Προσφυγικό: Περιμένοντας το ευρωπαϊκό ιππικό. Η Ελλάδα από μόνη της λίγα μπορεί να κάνει.

 IVAN ROMANO VIA GETTY IMAGES

Προσφυγικό: Περιμένοντας το ευρωπαϊκό ιππικό.
Η Ελλάδα από μόνη της λίγα μπορεί να κάνει. 

Από τους πρώτους μήνες του 2016 κι ύστερα στην Ευρώπη ανθούσε η αυταπάτη πως η προσφυγική κρίση που την συντάραξε το 2015, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να διασχίζουν τον βαλκανικό διάδρομο, είχε πια αντιμετωπιστεί. Το πρόβλημα είχε επιτέλους λυθεί: Η Τουρκία, έναντι 6 δις ευρώ θα συγκρατούσε τους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής στην επικράτειά της. Όσοι διέφευγαν, θα συγκρατούνταν στα ελληνικά νησιά σε συνθήκες τόσο παραδειγματικά άθλιες ώστε να αποτελούν αντικίνητρο σε όσους θα ήθελαν να ακολουθήσουν την ίδια οδό. Και ο βαλκανικός διάδρομος θα ήταν έτσι κι αλλιώς κλειστός, περιφραγμένος και φρουρούμενος.

Η αυταπάτη αρχίζει να εξανεμίζεται. ΟΙ εξελίξεις στο Ιντλίμπ, πρώτον, προδιαγράφουν ένα νέο κύμα εξόδου από την Συρία προς την Τουρκία. Η Τουρκία η ίδια, δεύτερον, που είχε σε πρώτη φάση υποδεχθεί με ανοικτές αγκάλες τους διωγμένους Σύρους, φαίνεται να φθάνει στα όρια της, καθώς η οικονομία φαίνεται να έχει γυρίσει σε αρνητικό έδαφος. Ένα 80% του πληθυσμού, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις ζητούν να φύγουν οι πρόσφυγες από την χώρα. Και ο ίδιος ο Ερντογάν είναι πεπεισμένος ότι έχασε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη εξ αιτίας της δυσφορίας για τους «ξένους», μιας πόλης, που έχει αφήσει προ πολλού πίσω της τις ωραίες ημέρες της οικονομικής ευημερίας και ανησυχεί. Και, τρίτον, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά μοιάζει να έχει υπερβεί το σημείο βρασμού και οδεύει προς έκρηξη.

Τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα
 για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση;

Οι ιδέες που κυκλοφορούν δεν είναι πολλές, ούτε καινούργιες: Ταχύτερη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, καλύτερη επιτήρηση στα σύνορα, κλειστά κέντρα στα νησιά και πιο συστηματικές επιστροφές εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο. Καμμιά από αυτές τις ιδέες, από μόνη της, δεν είναι λάθος. Αλλά όλες σκοντάφτουν, όχι μόνο στις παροιμειώδεις αδυναμίες της ελληνικής διοίκησης, αλλά προπάντων σε ένα διπλό κενό εμπιστοσύνης.

Από τη μια, οι εξαντλημένοι, απηυδησμένοι κάτοικοι των νησιών δεν εμπιστεύονται τίποτε και αντιδρούν με δυσπιστία στα πάντα, μέχρι κάποιος να τους απαντήσει στο απλό ερώτημα: Καλά όταν έφθαναν στα νησιά ένα εκατομμύριο το χρόνο. Τότε τίποτε δεν μπορούσε να γίνει. Αλλά στα τρία προηγούμενα χρόνια, όταν οι ροές ήταν ασήμαντες, της τάξης των 30.000 το χρόνο, γιατί δεν άλλαξε κάτι, γιατί δεν βελτιώθηκαν οι διαδικασίες, γιατί δεν οργανώθηκαν καλύτερα οι υποδομές, γιατί συνέχισαν τα νησιά να πνίγονται;

Και από την άλλη, οι δύσπιστοι Ευρωπαίοι παραμένουν κουμπωμένοι, μέχρι κάποιος να τους εξηγήσει πειστικά γιατί διαιωνίζεται αυτή η μακρόσυρτη αθλιότητα, παρά τους διατεθέντες πόρους και παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις.

Μα, έτσι κι αλλιώς, αυταπάτες δεν υπάρχουν πια. Η Ελλάδα από μόνη της λίγα μπορεί να κάνει. Και, ακόμη κι αν, ως εκ θαύματος, αυτά τα λίγα κατάφερνε να τα κάνει, δεν θα ήταν και πάλι αρκετά. Η σημερινή εύθραυστη ισορροπία δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ.

Αν υπάρχει, λοιπόν, μια ελπίδα για εμάς- για τα νησιά προπάντων- αυτη δεν είναι τόσο η πραγμάτωση του θαύματος ώστε η ελληνική διαχείριση να γίνει, αιφνιδίως, επαρκής, δίκαιη και αποτελεσματική. Είναι προπάντων η αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Και ευτυχώς μια τέτοια αλλαγή έχει εγγραφεί στην ατζέντα.

Κυκλοφορούν πολλά κείμενα στην Ευρώπη αυτές τις ημέρες. Η ομάδα των φιλελεύθερων, του Μακρόν, στο ευρωκοινοβούλιο κυκλοφόρησε μια πρόταση που δίνει έμφαση σε ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών και μια αποτελεσματικότερη πολιτική ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Σημαντικότερο είναι ένα τετρασέλιδο γερμανικό non paper που κυκλοφορεί από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και έκτοτε διορθώνεται και προσαρμόζεται. Προβλέπει γρήγορη καταγραφή, στις πύλες εισόδου, όσων αιτούνται άσυλο. Κι έπειτα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, όσοι δεν πιθανολογείται ότι έχουν δικαίωμα ασύλου, να μπαίνουν σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών στις χώρες προέλευσης ενώ οι υπόλοιποι, όσοι πιθανολογείται ότι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να κατανέμονται αμέσως σε ευρωπαϊκές χώρες- εθελοντικά, υποχρεωτικά, με κάποια κριτήρια και ποιά; Άγνωστο- και να περιμένουν εκεί και όχι στην χώρα πρώτης υποδοχής την απόφαση επί της αίτησής τους.

Η πρόταση αυτή θα πάρει μήνες να ωριμάσει. Πρέπει να πείσει τον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα. Πρέπει να υπερβεί εμπόδια από τις χώρες του Βίζενγκραντ, που απειλουν με βέτο. Αλλά εδώ που βρισκόμαστε, δεν έχουμε και πολλές εναλλακτικές. Προσευχόμαστε η τελική λύση να είναι αίσια. Και, όπως στις ταινίες γουέστερν, το (ευρωπαϊκό) ιππικό να φθάσει εγκαίρως.



11/02/2020 


                   ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ               




1.
Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ».

Τι επικρατεί σήμερα στην παραφιλολογία που έχει τόσο απλόχερα και αφελώς, εν πολλοίς, αναπτυχθεί γύρω από τους «πρόσφυγες»;

Όσοι έχουν λόγο εξουσίας, και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στην κυβέρνηση, μας λένε ότι το όλο ζήτημα έχει αναπτυχθεί σαν μια ελεγχόμενη ίωση που θα καταπολεμηθεί με ασπιρίνες
Από τη μια πλευρά, μας λένε, ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και από την άλλη ότι η λύση των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται, δεν εξαρτάται από εμάς αλλά από τις Μεγάλες Δυνάμεις!

Ομολογία αδυναμίας για να το εκφράσω διπλωματικά….

Επιπλέον, στην ίωση που την μαγειρεύουν αριστουργηματικά προσθέτουν τα καρυκεύματα της ασφάλειας στη Μεσόγειο και της … νέας Συνθήκης του Δουβλίνου που όπως καλά, όμως, γνωρίζουν δεν πρόκειται να υλοποιηθεί παρά, μόνο μετά απο 4-5 χρόνια!

Και τι θα κάνουμε όλη αυτήν την περίοδο;

Θα παρακαλάμε τις «Μεγάλες Δυνάμεις» να μας λυπηθούν;

Αφήστε που αν είναι έτσι γιατί το βαφτίζουμε εθνικό θέμα αν η επίλυσή του εξαρτάται από τις Μεγάλες Δυνάμεις;

Ερωτήματα αμείλικτα τα οποία για έναν κοινής αντίληψης πολίτη οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Ότι όσα σοβαρά θέματα αντιμετωπίζουμε έχουν να κάνουν, πρωτίστως, με μας και τις σωστές η όχι αποφάσεις που λαμβάνουμε.
Σωστές η λάθος αποφάσεις πάρθηκαν στο παρελθόν, παίρνονται τώρα και θα παρθούν στο μέλλον!

Ας επικεντρωθούμε, λοιπόν στην κατάλληλη «εκμετάλλευση» των εγχώριων δυνάμεων μας.

Η λύση που προτείνω-με σκοπό να βοηθήσω με την όποια εμπειρία διαθέτω-είναι να κινηθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές υπεκφυγές οι διαδικασίες ασύλου, να δηλωθεί με έντονη διπλωματική κινητοποίηση το τέλος κάθε ανοχής για νέες ροές και να απομονωθούν σε απομακρυσμένα σημεία οι εναπομείναντες λαθραίως εισβάλλοντες, σε λίγα στον αριθμό, επιλεγμένα μέρη που χρειαζόμαστε υποδομές ( ας τις φροντίσουν οι «μεγάλες δυνάμεις» που τόσο κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα «θύματα» των πολέμων που οι ίδιες δημιούργησαν.
Κέντρα μακρυά απο αστικούς ιστούς και κοινωνικοοικονομικές πληγές που ήδη έχουν ανοίξει και δικαίως ανησυχούν το λαό μας…

Του Νίκου Κανέλλου, Πρέσβη ε.τ.

Δημοσιεύθηκε στη “Μακεδονία” Κυριακή 09.02.20




  2.
Μεταναστευτικό: Επιτάσσονται στα νησιά ακίνητα
 και εκτάσεις για τις κλειστές δομές. 

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προχωρά το υπουργικό συμβούλιο. Με την Πράξη αυτή, εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας. Παράλληλα  μέσα στην ημέρα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό,  Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

-Τοποθεσία Καράβας, δήμος Δυτικής Λέσβου.

-Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα ("17"), δήμος Χίου.

-Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), δήμος Ανατολικής Σάμου.

Όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση, αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Αυτές είναι:

-Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, δήμος Κω.

-Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κ. Μηταράκης, οι εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των κλειστών κέντρων κράτησης επιτάσσονται για χρονικό διάστημα τριών ετών.

"Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα.

Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Φύλαξη των συνόρων μας, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστές δομές.  

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές", τόνισε, σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στις παραπάνω εκτάσεις, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

"Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη", επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Έντονες οι πρώτες αντιδράσεις σε Σάμο, Λέσβο και Χίο

Έντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των τοπικών αρχών στη Σάμο, τη Λέσβο και την Χίο για την κυβερνητική απόφαση που αφορά επίταξη περιοχών στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων με "fast track" διαδικασίες.

Ειδικότερα, με αφορμή τη σημερινή ανακοινωθείσα απόφαση της κυβέρνησης ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης χαρακτήρισε την κίνηση αυτή "έκπληξη" που μάλιστα εικάζει "ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα".

"Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει", σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Μουτζούρης.

Για το θέμα πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις σήμερα των δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Μυτιλήνης όσο και του Δήμου δυτικής Λέσβου.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) αναφέρει: "Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου".

Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή "Καράβας" αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.

Από τη μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή φορέων και πολιτών την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα για το μεταναστευτικό ζήτημα. Μεταξύ άλλων, ο κος Πανουράκης δηλώνει ότι "μας κοροϊδεύουν, παίζουν με την υπομονή μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Είμαι απογοητευμένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, νιώθω προδομένος και εξαπατημένος από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Η θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μου επιτρέπει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές".

"Την Πέμπτη 13.02.2020 έξω από το υπουργείο Εσωτερικών σας ζητώ να θυσιάσετε λίγες ώρες από τον προσωπικό σας χρόνο και τις δουλειές σας για να καταστήσουμε σαφές στην Κυβέρνηση ότι είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι με όσα συμβαίνουν. Είναι η ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιτύχουμε κάτι" σημειώνει.

Αναφέροντας ότι σε λίγους μήνες ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου δηλώνει ότι δεν θα μπορούμε για ευνόητους λόγους να αντιδράσουμε ολοκληρωτικά και με τον απαιτούμενο δυναμισμό ενάντια στις αυθαίρετες αποφάσεις της Κυβέρνησης. "Το νέο ΚΥΤ στην Ζερβού προχωράει με αμείωτους ρυθμούς ενώ καμία ημερομηνία δεν εξαγγέλλεται για το κλείσιμο της δομής στην πόλη της Σάμου, αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως καταλήξουμε με παραπάνω από μία δομές στο νησί μας; Κάτι που το απεύχομαι και φυσικά δεν θα το ανεχτούμε" .

"Στις 13.02.2020 η φωνή μας και τα αιτήματά μας θα ακουστούν σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σε ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις θα έχουν απέναντί τους το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας", καταλήγει ο κος Πανουράκης.

"Δεν θα αντιμετωπίσουμε παθητικά την απόφαση επίταξης περιοχών για τα νέα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά", διεμήνυσε μέσω του Ράδιο "Αλήθεια" ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, μετά την γραπτή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τονίζοντας ότι "τα νησιά με δεν θα είναι οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης".

Κατά τον ίδιο, οι κυβερνώντες αδιαφορούν παντελώς για την άποψη των τοπικών κοινωνιών και την ώρα που μιλούν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επιτάσσουν εκτάσεις, όπως το "17" στο Αίπος για την κατασκευή κέντρου στη Χίο.

Βέβαια η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κεραυνός εν αιθρία, με βάση και τα όσα προβλέπονταν στην τροπολογία που πέρασε από το υπουργείο Μετανάστευσης την περασμένη εβδομάδα σε ν/σ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που εκχωρεί το δικαίωμα στον υπουργό να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, ενώ κατά τον κο Μπουγδάνο "φαίνονταν ότι κάτι θα γίνονταν από την απολυτότητα των κυβερνώντων τις τελευταίες ημέρες".

Π. Χρηστίδης: Η κυβέρνηση μετέτρεψε τις αποθήκες ψυχών στα νησιά, σε πυριτιδαποθήκες και τώρα παίζει με τη φωτιά.

Aιχμηρά σχολίασε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει ακίνητα στα νησιά για να δημιουργήσει κλειστά κέντρα φύλαξης των προσφύγων, κάνοντας λόγο για επίδειξη αυταρχισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρηστίδης δήλωσε: "Η κυβέρνηση μετέτρεψε τις αποθήκες ψυχών στα νησιά, σε πυριτιδαποθήκες και τώρα παίζει με τη φωτιά. Επί επτά μήνες κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στο πρόβλημα. Και τώρα εγκλωβισμένη κάνει επίδειξη αυταρχισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις, δημοκρατικά εκλεγμένες, αρχές των νησιών. Τα νέα κέντρα, είτε με επίταξη είτε χωρίς, δεν θα λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Δυστυχώς η κυβέρνηση μετατρέπει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα σε εθνική τραγωδία".

του Δημήτρη Γκάτσιου


10/2/2020



  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ