Τζάμπα «μαθητεία», μισθοί-χαρτζιλίκι 'και μετά σας φταίει το brain drain.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
(1) ΣΕΒ: Οκτώ μέτρα για τον επαναπατρισμό των νέων 
που έφυγαν στην κρίση.
(2) Aντίο Tesla! Οι επενδύσεις που δεν ήρθαν ποτέ…  


 Τζάμπα «μαθητεία», μισθοί-χαρτζιλίκι 
και μετά σας φταίει το brain drain
.
Πολλοί ψάχνουν για δουλειά. Φτάνει να αξίζει τον κόπο.

Διάβασα κι εγώ αυτές τις μελέτες που λένε ότι δεν μπορούν να βρουν ταλέντα οι εργοδότες στην Ελλάδα σήμερα. Έκλαψα λίγο. Δεν αμφισβητώ ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν αυτό που χρειάζονται, απλώς αναρωτιέμαι αν κοίταξαν καλά.

Πρότειναν αξιοπρεπείς μισθούς ή τίποτα ψίχουλα, που με το ζόρι καλύπτουν το πανάκριβο ρεύμα, το πανάκριβο Ίντερνετ, το νοίκι στη διαλυμένη απ' το Αirbnb γειτονιά και τα ψώνια στο πανάκριβο σούπερ-μάρκετ; Επικρατούν σ' αυτές τις δουλειές επαγγελματικές συνθήκες όπως τις αντιλαμβάνεται ένας νέος επαγγελματίας σήμερα ή είναι περιβάλλοντα τοξικά, με αδικαιολόγητες απαιτήσεις (θα έρθεις και λίγο Σάββατο), ανοχή σε πεσιματάκια, σεξιστικά αστειάκια και αφεντικά μόνο άντρες στην τρίτη ηλικία; 

Μήπως είναι περιβάλλοντα με αρρωστημένη ομοιογένεια, κάτι σαν κλίκες, αντί για επιχειρήσεις με ανοιχτότητα και όραμα; Μήπως είναι τίποτα κολλημένοι στο 1990 που προτιμούν τηλεφωνήματα αντί για e-mail; Βέβαια, κάποιοι εργοδότες θεωρούν θείο δώρο το άκουσμα της φωνής τους και ίσως γι' αυτό καλούν στο κινητό Κυριακές, αργίες και απογεύματα. Μήπως τα νέα ταλέντα τούς γυρνάνε την πλάτη γιατί δεν δίνονται ευκαιρίες, κουμάντο κάνει η «εμπειρία», οι υπερωρίες δεν πληρώνονται και γενικώς η φάση μυρίζει φθηνό ξεζούμισμα;

Στοιχειώδεις παροχές υπήρχαν απ' αυτούς τους εργοδότες που δεν βρήκαν υπαλλήλους; Γιατί κάμποσα γραφεία και εταιρείες σ' αυτήν τη χώρα απασχολούν το προσωπικό όλη μέρα και δεν βγάζουν ένα πιάτο φαγητό ή έναν αξιοπρεπή καφέ. Να το δήλωσαν, άραγε, κατά την πρόσληψη ότι οι υπάλληλοι υποχρεούνται να ξοδεύουν τον πενιχρό μισθό τους στα καφέ, όπου κολλημένοι στο λάπτοπ-μαγκανοπήγαδο ουσιαστικά συνεχίζουν να εργάζονται και την ώρα του μεσημεριανού; 

Άνθρωποι με προσόντα πάνε σε συνεντεύξεις για παλιοδουλειές, για να ακούσουν με ειρωνεία ότι έχουν υπερβολικά πολλά προσόντα ή για να ερωτηθούν αν τη δουλειά τη θέλουν από ανάγκη ή αν ήταν το όνειρό τους να γίνουν υπάλληλοι σε κακοπληρωμένες θέσεις.

Δικαιολογίες βρίσκονται. Η φράση-κλειδί είναι «αυτό βοηθάει το βιογραφικό σου». Δεν ήξερα ότι το βιογραφικό πληρώνει νοίκι, ΔΕΗ και περνάει και για νόμισμα στο σούπερ-μάρκετ. Άλλη προσφιλής δικαιολόγηση είναι ο ισχυρισμός ότι «από δω θα πάρεις επαφές για το δικό σου μαγαζί», λες και υπάρχει αξιόπιστος τραπεζικός τομέας που να στηρίζει την είσοδο νέων παικτών στην αγορά, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις ή οι άνθρωποι χωρίς δικό τους κεφάλαιο να έχουν χρηματοδότηση και την ευκαιρία να υλοποιήσουν την ιδέα τους. 

Σε μία από τις πιο άθλιες και κακοπληρωμένες δουλειές που έχω κάνει ποτέ, σε οικογενειακό δικηγορικό γραφείο στο τέταρτο έτος των σπουδών μου, θυμάμαι να μου ανατίθενται τα πιο αλλόκοτα πράγματα, ό,τι πιο άκυρο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου, και πάντα να ακολουθεί η επωδός «δες πόσα πράγματα μαθαίνεις». 

Τα λεφτά ήταν πάντα μαύρα και πάντα λίγα. Η ασφάλιση ήταν αστεία ιδέα, δεν έπαιζε καν. Οι δουλειές τελείωναν μόνο απόγευμα και μόνο αφού θα 'χες φτύσει αίμα. Σωματικά και νοητικά η εργασία άνετα μπορούσε να συγκαταλέγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Το μπούλινγκ πήγαινε σύννεφο μην τυχόν και ζητήσεις παραπάνω λεφτά. Ακολουθούσε κράξιμο των άλλων γραφείων του στυλ «αν πας εκεί, πληρώνουν λιγότερα», ώστε οι μισθοί να μένουν πάντα κάτω με μια αίσθηση αναπόφευκτου. 

Η εκμετάλλευση φοιτητών ήταν σύστημα. Μόλις ζήταγες το παραμικρό, άκουγες ένα «κάτσε πρώτα να τελειώσεις τη σχολή». Το πιο αστείο ήταν όμως η φράση «μαθαίνεις πολλά, ε;»στο τέλος της ημέρας. Σίγουρα μαθαίνεις πολλά σε τέτοιες δουλειές, εγώ, για παράδειγμα, έμαθα αυτά που γράφω τώρα.

Προτού αρχίσει η διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό, υπήρχαν κάποιες ευδιάκριτες τρύπες στο πώς λειτουργούσε η αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Διαρροές στα εργασιακά δικαιώματα, διαρροές στους μισθούς, διαρροές στις προοπτικές των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων αυτής της χώρας που έχουν κατασυκοφαντηθεί από παντού. 

Η κατάσταση παραμένει ίδια. Άνθρωποι με προσόντα πάνε σε συνεντεύξεις για παλιοδουλειές, για να ακούσουν με ειρωνεία ότι έχουν υπερβολικά πολλά προσόντα ή για να ερωτηθούν αν τη δουλειά τη θέλουν από ανάγκη ή αν ήταν το όνειρό τους να γίνουν υπάλληλοι σε κακοπληρωμένες θέσεις.

Οι αγγελίες για δουλειές μιλάνε από μόνες τους. Ντελιβεράδες που τους λένε να έχουν δικό τους παπί και δική τους βενζίνη. Υπάλληλοι στην εξυπηρέτηση πελατών που τους στραγγίζουν τον εγκέφαλο με εξαήμερη απασχόληση. Γραμματείς που τρώνε κράξιμο όποτε το κακόκεφο αφεντικό θέλει με κάποιον να τα βάλει και ακούνε πολύωρες αρλούμπες, όποτε το κεφάτο αφεντικό ζητάει ακροατήριο. Δικηγόροι που καλούνται να ντύνονται σαν λόρδοι, ενώ ο μισθός τους φτάνει για κοστούμι από τα Zara. 

Εν τω μεταξύ, η αντοχή στα δωρεάν και στα υποαμειβόμενα έχει προφανή ταξικά χαρακτηριστικά. Οι υποαμειβόμενες θέσεις δεν δυσκολεύουν το ίδιο έναν άνθρωπο που είναι ιδιοκτήτης σπιτιού ή που έχει κεφάλαιο να καταναλώνει κι έτσι μπορεί να «χτίζει» βιογραφικό, επαφές, δίκτυο, χωρίς να αιμορραγεί οικονομικά, με όλους αυτούς που πιέζονται για λίγη μισθολογική ασφάλεια, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με τα έξοδά τους.

Αν δούμε λίγο τους μισθούς-χαρτζιλίκια, την έλλειψη τραπεζικής στήριξης και άρα πρόσβασης σε κεφάλαιο των νέων επιχειρήσεων, τα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και τα καθεστώτα «μαθητείας» που τεχνηέντως παρατείνονται επ' άπειρον, μπορούμε να αμφιβάλλουμε για τη δήθεν απουσία ταλέντου και ορεξάτων δουλευταράδων σ' αυτόν τον τόπο. Πολλοί και πολλές ψάχνουν για δουλειά. Ίσως οι θέσεις που μένουν άδειες να βρομάνε εκμετάλλευση. 

ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO


14/2/2020


          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ         



1.
Οκτώ μέτρα για τον επαναπατρισμό των νέων 
που έφυγαν στην κρίση.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Ελληνες εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο 2008-2017, τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αντίθεση, μάλιστα, με ό,τι συνέβαινε με τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα των δεκαετιών του ’50 και του ’60, η πλειονότητα όσων έφυγαν αφορά αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίοι στην Ελλάδα αδυνατούσαν να βρουν δουλειά και κυρίως αδυνατούσαν να βρουν δουλειά με μισθό ισάξιο των προσόντων τους. Σε ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προτείνει σειρά μέτρων όχι μόνο για την ανάσχεση της τάσης φυγής από τη χώρα, αλλά ακόμη και για την αντιστροφή της, μέτρα που ξεκινούν από την ενίσχυση της μεταποίησης και τις συνενώσεις επιχειρήσεων έως τη μείωση –πάντα– του μη μισθολογικού κόστους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο 2008-2017 έφυγαν από τη χώρα 467.765 Ελληνες πολίτες, με την καθαρή εκροή (εάν αφαιρεθεί, δηλαδή, ο αριθμός πολιτών που επέστρεψε στην Ελλάδα την ίδια περίοδο) να ανέρχεται σε 192.493 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1,9% του μέσου πληθυσμού της προαναφερθείσας περιόδου.

Το 86,3% αυτών που μετανάστευσαν ήταν ηλικίας 15-64 ετών, ενώ το 51,4% ανήκει στην πλέον παραγωγική ηλικιακή ομάδα (25-44 ετών) και σε απόλυτους αριθμούς πρόκειται για 125.397 άτομα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από το μέσο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού που βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα 25-44 έτη, το 8,4% μετανάστευσε την περίοδο 2008-2017 και υπολογίζεται ότι το 4,6% παραμένει ακόμη στο εξωτερικό.

Πτυχιούχοι

Δεδομένου του γεγονότος ότι ο αριθμός των πτυχιούχων που μετανάστευσε την κρίσιμη δεκαετία υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 91.250 έως 123.289 (ανάλογα με τις παραδοχές για το ποσοστό των πτυχιούχων στις εκροές - εισροές), εκτιμάται ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 5,9% έως 8% των Ελλήνων πτυχιούχων ηλικίας 25-64 ετών αποχώρησε από τη χώρα και παραμένει στο εξωτερικό.

Μία από τις βασικότερες αιτίες είναι το χαμηλό επίπεδο των μισθών. Το καθαρό μέσο ετήσιο εισόδημα που δήλωσαν οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2018 ήταν κατά 36% χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που δήλωσαν το 2008 (12.320 ευρώ έναντι 19.278 ευρώ). Το αντίστοιχο μέσο ετήσιο εισόδημα στην Ε.Ε. είναι 26.704 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό στην Ελλάδα.

Στα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΒ για την αντιμετώπιση του φαινομένου συγκαταλέγονται τα εξής:

• Αύξηση του ποσοστού της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ, από 9,6% που είναι σήμερα, και μεσοπρόθεσμα στο 15%. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι η σύγκλιση της ελληνικής βιομηχανίας με τις ευρωπαϊκές τάσεις θα δημιουργήσει σταδιακά 550.000 νέες θέσεις εργασίας.

• Παραγωγική μεγέθυνση των επιχειρήσεων, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους. Η δημιουργία 8.000 περισσότερων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων μέσα από ανακατανομή του αριθμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι θα προσθέσει 7,7 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και 100.000 θέσεις εργασίας έως το 2025.

• Ειδικό καθεστώς μειωμένης φορολόγησης για φυσικά πρόσωπα που εγκαθίστανται ως φορολογικοί κάτοικοι και συνάπτουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στην Ελλάδα.

• Επιδότηση μισθού ή εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη Ελλήνων με αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό.

• Χορήγηση επιδόματος μετεγκατάστασης.

• Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.

• Επιβράβευση της καλής απόδοσης των εργαζομένων.

• Παροχή της δυνατότητας τηλεργασίας ορισμένες ημέρες την εβδομάδα.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

https://www.kathimerini.gr/1065324/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/oktw-metra-gia-ton-epanapatrismo-twn-newn-poy-efygan-sthn-krish?fbclid=IwAR2yBAcpLwIAOqyaNa9teVCje9LsqOCcSsp5XQ7NVqgQw0ZUQz1pVgzTJ5k


17/2/2020



 2.
Aντίο Tesla! 
Οι επενδύσεις που δεν ήρθαν ποτέ… 

Η Tesla πάει Βουλγαρία! Αν και ο λαλίστατος Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διαφήμισε επένδυση του αμερικανικού κολοσσού στο χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των μπαταριών λιθίου, τελικά η Tesla “κούνησε μαντηλάκι” κι αυτή. Πάει λοιπόν στη γειτονική Βουλγαρία, όχι μόνο για εργοστάσιο κατασκευής ανταλλακτικών της, αλλά και για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων ή μπαταριών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Emil Karanikolov, αποκάλυψε ότι έχει επέλθει συμφωνία στα βασικά σημεία με την Tesla του Elon Musk για αυτή την επένδυση, τη μεγάλη. Υπενθυμίζουμε πως το 2018 η Tesla ανακοίνωσε αρχική επένδυση στην Ελλάδα και προχώρησε στην σύσταση ελληνικής εταιρίας, της Tesla Greece, για την ακρίβεια έναν ερευνητικό κόμβο. Ωστόσο δεν υπήρξε συνέχεια.

Όσο για την Ελλάδα το, πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ”τσουνάμι επενδύσεων” όχι μόνον δεν έρχεται, αλλά παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες τάσεις αποεπένδυσης (και αύξησης της ανεργίας από το Νοέμβριο και μετά, μείωση του τζίρου της αγοράς κ.ά.), όσο φορολογικά κίνητρα και γενναιόδωρες φοροελαφρύνσεις να παρέχουν στους “επενδυτές”. Κατά τα άλλα “βγάζουν από τη μύγα ξύγκι” για να δώσουν 20 Ευρώ το μήνα αύξηση στο βασικό μισθό, αν και είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που ο βασικός μισθός μειώθηκε αντί να αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια (2010-2020).

Όσα “νεοφιλελεύθερα γιατροσόφια” κι αν εφαρμόσουν οι κυβερνώντες, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανέβει στην επενδυτική κλίμακα και να προσελκύσει σοβαρές και παραγωγικές επενδύσεις, όπως η Tesla. Όχι φυσικά επειδή έχει υψηλό βασικό μισθό και γενικώς υψηλό εργασιακό κόστος και υψηλή φορολογία. Το αντίθετο.

Δεν έρχονται επειδή μια χούφτα ολιγαρχών έχουν μοιράσει προ πολλού την “πίτα” στην Ελλάδα, έχουν ορίσει με συρματοπλέγματα τα “φέουδά” τους και δεν αφήνουν κανένα, εγχώριο ή ξένο επενδυτή, να παρεισφρήσει. Επειδή τους απωθεί η παλινόρθωση του κομματικού κράτους, ο νεποτισμός, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, οι “στημένοι διαγωνισμοί”, η ευνοιοκρατία, η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία κλπ. που ξαναζούν χρυσές εποχές στην Ελλάδα του 2020, παρά την οδυνηρή Κρίση που περάσαμε…

Γιώργος Στάμκος

https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/
antio-tesla-oi-ependyseis-poy-den-irthan-pote

18/2/2020 




  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   

Βrain drain: Μήπως φεύγουνε στο εξωτερικό
 για να μη γίνουν υπάλληλοι μιας «ελίτ» κληρονόμων;

Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain 
που δεν μου αρέσει καθόλου

Πού πάνε οι νέοι Έλληνες μετανάστες - Η Βρετανία είναι 
η πρωταγωνίστρια της διασποράς και του ελληνικού brain drain