Τεχνολογία αιχμής κατά της πανδημίας - Βιομηχανικοί κολοσσοί αλλάζουν αντικείμενο παραγωγής για να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια.
Τεχνολογία αιχμής κατά της πανδημίας - Βιομηχανικοί κολοσσοί αλλάζουν αντικείμενο παραγωγής για να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια.
Η παγκόσμια κοινότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης ενισχύει τον ιατρικό εξοπλισμό που απαιτείται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε όλο τον κόσμο. Στη συγκεκριμένη προσπάθεια συμμετέχουν επιχειρηματίες και χάκερ, εταιρείες στην τρισδιάστατη βιομηχανία εκτύπωσης, κατασκευάστριες εταιρείες αυτοκινήτων, κατασκευάστριες αεροσκαφών, πανεπιστήμια, ακόμη και ναυπηγεία.
Μερικοί προσφέρουν δωρεάν αρχεία 3D εκτύπωσης για λήψη και χρήση. Άλλοι σχεδιάζουν εξοπλισμό, ενώ άλλοι παράγουν ιατρικό εξοπλισμό χρεώνοντας μόνο το κόστος των υλικών. Μερικοί προσφέρουν τη δυνατότητα αξιοποίησης εγκαταστάσεων 3D εκτύπωσης σε ιατρικούς και υγειονομικούς οργανισμούς.
Η βιομηχανία της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο για τα μέλη της προκειμένου να συζητήσει ή να οργανώσει εκτυπωτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Θα υπάρξει ένα μείγμα επιλογών, αλλά αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι προσπαθούν να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν. Δεν είναι όλα δωρεάν, αλλά είναι καλό να δούμε τις επιλογές που υπάρχουν» δήλωσε στο TechNewsWorld ο Τζιμ Μακ Γκρέγκορ, κύριος αναλυτής στην τεχνολογική συμβουλευτική εταιρεία Tirias Research,.
Ζήτημα ζωής ή θανάτου
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η General Motors, η Ford και η Tesla σχεδιάζουν να παραγάγουν ή να βοηθήσουν στην παραγωγή αναπνευστήρων. Ο Έλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, αγόρασε περισσότερους από 1.200 μηχανικούς αναπνευστήρες από την Κίνα, τους οποίους διανέμει στα νοσοκομεία.
Σε άλλα μέρη του κόσμου η Volkswagen, η Nissan, η Ferrari και η BMW σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ιατρικά προϊόντα χρησιμοποιώντας την 3D εκτύπωση. Η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus και η ισπανική κρατική ναυπηγική Navantia αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσουν τρισδιάστατη εκτύπωση αναπνευστήρων.
Η συμμετοχή εταιρειών από άλλες βιομηχανίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών, δείχνει ότι αυτοί οι κλάδοι είναι πρόθυμοι να επισπεύσουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση αντί να κάθονται αμέτοχοι και να βλέπουν τις μετοχές τους να μετατρέπονται σε σκουπίδια ύστερα από την κατακόρυφη πτώση της κύριας παραγωγής τους.
Αυτό θα κάνει τη διαφορά στο τεράστιο ζήτημα ζωής και θανάτου για πολλούς ανθρώπους, καθώς η πανδημία θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και οι στρατηγικές που «γεννιούνται» θα μπορούσαν να μειώσουν μαζικά τον πόνο στο ενδεχόμενο μιας επόμενης πανδημίας, ιδιαίτερα εάν οι οργανισμοί υγείας αγοράζουν 3D εκτυπωτές και αποκτούν με αυτόν τον τρόπο την ικανότητα κατασκευής των προμηθειών τους.
Η βοήθεια
Η Airwolf3D με έδρα στην Καλιφόρνια έχει προσφερθεί εθελοντικά να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και ειδικά ιατρικά εξαρτήματα δωρεάν μέσω 3D εκτύπωσης. Προσφέρει επίσης εξ αποστάσεως τεχνική υποστήριξη για το ιατρικό προσωπικό που θέλει να μάθει για την τρισδιάστατη εκτύπωση. Η εταιρεία χρεώνει μόνο το κόστος για τα υλικά, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της.
Διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, η Airwolf3D δήλωσε ότι μπορεί να εκτυπώσει μεγάλα τμήματα σε υλικά μηχανικής ποιότητας. Μπορεί επίσης να διαχειριστεί περίπλοκα γεωμετρικά σχήματα. Η εταιρεία διαθέτει απεριόριστη ποσότητα υλικού ABS, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. Το ABS (ακρυλονιτρίλιο βουταδιένιο στυρένιο) είναι ένα θερμοπλαστικό πολυμερές που χρησιμοποιείται στις εφαρμογές χύτευσης με έγχυση. Η Airwolf3D δήλωσε ότι μπορεί να παραγάγει πολλές χιλιάδες τεμάχια.
Η Airwolf3D συνεργάζεται με τη Scripps Health και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας για να εκπληρώσει εντολές έκτακτης ανάγκης για ιατρικό εξοπλισμό.
Η Smile Direct Club, μια εταιρεία τηλε-οδοντιατρικής, προσφέρει ιατρικό εξοπλισμό κατόπιν παραγγελίας, καθώς διαθέτει περισσότερους από 60 τρισδιάστατους εκτυπωτές. Η εταιρεία μπορεί να εκτυπώσει, να συναρμολογήσει και να στείλει πάνω από 7.500 ασπίδες προσώπου ανά ημέρα και θα αρχίσει σύντομα τις αποστολές.
Επίσης θα φτιάξει σετ από μπατονέτες για ιατρικές εξετάσεις και την ανταλλακτική μάσκα αναπνευστήρα αμέσως μόλις επικυρωθεί ως εναλλακτική λύση που θα αντικαταστήσει τη μάσκα τύπου N95. Θα εκτυπώσει, θα συγκεντρώσει και θα στείλει τις μάσκες σε εθνικό επίπεδο μόλις ληφθεί η επικύρωση.
Στη Βαρκελώνη, η εταιρεία BCN3D, με έδρα στην Ισπανία, θα χρησιμοποιήσει τους 63 τρισδιάστατους εκτυπωτές της για να αναλάβει επιστημονικά επιβεβαιωμένα ασφαλή πρότζεκτ για την καταπολέμηση της παγκόσμιας έλλειψης ιατρικών συσκευών.
Η αρχιτεκτονική εταιρεία 3D εκτύπωσης της Κίνας Winsun έχει αποστείλει 15 δωμάτια καραντίνας, τα οποία έφτιαξε μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, στο κεντρικό νοσοκομείο Xianning στην επαρχία Χουμπέι, λίγο έξω από την Ουχάν. Τα δωμάτια κατασκευάστηκαν από απορρίμματα αστικών οικοδομών και διαθέτουν αυτόνομη υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.
Μια κοινοπραξία με επικεφαλής το ισπανικό Τεχνολογικό Κέντρο Leitat – η οποία συνιστάται από τις εταιρείες HP, Navantia και Airbus – έχει αναπτύξει έναν αναπνευστήρα με 3D εκτυπώσιμα εξαρτήματα. Η συσκευή έχει ήδη δοκιμαστεί σε δύο νοσοκομεία με τη χρήση τεχνητού πνεύμονα.
Παράλληλα η κατασκευάστρια εταιρεία 3D εκτυπώσεων Stratasys έφτιαξε 5.000 ασπίδες προσώπου για τους εργαζόμενους στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ακόμη προσφέρει βοήθεια σε άλλους τομείς για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Η επίσης κατασκευάστρια εταιρεία τρισδιάστατων εκτυπώσεων Roboze ετοιμάζει δωρεάν 100 βαλβίδες αναπνευστήρα και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να υποστηρίζει αιτήματα για αναγκαία εξαρτήματα ιατρικών συσκευών χωρίς χρέωση.
Η εταιρεία μεταπωλήσεων 3D εκτυπώσεων iMakr δώρισε την πρώτη «φουρνιά» τρισδιάστατων εκτυπωμένων ασπίδων προσώπου από το νέο εκτυπωτήριό της στη Νέα Υόρκη στο νοσοκομείο St. Barnabas Hospital στο Μπρονξ.
ΥΠΑΤΙΑ ΚΟΚΚΙΝAΚΗ
Δημοσιεύτηκε στο ''ΠΟΝΤΙΚΙ'',
τεύχος 2019 στις 2-4-2020
7/4/2020
ΣXETIKA ΘEMATA
TETRAFORM: Ασπίδες Προσώπου
από ελληνική βιομηχανία στο Κιλκίς (vid.).
Στην μάχη κατά του κορονοϊού και του περιορισμού της διασποράς του στην κοινότητα έχει μπει εδώ και περίπου δυο εβδομάδες βιομηχανία με έδρα το Κιλκίς που άλλαξε το αντικείμενο της παραγωγής της και κατασκευάζει ασπίδες προσώπου για το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς των νοσοκομείων της χώρας μας.
Σε αντίθεση με ορισμένους οι οποίοι επιδιώκουν να αισχροκερδήσουν σε βάρος του ελληνικού λαού που καλείται να «μείνει σπίτι», ανεβάζοντας τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Νίκος Τσεκλίδης την ώρα που μια ασπίδα προσώπου από πλαστικό πωλείται στην αγορά έναντι πέντε -έξι ευρώ, τις πουλά μόλις δυο ευρώ, δηλώνοντας πως στόχος του είναι να συμβάλλει κι εκείνος στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης και όχι ο πρόσκαιρος πλουτισμός.
Η εταιρία του κ. Τσεκλίδη πλέον έχει την δυνατότητα σε όλο το εικοσιτετράωρο να παράγει μέχρι και 5.000 ασπίδες προσώπου. Ήδη την περασμένη Παρασκευή παρέδωσε στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», νοσοκομείο αναφοράς του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη, 400 ασπίδες προσώπου. Στις αποθήκες του διαθέτει ακόμα 1.500 ασπίδες, ενώ οι παραγγελίες από τα διάφορα σημεία της χώρας ανέρχονται σε 14.000.
Μιλώντας στο makthes.gr ο κ. Τσεκλίδης αναφέρει πως η διαδικασία προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά, να δημιουργήσει το καλούπι και να ξεκινήσει η πρώτη παραγωγή κράτησε περίπου δυο εβδομάδες. Ο ίδιος εργαζόταν νύχτα μέρα, προκειμένου να καταφέρει να φτάσει στην πρώτη παραγωγή ασπίδων προσώπου.
Η εταιρία του κ. Τσεκλίδη, η Tetraform, είχε μέχρι σήμερα αντικείμενο εργασιών που σχετιζόταν με θερμοδιαμορφώσεις πλαστικών φύλλων και βιομηχανικές εκτυπώσεις μεγάλης κλίμακας. «Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο βδομάδες όταν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με κάλεσε στο τηλέφωνο και με ρώτησε εάν θα μπορούσα να κατασκευάσω πλαστικές ασπίδες» αναφέρει ο κ. Τσεκλίδης.
Όπως περιγράφει, μετά από λίγες ημέρες έλαβε στα χέρια του ένα υπόδειγμα ασπίδας προσώπου που είχε εκτυπωθεί από 3D εκτυπωτή και είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης «COVID-19 Response Greece” που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ανθρώπων της κοινότητας του OK!Thess και συντονίζεται από εταιρείες και startups που συνδέονται με το OK!Thess και το ευρύτερο οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. “Είδα την μάσκα, επικοινώνησα με τον κ. Εξαδάκτυλο και αποκρίθηκα πως μπορώ να σχεδιάσω την ασπίδα και να ξεκινήσω την παραγωγή” αναφέρει ο κ. Τσεκλίδης.
Και κάπως έτσι, η εταιρία με έδρα το Κιλκίς ξεκίνησε την διαδικασία της μαζικής παραγωγής ασπίδων προσώπου. “Στην αρχή αναζητήσαμε τα απαραίτητα υλικά και εξαρτήματα, τα οποία εντοπίσαμε σε διάφορες περιοχές. Εξαρτήματα από την Αθήνα, πλαστικά από υλικό pet από την Σκύδρα και την Ιταλία. Προμηθεύτηκα έναν τόνο από την Σκύδρα και τρεις τόνους από την Ιταλία.» σχολιάζει ο κ. Τσεκλίδης.
Η ασπίδα πρόσωπου αποτελείται από τρία κομμάτια: την κόρωνα που παράγεται σε μηχανή injection με υλικό μαλακό pp (πολυπροπυλαίνιο) και είναι το τμήμα της ασπίδας που τοποθετείται στο μέτωπο, το πλαστικό pet που μπαίνει μπροστά από το πρόσωπο του χρήστη της ασπίδας και πρέπει να κοπεί με ειδικό τρόπο και τέλος, το λάστιχο που δένει την κόρωνα με την κεφαλή. Δείτε βίντεο από την κατασκευή της κορώνας:
Παραγωγή ασπίδων προσώπου,5/4/2020
Μιλώντας για την διαδικασία ο κ. Τσεκλίδης περιγράφει πως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεν κοιμήθηκε καθόλου. «Μπήκα στο εργοστάσιο το πρωί του Σαββάτου και βγήκα την Δευτέρα το πρωί. Έπρεπε να βρούμε υλικά φιλικά προς τον χρήστη. Να είναι ελαφριά η μάσκα, το pet να έχει συγκεκριμένη απόσταση από το πρόσωπο ώστε να μην θολώνει. Ήταν πολύ εξειδικευμένο το προϊόν που κλήθηκα να κατασκευάσω, αλλά ευτυχώς είχα την βοήθεια τόσο του κ. Εξαδάκτυλου όσο και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκου Νίτσα», λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας.
Ο ίδιος μέχρι στιγμής δέχεται παραγγελίες για κατασκευή ασπίδων από την Πρέβεζα, την Θεσσαλονίκη, την Κεφαλλονιά, από το ινστιτούτο Παστέρ, τη Λέσβο κ.α. «Αλλάξαμε την παραγωγή μας για να βοηθήσουμε την χώρα, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές μας και τα νοσοκομεία μας» λέει ο κ. Τσεκλίδης.
Του Βαγγέλη Στολάκη
https://www.makthes.gr/
https://www.defence-point.gr/news/tetraform-aspides-prosopoy-apo-elliniki-viomichania-sto-kilkis?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
08/04/2020
TETRAFORM: Ασπίδες Προσώπου
από ελληνική βιομηχανία στο Κιλκίς (vid.).
Στην μάχη κατά του κορονοϊού και του περιορισμού της διασποράς του στην κοινότητα έχει μπει εδώ και περίπου δυο εβδομάδες βιομηχανία με έδρα το Κιλκίς που άλλαξε το αντικείμενο της παραγωγής της και κατασκευάζει ασπίδες προσώπου για το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς των νοσοκομείων της χώρας μας.
Σε αντίθεση με ορισμένους οι οποίοι επιδιώκουν να αισχροκερδήσουν σε βάρος του ελληνικού λαού που καλείται να «μείνει σπίτι», ανεβάζοντας τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Νίκος Τσεκλίδης την ώρα που μια ασπίδα προσώπου από πλαστικό πωλείται στην αγορά έναντι πέντε -έξι ευρώ, τις πουλά μόλις δυο ευρώ, δηλώνοντας πως στόχος του είναι να συμβάλλει κι εκείνος στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης και όχι ο πρόσκαιρος πλουτισμός.
Η εταιρία του κ. Τσεκλίδη πλέον έχει την δυνατότητα σε όλο το εικοσιτετράωρο να παράγει μέχρι και 5.000 ασπίδες προσώπου. Ήδη την περασμένη Παρασκευή παρέδωσε στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», νοσοκομείο αναφοράς του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη, 400 ασπίδες προσώπου. Στις αποθήκες του διαθέτει ακόμα 1.500 ασπίδες, ενώ οι παραγγελίες από τα διάφορα σημεία της χώρας ανέρχονται σε 14.000.
Μιλώντας στο makthes.gr ο κ. Τσεκλίδης αναφέρει πως η διαδικασία προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά, να δημιουργήσει το καλούπι και να ξεκινήσει η πρώτη παραγωγή κράτησε περίπου δυο εβδομάδες. Ο ίδιος εργαζόταν νύχτα μέρα, προκειμένου να καταφέρει να φτάσει στην πρώτη παραγωγή ασπίδων προσώπου.
Η εταιρία του κ. Τσεκλίδη, η Tetraform, είχε μέχρι σήμερα αντικείμενο εργασιών που σχετιζόταν με θερμοδιαμορφώσεις πλαστικών φύλλων και βιομηχανικές εκτυπώσεις μεγάλης κλίμακας. «Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο βδομάδες όταν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με κάλεσε στο τηλέφωνο και με ρώτησε εάν θα μπορούσα να κατασκευάσω πλαστικές ασπίδες» αναφέρει ο κ. Τσεκλίδης.
Όπως περιγράφει, μετά από λίγες ημέρες έλαβε στα χέρια του ένα υπόδειγμα ασπίδας προσώπου που είχε εκτυπωθεί από 3D εκτυπωτή και είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης «COVID-19 Response Greece” που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ανθρώπων της κοινότητας του OK!Thess και συντονίζεται από εταιρείες και startups που συνδέονται με το OK!Thess και το ευρύτερο οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. “Είδα την μάσκα, επικοινώνησα με τον κ. Εξαδάκτυλο και αποκρίθηκα πως μπορώ να σχεδιάσω την ασπίδα και να ξεκινήσω την παραγωγή” αναφέρει ο κ. Τσεκλίδης.
Και κάπως έτσι, η εταιρία με έδρα το Κιλκίς ξεκίνησε την διαδικασία της μαζικής παραγωγής ασπίδων προσώπου. “Στην αρχή αναζητήσαμε τα απαραίτητα υλικά και εξαρτήματα, τα οποία εντοπίσαμε σε διάφορες περιοχές. Εξαρτήματα από την Αθήνα, πλαστικά από υλικό pet από την Σκύδρα και την Ιταλία. Προμηθεύτηκα έναν τόνο από την Σκύδρα και τρεις τόνους από την Ιταλία.» σχολιάζει ο κ. Τσεκλίδης.
Η ασπίδα πρόσωπου αποτελείται από τρία κομμάτια: την κόρωνα που παράγεται σε μηχανή injection με υλικό μαλακό pp (πολυπροπυλαίνιο) και είναι το τμήμα της ασπίδας που τοποθετείται στο μέτωπο, το πλαστικό pet που μπαίνει μπροστά από το πρόσωπο του χρήστη της ασπίδας και πρέπει να κοπεί με ειδικό τρόπο και τέλος, το λάστιχο που δένει την κόρωνα με την κεφαλή. Δείτε βίντεο από την κατασκευή της κορώνας:
Παραγωγή ασπίδων προσώπου,5/4/2020
Μιλώντας για την διαδικασία ο κ. Τσεκλίδης περιγράφει πως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεν κοιμήθηκε καθόλου. «Μπήκα στο εργοστάσιο το πρωί του Σαββάτου και βγήκα την Δευτέρα το πρωί. Έπρεπε να βρούμε υλικά φιλικά προς τον χρήστη. Να είναι ελαφριά η μάσκα, το pet να έχει συγκεκριμένη απόσταση από το πρόσωπο ώστε να μην θολώνει. Ήταν πολύ εξειδικευμένο το προϊόν που κλήθηκα να κατασκευάσω, αλλά ευτυχώς είχα την βοήθεια τόσο του κ. Εξαδάκτυλου όσο και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκου Νίτσα», λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας.
Ο ίδιος μέχρι στιγμής δέχεται παραγγελίες για κατασκευή ασπίδων από την Πρέβεζα, την Θεσσαλονίκη, την Κεφαλλονιά, από το ινστιτούτο Παστέρ, τη Λέσβο κ.α. «Αλλάξαμε την παραγωγή μας για να βοηθήσουμε την χώρα, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές μας και τα νοσοκομεία μας» λέει ο κ. Τσεκλίδης.
Του Βαγγέλη Στολάκη
https://www.makthes.gr/
https://www.defence-point.gr/news/tetraform-aspides-prosopoy-apo-elliniki-viomichania-sto-kilkis?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
08/04/2020