Οι 7 εταιρείες πίσω από το σκάνδαλο με τα ΚΕΚ.


 Οι 7 εταιρείες πίσω από το σκάνδαλο με τα ΚΕΚ.

Την εντυπωσιακή ποσοτική διαφορά μεταξύ των δύο Υπουργικών Αποφάσεων που συγκροτούν αφενός το Μητρώο Παρόχων, αφετέρου το Μητρώο Εγκεκριμένων της περίφημης «τηλεκατάρτισης» αναδεικνύει ο Ηλίας Γεωργαντάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, σε ανάρτησή του στο Facebook.
Έτσι, οι πάροχοι, δηλαδή τα ΚΕΚ, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης κλπ, ανέρχονται σε 399 τον αριθμό σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Βρούτση που σύστησε το Μητρώο Παρόχων. Ωστόσο, τα Ολοκληρωμένα Συστήμετα Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) - αναφέρονται και ως «πλατφόρμες» - είναι μόλις επτά (7), αλλά θα εισπράξουν τα 30 από τα συνολικά 85 εκατομμύρια ευρώ που θα καταλήξουν στις τσέπες του σκέλους της προσφοράς. 

 Η ανάρτηση του Ηλία Γεωργαντά έχει ως εξής

«Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης έχει και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Καταρχάς να πούμε ότι η προσφορά τους χωρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος είναι οι πάροχοι, δηλαδή τα ΚΕΚ, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης κλπ στα οποία θα απευθυνθεί κάποιος/α με το κουπονάκι του για να εγγραφεί σε κάποιο από τα προσφερόμενα προγράμματα. Αυτά είναι 399 τον αριθμό σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Βρούτση που σύστησε το Μητρώο Παρόχων. Από αυτούς τους 399 θα πάει ο επιστήμονας να "ψωνίσει" υπηρεσίες τηλεκατάρτισης. Όμως αυτοί, όπως επιμελώς φρόντισε η προκήρυξη Βρούτση, δεν είναι οι δημιουργοί του περιεχομένου και άρα είναι σε θέση να λένε ότι δεν έχουν και καμμία ευθύνη. Είναι οι διεκπεραιωτές του προσφερόμενου προϊόντος, σα να λέμε τα σημεία λιανικής.

Αυτοί λοιπόν οι πρώτοι, οι πάροχοι δηλαδή, υποχρεώνονται βάσει της πρόσκλησης Βρούτση να συζευχθούν, να συμπεθεριάσουν κατά το κοινώς λεγόμενο, με έναν από τους παραγωγούς των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) που είναι ταυτόχρονα οι χονδρέμποροι θα λέγαμε του συστήματος. Η σύζευξη μάλιστα είναι ρητώς υποχρεωτική και η μη πραγματοποίησή της οδηγεί σε αποβολή από το σύστημα. Αυτοί λοιπόν οι χονδρέμποροι είναι εκείνοι που έχουν την ευθύνη παραγωγής της πλατφόρμας , δηλαδή τις φαιδρότητες που είδαμε από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά. Τους ΟΣΤΚ θα τους ακούσετε να αναφέρονται και απλά ως "πλατφόρμες". Είναι ένα και το αυτό.

Αυτοί οι ΟΣΤΚ/πλατφόρμες αποτελούν το δεύτερο σκέλος της προσφοράς που είναι και το πιο ενδιαφέρον. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε μόλις 7 σύμφωνα με την επιλογή που έκανε η Υπουργική Απόφαση Βρούτση η οποία απέκλεισε 13 υποψήφιους, 10 εκ των οποίων με το αιτιολογικό ότι ήταν "ωφελούμενοι". Άρα στο σκέλος των παρόχων έχουμε ένα πλουραλιστικό τοπίο 399 παρόχων, ενώ στο σκέλος των παραγωγών της πλατφόρμας έχουμε ένα κλασικό ολιγοπώλιο με όλα τα πιθανά παρεπόμενα που προβλέπει η θεωρία της οικονομικής ρύθμισης, όπως π.χ. εξασφάλιση συμμόρφωσης των μελών του ολιγοπωλίου, εσωτερική συνοχή των μελών, περιθώρια οργάνωσης συμπαιγνίας κλπ κλπ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πλατφόρμες, αν και μόλις 7 τον αριθμό θα εισπράξουν τα 30 από τα συνολικά 85 εκατομμύρια ευρώ που θα καταλήξουν στις τσέπες του σκέλους της προσφοράς.

Μόνο ενδιαφέρον και απορίες μπορεί να προκαλέσει η σύγκριση των δύο Υπουργικών Αποφάσεων που συγκροτούν αφενός το Μητρώο Παρόχων (τη λιανική δηλαδή), αφετέρου το Μητρώο Εγκεκριμένων ΟΣΤΚ (τη χονδρική δηλαδή).

Στο Μητρώο των 399 παρόχων η Υπουργική Απόφαση είναι επιμελής και διεξοδική δίνοντας την πλήρη επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, τον διακριτικό της τίτλο, την έδρα της, τα στοιχεία επικοινωνίας της, τον αριθμό μητρώου της. Ό,τι δηλαδή όφειλε να περιλαμβάνει μια ΥΑ στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης. Βλέπε σχετικά την Εικόνα 1.


Αντιθέτως το Μητρώο με τις 7 πλατφόρμες (βλ. Εικόνα 2) είναι ολίγον μεταφυσικό και μυστηριώδες. Δίδεται μόνο η διαδικτυακή διεύθυνση της πλατφόρμας. Ούτε ποιος είναι, ούτε τι ΑΦΜ έχει, που διάολε τον βρίσκουμε, αν είναι φυσικό κατάστημα ή μια άυλη οντότητα στο αστροφυσικό συνεχές. Τίποτε! Αναγκάστηκα να πάω στις πλατφόρμες και, πλην μίας άντε δύο, δεν μπόρεσα να βρω σε ποιον ανήκει. Μάλλον είναι πλατφόρμες με κουκούλα. Κάτι σαν οφσόρ με εξασφαλισμένη ανωνυμία για τον απλό πολίτη που διαβάζει την ΥΑ. Και ερωτώ το εξής απλό: αν δεν τους ξέρουμε πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι κι αυτοί ωφελούμενοι όπως οι 10 από τους 13 που αποκλείστηκαν; Αλλά και πολλά άλλα που δεν είναι της ώρας...


Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο Υπουργείο και τα στελέχη του που σίγουρα τους ξέρουν και αν χρειαστεί θα τους βρουν και θα μας τους πουν. Αλλά γιατί τόση φειδώ κε Βρούτση; Όνομα δεν έχουν αυτές οι επιχειρήσεις. Είναι δυνατόν να βγάζεις μια ΥΑ με δικαιούχο μια διεύθυνση www..... τελεία gr; Αδίκως διαμαρτύρομαι;

Και για να κλείσω, γιατί σας κούρασα. Δείτε και την εικόνα 3 για να κλείσουμε το θέμα με μία νότα αισιοδοξίας. Είναι από την πλατφόρμα Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης που παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ ψηφιακό περιεχόμενο πολύ υψηλού επιπέδου. Καταρχάς έχει σαφέστατη ταυτότητα. Όχι μόνο σε επίπεδο παρόχου αλλά και σε επίπεδο δημιουργού του περιεχομένου. Π.χ. μάθημα από τον Θεοδόσιο Τάσιο "Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία I", από τον Νίκο Αβούρη "Προχωρημένος προγραμματισμός με Python", από τους Γραμμένο και Στρατάκη "Ο GDPR και οι σαράντα κλέφτες", από τον Βασίλη Κάλφα "Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία" και πολλά, πολλά άλλα. ΜΕ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΥΡΙΕ ΒΡΟΥΤΣΗ. Αν κόπτεσθε για τη δια βίου μάθηση θα μπορούσατε να τους πείτε να παρακολουθήσουν δωρεάν ένα από αυτά και μετά να περάσουν να πάρουν τα 800 ευρώ. Απλό δεν είναι; Αλλά ξέχασα. Φροντίσατε να αποκλείσετε τα πανεπιστήμια από τις πλατφόρμες των αρίστων!».

Δωρεάν Διαδικτυακά Μαθήματα για Όλους.
Με προσήλωση στην Ποιότητα.

Απολαύστε τη χαρά της μάθησης:

        mathesis.cup.gr      




21/4/2020


              ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ            





 Ποια,φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ελέγχουν τις πλατφόρμες που απαρτίζουν το Μητρώο Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκαταρτισης και πότε προέβησαν στην έναρξη της εν λόγω δραστηριότητας ή από ποιες τυχόν εταιρείες ελέγχονται...

Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης.

Ακόμα κι αν το επίπεδο της τηλεκατάρτισης που προσφέρουν τα ΚΕΚ στους επαγγελματίες που εντάσσονται σε έξι επιστημονικούς κλάδους ήταν εξαιρετικά υψηλό και οι επαγγελματίες όντως την είχαν ανάγκη, θα ήταν μια πολύ κακή ιδέα. Η κυβέρνηση μ’ ένα εξοργιστικά άδικο τρόπο εξαιρεί ένα κομμάτι της κοινωνίας και μάλιστα τους εξειδικευμένους επιστήμονες-επαγγελματίες της μεσαίας τάξης και τους βάζει όρους, μόνο σε αυτούς,  για να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που οι υπόλοιποι εισέπραξαν με μια απλή αίτηση.

Θα ήταν εντιμότερο αν τους έβγαζε στις γωνίες των δρόμων να τραγουδήσουν και περαστικοί να τους πετάνε κέρματα μέχρι να συμπληρώσουν το ποσό των 600 ευρώ και δεν αστειευόμαστε καθόλου.

Στην ωραία συνέντευξη που ο πρωθυπουργός έδωσε στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι βλέπει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Αυτό είναι αλήθεια γι' αυτό και έχουμε μείνει έκπληκτοι που ο πρωθυπουργός επιτρέπει σε κάποιους ανίκανους να δυναμιτίσουν την προσπάθεια αυτή. Και μάλιστα με θύματα ποιους;

Τους δυναμικότερους κλάδους της μεσαίας τάξης που πίστεψαν στον ίδιο και ψήφισαν μαζικά τη Νέα Δημοκρατία ακόμα κι αν ιδεολογικά δεν ανήκουν σε αυτή. Είναι πραγματικά να τρελαίνεσαι με αυτό που έχει συμβεί! Ένα κράτος που ολοκλήρωσε ψηφιακά έργα που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, εμφανίζεται να αδυνατεί να βρει έντιμα και έξυπνα ένα κονδύλι 100 εκατομμυρίων για να διαθέσει στους επαγγελματίες.

Έπειτα τι είναι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ; Λεφτά για πέταμα; Τα χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι κυριολεκτικά ιερά. Δεν τα έχουμε υφαρπάξει με πονηριά «από τους κουτόφραγκους». Κατά 25% οι δράσεις του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Αν τα σπαταλήσουμε αλόγιστα θα λείψουν από άλλες δράσεις, όπως στήριξη επιχειρήσεων, διατήρηση προσωπικού, μεταναστευτικό  κλπ. Για να μην αναφερθούμε στις επενδύσεις.

Επιπροσθέτως, προχειρότητες (ή μήπως πρέπει να τις χαρακτηρίσουμε «αρπαχτές»; ) αυτού του τύπου, που οπωσδήποτε θα γίνουν γνωστές στην Κομισιόν, θα υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση του επόμενου ΕΣΠΑ.

Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο από τα παραπάνω. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους επαγγελματίες να μην ασχοληθούν καθόλου με την τηλεκατάρτιση.

 Για αυτό και για την πληρωμή των 400 από τα 600 ευρώ απαιτείται μόνο η αίτηση για το voucher, δεν απαιτείται καν η  ολοκλήρωση της κατάρτισης ενώ για τα υπόλοιπα 200 ευρώ δεν απαιτείται η πιστοποίησή της. 

Δηλαδή, τους κάνει συνενόχους. 

Το ότι κάποιοι ασχολήθηκαν αποδεικνύει ότι ο επαγγελματικός κόσμος της χώρας, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι υπόλοιποι, είναι κατά βάση έντιμοι άνθρωποι ακόμα και αν το κράτος τους αντιμετωπίζει ως «λαμόγια». Βέβαια, ευτυχώς που ασχολήθηκαν επαγγελματίες που θέλουν να εισπράξουν την ενίσχυσή τους εντίμως και έτσι αποκαλύφθηκε όλο το αίσχος.

Να το πούμε και σκληρά πολιτικά; Το γεγονός ότι κάποιοι υπουργοί για να βρουν να διαθέσουν 100 εκατ. ξοδεύουν 180 εκατ. δείχνει στην καλύτερη περίπτωση απελπισία και ανικανότητα. 

Τα ΚΕΚ (τα οποία παρεμπιπτόντως η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί στο προεκλογικό της πρόγραμμα για την Παιδεία ότι θα αξιολογούσε. Αλήθεια πως προχωράει αυτό;) έχουν αναλάβει να διεκπεραιώνουν απλώς τις αιτήσεις στο «Εργάνη» με απίστευτο κόστος. 

Απορίες: 

1.) Θα ελεγχθούν τα ΚΕΚ για το αν έχουν βγάλει προσωπικό σε αργία με  αναστολή; Δεν είναι δυνατόν να εισπράττουν ένα σκασμό λεφτά και να μην πληρώνουν ούτε μισθούς στο προσωπικό τους!

2.) Ανά ομάδα καταρτιζομένων υπάρχει ένας επόπτης τηλεκατάρτισης. Δεν πιστεύουμε να ισχυριστεί κανείς ότι με τρεις εργαζόμενους, θα εποπτεύσει  για παράδειγμα 500 καταρτήσεις σε 10 μέρες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός πριν την παράταση που δόθηκε. Ο επόπτης φαίνεται σε κάθε αλληλογραφία με τους δικαιούχους του voucher.

Για να μην τον ψάχνουν οι αρμόδιοι το αναφέρουμε. Το ενδιαφέρον εδώ θα είναι απολογιστικά να δούμε και πόσες τηλεκαταρτισεις θα ολοκληρωθούν και θα οδηγήσουν σε πιστοποίηση διότι μόνον έτσι πληρώνονται τα ΚΕΚ το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί.

3.) Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλο αυτό το σύστημα θα φορολογηθεί στο 60-70% των εσόδων του προκειμένου το κράτος να πάρει πίσω κάποια από τα χρήματα. Ειδάλλως θα μιλάμε πλέον για σκάνδαλο.

Στο δημοφιλές χιουμοριστικό σήριαλ «Μάλιστα κ.Υπουργέ» που αν δεν κάνουμε λάθος, σε κάποια συνέντευξη ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι το παρακολουθούσε συστηματικά, μία από τις αλησμόνητες ατάκες του κυνικού συμβούλου Σερ Χάμφρεϊ προς τον Υπουργό του ήταν και αυτή: «Υπουργέ μου, αν θες να κάνεις κάτι τόσο ηλίθιο, φρόντισε να μην το κάνεις με ηλίθιο τρόπο». 

Δεν εξηγείται διαφορετικά. Κάποιοι υπουργοί είτε είναι παροιμιωδώς ανίκανοι, είτε έλαβαν αυτή την απόφαση για να υπονομεύσουν τον πρωθυπουργό. Ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι από τα δύο είναι χειρότερο. 

* Το σημείωμα γράφτηκε με τη βοήθεια του  κ. Στέλιου Χαριτάκη, CEO της Εταιρείας Συμβούλων QIX  Συμβουλοι Στρατηγικής Ανάπτυξης. Τον ευχαριστώ θερμά.

Bίβιαν Ευθυμιοπούλου

https://www.liberal.gr/apopsi/to-fiasko-tis-tilekatartisis/298098?fbclid=IwAR3U_h9Y5qOW-s3cQOSuWOhHP5sVMVSwdlmBVwenquPMVnS9oTORQS-Redo


 21 Απριλίου 2020 





    ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ