Ημερολόγιο κορωνοϊού, 14 Απριλίου 2020


Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου  


Ημερολόγιο κορωνοϊού, 14 Απριλίου 2020: 

η πανδημία της Ευρωπαϊκής ντροπής στους οίκους ευγηρίας τελικά; αλλά και εξαιρετικά φαρμακοδυναμικά μοντέλα που σου λένε πότε να δώσεις τι και γιατί, αλλά και νέες θεραπευτικές σκέψεις (εμβόλιο για την ιλαρά κάνατε;) , και πρώτα στοιχεία για τα αντιυπερτασικά, ίσως και για τα κλιματιστικά:

1. Μια εξαιρετική πρόδρομη μελέτη ( των Comas- Herrera και Zalakain) για τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας κατέδειξε μια ανησυχητική αλήθεια: το 42% των ολικών θανάτων του Βελγίου καταγράφεται σε τέτοιες δομές, το 44% των θανάτων της Γαλλίας προέρχεται από τέτοιες δομές (αν και ένα 20% αυτών τους πήγαν μέχρι το νοσοκομείο και απεβίωσαν εκεί), όπως και 35.000 συνολικά κρούσματα καταγράφηκαν εκεί στην Γαλλία. Αλλά όχι μόνο: το 54% των θανάτων της Ιρλανδίας εκεί, αλλά και κατ' υπολογισμό το 45% των Ιταλικών και το 57% των Ισπανικών θανάτων. Ασύλληπτα νούμερα (ενώ οι Ολλανδοί δεν καταγράφουν και οι Βρετανοί ΘΑ καταγράψουν). Θα ρωτήσεις, μήπως πέθαινε όντως πολύς κόσμος σε οίκους ευγηρίας και στο παρελθόν; Θα σου πω για την Γαλλία που υπάρχουν στοιχεία πως ναι (άλλωστε πάνω από 600.000 τέτοιες κλίνες δηλώνει η χώρα), αλλά είναι σημαντικά περισσότεροι οι θάνατοι φέτος. Όμως, 900.000 κλίνες ευγηρίας είχε και η Γερμανία (σύμφωνα με το ECDC, που δεν έχει στοιχεία για την Ελλάδα), και δεν κατέγραψε εκατόμβες. Αν λοιπόν το μέγεθος της πανδημίας σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι καθοριζόμενο από την μαζική επαγωγή θανάτων σε οίκους ευγηρίας, κάτι δεν έγινε σωστά. Και σκέφτομαι πως εμείς εδώ αγχωνόμαστε για το ένα γηροκομείο που εμφάνισε κρούσματα, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες τέτοιες δομές έμειναν απροστάτευτες στην Ευρώπη. Και ΔΕΝ είναι ότι δεν ήξεραν (οι πρώτοι θάνατοι των ΗΠΑ ήταν διδακτικότατα σε τέτοιες δομές, και νωρίς στην πανδημία). Αυτό το μάθημα έπρεπε να το δουλέψουν, και να το κάνουν πρόληψη, να οχυρώσουν τέτοιες δομές, να σεβαστούν αν θέλετε, την τρίτη ηλικία απλά. Αλλά δεν το έκαναν και έτσι αυτές οι δομές είναι που απορρύθμισαν το σύστημα κατά το ήμισυ, και την ηθική και τον πολιτισμό πλήρως.

2. Ένα διδακτικότατο ανάγνωσμα για ειδικούς από μελετητές του Fred Hutchinson Cancer Research Center του Σιάτλ (σε φάση πριν την κρίση ακόμη), οι οποίοι έκαναν εξαιρετικές προσομοιώσεις για το πότε πρέπει να δοθούν τα αντιιικά και τι θα πετύχουν: ξεκινώντας ως δεδομένο πως το ιικό φορτίο αυξάνεται μαζικά τις πρώτες πρώτες μέρες, και με την ερώτηση του πώς θα ελέγξουμε την μεταδοτικότητα αλλά και τον κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης, κατέληξαν πως μάλλον η προφυλακτική αγωγή σε όσους εκτέθηκαν ενδέχεται να είναι η καλύτερη προσέγγιση. Δίνει δρόμους αυτή η μελέτη και έχει και 45.000 διαγράμματα να χαζέψουν οι ενδιαφερόμενοι, αναφέρει όμως και τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας στην remdesivir (που είναι η ουσία της επικαιρότητας), και που προσθέτει άλλον έναν αστερίσκο στην χρησιμότητά της.

3. Δεν μας έφτανε η συσχέτιση του εμβολιασμού για την φυματίωση με την επιθετικότητα του ιου σε διάφορες χώρες (λες και ο παππούς που έκανε εμβόλιο για φυματίωση πριν 60 χρόνια στον στρατό κρατά ακόμη ευεργετικές παράπλευρες δράσεις), έχουμε και νέα προσέγγιση, λίγο πιο τεκμηριωμένη, και απορώ που δεν έγινε ακόμη του συρμού: παρατηρήθηκε λοιπόν μια ομοιότητα σε διάφορα επίπεδα μεταξύ του νέου κορωνοϊου και των ιων της ιλαράς και της παρωτίτιδας, στην πρωτεΐνη σύντηξης, αλλά και 29% ταυτότητα σε άλλα επίπεδα με τον ιο της ερυθράς, σε σημεία δε που εκφράζονται και στο εξασθενημένο στέλεχος του εμβολίου MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, αυτό "που κάνει αυτισμό και θέλετε να μας σκοτώσετε και παγκόσμια συνομωσία κτλ"). Οπότε, σκέφτηκαν κάποιοι, άμα έχεις κάνει το εμβόλιο, σε προστατεύει από τον κορωνοϊό! Οπότε αυτοί που δεν έχουν κάνει εμβόλιο γιατί δεν υπήρχε, οι μεγαλύτερες ηλικίες δηλαδή, αρρωσταίνουν πολύ, άσε που άμα έχεις καλά αντισώματα για ερυθρά μπορεί να περνάς ηπιότερα τον SARS-CoV-2 (και όχι ο ιος να κάνει γενικευμενη ανοσολογικη απάντηση πχ). Λαμπρά. Τουλάχιστον έχει μια επιστημονική βάση, γιατί η επόμενη μελέτη θα έλεγε ότι κινδυνεύουν όσοι θυμούνται τον Μπάγιεβιτς παίκτη, και να δούμε τι ποσοστά νόσησαν και γύρω από τον ποταμό Νερέτβα.

4. Επίσης χωρίς κρίση ακόμη, μια άλλη ωραία μελέτη είδε πώς τελικά μεταδόθηκε η νόσος στο Diamond Princess, το κρουαζιερόπλοιο, έχει σημασία γιατί είχαν ενοχοποιηθεί κλιματισμοί, σωληνώσεις, κ.ο.κ. Καθησυχαστική επιδημιολογική ανάλυση, αρχικά εκτέθηκαν διάφοροι επιβάτες που συναθροίζονταν, όταν περιορίστηκαν στα δωμάτιά τους σταμάτησε να επεκτείνεται η νόσος στους επιβάτες, πλην όσων συγκατοικούσαν με ασθενή, και απλά αυξήθηκαν τα κρούσματα στο προσωπικό που συνέχιζε να συναθροίζεται. Αθώος προς το παρόν ο κλιματισμός λοιπόν, τουλάχιστον επιδημιολογικά.

5. Κι άλλα πρόδρομα (άνευ κρίσης αλλά επαρκή) στοιχεία για τα αντιϋπερτασικά που απασχολούν τόσο κόσμο, δικαίως: όσοι λάμβαναν αΜΕΑ (αυτά που λήγουν σε -πρίλη), είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εξελιχθούν σε βαριά νόσο, σύμφωνα με στοιχεία από 53 ασθενείς του Λονδίνου (για τους ΑΤ2, αυτούς που λήγουν σε -αρτάνη δεν είχαν πολλά στοιχεία). Σε μια εξίσου πρώιμη και όχι πολύ μεγάλη μελέτη από την Κίνα όμως, και οι δυο κατηγορίες προστάτευαν από την εξέλιξη σε πνευμονία. Πιθανότατα θα δρουν προστατευτικά λοιπόν;

6. Νέες ιδέες για την θεραπεία: στο St. Louis θα δοκιμάσουν την φλουβοξαμίνη, το αντικαταθλιπτικό dumyrox εν Ελλάδι, με στόχο να μπλοκάρουν την ανοσολογική απορρύθμιση λέει. Και να μην πιάσει, θα είναι χαρούμενοι τουλάχιστον; 'Αλλοι θα δοκιμάσουν ενα πρόσφατο αντι-νεοπλασματικό, το Opaganib (Yeliva, proprietary sphingosine kinase-2, SK2, selective inhibitor για τους ειδικούς), ενώ μεγάλη φαρμακευτική θα δοκιμάσει στην μεγάλη πολυκεντρική μελέτη CALAVI την acalabrutinib σε ασθενείς με βαριά νόσο, κρατάμε αυτό το όνομα, θα το ξανακούσουμε στο μέλλον, είπαμε μεγάλη μελέτη.

7. Μια υπενθύμιση του πόσο εύκολα και όμορφα καίγονται τα όμορφα χωριά: η Σιγκαπούρη, που τόσο υμνήσαμε όλοι για την αντιμετώπιση της νόσου, καταγράφει εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά, σε εργάτες από άλλες χώρες. Και πάλι από την αρχή λοιπόν...

8. Και στο μεταξύ στην Ινδία, αληθινότατο: δέκα τουρίστες (όχι Ελληνες- Ισραηλινοί, Μεξικάνοι, Αυστραλοί, και Αυστριακοί) τιμωρήθηκαν να γράψουν 500 φορές την λέξη "sorry" επειδή παραβίασαν το Ινδικό lockdown. Τους υπόλοιπους 690 που παραβίασαν στην γειτονιά το lockdown υποθέτω οτι τους έχουν ακόμη στην γωνία, κουτσό.

9. Στην εικόνα, η Κατρίν στην Ισπανική της εμπειρία, στην Τριστάνα


Giorgos Pappas


           ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ          




Πειραματικό φάρμακο της Gilead 
προκαλεί "ραγδαία ανάρρωση" σε ασθενείς με κορονοϊό. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Σικάγου ανακοίνωσαν πως διαπιστώθηκε "ραγδαία ανάρρωση” σε 125 ασθενείς με κορονοϊό, που έλαβαν το πειραματικό φάρμακο remdesivir της Gilead Sciences στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής.

Χαρακτηριστικό είναι πως η μετοχή της Gilead Sciencies εκτινάχθηκε 12,75 στις after hours συναλλαγές, μετά από τη δημοσίευση έκθεσης του Stat News.

Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες ή εμβόλια για τον κορονοϊό, αλλά το remdesivir θεωρείται πρωτοπόρο στον αγώνα για την ανάπτυξη μιας θεραπείας για τους μολυσμένους από τον κορονοϊό, που να λειτουργεί.

Αν και τα ευρήματα που παρουσιάζονται από τη Stat είναι υποσχόμενα, δεν βασίζονται σε πλήρη δεδομένα κλινικών δοκιμών από την εταιρεία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, 125 άνθρωποι με κορονοϊό που δέχονται φροντίδα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, συμμετέχουν σε δύο κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 που διεξάγει η Gilead.

Οι 113 από αυτούς έχουν σοβαρή μορφή της ασθένειας. Η Stat τόνισε πως έχει στην κατοχή της μια καταγεγραμμένη συζήτηση σε βίντεο αναφορικά με τις δοκιμές, μεταξύ μελών του Πανεπιστημίου του Σικάγου, στη διάρκεια της οποίας ενα από τα μέλη δηλώνει πως όταν ορισμένοι ασθενείς άρχισαν να παίρνουν το φάρμακο, ο πυρετός έπεσε και κάποιοι δεν χρειάζονταν πλέον αναπνευστήρα.

Η μια δοκιμή αφορά τη χορήγηση του remdesivir σε 2.400 ανθρώπους με σοβαρή μορφή της νόσου, η άλλη δοκιμάζει το φάρμακο σε 1.600 ασθενείς με ήπια μορφή.

Και οι δύο δοκιμές λαμβάνουν χώρα σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησαν τον Μάρτιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο.

https://www.capital.gr/health/3446866/peiramatiko-farmako-tis-gilead-prokalei-ragdaia-anarrosi-se-astheneis-me-koronoio

17/4/2020