Οι μέθοδοι του Ερντογάν για την καταπολέμηση της επιδημίας της Τουρκίας: Απόκρυψη των αλήθειας και σύλληψη χρηστών του διαδικτύου.


Οι μέθοδοι του Ερντογάν για την καταπολέμηση της επιδημίας της Τουρκίας: Απόκρυψη των αλήθειας και σύλληψη χρηστών του διαδικτύου.

H Τουρκία έχει επίσημα δεχθεί επίσημα την ύπαρξη στο έδαφός της ενός κρούσματος  COVİD-19 τη νύχτα της Τρίτης προ Τετάρτη. Ο Υπουργός Υγείας, κ. Fahrettin Koca, οργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου στις 00.30, που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.

Μίλησε ακριβώς για 6 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα. Επαίνεσε  το υπουργείο του, τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές και τελικά ανακοίνωσε "μια θλιβερή αλλά όχι τρομακτική πληροφορία: ένας πολίτης, άνδρας, που σχετίζεται με την Ευρώπη, έχει βρεθεί θετικός". Δεν δέχτηκε ερωτήσεις από τους ανταποκριτές που ήταν εκεί  και εγκατέλειψε το χώρο χαμογελώντας. Επέμεινε σε όλη τη σύντομη παρέμβασή του σε δύο σημεία: Διαφάνεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ωστόσο, το Υπουργείο έχει από καιρό αρνηθεί την ύπαρξη οποιουδήποτε κρούσματος του κοροναϊού. Ενώ σχεδόν όλες οι γειτονικές χώρες της Τουρκίας έχουν ήδη ανακοινώσει επίσημα κρούσματα,  ακόμη και θανάτους. Τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ιράν παρέμειναν ανοικτά για πολύ καιρό και το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν από την επιδημία.

Επιπλέον, τουλάχιστον δύο αλλοδαποί, που είχαν ταξιδέψει με  πτήσεις της Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη στη Σιγκαπούρη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, νοσηλεύτηκαν επειδή είχαν προσβληθεί από τον ιό.  Αν και η τουρκική κοινή γνώμη γνώριζε αυτές τις περιπτώσεις, το Υπουργείο Υγείας, πράγματι με μεγάλη διαφάνεια, παρέμεινε σιωπηλό.

Όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η οποία ουσιαστικά συνίσταται στο να μην αποκαλύπτεται λεπτομερώς η ταυτότητα του ασθενούς, χρησίμευσε στον υπουργό να κρύβει σημαντικά στοιχεία: την ηλικία του ασθενούς, τον τόπο κατοικίας του, το νοσοκομείο που νοσηλεύεται και για την «ευρωπαϊκή» χώρα με την οποία ήρθε  σε επαφή με τον ιό. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ χρήσιμες ή και ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας, για τα άτομα που ζουν στον ίδιο τόπο με τον ασθενή και τα πρόσωπα  που ταξιδεύουν  ανάμεσα στην Τουρκία και την εν λόγω ευρωπαϊκή χώρα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν περίμεναν λεπτομερείς εξηγήσεις από τους αξιωματούχους  και δημοσίευσαν όλες αυτές τις σημαντικές λεπτομέρειες δύο ώρες μετά τις δηλώσεις του Υπουργού, ένας ειδικευόμενος γιατρός και ταυτόχρονα ο επικεφαλής μιας νοσοκομειακής ομάδας. Ένας άλλος γιατρός έγραψε ότι «Σήμερα πρέπει να υπάρχουν, με τις πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις τουλάχιστον  500-600 περιπτώσεις». 

Η κυβέρνηση προτιμά να μην τις αποκαλύψει για διάφορους λόγους:  Να μην δημιουργήσει  πανικό (!), να μην δώσει αρνητική εικόνα της χώρας με ρίσκο  να αποτρέψει την άφιξη ξένων τουριστών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν.  Τελικά οι αρμόδιοι ξέρουν πολύ καλά, ότι αυτό δεν μπορεί πρακτικά και πολιτικά να είναι αποτελεσματικό, μπροστά σε μια τόσο μεγάλη επιδημία.

Έτσι, η Eισαγγελία  ανακοίνωσε αμέσως ότι θα σχηματίσει δικογραφίες εναντίον χρηστών του Διαδικτύου που θα διαδώσουν φήμες και ψευδείς πληροφορίες από  τα κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί πολίτες έχουν ήδη λάβει κλήσεις για την αποστολή μηνυμάτων που δεν συμμορφώνονται με την επίσημη πολιτική για την καταπολέμηση της επιδημίας. Ο ιός, επομένως, νικήθηκε νομικά !

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ερντογάν, πανταχού παρών σε όλα τα μέτωπα, δήλωσε ότι "ο ιός δεν είναι ισχυρότερος από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση". Ο ίδιος ο ιός δεν ήταν ακόμα διαθέσιμος για να απαντήσει σε αυτήν την προεδρική δήλωση!

Οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται ότι ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε  την ύπαρξη ενός τουρκικού κρούσματος, την επομένη της ανακοίνωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα χορηγούσε συνολικά 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις χώρες που αγωνίζονται κατά του κοροναϊού.

Τέλος, η επιδημία έδειξε ένα ακόμη κενό της τουρκικής κοινωνίας: Την έλλειψη ελευθερίας του Τύπου και την ανυπαρξία ενός δημοσιογράφου ειδικευμένου στον τομέα της υγείας. Η ύπαρξη του ιού θα μπορούσε να αποδειχθεί και να γίνει αποδεκτή μόνο με επίσημη δήλωση όταν κανονικά ο Τύπος θα έπρεπε να τον αποκαλύψει.

Tα αυταρχικά καθεστώτα  έχουν, λίγο πολύ, την ελευθερία να κάνουν ό,τι θέλουν στο εσωτερικό της χώρας αλλά όταν πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όπως η επιδημία του Coronavirus, αυτά τα καθεστώτα, παρά τα ψέματα, δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν την κρίση. Επειδή σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά εάν πρόκειται για επιδημία, υπάρχει η επιστήμη, ο νόμος, ο ελεύθερος τύπος και τα διεθνή πρότυπα που τίθενται σε λειτουργία και αποκαλύπτουν τις αδυναμίες, τα ειδικά εφέ και τις απάτες των αυταρχικών καθεστώτων.




15/3/2020