Κοροναϊός : Τρομάζει η «ανοσία της αγέλης» – Οι κίνδυνοι και ο διχασμός που επικρατεί.


Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη για να φτάσει η χώρα μας «το θεωρητικό 12% της ανοσίας που έχει το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό θα πρέπει να δεχτούμε περίπου 7.000 θανάτους». Αν ο υποτιθέμενος στόχος είναι το 60% ανοσίας - που θα είχε ως αποτέλεσμα επιβράδυνση της επιδημίας - τότε οι θάνατοι θα εκτινάσσονταν στους 35.000.

Κοροναϊός : Τρομάζει η «ανοσία της αγέλης» 
– Οι κίνδυνοι και ο διχασμός που επικρατεί
  
Πολύς λόγος γίνεται για το αν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία αφενός και να προχωρήσει σε άρση των περιοριστικών μέτρων, έστω και σταδιακά, εντάσσεται στη λογική της υιοθέτησης της λεγόμενης «ανοσίας της αγέλης».

Οι επιστήμονες είναι διχασμένοι ως προς το αν η νόσηση με κοροναϊό μεγάλου μέρους του πληθυσμού θα δημιουργήσει αντισώματα ή όχι. Ειδικά εν αναμονή του δεύτερου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο. 

Αλλωστε, το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου υιοθετήθηκε στην αρχή αυτή η στρατηγική και τώρα η χώρα μετρά πάνω από 21 χιλιάδες νεκρούς, είναι κάτι που όλοι βλέπουν και αναλύουν. Στη Σουηδία επίσης θεωρούν ότι το μοντέλο αυτό πέτυχε.

Κάποιοι, μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέλει να ανοίξει τα σχολεία για τόσο μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα σχολαρχών. Τονίζουν μάλιστα ότι δεν είναι απαραίτητο να τεθούν σε κίνδυνο τα παιδιά ενώ μπορούν να γίνουν και φορείς και να κολλήσουν μεγαλύτερους σε ηλικία και ευπαθείας ομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΟΛΜΕ που αντιδρά:

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, Βαγγέλης Μπουντουλούλης, μίλησε στο Mega για τους προβληματισμούς που επικρατούν στην Ομοσπονδία, σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.

«Υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί. Δεν κατανοούμε εάν η απόφαση είναι πολιτική ή επιστημονική. Το άνοιγμα σχολείων σημαίνει λήψη μέτρων. Μέσα στους εκπαιδευτικούς, υπάρχουν μεγάλες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή ευπαθείς ομάδες» υποστήριξε. Επίσης, διερωτήθηκε για τη διδασκαλία, για το πώς θα αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στο προαύλιο, για τις συνθήκες υγιεινής αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με τα ειδικά σχολεία.

Η αγέλη

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» της Τρίτης «τις τρομακτικές επιπτώσεις ενός υποθετικού σχεδίου να αποκτήσει ο ελληνικός πληθυσμός την «ανοσία της αγέλης» – που μεταφράζονται σε απώλειες χιλιάδων ζωών – ξεδιπλώνει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο εργαστήριο Επιδημιολογίας, Υγιεινής και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, όπου είναι επιστημονικά υπεύθυνος, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οπως ο ίδιος σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook, για να φτάσει η χώρα μας «το θεωρητικό 12% της ανοσίας που έχει το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό θα πρέπει να δεχτούμε περίπου 7.000 θανάτους». Αν ο υποτιθέμενος στόχος είναι το 60% ανοσίας – που θα είχε ως αποτέλεσμα επιβράδυνση της επιδημίας – τότε οι θάνατοι  θα εκτινάσσονταν στους 35.000.

Οι τραγικοί αριθμοί

Ο ειδικός μάλιστα περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το ασήκωτο φορτίο που θα… αποτύγχανε να σηκώσει το ΕΣΥ. «Για κάθε θάνατο από τους παραπάνω θα χρειαστούμε 2 κρεβάτια στις ΜΕΘ, δηλαδή 70.000 κρεβάτια. Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να μείνει περίπου 20 ημέρες στην εντατική, θα χρειαστούμε 1.400.000 ημέρες ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500 κρεβάτια σε Covid-19 (που μάλλον δεν μπορούμε), θα χρειαστούν περίπου 7,6 χρόνια με 100% πληρότητα και 13 θανάτους ανά ημέρα από COVID-19 ασταμάτητα».

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Μαγιορκίνης κάνει σαφές ότι διαφωνεί «κάθετα με απόψεις που κυκλοφορούν ότι μπορούμε να στοχεύουμε ή να αναμένουμε ανοσία της αγέλης».

Επιμένει άλλωστε ότι «τυφλή ζώνη» αποτελεί η έλλειψη επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την ποσότητα και τη διάρκεια της ανοσίας στην Covid-19, θίγοντας παράλληλα την ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων.

«Η ανοσία για να έχει αποτέλεσμα στην επιδημία πρέπει να φτάσει το 70% σε όλη την κοινότητα για την Covid-19. Δεν μπορείς να ανοσοποιήσεις τους νέους (π.χ. να κυκλοφορήσουν στα σχολεία) και να νομίζεις ότι έχεις προστατέψει τους μεγάλους με τοίχο προστασίας» σχολιάζει ο ίδιος.


 Και η άποψη Μόσιαλου

Τους κινδύνους από την ανοσία της αγέλης υπογραμμίζει εμμέσως και ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο γνωστός καθηγητής και σύμβουλος της κυβέρνησης στα θέματα του κοροναϊού σε πρόσφατη ανάρτησή του τόνισε ότι δεν σημαίνει προστασία από τον ιό η παρουσία αντισωμάτων.

Συγκεκριμένα ανέφερε: 

«H χτεσινή ''New York Times'', παρουσίασε μία πρόσφατη έρευνα που διαπίστωσε πως 1 στους 5 κατοίκους της Νέας Υόρκης έχει αντισώματα στο νέο κορωνοϊό. Μετά από τεστ σε 3.000 κατοίκους, σε παντοπωλεία και καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλη την πολιτεία, περίπου το 21% των συμμετεχόντων είχαν αντισώματα στον κορωνοϊό. Το ποσοστό ήταν περίπου 17% στο Long Island, στο Westchester County και στο Rockland County σχεδόν 12%, και λιγότερο από 4% στην υπόλοιπη πολιτεία.

Ειδικοί αναλυτές ανέφεραν πως η έρευνα της Νέας Υόρκης ήταν αρκετά καλά σχεδιασμένη και τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό αξιόπιστα. Ο κυβερνήτης Andrew Cuomo δήλωσε πως αυτό είναι καλό νέο, γιατί ο ιός μπορεί να είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος από ότι πιστεύαμε. Πολλοί επιστήμονες όμως, βλέπουν τη ‘σκοτεινή’ πλευρά της μελέτης, γιατί βλέπουν στο υπόλοιπο ποσοστό εκείνη την τεράστια ομάδα ανθρώπων που εξακολουθούν να είναι πολύ ευάλωτοι στη λοίμωξη. Εάν ένας στους πέντε κατοίκους στη Νέα Υόρκη έχει εκτεθεί στον ιό, τότε τέσσερις στους πέντε είναι ακόμα ευάλωτοι, και αυτό υπογραμμίζει πόσο μακριά είμαστε από το τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει εκτεταμένες έρευνες με τεστ αντισωμάτων και σημαντικές αποφάσεις είναι πιθανό να βασιστούν στα αποτελέσματα. Tα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν ξεκινήσει έρευνες αντισωμάτων. Πολλές ερωτήσεις που τίθενται από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν έχουν εύκολες απαντήσεις: Πότε θα επιτύχουμε την «ανοσία της αγέλης»; Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός; Πόσο διαρκεί η ανοσία και πόσο ισχυρή είναι;

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η παρουσία αντισωμάτων δεν σημαίνει προστασία από τον ιό. Μερικά προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί ενδέχεται να μην παράγουν αρκετά αντισώματα για να αποτρέψουν μια δεύτερη λοίμωξη. Για να είμαστε σίγουροι για την ποσότητα αντισωμάτων που απαιτούνται στο αίμα, οι ερευνητές χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και εστιασμένες σε λεπτομερείς αναλύσεις της ισχύος των αντισωμάτων. Θα χρειαστούν επίσης μελέτες που θα μετρήσουν την ακριβή ποσότητα των αντισωμάτων- παράμετρο την οποία δεν παρέχει η πλειονότητα των διαθέσιμων ταχέων τεστ. Οι μελέτες αυτές θα καθυστερήσουν να δώσουν αποτελέσματα για κάποιες ακόμα εβδομάδες και θα διαρκέσουν τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Οι έρευνες που επικεντρώνονται στα αντισώματα όμως, θα εντοπίσουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τα αποτελέσματα θα είναι χρήσιμα για την εκτίμηση του μεγέθους και της φύσης της επιδημίας. Θα είναι επίσης πολύ σημαντικά για τη χάραξη της στρατηγικής, και την κατανόηση του ποιες είναι οι ομάδες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε και να εργαστούμε για την προστασία τους.

Οι ερευνητές λοιπόν αγωνίζονται όχι μόνο να τελειοποιήσουν τα τεστ, αλλά ταυτόχρονα να μάθουν τι σημαίνει πραγματικά όταν αποκτούμε αντισώματα, τόσο για τον ασθενή όσο και για την κοινότητα.

Έγραφα προχθές, πως τα τεστ αντισωμάτων, είναι συχνά ανακριβή και πως δεν είναι ακόμα σαφές εάν ένα θετικό αποτέλεσμα πράγματι σηματοδοτεί ανοσία στον κορωνοϊό. Όπως και πολλοί ηγέτες κρατών, ο κ. Cuomo, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ελπίζει ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντισωμάτων μεγάλης κλίμακας, μπορούν να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις σχετικά με την οικονομία.

Τα αποτελέσματα των εγκύρων τεστ αντισωμάτων θα δράσουν επικουρικά στο χειρισμό του μεγέθους και της φύσης της πανδημίας. Όπως και άλλοι παράγοντες όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και οι θάνατοι. Η προστασία των ευπαθών πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη στη διαχείριση μιας υγειονομικής κρίσης».


 Ολη η ανάρτηση Μαγιορκίνη

«Κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί για την περίφημη «ανοσία της αγέλης» (αν έχω κάνει λάθος γιατί τα κάνω στο πόδι, διορθώστε με παρακαλώ):

1) Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό και την διάρκεια της ανοσίας στον Covid-19. Για αυτό και ο ΠΟΥ είπε να μην βασιζόμαστε πολύ στα αντισώματα για διαβατήριο ανοσίας.

2) Η ανοσία για να έχει αποτέλεσμα στην επιδημία πρέπει να φτάσει το 70% ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ για τον Covid-19. Δεν μπορείς να ανοσοποιήσεις τους νέους (π.χ. και καλά να κυκλοφορήσει στα σχολεία) και να νομίζεις ότι έχει προστατέψει τους μεγάλους με «τοίχο προστασίας».

3) Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 80.000 γεννήσεις και 80.000 θανάτους ανά έτος. Αυτό το ποσοστό μειώνει δυναμικά την ανοσία που έχει επιτευχθεί ανά έτος (γύρω στο 1-2%).

4) Για να επιτύχουμε το θεωρητικό 12% της ανοσίας που έχει το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό θα πρέπει να δεχτούμε περίπου 7000 θανάτους, άρα συνολικά 35000 θανάτους για το 60% με το οποίο θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιβράδυνση της επιδημίας.

5) Για κάθε θάνατο από τους παραπάνω θα χρειαστούμε 2 κρεβάτια στις ΜΕΘ δηλαδή 70.000 κρεβάτια. Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να μείνει περίπου 20 ημέρες στην εντατική θα χρειαστούμε 1.400.000 ημέρες ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500 κρεβάτια σε Covid-19 (που μάλλον δεν μπορούμε) θα χρειαστούν περίπου 7.6 χρόνια με 100% πληρότητα και 13 θανάτους ανά ημέρα από COVID-19 ασταμάτητα. Αυτό χωρίς να έχω λάβει υπόψιν την ανανέωση του πληθυσμού στο (3) και την ελλειπή ή απώλεια της ανοσίας (1).

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνώ κάθετα με απόψεις που κυκλοφορούν ότι μπορούμε να στοχεύουμε ή να αναμένουμε ανοσία της αγέλης, ότι και καλά «θέλουμε» να κυκλοφορήσει ο ιός».

ΚΙΝΑΛ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε:
Όσο μιλούν τα κυβερνητικά στελέχη και «εξηγούν» τι πρόκειται να γίνει τόσο προκύπτουν ερωτήματα: Έχει αλλάξει η χώρα στρατηγική και υιοθετεί την ανοσία της αγέλης; Τι σημαίνει ότι θέλει να ανοίξει τα σχολεία «εν είδει προσομοίωσης»; Πειράματα θα κάνει;


28 Απριλίου 2020