Οι εξελίξεις στη Συρία και οι Τουρκικοί εκβιασμοί.

 '' Ὅταν ἡ Τουρκία ζητάει ὁτιδήποτε ἀπό τό ΝΑΤΟ (καί ἀπό ὁποιονδήποτε) πρέπει νά βρίσκεται μόνιμα μπροστά σέ veto τῆς Ἑλλάδας, ἀκόμη καί ὅσον ἀφορᾶ τυχόν ἐπίθεση κατ'αὐτῆς ἀπό τήν Ρωσία ἤ ἀπό ὁποιονδήποτε. Τοῦτο, ὅσο ὑπάρχουν τουρκικά στρατεύματα καί τοῦρκοι ἔποικοι στήν Κύπρο, ὅσο ἡ Τουρκία ἀμφισβητεῖ τήν Ἑλληνικότητα τοῦ Αἰγαίου, δηλαδή ὅσο ἔχει τά 12 μίλια τῶν νησιῶν μας γιά casus belli, ὅσο προβάλλει ὅτι εἶναι ἰσχυρή ἡ συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης λές καί τά νησιά δεν ἔχουν ὑφαλοκρηπίδα, ὅσο θεωρεῖ ὅτι δέν ὑπάρχει διεθνῶς ἡ (ἀδελφή τῆς Ἑλλάδος) Κυπριακή Δημοκρατία, ἤ ὅτι ὑπάρχει τουρκοκυπριακό κράτος, κλπ.
Πρέπει νά γίνῃ κατανοητό καί αἰσθητό, ὅτι ὅσο διαρκοῦν αὐτές οἱ αὐθαίρετες θέσεις καί ἐπιθετικές πολιτικές τῆς Τουρκίας κατά τῆς Ἑλλάδος καί τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ἡ λεγόμενη νότια πτέρυγα τοῦ ΝΑΤΟ δέν μπορεῖ νά ἔχῃ κανένα μέλλον, ἀλλά οὔτε  καί, πολιτικῶς   (καί  στρατιωτικῶς,  ὅσον  ἀφορᾶ  τήν Τουρκία),  παρόν. ''                       
                           (ΠΗΓΗ :''Οι εξελίξεις στη Συρία και οι Τουρκικοί εκβιασμοί'' - Σχόλιο )

ΣXETIKA KEIMENA:
(1) Πιέσεις Ερντογάν στην Ευρώπη μέσω 'Εβρου.
(2) Μαζικές αφίξεις μεταναστών στα σύνορα στον Έβρο
 - Λέμβοι σε Σάμο και Λέσβο (φωτογραφίες)
(3) Πληγωμένος στη Συρία ο Ερντογάν, 
απαντά με το «όπλο» των προσφύγων. 





 Οι εξελίξεις στη Συρία
 και οι Τουρκικοί εκβιασμοί

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρειο Συρία με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας και τις βαρύτατες απώλειες της φαίνεται να ενεργοποιούν τη «βόμβα» του προσφυγικού. Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας, μιλώντας στον 98.4 σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο ωμός εκβιασμός του Ερντογάν προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το άνοιγμα των συνόρων μεταβάλει τη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής περαιτέρω υποχρεώνοντας την Ελλάδα στην άμεση λήψη δράσεων προστασίας της Εθνικής της κυριαρχίας.

Όπως είπε η Ελληνική πολιτική ελίτ, πρέπει να βγει από τη νιρβάνα της και να δηλώσει ρητά και με πράξεις στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ότι είναι πλέον απρόβλεπτος παίκτης που δεν θα θυσιαστεί για τη δική τους ηρεμία ανοίγοντας ακόμα και τα σύνορα στους πρόσφυγες προς τη Δύση, αφού η τελευταία κλείνει τα μάτια στους εκβιασμούς του Ερντογάν.


28 Φεβρουαρίου 2020


            ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ        




 1.
Πιέσεις Ερντογάν στην Ευρώπη μέσω 'Εβρου.

Με «αποτρεπτική χρήση» χημικών η ελληνική συνοριοφυλακή επιχείρησε να καθηλώσει στο τουρκικό έδαφος τους πεντακόσιους περίπου πρόσφυγες/μετανάστες που παραμένουν στο ύψος των Καστανιών του Έβρου.

Οι επίδοξοι  «εισβολείς», έφτασαν δίχως να τους εμποδίσει η τουρκική στρατοχωροφυλακή που σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας κ.Βασίλη Μαυρίδη «είναι από το πρωί άφαντη», και προσπάθησαν να πλησιάσουν τον αγκαθωτό φράχτη, αλλά και το τελωνείο των Καστανιών στην ελληνική πλευρά.

Οι Έλληνες φρουροί έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών έτσι ώστε να μην επιχειρήσουν να πλησιάσουν τον φράχτη αλλά και το «σημείο μηδέν», που χωρίζει το ελληνικό από το τουρκικό τελωνείο και έως τώρα παραμένουν σε μικρή απόσταση από το σημείο του φράχτη.

Είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες/μετανάστες επιχειρούν μαζική εισβολή στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσω Έβρου, γεγονός που (και) οι ελληνικές αρχές το συνδέουν με τις απειλές του προέδρου Ερντογάν με αφορμή τις εξελίξεις στην Συρία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που θεωρούν ότι πρόκειται για μια πρώτη «τροχιοδεικτική βολή» προς τους Ευρωπαίους για το τι μπορεί να επακολουθήσει εάν δεν ικανοποιήσουν τις αξιώσεις της Τουρκίας.

Πηγές στη μεθόριο έλεγαν στην «Κ» οτι δεν τίθεται ζήτημα διέλευσης των ελληνικών συνόρων που φρουρούνται «σπιθαμή προς σπιθαμή» σε όλο τους το μήκος από τον στρατό και την συνοριοφυλακή. Έχει πυκνές περιπολίες καθ όλο το 24ωρο ενώ έχουν απλωθεί συρματοπλέγματα, εκτός από τον φράχτη της Ορεστιάδας, καθ όλη την όχθη του Έβρου.

Δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά γνωρίζει ότι ο Εβρος έχει καταστεί αδιαπέραστος, τουλάχιστον για μαζικές εισβολές, όλα δείχνουν ότι οι τουρκικές αρχές, υπέθαλψαν και διευκόλυναν, αν δεν οργάνωσαν κιόλας, ένα τέτοιο εγχείρημα για επικοινωνιακούς λόγους. Να  δημιουργήσουν, δηλαδή, πίεση στην Ευρώπη, με πρώτο «θύμα» βεβαίως την Ελλάδα, επισείοντας το «πυρηνικό όπλο» που θεωρεί ότι κατέχει ο Ερντογάν, δηλαδή τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές.

Πάντως η ελληνική πλευρά ενισχύει την φρούρηση της μεθορίου με την μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων από την υπόλοιπη Θράκη και την Μακεδονία. Το τελωνείο στις Καστανιές έκλεισε ενώ ο στρατός έχει τεθεί σε επιφυλακή.

Πέραν της ξηράς αυξήθηκαν και οι περιπολίες σκαφών του Λιμενικού στο Θρακικό Πέλαγος, στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, όπου λειτουργεί θαλάσσιος διάδρομος μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων στα παράλια του Έβρου και της Ροδόπης. Πηγή εμπλεκόμενη στην φρούρηση των συνόρων ανέφερε στην «Κ» ότι η θαλάσσια διακίνηση από την χερσόνησο της Καλλίπολη στις ακτές της Θράκης , ξεπερνάει και εκείνη από τα τουρκικά παράλια στο νησί της Χίου... 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

https://www.kathimerini.gr/1066893/article/
epikairothta/politikh/pieseis-erntogan-sthn-eyrwph-mesw-evroy

28/2/2020



2.
Μαζικές αφίξεις μεταναστών στα σύνορα στον Έβρο
 - Λέμβοι σε Σάμο και Λέσβο (φωτογραφίες)

Μαζικά φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο μετανάστες, κυρίως Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία, ενώ λέμβοι πέρασαν σε Σάμο και Λέσβου, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση Τούρκου αξιωματούχου ότι η Αγκυρα ανοίγει τα σύνορα προς την ΕΕ για 72 ώρες.

Μέχρι στιγμής, σε 800 με 1.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον Έβρο, στην περιοχή που είναι ο μεθοριακός σταθμός Καστανιών, ενώ καταγράφονται συνεχώς νέες αφίξεις.

Οι μετανάστες έχουν προσπαθήσει μια- δύο φορές να περάσουν τα σύνορα, δίχως αποτέλεσμα, καθώς απωθήθηκαν από αστυνομικούς με χρήση χημικών.

Στην περιοχή φτάνουν ενισχύσεις από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι περιπολίες κατά μήκος όλης της συνοριογραμμής







Από τις πρώτες πρωινές ώρες, άνθρωποι με μωρά και αποσκευές στα χέρια καταφθάνουν πεζή κατά δεκάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Καστανιές Εβρου.  

Συμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου, ενώ στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει ανησυχία και εκτίμηση οτι στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει μία «νέα Ειδομένη» στην περιοχή. 

Την ίδια ώρα, λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν σε Σάμο και Λέσβο από τις απέναντι τουρκικές ακτές. 

Συνολικά 151 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταφθάσει στα δύο ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου, από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα, ενώ οι επόμενες ώρες θα θεωρηθούν κρίσιμες. 



 



Για να ελέγξουν τις ροές, οι δυνάμεις του Λιμενικού που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο από το πρωί ενισχύθηκαν με επιπλέον πέντε περιπολικά σκάφη και 70 άτομα προσωπικό. Ως μόνιμες δυνάμεις, στο Αιγαίο βρίσκονται περίπου 1.300 λιμενικοί (σε πλωτά και σε χερσαίες υπηρεσίες) και 50 σκάφη του Λ.Σ. ενώ σε αυτά συνδράμουν επιπλέον 12 σκάφη της Frontex.

https://www.kathimerini.gr/1066900/gallery/epikairothta/ellada/mazikes-afi3eis-metanastwn-sta-synora-ston-evro---lemvoi-se-samo-kai-lesvo-fwtografies

28/2/2020

Syrian airstrikes kill dozens of Turkish troops in Idlib — live updates

 3.
Πληγωμένος στη Συρία ο Ερντογάν, 
απαντά με το «όπλο» των προσφύγων.

Ή θα είσαι μαζί μας ή εναντίον μας. Και με τους δύο είναι αδύνατον. Αυτό είναι, επί της ουσίας, το μήνυμα που στέλνουν στον Ταγίπ Ερντογάν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία και συνολικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Έτσι, η προσπάθεια του «σουλτάνου» να παίξει ταυτόχρονα σε δύο ταμπλό, επιδιώκοντας να αποσπάσει εκβιαστικά τα μέγιστα δυνατά οφέλη και από τις δύο μεγάλες δυνάμεις, μοιάζει να πέφτει στο κενό. Και μάλιστα, προκαλώντας του πολύ… πόνο, όπως έδειξαν και οι χθεσινοβραδινές δραματικές εξελίξεις στην Ιντλίμπ, με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από την πλευρά του τουρκικού στρατού.

Παρά το ότι δεν είναι ακόμη γνωστό ούτε τι ακριβώς συνέβη ούτε ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, ένα μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο. Οι δυνάμεις του Ερντογάν δέχθηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα από την αρχή της εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας. Ένα  πλήγμα το οποίο φέρνει τον ίδιο μπροστά σε σοβαρά και επιτακτικά διλήμματα, απειλώντας παράλληλα να καταστρέψει ολοκληρωτικά την εικόνα της παντοδυναμίας την οποία έχτιζε τόσο καιρό, με πράξεις και με δηλώσεις με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται στο εσωτερικό της χώρας του. 

Κυριαρχία της Ρωσίας στον αέρα

Η πλήρης αδυναμία της τουρκικής αεροπορίας να προσφέρει υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις, εξαιτίας της απόλυτης κυριαρχίας των Ρώσων στον εναέριο χώρο της Συρίας, είναι το καθοριστικό στοιχείο που διαμορφώνει την εικόνα και τους συσχετισμούς στα πεδία των μαχών. Είναι κάτι που έχει παραδεχθεί, εξάλλου, και ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε τον… Αλλάχ για να βρεθεί μια λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Στην πράξη, πάντως, οι μοναδικοί που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση είναι οι Αμερικανοί, οι οποίοι όμως εμφανίζονται εντελώς απρόθυμοι να σταθούν ενεργά στο πλευρό του Τούρκου προέδρου, επιτρέποντας έτσι στη Μόσχα και τον Άσαντ να κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε ξανά αυτή την εβδομάδα, με την άρνησή τους να του προμηθεύσουν συστήματα Patriot, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν την «ασπίδα» για τα τουρκικά μαχητικά που θα επιχειρούσαν στη Συρία. 

Άσε τους S-400 και βλέπουμε

Το γιατί συμβαίνει αυτό αποτυπώνεται γλαφυρά στην δήλωση την οποία έκανε η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αμέσως μετά τα χθεσινά γεγονότα: Ελπίζουμε πως ό,τι συνέβη «θα δείξει στην Τουρκία ποιος είναι ο πραγματικός της σύμμαχος και ποιος όχι», είπε χωρίς περιστροφές ο Κέι Μπέιλι Χάτσινσον, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να ακυρώσει την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400, το οποίο έχει αποτελέσει πρακτικά τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Με απλά λόγια: Οι (ευρισκόμενοι σε προεκλογική περίοδο) Αμερικανοί – παρά τις φωνές που ήδη ακούγονται στην Ουάσινγκτον για αποφασιστική και δυναμική απάντηση στην Μόσχα – δεν είναι διατεθειμένοι να κουνήσουν ούτε το δαχτυλάκι τους για να βοηθήσουν τον Ερντογάν εάν αυτός δεν υποκύψει και δεν δηλώσει την απόλυτη υποταγή του. Κόβοντας παράλληλα τα πολλά πάρε-δώσε με τους Ρώσους – κυρίως, στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα.

Όσο αυτό δεν συμβαίνει (χωρίς να αποκλείεται να συμβεί σύντομα, ανατρέποντας ξανά τα δεδομένα και προκαλώντας άλλου είδους κινδύνους), ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορεί να κάθεται ήσυχος στον θρόνο του και να… βασανίζει τον ταλαίπωρο «σουλτάνο». Θα παίζει μαζί του όπως η γάτα με το ποντίκι και η Συρία θα αρχίζει να μοιάζει ολοένα περισσότερο με το Βιετνάμ της Τουρκίας.

Αναμφίβολα, ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να πάρει γρήγορα σημαντικές και στρατηγικής σημασίας αποφάσεις. Όταν το κάνει, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν και πάλι, προκαλώντας νέους κινδύνους. Μέχρι χθες το βράδυ, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι παρέμενε αναποφάσιστος – κάτι που φάνηκε και στην σπουδή της Άγκυρας να μην χρεώσει στους Ρώσους αλλά στον στρατό του Άσαντ το πλήγμα στις δυνάμεις της στην Ιντλίμπ, διαψεύδοντας τις αρχικές διαρροές και αναγκάζοντας μεγάλα ΜΜΕ (όπως οι New York Times) να ανεβάσουν διορθωτικά ρεπορτάζ.

Εκβιασμός στην Ευρώπη

Σε αυτό το φόντο πάντως και μέχρι να κάνει την τελική του επιλογή αναφορικά με τον σύμμαχο που προτιμά, δηλαδή τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία, ο Ερντογάν επιχειρεί να παίξει απεγνωσμένα τον τελευταίο του άσο, μπας και αλλάξει την καταστροφική ροή της παρτίδας. Δηλώνει ότι θα ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας για τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, κυρίως μέσω Ελλάδας, υλοποιώντας έτσι μια πάγια απειλή του. 

Ο στόχος του είναι προφανής: Να αναγκάσει τους Ευρωπαίους και δευτερευόντως το ΝΑΤΟ – κυρίως δηλαδή Γερμανούς, Γάλλους, αλλά και Ιταλούς – να πιέσουν τον Πούτιν να βάλει νερό στο κρασί του, είτε προσφέροντάς του ανταλλάγματα είτε απειλώντας τον με νέες οικονομικές κυρώσεις. Ελπίζει, προφανώς, ότι έτσι θα αντισταθμιστεί η απουσία των ΗΠΑ από το πλευρό του και θα βρει ένα ισχυρό σύμμαχο, έστω κι αν αυτός δεν διαθέτει τη δυνατότητα να στριμώξει τη Ρωσία στρατιωτικά. 

Και στη μέση η Ελλάδα

Το πιθανότερο είναι ότι θα πέσει έξω στους υπολογισμούς του. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να κάνουν κάποιες κινήσεις, ποτέ όμως δεν θα κηρύξουν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Ρωσία για τα μάτια του Ερντογάν, κυρίως εάν δεν έχουν μαζί τους τις ΗΠΑ.

Σίγουρα δε, θα φροντίσουν να οχυρωθούν ακόμη καλύτερα απέναντι στα νέα κύματα των απελπισμένων προσφύγων. Κι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση καλό νέο για την Ελλάδα, σε μια στιγμή που η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχει φτάσει ήδη σε οριακό σημείο. 

Γιώργος Παυλόπουλος

https://www.liberal.gr/world/pligomenos-sti-suria
-o-erntogan-apanta-me-to-oplo-ton-prosfugon/289121


28/2/2020