Ημερολόγιο κορωνοϊού, 29 Απριλίου 2020.


Ημερολόγιο κορωνοϊού, 29 Απριλίου 2020:

 ακροβασίες που δεν πρέπουν, ευχάριστα θεραπευτικά και διαγνωστικά, νέα από το remdesivir, μεγαλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς του ιού και πώς να σώσουμε κι άλλες ζωές, συν κάτι για τα κατοικίδια:

1. Διευκρινίζω, μόνο πολιτική δεν είναι η θέση μου (και γνωστά τα μη conflict of interest), και καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιηθεί έτσι: Αλλά, είναι τεράστια τα κενά στην συζήτηση περί σχολείων. Είναι επιστημονική ακροβασία τα όσα ειπώθηκαν σήμερα: μα είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί ένας σοβαρός επιστήμονας το case report με το παιδί που δεν μετέδιδε; Το αξιοπερίεργο; Το ένα; Και ξαναλέω: υπάρχουν μελέτες που λένε αντιδιαμετρικά πράγματα, οπότε μην χρησιμοποιείτε μόνο τις μεν. Πάρτε τις χτεσινές μελέτες, σε κορυφαία περιοδικά: Πρώτον, Lancet Infectious Diseases (Νο 2 των λοιμώξεων), "Επιδημιολογία και μετάδοση τoυ ιου σε 391 κρούσματα και 1286 στενές επαφές τους στην Shenzhen" λέγεται το άρθρο και σημειώνεται: "αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό λοίμωξης των παιδιών κάτω των 10 ετών ήταν αντίστοιχο του μέσου ποσοστού του πληθυσμού". Και επίσης "δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ πιθανότητας μετάδοσης της λοίμωξης και ηλικίας του αρχικού κρούσματος". Αλλά και δεύτερη χτεσινή δημοσίευση: στο Science παρακαλώ, με τίτλο "Οι αλλαγές στους τύπους επαφών μορφοποιούν την δυναμική της επιδημίας": και λέει "το κλείσιμο σχολείων δεν είναι επαρκές από μόνο του να αναστείλει την επιδημία, αλλά επηρεάζει την δυναμική της και συνεπώς την υπερφόρτωση των νοσοκομείων". Κατέληξαν εδώ μεν ότι οι κάτω των 14 ετών κολλάνε λιγότερο (οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είπαμε), όμως ανέδειξαν (έχει και ωραία σχεδιάκια) ότι ελαττώνεται κατά 42-64% το σημείο κορυφής της επιδημίας με αναστολή σχολικών δραστηριοτήτων. Επιστημονική ομοφωνία δεν υπάρχει λοιπόν, οπότε ας το σκεφτούμε και πρακτικά:

2. Είναι και άσκοπο το άνοιγμά τους με όσα ανακοινώθηκαν. Γιατί μιλάμε για τέσσερις μισές εβδομάδες, άρα 2 εργάσιμες εβδομάδες. Αφήνουμε την τρίτη Λυκείου εκτός, και απορούμε, υπάρχει λόγος σοβαρός να ανοίξουν οι άλλες τάξεις; Τόση ύλη θα βγει στο διάστημα αυτό; Και με τρεις χιλιάδες παράθυρα για να μην πάει κάποιο παιδί σχολείο; Ακόμη κι αν είναι αμελητέος ο κίνδυνος, ποιο το όφελος; Την ουσία (αλλά και τον αντίκτυπο) ενός και μόνο κρούσματος σοβαρού δεν το έλαβαν υπόψη; Ακόμη κι αν εξασφαλιστεί η αποχή ευπαθών ομάδων και ευπαθών οικογενειών (που είναι εύκολο, σε όλα τα επίπεδα), από τις σχολικές αίθουσες, τι θα κερδίσει το κάθε παιδί; Μια επίπλαστη επιστροφή στην κανονικότητα; Είναι νωρίς για αυτή, και δεν φτάνουν 10 εργάσιμες σχολικές ημέρες για έναν μαθητή. Και εξυπακούεται ότι δεν ασπάζομαι συνδικαλιστικές αντιρρήσεις εδώ (οι ευπαθείς προστατεύονται, οι υπόλοιποι διδάσκοντες κινδυνεύουν όσο πάρα πολλοί άλλοι), ούτε κραυγές περί "πειραματόζωων". Μια ανόητη εμμονή βλέπω από πλευράς κυβέρνησης (και μια κακή στιγμή της επιτροπής ειδικών, όπως και να το δεις). Όπως βέβαια είναι ανόητες και ερωτήσεις για συνωστισμό στους σχολικούς νιπτήρες. Θεωρώ εν τέλει ότι τα σχολεία θα υπολειτουργήσουν και θα ησυχάσουμε, ξοδεύοντας επιστημονική βαρύτητα και πολιτική αρμονία σε λάθος θέμα.

3. Στα καλά νέα: από τις 9 Απριλίου σημειωνόταν εδώ πως φάρμακα τύπου tocilizumab (το ανοσοτροποποιητικό έναντι της ιντερλευκίνης 6 που δίνεται και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα) ενδέχεται να σώζουν ζωές στην τρίτη φάση της νόσου, της ανοσοαπορρύθμισης. Και ήρθε η πρόδρομη ανακοίνωση από την Γαλλική μελέτη με 129 άτομα που έδειξε ότι: σε φάση σοβαρής νόσου, δυο ενέσεις της φτάνουν για να αλλάξουν δραστικά την εξέλιξη σε σχέση με όσους δεν την λάβουν. Μελέτη σταθμός, παρά το μικρό μέγεθος, γιατί οριοθετεί την ύπαρξη σωτήριας θεραπείας σε κάποια φάση της νόσου. Απλά. Ασφαλέστεροι πλέον με απόδειξη.

4. Σε άλλα καλά νέα, θα κυκλοφορήσει ευρέως το τεστ αντισωμάτων της Άμποτ, με ευαισθησία 99%, και στην Ευρώπη. Πρώτα για IgG, αλλά θα έχουμε έτσι αξιόπιστο τεστ για να δούμε ποιος ήρθε σε επαφή με τον ιο στο παρελθόν (μηδαμινή χρήση για διάγνωση ενός που νοσεί). Δεν είχαμε δεδομένο τέτοιο τεστ, ας δούμε πώς θα το αξιοποιήσουμε.

5. Πιθανώς σημαντικό, γιατί το υπογράφει ο Christian Drosten (να διαβάσετε και μια πρόσφατη εξαιρετική συνέντευξή του στον Guardian, ο σύνδεσμος στο πρώτο σχόλιο, και να θυμηθείτε πώς τον αναφέραμε με τον Kyriakos ως real modern hero τις 27 Ιανουαρίου): ενδέχεται, η πρότερη έκθεση σε άλλους κορωνοϊούς, να επάγει μια μερική ανοσία, μέσω T helper κυττάρων για τους ειδικούς, απέναντι στο νέο κορωνοϊό! Το ερώτημα όμως είναι τι ρόλο θα παίξει αυτή η ανοσία: θα βοηθά να περνάς το νέο ιο ήπια; Ή θα επάγει φαινόμενα (τύπου antibody-dependent enhancement για τους ειδικούς), όπου η παρουσία αντισωμάτων ευνοεί την βαρύτητα της νέας λοίμωξης;

6. Σημαντικό θεραπευτικό: Μια Ιταλική και μια Γαλλική μελέτη συζητούν τις θρομβοεμβολικές επιπλοκές της νόσου, και εξάγουμε πως: ίσως ένα ήπιο αντιπηκτικό, τύπου salospir λέω εγώ, να έχει νόημα ακόμη και στα πρώιμα ήπια στάδια της νοσου, ενώ όταν έχεις ασθενή με μεγαλύτερη βαρύτητα νόσου πρέπει να δίνεις θεραπευτική και όχι προληπτική δόση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους. Σα να την έχει πάθει την θρόμβωση.

7. Σε άλλα θεραπευτικά: μόλις ανακοίνωσε για το remdesivir η Gilead πρώτα αποτελέσματα από την SIMPLE μελέτη (ευχαριστώ Γιώργος Θωμαΐδης), δεν είδαμε άρθρο πλήρες ακόμη, και αυτό που λένε τα αποτελέσματα είναι πως σε κάποιους φτάνουν και πέντε ημέρες του φαρμάκου, σε άλλους χρειάζονται δέκα ημέρες. Σε ποιους; Πρέπει να βρει την θέση της η ουσία, και θεωρώ πως είναι μόνο σε όσους έχουν πρόδρομη (πριν την ανοσοαπορρύθμιση) νόσο μέτριας βαρύτητας και νοσηλεύονται. Ας εστιάσει εκεί. Κατά τα άλλα, είχε ένα webinar πρόσφατα για την Discovery, την άλλη μεγάλη, Γαλλική, κλινική δοκιμή που τρέχει παράλληλα με αυτή της WHO, με τα ίδια φαρμακα, με 3000 ασθενείς. Ακόμη στους 700 είναι. Πότε δηλαδή σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το recruitment; Απελπισία με ορισμένους σχεδιασμούς. Τέλος, νέες θεραπευτικές προτάσεις περιλαμβάνουν: την ακετυλοκυστεΐνη (το βλεννολυτικό trebon για να συνεννοούμαστε), η οποία προτείνεται μάλιστα στο Medical Hypotheses από τον κύριο Ασημακόπουλο και τον εξαιρετικό κύριο Μαραγκό από την Πάτρα. Στις ΗΠΑ κάποιοι προτείνουν φαμοτιδίνη (το γνωστό peptan/ mostrelan για στομαχόπονο αλλά σε 9πλάσια δόση!) χωρίς πολλές πολλές εξηγήσεις, ενώ προέκυψε και άρθρο για την γλυκόριζα (που είναι και αντιοξειδωτικό λέει, οπότε...).

8. Κατοικίδια: προσοχή, δε νοσούν, αλλά το CDC έβγαλε προειδοποίηση να μην βγάζουμε γάτες έξω και να μην έχουν τα σκυλιά μας επαφές με ξένα σκυλιά. Μικρός κίνδυνος λέει να μεταφέρουν ιο και να κολλήσεις, αλλά όχι μηδενικός.

9. Περίμενα να ακούσω τις απογευματινές ανακοινώσεις στην ΕΡΤ, και τρεις φορές άκουσα το διαφημιστικό για το δελτίο ειδήσεων που "θα φιλοξενεί το Νομπελίστα Όθωνα Ηλιόπουλο". Seriously? Δεν γνωρίζω τον επιστήμονα, αλλά το επιτρέπει αυτό; Και εκεί στην ΕΡΤ, είστε τόσο εκτός πραγματικότητας;



Γιώργος Παππάς


29/4/2020


          ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ             



 Laura Spinney: Germany's Covid-19 expert:
 'For many, I'm the evil guy crippling the economy'

Germany’s leading coronavirus expert Christian Drosten on Merkel’s leadership, the UK response and the ‘prevention paradox’.

Christian Drosten, who directs the Institute of Virology at the Charité Hospital in Berlin, was one of those who identified the Sars virus in 2003. As the head of the German public health institute’s reference lab on coronaviruses, he has become the government’s go-to expert on the related virus causing the current pandemic.

In an exclusive interview, Drosten admits he fears a second deadly wave of the virus. He explains why Angela Merkel has an advantage over other world leaders – and why the “prevention paradox” keeps him awake at night

'' (...) The federal plan is to lift lockdown slightly, but because the German states, or Länder, set their own rules, I fear we’re going to see a lot of creativity in the interpretation of that plan. I worry that the reproduction number will start to climb again, and we will have a second wave. (...) ''

Read more: