Σε πολύ δύσκολη θέση η Αγκυρα.

ΣXETIKA KEIMENA:
(1) Η χαριστική βολή στον Ερντογάν... 
(2) Η Τουρκία, για να γλυτώσει την καταστροφή, 
ξεπουλιέται “μπιρ παρά” στην Κίνα.
(3) Δυο εκατομμύρια Τούρκοι έχασαν τη δουλειά τους.
(4) Τα δέκα ερωτήματα βουλευτή του CHP 
στον Τούρκο υπουργό Άμυνας για τη Λιβύη. 


 Οι τελευταίες πέντε εβδομάδες έχουν δημιουργήσει στην Αθήνα μια νέα, σωρευτική εμπειρία σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς της Τουρκίας, από τον Εβρο και την ασύμμετρη υβριδική απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας υπό την κάλυψη ενός μανδύα μεταναστευτικών ροών, μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο και την επιχείρηση μεταφοράς αντιαεροπορικών συστημάτων με το πλοίο «Pray», το οποίο και τελικά εξετράπη της πορείας του προς τη Μιζράτα.

Σε πολύ δύσκολη θέση η 'Αγκυρα.

Οι τελευταίες πέντε εβδομάδες έχουν δημιουργήσει στην Αθήνα μια νέα, σωρευτική εμπειρία σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς της Τουρκίας, από τον Εβρο και την ασύμμετρη υβριδική απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας υπό την κάλυψη ενός μανδύα μεταναστευτικών ροών, μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο και την επιχείρηση μεταφοράς αντιαεροπορικών συστημάτων με το πλοίο «Pray», το οποίο και τελικά εξετράπη της πορείας του προς τη Μιζράτα. Η απρόσμενη επιπλοκή που έλαβαν οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στον Eβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την καταλυτική εμφάνιση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με το αδιέξοδο στη βόρεια Συρία, καθιστούν την Τουρκία έναν δρώντα με ιδιαίτερα προβλήματα που δύσκολα θα μπορούσε να επιτύχει στην παρούσα φάση τους σχεδιασμούς του σε όλη την περιοχή, όπως τουλάχιστον τους είχε υπολογίσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό τον λόγο, στην Αθήνα το καθεστώς πρόνοιας και επιφυλακής το επόμενο χρονικό διάστημα, όχι απλά δεν περιορίζεται, αλλά αυξάνεται.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές με βαθύτατη γνώση των εξελίξεων τις τελευταίες εβδομάδες, επισημαίνουν στην «Κ» ότι το σχέδιο μεταφοράς μεταναστών από την κυβέρνηση Ερντογάν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας ήταν οργανωμένο κεντρικά, καθώς γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν μισθωμένα λεωφορεία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τη σχετική χρήση και στρατιωτικών οχημάτων. Η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης για αιφνιδιασμό της Ελλάδας απέτυχε παταγωδώς και η πρώτη αντίδραση του ΓΕΕΘΑ και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) και του Λιμενικού σε στεριά, θάλασσα και αέρα χαρακτηρίστηκε από απόλυτη επιτυχία. Η ένταση μέρα με τη μέρα αυξανόταν, αλλά με συντονισμένες ενέργειες κάθε προσπάθεια αποκρουόταν με επιτυχία. Ταυτόχρονα με τις επιχειρήσεις επιτήρησης και αποτροπής, οργανώθηκε άμεσα σύστημα επισκευής και ισχυροποίησης των υπαρχόντων αποτρεπτικών εμποδίων αλλά και δημιουργίας νέων σε όλο το μήκος των συνόρων στον Εβρο, κάτι το οποίο είναι ένα κέρδος με ευρύτερο ορίζοντα, καθώς τα συγκεκριμένα μέτρα είναι πλέον μόνιμα.

Ενα δεύτερο, αμιγώς υβριδικό, μέτωπο το οποίο η Αθήνα κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν αυτό της διασποράς ψευδών ειδήσεων, ανάμεσα στις οποίες αποκαλούμενες «ειδήσεις» για νεκρούς ή όγκο μεταναστών που «ήδη» είχαν περάσει τον Εβρο. Οι ψευδείς αυτές ειδήσεις αποκαλύφθηκαν με συντονισμένες ενέργειες από την ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανέλαβε επιτυχείς δράσεις κινητοποίησης διεθνών οργανισμών αλλά και αριθμού κρατών, εναντίον της αποσταθεροποιητικής πρακτικής της Τουρκίας, η οποία δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει πρόσφυγες και μετανάστες για να επιτύχει τους στόχους της.

Στο θαλάσσιο μέτωπο, η ταχεία ανάπτυξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο και η εντατικοποίηση της επιτήρησης και της ενίσχυσης της αποτροπής στη θάλασσα, οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών στο Αιγαίο με το πρόσχημα της επικινδυνότητας του ταξιδιού προς την Ε.Ε. Ο περιορισμός των ροών επιτεύχθηκε αφενός λόγω της ετοιμότητας της Αθήνας, αφετέρου υπό τον φόβο της επέκτασης της δράσης του στολίσκου της SNMG-2 του ΝΑΤΟ σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο, μάλιστα με περισσότερες μονάδες από κράτη-μέλη της Συμμαχίας. Η υπαναχώρηση της Τουρκίας κατέδειξε και στους πλέον ανυποψίαστους, ότι η Αγκυρα ελέγχει πλήρως το φαινόμενο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αυξήσει ή να μηδενίσει τις ροές.

Από αυτό το σημείο και έπειτα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο χρόνος άρχισε να κυλάει εις βάρος των τουρκικών επιδιώξεων, καθώς είχε χαθεί οριστικά το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Η ανάληψη σε μικρό χρονικό διάστημα της πρωτοβουλίας των κινήσεων από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με την ενίσχυση των οχυρωματικών έργων και τη δημιουργία νέων εμποδίων ακόμα και κατά την εξέλιξη επεισοδίων και τη χρησιμοποίηση εξειδικευμένων και πρωτότυπων μέσων και υλικών (διασκευασμένα οχήματα με ανεμιστήρα, διασκευασμένα άρματα με πυροσβεστικό εξοπλισμό κ.ά.) ανάγκασε την Τουρκία να ενισχύσει τις δυνάμεις της με ειδικά τμήματα της αστυνομίας, παρέχοντας ακόμη μία απόδειξη για την άμεση εμπλοκή του τουρκικού κράτους στη δημιουργία της κρίσης. Ολες οι προσπάθειες όμως απέτυχαν. Ετσι, η διατήρηση της αστάθειας στον Εβρο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κατέστη το επόμενο τουρκικό σενάριο, αφού προηγουμένως απέτυχε ο αιφνιδιασμός. Η φθορά και η κόπωση των ελληνικών δυνάμεων αποτέλεσε το νέο τουρκικό σχέδιο δράσης, για την κατάρρευση της έννομης τάξης εκ των έσω, κατόπιν εξωτερικής υβριδικής παρέμβασης. Η Αγκυρα όμως απέτυχε και σε αυτό.

Την πλέον κρίσιμη χρονική στιγμή, γιγαντώθηκε παγκοσμίως η κρίση της πανδημίας του COVID-19. Η πραγματικά αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, κίνησε σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, συνεπικουρούμενες από νέες διεθνείς πιέσεις (τηλεδιάσκεψη Αγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Μπόρις Τζόνσον, Ερντογάν στις 17 Μαρτίου) προς την τουρκική κυβέρνηση. Εδωσε, όμως, και μία πολιτική διέξοδο στον κ. Ερντογάν, αφού ο φόβος εμφάνισης κρουσμάτων στο ετερόκλητο πλήθος μεταναστών, προσφύγων και παρακρατικών με απρόβλεπτη κλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων και των θυμάτων, καθώς και η εξάπλωση των τραγικών συνεπειών στον τουρκικό πληθυσμό των περιοχών συγκέντρωσής τους, ως ο από μηχανής θεός προσέφερε το βολικό πρόσχημα και οδήγησε στην ξαφνική απομάκρυνσή τους από τα ελληνοτουρκικά σύνορα τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Μαρτίου.

Στη Λιβύη

Η πλήρης αποτυχία του σχεδίου του Ερντογάν στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση συνδυάστηκε με την εξίσου απογοητευτική έκβαση της απόπειρας μεταφοράς μεγάλης ποσότητας οπλισμού στη Λιβύη από το πλοίο «Pray», κατόπιν συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας και Γαλλίας, την οποία αποκάλυψε προ ολίγων ημερών η «Κ». Το συγκεκριμένο περιστατικό, σε συνδυασμό με τις αρνητικές εξελίξεις και τις τουρκικές απώλειες στο θέατρο επιχειρήσεων της Λιβύης, έθεσε την Τουρκία και πάλι απέναντι στη διεθνή κοινότητα με τρόπο εξαιρετικά δυσμενή για τα συμφέροντά της.

Στο θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας, οι εξελίξεις έχουν καταστεί και εκεί ιδιαιτέρως πιεστικές. Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ σταδιακά ενισχύονται στην περιφέρεια του Ιντλίμπ, ενώ και η Μόσχα του Βλαντιμίρ Πούτιν ασκεί ασφυκτική πίεση, στο πλαίσιο προηγούμενων συμφωνιών, τις οποίες η Τουρκία δεν θέλει να τηρήσει. Η προσπάθεια του κ. Ερντογάν να σύρει το ΝΑΤΟ στη λήψη απόφασης εμπλοκής της συμμαχίας στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, ώστε η τελευταία να υποκύψει στις απαιτήσεις της, απέτυχε επίσης. Κατέστη σαφές ότι κανείς δεν θέλει να συρθεί στον πολεμικό βούρκο της Συρίας με σύντροφο εν όπλοις την αναξιόπιστη στις συμφωνίες της Τουρκία, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το τίμημα θα είναι δυσανάλογο έναντι ελάχιστων ή και μηδενικών ωφελημάτων.

Στη νευρικότητα της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν συνέβαλαν οι εικόνες από τις εντυπωσιακές χαμηλές διελεύσεις ελληνικών μαχητικών στο πλαίσιο εορτασμού της 25ης Μαρτίου πάνω από 35 πόλεις της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας και ειδικά πάνω από τις Καστανιές του Εβρου. Η συνολικότερη εικόνα της Τουρκίας αυτή την περίοδο ευρισκόμενης σε κλοιό πολεμικής κρίσης στη βόρεια Συρία και εσωτερικής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, οδήγησε και στις αποφάσεις αύξησης της τεχνητής έντασης στο Αιγαίο με τη μορφή σωρείας υπερπτήσεων άνωθεν ελληνικών εδαφών. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτή η τακτική δεν θα δώσει στον κ. Ερντογάν λύση στα δύσκολα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί. Και πρόσθεταν, ότι η Ελλάδα πιστή στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας, δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν, ωστόσο είναι έτοιμη, όπως απέδειξε με τη διαχείριση έως τώρα δύο μειζόνων προκλήσεων, να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά όποτε απαιτηθεί.



6/4/2020


      ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ        




1.
Η χαριστική βολή στον Ερντογάν... 

Η λίρα αναδεικνύεται στην "αχίλλειο πτέρνα" της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας, έγραφε πρόσφατα ένας αναλυτής στο Reuters. Τούτο ισχύει αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά στο πρόβλημα που προκαλεί το κραχ που δημιουργεί στη διεθνή οικονομία η επιδημία του "κορονοϊού".

Η τουρκική λίρα βρίσκεται στη χαμηλότερη ισοτιμία που έχει γράψει ποτέ. Η ισοτιμία χθες έναντι του δολαρίου ήταν στις 6,67 λίρες έναντι 2,63 λίρες πριν από μια πενταετία.

Τα χαμηλά τα είχε δοκιμάσει και το  2018 όταν είχε βρεθεί στις 6,5 λίρες ανά δολάριο επειδή  είχε αυξηθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, όταν τα αμερικάνικα επιτόκια βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις διαθέτουν μεγάλο χρέος σε δολάρια με αποτέλεσμα όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια να δυσκολεύονται να το αποπληρώσουν. Στη συνέχεια η μείωση των επιτοκίων από την FED ανακούφισε προσωρινά την Τουρκία, αλλά μια σειρά "μεγαλοϊδεατικών" κινήσεων στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική φαλκίδευσαν  την οικονομία.

Στην Τουρκία η οικονομία στην οποία ρυθμιστικό ρόλο σε καίριες θέσεις παίζουν οι γαμπροί και άλλοι συγγενείς του "Μουσολινίσκου" Ερντογάν βρισκόταν ήδη πριν την κρίση του "κορονοϊού" στο χείλος της αβύσσου.

Οι πολεμικές περιπέτειες...

Προκειμένου να συγκαλύψει την αρχόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια η κυβέρνηση της γείτονος τους τελευταίους μήνες ακροβατεί σε δαπανηρές εξωτερικές πολεμικές παρεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Η  απόφαση να ανοίξει τα σύνορα στον Έβρο και να μεταφέρει εκεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες ήταν μια κίνηση απελπισίας προκειμένου να εκβιάσει την Ε.Ε. και τη Δύση συνολικότερα για  μερικά δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας αλλά και  της πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης στον "βάλτο" της Βόρειας Συρίας όπου έχει εμπλακεί στρατιωτικά.

Την περίοδο που το καθεστώς Ερντογάν ενορχήστρωνε τον εκβιασμό προς την Ε.Ε. μέσω της πολιορκίας των ελληνικών συνόρων στον Έβρο, στον διεθνή τύπο υπήρχαν δημοσιεύματα περί επιθέσεων των ατάκτων τους οποίους  η Τουρκία χρησιμοποιεί σαν μισθοφόρους στη Συρία, σε τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σαν αιτία αυτών των επιθέσεων θεωρείται η αδυναμία καταβολής των μισθών τους  σε δολάρια εγκαίρως.

Η αστραπιαία αντίδραση της Ελλάδας να κλείσει επιτυχώς τα σύνορα ματαίωσε τον αιφνιδιασμό και συμπαρέσυρε τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. σε μια αρνητική στάση απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν συνολικότερα.

Η εξάπλωση της επιδημίας του "κορονοϊού" μοιάζει σαν χαριστική βολή στον σουλτάνο. Τούτο γιατί η οικονομία της Τουρκίας βρισκόταν ήδη σε θέση αδυναμίας προκειμένου να αντέξει ένα τόσο ισχυρό πλήγμα όσο η καθίζηση των εξαγωγών οι οποίες αποτελούν τον μοναδικό πνεύμονα που κρατάει την οικονομία στην ζωή.

Ο γνωστός Τούρκος οικονομολόγος  Güldem Atabay, είχε αναφέρει πρόσφατα στην επιθεώρηση Ahval, πως είναι απαισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές καθώς η παραγωγή και η ζήτηση των καταναλωτών επιβραδύνονται ταχύτατα.

Ανέφερε ακόμη πως δεν μπορεί να θυμηθεί "μια παρόμοια συγκεκριμένη περίπτωση της Τουρκίας όσον αφορά την αιφνίδια διακοπή λόγω της πανδημίας από την πλευρά της ζήτησης και της παραγωγής να  συμβαίνει ταυτόχρονα...".

Η τεράστια ύφεση στην οποία κυλούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες τους επόμενους μήνες, η οποία είναι αρκετά πιθανό να επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, αποτελεί διπλό χτύπημα για την Τουρκία.

Η παγκόσμια ύφεση από τη μία πλευρά μειώνει δραστικά τις εισροές πολύτιμου συναλλάγματος και από την άλλη δυσκολεύει την αποπληρωμή του μεγάλου χρέους σε δολάρια που έχει συσσωρεύσει ο ιδιωτικός τομέας της Τουρκίας.

Το 2018 ήταν η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης λόγω της αύξησης των δολαριακών επιτοκίων που προκάλεσε "πυρετό" στην τούρκικη οικονομία. Το 2020 είναι η έλλειψη δολαρίων για την καταβολή των δόσεων και των χρεολυσίων  που αναμένεται να προκαλέσει "έμφραγμα".

Τις τελευταίες εβδομάδες η ισοτιμία του δολαρίου ανεβαίνει έναντι όλων των άλλων νομισμάτων γιατί αυξάνεται η ζήτηση για το αμερικάνικο νόμισμα. Το δολάριο λειτουργεί μεν σαν ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, αλλά ένας επιπλέον  λόγος είναι επειδή ολόκληρος ο  κόσμος έχει χρέη σε δολάριο αναζητά απεγνωσμένα δολάρια προκειμένου να αποφύγει μια στάση πληρωμών. Τούτο συμβαίνει γιατί η καθίζηση της οικονομίας έχει μειώσει δραστικά τις εισπράξεις δολαρίων από τις εξαγωγές.

Οι FT πριν λίγες μέρες έγραφαν πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας στα τέλη Φεβρουαρίου είχαν συρρικνωθεί στο 1,5 δισ. δολ. κάτι που αν αληθεύει μπορεί να σημαίνει πως τώρα έχουν εξανεμιστεί πλήρως. Βλέπε: Turkey’s net forex reserves fell to just $1.5bn in February – FT

Η ολιγωρία που έδειξε το τουρκικό καθεστώς τις τελευταίες εβδομάδες στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του "κορονοϊού" στη χώρα αποδίδεται στον υψηλού ρίσκου φόβο να αναστείλει την οικονομική δραστηριότητα σε μια κρίσιμα οριακή φάση για την οικονομία.

Τούτο όμως έχει δώσει στην επιδημία μια ισχυρή δυναμική εξάπλωσης την έκταση της οποίας δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το καθεστώς αμφισβητούνται και στη χώρα δεν υπάρχουν ούτε ανεξάρτητες αρχές ούτε αδέσμευτος τύπος.

Όλα αυτά συνάγουν το συμπέρασμα πως είναι πολύ πιθανό η Τουρκία η οποία από άποψη οικονομίας κινούνταν στο χείλος του γκρεμού να βρίσκεται ήδη στο κενό…

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα εκτός όλων των άλλων πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει και σε άλλη πρόκληση ίσως δυναμικότερη και από εκείνη στον Έβρο. 

Του Κώστα Στούπα 

https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3443027/i-xaristiki-boli-ston-erntogan?fbclid=IwAR2rh9WkseJg0ZV6uuLCY4ciPJyQNubWHXDJ1vn9Sh49Z7GDlHDaLd3cAe8


2/4/2020



 2.
Η Τουρκία, για να γλυτώσει την καταστροφή, 
ξεπουλιέται “μπιρ παρά” στην Κίνα.

Σημαντικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα, ενώ η λίρα συνεχίζει να χάνει αξία έναντι του δολαρίου και η οικονομία της αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, και εν όψει της κατάρρευσης της τουριστικής της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με άρθρο του Zülfikar Dogan, στην ιστοσελίδα ahvalnews, η Κίνα βρήκε “κελεπούρια” στην Τουρκία και αγοράζει μια σειρά εταιρειών, έναντι πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τη συμφωνία πώλησης και εξαγοράς από τους Κινέζους, ενέκρινε σιωπηρά εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού,  στις 26 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που είναι και Αντιπρόεδρος στο Υπερταμείο Τουρκίας (TVF), στο οποίο έχει περάσει σχεδόν το σύνολο της εθνικής περιουσίας της Τουρκίας και το Ταμείο Εξαγωγών, Πιστώσεων και Εγγυήσεων της Κίνας, Sinosur.

Η συμφωνία, που υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής του TVF, Zafer Sönmez και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sinosur, Wang Tingke, προβλέπει ότι  η κινεζική βιομηχανία, θα εξαγοράσει στην Τουρκία εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, τα πετροχημικά, τα ορυχεία και εταιρείες logistics, και ότι οι εξαγορές θα υποστηρίζονται από Sinosure με χρηματοδότηση και εγγυήσεις δανείων για επενδύσεις.

Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία του TVF είναι η μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα της Τουρκίας, η Ziraat Bank, η υπερ-εταιρεία αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου (BOTAS), η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας TPAO, η Τράπεζα Ταχυδρομείων ( PTT Bank), η PTT Kargo και PTT Διοίκησης, η Εταιρεία Διαχείρισης Μεταλλείων (Eti Maden), το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul, BIST), η Turksat Satellite Services, οι κρατικές μετοχές της Türk Telekom, οι μετοχές της Turkish Airlines και της Halkbank. Επίσης, αναμένεται να περάσει στο χαρτοφυλάκιο και το 53% της Vakıfbank, που μεταφέρθηκε πρόσφατα στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι το TVF δανείστηκε 1 δισ. Ευρώ από κινεζικές τράπεζες και αγορές τον περασμένο Φεβρουάριο, για να αγοραστούν οι μετοχές τριών συμβαλλομένων εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή του Οικονομικού Κέντρου Κωνσταντινούπολης (İFM). Έτσι διασώθηκαν οι εργολάβοι και οι κατασκευαστικές εταιρείες και το κράτος έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος του İFM.

Είναι προφανές ότι το θέμα είναι τεράστιο και ότι η Τουρκία βλέπει ως σανίδα σωτηρίας την Κίνα, η οποία βλέπει την κατάσταση ως μια θαυμάσια ευκαιρία να αλώσει οικονομικά την Τουρκία.

https://infognomonpolitics.gr/2020/04/i-tourkia-gia-na-glytosi-tin-katastrofi-xepouliete-bir-para-stin-kina/?fbclid=IwAR2jCDHz-3jtxynnxtgm9HGjmSksy7i5lf-3XmTH2aV07ceMKDJuxbPtQZc


6/4/2020


 Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την επίδραση της επιδημίας στο εργατικό δυναμικό δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τον Μάιο, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία του Μαρτίου.

3.
Δυο εκατομμύρια Τούρκοι έχασαν τη δουλειά τους.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Τουρκία έχουν χάσει τις δουλειές τους εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για το περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να τους στηρίξει, ανέφερε σήμερα το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο των καταστημάτων, των εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων αλλά δεν έχει επιβάλει πλήρη μέτρα περιορισμού, όπως έχει ζητήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε πως περίπου 400.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω των μέτρων, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που πληρώνονται με ημερομίσθιο, όπως οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων και οι κουρείς, να μείνουν άνεργοι.

«Ο αριθμός όσων εργάζονταν εκεί και είναι τώρα άνεργοι υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια. Θα πάρουν επίδομα ανεργίας από το ταμείο ανεργίας για μια σύντομη περίοδο, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το τι θα γίνει μετά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox TV.

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για την επίδραση της επιδημίας στο εργατικό δυναμικό δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τον Μάιο, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία του Μαρτίου.

Μέχρι σήμερα η COVID-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 350 ανθρώπους στη χώρα, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 18.000.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει επίσης ένα πακέτο υποστήριξης αξίας 100 δισ. λιρών για την οικονομία και ξεκίνησε μια εκστρατεία δωρεών προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια για τους άπορους, η οποία σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνιών έχει συγκεντρώσει 847 εκατομμύρια λίρες.

«Καλέσαμε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τους εργαζομένους με ημερομίσθιο. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να «κάνει θυσίες», αντί να κάνει μια εκστρατεία δωρεών.

https://www.euro2day.gr/news/world/article/2015975/dyo-ekatommyria-toyrkoi-ehasan-th-doyleia-toys.html?fbclid=IwAR2FN4Ro8J-4MkNT1QUmbCzaU_uR_v9gZOFGPs627TfX9eRJBn9SMt406ZI


  3 Απριλίου 2020 



4.
Τα δέκα ερωτήματα βουλευτή του CHP 
στον Τούρκο υπουργό Άμυνας για τη Λιβύη. 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυρίου αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Ουνάλ Τσεβικόζ, δημοσιοποίησε 10 ερωτήσεις που ετοίμασε για τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Αυτές είναι:

 1.Πόσα χρήματα δαπάνησε η Τουρκία για τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη;

 2. Πόσα από αυτά τα χρήματα μεταφέρθηκαν στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας του Φαγιέζ Σάρατζ και πόσες ομάδες υποστηρίζουν τον Σάρατζ;

3. Πώς κάλυψε το κράτος αυτές τις δαπάνες; Πόσα πλήρωσε η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα αντιαεροπορικά και τα τουρκικά θωρακισμένα οχήματα Κιρπί κλπ;

4. Πόσες δαπάνες έκανε η Τουρκία για τους Σύρους που μεταφέρθηκαν στη Λιβύη; Αναφέρονται ότι είναι 5.000 και υποτίθεται ότι αυτοί λαμβάνουν από 2.000 έκαστος το μήνα. Αυτή η πληρωμή συνεχίζεται;

5. Πόσοι στρατιωτικοί μας βρίσκονται στη Λιβύη; Πόσοι στρατιώτες μας έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη;

6.  Εκτός από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υπάρχουν και άλλες δομές ( και κατανοώ ότι υπονοείται την MiT) που συμμετέχουν στον πόλεμο της Λιβύης. Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός τους; Υπάρχουν νεκροί μεταξύ τους;

7. Λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία Covid-19, ποια είναι η βοήθεια που δίδει η Τουρκία στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης;

8. Ποια μέτρα λαμβάνουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη για την πρόληψη της μόλυνσης από τον κορωνοϊό; Πόσα τέστ έγιναν; Πόσες λοιμώξεις ή σε καραντίνα έχουν καταγραφεί;

9. Μολύνθηκαν οι τουρκικές μονάδες από τον κορωνοϊό στη Λιβύη;

10. Μεταξύ των ατόμων που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στη Λιβύη για να συμμετέχουν στις εχθροπραξίες, εντοπίστηκε ο ιός Covid-19;
--
The Hellenic Information Team

https://www.echedoros-a.gr/2020/04/chp.html


4/4/2020

* * *

    Οι απόψεις, που δημοσιεύονται στα εκάστοτε- αποκλειστικά χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που τις διατυπώνουν.Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του blogger. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς των κειμένων, εικόνων κλπ και των ιστολογίων που αναφέρονται.    Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.