Το νέο σχέδιο της Τουρκίας κατά της Ελλάδος στην Αλβανία.

ΣXETIKA ΘΕΜΑΤΑ:
(1) «Φλερτάρει» με το ΔΝΤ η Τουρκία.
(2) Οι καμπάνες χτυπούν δυνατά για πολλές τουρκικές επιχειρήσεις….
(3) Πολιτικός αναβρασμός στην Τουρκία λόγω του κορονοϊού.
(4) Τουρκία: Υπό πίεση ο Ερντογάν, εξαπλώνεται ταχέως ο κορονοϊός. 

Το νέο σχέδιο της Τουρκίας κατά της Ελλάδος στην Αλβανία.

Είναι κάποια πράγματα, που ειλικρινά ο κοινός νους δεν αντιλαμβάνεται και αισθάνεται αδύναμος να εξηγήσει γιατί συμβαίνουν. Ιδιαίτερα δε στην πολιτική, ακόμη και αν αφορούν σοβαρά εθνικά θέματα. Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και της γενικής καραντίνας του Ελληνικού λαού, την 26 Μαρτίου 2020, μια μέρα μετά την εθνική μας επέτειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την συγκατάθεση της Ελλάδος έδωσε το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Το θέμα δεν είναι τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και γιατί αυτή την περίοδο να αρχίσουν οι διαδικασίες για «ένταξη» των δύο αυτών χωρών στην Ε.Ε., αλλά γιατί η Ελλάδα συναίνεσε σε αυτό, ιδιαίτερα για μια εχθρική κυβέρνηση, όχι η χώρα, αλλά ο πρωθυπουργός της, όπως είναι η κυβέρνηση του Ράμα στην Αλβανία. Μια κυβέρνηση που ο πρωθυπουργός της αποδεδειγμένα είναι συνειδητό όργανο του προέδρου της Τουρκίας, για πράξεις και ενέργειες κατά της Ελλάδος. Δεν θα εξετάσουμε το γεγονός ότι οι δύο αυτές χώρες είναι προφανές ότι δεν πληρούν τα κριτήρια. Η Αλβανία συνταράσσεται πολιτικά προ ιού, από διαδηλώσεις και από κατηγορίες κατά της κυβερνήσεως Ράμα για αυταρχισμό και συμμετοχή σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Η ανθελληνική στάση

Σε ότι μας αφορά, ας δούμε τα «κατορθώματα» της ανθελληνικής κυβέρνησης Ράμα, τουλάχιστον το τελευταίο χρονικό διάστημα και ας διερωτηθούμε γιατί δέχθηκε η Ελληνική κυβέρνηση:

Έχει περάσει ένας χρόνος και πέντε μήνες από την ημέρα που δολοφονήθηκε – εκτελέσθηκε από το Αλβανικό κράτος (Αλβανική αστυνομία) ο Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, με την δικαιοσύνη να μην έχει εκδώσει ακόμα πόρισμα για τις συνθήκες, Ποιο κράτος σε ολόκληρο τον κόσμο θα ανεχόταν αυτή την αθλιότητα και προσβολή, χωρίς να είχε αντιδράσει με σκληρά μέτρα στην αυθάδεια, ενός κράτους παρία για την διεθνή κοινότητα;

Τον τελευταίο χρόνο οι αλβανικές αρχές έχουν απαγορεύσει  άνευ αιτιολογίας σε εκατοντάδες Έλληνες πολίτες την είσοδο στην επικράτεια της Αλβανίας, ενώ καθυστερούν αδικαιολόγητα στις μεθοριακές διαβάσεις σε πολλούς Έλληνες Βορειοηπειρώτες, ενώ πολλούς τους οδηγούν στα γραφεία της Ασφάλειας στο Αργυρόκαστρο ή στους Άγιους Σαράντα για ανάκριση και άσκηση ψυχολογικής πίεσης.

Ακόμη διαπιστώνεται συνεχώς ότι τα προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς και τον αυτοπροσδιορισμό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί, αλλά αντιθέτως με παράνομες νομοθετικές και αυθαίρετες ενέργειες της κυβέρνησης Ράμα αποκαλύπτεται πρόθεση αρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, καθώς και με άλλες μεθόδους, όπως τρομοκρατία, να σέρνονται στα δικαστήρια με αστείες κατηγορίες και τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, να δολοφονούνται πρόσωπα που δεν διαπραγματεύονται την ελληνική τους ταυτότητα.

Πρόσφατα την Κυριακή 5 Απριλίου, προσήχθησαν δέκα Έλληνες Χειμαριώτες στην Κεντρική Διεύθυνση της Αστυνομίας της Αλβανίας, γιατί ύψωσαν έναν μεγάλο σιδερένιο  Σταυρό στην Ιερά Μονή Παναγίας της Αειθαλιώτισσας, μία κίνηση συνήθης και αυτονόητη για την επισήμανση Ιερών τόπων.

ΧΕΙΜΑΡΡΑ

Και η Ελλάδα πως αντέδρασε σε όλα αυτά; Με την «σκληρή» δήλωση του ΑΝΥΠΕΞ κ. Βαρβιτσιώτη «Στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία προβλέπεται η υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών (σ.σ. Αλβανία, Σκόπια) στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους», κάνοντας τον Αλβανό πρωθυπουργό να «κιτρινίσει από τον φόβο του».

Η Ελλάδα, σε σχέση με την Αλβανία είναι χώρα με ισχυρό στρατό, οικονομία, μέλος της Ε.Ε. και άλλων διεθνών οργανισμών, κάνει το ίδιο λάθος συνεχώς, παίρνοντας προφορικές διαβεβαιώσεις από την αναξιόπιστη πολιτικά Αλβανία, που ποτέ δε τηρεί και εγκρίνει τα πάντα για την χώρα αυτή, βασιζόμενη στα ευχολόγια περί «σεβασμού των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».

Η Συμφωνία Αλβανίας -Τουρκίας

Πρόσφατα αλβανικά ΜΜΕ έφεραν στο φως μια συμφωνία του Ράμα με τον Ερντογάν. Τίρανα και Άγκυρα υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, όπου εκεί μέσα εντάσσεται και το θέμα μετεγκατάστασης αλλοδαπών μουσουλμάνων από την Τουρκία στην Αλβανία. Μια συμφωνία τύπου Τουρκίας-Λιβύης,, που θα ολοκληρωθεί εντός του 2020, σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Σύμφωνα με αποκαλύψεις ομογενειακών ιστοσελίδων έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση τουλάχιστον 30.000 Σουνιτών Μουσουλμάνων σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου , εκεί όπου πλειοψηφεί το Ελληνικό στοιχείο και δη κοντά στα Ελληνικά σύνορα.

Ήδη έχουν αρχίσει να φθάνουν ορισμένοι, κάπου μερικές δεκάδες , οι οποίοι ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που έχει στηθεί στην περιοχή Γκρεχότ, έξω από το Αργυρόκαστρο. Το θέμα είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2019, όταν συγκροτήθηκε με μυστικότητα ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών στις περιοχές του Αργυροκάστρου, Κορυτσάς , Αγίων Σαράντα, ενώ θα δημιουργηθούν Σταθμοί Α' Βοηθειών στις συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα (Κακαβιά, Ρίπεση, Μαυρομάτι, Τρεις Γέφυρες, Καπεστίτσα). Σύμφωνα με Αλβανικά δημοσιεύματα σχεδιάζεται οι πληθυσμοί αυτοί να εγκατασταθούν μόνιμα είτε σε νέες λειτουργικές δομές είτε σε κατοικίες χωριών της περιοχής! Για αυτό το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε ήδη από δήμους στο νότιο τμήμα της χώρας να υποδείξουν χώρους όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών.

Οι προθέσεις της Αλβανικής κυβέρνησης έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Ήδη ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα μίλησε ευθέως για «απειλή δημογραφικής αλλοίωσης» του ενεργού πληθυσμού της χώρας σε περίπτωση μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών. Το ίδιο είπε και ο προκάτοχός του Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι με αυτές τις νέες κινήσεις στρέφεται και πάλι κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε. Σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε: «Ενώ η Αλβανία θα έπρεπε να είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα ώστε να εμπεδωθεί ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι εκεί που δίνεται η μάχη συγκράτησης των προσφύγων-μεταναστών, ο Ράμα σπάει το μέτωπο μετατοπίζοντας τη γραμμή στα μετόπισθεν». Ο πρώην πρόεδρος θεωρεί ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που θα δώσει και πάλι δουλειά στη μαφία, η οποία έχει φροντίσει ήδη να προμηθευτεί ταχύπλοα σκάφη για τη μεταφορά τους δια της Αδριατικής προς την Ε.Ε.

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

H εθνική στρατηγική της Τουρκίας είναι γνωστή και εκδηλώνεται με πολλές μορφές κατά της Ελλάδος. Αιγαίο, Θράκη, Ανατολική Μεσόγειος είναι οι σταθεροί στόχοι στην αταλάντευτη πολιτική της Τουρκίας κατά της πατρίδας. Για την επίτευξη του στόχου της, η τουρκική γεωστρατηγική χρησιμοποιεί πολλούς τρόπους και μεθοδεύσεις, όπου εκτός από την πολιτική-διπλωματική πίεση και εκβιασμό. Χρησιμοποιεί ποικίλες μορφές υβριδικού πολέμου, καθώς και ανίερες συμμαχίες και επιρροές σε αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα (π.χ. Αλβανία), ή αποτυχημένες και υπό κατάρρευση κρατικές οντότητες (όπως η Λιβυκή κυβέρνηση Σάρατζ), με τις συμφωνίες που επιβάλλει σε αυτά για τις επιδιώξεις της. Έτσι ο Ερντογάν μετά τα προκλητικά και παράνομα μνημόνια-συμφωνίες με την κυβέρνηση Σάρατζ, υπέγραψε μια νέα αμυντική συμφωνία με το υποκινούμενό του πρωθυπουργό της Αλβανίας, όπου σε λίγο θα δούμε τι ακριβώς έχει αποφασισθεί.

Εκτός της χρήσης του λιμένος της Αυλώνας από το Τουρκικό Π.Ν. η εγκατάσταση Σουνιτών μεταναστών-προσφύγων από την Τουρκία στην Βόρεια Ήπειρο, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα αποβλέπει στον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας για περίσφιξη και πίεση της Ελλάδος από πρόθυμους αντιπροσώπους της (proxy states), με σκοπό την γεωπολιτική ασφυξία και πολιτική παραλυσία της, λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι τώρα πολιτική κατευνασμού , που με εγκληματική συνέπεια εφάρμοσαν όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Απέτυχε στον υβριδικό πόλεμο (εισβολή) στον Έβρο, αλλά όπως φαίνεται μεθοδεύεται νέο σχέδιο στα ΒΔ της Ελλάδος. Εκεί που δεν υπάρχει ποτάμι, δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα, δεν υπάρχουν επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις, το δε έδαφος είναι ορεινό με χαραδρώσεις και δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως. Τα σύνορα είναι ανοικτά και οι προσβάσεις πολλές και, κυρίως, γνωστές στην Αλβανική μαφία και τις διάφορες αλβανικές συμμορίες (λαθρεμπόρων, σωματεμπόρων, διακινητών ναρκωτικών, ληστών, κατσικοκλεφτών κλπ).

Έτσι ο τουρκικός σχεδιασμός αποβλέπει σε ότι μας αφορά:

Α. Να αλλοιώσει την φυλετική και πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής, σχεδιασμός που συμπίπτει και με τις Αλβανικές επιδιώξεις, για την «εξαφάνιση» της ενοχλητικής Ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Β. Να ασκήσει πίεση στο Δυτικό πλευρό της Ελλάδος και να υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την «μουσουλμανική περίσχυση» της χώρας στόχου, της Ελλάδος, με το Μουσουλμανικό τόξο που οραματίζεται ο Σουλτάνος..

Γ. Να προκαλεί τριβές και εισβολές στην Ελλάδα, από τους κατευθυνόμενους «βασιβοζούκους» που θα στείλει στην Αλβανία.

Δ. Να χρησιμοποιήσει τις ελεγχόμενες ομάδες, για μεθοριακά επεισόδια, προβοκάτσιες και δολιοφθορές στα Δυτικά της Ελλάδος, όταν το κυρίως μέτωπο της είναι Ανατολικά και ιδιαίτερα τις περιόδους κρίσεων.

Επίλογος

Ερχόμαστε πάλι στο αρχικό μας ερώτημα, γιατί συναίνεσε η Ελλάδα, σε ότι αφορά την Αλβανία. Έχουν λυθεί όλα τα θέματά μας και οι σχέσεις μας είναι ρόδινες και εποικοδομητικές; Οι Βορειοηπειρώτες διαβιούν σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και αδελφοσύνης με τους Αλβανούς και αποτελούν την γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, Ελλήνων και Αλβανών; Το προηγούμενο κάζο που πάθαμε με την έγκρισή μας για είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, που αντί να λογικεύσει την γειτονική χώρα την έκανε πιο αδιάλλακτη, προκλητική και εριστική δεν μας έβαλε μυαλό; Η εθνική μας πολιτική θα έπρεπε να είναι αυστηρή έως σκληρή απέναντι όχι στην Αλβανία και τους κατοίκους της, αλλά απέναντι στο «τσιράκι» του Ερντογάν, που «εκτελεί προθύμως και άνευ αντιλογίας τας διαταγάς του», ακόμη και εις βάρος του Αλβανικό λαού, όπως σωστά και με σκληρό τρόπο του επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι.

Δεν ξέρω γιατί επελέγη αυτή πολιτική από την Ελλάδα, εκτός αν οι ιθύνοντες γνωρίζουν κάτι περισσότερο για φημολογούμενες πολιτικές εξελίξεις στην λεγόμενη και «Κολομβία των Βαλκανίων». Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να καταγγείλει την συμφωνία αυτή, την δημιουργία των Κέντρων κοντά στα σύνορά της ως επικίνδυνη για την Ελλάδα και να προειδοποιήσει την κυβέρνηση Ράμα, ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξή της στην ΕΕ και την χρηματοδότησή της από αυτήν, εάν υλοποιήσει το παρόν σχέδιό της. Αντί των παραπάνω ο κ. Βαρβιτσιώτης «απείλησε» τον Έντι Ράμα με παρακολούθηση της προόδου και της συμμόρφωσης στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του. Αλλιώς τι κ, Υφυπουργέ; Θα τον μαλώσετε ή θα του βγάλετε κίτρινη κάρτα;

Ιωάννης Μπαλτζώης

Αντιστράτηγος (ε.α.), πρώην Ακόλουθος Άμυνας στο Τελ Αβίβ, πρώην Αξιωματικός επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S. Army), με Μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ).


  10 Απριλίου 2020 


            ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           




1.
«Φλερτάρει» με το ΔΝΤ η Τουρκία.

Την ώρα που εξαντλούνται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας και η οικονομία διολισθαίνει εκ νέου σε ύφεση λόγω του κορονοϊού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Χαρακτηριστικά, το έδαφος έσπευσε να προλειάνει, τουρκική, φιλοκυβερνητική εφημερίδα η οποία ανέφερε σε άρθρο την πιθανότητα δανεισμού από το ΔΝΤ, μια ιδέα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν "κόκκινο πανί" για τους αξιωματούχους της Άγκυρας.

Την τελευταία φορά, πάντως, που η Τουρκία προσέφυγε στο ΔΝΤ, το 2001 συνέπεσε με την εξαφάνιση μιας γενιάς πολιτικών αρχηγών μεταξύ των οποίων ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο Μεσουτ Γιλμάζ και η ΤανσουΤσιλέρ, που έστρωσε το δρόμο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σημειώνεται ότι χθες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε  ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες με όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δηλώσεις που φούντωσαν τις προσδοκίες για ξένη χρηματοδότηση. Η προοπτική μιας χρηματοδοτικής συμφωνίας απογείωσε χθες τη λίρα, με κέρδη πάνω από 2%, στις 6,62 έναντι του δολαρίου.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν το 10% φέτος, ποσοστό που είναι σχεδόν ίσο με το 11% που έχασε η τουρκική οικονομία σε ολόκληρο το 2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 11 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους και ανέρχονται σε μόλις 94,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα πραγματικά διαθέσιμα φαίνεται πως δεν υπερβαίνουν τα 26,3 δισ. δολάρια, δεδομένου ότι δεν υπολογίζονται τα αποθέματα των τουρκικών τραπεζών.

Μια ιδέα που θεωρείται ταμπού, λόγω του υψηλού πληθωρισμού της Τουρκίας ο οποίος κινείται στο 12,4%, είναι η επιλογή της κοπής χρήματος, προσφέροντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της «πυρομαχικά» για τη στήριξη της ανάπτυξης. 

Μια άλλη επιλογή για την Τουρκία θα ήταν η επιβολή capital controls, σύμφωνα με τον Περ Χάμαρλουντ, στρατηγικό αναλυτή αναδυομένων αγορών στη SEB, ο οποίος θεωρεί και ως πιθανή λύση να αναζητήσει η Άγκυρα διμερή στήριξη από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Κίνα ή Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

Σημειώνεται ότι οι εκροές ξένου κεφαλαίου από ομόλογα και μετοχές της Τουρκίας έφτασαν στα 6,4 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας ρεκόρ από το 2005 οπότε υπάρχουν τα σχετικά αρχεία.

https://www.liberal.gr/world/flertarei-me-to-dnt-i-tourkia/296715


 10 Απριλίου 2020 



 2.
Οι καμπάνες χτυπούν δυνατά για πολλές τουρκικές επιχειρήσεις….

Τον κώδωνα του κινδύνου για πολλές τουρκικές επιχειρήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, έκρουσε ο Τούρκους πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων, Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου.

“Όλος ο κόσμος πέρνα μία δύσκολη περίοδο λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Αυτή την περίοδο πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας προσωρινά έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Πέρα από ορισμένους τομείς όλες οι εταιρίες μας έχουν σημαντική απώλεια στους τζίρους τους. Το κράτος μας σε αυτή την περίοδο για να θέσει υπό έλεγχο τις οικονομικές συνέπειες, ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα.

“Σπονδυλική στήλη αυτών των μέτρων ήταν η αναβολή των φόρων και οι πιστώσεις για πληρωμές μειωμένης εργασίας και χαμηλού κόστους. Και τα τρία αυτά μέτρα είναι πολύ σημαντικά για την συνέχιση της λειτουργίας των εταιρειών μας και την προστασία της απασχόλησης.

“Μάλιστα για να διασφαλιστεί η διεύρυνση των πιστώσεων, στα πλαίσια των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυξήθηκαν κατά 250 δισ. τα δάνεια με κρατική εγγύηση. Αλλά τα παράπονα που δεχόμαστε από επιμελητήρια και χρηματιστήρια και από τους 81 νόμους, καταδεικνύουν ότι υπάρχουν προβλήματα στο να φτάσουν αυτές οι πιστώσεις από τις τράπεζες προς τις εταιρείες μας που έχουν χρηματοδοτικό πρόβλημα.

“Οι τράπεζες δεν δέχονται καν τις αιτήσεις από τις εταιρείες μας λέγοντας πως “ξεπεράστηκε το όριο”. Και μάλιστα ακόμα και εταιρείες που δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τον κορονοϊό και εταιρείες με μεγάλη αξιοπιστία, αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χρησιμοποίηση των δανείων.

“Επιθυμώ από εδώ να απευθύνω έκκληση στις τράπεζες. Αυτή δεν είναι περίοδος για να σκεφτόμαστε τα κέρδη και να επιλέγουμε εταιρείες. Όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι. Χωρίς τον πραγματικό τομέα δεν υπάρχει και τραπεζικός τομέας. Άλλωστε το κράτος μας αναλαμβάνει το 80% του ρίσκου. Καλώ τις τράπεζες μας να στηρίξουν της προβληματικές εταιρείες μας”.

https://tourkikanea.gr/%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%b1/oikonomia-7/


7/4/2020



3.
Πολιτικός αναβρασμός στην Τουρκία λόγω του κορονοϊού.

Ο Ερντογάν ζήτησε ενότητα,
 αλλά η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για διχασμό.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στον τουρκικό πόλεμο της ανεξαρτησίας στο πλαίσιο των εκκλήσεών του για ενότητα απέναντι στον κορονοϊό, μα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως ο αποκλεισμός τους από τις προσπάθειες συγκέντρωσης χρήματος και η κράτηση επικριτών της κυβέρνησης αντ’αυτού εντείνει τον διχασμό.

Η αρχική αντίδραση της κυβέρνησης στην επιδημία φάνηκε να έχει τη στήριξη του κοινού. Δημοσκόπηση της Metropoll την Τετάρτη έδειξαν μια ισχυρή άνοδο της δημοτικότητας του Ερντογάν, στο 55,8%, τον Μάρτιο, όταν προέκυψαν τα πρώτα κρούσματα στην Τουρκία. Ωστόσο πάνω από 200 άτομα έχουν συλληφθεί για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την πανδημία και ο Ερντογάν, ο οποίος απέκτησε επιπλέον εξουσίες κατά τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα το 2018, έχει μπλοκάρει εκστρατείες για συγκέντρωση χρημάτων από την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει μόνο το κράτος.

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία ξεπέρασαν τις 40.000, ενώ μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 96 νέοι θάνατοι και 4.056 νέα κρούσματα. Συνολικά οι θάνατοι στην Τουρκία ανέρχονται στους 908 ενώ 42.282 είναι τα κρούσματα.

«Η έλλειψη μιας προεδρίας που αγκαλιάζει όλους τους πολίτες της και τους ενώνει γίνεται αισθητή περισσότερο από ποτέ άλλοτε σήμερα» είπε ο Φαΐκ Οζτράκ, εκπρόσωπος του CHP, κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα.

Το ΑΚΡ του Ερντογάν, που είναι στην εξουσία από το 2002, βάζει πρώτα τα δικά του συμφέροντα, «ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας ασυνήθιστης πανδημίας» είπε, και αποτυγχάνει να παρέχει επαρκή οικονομική στήριξη για εκατομμύρια που επηρεάζονται από την επιδημία.

Το ΑΚΡ έχει απορρίψει κατηγορηματικά αυτές τις επικρίσεις, υποστηρίζοντας πως σκοπό έχουν να μειώσουν τα επιτεύγματα της χώρας. «Ένα αποτέλεσμα όπου όλοι κερδίζουν, όπου η Τουρκία βγαίνει από τις κρίσεις επιτυχώς, είναι πάντα ένα εφιαλτικό σενάριο για αυτή την αρρωστημένη νοοτροπία» είπε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του ΑΚΡ, την Τρίτη. Τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως είπε, έχουν στόχο τη δημιουργία εθνικής ενότητας.

Η Άγκυρα αρχικά είχε ανακοινώσει ένα οικονομικό πακέτο ύψους 15 δισ. δολαρίων και η κυβέρνηση έχει προσφερθεί να πληρώνει το 60% των μισθών αυτών που οι δουλειές τους έχουν πληγεί από την κρίση. Επίσης ετοιμάζει νόμους που απαγορεύουν προσωρινά τις απολύσεις για τον περιορισμό μας αναμενόμενης ανόδου της ανεργίας, ανέφεραν στο Reuters δύο ανώτεροι αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει 1,4 δισ. λίρες (207 εκατ. δολάρια) για αυτούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μέσω μιας «Εθνικής Εκστρατείας Αλληλεγγύης». Περίπου 50 εκατ. έχουν συγκεντρωθεί μέσω μικρών δωρεών με SMS, ενώ κρατικοί φορείς και τράπεζες έχουν κάνει τις μεγαλύτερες συνεισφορές, με την κεντρική τράπεζα να δωρίζει 100 εκατ. λίρες. Ωστόσο το CHP έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν πως εμπλέκει μόνο δημάρχους του ΑΚΡ στις προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων, παρά τις εκκλήσεις του για ενότητα. Μια εκστρατεία που άρχισε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, του CHP, ανακηρύχθηκε παράνομη. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην σύμμαχος του Ερντογάν και πρωθυπουργός, ο οποίος σχημάτισε το δικό του κόμμα τον Δεκέμβριο, είπε ότι η εκστρατεία είναι χάσιμο χρόνου. «Απλά παίρνεις χρήματα από τη μία τσέπη και τα βάζεις στην άλλη» είπε σχετικά. Επίσης, η Egitim-Sen, ένωση εκπαιδευτικών,ανακοίνωσε πως οι εκπαιδευτικοί πιέστηκαν να συνεισφέρουν.

Η εξάπλωση της Covid-19 στην Τουρκία έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι επικρίσεις πάνω στην αντίδραση της Άγκυρας στην πανδημία έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών: Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει διερευνήσει περίπου 4.000 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «προκλητικές» αναρτήσεις για τον κορονοϊό, ταυτοποιώντας 616 υπόπτους και θέτοντας υπό κράτηση 229 εξ αυτών. Μεταξύ αυτών είναι ένας γνωστός τηλεπαρουσιαστής που διερωτήθηκε στο Twitter εάν η κυβέρνηση θα «κάνει επιδρομή» στις τραπεζικές καταθέσεις αφού ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε έναν φόρο εν καιρώ πολέμου που επιβλήθηκε πριν από 100 χρόνια. Ο δικηγόρος του Τούρκου προέδρου ζήτησε ο παρουσιαστής να διερευνηθεί για πιθανή προσβολή σε βάρος του προέδρου.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως οι επικρίσεις στα social media υποκινούνται από Κούρδους αντάρτες και άτομα που συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν, που κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/politikos-anavrasmos-sten-toerkia-loyo-toe-koronoioe_gr_5e8f36c1c5b6b371812d2875?utm_hp_ref=gr-diethnes&fbclid=IwAR3UQkEpZxixRioNXkc98XtL2OyN87ar7ahbP56zgw--yWICMUnMS6-YxAE


09/04/2020 


4.
Τουρκία: Υπό πίεση ο Ερντογάν, εξαπλώνεται ταχέως ο κορονοϊός. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενίσχυσε τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας που επεκτείνεται γρήγορα στην Τουρκία, όμως η άρνησή του να επιβάλει γενική απαγόρευση των μετακινήσεων για να μην παραλύσει η οικονομία επικρίνεται όλο και περισσότερο.

Οι συναθροίσεις έχουν απαγορευθεί, οι μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων έχουν περιορισθεί, η μάσκα έχει γίνει υποχρεωτική σχεδόν παντού: ο Ερντογάν χρησιμοποίησε κάθε είδους μοχλό εκτός της γενικής απαγόρευσης, όμως το ρεπερτόριό του εξαντλείται.

Σε μία ένδειξη πως η ανησυχία αυξάνεται, το κοινοβούλιο άρχισε χθες, Τρίτη, να μελετά ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και έχει στόχο την αποφύλακιση έως και του ενός τρίτου των ανθρώπων που κρατούνται στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας.

Με περισσότερα από 34.000 κρούσματα, τα 725 από τα οποία θανατηφόρα, σύμφωνα με τον επίσημο χθεσινό απολογισμό, η Τουρκία είναι η ένατη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του SARS-CoV-2.

Ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός ότι η επιδημία στην Τουρκία, μια χώρα που κατέγραψε επισήμως το πρώτο κρούσμα της στις 11 Μαρτίου, εξελίσσεται με ρυθμό που είναι από τους ταχύτερους στον κόσμο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται πλέον σε λιγότερο από μία εβδομάδα: από τα 7.400 στις 28 Μαρτίου, ο απολογισμός πέρασε στα 15.000 την 1η Απριλίου και ξεπέρασε τα 30.000 τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η τουρκική κυβέρνηση πήρε πολύ νωρίς μέτρα όπως το κλείσμο των σχολείων και των πολιτιστικών χώρων ή ακόμη η ακύρωση των πτήσεων προς και από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο.

Τα μέτρα αυτά σταδιακά ενισχύθηκαν με τον περιορισμό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών και κάτω των 20 ετών και την καραντίνα που επιβλήθηκε σε περίπου 40 τοποθεσίες.

Χθες, Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά φάνηκε καθησυχαστικός υποστηρίζοντας πως μέχρι τώρα χρησιμοποιείται μόνο το 60%, περίπου, των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.

Όρια

Καθώς όμως ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία, πολλοί ζητούν πλέον να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ιταλίας ή της Γαλλίας και να επιβληθεί γενική απαγόρευση στις μετακινήσεις του πληθυσμού.

"Πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν όλοι στα σπίτια τους, αυτό πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό", λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός που περιθάλπει ασθενείς στη μονάδα εντατικής νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης.

"Δεχόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερους ασθενείς. Σύντομα θα φθάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας", προσθέτει αυτός ο γιατρός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί φοβούμενος αντίποινα.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικάτα και γιατροί έχουν επίσης καλέσει την κυβέρνηση να απαγορεύσει στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

"Θα είναι αδύνατον να ελέγξουμε αυτή την επιδημία αν εκατομμύρια άνθρωποι (...) βγαίνουν για να πάνε να δουλέψουν", υπογράμμισε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) Σινάν Αντιγιαμάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σε συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε να επιβληθεί γενική απαγόρευση των μετακινήσεων στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα Covid-19.

"Ακόμη κι αν βγαίνει μόνο το 15% του πληθυσμού, φθάνουμε γρήγορα στα δύο εκατομμύρια ανθρώπους (...) Αυτό δημιουργεί έναν εν δυνάμει σοβαρό κίνδυνο", υπογράμμισε.

Χαμένος χρόνος

Αν ο Ερντογάν αρνείται προς το παρόν να επιβάλει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας και αρκείται να καλεί τους Τούρκους "να μπουν εθελοντικά σε καραντίνα", το κάνει για να μην σταματήσει εντελώς μια οικονομία η οποία αναρρώνει έπειτα από χρόνια κρίσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι "υποχρεωμένη να ενεργήσει με τρόπο ώστε τα γρανάζια (της οικονομίας) να συνεχίσουν να γυρίζουν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες".

Στο μεταξύ, πολλοί Τούρκοι έχουν πάρει μόνοι τις προφυλάξεις τους.

Οι περισσότερες μεγάλες αρτηρίες της Κωνσταντινούπολης, όπως η λεωφόρος Ιστικλάλ, είναι σχεδόν άδειες.

Πολλοί Τούρκοι έχουν επιστρέψει στην παλιά μέθοδο του καλαθιού που κρέμεται από το παράθυρο για να κάνουν τις προμήθειές τους ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες κατ' οίκον παράδοσης.

Ο γιατρός του νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης χαιρετίζει την "κοινή λογική" των συμπολιτών του και τα "καλά μέτρα" που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, κυρίως την αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ -- περισσότερα από 200.000 μέχρι σήμερα.

Όμως, προειδοποιεί, "αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται τόσο γρήγορα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με αλλού: απώλειες πολλών ζωών. Έχουμε χάσει ήδη πολύ χρόνο".

Πηγή: ΑΜΠΕ

https://www.capital.gr/diethni/3444605/tourkia-upo-piesi-o-erntogan-exaplonetai-taxeos-o-koronoios?fbclid=IwAR1bTA4nlY18OM1ds_tmY31KzH0gBQdptvhjenP8V_lN4ebNLFC65vCewAY


8/4/2020