Αμηχανία στο Βερολίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Βερολίνο εξετάζει κρατικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων.  
(2) Η Γερμανία ενόψει ύφεσης της οικονομίας.



Αμηχανία στο Βερολίνο.

Οταν το φθινόπωρο του 2008 ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο Σαρκοζί πρότεινε κοινή θωράκιση του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης για να εισπράξει ένα απερίφραστο «όχι» από τη Μέρκελ, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή απειλούσε να μην παραστεί στην πρώτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης που είχε συγκαλέσει ο Γάλλος πρόεδρος.

Σήμερα απέναντι στην πρόκληση της πανδημίας η Γαλλία του Μακρόν υιοθετεί παρόμοιο βολονταρισμό με αυτόν που επέδειξε ο Σαρκοζί πριν από δώδεκα χρόνια, με τη Μέρκελ να εμφανίζεται αμήχανη και σιωπηλή απέναντι στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου.

Είναι δεδομένο ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να αποδεχτεί την απόκλιση από τη δημοσιονομική πειθαρχία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην ευρωζώνη ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς δεν φαίνεται να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για ρητή και οριστική εγκατάλειψη της σημερινής γραμμής πλεύσης.

Με άλλα λόγια, ένας βασικός παράγων που ενισχύει την αδράνεια της Γερμανίας, είναι ο φόβος υιοθέτησης μέτρων και πολιτικών που θα οδηγούσαν στην αμοιβαιοποίηση των κινδύνων και στη μεταφορά πόρων.

Πρόθυμη σήμερα για έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κόστους και των παρενεργειών της πανδημίας, η Γερμανία εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις ασφαλείας από επιλογές που θα καθιστούσαν μη αντιστρέψιμη την πρόσδεσή της σε μια δυναμική συνεχούς εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το παραπάνω σκηνικό αντανακλάται στις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της ΕΚΤ που, όπως επισήμανε χθες η ιστοσελίδα Eurointelligence, συνιστούν χρήσιμα βήματα αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα.

Η δοκιμασία των πολιτών στην Ε.Ε. είναι διπλή, καθώς μαζί με την πανδημία είναι ήδη αισθητή η βαριά σκιά μιας μακράς διάρκειας ύφεσης που θα έχει αποσταθεροποιητικές παρενέργειες για την κοινωνική συνοχή.

Ετσι, δεν υπάρχει η μέση λύση, τα έκτακτα μέτρα ή μια απόκλιση ειδικού σκοπού από τη δημοσιονομική περιοριστική πολιτική που έχει επιβάλει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή αμηχανία του Βερολίνου σε σχέση με την επιθετική άρνηση και περιχαράκωση του 2008 αποτελεί ένα βήμα προόδου.

Γιώργος Καπόπουλος


20/3/2020


         ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ         




1.
Το Βερολίνο εξετάζει κρατικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων.  

Σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για αγορά μετοχών ομίλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Παρεμπόδιση εξαγοράς γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές. Ξεπέρασαν τις 16.000 τα κρούσματα του κορονοϊού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση μεγάλων ομίλων η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο διάσωσης ύψους 500 δις ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη και την περίπτωση το κράτος να γίνει μέτοχος σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση- τουλάχιστον προσωρινά.

Όπως επεσήμανε σήμερα το μεσημέρι ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, με την μερική κρατικοποίηση η Γερμανία θέλει και να αποτρέψει την αγορά γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές μεσούσης της κρίσης σε τιμή ευκαιρίας. Η κίνηση δεν συνιστά πρωτοτυπία. Στην  περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το γερμανικό κράτος είχε αγοράσει το 2008-2009 το 25% της τράπεζας Commerzbank. 

Ως ένα επιπλέον μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση και να διατηρηθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων ο πρόεδρος των γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ προτείνει την επιστροφή φόρων. Σε περίπτωση μείωσης του κύκλου των εργασιών, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στην εφορία προκειμένου να τους επιστραφούν φόροι που έχουν προπληρώσει. Ένα επόμενο βήμα θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Λίντνερ, να είναι η αναδρομική μείωση των φόρων για το 2019.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία ανέρχονται πλέον στις 16.290 (πηγή: John Hopkins University) ενώ 44 είναι τα άτομα που μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει από την αρρώστια. Επικαλούμενος τη ραγδαία διάδοση της ο πρόεδρος του κρατικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ έκανε σήμερα για μια ακόμη φορά έκκληση στους πολίτες να τηρούν τους κανόνες προστασίας, προπαντός να κρατούν απόσταση από άλλους. "Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της επιδημίας" τόνισε στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση των ΜΜΕ για να επικρίνει στη συνέχεια όσους πιστεύουν ότι πρόκειται για "διασπορά τρόμου". Η κρίση έχει πάρει σύμφωνα με τον κ. Βίλερ διαστάσεις που και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να διανοηθεί. "Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει ο καθένας."

Σε αντίθεση με άλλες χώρες η Γερμανία μέχρι στιγμής δεν έχει προκηρύξει την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό παρά της καγκελαρίας Χέλμουτ Μπράουν αν το Σαββατοκύριακο διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι υποδείξεις συμπεριφοράς τότε ενδεχομένως να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. Το θέμα θα απασχολήσει τη τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου  Άγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων το βράδυ της Κυριακής. Σήμερα το μεσημέρι πάντως ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε σειρά μέτρων που περιορίζουν δραστικά την ελεύθερη κίνηση των πολιτών στο κρατίδιο. Η τήρησή τους θα ελέγχεται από την αστυνομία. Για παραβιάσεις προβλέπονται πρόστιμα ως και 25.000 ευρώ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

20/3/2020
    

Lufthansa-Maschinen (picture-alliance/dpa/A. Dedert)

 2.
Η Γερμανία ενόψει ύφεσης της οικονομίας

Πολιτικοί προειδοποιούν για επιπλέον περιοριστικά μέτρα αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τις συστάσεις. Πακέτα βοήθειας πολλών δις ευρώ για την οικονομία. Ελλειμματικός ο κρατικός προϋπολογισμός φέτος. Ύφεση έως και 9%.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει όλοι στη Γερμανία. Πάρα τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και τις εκκλήσεις της πολιτικής και των ειδικών ένας σεβαστός αριθμός πολιτών εξακολουθεί να αγνοεί τη σύσταση να εγκαταλείπει κανείς το σπίτι του μόνον όταν αυτό είναι οπωσδήποτε απαραίτητο.

Καυτηριάζοντας την απερίσκεπτη στάση αρκετών Βερολινέζων αυτές τις ημέρες ο δήμαρχος της πόλης Μίχαελ Μύλερ προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά θα αποφασιστεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ανάλογη προειδοποίηση έκανε το πρωί της Πέμπτης και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ στη βουλή του κρατιδίου, που μετά από συνεννόηση των κοινοβουλευτικών ομάδων, συνεδρίασε με τη συμμετοχή μόλις του 1/5 των βουλευτών.

Μέτρα για την οικονομία 

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία ο κ. Ζέντερ επεσήμανε ότι ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας. Κατά την άποψη του η Γερμανία έχει ανάγκη από ένα πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 100 με 150 δις ευρώ. Το ποσό αυτό δεν θα πρέπει να διατεθεί μόνο για δάνεια αλλά κα σε μορφή επιδόματος για την πληρωμή ενοικίων όπως και ληξιπρόθεσμων δανείων.

Ο κ. Ζέντερ ανακοινώσε μέτρα βοήθειας του κρατιδίου προς τις τοπικές επιχειρήσεις ύψους 10 δις ευρώ. Ανάλογα μέτρα βοήθειας σκοπεύει να πάρει και η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Άρμιν Λασετ υποσχέθηκε σε συνάντηση με εκπροσώπους της οικονομίας να διαθέσει 25 δις ευρώ για τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Μαραθώνιος τηλεδιασκέψεων

Το θέμα των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην οικονομία θα απασχόληση τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων. Προηγουμένως η καγκελάριος είχε το πρωί στο Βερολίνο σύσκεψη με τους υπουργούς που απαρτίζουν την κυβερνητική επιτροπή ή οποία έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πακέτο βοήθειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 40 δις ευρώ. Από αυτά τα 10 δις προορίζονται για επιδόματα προς ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ τα 30 δις θα διατεθούν για δάνεια. Εκτιμάται ότι με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος ο κρατικός προϋπολογισμός της Γερμανίας θα είναι φέτος ελλειμματικός.

Αναμένεται ύφεση

Ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Γερμανία σε οικονομική ύφεση είναι ορατός. Το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία στο Κίελο (IfW) εκτιμά ότι αν κρίση του κορωνοϊού διαρκέσει ως τα τέλη Απριλίου η μείωση του γερμανικού ΑΕΠ θα κυμανθεί φέτος στα 4,5%. Αν η κρίση διαρκέσει όμως ως τον Αύγουστο τότε το ΑΕΠ θα πέσει κατά 8,7%. Πάντως βάση των υπολογισμών του IfW το ΑΕΠ της Γερμανίας θα είναι το Μάρτιο κατά 18% χαμηλότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Deutsche Welle

19/3/2020