-2003) αλλά ο αντίστοιχος αριθμός των θυμάτων είναι μικρότερος.

Η εμπειρία του SARS πριν από 17 χρόνια προσφέρει κάποιους λόγους για οικονομική αισιοδοξία. Εκείνο το ξέσπασμα, με επίκεντρο τη νότια Κίνα, αρχικά προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στην κινεζική οικονομία. Το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του 2003, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας υποχώρησε σε ετήσιο ρυθμό 9,1% από 11,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Ομως, καθώς η κρίση υποχωρούσε, ο ρυθμός ανάπτυξης πήρε πάλι τα πάνω του, ανακάμπτωντας στο 10% το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

Πάντως, η κινεζική οικονομία δεν έχει την ίδια δυναμική που διέθετε στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης έφτανε σε διψήφια ποσοστά.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα μειωθεί από 6,1% το 2019 - η πιο χαμηλή από το 1990 - σε 6% φέτος και 5,8% στη συνέχεια. 

Η κινεζική οικονομία, εξάλλου, έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο χώρες υπέγραψαν «εκεχειρία» νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία αναμενόταν να προσφέρει κάποια οικονομική ανάσα. Στη συνέχεια, όμως, προέκυψε ο κορονοϊός.

Περαιτέρω καθυστερήσεις στην επανέναρξη της παραγωγής, πέραν των προγραμματισμένων στο πλαίσιο των εορτασμών για το νέο κινεζικό σεληνιακό έτος, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τρικυμία, η οποία μέσω των προμηθευτών εξαρτημάτων και των εξαγωγέων σιδηρούχων μεταλλευμάτων, χαλκού και άλλων βασικών προϊόντων στην Ασία θα έφτανε σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Αφρική.

Ο αντίκτυπος σε άλλες αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες ενδέχεται να μειώσει την οικονομική τους ανάπτυξη το 2020 κατά 1,5 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Γιασούτοζι Νισιμούρα, δήλωσε ότι οι εξαγωγές, η παραγωγή και τα εταιρικά κέρδη της χώρας θα μπορούσαν να δεχτούν χτύπημα από τον νέο ιό, τονίζοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Ενα πιο άμεσο χτύπημα προέρχεται, ήδη, από τη μείωση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα. Ο Νισιμούρα δήλωσε ότι οι Κινέζοι ταξιδιώτες συνήθως αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των τουριστών της Ιαπωνίας από το εξωτερικό.

Η οικονομία της Ιαπωνίας υπέφερε από το ξέσπασμα του SARS το 2003, αλλά η ζημία περιορίστηκε σε μερικούς μόνο μήνες απωλειών. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η Ιαπωνία έχει πολύ περισσότερους Κινέζους τουρίστες αυτές τις μέρες.

(με πληροφορίες από New York Times, Associated Press)

https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-koronoios-dokimazei-ten-exartese-tes-paykosmias-oikonomias-apo-ten-kina_gr_5e318fd1c5b680b21f09ad88?ncid=other_huffpostre_pqylmel2bk8&utm_campaign=related_articles


30/01/2020  




ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Συναγερμός: Ο ΠΟΥ κήρυξε τον κοροναϊό παγκόσμια απειλή Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/o-poy-kiryxe-ton-koronaio-pagkosmia-apeili (30/1/2020)

Ποιες χώρες είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση επιδημιών. Τα στοιχεία της έκθεσης «Παγκόσμιος Δείκτης Ασφάλειας της Υγείας» είναι απογοητευτικά σε παγκόσμιο επίπεδο (29/1/2020)

Κορονοϊός: Υποπτο κρούσμα στο ΑΧΕΠΑ Σε καραντίνα άνδρας 
ηλικίας περίπου 60 ετών που είχε ταξιδέψει στην Κίνα. (30/1/2020)

Ύποπτα κρούσματα κορονoϊού σε ιταλικό κρουαζιερόπλοιο 
- Απαγόρευση αποβίβασης στους 6.000 επιβαίνοντες (30/1/2020)

«Το πείραμα που πήγε στραβά»: Εδώ γεννήθηκε το τέρας του κοροναϊού