Δεν σας έριξαν ένα τεράστιο άι σιχτίρ;




  
Δεν σας έριξαν ένα τεράστιο άι σιχτίρ;

Δεν υπάρχει ντροπή! Ίχνος αιδούς! Βομβάρδισαν! Έκαψαν! Γκρέμισαν! Δολοφόνησαν όσους δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από τις σφαίρες τους. Ποιος ξέρει πού έριξαν εκείνους που δολοφόνησαν, σε ποια πηγάδια, σε ποια θάλασσα, σε ποιον ομαδικό τάφο. Και χάρισαν στα φίδια και στις σαρανταποδαρούσες για 46 χρόνια εκείνη την ωραία πόλη που μετέτρεψαν σε ερείπιο. Και τώρα πήγαν εκεί και κάνουν μιαν συνάντηση για «άνοιγμα του Βαρωσιού». Τι αναίδεια είναι αυτή, τι θράσος. Τραπέζι του κατακτητή. Τους σφυρίζουν ακόμα και τα φίδια. Τους κοιτάνε από ψηλά τα δέντρα που έσκισαν τις στέγες των βομβαρδισμένων σπιτιών. Σαν να τα ακούω να ρωτούν «ποιοι είστε εσείς, τι δουλειά έχετε εδώ;». Τι κάνετε σε αυτό το μέρος όπου συλλαμβάνεται ακόμα και όποιος βγάλει μια φωτογραφία; Έξω, στην περιοχή που δεν είναι κλειστή, υπάρχουν διαδηλωτές. Ανάμεσά τους βρίσκονται και πραγματικοί ιδιοκτήτες του Βαρωσιού. Νά μια Ελληνοκύπρια. Κρατάει ένα πλακάτ στο χέρι. «Αυτό είναι το σπίτι μου, αφήστε με να μπω μέσα», γράφει το πλακάτ.

Ιδού, είστε κατακτητές. Η πόλη αυτή, που μετατρέψατε σε ερείπιο, είναι το πιο θαυμαστό μνημείο της κατοχής σας. Δεν υπάρχει ντροπή! Ίχνος αιδούς! Δεν είναι δικό σας το σπίτι στο οποίο μαζευτήκατε. Δεν είναι δικό σας το χώμα στο οποίο πατάτε. Και το σπίτι και το χώμα ανήκει στους ανθρώπους που διώξατε με τις ξιφολόγχες και τις σφαίρες. Αν έχουν μαραθεί τα λουλούδια στους κήπους, εξαιτίας σας μαράθηκαν. Αν έχουν σκουριάσει τα κάγκελα. Αν έχουν μείνει χωρίς φροντίδα τα πάρκα. Αν έχουν χάσει τη λευκότητά τους τα πανιά στην οθόνη των σινεμά. Αν δεν αναβλύζουν πλέον τα σιντριβάνια. Είναι εξαιτίας σας. Αλλά μήπως σας απέμεινε τσίπα; Δεν ντρέπεστε ακόμα και να πείτε ότι «το Βαρώσι είναι και θα παραμείνει τουρκικό». Τι είπατε; Άνοιγμα για το Βαρώσι; Τι άλλο άνοιγμα μπορείτε να κάνετε εσείς εκτός από την προσάρτηση; Κοιτάξτε. «Το σπίτι μου είναι εκεί», σας λέει η γυναίκα. Όχι το δικό σας, το δικό της σπίτι. Εσείς μόνο κλέφτες είστε εκεί. Για χρόνια δεν χορτάσατε το πλιάτσικο. Τώρα ήρθε η σειρά του Βαρωσιού; Θα το μοιράσετε και αυτό δίδοντας πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας; Πες εσύ Μουσταφά. Μην σιωπάς επειδή δεν σε κάλεσαν. Μέχρι τώρα δεν τους είπες κατακτητές. Όμως, κοίτα είναι μια χαρά κατακτητές. Δεν χρειάστηκε καν να το πω εγώ. Το αποδεικνύουν οι ίδιοι ότι είναι κατακτητές. Ενώ εσύ λες «ήταν πολύ λανθασμένο από την άποψη του συγχρονισμού». Συγχρονισμός; Γιατί συγχρονισμός; Δηλαδή θα ήταν εντάξει αν πήγαιναν εκεί μιαν άλλη χρονική περίοδο και να έκαναν αυτή τη συγκέντρωση; Δεν θα μπορούσες να έλεγες ότι «το Βαρώσι πρέπει να δοθεί χωρίς όρους στους ιδιοκτήτες του υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών»; Με ποιο δίκαιο συνάδει να τίθεται ως όρος στους ιδιοκτήτες του Βαρωσιού να ζήσουν κάτω από τουρκική διοίκηση για να τους παραδοθεί η πόλη; Ένας Ελληνοκύπριος που θα πάρει πίσω το σπίτι του είναι αναγκασμένος να ζήσει υπό τουρκική διοίκηση; Είδαμε τι κάνατε στους Ελληνοκύπριους που δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα εδάφη τους το 1974. Μήπως δεν κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να τους διώξετε στον νότο; Και τώρα προσπαθείτε να πείσετε τους Βαρωσιώτες ότι θα τους συμπεριφερθείτε καλά; Όμως δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Ακόμα και αν υπάρξουν κάποιοι που θα επιστρέψουν, ξέρετε ότι οι περισσότεροι δεν θα επιστρέψουν. Άλλο είναι που ορέγεστε. Είναι η ακατάπαυστη όρεξη του πλιάτσικου. Ποιος ξέρει ίσως να χώρισαν σε οικόπεδα από τώρα τα μέρη που θα πάρουν τα ανδράποδα που συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση. Όπως τα χώρισαν το 1974. Πλιατσικολόγοι υψηλού επιπέδου. Πρώτα πήραν εκείνοι ό,τι ήταν να πάρουν. Αυτές οι παραλίες, αυτοί οι λόφοι με θέα τη θάλασσα, αυτά τα ολοκαίνουργια σπίτια που εγκαταλείφθηκαν προτού καν κατοικηθούν. Έγιναν μέρη για τους άπληστους πλιατσικολόγους!

Ίσως πάρα πολλοί να μην το αντιλαμβάνονται. Γιατί άνοιξε τώρα αυτή η όρεξη για το Βαρώσι; Από πού προέκυψε αυτό το άνοιγμα; Δεν είναι φανερό; Ο Ταγίπ Ερντογάν υφίσταται μια μεγάλη συντριβή στη Συρία. Όσο και αν αντιστέκεται, όσο στρατό και αν στείλει, δεν ωφελεί! Είναι αναγκασμένος να φύγει από τη Συρία. Οι Σύροι πολεμούν για τα εδάφη τους. Για την ελευθερία τους. Ο δε Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει την κατοχή. Μπαίνει μέσα με προσευχές και εμβατήρια κατάκτησης. Ο κατακτητής δεν μπορεί να μείνει πολύ στο μέρος που πάει. Αν τώρα πιάνεται από την Κύπρο, γι’ αυτό το κάνει. Αν έμεινε 46 χρόνια στην Κύπρο, να ευχαριστεί εμάς. Τους Τουρκοκύπριους. Αν δεν ήμασταν εμείς, μήπως θα μπορούσε να ήταν εδώ;

Ποια είναι η πιο σοβαρή πτυχή της συνάντησης στο Βαρώσι; Τη διοργάνωσε η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, λέει. Νομικοί που δεν βλέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία παραβιάζονται κατάφωρα στη δική τους χώρα. Σηκώνονται από την Τουρκία όπου καταπατείται το δίκαιο και ελέγχεται από έναν φασίστα δικτάτορα και έρχονται να μας παραδώσουν μαθήματα! Δεν γέλασαν μαζί σας τα κοράκια της Αμμοχώστου; Δεν σας έριξαν ένα τεράστιο άι σιχτίρ;




17/2/2020 



                 ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ                




  Προκαλούν οι Τούρκοι στην Αμμόχωστο 
- Στις Βρυξέλλες το θέμα από τον Αναστασιάδη.

Νέα τετελεσμένα επιθυμεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στην Αμμόχωστο προκειμένου να ενισχύσει την θέση της στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

Νέα τετελεσμένα επιθυμεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στην Αμμόχωστο προκειμένου να ενισχύσει την θέση της στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Γαλλία και Βρετανία στήριξαν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ το θέμα αναμένεται να θέσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Το πρόσφατο συνέδριο για τα Βαρώσια που πραγματοποιήθηκε εντός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου εντάσσεται στην πολύχρονη προσπάθεια της Τουρκίας να αναγνωριστούν τα Βαρώσια ως έδαφος των τουρκοκυπρίων, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί. Στο συνέδριο συμμετείχαν μάλιστα και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι αλλά και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν αναφέρουν ότι τα Βαρώσια πρέπει να μείνουν κλειστά.

Το θέμα αναμένεται να θέσει σε διμερείς επαφές με την ηγεσία της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της μετάβασής του για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 20 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διευθετήσει διμερείς επαφές κατά την επικείμενη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Επίσης, θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες της κυβέρνησης για την Αμμόχωστο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «oι διπλωματικές ενέργειες και επαφές συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ στα άλλα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Κυβέρνηση και έχουν ήδη αποφασιστεί, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά. Να είστε βέβαιοι ότι θα τα ανακοινώσουμε όταν θα πρέπει».

Σε άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος είπε ότι «πάντοτε κινούμαστε μέσα σε πλαίσια πολιτικά, διπλωματικά και νομικά. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά, και θα προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες στα πλαίσια που έχω αναφέρει».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που ακολούθησαν τις τουρκικές εξαγγελίες για την Αμμόχωστο, το καλοκαίρι του 2019, τόσο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο ΓΓ του ΟΗΕ και Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση δεν έμεινε αδρανής».

Τις προηγούμενες ημέρες η Λευκωσία προέβη σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), καθώς συνεργεία καθαριότητα του Δήμου Λευκωσίας παρενοχλήθηκαν από τουρκικό κατοχικό στρατό στο κτήριο Spitfire, στον χώρο της Πύλης Πάφου.

Κληθείς εξάλλου να πει κατά πόσο υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα σε σχέση με τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε στον χώρο του ‘Spitfire’, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «ναι, κάποια θετικά αποτελέσματα υπάρχουν.

«Δεν έχει τελειώσει το θέμα πλήρως, αλλά πιστεύουμε σε θετική κατάληξη σύντομα» κατέληξε.

Στήριξη από Βρετανία-Γαλλία

Τη στήριξη του Λονδίνου στα σχετικά με την Αμμόχωστο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθυμίζει εκπρόσωπος της Βρετανική Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία, λέγοντας παράλληλα ότι μια συνολική λύση θα αποτελούσε την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις και εξαγγελίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «στηρίζουμε πλήρως όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένων των Ψηφισμάτων 550 και 789. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πεπεισμένο ότι μια συνολική επίλυση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων».

Από την πλευρά της η Γαλλία αναμένει από τις πλευρές και τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

Σε ερώτηση για τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις και εξαγγελίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο υπενθυμίζει το περιεχόμενο της δήλωσης του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.

«Στις 9 Οκτωβρίου 2019 τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Το ψήφισμα 2506 (2020) επίσης επανέλαβε την θέση του ΣΑ για το καθεστώς των Βαρωσίων» ανέφερε Εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε «αναμένουμε από τα μέρη και τις σχετικές εμπλεκόμενες πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να εμπλακούν σε συζητήσεις που αποσκοπούν στην επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Πηγή: skai.gr

http://www.topontiki.gr/article/368553/
prokaloyn-oi-toyrkoi-stin-ammohosto-stis-vryxelles-thema-apo-ton-anastasiadi

1`7/2/2020