Χρήστος Κυρατσούς στην «Κ»: Ανακαλύπτουμε το πιο ισχυρό αντίσωμα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
(1) Σημαντικό εύρημα των επιστημόνων κατά του κορονοϊού:
κλινική δοκιμή του tocilizumab, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που μπλοκάρει τον υποδοχέα της κυτταροκίνης ιντερλευκίνη-6.
(2) Nicotine and SARS-CoV-2: COVID-19 may be a disease
of the nicotinic cholinergic system.
Χρήστος Κυρατσούς στην «Κ»:
Ανακαλύπτουμε το πιο ισχυρό αντίσωμα
Ορισμένοι Ελληνες που εργάζονται στο εξωτερικό συχνά υπερεκτιμώνται στην Ελλάδα απλώς και μόνον επειδή είναι Ελληνες. Ο Χρήστος Κυρατσούς δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πολύ σωστά συμπεριέλαβε τη φωτογραφία του αντιπροέδρου Ερευνών επί των Μολυσματικών Ασθενειών και των Τεχνολογιών Ιικών Φορέων στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron στο βίντεο που ανάρτησε στο Facebook με εκείνους που πρωτοστατούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Μπορεί πολλοί να τον ανακαλύπτουμε σήμερα, αλλά ο κ. Κυρατσούς έχει απασχολήσει τα πιο σημαντικά επιστημονικά κέντρα ήδη από το 2014, όταν συνέβαλε αποφασιστικά στην ταχεία εξέλιξη της επιστημονικής αντιμετώπισης της επιδημίας του Εμπολα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 13 Αυγούστου 2004, την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Χρήστος, ως 23χρονος πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, γεννημένος στην Κοζάνη, ανέβηκε στο αεροπλάνο για τη Νέα Υόρκη, για να αρχίσει τη δική του «ολυμπιακή προετοιμασία» στη βιοτεχνολογία μέσα από μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) στη μικροβιολογία και στην ιολογία.
Το 2011 ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση της Regeneron για να μιλήσει σε εκδήλωση της εταιρείας. Μόλις τελείωσε την ομιλία του, χωρίς να το περιμένει, του έγινε πρόταση συνεργασίας την οποία αποδέχθηκε. Οι «Ολυμπιακοί Αγώνες» άρχισαν για τον Χρήστο πριν από τέσσερις μήνες, όταν διαδόθηκαν τα νέα για την εμφάνιση ενός επικίνδυνου κορωνοϊού στην Κίνα. Τότε ξεκίνησε το σπριντ για την ανακάλυψη μιας αξιόπιστης θεραπείας. Θα κερδίσει ένα μετάλλιο; Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα μπορούν ρεαλιστικά να γεμίσουν με αισιοδοξία ακόμα και τους πιο απαισιόδοξους για το πρόβλημα της πανδημίας.
Ας πάμε όμως έξι χρόνια πίσω, όταν η επιδημία του Εμπολα χτύπησε την Κεντρική Αφρική. Τότε ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε η τεχνολογία της Regeneron, αυτό που κατά τη συνομιλία μας με τον κ. Κυρατσού στο Skype αποκαλέσαμε «μαγικό ποντίκι». Η Regeneron διαθέτει στις εγκαταστάσεις της εκατοντάδες χιλιάδες ποντίκια, που είναι απόγονοι αυτού του ενός μοναδικού «μαγικού ποντικιού», του πιο ακριβού ποντικιού στον κόσμο που χρειάστηκε πολλά χρόνια και πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να εξελιχθεί από το 1988 όταν «έχτισαν» την Regeneron δύο οραματιστές επιστήμονες, ο Eλληνας Τζωρτζ Γιαννακόπουλος μαζί με τον Λέοναρντ Σλάιφερ. Τα ποντίκια της Regeneron είναι ποντίκια σε όλα τους – με μια διαφορά: Είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να διαθέτουν ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Τι σημαίνει αυτό; Μικρή παρένθεση για ένα «φροντιστήριο Βιολογίας» από τον κ. Κυρατσού: «Oταν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα έρχεται σε επαφή με έναν ιό κατασκευάζει αμέσως αντισώματα με τα οποία αντιμετωπίζει τη μόλυνση. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να φτιάξουμε αντισώματα από γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια».
Τι κάνουν δηλαδή στη Regeneron; Μολύνουν με έναν ιό τα ποντίκια που διαθέτουν ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να γεμίζει το αίμα τους με ανθρώπινα αντισώματα κατά του συγκεκριμένου ιού. Εάν αυτά τα ανθρώπινα αντισώματα εξαχθούν από τα συμπαθή τρωκτικά και εισαχθούν στο αίμα των ανθρώπων, τότε εξασφαλίζουν στους ανθρώπους θωράκιση από τον ιό ή θεραπεία από τη μόλυνση εάν έχουν ήδη νοσήσει. Πρόκειται για ένα θαύμα της τεχνολογίας, που έχει απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις και άπειρες ώρες μελέτης. Μέχρι να δημιουργηθεί το «μαγικό ποντίκι» απλά ποντίκια των εργαστηρίων πρόσφεραν αντισώματα στους ανθρώπους μια που ο οργανισμός τους μοιάζει πολύ με τον δικό μας. Δεν μοιάζει όμως απόλυτα. Ετσι αυτά τα «δώρα των τρωκτικών» ο ανθρώπινος οργανισμός δεν τα καταδεχόταν εύκολα. Συχνά τα αντιμετώπιζε ως ξένα σώματα και τα κατέστρεφε. Τα αντισώματα όμως από το «μαγικό ποντίκι» ο ανθρώπινος οργανισμός τα αποδέχεται αδιακρίτως ως δικά του με αποτέλεσμα αμέσως να πιάνουν δουλειά στη μάχη κατά των εχθρών-ιών.
Το 2014, όταν ξέσπασε η επιδημία του Εμπολα ο κ. Κυρατσούς στρώθηκε αμέσως στη δουλειά. Μόλις τα ποντίκια της Regeneron μολύνθηκαν από τον ιό άρχισαν να παράγουν ανθρώπινα αντισώματα. Χρειάστηκαν μερικοί μήνες ώσπου να παραχθεί η απαιτούμενη ποσότητα. Ομως, μέχρι το καλοκαίρι του 2015 ο Εμπολα είχε εξαφανιστεί έχοντας σκοτώσει τους περισσότερους από όσους είχε προσβάλει. Αρα δεν υπήρχαν πλέον ασθενείς για να θεραπευτούν. Η Regeneron δοκίμασε τα αντισώματα σε υγιείς ανθρώπους και επιβεβαίωσε ότι δεν προκάλεσαν παρενέργειες. Κι έτσι κράτησε τα αντισώματα στην τράπεζα αντισωμάτων που διαθέτει.
Τα αντισώματα από το «μαγικό ποντίκι» της Regeneron ο ανθρώπινος οργανισμός τα αποδέχεται αδιακρίτως ως δικά του. Με όπλο τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αυτή την περίοδο ο Χρήστος Κυρατσούς εργάζεται πυρετωδώς για την ανακάλυψη μιας αξιόπιστης θεραπείας κατά του κορωνοϊού.
Μείωση θνησιμότητας
Το 2018 ο Εμπολα επανεμφανίστηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό. «Είχαμε το φάρμακο έτοιμο και το στείλαμε αμέσως σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», λέει ο κ. Κυρατσούς. «Η θεραπεία αντισωμάτων λειτούργησε. Σε συγκεκριμένες ομάδες η θνησιμότητα μειώθηκε πάνω από 80%». Οργανώθηκαν κλινικές δοκιμές και τα αποτελέσματα που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2019 είναι πολύ θετικά. Το σπουδαίο είναι ότι τα αντισώματα που παράγουν μέσα στο σώμα τους τα «μαγικά ποντίκια» δεν έχουν μέχρι σήμερα παρενέργειες σε κανέναν άνθρωπο. «Εχουμε σε εξέλιξη πενήντα κλινικές δοκιμές με διάφορα αντισώματα», λέει ο κ. Κυρατσούς «και δεν έχουμε δει αρνητική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού».
Μπορούμε να δώσουμε μια λύση για τον κορωνοϊό έως το φθινόπωρο
Στις 12 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε η γενετική αλληλουχία του ιού. Στις 15 Απριλίου η Regeneron επέλεξε τα πιο κατάλληλα από τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν μέσα στο σώμα των γενετικώς τροποποιημένων ποντικών. Πώς όμως δημιουργήθηκαν αυτά τα αντισώματα; Ο κώδικας του κορωνοϊού είναι μια αλληλουχία 30.000 αμινοξέων (από τη γνωστή «αλφαβήτα» με τα τέσσερα γράμματα, τα τέσσερα αμινοξέα, με τα οποία «γράφεται» όλη η ζωή στη γη). Η Regeneron επέλεξε τα περίπου 2.000 που κωδικοποιούν τις ακίδες του ιού, αυτές με τις οποίες ο ιός «κλειδώνει» με τους υποδοχείς ACE-2 των κυττάρων στη μύτη, στον φάρυγγα, στους πνεύμονες, ακόμα και στην καρδιά ή στον εγκέφαλο και μετά εισχωρεί μέσα σε αυτά.
Ο ιός βέβαια μεταλλάσσεται. Διαφοροποιεί τις ακίδες του, για να είναι πάντοτε «αποτελεσματικές». Ετσι η Regeneron εστιάζει σε εκείνα τα σημεία των ακίδων που δεν μεταλλάσσονται. Ο στόχος είναι η δημιουργία αντισωμάτων που θα «επιτίθενται» στον ιό σε εκείνα ακριβώς τα «σταθερά σημεία» των ακίδων του ώστε όσο κι αν μεταλλάσσεται στα υπόλοιπα να μην μπορεί να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. «Αντιγράφουμε τη φύση», εξηγεί ο κ. Κυρατσούς. «Επιλέγουμε τα καλύτερα αντισώματα και τα δίνουμε σε ανθρώπους. Συγκεκριμένα, θέλουμε να καταλήξουμε σε δύο αντισώματα που να μπλοκάρουν τον ιό σε δύο σημεία».
Για να φτάσουν σε αυτά τα δύο αντισώματα, θα δοκιμάσουν αρκετά άλλα σε πράσινους πιθήκους μέσα στον Μάιο. Οι πίθηκοι θα χωριστούν σε δύο ομάδες που θα μολυνθούν με τον κορωνοϊό. Στη μία ομάδα θα δοκιμαστούν αντισώματα, ενώ στην άλλη ομάδα δεν θα χορηγηθεί τίποτα (placebo). Η σύγκριση ανάμεσα στις δύο ομάδες θα οδηγήσει στην επιλογή των πιο δραστικών αντισωμάτων, τα οποία τον Ιούνιο θα δοκιμαστούν σε ανθρώπους.
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν αναδειχθεί τα αντισώματα εκείνα που λειτουργούν αποτελεσματικά και θα αρχίσει η μαζική παραγωγή τους. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να δώσουμε μια λύση για τον συγκεκριμένο κορωνοϊό ώς το φθινόπωρο», λέει ο κ. Κυρατσούς. Η «λύση» είναι μια θεραπεία αντισωμάτων που θωρακίζει τον υγιή και θεραπεύει τον ασθενή. Ο στόχος είναι να μειωθεί κατά πολύ η θνησιμότητα, να υποχωρήσει η ανασφάλεια και όταν μέσα σε ένα-δύο χρόνια παρασκευαστεί το ασφαλές εμβόλιο να επιστρέψει η ανθρωπότητα στην... κανονικότητα.
Το «ξυπνητήρι»
«Αυτός ο κορωνοϊός είναι ένα ξυπνητήρι για την ανθρωπότητα», λέει ο κ. Κυρατσούς και όλοι κατανοούμε τι εννοεί. Παράλληλα με την έρευνα, αφιερώνει χρόνο στην εξασφάλιση συνεργασιών για τη μέγιστη παραγωγή στη χαμηλότερη τιμή της υπό δημιουργία θεραπείας. Στο μέλλον ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια τράπεζα αντισωμάτων, ένα οπλοστάσιο έτοιμο να ενεργοποιηθεί κατά κάθε κορωνοϊού. Αυτή είναι άλλωστε η βάση της συνεργασίας της Regeneron με την αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα, η Regeneron, όπως κατασκεύασε το μαγικό ποντίκι, έτσι πειραματίζεται με την κατασκευή μαγικών ιών. Ιών ευεργετικών που θα εισχωρούν στο ανθρώπινο κύτταρο, αλλά αντί να το μολύνουν, θα «μεταμοσχεύουν» μέσα του έναν γενετικό κώδικα για να δημιουργεί μόνο του το αντίσωμα κατά ενός επιθετικού ιού. Πρόκειται για τα συνθετικά εμβόλια, την επόμενη γενιά εμβολίων τα οποία προετοιμάζει ο κ. Κυρατσούς.
Η επικοινωνία
«Συνάντησα» τον Χρήστο Κυρατσού στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη μέσω Skype. Εκεί ήταν 8 π.μ. και ο συνομιλητής μου είχε δίπλα στον υπολογιστή του έναν καφέ. Στην Αθήνα ήταν 3 μ.μ. και το καλύτερο μεσημεριανό, μετά τον τρίτο εσπρέσο της ημέρας, ήταν μία σοκολάτα που βελτιώνει και την αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον. O κ. Κυρατσούς είναι παντρεμένος και έχει δύο μικρά αγόρια. Οι γονείς του ζουν στη Θεσσαλονίκη και ο αδελφός του στο Λονδίνο. Τους αναφέρει με αγάπη. Ευτυχώς οι οθόνες μηδενίζουν τις αποστάσεις, ιδίως τώρα που καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα. Δεν θα έρθει στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Βρίσκεται στην τελική ευθεία για ένα ρεκόρ, που πρέπει να καταγράψει, για το καλό όλων μας. Είναι όμως βέβαιος ότι θα έρθει αμέσως μετά.
Οι σταθμοί του
1981 Γεννιέται στην Κοζάνη. 2001-2004 Φοιτά στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο εργαστήριο του καθηγητή Χρήστου Παναγιωτίδη. 2004 Την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στις 13 Αυγούστου 2004, φεύγει για τη Νέα Υόρκη. 2005-2009
Μεταπτυχιακό στη Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia στο εργαστήριο του καθηγητή Saul Silverstein. 2009-2011 Ερευνητής στο Howard Hughes Medical Institute του New York University. 2011 Αρχίζει να εργάζεται στη Regeneron.
2014 Αναλαμβάνει τη δημιουργία θεραπείας για τον Εμπολα. 2019 Γίνεται αντιπρόεδρος Ερευνών στη Regeneron.
''ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»''
Εικονογράφηση: ΤΙΤΙΝΑ ΧΑΛΜΑΤΖΗ
Απρίλιος 2020
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
1.
Σημαντικό εύρημα των επιστημόνων κατά του κορονοϊού…
Τι βρήκαν;
Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος, παρουσιάζουν είδηση που ανακοινώθηκε στη Γαλλία πριν από λίγες ώρες και αφορά σε μία πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή του tocilizumab, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που μπλοκάρει τον υποδοχέα της κυτταροκίνης ιντερλευκίνη-6.
Σε ασθενείς με πνευμονία από COVID-19 υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι μία «καταιγίδα κυτταροκινών», που προκαλείται ως αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς στη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, οδηγεί σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και μερικές φορές σε θάνατο. Κυρίαρχο ρόλο ανάμεσα σε διάφορες κυτταροκίνες φαίνεται ότι παίζει η ιντερλευκίνη-6 (IL-6).
Η ιντερλευκίνη-6 συνδέεται με τον υποδοχέα της (IL-6R) και συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της φλεγμονής, με παραγωγή και άλλων κυτταροκινών και στην κινητοποίηση διαφόρων κυττάρων, όπως μακροφάγων, ουδετερόφιλων πολυμορφοπύρηνων και κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων, τα οποία προκαλούν έντονη φλεγμονή στους πνεύμονες των ασθενών με COVID-19.
Έχει διαπιστωθεί ότι αυξημένα επίπεδα IL-6 στον ορό ασθενών με COVID-19 συσχετίζονται με αναπνευστική ανεπάρκεια, καθώς και με το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Πρόσφατα διαπιστώθηκε σε μελέτες φάσης ΙΙ (δηλαδή χωρίς ομάδα ελέγχου) ότι η χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος tocilizumab, το οποίο μπλοκάρει τον υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6, μπορεί να ελαττώσει τους δείκτες φλεγμονής σε ασθενείς με COVID-19 και πιθανόν να επιταχύνει την κλινική βελτίωση. Προκειμένου, όμως, να αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, η αποτελεσματικότητα μίας θεραπευτικής αγωγής, απαιτείται να πραγματοποιηθεί προοπτική τυχαιοποιημένη συγκριτική μελέτη, η οποία να συγκρίνει τη θεραπευτική αγωγή με την καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή (ομάδα ελέγχου).
Η πλατφόρμα κλινικών μελετών CORIMUNO-19 σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε ταχύτατα, όπως αναφέρουν οι δύο καθηγητές, ώστε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια διαφόρων ρυθμιστών του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και άλλων θεραπειών σε ενήλικες ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Στο πλαίσιο αυτής της πλατφόρμας, στις 27 Μαρτίου 2020 ξεκίνησε στη Γαλλία μία σειρά πολυκεντρικών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών.
Για τη συγκεκριμένη μελέτη επιλέχθηκαν ασθενείς που νοσηλεύονταν με μέτρια ή σοβαρή πνευμονία COVID-19, χωρίς να απαιτείται η εισαγωγή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το κύριο σύνθετο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν είτε η ανάγκη μηχανικού αερισμού (με ή χωρίς διασωλήνωση του ασθενούς) είτε ο θάνατος μέχρι τη 14η ημέρα από την εισαγωγή στην μελέτη. Συνολικά, τυχαιοποιήθηκαν 129 ασθενείς, 65 έλαβαν την καθιερωμένη αγωγή μαζί με tocilizumab και 64 έλαβαν μόνο την καθιερωμένη αγωγή.
«Χθες το βράδυ εκδόθηκε Δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρθηκε ότι το σκέλος της μελέτης όπου οι ασθενείς έλαβαν tocilizumab παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε σχέση με το σκέλος της μελέτης όπου οι ασθενείς δεν έλαβαν tocilizumab. Λόγω της σοβαρότητας της πνευμονίας που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2, οι ερευνητές και ο χορηγός ένιωσαν υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν αυτές τις πληροφορίες, εν αναμονή της αξιολόγησης της εργασίας από ανεξάρτητους κριτές και ενώ συνεχίζεται η συγκέντρωση των δεδομένων της μελέτης», ανακοίνωσαν οι δύο καθηγητές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.defence-point.gr/news/simantiko-eyrima-ton-epistimonon-kata-toy-koronoioy-ti-vrikan?fbclid=IwAR07Q37pCSg1x-P-Ci9H1d5dmCIHO0gpbKONiK4iBqT0JZSwpWX_XNI4S3c#.Xqfn3WiGCJo.facebook
28/04/2020
2.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
1.
Σημαντικό εύρημα των επιστημόνων κατά του κορονοϊού…
Τι βρήκαν;
Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος, παρουσιάζουν είδηση που ανακοινώθηκε στη Γαλλία πριν από λίγες ώρες και αφορά σε μία πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή του tocilizumab, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που μπλοκάρει τον υποδοχέα της κυτταροκίνης ιντερλευκίνη-6.
Σε ασθενείς με πνευμονία από COVID-19 υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι μία «καταιγίδα κυτταροκινών», που προκαλείται ως αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς στη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, οδηγεί σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και μερικές φορές σε θάνατο. Κυρίαρχο ρόλο ανάμεσα σε διάφορες κυτταροκίνες φαίνεται ότι παίζει η ιντερλευκίνη-6 (IL-6).
Η ιντερλευκίνη-6 συνδέεται με τον υποδοχέα της (IL-6R) και συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της φλεγμονής, με παραγωγή και άλλων κυτταροκινών και στην κινητοποίηση διαφόρων κυττάρων, όπως μακροφάγων, ουδετερόφιλων πολυμορφοπύρηνων και κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων, τα οποία προκαλούν έντονη φλεγμονή στους πνεύμονες των ασθενών με COVID-19.
Έχει διαπιστωθεί ότι αυξημένα επίπεδα IL-6 στον ορό ασθενών με COVID-19 συσχετίζονται με αναπνευστική ανεπάρκεια, καθώς και με το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Πρόσφατα διαπιστώθηκε σε μελέτες φάσης ΙΙ (δηλαδή χωρίς ομάδα ελέγχου) ότι η χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος tocilizumab, το οποίο μπλοκάρει τον υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6, μπορεί να ελαττώσει τους δείκτες φλεγμονής σε ασθενείς με COVID-19 και πιθανόν να επιταχύνει την κλινική βελτίωση. Προκειμένου, όμως, να αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, η αποτελεσματικότητα μίας θεραπευτικής αγωγής, απαιτείται να πραγματοποιηθεί προοπτική τυχαιοποιημένη συγκριτική μελέτη, η οποία να συγκρίνει τη θεραπευτική αγωγή με την καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή (ομάδα ελέγχου).
Η πλατφόρμα κλινικών μελετών CORIMUNO-19 σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε ταχύτατα, όπως αναφέρουν οι δύο καθηγητές, ώστε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια διαφόρων ρυθμιστών του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και άλλων θεραπειών σε ενήλικες ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Στο πλαίσιο αυτής της πλατφόρμας, στις 27 Μαρτίου 2020 ξεκίνησε στη Γαλλία μία σειρά πολυκεντρικών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών.
Για τη συγκεκριμένη μελέτη επιλέχθηκαν ασθενείς που νοσηλεύονταν με μέτρια ή σοβαρή πνευμονία COVID-19, χωρίς να απαιτείται η εισαγωγή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το κύριο σύνθετο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν είτε η ανάγκη μηχανικού αερισμού (με ή χωρίς διασωλήνωση του ασθενούς) είτε ο θάνατος μέχρι τη 14η ημέρα από την εισαγωγή στην μελέτη. Συνολικά, τυχαιοποιήθηκαν 129 ασθενείς, 65 έλαβαν την καθιερωμένη αγωγή μαζί με tocilizumab και 64 έλαβαν μόνο την καθιερωμένη αγωγή.
«Χθες το βράδυ εκδόθηκε Δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρθηκε ότι το σκέλος της μελέτης όπου οι ασθενείς έλαβαν tocilizumab παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε σχέση με το σκέλος της μελέτης όπου οι ασθενείς δεν έλαβαν tocilizumab. Λόγω της σοβαρότητας της πνευμονίας που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2, οι ερευνητές και ο χορηγός ένιωσαν υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν αυτές τις πληροφορίες, εν αναμονή της αξιολόγησης της εργασίας από ανεξάρτητους κριτές και ενώ συνεχίζεται η συγκέντρωση των δεδομένων της μελέτης», ανακοίνωσαν οι δύο καθηγητές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.defence-point.gr/news/simantiko-eyrima-ton-epistimonon-kata-toy-koronoioy-ti-vrikan?fbclid=IwAR07Q37pCSg1x-P-Ci9H1d5dmCIHO0gpbKONiK4iBqT0JZSwpWX_XNI4S3c#.Xqfn3WiGCJo.facebook
28/04/2020
2.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Nicotine and SARS-CoV-2:
COVID-19 may be a disease of the nicotinic cholinergic system.
Toxicology Reports 2020 (in press).
Konstantinos Farsalinos, Raymond Niaura, Jacques Le Houezec, Anastasia Barbouni, Aristidis Tsatsakis, Dimitrios Kouretas, Apostolos Vantarakis, Konstantinos Poulas
______________________________________________________________
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό "Toxicology Reports" παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πανδημία COVID-19 και για τη χρήση της νικοτίνης ως δυνητικά θεραπευτικού παράγοντα. Σε συνέχεια της δημοσίευσής τους από τις 3 Απριλίου για τις πιθανές ευεργετικές δράσεις της νικοτίνης λόγω του πολύ χαμηλού επιπολασμού καπνίσματος μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19, οι συγγραφείς παρουσιάζουν παθοφυσιολογικά δεδομένα σχετικά με τη μόλυνση από τον ιό και διαμορφώνουν την υπόθεση ότι το COVID-19 εξελίσσεται σε νόσο του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση νικοτίνης.
Αναλυτικά για την μελέτη
----------------------------
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εξηγούν το ρόλο που ίσως θα μπορούσε να παίξει η νικοτίνη στην καταστολή της φλεγμονής και των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών μέσω της δράσης της στους χολινεργικούς υποδοχείς. Παρουσιάζουν τα κύρια κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών που νοσούν σοβαρά από COVID-19 και περιγράφουν ότι τα περισσότερα συμπτώματα θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τη απορρύθμιση του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος, ενός συστήματος που υπό κανονικές συνθήκες θα παρουσίαζε ισχυρή αντιφλεγμονώδη και ανοσο-ρυθμιστική λειτουργία.
Οι συγγραφείς προτείνουν ότι ο ιός προσβάλλει τους νικοτινικούς υποδοχείς της ακετυλοχολίνης (nACHR). Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους εξέτασαν τις αλληλουχίες αμινοξέων που παράγονται από τον ιό και διαπίστωσαν ότι ορισμένα τμήματα ήταν παρόμοια με τις πρωτεΐνες δηλητηρίου φιδιού, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν αποκλεισμό αυτών των υποδοχέων.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευση: «Παρουσιάζουμε περιοχές με ομολογία τεσσάρων ή πέντε αμινοξέων μεταξύ του SARS-CoV-2 και αρκετών μορίων νευροτοξίνης που δρουν ως ανταγωνιστές στους νικοτινικούς υποδοχείς της ακετυλοχολίνης. Προτείνουμε ότι η νικοτίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά και πρέπει να αξιολογηθεί επειγόντως σε κλινικές δοκιμές.»
Σύμφωνα με τον βασικό ερευνητή της μελέτης κ. Φαρσαλινό: «Μετά την παρατήρησή μας για χαμηλό επιπολασμό καπνιστών μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στις 3 Απριλίου την υπόθεσή μας σχετικά με τα πιθανά οφέλη της νικοτίνης. Σήμερα δημοσιεύουμε τα συμπεράσματά μας ότι η απορρύθμιση του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος θα μπορούσε να εξηγήσει τις σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου, υποθέσαμε ότι ο ιός επιτίθεται σε αυτό το σύστημα, και υπάρχουν ενδείξεις για το ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει.
Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό καπνιστών μεταξύ των ασθενών με COVID-19 θα πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα. Η διαθεσιμότητα και οι προδιαγραφές ασφάλειας των φαρμακευτικών προϊόντων νικοτίνης δικαιολογούν την επείγουσα διερεύνηση με κλινικές μελέτες της επίδρασης της νικοτίνης στην εξέλιξη της νόσου COVID-19."
https://www.facebook.com/dimitris.kouretas.3/
posts/10222318586698206
28/4/2020
COVID-19 may be a disease of the nicotinic cholinergic system.
Toxicology Reports 2020 (in press).
Konstantinos Farsalinos, Raymond Niaura, Jacques Le Houezec, Anastasia Barbouni, Aristidis Tsatsakis, Dimitrios Kouretas, Apostolos Vantarakis, Konstantinos Poulas
______________________________________________________________
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό "Toxicology Reports" παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πανδημία COVID-19 και για τη χρήση της νικοτίνης ως δυνητικά θεραπευτικού παράγοντα. Σε συνέχεια της δημοσίευσής τους από τις 3 Απριλίου για τις πιθανές ευεργετικές δράσεις της νικοτίνης λόγω του πολύ χαμηλού επιπολασμού καπνίσματος μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19, οι συγγραφείς παρουσιάζουν παθοφυσιολογικά δεδομένα σχετικά με τη μόλυνση από τον ιό και διαμορφώνουν την υπόθεση ότι το COVID-19 εξελίσσεται σε νόσο του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση νικοτίνης.
Αναλυτικά για την μελέτη
----------------------------
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εξηγούν το ρόλο που ίσως θα μπορούσε να παίξει η νικοτίνη στην καταστολή της φλεγμονής και των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών μέσω της δράσης της στους χολινεργικούς υποδοχείς. Παρουσιάζουν τα κύρια κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών που νοσούν σοβαρά από COVID-19 και περιγράφουν ότι τα περισσότερα συμπτώματα θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τη απορρύθμιση του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος, ενός συστήματος που υπό κανονικές συνθήκες θα παρουσίαζε ισχυρή αντιφλεγμονώδη και ανοσο-ρυθμιστική λειτουργία.
Οι συγγραφείς προτείνουν ότι ο ιός προσβάλλει τους νικοτινικούς υποδοχείς της ακετυλοχολίνης (nACHR). Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους εξέτασαν τις αλληλουχίες αμινοξέων που παράγονται από τον ιό και διαπίστωσαν ότι ορισμένα τμήματα ήταν παρόμοια με τις πρωτεΐνες δηλητηρίου φιδιού, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν αποκλεισμό αυτών των υποδοχέων.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευση: «Παρουσιάζουμε περιοχές με ομολογία τεσσάρων ή πέντε αμινοξέων μεταξύ του SARS-CoV-2 και αρκετών μορίων νευροτοξίνης που δρουν ως ανταγωνιστές στους νικοτινικούς υποδοχείς της ακετυλοχολίνης. Προτείνουμε ότι η νικοτίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά και πρέπει να αξιολογηθεί επειγόντως σε κλινικές δοκιμές.»
Σύμφωνα με τον βασικό ερευνητή της μελέτης κ. Φαρσαλινό: «Μετά την παρατήρησή μας για χαμηλό επιπολασμό καπνιστών μεταξύ νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στις 3 Απριλίου την υπόθεσή μας σχετικά με τα πιθανά οφέλη της νικοτίνης. Σήμερα δημοσιεύουμε τα συμπεράσματά μας ότι η απορρύθμιση του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος θα μπορούσε να εξηγήσει τις σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου, υποθέσαμε ότι ο ιός επιτίθεται σε αυτό το σύστημα, και υπάρχουν ενδείξεις για το ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει.
Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό καπνιστών μεταξύ των ασθενών με COVID-19 θα πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα. Η διαθεσιμότητα και οι προδιαγραφές ασφάλειας των φαρμακευτικών προϊόντων νικοτίνης δικαιολογούν την επείγουσα διερεύνηση με κλινικές μελέτες της επίδρασης της νικοτίνης στην εξέλιξη της νόσου COVID-19."
https://www.facebook.com/dimitris.kouretas.3/
posts/10222318586698206
28/4/2020