Ανοίγει ο δρόμος για Αλβανία - Β. Μακεδονία για την ΕΕ: Το λάθος μήνυμα της Αθήνας στον Ε. Ράμα


Ανοίγει ο δρόμος για Αλβανία - Β. Μακεδονία για την ΕΕ:
 Το λάθος μήνυμα της Αθήνας στον Ε. Ράμα

Έτοιμη να δώσει το πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  με την Αλβανία και την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι η Ε.Ε.,στέλνοντας όμως λανθασμένα μηνύματα κυρίως προς τα Τίρανα, που έχουν αγνοήσει  επιδεικτικά την εκπλήρωση βασικών προϋποθέσεων που τέθηκαν σε ότι αφορά το κράτος δικαίου αλλά και τα μειονοτικά δικαιώματα.

Το Σχέδιο Συμπερασμάτων  (που δημοσιοποίησε το Ρόιτερς) δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αυτό αναμένεται να είναι  το «δεύτερο ημίχρονο» σε αυτή την τελική διαδικασία για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς για την   σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (στην οποία ξεκινούν πρακτικά οι διαπραγματεύσεις) θα τεθούν μια σειρά όροι και προϋποθέσεις που σήμερα μπαίνουν στην Άκρη  προκειμένου να εκπεμφθεί ένα «θετικό μήνυμα» από μια Ευρώπη που βουλιάζει στην οικονομική κρίση και στο χάος λόγω του κορονοϊού.

Η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  λαμβάνεται καθώς αίρονται τα εμπόδια που ήγειρε η Γαλλία(αλλά  και η Ολλανδία) και αφορούσαν τον γενικότερο προβληματισμό για την  διεύρυνση αλλά και τα σοβαρά προβλήματα στο κράτος δικαίου και στην λειτουργία της δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση το οργανωμένου εγκλήματος από την Αλβανία.

Όμως η αλλαγή διαδικασίας που προωθείται από την Κομισιόν ,όπου πλέον τα κράτη μέλη θα έχουν  ευρύτερο και πιο ενισχυμένο ρόλο στις Ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η πρόβλεψη ότι θα μπορεί να υπάρξει και πισωγύρισμα των ενταξιακών εφόσον δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις από τα υποψήφια κράτη ,έπεισε τελικά το Παρίσι να άρει το βέτο του.

Η απόφαση την οποία αναμένεται να λάβουν σήμερα οι ΥΠΕΞ της  Ε.Ε. και να επικυρώσουν οι ηγέτες των χωρών μελών την Πέμπτη θα εκληφθεί ως «δώρο» προς  τον κ.Ράμα ο οποίος αμφισβητείται στο εσωτερικό και ηγείται μιας χώρας που το κοινοβούλιο λειτουργεί χωρίς την συμμετοχή της Αντιπολίτευσης.


Όμως και για την  Ελλάδα είναι ιδιαίτερης σημασίας  οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ,καθώς ακόμη και στο μοναδικό θέμα  που τέθηκε έστω και γενικώς από την Αθήνα ,αυτό του σεβασμού των περιουσιακών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας,  όχι μόνο δεν υπήρξε ανταπόκριση αλλά αντιθέτως η κυβέρνηση Ράμα ψήφισε νόμο ο οποίος θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση τις ελληνικές περιουσίες  και στο παραλιακό μέτωπο της Χιμάρας.

Η Αθήνα επέλεξε να μην  θέσει όπως όφειλε επιτακτικά ως προϋπόθεση για την απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  τοσο την αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων και το ζήτημα της κατάληξης σε συμφωνία για την  οριοθέτηση των Θαλασσίων ζωνών με τροποποίηση της Συμφωνίας που έχει υπογράψει η Αλβανία αλλά ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της ,εφαρμόζοντας την επιχειρηματολογία της Τουρκίας για την ..ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα με ανακοίνωση του   χαρακτήρισε τον νόμο που ψήφισε το αλβανικό Κοινοβούλιο «χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Οι αλβανικές Αρχές  επέλεξαν να δώσουν μια “λύση” χωρίς να λάβουν υπ´ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα…. Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου…»

Και ενώ το  ΥΠΕΞ θα έπρεπε να προειδοποιεί τα Τίρανα ότι  ο νόμος αυτός πρέπει να αποσυρθεί προκειμένου να εξασφαλίσει η Αλβανία την θετική στάση της Ελλάδας στην απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Αθήνα μεταθέτει το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων της μειονότητας στην  σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και το χαρακτηρίζει «λυδία λίθο» της διαδικασίας αυτής.... Τότε που θα είναι πολύ πιο δύσκολο να προβάλει η Αθήνα βέτο καθώς ήδη θα έχει δεχθεί την έναρξη των Διαπραγματεύσεων και μάλιστα παρά το τετελεσμένο που επέβαλε στο περιουσιακό ο κ. Ράμα.

Η  ελληνική στάση κινδυνεύει να παρεξηγηθεί από την Αλβανική πλευρά και τελικά να  αποθρασύνει τις δυνάμεις εκείνες στην Αλβανική κυβέρνηση που θεωρούν ότι δίνεται η ευκαιρία για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

 Δεν είναι  τυχαίο ότι μειονοτικοί φορείς τις τελευταίες ημέρες καταγγέλλουν πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ράμα να δημιουργήσει δομές φιλοξενίας και εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε χωριά της Βορείου Ηπείρου. Γίνεται  μάλιστα λόγος για συμφωνία του Ε . Ραμα με τον Τ.Ερντογάν για μετέγκατασταση έως και 30.000 μεταναστών από την Τουρκία στην αλβανική επικράτεια και συγκεκριμένα δίπλα σε συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα (Κακαβιά, Ρίπεση, Μαυρομάτι, Τρεις Γέφυρες, Καπεστίτσα). Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι  προγραμματίζεται εγκατάσταση μεταναστών που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στην Τουρκία στα χωριά Βουλιαράτες και Πέπελη του μειονοτικού Δήμου Δρόπολης, ενώ προγραμματίζεται και η επίταξη κατοικιών που δεν κατοικούνται (και στην πλειοψηφία ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας που είτε έχουν μετακινηθεί σε πόλεις  είτε ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση καθώς εάν πράγματι ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα πρόκειται για ουσιαστικά για σχέδιο πληθυσμιακής αλλοίωσης των περιοχών αυτών εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.


Νίκος Μελέτης


 24 Μαρτίου 2020