Στον αναπνευστήρα το όνειρο του Ερντογάν για το 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
 H Τουρκία σκάβει το λάκκο της παίζοντας με τη λίρα.


Στον αναπνευστήρα το όνειρο του Ερντογάν για το 2023.

 Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία θα γραφτεί στην ιστορία. Όχι τόσο ως προς τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, όσο ως προς την αρχική στάση του καθεστώτος Ερντογάν έναντι σε αυτήν. Μια χώρα που συνορεύει με το Ιράν, το οποίο ήταν σε εξαιρετικά κακή κατάσταση πίσω στις αρχές του Μάη, ανακοίνωσε περιστατικό κορωνοϊού μόλις στις 11 Μαρτίου. Είχε δε επικρατήσει η έκφραση «κανένα τεστ, κανένα κρούσμα», για τη μεγάλη Τουρκία του Ερντογάν, που βλέπει τον «μεγαλοϊδεατισμό» του 2023 να απομακρύνεται ασφυκτικά.

Πια, η Τουρκία είναι στην έβδομη θέση στον παγκόσμιο χάρτη της πανδημίας, με πέραν των 120.000 κρουσμάτων και 3.174 θάνατους, αν και είναι κοινός τόπος ότι στις αχανές εκτάσεις της Ανατολίας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον ιό.

Ακόμα και σ’ αυτό το σκηνικό, ο Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι στην καλύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη από την άποψη της θνητότητας» και εξήρε το τουρκικό σύστημα υγείας γιατί διαχειρίστηκε «πολύ εύκολα» την επιδημία του κορωνοϊού. Πότε; Την 27η Απριλίου σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό.

Επί της ουσίας, το πρόβλημα του Τούρκου προέδρου (δηλαδή οι παρεμβάσεις του για την πανδημία) κάθε άλλο παρά «υγειονομικό» είναι και επί τούτου προσπαθεί –με κάθε τίμημα– να κρατήσει το κεφάλαιο σε εγρήγορση. Η τουρκική οικονομία πλέον νοσεί και μάλιστα βαρύτερα από όσο στο πρόσφατο παρελθόν της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η οικονομία της Τουρκίας πρόκειται να συρρικνωθεί φέτος κατά 5%, με την ανεργία να ξεπερνάει το 17% έως τα τέλη του 2020 (τον Φεβρουάριο ήταν 13,8% και οι άνεργοι 4.4 εκατομμύρια) και τον πληθωρισμό να φθάνει κοντά στο 12%.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου έσπασε προσωρινά το φράγμα των 7 λιρών ανά δολάριο (από 3,78 που ήταν στην αρχή της χρονιάς) προσεγγίζοντας εκείνα τα ύψη (7,23) που είχε αγγίξει για ένα φεγγάρι και τον Αύγουστο του 2018.

Ο τουρκικός τουριστικός κλάδος επίσης βλέπει πια την κατάρρευση να βρίσκεται προ των πυλών, και μάλιστα σε μια χρονιά για την οποία οι προσδοκίες ήταν εξαιρετικά υψηλές. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ προέβλεπε 58 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό για το 2020 και συνολικά έσοδα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου τρεις μήνες μετά, τα εν λόγω νούμερα δεν υπάρχουν πια ούτε στα καλύτερα όνειρα, με τον Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ να έχει στρέψει εν τω μεταξύ τις όποιες εναπομείνασες ελπίδες του στην τουριστική κίνηση από το εσωτερικό και τον Μπουλούτ Μπαγκτζί, πρόεδρο του World Tourism Forum Institute, να βλέπει τον τουριστικό κλάδο της γείτονος να συρρικνώνεται κατά 80%. Είναι ένας κλάδος που αντιστοιχεί περίπου στο 12% με 13% της τουρκικής οικονομίας και απασχολεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο άτομα.

Με σοβαρότατα προβλήματα βρίσκονται, ωστόσο, πλέον αντιμέτωπες και οι τουρκικές αερομεταφορές. Μόλις έναν χρόνο αφότου ξεκίνησε να λειτουργεί (ήταν Απρίλιος του 2019), το νέο φαραωνικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Airport) πλέον παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό εικόνα ερήμωσης. Το εν λόγω αεροδρόμιο, ένα έργο αμφιλεγόμενο από πολλές απόψεις (πολιτικά, περιβαλλοντικά) το κόστος του οποίου άγγιξε τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί περίπου 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ενώ μόνο το ετήσιο ενοίκιό του (το ποσό που καλείται να καταβάλει η διαχειρίστρια IGA στο τουρκικό κράτος κάθε χρόνο) αγγίζει τα 962 εκατομμύρια δολάρια…

Εμπόδια για Turkish Airlines και εξαγωγές    

Προβλήματα υπάρχουν, ωστόσο, και για τις αερογραμμές Turkish Airlines (στις οποίες το τουρκικό κράτος διατηρεί μερίδιο 49%) που αναδιαρθρώθηκαν ακριβώς για να μπορέσουν να επεκταθούν έτι περαιτέρω διεθνώς αλλά πλέον έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τις διεθνείς πτήσεις τους λόγω πανδημίας.  

Πτώση θα σημείωναν όμως, μέσα σε όλα αυτά, και οι τουρκικές εξαγωγές που μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 17,8% (σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019) με τις τουρκικές εισαγωγές αντιθέτως να αυξάνονται κατά 3% year-on-year και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019, από τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια στα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον τρίτο μήνα του 2020.

Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίζει την κρίση ξοδεύοντας, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να αγγίζει πια επίπεδα ρεκόρ (τα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2020). Πολλοί είναι εκείνοι ωστόσο που υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα έχει ήδη εξαντλήσει μέρος του οπλοστασίου της, ενώ παράλληλα αμφισβητούν και τη στρατηγική του Ερντογάν.

«Μια από τις 10 ισχυρότερες χώρες του κόσμου»;

Τον Νοέμβρη του 2016, ο Ταγίπ Ερντογάν, με μύρια μέτωπα ανοιχτά γύρω απ’ τα σύνορα της Τουρκίας, δήλωνε ότι στόχος είναι το 2023 η Τουρκία να είναι «μια από τις 10 ισχυρότερες σε κάθε πεδίο χώρες του κόσμου».

Σύμφωνα με το σχέδιο, που συνδέεται με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους, η Τουρκία θα ήταν μια από τις 10 πιο ισχυρές οικονομίες με ΑΕΠ ύψους 2 τρισ. δολαρίων (από 750 δισ. το 2016), εξαγωγές 500 δισ. και κατά κεφαλήν εισόδημα 25.000 δολαρίων (από 9.500 το 2016).

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν, το 2023 η Τουρκία θα ήταν ο 5ος τουριστικός προορισμός στον πλανήτη και θα είχε τρεις πυρηνικούς σταθμούς. Στην εξωτερική πολιτική, θα ήταν «παγκόσμιος γεωστρατηγικός παίκτης, περιφερειακή υπερδύναμη», συνομιλητής στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και στην Κεντρική Ασία.

Το 2023, η Τουρκία θα ήταν κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Το ενδεχόμενο να πετύχει όλα αυτά η Τουρκία, αν ήταν δύσκολα πριν την πανδημία, πια είναι απίθανα. Το καθεστώς Ερντογάν, άλλωστε, αναθεώρησε πέρσι τους στόχους για το 2023, σε 1.1 τρισεκατομμύρια δολάρια για το ΑΕΠ, 12.244 δολάρια για το κατά κεφαλήν εισόδημα, 226.6 εκατομμύρια για τις εξαγωγές και 9.9% για την ανεργία.

Ακόμα δε κι αυτοί οι στόχοι μοιάζουν άπιαστοι, την ώρα που ο Ερντογάν δέχεται μεγάλη αμφισβήτηση εντός της Τουρκίας (σοβαρή ένδειξη οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου του 2019), ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι έπαιζε χωρίς αντίπαλο εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια. Οι εντάσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στην Κύπρο, στο Αιγαίο και το Μεταναστευτικό δεν βοηθούν, όσο κι αν ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να κερδίσει παλιούς και νέους συμμάχους με τη διπλωματία της πανδημίας. Η επιστολή στον Τραμπ, η βοήθεια στην Ισπανία και στη Βρετανία δεν βγάζουν τον 66χρονο ηγέτη από το αδιέξοδο.

Και στα κατεχόμενα

Στον βάλτο δε του Ερντογάν, φαίνεται να οδηγείται και το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο. Η οικονομία του ψευδοκράτους βρίσκεται επίσης σε αδιέξοδο, ενώ μόλις προχθές ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στον πάτο, δεν έρχονται λεφτά από την Τουρκία».

  Αλέκος Μιχαηλίδης   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

2/5/2020


         ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ          




 1.
H Τουρκία σκάβει το λάκκο της παίζοντας με τη λίρα.

Τεράστιες ποσότητες συναλλαγματικών αποθεμάτων «καίει» η κεντρική τράπεζα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω βύθιση του νομίσματος. Γιατί κάποιοι περιμένουν capital controls.

Η τουρκική λίρα φαίνεται πως κινήθηκε σχετικά σταθεροποιητικά τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο στο παρασκήνιο μαίνεται πόλεμος για να μπορέσει να σταθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Όπως πολλά νομίσματα αναδυόμενων αγορών, έτσι και η λίρα κατρακύλησε υπό το βάρος του κορωνοϊού και των μεγάλων μειώσεων επιτοκίων που αποφάσισαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να στηρίξουν την οικονομία. Όμως για περισσότερο από μια εβδομάδα, κάθε φορά που το δολάριο απειλούσε να διασπάσει ανοδικά το όριο των 7 λιρών ανά δολάριο -επίπεδο που κατεγράφη τελευταία φορά το 2018 με τη νομισματική κρίση στη χώρα- ωθούνταν ξανά χαμηλότερα κατόπιν κύματος πωλήσεων δολαρίων (σ.σ. χθες ωστόσο έσπασε το συγκεκριμένο όριο).

«Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις κάποιον να προσπαθεί να ρίξει μούντζα στην οικονομική ή χρηματοπιστωτική λογική», ανέφερε ξένος fund manager, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Πραγματικά σκάβουν έναν ωραιότατο λάκκο».

 Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της χώρας έχουν κάνει βουτιά από τις αρχές του 2020. Τα μεικτά αποθέματα, περιλαμβανομένου του χρυσού, έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 17 δισ. δολάρια φέτος, και διαμορφώνονται σε λιγότερα από 88 δισ. δολάρια.




Η επικρατούσα γνώμη μεταξύ οικονομολόγων και επενδυτών είναι πως η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της χρήσης από την κεντρική τράπεζα των αποθεμάτων ασφαλείας για να χρηματοδοτηθεί η παρέμβαση στο υποτίθεται ελεύθερης διακύμανσης νόμισμα –ένας ισχυρισμός που δεν διαψεύστηκε ποτέ από την κεντρική τράπεζα. Η τελευταία αρνήθηκε να σχολιάσει για το συγκεκριμένο άρθρο.

«Από το 2015 έχουμε επεισόδια όπου, μόλις η λίρα πάει κοντά στο 3, ή στο 4, ή στο 6 ή στο 7, έχεις αυτό το μικρό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι», σχολίασε ο Erik Meyersson, οικονομολόγος της σουηδικής τράπεζας Handelsbanken. «Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, βλέπεις πως τα αποθέματα αρχίζουν να μειώνονται».

Από τη μια πλευρά της μάχης βρίσκεται η κεντρική τράπεζα και οι κρατικές τράπεζες που οι traders λένε πως πωλούν δολάρια για λογαριασμό της κάθε φορά που η λίρα διολισθαίνει προς το 7. Από την άλλη, είναι ένα ευρύ μείγμα πωλητών λίρας, από τουρκικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι ξένοι επενδυτές, που είτε θέλουν να πουλήσουν λίρες ή να αποκτήσουν δολάρια.

Ο Paul McNamara, επενδυτικός διευθυντής της εταιρείας asset management GAM, είπε πως ένας λόγος για τον οποίον η λίρα είναι αδύναμη, είναι η εκτίναξη της εγχώριας ζήτησης για δολάρια και για αγαθά από το εξωτερικό, που προκλήθηκε από την πρόσφατη ώθηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για οικονομική ανάπτυξη με βάση τις πιστώσεις. «Πάντα βλέπαμε πως, όταν η κυβέρνηση οδηγεί σε αύξηση της πιστωτικής ανάπτυξης, αυτό γρήγορα περνάει στις υψηλότερες εισαγωγές, που πιέζουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για την πανδημία του κορωνοϊού έχουν πυροδοτήσει μια ευρύτερη φυγή των διεθνών επενδυτών προς την ασφάλεια, αποσύροντας δισεκατομμύρια δολάρια από τις αναδυόμενες αγορές.



Η έξοδος επιδεινώθηκε από μια σειρά επιθετικών μειώσεων επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό στη χώρα. Ένας άλλος παράγοντας είναι η πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να επιταχύνει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η Goldman Sachs και άλλοι έχoυν προειδοποιήσει πως αυτό έχει αυξήσει την προμήθεια λιρών, διακινδυνεύοντας περαιτέρω ένταση των πιέσεων στο νόμισμα.

Η ηγεσία της Τουρκίας θέλει να σταματήσει τη διολίσθηση της λίρας. Οι απλοί Τούρκοι τείνουν να θεωρούν το νόμισμα ως βαρόμετρο της οικονομικής υγείας, ενώ ο κ. Ερντογάν συχνά έχει κάνει εκστρατεία εναντίον οποιουδήποτε στοιχηματίζει στην πτώση του νομίσματος. Μια σταθερή λίρα είναι επίσης σημαντική για τις τουρκικές εταιρείες, που είναι φορτωμένες με χρέος σε ξένο νόμισμα.

Όμως ο Atilla Yesilada, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων GlobalSource, αμφισβήτησε τη λογική πίσω από τη χρήση πολύτιμων αποθεμάτων για να προστατευθεί ένα ψυχολογικό όριο. «Τι το μαγικό έχει το 7;», διερωτήθηκε. «Και το 6,90 ή το 7,10;»

«Δεν διαφωνώ με την κυβέρνηση πως το νόμισμα είναι σημαντικό, όμως είναι σαν να θεραπεύεις τα συμπτώματα», πρόσθεσε. «Δεν θεραπεύει την ασθένεια».

Η πίεση στο νόμισμα είναι γνώριμη στους έμπειρους που παρακολουθούν την Τουρκία, οι οποίοι έχουν δει τη χώρα να περνά πολλαπλούς κύκλους επιθετικών μειώσεων επιτοκίων και υποτιμήσεων του νομίσματος, προτού η κεντρική τράπεζα αναγκαστεί να αυξήσει δραματικά τα επιτόκια.

Μετά τη μείωση επιτοκίων της περασμένης εβδομάδας, η TD Securities προέβλεψε πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να υιοθετήσει «επιθετική σύσφιξη όταν όλοι οι εγχώριοι πόροι και τα μέτρα αποδειχθούν αναποτελεσματικά ενάντια στη συνεχιζόμενη αδυναμία της λίρας».

Ο Daniel Grana, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στην εταιρεία asset management Janus Henderson, είπε πως η Τουρκία κάποια στιγμή είτε θα πρέπει «να αφήσει το νόμισμα» ή να δεχθεί βραχυπρόθεσμες γραμμές swap από το ΔΝΤ.

Ακόμα και αυτό το τελευταίο θα ήταν προσωρινή λύση, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ο κ. Ερντογάν -που επανειλημμένως έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στραφεί στο ΔΝΤ- θα είναι απίθανο να συμφωνήσει σε ένα πλήρες πακέτο από το Ταμείο. «Το βασικό ερώτημα τώρα είναι τί θα κάνουν οι ντόπιοι», σημείωσε ο κ. Grana. «Αν φοβηθούν, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για μια νομισματική κρίση».

Γι’ αυτό ορισμένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να εικάζουν πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει το αδιανόητο κάποτε βήμα της επιβολής capital controls –αν και στο παρελθόν είχε αποκλείσει μια τέτοια κίνηση.

Ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Renaissance Capital δήλωσε: «το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν τόσα πολλά μέτρα που μπορεί να πάρει μια κυβέρνηση, από την κατάσχεση καταθέσεων νομισμάτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέχρι καταστολή της ζήτησης και καθυστέρηση έργων, που είναι πιθανό να συγκρατήσει ένα νόμισμα για πολύ περισσότερο καιρό απ’ όσο είναι λογικό από οικονομικής απόψεως».

των Laura Pitel (Άγκυρα), Eva Szalay και Adam Samson (Λονδίνο)

https://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/2020242/h-toyrkia-skavei-to-lakko-ths-paizontas-me-th-lira.html


  2 Μαΐου 2020 


2.
Δυσοίωνες προβλέψεις της Danske Bank για Τουρκία: «Πλησιάζει η τέλεια νομισματική καταιγίδα – Στον γκρεμό η τουρκική λίρα»

Εξαιρετικά δυσοίωνο είναι το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Danske Bank, η αδυναμία της τουρκικής λίρας πιθανότατα θα μετατραπεί σε μια πλήρη νομισματική κρίση λόγω μιας σειράς λαθών πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής έχουν προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων πριν σταθεροποιήσουν τον πληθωρισμό, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εκροές κεφαλαίων και να αυξήσουν τις πιέσεις στις τιμές. Με τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να τελειώνουν σε λίγο η τουρκική λίρα θα βρεθεί στον γκρεμό.

«Μόνο αφού διασφαλιστεί μια σταθερή πορεία πληθωρισμού, η μείωση των επιτοκίων μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη πορεία», δήλωσε ο Lars Sparresø Merklin, αναλυτής της στρατηγικής συναλλάγματος και ο Jakob Ekholdt Christensen, επικεφαλής της έρευνας αναδυόμενων αγορών. «Είναι αυτονόητο ότι η τρέχουσα πορεία της τουρκικής οικονομίας φαίνεται πολύ ασταθής και βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα νομισματικής κρίσης τους επόμενους μήνες».

Ο Ερντογάν καλοπιάνει τον Τραμπ με μάσκες και στολές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι ελπίζει πως το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα κατανοήσει καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεων των δύο χωρών, δεδομένης της αλληλεγγύης και των προμηθειών που έχουν μοιραστεί στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επιστολή του Ερντογάν έφθασε την Τρίτη, μαζί με μια παράδοση τουρκικού ιατρικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει προστατευτικές στολές και μάσκες προκειμένου να βοηθηθεί ο εταίρος στο ΝΑΤΟ να περιορίσει την εξάπλωση της COVID-19. Το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα έδωσε σήμερα, Τετάρτη, την επιστολή στη δημοσιότητα.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, αλλά η πανδημία έχει καθυστερήσει το σχέδιο για ενεργοποίηση των συστημάτων καθώς η Άγκυρα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη μάχη κατά της ασθένειας στο εσωτερικό.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

https://infognomonpolitics.gr/2020/05/dysiones-provlepsis-tis-danske-bank-gia-tourkia-plisiazi-i-telia-nomismatiki-kategida-ston-gkremo-i-tourkiki-lira/?fbclid=IwAR1YB9f3_K8BMs8XwdANQ1nLCVBpQV82YxrlekEJ-3RMJtzf0EMi1KQaMUs#.XqxdrbkOD_5.facebook


  1 Μαΐου 2020