Ιρανική επίθεση με ρουκέτες: τέλος ή αρχή.




Ιρανική επίθεση με ρουκέτες: τέλος ή αρχή.

Λίγες ώρες μετά τα πλήγματα με ρουκέτες που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εναντίον δύο βάσεων στις οποίες στρατωνίζονται αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ οι κινήσεις των βασικών πρωταγωνιστών της κρίσης που σηματοδότησε η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί μοιάζουν με ακροβατική χορογραφία στο χείλος του γκρεμού.

Οι δύο βάσεις επλήγησαν τα ξημερώματα (όπως και ο Σουλεϊμανί) ακριβώς μετά την ταφή του στρατηγού και τη λήξη της περιόδου εθνικού πένθους στο Ιράν. Όμως σχετικά με το τί ακριβώς συνέβη αναπτύσσονται ήδη ολότελα διαφορετικά αφηγήματα.

Από ιρανικής πλευράς δηλώνεται ανεπισήμως ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 80 και ότι κανένας πύραυλος δεν αναχαιτίσθηκε από την αμερικανική αεράμυνα. Γεγονός το οποίο, αν ισχύει, ικανοποιεί το ιρανικό γόητρο και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ολοκληρώνει τον κύκλο της αντεκδίκησης για τον φόνο Σουλεϊμανί.

Από αμερικανικής πλευράς, πάλι, δεν αναφέρεται αριθμός απωλειών και ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε πρώτος να δώσει καθησυχαστικό μήνυμα μέσω Twitter, εξαίροντας ταυτόχρονα την ισχύ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

"Όλα καλά! Εκτοξεύθηκαν από το Ιράν πύραυλοι εναντίον δύο στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονται στο Ιράκ. Η αποτίμηση των απωλειών και των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη. Ως εδώ καλά! Έχουμε τον πιο ισχυρό και τον καλύτερα εξοπλισμένο στρατό στον κόσμο, με διαφορά! Θα κάνω μία δήλωση αύριο το πρωϊ” (ώρα Αμερικής) ήταν η ανάρτηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Λειτουργεί εδώ μια παράδοξη σύγκλιση, διότι, αν ισχύουν οι αριθμοί των απωλειών που διέρρευσαν από ιρανικής πλευράς, τότε και οι Αμερικανοί θα ήταν υποχρεωμένοι να ανταπαντήσουν. Μοιάζει λοιπόν σαν οι δυνάμεις που αποβλέπουν στην αυτοσυγκράτηση εκατέρωθεν να μην έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια - αλλά βέβαια τα μηνύματα που ανταλλάσσονται μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρερμηνευθούν.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ είναι πολύ χαρακτηριστικές. "Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, ανέφερε μέσω Twitter, "έλαβαν και ολοκλήρωσαν [είναι η κρίσιμη λέξη] μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας”. "Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας έναντι οποιασδήποτε επίθεσης" πρόσθεσε ο επικοινωνιακά έμπειρος επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Ωστόσο, οι Φρουροί της Επανάστασης μιλούν διαφορετική γλώσσα: "Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή, ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας”, ανέφερε μη κατονομαζόμενος αξιωματικός τους, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Πρόκειται για πραγματικό διχασμό της ιρανικής ηγεσίας; Για παιχνίδι κατανομής ρόλων και προσαρμογής της ρητορικής ανάλογα με το ακροατήριο; Ή οι δύο αυτές τοποθετήσεις αναφέρονται σε διαφορετικές όψεις του ίδιου σχεδίου;

Σε προηγούμενες περιπτώσεις, η εκδίκηση του Ιράν εκδηλωνόταν σε μη αναμενόμενο τόπο και χρόνο, εναντίον "μαλακών στόχων” και πάντα υπό το καθεστώς της "διαψευσιμότητας”.

Λόγου χάρη, όταν τον Ιανουάριο του 2012 δολοφονήθηκε ο τέταρτος κατά σειρά πυρηνικός επιστήμονας του Ιράν, πιθανότατα από τη Μοσάντ, ο αγιατολλάχ Χαμενεϊ υποσχέθηκε δημοσίως ότι θα τιμωρηθούν οι δράστες του εγκλήματος. Έναν μήνα αργότερα, εννέα Ισραηλινοί διπλωμάτες τραυματίσθηκαν από βομβιστικές ενέργειες που σημειώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο σε μέρη τόσο διαφορετικά, όπως η Γεωργία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη. Ίσως να εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο και ο φόνος πέντε Ισραηλινών τουριστών, αργότερα το ίδιο έτος, από βόμβα που έπληξε το λεωφορείο τους στη Βουλγαρία.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η εξόντωση του Σουλεϊμανί φέρει αυτοπροσώπως αντιμέτωπους τους στρατούς των ΗΠΑ και του Ιράν, ενώ το κράμα πένθους και οργής που κατακυρίευσε την Ισλαμική Δημοκρατία επιβάλλει ορατή και όχι κεκαλυμμένη αντίδραση.

Περιφερειακοί σύμμαχοι του Ιράν, όπως ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλλα έχουν ευθέως κατονομάσει τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή ως την μόνη κατάλληλη εκδίκηση για τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που εκτυλίσσεται σε μία πράξη.

Προς το παρόν, το ιρανικό καθεστώς φαίνεται να προσφέρει μιαν άμεση ικανοποίηση στο λαϊκό αίσθημα, εξαγοράζοντας χρόνο για την υλοποίηση του ευρύτερου σχεδιασμού. Αλλά και από αμερικανικής πλευράς, οι ανησυχίες των σύμμαχων αραβικών μοναρχιών (και στο φόντο, οι οικονομικοί κίνδυνοι από τυχόν κλείσιμο των στενών του Χορμούζ) χαλιναγωγούν τις όποιες διαθέσεις κλιμάκωσης. Άλλωστε αυτό ταιριάζει με το διαπραγματευτικό στυλ του Τραμπ και υπηρετεί την εκστρατεία επανεκλογής του.

Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει όμως ότι οι δυνάμεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων συμμάχων τους στην περιοχή δεν θα βρίσκονται υπό διαρκώς εντεινόμενη πίεση. Οι εσπευσμένες κινήσεις μετεγκατάστασής του από τις βάσεις όπου συστρατωνίζονταν με δυνάμει επίφοβους Ιρακινούς στρατιώτες ή και πολιτοφύλακες προς περισσότερο οχυρωμένες θέσεις εντός της χώρας, είναι χαρακτηριστικές – όπως και τα αντιφατικά μηνύματα για το αν θα υπάρξει συμμόρφωση προς την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου για απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων.

Του Κώστα Ράπτη


8/1/2020


                ΣXETIKA KEIMENA             



 1.
Γιατί δεν θα γενικευτεί ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή.

 Το Ιράν βρίσκεται σε πόλεμο απο το 1980 όταν άρχισε τις εχθροπραξίες
 με το Ιράκ.
Αύξησε την επιρροή του στη Μέση Ανατολή και αυτός ήταν ο λόγος της απερίσκεπτης αμερικανικής ενέργειας κατά του Κασέμ Σουλειμάνι. Να περιορίσει, δολοφονώντας τον πρωταγωνιστή των εξελίξεων, την δύναμη και επιρροή της Τεχεράνης.
Το Ιράν δεν αντέχει άλλο πόλεμο. Η ηγεσία του θα αφήσει τους Φρουρούς της Επανάστασης να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια και την θλίψη τους απο τη δολοφονία του ηγέτη τους αλλά η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ δεν θα γενικευτεί ουτε θα τραβήξει πολύ χρονικά.
Το Ιράν θα εκμεταλλευτεί τη δολοφονία του Σουλεϊμανί:
-Για να βγεί απο την απομόνωση.
-Για να διατηρήσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή.
-Για να προωθήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Όλα αυτά δεν μπορεί να τα πετύχει με μια συνεχή στρατιωτική αντιπαράθεση. Και, μάλιστα, με τις ΗΠΑ.
Έχει μέτωπα ανοικτά και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (αμφισβήτηση των καθεστώτων που υποστηρίζει σε Ιράκ και Λίβανο).
Γι αυτό μην δίνετε βάση σε σενάρια περί γενικευμένου πολέμου.
Παρακολουθήστε, επίσης, σήμερα, τη συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν κατά τα εγκαίνια του turkish stream.
Να δούμε σε τι θα συμφωνήσουν.

8/1/2020


 2.
Η «εξολόθρευση» Σολειμανί και οι πιθανότητες πολέμου!

Για τις συνθήκες, τα αίτια και την σημαντικότητα της εξολόθρευσης του Διοικητού της Δύναμης των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (Islamic Revolutionary Guard Corps-IRGC) Στρατηγού Κασέμ Σολειμανί), ενός «Celebrity» της Μέσης Ανατολής», από τους Αμερικανούς στην Βαγδάτη και για το ποιος ήταν αυτός, έχουν γραφτεί τόσα πολλά και δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο στο άρθρο αυτό.

Το μόνο που θα ήθελα να θίξω, που στην Ελλάδα δεν τονίστηκε είναι ότι ο Σολειμανί δεν ήταν ένας επικίνδυνος πονοκέφαλος μόνον για τις ΗΠΑ και τους Συμμάχους τους στην περιοχή, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, αλλά ήταν και για κάποια κέντρα εξουσίας μέσα στην ίδια την Τεχεράνη καθόσον είχε αποκτήσει τεράστια δύναμη και είχε πλήρως αυτονομηθεί.

Το σοβαρό όμως ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν αυτή η δραματική κλιμάκωση μπορεί να ελεγχθεί και να μην καταλήξει σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη, τόσο από τις ΗΠΑ και τους Συμμάχους τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και από το Ιράν και τους … «εταίρους και πληρεξούσιους» του, που είναι απλωμένοι από τον Λίβανο μέχρι και το Ιράκ ενώ υπάρχουν επικίνδυνοι θύλακες και στην «από εκεί μεριά» στο Αφγανιστάν.

Πέρα από την ρητορική των απειλών για αιματηρά αντίποινα από πλευράς Ιράν και … «φίλων» από την μία πλευρά και της διακηρυκτικής αποτροπής από πλευράς ΗΠΑ από την άλλη, οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε στο τετραήμερο που ακολούθησε την θανατηφόρα εξουδετέρωση του Σολειμανί και των συντρόφων του, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν επίκειται γενική πολεμική αναμέτρηση.

Παρενθετικά κρίνεται σκόπιμο να αναφέρουμε ότι μαζί με τον Ιρανό Στρατηγό Σολειμανί, φονεύθηκε από την αμερικανική προσβολή και ο Αρχηγός της ελεγχόμενης από την Τεχεράνη Ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης Κατάιμπ Χεζμπολάχ Αμπού Μαχντί αλ Μουχάντις. Επιπροσθέτως σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες φονεύθηκε εκεί και ο Υπαρχηγός της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ Ναίμ Κασέμ. Κάτι που καταδεικνύει τις κοινές δράσεις των πληρεξουσίων της Τεχεράνης στην περιοχή.

Καμία πλευρά όμως δεν επιθυμεί έναν γενικευμένο πόλεμο από τον οποίο θα δημιουργηθεί ένα χάος με σχεδόν αδύνατη την πολιτική εξόδου. Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος «μα καλά το Ιράν δεν θα ανταποδώσει» το αμερικανικό κτύπημα το οποίο δεν ήταν μόνο συμβολικό εναντίον μίας Ιρανικής εμβληματικής προσωπικότητας αλλά και ουσιαστικό! Και βέβαια θα ανταποδώσει σε βαθμό «τόσο…. όσο»! Και φυσικά μετά και οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν το οποιοδήποτε ….ανταποδοτικό κτύπημα.

Το καθεστώς της Τεχεράνης με όλα τα υφιστάμενα παρακλάδια εξουσίας ξέρει ότι αν πάει σε γενικευμένο πόλεμο με τις ΗΠΑ διακινδυνεύει την συνέχιση της ύπαρξης του και αυτό που θεωρεί Ισλαμική Επανάσταση. Βασίζεται σε ασύμμετρες δυνατότητες αποτροπής και φυσικά στους πληρεξούσιες που έχει αναπτύξει στην περιοχή. Οι όποιες συγκρίσεις σε αριθμούς διαφόρων οπλικών συστημάτων, όπως άρματα, πυροβόλα, αεροσκάφη είναι παιδαριώδεις.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι η Τεχεράνη δεν θα βιαστεί να προβεί σε αντίποινα. Και αν και όταν αυτά πραγματοποιηθούν εκτιμάται ότι θα είναι τόσα και τέτοια που να μην οδηγούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο χωρίς να εξαλείφεται όμως και ο κίνδυνος ενός κακού υπολογισμού. Για τον λόγο αυτό πιστεύεται ότι μάλλον αυτά θα επικεντρωθούν μέσα στο Ιράκ κάτι που άλλωστε γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες με τις Ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες με ταυτόχρονη αύξηση της πολιτικής πίεσης για να εξαναγκάσει την αποχώρηση των Αμερικανικών Στρατευμάτων.

Δεν μπορούμε βέβαια να αποκλείσουμε την πιθανότητα να προχωρήσει σε αντίποινα η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ είτε προσβάλλοντας Αμερικανικούς στόχους στον Λίβανο είτε με εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ! Αυτό όμως σημαίνει ότι θα εμπλακεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ διακινδυνεύοντας την καταστροφή της όντας εξασθενημένη μετά τις πολυετείς επιχειρήσεις στην Συρία και θα το σκεφτεί σοβαρά.

Πυραυλικές και άλλες επιθέσεις που αποσκοπούν στην ενεργειακή-οικονομική αναταραχή παραμένουν στις επιλογές της Τεχεράνης μετά τις επιτυχείς προσβολές στις Σαουδαραβικές εγκαταστάσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εδώ επικεντρώνεται και η ανησυχία της χώρας μας καθόσον σημαντική άνοδος στην τιμή του αργού πετρελαίου υπονομεύει την προσπάθεια οικονομικής ανάταξης. Αυτό όμως που είναι βέβαια είναι ότι το Ιράν θα συνεχίσει τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου για να ξεπεράσει το 19% κάτι που θα καταστεί σε επόμενο στάδιο εφικτή την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών.

Οι ΗΠΑ με την εξολόθρευση του Σολειμανί έκαναν μία σωστή κίνηση σε τακτικό επίπεδο και πέτυχαν μία αδιαμφισβήτητη νίκη όπως επεσήμανε ο γνωστός πρώην Ανώτατος Διοικητής Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) Ναύαρχος ε.α. Σταυρίδης. Επίσης μπορεί να έθεσαν την βάση για να αποτρέψουν περαιτέρω Ιρανικές δραστηριότητες κατά τον Στρατηγό ε.α. Πετράουες πρώην Διοικητή Αμερικανικών Δυνάμεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και πρώην Διευθυντής της CIA. Και οι δύο τους, όπως και κάποιοι άλλοι έγκυροι Αμερικανοί αναλυτές δεν διαβλέπουν επί του παρόντος μία συνεκτική Στρατηγική μετά τις συνεχείς διαχρονικές παλινωδίες της Αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει εσωτερική συναίνεση και πρωτίστως νομιμοποίηση για οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση της Διοίκησης Τραμπ συνιστά ακόμα έναν ανασταλτικό παράγοντα αποφυγής γενικευμένης σύγκρουσης. Και αυτό έρχεται να προστεθεί στην αδυναμία συγκρότησης ενός «Συνασπισμού Προθύμων» με τοπικούς Συμμάχους και στην απουσία διαύλων συνεργασίας με Δυτικούς Συμμάχους αλλά και με Κίνα και Ρωσία. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος εναγωνίως αναζητεί όλα αυτά τα χρόνια μία διπλωματική επιτυχία, το τελευταίο που θα ήθελε, θα ήταν να χαρακτηριστεί «Πρόεδρος Πολέμου», κάτι που υποδηλώθηκε και από τις δηλώσεις που έκανε μετά την Αμερικανική ενέργεια.

Μία τακτική ενέργεια, όπως αυτή με την οποία σκοτώθηκε ο Σολειμανί και «οι συν αυτώ» δεν επιλύει το πρόβλημα αστάθειας στην περιοχή αλλά θα ήταν και αστείο να ισχυριστεί κάποιος ότι ανατρέπει τις ισορροπίες γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν. Πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η κατάσταση στην Συρία, στην Υεμένη ή ακόμα στον Λίβανο και με το Ιράν να υλοποιεί χωρίς πλέον κανέναν φραγμό τις πυρηνικές του φιλοδοξίες με την Συμφωνία JCPOA να είναι κλινικά νεκρή εδώ και καιρό..

Συμπερασματικά θα έλεγα στους συμπατριώτες μας που αναμένουν έναν μεγάλο γενικευμένο πόλεμο στην Μέση Ανατολή, ότι μάλλον θα περιμένουν πολύ! Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης με ανταποδοτικές ενέργειες που όμως θα είναι τέτοιες που δεν θα οδηγούν σε γενικευμένη σύρραξη. Και έναν τέτοιον πόλεμο όπως προαναφέρθηκε δεν το επιθυμεί καμία πλευρά για τους δικούς της λόγους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι για να ελπίζουμε έστω και μεταγενέστερα σε προσέγγιση των δύο πλευρών μέσα από ένα διπλωματικό μονοπάτι. Η υφιστάμενη κατάσταση «μη ειρήνης και μη πολέμου» όπως την έχει χαρακτηρίση και ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης του Ιράν Αλή Χαμενέι θα συνεχιστεί.

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος ,
  Αντιστράτηγος ε.α., επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»


7/1/2020



3α.
Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) γεννήθηκαν πριν από 40 χρόνια με στόχο την υπεράσπιση του ιρανικού ισλαμικού συστήματος ενώ λειτουργούσε ως αντίβαρο στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια.

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτεια του Ιράκ ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει Αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης;

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) γεννήθηκαν πριν από 40 χρόνια με στόχο την υπεράσπιση του ιρανικού ισλαμικού συστήματος ενώ λειτουργούσε ως αντίβαρο στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις.

Από τότε αποτελεί μια σημαντική στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη στο Ιράν με στενούς δεσμούς με τον Ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, και πολλές ακόμη ανώτερες προσωπικότητες.

Σήμερα, όπως αναφέρει το CNN, οι Φρουροί της Επανάστασης εκτιμάται ότι έχουν περισσότερα από 150.000 ενεργά μέλη στις τάξεις τους, κατέχουν δικές τους επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις ενώ επιβλέπουν τα στρατηγικά όπλα του Ιράν.

Η οργάνωση ασκεί σημαντική επιρροή και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής παρέχοντας χρήματα, όπλα, τεχνολογία, κατάρτιση και συμβουλές σε συμμαχικές κυβερνήσεις και ένοπλες ομάδες μέσω του σκιώδους υπερπόντιου επιχειρησιακού της βραχίονα, της Δύναμης Κουντς (Ιερουσαλήμ), της οποίας επικεφαλής ήταν ο Κασέλ Σουλεϊμανί.

Αυτή η δραστηριότητα των Φρουρών της Επανάστασης ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να τους ανακηρύξουν ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» – μια πρωτοφανής κίνηση για αντίστοιχη οντότητα ξένης κυβέρνησης.

Σημειώνεται, σύμφωνα με το CNN, ότι οι Φρουροί έχουν αναπτύξει σταδιακά ένα τεράστιο δίκτυο επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της ιρανικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με 100 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αναλυτές, έχουν στα χέρια τους το 1/3 της ιρανικής οικονομίας.

in.gr

https://infognomonpolitics.gr/2020/01/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%af-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7/?fbclid=IwAR3oA6ibn1x8tx-IRIK_pC8xbYlg8KI0Vn0B7CEMtYsoLDPlBUBp1MGIXjI


  8 Ιανουαρίου 2020



3β. 
Ακτινογραφώντας το ιρανικό βαθύ κράτος. 

Οι Φρουροί της Επανάστασης στην οποία ανήκε και ο δολοφονηθείς από τις ΗΠΑ στρατηγός Σουλεϊμανί συγκαταλέγονται στους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες του Ιράν. Το τελευταίο διάστημα η επιρροή τους αυξάνεται διαρκώς.

Μαζί με τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις (Artesh) οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) αποτελούν τον στρατό του Ιράν. Πρόσφατα οι τελευταίοι είδαν το κοινοβούλιο της χώρας να αυξάνει σημαντικά τον ετήσιο προϋπολογισμό τους.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση. Γι΄ αυτό άλλωστε και ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και αναφερόμενος στη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί κάνει λόγο για μια "πράξη αυτοάμυνας".

Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν τεράστια οικονομική επιρροή. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών το 1/3 του ιρανικού ΑΕΠ παράγεται από επιχειρήσεις που ελέγχονται από την οργάνωση.

Σε 4 οργανώσεις το 60% της δημόσιας περιουσίας

Σύμφωνα με τον ιρανό πολιτικό και πρώην αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Μπεχζάντ Ναμπάβι, το 60% της δημόσιας περιουσίας στο Ιράν βρίσκεται στα χέρια μόλις τεσσάρων συνολικά οργανώσεων: της Khatam El-Anbiya που θεωρείται οικονομικός βραχίονας των Φρουρών της Επανάστασης, της Setad Ejarie farmene Imam που ελέγχει τράπεζες, πετρέλαιο και εταιρίες τηλεπικοινωνιών, της Bonyade Mostazafin που ελέγχει την κατασχεθείσα περιουσία του καθεστώτος του σάχη Παχλαβί που κυβερνούσε πριν την Ισλαμική Επανάσταση, και της Astan-e Qods-e Razavi στην οποία ανήκουν πάνω από 50 επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Οι Φρουροί της Επανάστασης από την πλευρά τους διαψεύδουν και ισχυρίζονται ότι το μερίδιο των τεσσάρων οργανώσεων στη δημόσια περιουσία δεν ξεπερνά το 2%.

Μολονότι τα τελευταία χρόνια η ιρανική κυβέρνηση επιχείρησε να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, τα όρια μεταξύ δημοσίου, ιδιωτικών επιχειρήσεων και στρατιωτικών και θρησκευτικών οργανώσεων παραμένουν ιδιαίτερα ρευστά στο Ιράν.

Οι διαπλεκόμενες αυτές σχέσεις αποτελούν ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για τη διαφθορά και την οικογενειοκρατία, όπως καταγγέλλει δημοσίως συχνά ακόμη και ο Iρανός πρόεδρος Ροχανί. Τον περασμένο Νοέμβριο ο ίδιος κάλεσε την ιρανική δικαιοσύνη να ασχοληθεί με υποθέσεις που αφορούν την κατασπατάληση δισεκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία. "Ποίοι είναι αυτοί οι υψηλά ιστάμενοι και γιατί δεν διώκονται;" αναρωτήθηκε πρόσφατα ο Iρανός πρόεδρος, σύμφωνα με το Iran-Report που εκδίδεται στη Γερμανία από το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ.

Μόνον σε περιόδους γενικότερης αποκλιμάκωσης φαίνεται να φθίνει και η επιρροή των στρατηγών και των θρησκευτικών ηγετών στο Ιράν. Το 2017 για παράδειγμα, και όταν ήρθησαν ορισμένες από τις κυρώσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση είχε αναθέσει δυο μεγάλα έργα σε κινεζικές και νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ όμως και με φόντο την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ, η επιρροή αυτή αυξάνεται, όπως παρατηρεί ο Μίχαελ Τόκους από το Ιρανογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. "Οι αμερικανικές κυρώσεις ενισχύουν την παραοικονομία. Η εποχή των κυρώσεων λειτουργεί ανασταλτικά για τη διαφάνεια και την οικονομική πρόοδο".

Εντείνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών

Μετά τις τελευταίες νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν οι εξαγωγές πετρελαίου, που είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για τη χώρα, μειώθηκαν κατακόρυφα. Προ μηνών το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος Ροχανί, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πώς να κυβερνήσουμε τη χώρα όταν δεν μπορούμε να πουλήσουμε το πετρέλαιό μας; Από την ίδρυση της δημοκρατίας μας δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ μεγαλύτερα προβλήματα στην πώληση και μεταφορά πετρελαίου απ΄ ότι σήμερα".

Ο Μίχαελ Τόκους από το Ιρανογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό ο Ροχανί ήθελε απλώς να προϊδεάσει τους συμπολίτες του για τις δύσκολες στιγμές που έπονται. "Θέλει να προετοιμάσει τους πολίτες ότι στο εξής οι κρατικές δαπάνες πρέπει να χρηματοδοτούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από φόρους και εισφορές".

Η δυσαρέσκεια που είχαν προκαλέσει τότε οι αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης είχαν οδηγήσει στις πιο αιματηρές διαδηλώσεις των τελευταίων 30 ετών. "Η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη και οι αυξήσεις των τιμών δίνει την ευκαιρία στις συντηρητικές δυνάμεις να πουν ότι οι μεταρρυθμιστές του Ροχανί χάνουν τον έλεγχο της κατάστασης" αναφέρει το Iran-Report. "Δεν αποκλείεται ο Ροχανί να εξαναγκαστεί σε παραίτηση και να αναλάβουν οι Φρουροί της Επανάστασης και να επιχειρήσουν να κυβερνήσουν τη χώρα με ακόμη περισσότερη βία και αυστηρότερη λογοκρισία".

Αντρέας Μπέκερ
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle


9/1/2020



4.
Τι επιπτώσεις θα έχει ένας πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν 
στην Παγκόσμια Οικονομία. 

Μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών, στη Μέση Ανατολή, ως επακόλουθο της δολοφονίας του θρυλικού ηγέτη, της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί, από αμερικανικό drone στη Βαγδάτη, θα μπορούσε να στείλει δονήσεις σε όλο τον πλανήτη μέσω της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές. 

"Η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, του παντοδύναμου "σκιώδους διοικητή" των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν", γράφει ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών για την Capital Economics. 

"Το κεντρικό μας σενάριο είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τα εμπόδια, αφού πάρει την κατιούσα στην αρχή του τρέχοντος έτους, ανακάμπτοντας στη συνέχεια", πρόσθεσε. "Αλλά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα βάλει την ανάκαμψη στον πάγο". 

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της δύναμης Quds των Ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε από drone στη Βαγδάτη, με εντολή του προέδρου Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη το  υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε ενεργά να επιτεθεί εναντίον αμερικανικού προσωπικού στην περιοχή.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ,  δεσμεύθηκε να επιβάλει "σοβαρά αντίποινα"  σε όσους εμπλέκονται στο θάνατο του Σουλεϊμανί.

"Είναι σαφές ότι η μεγάλη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία είναι ότι τα γεγονότα βαίνουν εκτός ελέγχου και οι ΗΠΑ ίσως ξεκινήσουν μια πλήρη στρατιωτική επίθεση στο Ιράν", ανέφερε ο Tuvey. "Η προκύπτουσα κατάρρευση της οικονομίας του Ιράν, θα μπορούσε να χτυπήσει το 0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ίσο με την εκτίμηση των ζημιών από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας".

Οι εξελίξεις συγκλόνισαν τις παγκόσμιες αγορές, ωθώντας τα futures του αργού πετρελαίου Brent περίπου 4% υψηλότερα. Τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και των ομολόγων, σημείωσαν άνοδο επίσης

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι φόρος στους καταναλωτές
Ο σημαντικότερος αντίκτυπος για τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, θα ήταν μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών του πετρελαίου. 

"Η βασική μας υπόθεση εδώ είναι ότι ένας πλήρης πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν είναι απίθανος", γράφει σε σημείωμα την Παρασκευή, ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος για την Pantheon Macroeconomics. "Ωστόσο, η υποδομή του πετρελαϊκού τομέα είναι ένας πιθανός στόχος σε περίπτωση κλιμάκωσης μέσω ανταποδοτικών κινήσεων". 

Σε μια πιθανή μέθοδο αντιποίνων, το Ιράν θα μπορούσε να προσπαθήσει να κλείσει το στενό του Ορμούζ, ένα βασικό πέρασμα για περισσότερο από το ένα πέμπτο των διακινούμενων ποσοτήτων πετρελαίου του πλανήτη και μια περιοχή που το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχει χαρακτηρίσει "το πιο σημαντικό σημείο συμφόρησης" στον κόσμο. "Η χώρα έχει απειλήσει προηγουμένως να διακόψει τις αποστολές στο Στενό του Ορμούζ, σε απάντηση στις προσπάθειες των ΗΠΑ, να πνίξουν την ιρανική οικονομία. 

Σε αυτό το σενάριο, ο Tuvey αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα ανέλθουν στα 150 δολάρια το βαρέλι -ωθώντας τον πληθωρισμό να αυξηθεί κατά 3,5 - 4,0 ποσοστιαίες μονάδες, στις χώρες του ΟΟΣΑ, δήλωσε ο Tuvey.

Και όπως επεσήμανε ο Shepherdson, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου δημιουργούν "φόρο στους καταναλωτές πετρελαίου και απροσδόκητη εξέλιξη για τους παραγωγούς". 

"Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου είναι περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, οπότε, κάθε πέντε δολάρια στις τιμές, ισοδυναμεί με ετήσιο φόρο περίπου 183 δισ. δολάρια ή 0,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ", ανέφερε. 

Ωστόσο, η πιθανότητα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ανταποκριθεί στις πληθωριστικές αυξήσεις που θα οφείλονται στις τιμές του πετρελαίου, με υψηλότερα επιτόκια παραμένει "χλωμή", δήλωσε, "δεδομένου ότι κατανοούν τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, της στενότητας της αγοράς εργασίας και της επερχόμενης αύξησης του βασικού πληθωρισμού από τη μετακύλιση των δασμών". 

"Το ζητούμενο είναι εάν η αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα προκαλέσει ένα εκτεταμένο sell-off μετοχών, βυθίζοντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών σε σημείο όπου η αγορά εργασίας και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό να καταστούν δευτερεύουσες", δήλωσε ο Shepherdson. 

Πέτρος Κράνιας



    Οι απόψεις, που δημοσιεύονται στα εκάστοτε- αποκλειστικά χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που τις διατυπώνουν.Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του blogger. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς των κειμένων, εικόνων κλπ και των ιστολογίων που αναφέρονται.    Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.