Γιατί η οικονομία δεν θα σωθεί από τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις.


Γιατί η οικονομία δεν θα σωθεί 
από τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις.

Ως βασική συνιστώσα της δημιουργίας της νέας παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας έχουν ανακηρυχθεί οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). Δίχως ΑΞΕ δεν μπορεί να υπάρξουν ανάπτυξη και νέα παραγωγική βάση. Η θέση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία ούτε συγκυριακή. Αντιθέτως βρίσκεται στο επίκεντρο της κυρίαρχης οικονομικής καθεστωτικής παγκοσμιοποιημένης αντίληψης, η οποία μάχεται καθετί που σχετίζεται με την έννοια του δημόσιου νοικοκυριού και της ενδογενούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί, πάντως, ότι οι ξένες επενδύσεις αποτελούν παράγοντες έξω από την ελληνική οικονομία - παρεμβάσεις που για να συμβάλουν στη δυναμική της πρέπει να ισχύουν πολλές προϋποθέσεις. Δεν είναι απλοί παράγοντες που σώζουν την παρτίδα όταν όλα έχουν χαθεί. Το ότι και τα κόμματα εξουσίας έχουν προσαρμόσει τη σκέψη τους στην εξωτερική παρέμβαση (και ερίζουν ποιος θα τη διεκπεραιώσει πιο αποτελεσματικά) καταδεικνύει τη μοιρολατρία που μαστίζει την οικονομία μας.

Και αυτό φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού όταν κανείς παρατηρήσει την αδήριτη πραγματικότητα: τα αποτελέσματα, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια εφαρμογής του μνημονιακού προγράμματος, κινούνται στον αντίποδα των προβλεπόμενων. Οι ΑΞΕ την περίοδο 2002-2018 αποτελούν περίπου κατά μέσο όρο το 1% του ΑΕΠ, όταν ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου κυμαίνεται αντίστοιχα στο 18,7%. Αν κοιτάξουμε και στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, τα πράγματα γίνονται χειρότερα! Τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια οι Ελληνες οικονομολόγοι (προερχόμενοι από κάθε οικονομική σχολή) ανακοίνωναν το τέλος της ελληνικής μικρής οικογενειακής επιχείρησης και την επικράτηση των αντίστοιχων μεγάλου μεγέθους.

Κάθε φορά διαψεύδονταν, καθώς έκλειναν οι μεγάλοι και επιζούσαν οι μικροί και ευέλικτοι. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) έχουν δεσπόζουσα θέση στην ελληνική οικονομία - και αυτό αποτελεί αδήριτη πραγματικότητα.

Η διαφορά αυτής της κρίσης από τις άλλες -κι ένας από τους λόγους που είμαστε ακόμη εγκλωβισμένοι- είναι ότι τώρα η κρίση έχει πλήξει περισσότερο τις μικρές ντόπιες επιχειρήσεις. Αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα: στον μεταποιητικό τομέα, πριν από την κρίση, οι ελληνικές ΜΜΕ (με πάνω από 9 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη) συμμετείχαν με 46% της απασχόλησης και 32% της προστιθέμενης αξίας (14% και 7% αντίστοιχα στην Ε.Ε. των «27»).

Στα χρόνια της κρίσης περίπου 220.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (30% των υπαρχουσών έκλεισαν) και περίπου 730.000 θέσεις εργασίας απωλέσθησαν. Ολα τα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν είχαν σημαντικά δυσμενέστερες συνέπειες στις ΜΜΕ σε σχέση με τις μεγάλες.

Ενα παράδειγμα αρκεί: η δυναμική, μικρή οικογενειακή επιχείρηση ανέκαθεν αξιοποιούσε τα ασαφή σύνορα μεταξύ επιχείρησης και οικογένειας προς όφελος της παραγωγής. Τα οικογενειακά ακίνητα αξιοποιούνταν ως ενέχυρο για χρηματοδότηση της επιχείρησης. Ο ΕΝΦΙΑ μετέτρεψε το πλεονέκτημα σε θανάσιμο μειονέκτημα για την επιχειρηματικότητα τη στιγμή που η τραπεζική πίστη στέρευε. Η υπερφορολόγηση, με αποκορύφωμα τις ασφαλιστικές εισφορές του 2016, έφερε άλλο ένα πλήγμα. Οταν η φορολογία έπληττε τη ρευστότητα, η λιτότητα ήρθε να περικόψει κατά προτεραιότητα τις υπηρεσίες προς την επιχειρηματικότητα που χρειάζονται οι μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να δικτυωθούν στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Ετσι, η μικρή επιχείρηση χτυπήθηκε τόσο στη χρηματοδότηση όσο και από τη μείωση της ποιότητας των απαραίτητων υπηρεσιών. Πώς εξηγείται αυτή η αντιμετώπιση; Οι εγχώριοι οικονομολόγοι ήταν πάντα απορριπτικοί για τη μικρή επιχείρηση. Η Αριστερά ποτέ δεν απογαλακτίστηκε από τον Μπάτση και τη βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα.

Το ίδιο και οι νεοφιλελεύθεροι δεξιοί που αναφέρουν τη μικρή επιχείρηση μόνο ως τροχοπέδη: είτε επειδή ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή είτε ως ανίκανη να αφομοιώσει τεχνολογία. Η προκατάληψη αυτή εναντίον του μικρού μεγέθους έχει ως αποτέλεσμα η μικρή επιχείρηση να γίνεται στόχος για τον οποίο ελάχιστοι κόπτονται πραγματικά. Οταν λείπουν πόροι, οι πολιτικοί προτιμούν να επισωρεύουν και άλλα βάρη σε επιχειρήσεις παρά να δυσαρεστήσουν κάποιους ψηφοφόρους. Η ελληνική μικρή επιχείρηση είναι το εύκολο θύμα.

Η κατακλείδα είναι ότι, αφού η ελληνική οικονομία αποτελείται πρωταρχικά από μικρές επιχειρήσεις, θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση που δεν απαιτεί θαυματουργή εξωτερική παρέμβαση, αλλά πολιτικές που θα βοηθήσουν τις υπαρκτές εγχώριες επιχειρήσεις.

Κώστας Μελάς


13/02/2020 


              ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ                




1.
Bloomberg: Προοπτική αρνητικών επιτοκίων 
για την Ελλάδα

Για προπτικές διαμόρφωσης μηδενικών ή ακόμη και αρνητικών επιτοκίων στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας κάνει λόγο άρθρο του Bloomberg. «Οι αποδόσεις 0.93% που σημειώνει το δεκαετές ομόλογο θα μπορούσαν να πέσουν στο μηδέν, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές. Είναι μια διαδικασία που πιθανότατα δεν θα συμβεί μέσα στη χρονιά, αλλά μην είστε και σίγουροι», αναφέρει.

«Aπό τα ύψη της στρατόσφαιρας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σε ποσοστά λίγο πάνω από το μηδέν μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου και προσθέτει: 

«Τώρα, οι επενδυτές αρχίζουν να σκέπτονται το μέχρι πρότινος αδιανόητο: μια μηδενική απόδοση, ή ίσως ακόμα και μία αρνητική απόδοση, δηλαδή το να πληρώνουν για να αποκτήσουν τίτλους του πιο επικίνδυνου κράτους της ευρωζώνης. Όσοι ήταν πρόθυμοι να επενδύσουν σε πτώχευση της Ελλάδας αποτελούν εδώ  και καιρό παρελθόν.  Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή την τελευταία χρονιά, αποδίδοντας περίπου το 30% στους επενδυτές που θέλησαν να ποντάρουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας και διψούσαν για αποδόσεις. Παρότι τα ομόλογά της εξακολουθούν να διαβαθμίζονται ως «σκουπίδια»  και από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Ελλάδα χρειάζεται μόνο άνοδο για να φτάσει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και να αποκτήσει πρόσβαση στο -πολλών τρισεκατομμυρίων πρόγραμμα  αγοράς ομολόγων  της ΕΚΤ».

Στο μηδέν

«Εάν αυτό συμβεί», σημειώνει το Bloomberg, «τότε, οι αποδόσεις 0.93% που σημειώνει το δεκαετές ομόλογο θα μπορούσε να πέσει στο μηδέν, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές. Είναι μια διαδικασία που πιθανότατα δεν θα συμβεί μέσα στη χρονιά, αλλά μην είστε και σίγουροι». 

Υπάρχουν όμως παράγοντες που περιπλέκουν τα πράγματα. Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ένα περιουσιακό στοιχείο κινδύνου, όπως οι μετοχές, που κάνουν ράλι όταν συγκυρίες τις ευνοούν και προχωρούν σε sell off όταν το οικονομικό κλίμα μεταβάλλεται.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Ελλάδας παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια, με αναμενόμενη ανάπτυξη κατά 2% για το 2019, καθώς και επιτυχία στον περιορισμό του χρέους, το οποίο βρίσκεται στο 185% του ΑΕΠ. Αυτό εντυπώθηκε και στην αγορά ομολόγων, με την πώληση κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση τον Οκτώβριο και την πρώτη έκδοση δεκαπενταετών ομολόγων σε διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία τον Ιανουάριο.

Ο Russel Silberston, διευθυντής χρηματιστηριακών συναλλαγών της Investec Asset Management, επισημαίνει ότι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονταν μόλις οκτώ μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά. Παρόλο που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι η απόσταση των 135 μονάδων βάσης θα μπορούσε να περιοριστεί. «Αν φθάσουν στο 0%, το spread θα είναι πέρα από τα χαμηλά όλων των εποχών», κατέληξε.

https://www.kathimerini.gr/1064701/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/bloomberg-prooptikh-arnhtikwn-epitokiwn-gia-thn-ellada


13/2/2020



2.
La Repubblica: Tελειώνει η Οδύσσεια του χρέους 
στην Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια

«Μετά από δέκα χρόνια τελειώνει η Οδύσσεια του χρέους στην Ελλάδα», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Χρειάστηκαν δέκα χρόνια, το μπαζούκα της ΕΚΤ, τρεις επαναδιαπραγματεύσεις με τους διεθνείς επενδυτές και μία σειρά ιδιαίτερα σκληρών μεταρρυθμίσεων. Ένα είδος Οδύσσειας σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία χθες πέτυχε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα σημειώνει: «Για πρώτη φορά από τότε που έσκασε η χρηματοοικονομική χρήση, η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έπεσε κάτω από 1%. Κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια έμοιαζε ασύλληπτο. Με επώδυνες πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα ξαναμπήκε σε σωστή τροχιά. Για παράδειγμα, η διαφορά απόδοσης των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων χθες έφτασε τις 133 μονάδες. Η οποία δεν απέχει πολύ από εκείνη των γερμανικών και ιταλικών δημοσίων ομολόγων με ίδια χρονική διάρκεια».

Kαι η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore υπογραμμίζει σήμερα ότι «μετά από χρόνια στην κόλαση και ορισμένες περιόδους στο καθαρτήριο, η Ελλάδα κατάφερε να διαβεί τις πύλες του παραδείσου των οφειλετών», αφού «για πρώτη φορά, χθες, τα δεκαετή ομόλογά της έπεσαν κάτω από το όριο απόδοσης του 1%».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.kathimerini.gr/1064669/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/la-repubblica-teleiwnei-h-odysseia-toy-xreoys-sthn-ellada-meta-apo-deka-xronia

13/2/2020



3.
Ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν
 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ανάπτυξη με ρυθμό 2,4% φέτος θα πετύχει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν εκτιμά παράλληλα ότι το 2019 έκλεισε τελικά με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από αυτό που περίμενε και η κυβέρνηση, στο 2,2%.

Όπως αναμενόταν, η Επιτροπή στις νέες, χειμερινές της προβλέψεις, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, βελτίωσε την πρόβλεψή της για τις φετινές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Για το 2021, ωστόσο, διατήρησε την πρόβλεψη στο 2%.

Σημειώνεται ότι στις 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεών της, η Κομισιόν εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε φέτος στο 2,3% και το 2021 στο 2%.

Το υπουργείο Οικονομικών επισήμως προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος (Προϋπολογισμός 2020), με κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν ήδη ταχύτερο ρυθμό περί το 3%.

Οι σημερινές θετικές ειδήσεις, σε συνδυασμό με την πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων, ενισχύουν τα διαπραγματευτικά επιχειρήματα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να επιτύχει μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η έκθεση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει για την Ελλάδα ότι η αναπτυξιακή δυναμική θα συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστούν.

Καταγράφεται επίσης επιτάχυνση πληθωρισμού από το 0,5% το 2019 στο 0,7% φέτος και στο 0,9% το 2021. Αναφέρεται πως ο σχετικά χαμηλός αυτός δείκτης τιμών φέτος αντανακλά τον χαμηλό πληθωρισμό στο κλάδο της ενέργειας, ενώ η ανοδική τάση το 2021 αναμένεται να προέλθει από την επιτάχυνση στον πυρήνα του πληθωρισμού.

Στην Έκθεση σημειώνεται ότι για το γ'  τρίμηνο του 2019 ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι η κύρια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, αναφέρει η Επιτροπή. Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης σε ορισμένες αγορές, "η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτική, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα" επισημαίνεται.

Στήριξη από την κατανάλωση

Αναφέρεται επίσης πως η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε θετικά από την έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές.

Γίνεται σαφές πως ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Επίσης, η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Για το 2020 αναφέρεται πως η ενίσχυση του δείκτη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών (επέστρεψε στα επίπεδα πριν από την κρίση), αλλά και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, των επενδύσεων και της κατανάλωσης αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης.

Επίσης η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να παραμείνει θετική, αλλά είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, λόγω της μέτριας ανάπτυξης των εξαγωγικών εταίρων και της βραδύτερης αύξησης των μεριδίων αγοράς.

Επίσης, η  αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται με την ανεργία να μειώνεται στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Θετικό και το πόρισμα της Κομισιόν για την 5η αξιολόγηση – Αισιοδοξία για αποφάσεις τον Ιούνιο για τα κέρδη ομολόγων

Ο Αρμόδιος Επίτροπος  Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την παρουσίαση των σημερινών εκθέσεων προανήγγειλε και άλλά θετικά νέα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, εκτίμησε πως "η τελευταία επίσκεψη της αποστολής μας στην Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί με θετική έκθεση (σ.σ. αναμένεται στις 26/2), πράγμα που θα χαράξει το δρόμο τον Ιούνιο, έτσι ώστε το Eurogroup να λάβει θετική απόφαση για την πιθανότατα η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσει τα κέρδη ομολόγων για επενδύσεις".

Ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι εκτίμησε πως "η ελληνική οικονομία, που -όπως ξέρουμε- υπέστη υπέστη ισχυρά πλήγματα, και οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες για αρκετά χρόνια, τώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Μίλησε για ένα "θετικό συναίσθημα και μια θετική εντύπωση  που επικρατεί στη χώρα" με βάση όσα είδα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του. Πρόσθεσε όμως πως "βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση τα προσεχή έτη. Αλλά τα αποτελέσματα είναι καλά και οι συνέπειες αυτών των αποτελεσμάτων στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ξεκάθαρες".

Της Δήμητρας Καδδά

https://www.capital.gr/oikonomia/3410783/anodiki-anatheorisi-ton-problepseon-tis-komision-gia-tin-poreia-tis-ellinikis-oikonomias


 13/2/2020




        ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ  -  ΣΧΕΤΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ        

ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΊΌΝΤΑ

Ζολτ Ντάρβας: Οι 4 λόγοι πίσω από το ξέφρενο ράλι 
των ελληνικών ομολόγων (14/2/2020)

Διονύσης Χιόνης:Ο απολογισμός των Μνημονίων 
- Το εξωραϊστικό αφήγημα ή τα νούμερα;(12/2/2020)

Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία:Πόσο κόστισε η Τρόικα 

στην Ελλάδα με νούμερα (13/2/2020)

Β. Βιλιάρδος:Η ληστεία των τραπεζών (13/2/2020)


Άγης Βερούτης:Η μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων 70 ετών (14/2/2020)


Κ. Χαροκόπος:Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στην Γερμανία; (13/2/2020)


ΛΑΡΚΟ,Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,ΕΛΒΟ και η ΕΑΒ:
Πέντε ΔΕΚΟ με χρέη 3 δισ. ευρώ (13/2/2020)

Ελληνικό: «Παγώνει» ο διαγωνισμός για το καζίνο
– Εξετάζεται η προσφυγή της Hard Rock (10/2/2020)

Το 67% των Ελλήνων δεν έχει ούτε 1.000 ευρώ 

στον «κουμπαρά» του (7/2/2020)

Με νέα Airbus (Α320 neo) «απογειώνεται» η Aegean. 

Από την γιγάντια παραγγελία 46 αεροσκαφών 
 παρέλαβε τα τρία πρώτα(13/2/2020)

Κύμα επενδύσεων σε ξενοδοχεία από Ισραηλινούς (13/2/2020)

Ο κορονοϊός πλήττει τον ελληνικό τουρισμό - Ντόμινο ακυρώσεων από Κινέζους και όχι μόνο Φέτος αναμένονταν να έρθουν στη χώρα μας τουλάχιστον 250.000 Κινέζοι, όμως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μειωθεί αισθητά (14/2/2020)

Τουρισμός: Στο 70% οι ακυρώσεις από την Κίνα μέχρι στιγμής (13/2//2020)

Νέα ιστορική αποκλιμάκωση στο 10ετές: 

Εσπασε το φράγμα του 0,9% (13/2/2020)

Γιατί και πότε τα ελληνικά ομόλογα θα προσπεράσουν τα ιταλικά (13/2/2020)


Εισαγόμενα μεταχειρισμένα το 50% των αυτοκινήτων

 που αγοράζουν οι Ελληνες (13/2/2020)