#Istandwithgreece: Ας το πούμε καθαρά, η Ελλάδα δέχεται επίθεση και ορθώς αμύνεται. Η ελληνική αστυνομία και ο ελληνικός στρατός πράττουν αυτό ακριβώς το οποίο οφείλουν να πράξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
 Μια αποτίμηση της επόμενης μέρας στα σύνορα.
Με δέκα σύντομα σχόλια.



EUROKINISSI

#Istandwithgreece: Ας το πούμε καθαρά, η Ελλάδα δέχεται επίθεση και ορθώς αμύνεται. Η ελληνική αστυνομία και ο ελληνικός στρατός πράττουν αυτό ακριβώς το οποίο οφείλουν να πράξουν.

Τα γεγονότα των τελευταίων 24ώρων μιλούν από μόνα τους: Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στον Έβρο και προσπαθούν να περάσουν παράνομα σε ελληνικό έδαφος με την απροκάλυπτη υποκίνηση της τουρκικής κυβέρνησης. Απέναντί τους βρίσκουν τις δυνάμεις τις ελληνικής αστυνομίας και του ελληνικού στρατού, οι οποίες πράττουν ακριβώς αυτό το οποίο οφείλουν να πράξουν: Να ανακόψουν, με κάθε απαραίτητο μέσον, την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος- και ως εκ τούτου προκύπτουν βίαιες συγκρούσεις. Ταυτόχρονα, η πίεση στα νησιά (πάντα με την υποκίνηση των τουρκικών αρχών) φαίνεται να αυξάνεται αντίστοιχα, προκαλώντας ακραίες αντιδράσεις από μέλη των τοπικών κοινωνιών, εν μέσω ενός ήδη τεταμένου κλίματος.

Μπορούμε να καθόμαστε να κάνουμε ατέρμονες συζητήσεις σχετικά με τις ρίζες του μεταναστευτικού-προσφυγικού, τους ιδεατούς τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισής του, να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον για έλλειμμα πατριωτισμού ή ανθρωπισμού και πολλά άλλα. Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει το δεδομένο πως η Ελλάδα δέχεται επίθεση από την Τουρκία, η οποία επί της προκειμένης δεν χρησιμοποιεί (ακόμα ; ) άρματα μάχης, πολεμικά πλοία ή μαχητικά αεροσκάφη, αλλά μεγάλους αριθμούς μεταναστών και προσφύγων, τους οποίους κατευθύνει προς τα ελληνικά σύνορα με σκοπό να τα παραβιάσουν. Η δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση έχει κλείσει τα σύνορα, και οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού κάνουν το καθήκον τους προς τη χώρα, εμποδίζοντας όσους επιχειρούν να τα παραβιάσουν, χρησιμοποιώντας συχνά βία. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεπίτρεπτο, με εν δυνάμει ολέθριες συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας, σε κάθε επίπεδο. Το να παραβλέπεται αυτό υποδεικνύει είτε άγνοια κινδύνου, είτε επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας σκοπιμότητες.
  
Κανείς δεν είπε ότι το μεταναστευτικό- προσφυγικό αποτελεί εύκολη υπόθεση, ούτε διαφωνεί κανείς με τη διεθνοποίηση του προβλήματος- και σίγουρα η στήριξη των διεθνών εταίρων της χώρας είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, ενώ επίσης κανείς δεν επιθυμεί τη χρήση βίας σε γυναικόπαιδα και οικογένειες. Από εκεί και πέρα, είτε μας αρέσει είτε όχι, ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν σύνορα, υπάρχουν νόμοι και υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους, δεν διστάζουν να τους παραβιάσουν. Η Τουρκία, επί της προκειμένης, επιτίθεται στην Ελλάδα μετερχόμενη «υβριδικές» πρακτικές- θολώνοντας τα όρια μεταξύ ειρήνης και πολέμου, και χρησιμοποιώντας, αντί για τακτικά στρατιωτικά μέσα, μετανάστες, πρόσφυγες, προπαγάνδα και άλλα «σκιώδη» μέσα τα οποία εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο αυτού που σήμερα αποκαλείται «υβριδικός πόλεμος»- κάτι ανάμεσα σε πόλεμο και ειρήνη, όπου ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί μέσα τα οποία δυσκολεύουν την αναλογική απάντηση από τον αμυνόμενο, δημιουργώντας μια «γκρίζα» κατάσταση, όπου μια αντίδραση ανεπαρκούς ισχύος επιφέρει ήττα με άγνωστες συνέπειες και μια αντίδραση υπερβολικής ισχύος φέρνει τον αμυνόμενο στη θέση του κατηγορουμένου.

Απέναντι σε μια Τουρκία η οποία χρησιμοποιεί μετανάστες και πρόσφυγες ως όπλο και γυναικόπαιδα ως ασπίδα (και τον κίνδυνο μιας προβοκάτσιας να ελλοχεύει- ήδη η τουρκική ρητορική έχει αρχίσει να δίνει δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση), η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει τους νόμους της και να εμποδίσει να εισέλθουν στην επικράτειά της αυτούς που επιχειρούν να το κάνουν παράνομα και βίαια. Το ότι ο αντίπαλος επιλέγει να χρησιμοποιεί «γκρίζες» , υβριδικές μεθόδους δεν σημαίνει πως η Ελλάδα οφείλει να σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Το κλείσιμο των συνόρων και τα μέτρα που αναγγέλθηκαν από την κυβέρνηση είναι πρέπουσες απαντήσεις σε αυτό, και πρέπει να τηρηθούν χωρίς συμβιβασμούς. Η Ελλάδα δέχεται επίθεση, οφείλει να αμυνθεί και ορθώς το κάνει- και παράλληλα καλό θα ήταν να γίνει και λίγο «απρόβλεπτη» όσον αφορά στις απαντήσεις της απέναντι στην Τουρκία, προκειμένου η γείτονας να εξαναγκαστεί να σταματήσει την υβριδική της επίθεση. Εάν και εφόσον συμβεί αυτό, τότε μπορούν να συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα. Μέχρι τότε, προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 Δημοσιογράφος/ Senior News Editor


4/3/2020


          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ         


EUROKINISSI

 Μια αποτίμηση της επόμενης μέρας στα σύνορα.
Με δέκα σύντομα σχόλια.

Συχνά, στη γεωπολιτική, τα καθαρά οφέλη από την απειλή χρήσης ενός όπλου είναι περισσότερα από αυτή καθ′ αυτή τη χρήση του η οποία πάντα ενέχει ρίσκο, δηλαδή κόστος. Η κίνηση της Τουρκίας να κάνει χρήση του ”όπλου” της ανεξέλεγκτης προώθησης προσφύγων προς την ΕΕ, την εξέθεσε στην πιθανότητα η Ελλάδα να πετύχει να το απενεργοποιήσει πλήρως θέτοντας σε λειτουργία ένα αποτελεσματικό μηχανισμό που μπορεί να αποτρέψει τις ροές.

Η κίνηση της Τουρκίας προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να πετύχει μια σημαντική νίκη και να δείξει την ικανότητα της να δίνει λύσεις σε προβλήματα ασφαλείας του περιφερειακού συστήματος που ανήκει.

Σε μια προσπάθεια αποτίμησης της επόμενης μέρας στα σύνορα της χώρας, δέκα σύντομα σχόλια ίσως αρκούν:

1. Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση είναι μέχρι τώρα προς τη σωστή κατεύθυνση.Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ΚΥΣΕΑ πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά και άμεσα.

2. Όσο οι μέρες περνάνε όμως, η κατάσταση αναπόφευκτα μετατρέπεται από κρίση σε καθημερινότητα. Εκεί είναι το αδύνατο μας σημείο και θέλει προσοχή. Στην αρχή όλοι ήταν συγκεντρωμένοι και με ένταση παρήγαγαν το απαιτούμενο έργο. Όσο όμως η κατάσταση «κανονικοποιείται» το Ελληνικό γραφειοκρατικό, δύσκαμπτο σύστημα αναπόφευκτα θα αρχίσει να φαίνεται. Το ίδιο και η έμφυτη μας τάση για γκρίνιες, διχόνοιες και… κόλπα.

3. Η πραγματική αποτελεσματικότητα μας λοιπόν ως κράτος θα φανεί στη δυνατότητα μας να διατηρήσουμε και για τους επόμενους μήνες, με σταθερό τρόπο, τις συνθήκες της απόλυτης απόκρουσης της τουρκικής μεταναστευτικής πίεσης στα χερσαία πρωτίστως αλλά και τα θαλάσσια σύνορα.

4. Αυτό που έγινε στα σύνορα ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δοκιμάσει ο ελληνικός στρατός τα αντανακλαστικά και τις διαδικασίες του, αλλά και να ”κουνηθεί” υλικό που χρειαζόταν... ξεσκόνισμα. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό αλλά ελπίζω οι αρμόδιοι στρατιωτικοί να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από αυτή την κινητοποίηση.

5. Η πλήρης αποτροπή των ροών αποτελεί αυτή τη στιγμή σημαντική επιτυχία της Ελλάδας και κόστος για την Τουρκία καθώς στην πράξη αποδεικνύονται αναποτελεσματικές οι απειλές της. Όλοι οι σύμμαχοι μας το είδαν αυτό και είναι σημείο που θα μετρήσει σημαντικά στο μέλλον (αν επιλέξουμε να το εκμεταλλευτούμε δεόντως).

6. Μιλώντας για συμμάχους, κακώς ασχολούμαστε με το αν η Γερμανία μας υποστήριξε ξεκάθαρα ή όχι. Η Γερμανία δεν φέρει κανένα γεωπολιτικό βάρος και δεν έχει καμία δυνατότητα να ασκήσει ουσιαστική πίεση με γεωπολιτικούς όρους στην Τουρκία για το θέμα, οπότε (θα πρέπει να) μας είναι αδιάφορη.

7. Η Γαλλία είναι η χώρα που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει και οι προσπάθειες μας θα πρέπει να αφορούν να γίνει πράξη η προσφορά των Γάλλων για αποστολή στρατιωτικών ή αστυνομικών μονάδων στα σύνορα μας.

8. Η δουλική στάση της Βουλγαρίας προς την Τουρκία για το θέμα των μεταναστών θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη. Έχω επισημάνει ότι από την αρχή του 2020 η Βουλγαρία προμηθεύεται όλο το φυσικό της αέριο από τη Ρωσία μέσω Τουρκίας από την 1η γραμμή του αγωγού TurkStream.

9. Η Ρωσία πιέζει τη Βουλγαρία έντονα για τη 2η γραμμή του εν λόγω αγωγού που είναι ο -νότιος- δούρειος ίππος της Μόσχας για τα ενεργειακά της ΕΕ. Η Βουλγαρία πιέζεται ισχυρά από τη Ρωσία για την εύρυθμη λειτουργία του TurkStream, κάτι που προϋποθέτει ήρεμες σχέσεις με την Τουρκία.

10. Με βάση το παραπάνω στοιχείο, είναι περιττό να πω πόσο -μα πόσο- σημαντικό είναι να προχωρήσει πετυχημένα η επόμενη φάση της υλοποίησης του FSRU για την εισαγωγή (κυρίως αμερικανικού) LNG μέσω της Αλεξανδρούπολης σε Ελλάδα, Βουλγαρία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Μιχάλης Μαθιουλάκης
Αναλυτής Ενεργειακής Στρατηγικής 
- Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Greek Energy Forum


4/3/2020



2.
Διαδήλωση εναντίον της Ελλάδος στο Βερολίνο: 
Ελληνόφωνοι σαν Τούρκοι, Γερμανίδα σαν Ελληνίδα. 

Μάλλον κάποιοι ελληνόφωνοι στο Βερολίνο, δεν είχαν προλάβει να δουν τη δήλωση του Τσίπρα χθες βράδυ, ότι η κυβέρνηση “καλά έκανε και έκλεισε τα σύνορα”, ενώ έστω και δια της τεθλασμένης έκανε αναφορά και για εισβολή που επιχειρεί ο Ερντογάν. Επειδή μάλλον δεν είδαν αυτή τη δήλωση, συμμετείχαν σε μια ανθελληνική, στην οποία συνέβησαν τέρατα και σημεία.

Για τη διαδήλωση έλαβα το παρακάτω σημείωμα από φίλη που κατοικεί στο Βερολίνο και το παραθέτω αυτούσιο:

Βερολίνο, 3 Μαρτίου 2020

Η παγκόσμια ιστορία δεν περιλαμβάνει μόνο ημερομηνίες υπογραφής συμφωνιών, έναρξης και λήξης πολέμων, ονόματα πρωθυπουργών και προέδρων κρατών και στραταρχών. Αφήνει πάντα χώρο και για τις μικρές ιδιαίτερες πράξεις των απλών ανθρώπων που γεμίζουν τις ψυχές των ανθρώπων και αναδίδουν συναίσθημα και μεγαλείο…

Για παράδειγμα, απόψε έξω από το κτίριο της καγκελαρίας στο Βερολίνο ήταν προγραμματισμένη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας μιας ομάδας αριστερών (…) και άλλων πολιτικών οργανώσεων ενάντια στο κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων, και ουσιαστικά εναντίον της Ελλάδας λόγω της υποτιθέμενης παρεμπόδισης των “προσφύγων” από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας (…)

Γερμανοί αριστεριστές και υποστηρικτές της Συριακής αντιπολίτευσης και των ισλαμιστών συμμάχων του Ερντογάν αντάλλασσαν φορτισμένα μηνύματα στον τοίχο της εκδήλωσης στο φέισμπουκ μέχρι και λίγο πριν την διεξαγωγή της.
Επίσης κάμποσοι ελληνόφωνοι είχαν δηλώσει ηλεκτρονικά την πρόθεση παρουσίας τους εκεί. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ασκήσουν πιέσεις προς την καγκελάριο Μέρκελ να επιμείνει στην πολιτική της αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία, στο όνομα μιας υποτιθέμενης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στο δράμα των προσφύγων (ανύπαρκτων βέβαια στα ελληνοτουρκικά σύνορα αυτές τις μέρες, αλλά το κείμενο της προπαγάνδας αυτά λέει και άρα αυτά θα αναφέρονταν).

Σκεφτόμουν να πάω απόψε εκεί για να δω τί επιχειρήματα έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τον ανθρωπισμό ως μια τεράστια μπίζνα μεταφορών-μετακομίσεων πληθυσμών από κάθε βασανισμένη και μη γωνιά της γης στην Ευρώπη. Λες και οι καρδιές και τα σώματα θεραπεύονται όλα δια μαγείας με το που θα πατήσουν το πόδι τους στην Ευρώπη. Και λες και όλη αυτή η μπίζνα είναι τόσο αθώα και γλυκειά και τόσο μαγική και χωρίς άλλες επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις πατρίδες όλων αυτών των ανθρώπων.

Τέλος πάντων σκεφτόμουν να πάω εκεί, αλλά το απέκλεια γιατί αναλογιζόμουν τους κινδύνους από τους παλιούς αριστερούς συντρόφους, με τους οποίους η μοίρα μας έφερε τόσο μακρυά, όσο να βρισκόμαστε πλέον σε αντίπαλα στρατόπεδα, καθότι εγώ Ελληνίδα κι αυτοί οπαδοί της ατζέντας των ηγετών των κομμάτων τους (βασικά του βαθέως γερμανικού κράτους και κατ’ επέκταση του γερμανοτουρκικού άξονα).

Δεν θα ήθελα να ρισκάρω να φάω ξύλο ή προπηλακισμούς μόνο και μόνο επειδή θα υπερασπιζόμουν τα αυτονόητα δίκαια της χώρας μου αλλά και τις απλές βασικές αξίες του πολιτισμού μας, οι οποίες όπως φαίνεται λείπουν τόσο από την γερμανική αριστερά, όσο και συνολικά από την γερμανικη πολιτική σκηνή. Ακόμα περισσότερο, να ξεκατινιαστώ επί γερμανικού εδάφους με ελληνόφωνους ανθέλληνες…

Ο Θεός της Ελλάδας είχε όμως άλλη γνώμη για την εξέλιξη της αποψινής εκδήλωσης: Εκεί που έχουν μαζευτεί έξω από το κτήριο της καγκελαρίας καμμία τριακοσαριά άτομα Γερμανοί, ελληνόφωνοι, αραβόφωνοι και τουρκόφωνοι φωνάζοντας λαύροι συνθήματα κατά της Ελλάδας, νεαρή Γερμανίδα αριστερή ακτιβίστρια σκάει μύτη στην εκδήλωση με μια… ελληνική σημαία!!!

Με το που βλέπουν τη σημαία, αρχίζουν αντιδράσεις από τα άτομα τριγύρω από την κοπέλα. Μια νεαρή της επιτίθεται φραστικά αποκαλώντας την ΦΑΣΙΣΤΡΙΑ και της λέει να φύγει από την εκδήλωση, αλλά της επιτίθεται με τα ίδια ακριβώς λόγια. Κάτι αλλα άτομα της επιτίθενται ζητώντας της να μαζέψει τη σημαία, η οποία λέει συμβολίζει μόνο την ελληνική κυβέρνηση και τον φασισμό των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας!! Μια ομάδα από ελληνόφωνους νεαρούς την επιτιμούν αναφέροντας τις ευθύνες της χώρας μας σε όλη αυτή την αθλιότητα των “προσφύγων” καθώς και το ότι υπάρχουν παιδιά που κρυώνουν στην Μόρια. Κι εκεί αρχίζει η κοπελιά με την ελληνική σημαία να τους εξηγεί την κατάσταση με απλά και λογικά επιχειρήματα, να τονίζει το ρόλο της Γερμανίας και όλης της ΕΕ σε όλη αυτή τη φρίκη, καθώς και τον βρώμικο εκβιαστικό ρόλο της Τουρκίας προς την ΕΕ, την χρησιμοποίηση των προσφύγων ως όπλο και την εμφανή ανάμιξη του τουρκικού κράτους στην παρούσα κρίση στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.

Η αριστερή Γερμανίδα ακτιβίστρια παρέμεινε στην εκδήλωση σε όλη τη διάρκειά της, κερδίζοντας ευήκοα ώτα ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να διαδηλώσει ενάντια στην “κυβέρνηση Μητσοτάκη” καθώς και ενάντια στους “Έλληνες φασίστες στα νησιά του Αιγαίου”. Λες και οι Έλληνες νησιώτες δεν είχαν δώσει συχνά και την ψυχή τους ακόμα όλα αυτά τα πέντε χρόνια που έφταναν εκατοντάδες χιλιάδες (έως και εκατομμύρια) πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου. Τεκμηριωμένη, αγνή αλληλεγγύη κι ανθρωπιά από ανθρώπους του μόχθου, απογόνους πραγματικών προσφύγων που ξενιτεύτηκαν από τον τόπο τους για να σώσουν τις ζωές τους, που πρόσφεραν χρόνο και χρήμα και βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα, πολύ προτού εγκατασταθούν στα νησιά οι επαγγελματίες του ανθρωπισμού οι ΜΚΟ, με το αζημίωτο…

Λες και αυτοί οι νησιώτες δεν είδαν τις περιουσίες τους και τον τόπο τους να καταστρέφεται και την τοπική οικονομία να μαραζώνει, ακριβώς από μετανάστες και πρόσφυγες που αυτοί οι ίδιοι καλοδέχτηκαν αρχικά και αποδέχτηκαν να φιλοξενήσουν στον τόπο τους αγόγγυστα όλα αυτά τα χρόνια. Λες και οι νησιώτες δεν έδωσαν τους δικούς τους δημοκρατικούς αγώνες για να διατρανώσουν τα δίκαια αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, δεν ένιωσαν στο πετσί τους την αστυνομική βία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεν αντιστάθηκαν με νύχια και με δόντια σε αυτή και την κατατρόπωσαν.

Η κοπέλα αυτή έφυγε από την αποψινή εκδήλωση χωρίς να φάει ξύλο και με το κεφάλι ψηλά, έχοντας κάνει αυτό που η ίδια θεωρεί καθήκον της, να υπερασπιστεί δηλαδή την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μια χώρα που ενώ προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει απλόχερα πολιτισμό και ανθρώπινες αξίες, με κάποιο σκοτεινό τρόπο έχει καταντήσει υπόδουλη της δικής της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Η κοπέλα αυτή κράτησε ψηλά την τιμή της χώρας και των συμπατριωτών της και μετέφερε τη φωνή του ελληνικού λαού αυτό το κρύο υγρό βράδυ, σ’ αυτήν την κρύα πόλη σ’ αυτήν την απάνθρωπη εποχή, όπου οι ταμπέλες έχουν καταντήσει να έχουν την αντίθετη σημασία από τα αναγραφόμενα και οι ιδεολογίες έχουν καταβαραθρωθεί με απλά ριάλιτυ τσεκ.

Η θαρραλέα αυτή κοπέλα που με παρακάλεσε να μην γράψω καν το όνομά της, είναι το σημερινό πρότυπό μου.

Du hast heute eine wunderbare Geschichte gemacht! Dankeschön! Schön, dass es dich gibt!

Ελίνα Σκαρπαθιώτη,
 κάτοικος Βερολίνου



 4 Μαρτίου 2020