Πώς "βλέπουν" στρατηγικοί αναλυτές και επενδυτές την εξάπλωση του κοροναϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Κατρακύλα χωρίς φρένο στη Wall 
εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τον κοροναϊό. 
(2) Χτύπησε και το Χρηματιστήριο ο κοροναϊός, 
"βουτιά" 8,3% ο Γενικός Δείκτης, στο -11% οι τράπεζες.
(3) Μπορεί η Ιταλία να προλάβει μαζικό ξέσπασμα του κοροναϊού; 
ταλία, κοροναϊός και η ευρωπαϊκή απάντηση.
(4) Οδεύουμε προς τη μεγαλύτερη καραντίνα της ιστορίας;
(5) Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό. 


Πώς "βλέπουν" στρατηγικοί αναλυτές και επενδυτές 
την εξάπλωση του κοροναϊού. 

Η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων του κοροναϊού σε πολλές χώρες πέραν της Κίνας το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει προκαλέσει νέο κύμα ανησυχιών σχετικά με τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού και τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση 3,7% στις 11.12 π.μ. στο Λονδίνο, αφότου η κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα μια περιοχή 50.000 κατοίκων κοντά στο Μιλάνο και έλαβε περαιτέρω μέτρα σε συνέχεια της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα, τα οποία έχουν υπερβεί τα 200. Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε επίσης κατά 3,9% μετά την εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα και την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στο ύψιστο επίπεδο. Την ίδια ώρα, το Ιράν επιβεβαίωσε τον όγδοο θάνατο από τον κοροναϊό.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο οικονομικός αντίκτυπος της επιδημίας στην Κίνα, όπου εκατομμύρια επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της κατάρρευσης σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν αναλάβουν άμεσα δράση. Οι κινεζικές αρχές πάντως, μετά από σύσκεψη που είχαν την Παρασκευή, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού.

Δεν υπάρχει εναλλακτική στις μετοχές

"Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ο κοροναϊός λόγω των πολλών ανεπιθύμητων αναταράξεων που έχει προκαλέσει θα αντιστρέψει σε αρνητικό τον ρυθμό ανόδου της εταιρικής κερδοφορίας, γεγονός που δυνητικά θα τρομάξει τους επενδυτές, δεδομένου του ύψους των αποτιμήσεων των μετοχών”, ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Christian Mueller-Glissman, γενικός διευθυντής διαφοροποίησης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs Group Inc. "Οι χαμηλότερες αποδόσεις λογικά ενισχύουν την επιθυμία για απόκτηση ακόμη περισσότερο ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων -στρατηγική που είναι γνωστή ως "ΤΙΝΑ -  there is no alternative” (που σημαίνει ότι παρότι η αγορά μετοχών είναι υπερτιμημένη, δεν υπάρχει εναλλακτική επένδυση)- με αποτέλεσμα οι επενδυτές να οδηγούνται σε τοποθετήσεις στις μετοχικές αξίες. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές με διαχρονικό ρυθμό ανάπτυξης διαπραγματεύονται με ένα από τα υψηλότερα primia σε όρους αποτίμησης στην ιστορία. Το πρόβλημα είναι ότι την ίδια στιγμή ορισμένες από αυτές τις μετοχές είναι εκτεθειμένες στις διαταραχές που παρατηρούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες FAANG (σ.σ. Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google). Γεγονός που πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα θα οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας στις συγκεκριμένες μετοχές. Επομένως, δεν υπάρχει καμία μετοχή που να προσφέρει πραγματική ασφάλεια”, προσθέτει.

Ρηχή ανάκαμψη V

"Προς το παρόν είναι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς τις επιπτώσεις. Η συνεχής παροχή στοιχείων καταδεικνύουν περιορισμένη έως καθόλου αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας έως τώρα. Είναι επομένως ορατός ο κίνδυνος μια ανάκαμψη τύπου V της κινεζικής οικονομίας να αποδειχθεί ηπιότερη από αυτήν που προβλέπουν πολλοί αναλυτές”, αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής στρατηγικής της HSBC Plc, Max Kettner. "Σε αντίθεση με τις μετοχές, άλλα κυκλικά περιουσιακά στοιχεία όπως οι ισοτιμίες και τα εμπορεύματα έχουν αποτιμήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τους κινδύνους της ανάπτυξης. Επιπλέον, οι μετοχές έχουν υπεραποδόσει σημαντικά έναντι άλλων των τοποθετήσεων υψηλής απόδοσης το τελευταίο διάστημα. Ως εκ τούτου προτιμούμε τις τοποθετήσεις υψηλής απόδοσης από τις μετοχές. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων των αναδυόμενων αγορών, ενώ παραμένουμε ‘overweight’ για τον χρυσό και τα κρατικά ομόλογα”, σημειώνει.

Επιστροφή στην κανονικότητα έως τον Ιούλιο

"Βραχυπρόθεσμα ο πανικός θα ενισχύσει τους κινδύνους, αλλά ο πανικός είναι απαραίτητος για την αύξηση τον προσπαθειών περιορισμού. Οι αγορές φαίνεται να το αναγνωρίζουν αυτό”, σημειώνει ο Dennis DeBusschere του Evercore ISI. "Οι αναλυτές της EISI ρώτησαν τους επενδυτές για τον αντίκτυπο της επιδημίας, με τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων να απαντούν αφενός ότι οι κίνδυνοι έχουν υποτιμηθεί και αφετέρου ότι αναμένουν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να υποχωρήσουν κατά 25 μονάδες φάσης (περίπου στο 1,3%). Το 80% των επενδυτών εκτιμούν ωστόσο ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα επανέλθουν σε καθεστώς κανονικότητας έως τον Ιούλιο". (Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου).

Δύσκολο να προσδιοριστεί ο "πάτος του βαρελιού”

"Με τα κρούσματα του COVI-19 να βαίνουν αυξανόμενα, είναι δύσκολο να πει κανείς πότε η παραγωγική δραστηριότητα θα φτάσει στο ναδίρ, γεγονός που ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο για παρατεταμένη εξασθένιση”, αναφέρει ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη. "Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε αύξηση της ζήτησης για ασφαλή-καταφύγια", προσθέτει.

Το ράλι του χρυσού

"Τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού, με τις αποδόσεις των τιμαριθμοποιημένων κρατικών ομολόγων -που ήταν ήδη αρκετά χαμηλά, μόλις 6,5 μονάδες βάσης πάνω από το μηδέν στις 17 Ιανουαρίου- να έχουν υποχωρήσει πλέον σε αρνητικό έδαφος, ήτοι στις 15 και πλέον μονάδες βάσης κάτω από το μηδέν”, σημειώνει ο John Velis, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων και μακροοικονομικών στοιχείων της BNY Mellon. "Δεδομένου ότι ο χρυσός τείνει να διαπραγματεύεται σε αντίθετη πορεία από αυτήν των πραγματικών επιτοκίων, το ράλι του χρυσού πιθανότατα τα συνεχιστεί, τουλάχιστον όσο οι αποδόσεις παραμένουν υπό πίεση”.

Εντείνεται το "κυνήγι” αποδόσεων

"Έχουμε τεθεί υπέρ μιας πιο ισορροπημένης θέσης μεταξύ ομολόγων και μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς τις επιπτώσεις της επιδημίας. Φαίνεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα μειώνεται, με τον ημερήσιο αριθμό των αναρρωθέντων να ξεπερνά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν σε περισσότερους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις δουλειές τους ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στον ρυθμό παραγωγής”, αναφέρει ο Tai Hui, επικεφαλής στρατηγικής αγορών για την Ασία της JPMorgan Asset Management. "Η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων καταδεικνύει επίσης ότι το κυνήγι των επενδυτών για αποδόσεις θα συνεχιστεί με έντονους ρυθμούς. Αυτό υποστηρίζει τη θετική εκτίμησή μας για τα assets σταθερού εισοδήματος των αναδυόμενων αγορών και για τα εταιρικά χρέη των ανεπτυγμένων αγορών”, προσθέτει.

Αύξηση της αποστροφή κινδύνου

"Η αποστροφή κινδύνου είναι πιθανό να ενταθεί βραχυπρόθεσμα, λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στην Κορέα, την Ιταλία και αλλού", σημειώνει ο Mitul Kotecha, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities της Σιγκαπούρης. "Οι αγορές εστιάζουν όλο και περισσότερο στον κίνδυνο μακροπρόθεσμης οικονομικής ζημίας από ό,τι προηγουμένως. Οι αλυσίδες εφοδιασμού καθίστανται όλο και πιο ευάλωτες, ενώ οι κλάδοι των υπηρεσιών και του τουρισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα σε πολλές χώρες”, προσθέτει.

Η αδυναμία της Κίνας

"Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα προσπαθούν να επανεκκινήσουν την οικονομία, αλλά θεωρούμε ότι η αδυναμία της κινεζικής οικονομίας πιθανότατα θα επιδεινωθεί στο τέταρτο τρίμηνο”, επισημαίνει ο Win Thin, επικεφαλής παγκόσμιας νομισματικής στρατηγικής στην Brown Brothers Harriman στην Κίνα. "Έχουν ήδη ληφθεί μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο δεν είναι αρκετά ώστε να αντισταθμιστούν πλήρως οι αυξανόμενες επιπτώσεις του κοροναϊού”, σημειώνει.

Δυσανάλογη ενίσχυση του δολαρίου

"Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου πιθανότατα θα είναι δυσανάλογη”, σημειώνει η επικεφαλής οικονομολόγος της Ασίας-Ειρηνικού του τμήματος διεθνών αγορών της Citigroup, Johanna Chua. "Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό κεφαλαιακό κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο και τις δεσμεύσεις των αρχών για παροχή περαιτέρω υποστήριξης, οι υψηλές αποδόσεις των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών (ινδική ρουπία, φιλιππινέζικο πέσο) ενδεχομένως να μην πληγούν τόσο και είναι πιθανό να υπεραποδόσουν έναντι των χαμηλών αποδόσεων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών της Ασίας, καθώς το δολάριο Σιγκαπούρης, το ταϊλανδέζικο μπατ, το κορατικό γουόν κ.ά. έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική δραστηριότητα”, προσθέτει.

Βασικός κίνδυνος

"Θεωρούμε (τον κοροναϊό) βασικό κίνδυνο. Στο βασικό μας σενάριο, ο κοροναϊός συνεχίζει να επιφέρει καθυστέρηση στη ζήτηση αλλά όχι ύφεση”, σημειώνει ο Steve Chiavarone, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Federated Investors.


24/2/2020


        ΣXETIKA KEIMENA          



1.
Κατρακύλα χωρίς φρένο στη Wall 
εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τον κοροναϊό. 

Κοντά στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει 1.031 μονάδες εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η επιδημία του κοροναϊού παίρνει μορφή πανδημίας.

Στα χαμηλά της ημέρας ο βιομηχανικός δείκτης βρέθηκε να κατρακυλά 1.080 μονάδες.

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού σε Ιταλία, Νότια Κορέα και Ιράν και η εμφάνιση νέων περιστατικών σε πολλές άλλες χώρες διαμόρφωσαν σήμερα κλίμα έντονης ανησυχίας για τον κίνδυνο μιας πανδημίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην πορείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Σεούλ έχει αυξήσει τα επίπεδα συναγερμού για τον ιό στο ανώτατο επίπεδο, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 750 - καθιστώντας τη Νότια Κορέα τη δεύτερη πιο επηρεασμένη χώρα του κόσμου μετά την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα στην Ιταλία, με επίκεντρο τον βορρά της χώρας, έχουν ξεπεράσει τα 200, ενώ επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η εξάπλωση της επιδημίας στην Ευρώπη θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην ήδη αποδυναμωμένη ευρωπαϊκή οικονομία. Την ίδια στιγμή προειδοποιούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τα επιτόκια της ήδη σε ιστορικά χαμηλά, δεν έχει την αναγκαία "δύναμη πυρός" για να στηρίξει μόνη της τους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουν ότι οι χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να δρομολογήσουν γενναία πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομίας.

Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της μέχρι τον Ιούλιο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, παρά τις πρόσφατες παρεμβάσεις κορυφαίων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που κρατούν χαμηλούς τόνους. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Richard Clarida δήλωσε ότι η Fed συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την επιδημία του κοροναϊού, προσθέτοντας πάντως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακύλησε 1.031,61 μονάδες (-3,56%) και έκλεισε στις 27.960,80 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε βουτιά 355,31 μονάδων (-3,71%) διολισθαίνοντας στις 9.221,28 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 111,86 μονάδες (-3,35%) στις 3.225,89 μονάδες.

Σημειώνεται ότι με τις απώλειες που κατέγραψαν σήμερα ο Dow και ο ευρύτερος S&P 500 έχασαν το σύνολο των κερδών τους για το έτος.  

Και οι 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν οι UnitedHealth Group (-7,84%), American Express (-4,97%) και Cisco Systems (-4,96%).

Οι αποδόσεις των ομολόγων, στο μεταξύ, διολισθαίνουν κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Ειδικότερα, η απόδοση στο 10ετές υποχωρεί 7 μονάδες βάσης στο 1,397%, που αποτελεί το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2016, προσεγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό του 1,32%.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο των πιέσεων: Οι μετοχές της American Airlines Group κατρακύλησαν 8,5%, η Delta Air Lines έχασε 6,3%, ενώ ο τίτλος της United Airlines Holdings υποχώρησε 3,3%.  Ο δείκτης Dow Jones Transportation Average σημείωσε βουτιά 3,7%.

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε και ο κλάδος των κρουαζιερόπλοιων: Οι μετοχές της Norwegian Cruise Line Holdings έχασαν 9,35%, ενώ οι Carnival και Royal Caribbean Cruises υποχώρησαν 9,4% και 8,95% αντίστοιχα.

Μεγάλες απώλειες σημείωσε και ο κλάδος της ενέργειας με τον δείκτη S&P 500 Energy να χάνει 4,7% με φόντο την κατρακύλα των τιμών του αργού σήμερα. 

Από τον χώρο της τεχνολογίας, η Apple έχασε 4,75% στον απόηχο της προειδοποήσης της εταιρείας ότι δεν θα πετύχει τους στόχους της για το α'  τρίμηνο λόγω των διαταραχών που έχει προκαλέσει η επιδημία στην Ασία.  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι ο COVID-19 δεν αποτελεί ακόμα πανδημία, κάνοντας λόγο για "επιδημίες σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου".

https://www.capital.gr/agores/3413083/katrakula-xoris-freno
-sti-wall-en-meso-pagkosmias-anisuxias-gia-ton-koronaio


24/2/2020


2.
Χτύπησε και το Χρηματιστήριο ο κοροναϊός, 
"βουτιά" 8,3% ο Γενικός Δείκτης, στο -11% οι τράπεζες.

Κατέρρευσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό το βάρος της αβεβαιότητας και του παγκόσμιου risk off που προκαλεί η εξάπλωση του κοροναϊού επί ευρωπαϊκού εδάφους, κλείνοντας τελικά με τις μεγαλύτερες απώλειες που έχουν καταγραφεί από την εποχή της επιβολής των capital controls τον Αύγουστο του 2015 και φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 μηνών (14/8).

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,36% στις 818,35 μονάδες (-75 μονάδες), ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 809,78 μονάδων (-9,32%) και 885,42 μονάδων (-0,85%). Ο τζίρος ανήλθε στα 182,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 86,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια.

Χτύπησε και το Χρηματιστήριο ο κοροναϊός, "βουτιά" 8,3% ο Γενικός Δείκτης, στο -11% οι τράπεζες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 7,43%, στις 2.073,73 μονάδες, ενώ στο -10,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.110,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,97% στις 681,98 μονάδες.

Μπορεί σήμερα να έγινε γνωστό ότι το fund Lansdowne προχώρησε σε μείωση της ανοιχτής του θέσης στη ΔΕΗ, στο 1,60%, από 1,61% προηγουμένως, ακολουθώντας έστω και επιφυλακτικά τη στρατηγική του Oceanwood, το οποίο πρόσφατα μείωσε σημαντικά τις ανοιχτές του θέσεις σε Εθνική και Eurobank, αλλά η ραγδαία πτώση δεν επέτρεψε να βγουν άμυνες στην ελληνική αγορά, η οποία είδε μάλιστα την πλειονότητα των margins να κλείνουν άρον άρον.

Και όλα αυτά όταν το βλέμμα των επενδυτών ήταν σχεδόν αποκλειστικά στραμμένο στην πορεία της επιδημίας του κοροναϊού, καθώς τα κρούσματα στην Ιταλία έχουν φέρει τις αγορές αντιμέτωπες με τους μεγάλους φόβους για τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους. Οι αλυσίδες εφοδιασμού καθίστανται όλο και πιο ευάλωτες, ενώ οι κλάδοι των υπηρεσιών και του τουρισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα σε πολλές χώρες, και δη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία βρίσκεται στα όρια της ανάπτυξης.

Με δεδομένα τα μικρά περιθώρια της νομισματικής πολιτικής και της απροθυμίας των κυβερνητικών αρχών να παρέμβουν για την στήριξη της οικονομίας, οι αγορές εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα αποφύγει τελικά την ύφεση. Αυτό άλλωστε αποτυπώνουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς στην Ιταλία έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα εκτός Ασίας. Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με απώλειες που φτάνουν το 4%, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση στη Wall Street.

Εξαιρετικά ανήσυχος εμφανίστηκε ο Ευ. Χαράτσης, διευθύνων σύμβουλος της Beta Securities, ο οποίος, μιλώντας στο Capital.gr, χαρακτήρισε την εικόνα της σημερινής αγοράς ως τον απόλυτο πανικό. "Και όταν υπάρχει πανικός, δεν υπάρχει λογική", ανέφερε, τονίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί η επίδραση των μέτρων στην πραγματική οικονομία. 

Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η εξάπλωση του κοροναϊού περιορίζεται στην Ασία, τα κρούσματα στην Ιταλία επανέφεραν τους φόβους για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Και το ΧΑ, σαν μια μικρή και ρηχή αγορά, με αδύναμο τον τραπεζικό της τομέα, αντέδρασε υπερβολικά, ανέφερε ο Χαράτσης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα, χωρίς να έχει κανένα κρούσμα σημείωσε απώλειες που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Σε ερώτηση σχετικά με τις αντοχές και τις άμυνες της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ο κ. Χαράτσης συνέδεσε την επιστροφή στην ομαλότητα με τον έλεγχο των κρουσμάτων και της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Υπερβολική χαρακτήρισε την αντίδραση της αγοράς σήμερα και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο οποίος μιλώντας στο Capital.gr, τόνισε ότι σήμερα ήταν μια καλή αφορμή να βγουν οι πωλητές. Μάλιστα, επισήμανε ότι σήμερα "χτύπησαν" αρκετά margins.

Παράλληλα, από το sell off των ευρωπαϊκών assets δεν έχουν ξεφύγει και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η έντονη συσχέτιση που είχαν στο παρελθόν τα ελληνικά με τα ιταλικά ομόλογα, επέστρεψε σήμερα, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων της γειτονικής χώρας να εκτοξεύονται στο 0,98%, ενώ στο 1,023% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί όμως, ότι το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει οι τιμές των ελληνικών τίτλων το τελευταίο διάστημα με τις αποδόσεις να βυθίζονται κατά 60% περίπου το τελευταίο επτάμηνο, οδηγεί πολλούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις των κερδών τους ενόψει και της αβεβαιότητας που πλέον υπάρχει γύρω από την εξέλιξη του ιού.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες 14,83% και 14,52% αντίστοιχα, με την ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί με το δικό της -13,56%. Άνω του 12% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ και Eurobank, άνω του 11% σε Aegean και Λάμδα, ενώ η Jumbo έκλεισε με πτώση 10,09%. Ήταν η πρώτη φορά, από την εποχή των capital controls που 9 μετοχές του FTSE 25 κλείνουν με διψήφια ποσοστά πτώσης.

Πάντως, και η πτώση σε Titan, Alpha Bank, ΟΛΠ, Εθνική και Μυτιληναίο ξεπέρασε το 9%, όπως και εκείνη των ΑΔΜΗΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακής που ξεπέρασε το 9%. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο -7,13%, ο Φουρλής στο -6,98%, η ΕΧΑΕ στο -5,43%, ενώ άνω του -4% έκλεισαν οι Σαράντης, Motor Oil και ΟΤΕ. Η Coca Cola υποχώρησε κατά 2,60%.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

https://www.capital.gr/agores/3413007/xtupise-kai-to-xrimatistirio-o-koronaios-boutia-8-3-o-genikos-deiktis-sto-11-oi-trapezes


24/2/2020


τα κρούσματα στην Ιταλία 


 3.
Μπορεί η Ιταλία να προλάβει μαζικό ξέσπασμα του κοροναϊού; 

Ιταλία, κοροναϊός και η ευρωπαϊκή απάντηση:

 Εάν κοιτούσε κανείς έναν πίνακα με τον αριθμό επιβεβαιωμένων λοιμώξεων εξαιτίας  του κοροναϊού ανά χώρα, θα νόμιζε ότι η Ιταλία βρίσκεται στην Ασία.

Η νοτιοευρωπαϊκή χώρα είχε καταγράψει τη Δευτέρα το πρωί περισσότερα από 140 κρούσματα, τρίτο μεγαλύτερο αριθμό στον κόσμο μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ είχαν λιγότερα. Άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν ένα μικρό μόνον κλάσμα του αριθμού των κρουσμάτων της Ιταλίας.

Η "έκρηξη" έγινε εμφανής το σαββατοκύριακο, όταν τα κρούσματα στην Ιταλία πολλαπλασιάστηκαν απότομα από λίγους ανθρώπους σε δεκάδες - με τις βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο να έχουν πληγεί περισσότερο. Η κυβέρνηση έχει λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση: αποκλεισμός 50.000 ατόμων στις περιοχές όπου η επιδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Κλείσιμο σχολείων και άλλων δημόσιων χώρων σε όλο τον βορρά. Πρόωρο τέλος για το καρναβάλι της Βενετίας. Αναβολή, τέλος, σειράς αγώνων του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Serie A. Δεν είναι όμως διόλου βέβαιο ότι αυτά τα δρακόντεια μέτρα θα πετύχουν τελικά τον σκοπό τους.

Μια τρομακτική πτυχή του ξεσπάσματος αυτού είναι ότι κανείς δεν είναι σίγουρος από πού προήλθε. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ιταλία - ένας 38χρονος από τη νότια Λομβαρδία - δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα. Ένας φίλος τον οποίο ο τελευταίος είχε γνωρίσει πρόσφατα και ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από την Κίνα, αποδείχθηκε αρνητικός στο τεστ για τον Covid-19. Ορισμένοι Ιταλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός πιθανόν να έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ήδη από τον Ιανουάριο και φοβούνται ότι πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί η προέλευσή του.

Πολιτικό ζήτημα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte παραδέχτηκε ότι το υπουργικό συμβούλιό του εξεπλάγη από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να εξηγήσει τι έχει συμβεί. Ο Matteo Salvini, ο δεξιός ηγέτης της αντιπολίτευσης, ζητεί την παραίτηση Conte.

Η Ιταλία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ήδη πριν από την έκρηξη της επιδημίας, για παράδειγμα απαγορεύοντας τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα. Ο Walter Ricciardi, μέλος του ΔΣ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), φοβάται ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό, καθώς ώθησε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τεθλασμένες και λιγότερο εύκολα εντοπίσιμες διαδρομές από και προς την ασιατική χώρα. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ιταλία θα έπρεπε να είχε αναγκάσει όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα από την Κίνα να περάσουν λίγο χρόνο σε καραντίνα. Είναι όμως πλέον αδύνατο να μάθουμε εάν αυτό θα είχε σταματήσει την εξάπλωση.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους τελευταίους αποκλεισμούς περιοχών. Μια ανησυχητική πτυχή της φύσης του κοροναϊού είναι ότι φαίνεται να υπάρχουν φορείς του οι οποίοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα πνευμονίας. Για να είμαστε δίκαιοι, η Ρώμη δεν μπορεί πια παρά να προσπαθήσει να βρει τρόπους - σκληρούς ή μη - προκειμένου να περιορίσει τον ιό, ο οποίος  έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.500 ανθρώπους παγκοσμίως, τέσσερις εξ αυτών στην Ιταλία (σ.μ. έως το πρωί της Δευτέρας). Ένα λιγότερο αυστηρό καθεστώς θα σήμαινε πιθανόν ακόμη πιο σκληρά μέτρα αργότερα.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας και οι ομόλογές της στην Ευρώπη θα βρεθούν ενώπιον ακόμη πιο περίπλοκων διλημμάτων στο εγγύς μέλλον. Το πιο σοβαρό ξέσπασμα έχει συμβεί νότια του Μιλάνου, όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας έχει κλείσει μερικές από τις πιο γνωστές τοποθεσίες της - το Duomo και την La Scala - καθώς και πολλούς άλλους δημόσιους χώρους, ωστόσο ήδη εκφράζονται φόβοι ότι ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη ευρύτεροι περιορισμοί. Φαντάζει όλο και πιο πιθανό ο ιός να εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η οικονομική ζημία από αυτές τις εξελίξεις θα είναι σημαντική. Στην Ιταλία, το ξέσπασμα έχει εμφανιστεί σε περιφέρειες - βιομηχανικά  κέντρα όπως η Λομβαρδία, το Βένετο και η Εμίλια-Ρομάνια. Θα υπάρξουν σοβαρές διαταραχές στην προσφορά και τη ζήτηση, καθώς οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι και ταξιδεύουν λιγότερο. Ο τουρισμός θα υποφέρει. Ο Ignazio Visco, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, ανέφερε στο Bloomberg News ότι ο αντίκτυπος του νέου κοροναϊού στην ιταλική οικονομία μπορεί να φθάσει έως και το 0,25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ζήτησε επίσης συντονισμένη δημοσιονομική και νομισματική απάντηση από διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης, εάν το χτύπημα από τον ιό δεν αποδειχθεί προσωρινό.

Η Ιταλία δεν είναι καλά πλασαρισμένη ώστε να αντέξει τον αντίκτυπο της επιδημίας. Το τεράστιο δημόσιο χρέος της, το οποίο ανήλθε σε περίπου 135% του ΑΕΠ το 2018, καθιστά πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες σε μια περίοδο ύφεσης. Το αναπόφευκτο κόστος διαχείρισης της επιδημίας θα θέσει τα δημόσια οικονομικά υπό περαιτέρω πίεση. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας σημείωνε άνοδο τη Δευτέρα το πρωί, ενώ οι μετοχές "βυθίζονταν".

Τι μπορούν να κάνουν ΕΚΤ και Γερμανία

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια σχετικής αισιοδοξίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βοηθά ήδη όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ μέσω της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων. Η ΕΚΤ εμφανίζεται έως τώρα ιδιαίτερα "χαλαρή" σχετικά με τις επιπτώσεις του κοροναϊού, ωστόσο αυτή η στάση μπορεί να αλλάξει τάχιστα. Θα μπορούσε να συμβάλει στην συγκράτηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για τις κυβερνήσεις. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας εξακολουθεί να είναι μόλις λίγο κάτω από το 1%, οπότε υπάρχει περιθώριο για τη Ρώμη να χαλαρώσει ελαφρά τη δημοσιονομική της πολιτική - εφόσον τα χρήματα δαπανώνται με σύνεση.

Η υπόλοιπη Ευρώπη οφείλει να παίξει κι εκείνη τον δικό της ρόλο. Η γερμανική και άλλες κυβερνήσεις εμφανίζονται έως τώρα απρόθυμες να επενδύσουν περισσότερο, παρά την απότομη επιβράδυνση της οικονομίας. Ωστόσο, η επιδημία του κοροναϊού θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον κλάδο της μεταποίησης. Υπάρχουν σημαντικοί δεσμοί μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού με τη βόρεια Ιταλία, ακριβώς όπως υπάρχουν και με την Κίνα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το Βερολίνο να συνεχίσει να παραμένει αδόνητο.

Ο Jean Monnet, μια από τις ιδρυτικές φιγούρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει διατυπώσει τη συχνά μνημονευόμενη θέση ότι "η Ευρώπη σφυρηλατείται μέσα στις κρίσεις". Το ξέσπασμα του Covid-19 ενδεχομένως να αποτελέσει ένα τεστ γι’ αυτή τη θεωρία.

Του Ferdinando Giugliano

https://www.capital.gr/bloomberg-view/3412975/
mporei-i-italia-na-prolabei-maziko-xespasma-tou-koronaiou


24/2/2020


4.
Οδεύουμε προς τη μεγαλύτερη καραντίνα της ιστορίας;

Εξαρχής και κατόπιν μελέτης  η στήλη είχε υιοθετήσει την άποψη ότι τα μοντέλα που βασίζονται στον SARS ήταν πλήρως ακατάλληλα για τον υπολογισμό των οικονομικών επιπτώσεων της τρέχουσας επιδημίας.
Η χαμηλή θνησιμότητα ήταν η αιτία του αρχικού εφησυχασμού των αγορών, αλλά ο εξαιρετικά εύκολος τρόπος μετάδοσης, ενώ ο ασθενής είναι ακόμα ασυμπτωματικός  και ο μεγάλος χρόνος επώασης είναι δύο στοιχεία που αποτελούν βασική ειδοποιό διαφορά από τον SARS. Για το λόγο αυτό  απαιτούν απομόνωση των φορέων και αναστολή δραστηριοτήτων, με σφραγισμένα τα  διεθνή σύνορα και σπασμένες αλυσίδες εφοδιασμού ανά τον κόσμο.

Ωστόσο, οι αναλυτές μέχρι πρότινος ισχυρίζονταν ότι χάρη στα δρακόντεια μέτρα της Κίνας, ο COV-2019  θα μείωνε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας από 5,9%, μόλις στο 5,7% και η παγκόσμια ανάπτυξη ουσιαστικά θα επηρεαζόταν κατά ένα πολύ μικρό βαθμό.

Πολλοί μάλιστα πρότειναν ότι σε μια διόρθωση των αγορών, καλό θα ήταν οι επενδυτές να εκμεταλλευτούν την πτώση, έναντι να εκμεταλλευτούν την ανάκαμψη τύπου V, όπως είχε γίνει και στο SARS.

Βέβαια ουδείς δεν προσδιόρισε το ποσοστό διόρθωσης που πρέπει να ενεργοποιήσει τους επενδυτές έναντι να  ποντάρουν στην ανάκαμψη- ελατήριο.

Το αποκορύφωμα δε ήταν ότι μόλις πριν μια εβδομάδα πολλές από τις ευρωπαϊκές αγορές έδωσαν νέα υψηλά, με πρωταγωνιστή μάλιστα τον γερμανικό δείκτη Dax, τη στιγμή που η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος σε όλο του το μεγαλείο!

Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε διαφορετικά , με τις διεθνείς αγορές να αντιδρούν με έντονη κάθοδο στην αρχή της εξάπλωσης της επιδημίας στις δυτικές χώρες.

Η στήλη έχει δεχτεί άπειρα mails για τις πρώτες τεχνικές στηρίξεις τόσο του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και των ευρωπαϊκών αγορών.

Όμως τι νόημα έχει να γράψει κανείς για τεχνικές στηρίξεις για παράδειγμα στη ζώνη 779-790 για το ελληνικό χρηματιστήριο, όταν οι ρευστοποίησεις πυροδοτούνται από συστημική πηγή;

Σε 5 εως 10 ημέρες θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη.

Την ακριβή έκταση της προσβολής δεν θα μπορέσουμε να την υπολογίσουμε  πριν τους δύο τουλάχιστον μήνες.

Όσον αφορά τις  επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 5 εως 6 μήνες για μια ολοκληρωμένη άποψη, αν και κάποιοι αναλυτές μεγάλων «σπιτιών» φαίνονται πολύ νωρίς, πολύ κατηγορηματικοί στις προβλέψεις τους.

Αν προσθέσουμε το γεγονός  ότι με εξαίρεση αγορές όπως η ελληνική, πολλές από τις διεθνείς αγορές κινούνται σε ιστορικά υψηλά, κατανοούμε ότι το βάρος μιας αρνητικής ειδησιογραφίας τις επόμενες ημέρες, θα δράσει πολλαπλασιαστικά.

Υπάρχουν και καλά  νέα

Και ενώ ο αριθμός των νέων μολύνσεων εκτός Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται, ο ημερήσιος ρυθμός αύξησης στην Κίνα φαίνεται να έχει συρρικνωθεί - εάν οι αριθμοί είναι αξιόπιστοι- δημιουργώντας μια κάποια αισιοδοξία. 

Επιπλέον, υπήρξαν δημοσιεύματα χτες, ότι  ο Κινέζος πρέσβης στη Μόσχα δήλωσε ότι η χώρα του έχει παρασκευάσει εμβόλιο κατά του κοροναϊού, το οποίο ναι μεν έχει  ήδη δείξει την αποτελεσματικότητα του, ωστόσο απαιτούνται πρόσθετες δοκιμές. 

Πιο συγκεκριμμένα ο  Τζαν Χανχουέι δήλωσε: «Οι επιστήμονες μας ήδη έχουν δώσει την τρισδιάστατη περιγραφή του κοροναϊού, η οποία συνιστά μια πολύ καλή βάση για την επεξεργασία του εμβολίου. Στην Κίνα ήδη έχουν παρασκευάσει εμβόλιο το οποίο επιδεικνύει ανοσία. Όμως, αυτά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, απαιτείται ακόμη χρόνος για περαιτέρω πειράματα και περαιτέρω επεξεργασία του εμβολίου»


Ο Κινέζος πρέσβης δήλωσε επίσης ότι η κινεζική ιατρική και τα κινεζικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κορονoïού είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 85% , ενώ σε μερικές περιοχές η αποτελεσματικότητα ξεπερνά το 90%.

Όπως και να έχει,  αυτή η εβδομάδα και η επόμενη  είναι ίσως οι πιο κρίσιμες όσον αφορά την εξάπλωση του ιού, τόσο για τις εξελίξεις στην Κίνα, όσο και όσον αφορά την ανταπόκριση των ευρωπαϊκών χωρών στο να επιβάλλουν ένα αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο.

Οι προεκτάσεις

Ένα εξαιρετικό άρθρο στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα αναπτύσσει τις πιθανότητες για  πιθανές αλλαγές εφεξής στις μετακινήσεις, είτε για τουριστικούς λόγους, είτε για επαγγελματικούς, ακόμα και μετά την λήξη της επιδημίας.

Για παράδειγμα, τα στελέχη των εταιρειών θα είναι λιγότερο πρόθυμα να συνεργαστούν με χώρες, οι οποίες λειτουργούν  ως ο επωαστήρας θανατηφόρων ιών στον κόσμο.

"Η ταχεία συγκράτηση και η κλιμάκωση της μόλυνσης είναι αμφότερες οι πιθανότητες και θα οδηγήσουν σε πολύ διαφορετικές προβλέψεις ανάπτυξης αλλά και συμπεριφορών", αναφέρει το Bloomberg Economics.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η ιική επιδημία βλάπτει ήδη τις επιχειρήσεις.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει τις πτήσεις εντός και εκτός της χώρας.
Πρώτη η  Hyundai Motor δήλωσε ότι αναστέλλει τις γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια αυτοκινήτων της στη Νότια Κορέα λόγω της έλλειψης εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα. 

Η Apple, η οποία κερδίζει περίπου το ένα τέταρτο των λειτουργικών εσόδων της στην Κίνα, έκλεισε επίσης  όλα τα γραφεία και τα καταστήματα της.

Η Levi Strauss & Co. έκλεισε και αυτή  ένα μεγάλο κατάστημα στο Wuhan που άνοιξε μόλις τέσσερις μήνες πριν.
Και αυτά είναι μόνο κάποια από τα ηχηρά ονόματα,  ενώ ο κατάλογος συνεχώς αυξάνεται.

Το θέμα είναι:

Για πόσο καιρό η μεταποίηση στην Κίνα θα υπολειτουργεί.

Ποιές θα είναι οι εξελίξεις στον υπόλοιπο αναδυόμενο κόσμο, στον οποίο έχει μετακομίσει ήδη ένα μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ειδικά όσον αφορά τις Φιλιππίνες, την Καμπότζη και την Ινδονησία, θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει ένα «ιδιαίτερο» άγχος, όχι μόνο λόγω των στενών δεσμών που έχουν και οι τρεις χώρες με την Κίνα, αλλά και λόγω της  έλλειψης περίπλοκων τεχνολογιών και διαδικασιών ανίχνευσης του ιού.

Επιπλέον, υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα:

Όρισμένοι ηγέτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο φαίνονται υπερβολικά «χαλαροί», όσον αφορά την νέα επιδημία.

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν για παράδειγμα  δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Ιανουαρίου ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου γιατί δημιουργούν ένα κλίμα φόβου!!!

Τέτοιες δηλώσεις μας κάνουν να φοβόμαστε ότι ο νέος κορονοϊός θα μπορούσε τελικά να είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εκτός Κίνας,  παρά εντός.

***
ποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες

Μαίρη Βενέτη

https://www.liberal.gr/market/
odeuoume-pros-ti-megaluteri-karantina-tis-istorias/288495


  25 Φεβρουαρίου 2020 



5.
Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό. 

Ο νέος κοροναϊός, με την επιστημονική ονομασία COVID-19, που ξεκίνησε από την κινεζική Ουχάν στα τέλη του 2019, είναι πιθανό να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία. Στις 19 Φεβρουαρίου 2020, πάνω από 75.600 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νόσησαν, 2.122 άνθρωποι κυρίως στην Κίνα πέθαναν. Φαρμακευτικές και εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως οι Moderna και Johnson & Johnson λένε ότι προσπαθούν εντατικά να βρουν το εμβόλιο, αλλά η ανακάλυψή του δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο του COVID-19.

Πότε θα είναι διαθέσιμο ευρέως το εμβόλιο

Το πιθανότερο σενάριο είναι σε έναν χρόνο. Όπως δήλωσε ο Anthony Fauci, διευθυντής του αμερικανικού ινστιτούτου για αλλεργίες και μεταδιδόμενες ασθένειες, εάν η έρευνα προχωρήσει χωρίς προβλήματα, οι κλινικές δομικές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε τρεις μήνες. Πρόκειται για την πρώτη φάση των δοκιμών, προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια του εμβολίου και οι παρενέργειές του. Για να διατεθεί όμως στο ευρύ κοινό, θα πρέπει να περάσει από την τρίτη φάση και να λάβει την έγκριση του FDA.

Γιατί καθυστερεί τόσο η παραγωγή ενός εμβολίου

Η συνήθης διαδικασία παραγωγής εμβολίου διαρκεί κατά μέσο όρο 10 με 15 χρόνια, επειδή οι ερευνητές θέλουν να δημιουργήσουν μια ασφαλή θεραπεία. Στις ΗΠΑ, για να εγκριθεί ένα εμβόλιο πρέπει να περάσει απο φάσεις δοκιμών, εργαστηριακών εξετάσεων σε ζώα και ανθρώπους, καθώς και από έλεγχο ποιότητας. Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηράζουν την παραγωγή ενός εμβολίου, από την πολυπλοκότητα του ιού έως το ίδιο το ανοσοποιητικό του ανθρώπου. Στην περίπτωση του COVID-19, και στις αναπνευστικές ασθένειες, η διαδικασία είναι πιο δύσκολη, επειδή πρέπει το εμβόλιο να δημιουργήσει αρκετή ανοσοαπόκριση στην κυκλοφορία του αίματος για να ενεργοποιήσει αντισώματα στην αναπνευστική οδό.

Επίσης, η παραγωγή των εμβολίων, εκτός από χρονοβόρα, είναι και ακριβή. Από την αρχή έως το τέλος, μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου εμβολίου. Σημειωτέον πως οι φαρμακευτικές ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη εμβολίων, τα οποία αποδεικνύονται ανεπαρκή, και πρέπει να αρχίσουν πάλι από την αρχή.

Ευτυχώς, υπάρχουν μηχανισμοί για ταχεία έγκριση εμβολίων σε περιπτώσεις επιδημίων. Ωστόσο, ακόμη και αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε γρήγορη έγκριση εξαιτίας μιας επιδημίας. Χαρακτηριστικά, το πρώτο εμβόλιο για τον Έμπολα πήρε έγκριση από τον FDA τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή είχαν περάσει ήδη πάνω από 5 χρόνια από την έξαρσή του στη δυτική Αφρική.

Ποιοι έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του εμβολίου

Η Johnson & Johnson, μια μεγάλη φαρμακευτική στο Νιου Τζέρσεϊ, η Inovio, μια εισηγμένη εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Πενσυλβάνια, η Moderna, επίσης εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Μασαχουσέτη, και μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, είναι τέσσερις οργανισμοί που έχουν αποκαλύψει ότι εργάζονται στην ανακάλυψη του εμβολίου. 

Πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύδουν τη διαδικασία

Αν και η διαδικασία, όπως είδαμε, μπορεί να είναι αργή, στην περίπτωση του νέου κοροναϊού υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να κινηθεί ταχύτερα από παλαιότερες επιδημίες. Ένας λόγος είναι το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού, το οποίο έγινε γνωστό από Κινέζους επιστήμονες. Όπως σημειώνουν στελέχη φαρμακευτικών, αυτό είναι το βασικό στοιχείο που χρειάζονται για την παραγωγή του εμβολίου. 

Μια άλλη εξέλιξη είναι τα εμβόλια mRNA, τα οποία δημιουργούνται γρηγορότερα και είναι φθηνότερα από τα συμβατικά εμβόλια. Η Moderna, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο εμβόλιο για να στοχεύσει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη του κοροναϊού, ενώ θα ενεργοποιήσει τα αντισώματα του ανθρώπου.

Μπορεί να πάει χαμένο το εμβόλιο;

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο η επιδημία να τελειώσει προτού δημιουργηθεί επιτυχημένα το εμβόλιο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μιλάμε για χάσιμο χρημάτων. Όπως σημειώνουν στελέχη των φαρμακευτικών, ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρχει ένα εμβόλιο για την επόμενη επιδημία, όποτε και αν συμβεί.

Οι κοροναϊοί είναι γνωστή κατηγορία ιών στην ιατρική επιστήμη. Συνήθως προκαλούν ένα απλό κρυολόγημα. Αλλά στην πρόσφατη ιστορία έχουν προκαλέσει θανάσιμες εξάρσεις: Ο COVID-19 είναι η τρίτη θανάσιμη επιδημία που συμβαίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ακόμη και αν τεθεί υπό έλεγχο η συγκεκριμένη επιδημία, το εμβόλιο θα φανεί χρήσιμο σε μελλοντική επανεμφάνιση του ιού.

Υπάρχουν διαθέσιμες άλλες θεραπείες;

Επειδή η ασθένεια προκαλείται από έναν ιό, οι ερευνητές δοκιμάζουν αντιικά φάρμακα για να δουν αν μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των ασθενών. Ένα φάρμακο, το remdesivir, από την εταιρεία Gilead Science, χρησιμοποιείται ήδη σε δοκιμές σε ασθενείς στην Ουχάν. Επίσης, το φάρμακο Kaletra, από την AbbVie, που χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τον HIV, δοκιμάζεται και σε ασθενείς του COVID-19. Άλλοι ασθενείς απλά δέχονται αναπνευστική υποστήριξη, ενώ το σώμα κάνει ό,τι μπορεί για να καταπολεμήσει την ασθένεια.

Η Johnson & Johnson αναζητεί σε άλλα φάρμακα που έχει παραγάγει αν θα μπορούσαν θα χρησιμοποιηθούν για τον COVID-19. Η πιθανότητα είναι βέβαια πολύ μικρή, καθώς τα περισσότερα φάρμακα είναι "στοχευμένα". Αλλά, οπωσδήποτε, αξίζει την προσπάθεια.

Της Leah Rosenbaum

https://www.capital.gr/forbes/3412631/
pote-tha-einai-etoimo-to-embolio-gia-ton-neo-koronaio

24/2/2020