Η Κύπρος πρέπει να αποκτήσει αποτελεσματική αποτρεπτική ισχύ και ικανότητα αντίστασης.

Η Τουρκία συνεχίζει τις επεκτατικές ενέργειές της για ολοκλήρωση του στόχου της, ο οποίος πηγάζει από τον «εθνικό όρκο» που ψήφισε η τουρκική εθνοσυνέλευση το 1920, για αναβίωση του νεο-οθωμανικού οράματος της Τουρκίας να επεκτείνει τα σύνορά της και να περιλάβει εδάφη της Ελλάδας, της Συρίας, του Ιράκ και όλη την Κύπρο.



Όπλα Εθνικής Φρουράς

Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης
 της δυνατότητας αντίστασης της Κύπρου.

Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, υλοποιείται αδίστακτα και μεθοδικά βάσει μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού από τη δεκαετία του 1950 (εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ 1956, σχέδιο επανάκτησης Κύπρου 1957). Ο στόχος της για έλεγχο όλης της Κύπρου υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό με την κατάληψη του 37% του εδάφους της Κύπρου, του 57% της ακτογραμμής της, του 40% της ΑΟΖ της και την εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου από το Βόρειο τμήμα της Κύπρου, τον εποικισμό του και την ισχυρή στρατιωτική κατοχή του.

Η Τουρκία συνεχίζει τις επεκτατικές ενέργειές της, για ολοκλήρωση του στόχου της, ο οποίος πηγάζει από τον «εθνικό όρκο», που ψήφισε η τουρκική εθνοσυνέλευση το 1920, για αναβίωση του νεοοθωμανικού οράματος τής Τουρκίας, να επεκτείνει τα σύνορά της και να περιλάβει εδάφη της Ελλάδας, της Συρίας, του Ιράκ και όλη την Κύπρο. Το βασανιστικό ερώτημα που τίθεται σήμερα, είναι τι πράττουμε για να ανακόψουμε την τουρκική επιθετικότητα, η οποία συνεχίζεται παρά τις ενέργειές μας στον διπλωματικό τομέα; Τα ΗΕ παραμένουν απαθή και η ΕΕ αντιδρά υποτονικά, επειδή τα κράτη μέλη τους, έχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα με την Τουρκία.

Αυτό που επείγει, είναι η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της ΚΔ. Να αποκτήσει αποτελεσματική αποτρεπτική ισχύ και ικανότητα αντίστασης, με κύριες ενέργειες:
  • Την ενίσχυση της δυνατότητας αυτοάμυνας της ΚΔ, που απαιτεί ενδυνάμωση της ΕΦ.
  • Τη στενή στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και την αναζωογόνηση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας. Η υποβάθμισή του προκάλεσε κενό ασφάλειας, το οποίο εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία και αύξησε την επιθετικότητά της στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου – Ρόδου / Κρήτης και τις διεκδικήσεις της σε βάρος των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας.
  • Την επιδίωξη να επεκταθούν και σε αμυντικές συμμαχίες, όπου αυτό είναι δυνατόν, οι στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος με τις γειτονικές της χώρες και ισχυρές φίλες χώρες.
  • Τη σύνταξη Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) και τη συγκρότηση συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Τα μικρά κράτη όπως η ΚΔ, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στρατηγικής, γιατί δεν έχουν περιθώρια λαθών.
  • Τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της ΚΔ και την επιδίωξη οριοθέτησης της ΑΟΖ της με την Ελλάδα και τη Συρία. Η Ελλάδα πρέπει να διακηρύξει άμεσα τα όρια της ΑΟΖ της.
  • Την υποστήριξη του αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, που είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Αποτελεί συμπληρωματική πηγή ενέργειας της ΕΕ και συμβάλλει στην ενίσχυση της κρατικής οντότητας της ΚΔ και των συνθηκών ασφάλειάς της, γιατί δημιουργεί κοινότητα συμφερόντων μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της δυνατότητας αυτοάμυνας της ΚΔ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και η διάθεση όλων των εισπράξεων του ΤΑΘ για τις αμυντικές ανάγκες της ΕΦ, η οποία χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση του ΠΥ άμυνας και έκτακτα εξοπλιστικά προγράμματα προς:
  • Εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων της, που είναι μεγάλης ηλικίας.
  • Συμπλήρωση υφισταμένων κρίσιμων ελλείψεων στις δυνάμεις ξηράς, θαλάσσης και αέρος με σύγχρονο οπλισμό και μέσα.
  • Προγραμματισμό, έστω και αργά, απόκτησης ικανού πολεμικού ναυτικού (ΠΝ) και πολεμικής αεροπορίας (ΠΑ), που θα είχαμε σήμερα, αν από ιδρύσεως του ΤΑΘ το 1984, όλες οι εισπράξεις του διετίθεντο στην ΕΦ. Η ημικατεχόμενη Κύπρος έχει αμυντικές δαπάνες κάτω του 2% επί του ΑΕΠ, όταν χώρες, όπως η Συγκαπούρη με έκταση πολύ μικρότερη της επαρχίας Πάφου, έχει άνω του 3% και διαθέτει σύγχρονα οπλικά συστήματα ξηράς και σύγχρονο ΠΝ και ΠΑ από πολεμικά αεροσκάφη, φρεγάτες, υποβρύχια, κορβέτες και πυραυλακάτους.

Η ΚΔ χρειάζεται μια νέα στρατηγική αντίστασης, η οποία απαιτεί αρραγές εθνικό μέτωπο, πολιτική βούληση, αγωνιστικό φρόνημα και διάθεση όλων των οικονομικών πόρων του ΤΑΘ για την άμυνα, που έχει παραμεληθεί αδικαιολόγητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Παραμελήθηκε λόγω υποβάθμισης της τουρκικής απειλής για έλεγχο όλης της Κύπρου (Νιχάτ Ερίμ) και της αξίας που έχει η στρατιωτική ισχύς για την επιβίωση ενός κράτους (Θουκυδίδης). Οι Κυπριακές κυβερνήσεις διαχρονικά, διαπράττουν το σοβαρό λάθος να μη δίδουν την ίδια βαρύτητα στον συντελεστή της στρατιωτικής ισχύος, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συντελεστές ισχύος (οικονομία, διπλωματία, πληροφορίες). Αυτό προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει κατανοηθεί στον απαιτούμενο βαθμό, ότι οι συντελεστές ισχύος αλληλοεπηρεάζονται.

Η Κύπρος χρειάζεται ένα μικρό αλλά σύγχρονο και αποτελεσματικό στρατό με αγωνιστικό φρόνημα, όχι για να ανταγωνιστεί τον τουρκικό στρατό. Αυτό είναι αδύνατον και ουτοπικό. Αλλά για:
  • Να λειτουργεί αποτρεπτικά στην τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία να υπολογίζει κόστος σε αίμα και διεθνή κατακραυγή.
  • Να εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας του λαού
  • Να ενισχύσει τη διπλωματική ικανότητα της ΚΔ και τη δυνατότητά της να συνάπτει αμυντικές συμμαχίες, οι οποίες απαιτούν ύπαρξη κοινών συμφερόντων, αλλά και κοινής συνεισφοράς στην ασφάλεια και ιδιαίτερα τη διάθεση αεροναυτικών δυνάμεων, για τον έλεγχο του θαλάσσιου και εναέριου χώρου, που διασυνδέει τις γειτονικές χώρες.

Η ιστορία διδάσκει ότι οι ισχυροί δεν σέβονται τις ανοχύρωτες πολιτείες. Υπολογίζουν μόνο τον αντίπαλο, που θα τους προκαλέσει κόστος, όσο μικρός και αν είναι αυτός.

Σήμερα η επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου βρίσκεται σε έξαρση (εισβολή στην ΑΟΖ, ενίσχυση των Tουρκικών δυνάμεων κατοχής με άρματα, πυροβολικό και drones, σχέδια για αεροναυτική βάση στην περιοχή Λευκόνοικου-Τρίκωμου κ.ά.). Αν η Τουρκία με την απειλή χρήσης ισχύος, δεν πετύχει τον πολιτικό στόχο της για έλεγχο της Κύπρου, δεν πρέπει να αποκλείεται θερμό επεισόδιο στην ξηρά, μετά από μια πράξη προβοκάτσιας (μέθοδος δοκιμασμένη από την Τουρκία), για να αναγκάσει την ΚΔ, να αποδεχθεί τους όρους της Τουρκίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, η ημικατεχόμενη επί 46 χρόνια Κύπρος, η οποία  σήμερα υφίσταται από την Τουρκία νέο ακρωτηριασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της, να στερείται θεσμικού κειμένου ΣΕΑ και να έχει υποβαθμισμένη την αμυντική θωράκισή της, επειδή διαθέτει μόνο μικρό μέρος του ΤΑΘ για τις ανάγκες εξοπλισμών της ΕΦ. Για να έχουμε αποτρεπτική ισχύ και ικανότητα αντίστασης, χρειάζεται πολιτική βούληση και χρήματα. Χρήματα υπάρχουν με επάρκεια από το ΤΑΘ. Υστερούμε στην πολιτική βούληση. Αυτή η συνθήκη πρέπει να αναθεωρηθεί από την Κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο. Στην ουσία είμαστε μόνοι, έναντι ενός αδίστακτου επιδρομέα, αλλά δεν πρέπει να παραδοθούμε. Πρέπει να ενισχύσουμε τη δυνατότητα αντίστασής μας για να διασφαλίσουμε την ελευθερία μας (Θουκυδίδης Δ92). Να το πράξουμε τάχιστα.

 ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΟΚΚΑΡΗΣ,
  αντιστράτηγος ε.α.



  ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   



 Κατεπειγόντως ανασύσταση του Δόγματος ΕΑΧ
-Δραστικός εξοπλισμός της Ε. Φρουράς. 

Οι Τούρκοι δεν απέκρυψαν ποτέ τα σχέδιά τους εναντίον της Κύπρου - και της Ελλάδος. Το Διεθνές Δίκαιο δεν θα κάμψει την τουρκική επιθετικότητα. Ο Τούρκος σέβεται μόνο την ισχύ και χλευάζει την αδυναμία. Επιτέλους, είναι καιρός, Ελλάδα και Κύπρος να πείσουν διά της ισχύος τους ότι εννοούν και θα υλοποιήσουν όσα διακηρύσσουν για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της κυριαρχίας τους

Ο Φοίβος Κλόκκαρης, υποστράτηγος ε.α., είναι ένας εξαίρετος στρατιωτικός. Υπήρξε υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς και, επί μ. Τάσσου, χρημάτισε για μερικούς μήνες υπουργός Άμυνας. Εδώ και χρόνια αρθρογραφεί για θέματα άμυνας. Η μόνιμη επωδός των εμβριθών και τεκμηριωμένων αναλύσεών του είναι η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης του τόπου έναντι του αδίστακτου και ασυγκράτητου τουρκικού επεκτατισμού.

Κρούει έντονα, καθημερινά και δυνατά τον κώδωνα του τουρκικού κινδύνου αλλά φαίνεται και επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά ότι η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία υπνώττει ύπνον βαθύ και αδιατάραχτον. Περί άλλα τυρβάζει.

Μετά το τ/κ πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης του προέδρου Μακαρίου, το 1963, μετά την κρίση της Κοφίνου και μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, οι ηγέτες της Κύπρου, ανιστόρητοι, ανεπαρκείς και κοντόφθαλμοι, όφειλαν μία πολιτική να έχουν: Την απελευθέρωση της Κύπρου.

Αντ’ αυτής, καλλιέργησαν τον τουρκοψοφοδεϊσμό τους ως βολικό άλλοθι εγκληματικής αδυναμίας έναντι της Τουρκίας. Έκριναν ότι η Κύπρος πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί. Πίστευαν ότι μια άοπλη, δηλ. γυμνή αμυντικά νήσος, θα επέσυρε τον οίκτο και το έλεος του Τούρκου γενοκτόνου.
Ακολούθως, καλλιέργησαν στους νέους την τρέλα αποφυγής της στράτευσης και της προσφοράς ένστολης και ένοπλης υπηρεσίας προς την πατρίδα. Στη συνέχεια σκότωσαν τον γνήσιο πατριωτισμό, τον οποίο στιγμάτισαν ως… σοβινισμό και εθνικισμό.

Μετά, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται οι νέοι μας να υπηρετούν 26 αλλά 14 μήνες θητεία, για να μη χάνουν πολύτιμο χρόνο από τις σπουδές τους. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κοκορεύονται ασύστολα για τον άθλο τους!

Και η Εθνική Φρουρά; Θα έπρεπε, λογικά, να είχαμε μία δύναμη-αστακό, με αεροπορία, ναυτικό και ισχυρά εξοπλισμένο πεζικό με άριστα εκπαιδευμένη εφεδρεία. Από το 1984, οι Έλληνες της Κύπρου εισφέρουν αγόγγυστα στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης διότι πιστεύουν στην Εθνική Φρουρά.

Ξαναρωτάμε και αυτήν την κυβέρνηση: Σε ποιες καταβόθρες της ασωτίας τους κατασπαράχθηκαν πλέον των 7 δισεκατομμυρίων; Ουδεμία απάντηση! Παρά μόνο φλύαρες δηλώσεις του Προέδρου και του υπουργού Άμυνας ότι έγνοια τους είναι, τάχα, η συνεχής αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της Δύναμης.
Από τις 4/5/2019, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη, καθ’ ομολογίαν και του προέδρου Αναστασιάδη, νέαν εισβολή από τον Αττίλα κατά θάλασσα και ξηράν. Πολιορκείται έκτοτε από τον τουρκικό στόλο. Τουρκικά γεωτρύπανα τρυπούν την ΑΟΖ μας. Ο σουλτάνος Ερντογάν καθημερινά διατυμπανίζει ότι απαιτεί έλεγχο της νήσου και αρπαγή των ενεργειακών πόρων της.

Μια υπεύθυνη κυβέρνηση ενός σοβαρού κράτους τι θα έκανε, έστω και τώρα; Αυτά που ο Φ. Κλόκκαρης εισηγείται για πολλοστή φορά, σε πρόσφατη ανάλυσή του (8.1.2020). Δηλαδή:

Την ενίσχυση της δυνατότητας αυτοάμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απαιτεί ενδυνάμωση της ΕΦ. -Την στενή στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και την αναζωογόνηση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου-Ελλάδας.

Η υποβάθμιση του προκάλεσε κενό ασφάλειας, το οποίο εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία και αύξησε την επιθετικότητα της στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου – Ρόδου – Κρήτης και τις διεκδικήσεις της σε βάρος των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας. -Την επιδίωξη να επεκταθούν και σε αμυντικές συμμαχίες, όπου αυτό είναι δυνατόν, οι στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος με τις γειτονικές της χώρες και ισχυρές φίλες χώρες.

Την σύνταξη Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) και την συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. -Την συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της ΚΔ και την επιδίωξη οριοθέτησης της ΑΟΖ της με την Ελλάδα και την Συρία. Η Ελλάδα πρέπει να διακηρύξει άμεσα τα όρια της ΑΟΖ της. -Την υποστήριξη του αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, που είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.
Τον Εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων της Ε.Φ., που είναι μεγάλης ηλικίας. –Την απόκτηση ικανού πολεμικού ναυτικού( ΠΝ) και πολεμικής αεροπορίας (ΠΑ), που θα είχαμε σήμερα αν, από της ιδρύσεως του ΤΑΘ το 1984, όλες οι εισπράξεις του διετίθεντο στην ΕΦ.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζει ο Φ. Κλόκκαρης, «χρειάζεται μια νέα στρατηγική αντίστασης, η οποία απαιτεί αρραγές εθνικό μέτωπο, πολιτική βούληση, αγωνιστικό φρόνημα και διάθεση όλων των οικονομικών πόρων του ΤΑΘ για την άμυνα».

Μετά τις εξόφθαλμα επεκτατικές και κατακτητικές ενέργειες της Τουρκίας των τελευταίων οκτώ μηνών, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία σε κανέναν Έλληνα της Κύπρου: Η Τουρκία υλοποιεί αδίστακτα την από 70ετίας στοχοθεσία της για επανάκτηση της νήσου και, σήμερα, αρπαγή των υδρογονανθράκων της. Οι Τούρκοι δεν απέκρυψαν ποτέ τα σχέδιά τους εναντίον της Κύπρου – και της Ελλάδος.

Το Διεθνές Δίκαιο δεν θα κάμψει την τουρκική επιθετικότητα. Ο Τούρκος σέβεται μόνο την ισχύ και χλευάζει την αδυναμία. Επιτέλους, είναι καιρός, Ελλάδα και Κύπρος να πείσουν διά της ισχύος τους ότι εννοούν και θα υλοποιήσουν όσα διακηρύσσουν για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της κυριαρχίας τους.

 ΣΑΒΒΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

https://simerini.sigmalive.com/article/2020/1/12/katepeigontos-anasustase-tou-dogmatos-eakh-drastikos-exoplismos-tes-e-phrouras/

12/1/2020