Ανατρεπτική Πρόταση με Μελλοντική Προοπτική: Σχέδιο Αναβάθμισης της Άμυνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
(1) ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS/Deepstrike/LORA 
για την Ελλάδα αντί της αγοράς F-35; 
(2) Φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό: 
Πράσινο φως από ΣΑΓΕ και ΑΝΣ. 
(3) Εντός του θέρους απόφαση για την απόκτηση των αντιμέτρων
 κατά τορπιλών για τα υποβρύχια.
(4) Έκτακτες προμήθειες Drone, NVG, θερμικών, plate carrier,
κρανών High Cut για τις Ειδικές Δυνάμεις και το Πεζικό.





  Ανατρεπτική Πρόταση με Μελλοντική Προοπτική: 
Σχέδιο Αναβάθμισης της Άμυνας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η συζήτηση για την άμυνα φαίνεται να έχει υποχωρήσει. Λογικό, δεδομένων των πρωτοφανών υγειονομικών και πολιτικών εξελίξεων στον κόσμο. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά το πέρας αυτής της υγειονομικής κρίσης, οι αμυντικές ανάγκες της χώρας θα συνεχίσουν να αποτελούν ακανθώδες ζήτημα.

Τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει ότι ο διάλογος στην Ελλάδα είναι σχεδόν επικεντρωμένος στο παρόν και στο παρελθόν. Η Ελλάδα χρειάζεται μια τομή στην άμυνα με μελλοντικές προοπτικές. Όπως κάνω πάντοτε, μέσω αυτού του άρθρου θα προσπαθήσω να συνεισφέρω πρακτικά, κάνοντας ρεαλιστικές προτάσεις.

Η χώρα μας αυτήν την στιγμή χρειάζεται δύο βασικές τομές.

1. Υιοθέτηση σταθερού δόγματος

Η υιοθέτηση ενός ξεκάθαρου δόγματος (doctrine) αποτελεί το πρώτο και άμεσο βήμα το οποίο χρειάζεται η χώρα μας. Μπορεί μερικοί να διαφωνούν και να θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει δόγμα, και ότι αυτό λέγεται “ισοδύναμο τετελεσμένο”, “αποτροπή” ή “κατευνασμός”. Στην πραγματικότητα, το δόγμα απουσιάζει και η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού είναι ότι κανένας δεν μπορεί να υποδείξει και να αποδείξει ποιο είναι αυτό. Η έλλειψη δόγματος φαίνεται από την διαφορετική προσέγγιση και διαχείριση κρίσεων τις τελευταίες δεκαετίες.

Υποτίθεται ότι υπάρχει “Λευκή Βίβλος 2014” που θα έπρεπε να εκδίδεται κάθε χρόνο. Αν και πολιτικοποιημένο κείμενο με ελλείψεις ήταν καλύτερο από το τίποτα. Έκτοτε δεν πρέπει να έχει εκδοθεί κάτι ανάλογο.

Το δόγμα ενός κράτους συνήθως παραμένει αμετάβλητο, ασχέτως κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων και σίγουρα ασχέτως κυβερνητικών αλλαγών και κομματικών διαθέσεων. Ένα στρατιωτικό δόγμα αποτελεί οδικό χάρτη εν ώρα κρίσεως αλλά και εν καιρώ ειρήνης. Για να καταλάβει κανείς, κρίσιμα ερωτήματα – όπως το πως θα εξελιχθεί ένα σώμα, τι επενδύσεις θα γίνουν, τι προτεραιότητες υπάρχουν, τι εξοπλισμούς χρειαζόμαστε – απαντώνται μέσω του δόγματος. Το δόγμα προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο καλύτερος τρόπος να υποδειχθεί το δόγμα της χώρας είναι μέσω ετήσιας έκδοσης και δημοσίευσης της “έκθεσης δόγματος” (doctrine review). Μια γενική έκθεση από το ΓΕΕΘΑ και τρείς ειδικές από τα τρία όπλα (ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ), που θα επεξηγούν τις ικανότητες και την αξιοποίηση των ρόλων κάθε όπλου. Κατά αυτόν τον τρόπο, το δόγμα καθιερώνεται τόσο στις συνειδήσεις των πολιτών, όσο και των εξωτερικών εχθρών.

Αδιαμφισβήτητα, η ύπαρξη δόγματος αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο αποτροπής. Ένα από τα βασικά συστατικά της “θεωρίας της αποτροπής” (deterrence requirements) είναι α) η γνωστοποίηση των ικανοτήτων σου, και β) η ξεκάθαρη περιγραφή των ορίων σου καθώς και της αντίδρασής σου σε περίπτωση παραβίασης αυτών. Όπως έχω γράψει και παλαιότερα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να παρεξηγηθεί η αντίδρασή της σε ενδεχόμενη απειλή. Ουσιαστικά, ένας αντίπαλος μπορεί να θεωρήσει ότι η χώρα δεν θα αντιδράσει (containment) ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική και η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να αντιδράσει (retaliation). Το αποτέλεσμα θα είναι μια κρίση ή ακόμη χειρότερα σύρραξη λόγω “κακής επικοινωνίας“ (bad signaling).

Πρόταση: Υιοθέτηση σταθερού δόγματος και έκδοση ετήσιων εκθέσεων που αποτυπώνουν τις ικανότητες του στρατεύματος και τον τρόπο εφαρμογής του δόγματος (με μετάφραση στα Αγγλικά).
Κόστος: Σχεδόν μηδενικό.

2. Ανάπτυξη εγχώριου προϊόντος

Η ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί ένα διαχρονικό ζήτημα – σχεδόν γραφικό. Η ανάγκη ανάπτυξης μιας Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας που θα παράγει καινοτόμα οπλικά συστήματα νοείται ως απολύτως αναγκαία.

Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα αρχίσει ξαφνικά να παράγει πολεμικά αεροσκάφη. Αυτό όμως που σίγουρα μπορεί να παράγει είναι τα στρατηγικής φύσεως οπλικά συστήματα σαν το πρόγραμμα “ΑΡΤΕΜΙΣ”. Αρχικά, η χώρα μας μπορεί και πρέπει να αρχίσει να παράγει stealth UAVs και drones. Επιστημονικό προσωπικό υπάρχει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η παραγωγή τέτοιων καινοτόμων στρατηγικών συστημάτων είναι δυνατή με ορίζοντα τριετίας.
Το δεύτερο στάδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει έρευνα και ανάπτυξη (R&D) στον διαστημικό τομέα. Η εποχή των υπερηχητικών όπλων (HCMs) είναι προ των πυλών. Δεν νοείται ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να παράγει τέτοια συστήματα άμεσα. Αλλά μπορεί και πρέπει να αρχίσει να κατανοεί τις συνέπειες ενός τέτοιου “υπερηχητικού” περιβάλλοντος. Για να γίνω πιο σαφής, προβλέπω μέσα στην επόμενη 10ετία εχθρικές χώρες να αρχίσουν να ερευνούν και να παράγουν υπερηχητικούς πυραύλους. Η ιστορία των F-35 θα επαναληφθεί. Θα τρέχουμε μετά τα τετελεσμένα να ερωτώμεθα πως θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο και γιατί δεν κινηθήκαμε τότε που έπρεπε.

Η έρευνα σε counter stealth (πολυ-στατικά ραντάρ RCS, κβαντικά ραντάρ κλπ), και η ανάπτυξη κάποιων παθητικών αντιμέτρων είναι στις δυνατότητες της χώρας και μπορεί να επιτευχθεί με ορίζοντα 10ετίας – ίσως και λιγότερο. Κορυφαίο παράδειγμα; το Νορβηγικό μοντέλο. Μια χώρα που έχει τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας και παρόμοιο ΑΕΠ στις αρχές του 2000. Η Νορβηγία αποτελεί μια από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής πυραύλων Κρουζ (NSMs, AShMs κλπ). Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και της Νορβηγίας για την παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων. Αυτό καταρρίπτει το διαχρονικό αφήγημα ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, με μικρή οικονομία και περιορισμένες δυνατότητες. Πάγια πεποίθησή μου είναι ότι τις δυνατότητες μιας χώρας, άρα και το μέλλον της, τις θέτουν οι πολίτες της.

Πρόταση: Μια ιδέα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μιας ερευνητικής ομάδας στο Υπουργείο Άμυνας που θα αποτελείται από πολύ υψηλά καταρτισμένους νέους επιστήμονες στην επιστήμη της άμυνας και εξαιρετικούς νέους μηχανικούς (χορτάσαμε Καθηγητές). Η άμυνα το 2020 είναι 95% επιστήμη και 5% πολιτική. Ο διορισμός της ομάδας θα μπορούσε να γίνει μέσω μιας παρόμοιας διαδικασίας σαν αυτής για την Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, που αποτελεί μάλλον τον μόνο διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο.

Κόστος: Χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Εθνικής Άμυνας / Λαχείου Άμυνας που είχα προτείνει προ διετίας μέσω τουwww.militaire.gr/neo-amyntiko-dogma-kai-tameio-ethnikis-amynas-mia-anatreptiki-protasi/ . Καμία επιβάρυνση του ετήσιου προϋπολογισμού.

Ωστόσο, μέχρι την υλοποίηση των ανωτέρω η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα εξοπλισμούς (ειδικά F-35). Αυτή είναι όμως μια μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξω σε τεχνικό και θεωρητικό επίπεδο με επιχειρήματα εν ευθέτω χρόνω..



  Μοχάμεντ Ελσάερ,
 Πολιτικός Επιστήμονας, MA War Studies, King’s College London με εξειδίκευση στην επιστήμη και ασφάλεια των πυρηνικών, βιολογικών, χημικών και υπερηχητικών όπλων, Έλληνας Υπότροφος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρόεδρος Transatlantic UK ( Επικοινωνία: mochamentelsaer@gmail.com )

Από Militaire News -01/05/2020 


https://www.militaire.gr/anatreptiki-protasi-me-mellontiki-prooptiki-schedio-anavathmisis-tis-amynas/?fbclid=IwAR3SVS8I4gG7rz9eCUykvMcq2WOMR-IPWtC1iH1FkKbex93dk65eCurC45E


          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ          




  1.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS/Deepstrike/LORA 
για την Ελλάδα αντί της αγοράς F-35; 

To μαχητικό αεροσκάφος F-35 είναι ίσως το διασημότερο αεροσκάφος της εποχής μας. Θα λέγαμε πως είναι ένα από τα ελάχιστα μαχητικά που “εξελίσσονται” μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ίσως το μόνο στις ΗΠΑ. Η Ρωσία με τη σειρά της προσπαθεί να βάλει σε υπηρεσία το Su-57, ενώ η Κίνα κάνει αρκετά “άλματα” με τα νέα της μαχητικά.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ ATACMS (PRECISION STRIKE MISSILE – PRSM) ΤΗΣ LOCKHEED

Αν όμως μια χώρα ανήκει “εις την Δύσιν”, τότε οι επιλογές για νέο μαχητικό είτε είναι μια εξέλιξη του Ψυχρού Πολέμου (F-16V, F-15QA, F/A-18 Block3, Gripen E, Rafale F4, Typhoon), είτε να πάει, αν είναι αποδεσμεύσιμο, στο F-35, είτε να επιλέξει ένα μαχητικό 4ης ή 4,5 γενιάς. Η Ελλάδα, μάλλον έχει αρχίσει να κατευθύνεται προς τη λύση του F-35, αν και προς στιγμή δεν υπάρχουν “λύσεις” σε ότι αφορά τις οικονομικές μας δυνατότητες.

ΜΙΑ (ΑΚΟΜΑ) ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ Π&Δ: 
ATACMS ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το κόστος μιας Μοίρας F-35 θα είναι ίσως η ακριβότερη αμυντική δαπάνη που θα κάνει η χώρα μας στα επόμενα χρόνια. Δεν μιλάμε μόνο για το fly-away cost των πανάκριβων μαχητικών, αλλά το κόστος της εκπαίδευσης (πρέπει να έχουμε συνεχώς κάποια ή κάποια μαχητικά στην Luke AFB), το κόστος της συντήρησης (δεν θέλετε μάλλον να ξέρετε πόσο κοστίζει το ALIS), η δυσκολία διατήρησης υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας, το κόστος δημιουργίας νέων ασφαλών εγκαταστάσεων κοκ

DEEPSTRIKE: ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ CGI ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ
 ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ATACMS

Δεν διαφωνούμε πως το F-35 αποτελούν το μέλλον, και πράγματι, είναι μάλλον η μοναδική επιλογή για την ΠΑ, αν θελήσει να επιλέξει ένα μαχητικό διαφορετικό από το F-16V. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως το F-16V είναι το workhorse της ΠΑ, και θα άξιζε τον κόπο να εκσυγχρονίσουμε στο πρότυπο αυτό και τα 38 F-16C/D Block 50. Σε ότι αφορά το F-35, η ΠΑ θα πρέπει να εξετάσει το ακριβότερο μεν, μοναδικών δυνατοτήτων δε, F-35B.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SLEP ΓΙΑ ΤΟΥΣ MGM-140 ATACMS
 ΜΕ ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το F-35 σχεδιάστηκε σαν αεροσκάφος κρούσης κατά κύριο λόγο, αν και έχει την δυνατότητα να εκτελεί και αποστολές Α/Α. Αν και οι αποστολές Α/Α μπορούν να εκτελεστούν μόνο από ικανά μαχητικά αεροσκάφη, οι αποστολές κρούσης μπορούν να εκτελεστούν και από άλλα μέσα, όπως για παράδειγμα οι πύραυλοι πλεύσης αλλά και οι βαλλιστικοί πύραυλοι.

DEEPSTRIKE: ΕΝΑΣ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
 ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ

Είναι κάτι που το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Η Τουρκία με τα F-35A δεν απώλεσε τόσο τη δυνατότητα για αεροπορική υπεροχή, αλλά τη δυνατότητα για ένα ευρείας κλίμακας προληπτικό πλήγμα εναντίον των βάσεων της ΠΑ, καθώς και εναντίον άλλων σημαντικών υποδομών της χώρας μας.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, η τουρκική αεροπορία είχε στο μυαλό της την αδρανοποίηση της ΠΑ, καθώς η εμπειρία δείχνει πως στον αέρα αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί. H μόνη της επιλογή θα ήταν το F-35. Ή μήπως όχι;

ΑΠΟΨΗ: ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ LORA ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΤΙ ΓΙΑ F-35! (ΜΕΡΟΣ Γ’, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ)

Το έχουμε ξαναγράψει, ο κίνδυνος προληπτικού πρώτου πλήγματος εκ μέρους της Τουρκίας δεν έχει εκλείψει, συνεχίζεται κανονικά, και μάλιστα, λίαν συντόμως θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Η Τουρκία διατηρεί ένα μεγάλο αριθμό τακτικών βαλλιστικών συστημάτων, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ελληνικές στρατιωτικές υποδομές μεγάλης αξίας. Πύραυλοι Yildirim, BORA, SOM από αεροσκάφη, μπορούν να κορέσουν την ελληνική αεράμυνα και να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στα αεροδρόμια και τα λιμάνια μας.

ΑΠΟΨΗ: ΚΙ ΟΜΩΣ, ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 
ΘΑ ΔΙΑΛΕΓΑΜΕ ΤΟΥΣ S-400 ΑΝΤΙ ΤΩΝ F-35A

Τώρα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και δυνατότητες άμυνας, ή όλα αυτά δεν είναι υπόψιν των Επιτελείων μας. Αλλά πρέπει να δούμε λιγάκι πως στην τελική, δεν είναι κακή ιδέα. Αν μάλιστα, η Ελλάδα προμηθευτεί τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους με μεγάλη ακρίβεια (μικρό CEP, Circular Error Probability), τότε θα μπορεί σε κρίσιμες στιγμές να καθηλώνει τις εχθρικές δυνάμεις ακόμη και με την ιδέα της εξαπόλυσης των πυραύλων.

Το θέμα είναι πως η ΠΑ και οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να έχουν την δυνατότητα να ανταποδώσουν, ενώ το ιδανικό θα είναι να έχουν πάντα την ισχύ για ένα ισχυρό πλήγμα, μην επιτρέποντας έτσι στη φίλη και γείτονα Τουρκία να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση. Μόνο οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αποτρέπουν τον αντίπαλο να διεκδικήσει από σένα ότι δεν του ανήκει.

DEEPSTRIKE, ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΤΟΥ ISKANDER ΚΑΙ ΤΟΥ YILDIRIM II ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΟΠΛΟ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τώρα, το F-35 λογικά θα προσφέρει ανάμεσα στα άλλα και υπηρεσίες κρούσης σε ελληνική υπηρεσία. Η ερώτηση είναι απλή, θα μπορούσαν τις υπηρεσίες κρούσης του F-35 να τις αποκτήσουμε μέσω της απόκτησης ικανού αριθμού τακτικών βαλλιστικών όπλων, όπως το ATACMS, DeepStrike ή ακόμη και το ισραηλινό LORA;

HIMARS, Ο “ΕΛΒΕΤΙΚΟΣ ΣΟΥΓΙΑΣ” ΤΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ
 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΥΘΙΣΕΙ ΕΧΘΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Με το θέμα έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές, καθώς υπάρχουν πλέον όπλα με ακτίνα δράσης στα όρια της συνθήκης, δηλαδή τα 500 χιλιόμετρα. Βέβαια, οι Iskander έχουν κατηγορηθεί πως έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά εμείς θα δούμε τι μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα μέσω μιας στοχευμένης αγοράς βαλλιστικών όπλων. Αλλά και τα πλεονεκτήματα που έχουν αυτά τα συστήματα, όπως και τα μειονεκτήματα, σε σχέση με μια πιθανή αγορά  F-35…

Καταρχάς ας δούμε το κόστος. Οι ATACMS μπορούν να εκτοξευτούν από τα οχήματα Μ270Α1 που έχει ήδη σε υπηρεσία ο Ελληνικός Στρατός. Θυμίζουμε πως το 2014 ο ΕΣ είχε ζητήσει 40 επιπλέον εκτοξευτές, και το “θέμα” είχε προχωρήσει αρκετά. Το 2015 η προμήθεια των εκτοξευτών, από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού εγκαταλήφθηκε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως υπάρχουν σημαντικοί αριθμοί Μ270 σε αποθήκευση, και σχετικά εύκολα και με πολύ μικρό κόστος μπορούμε να τους αποκτήσουμε.

ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΑ F-35A, 
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟΥΣ S-400;

Τώρα, πρέπει να τονίσουμε πως οι DeepStrike μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν τους εκτοξευτές Μ270 (μπορούν να φέρουν 4 DeepStrike), ενώ έχουν την ικανότητα να χτυπήσουν στόχους σε αποστάσεις που φτάνουν τα 499 χιλιόμετρα.

Οι LORA, που κατασκευάζονται στο Ισραήλ, δεν μπορούν να κάνουν χρήση των Μ270, αλλά αντίθετα, μπορούν να μεταφέρονται από οποιοδήποτε ισχυρό τροχοφόρο τράκτορα. Η εμβέλειά τους φτάνει τα 400 χιλιόμετρα ενώ το CEP θεωρείται πως είναι μόλις 10 μέτρα.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ F-35 VS ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ F-35. 
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ;

Τώρα, εμβέλειες της τάξης των 500 χιλιομέτρων είναι σαφές πως δεν επαρκούν για την κρούση στρατηγικών υποδομών της γειτονικής χώρας, βιομηχανικών ή στρατιωτικών. Δηλαδή, στόχοι στρατιωτικού ενδιαφέροντος στα βάθη της Μικράς Ασίας θα παραμείνουν απρόσβλητοι, ενώ τα F-35 θεωρητικά θα είχαν τη δυνατότητα να χτυπήσουν οποιοδήποτε στόχο οπουδήποτε.

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε πως οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να δώσουν “μαζικότητα” σε ένα πρώτο ή εκδικητικό πλήγμα, ενώ η ανάσχεσή τους είναι τόσο δύσκολη ή προβληματική όσο και η αναχαίτιση αεροσκαφών 5ης γενιάς όπως το F-35. Αν και οι τουρκικοί S-400 έχουν τεράστια ακτίνα δράσης, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει πως έχουν και αντίστοιχη σε ότι αφορά την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων. Συνεπώς, θα χρειαστούν περισσότερα συστήματα για την κάλυψη του μετώπου.

TACMS ΣΤΑ 240 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ!

Επιστρέφοντας στους βαλλιστικούς πυραύλους, θα δούμε πως οι δυο βασικότερες βάσεις της ΤΗΚ κοντά στα μικρασιατικά παράλια είναι οριακά εντός της ακτίνας δράσης τους. Η δε ικανότητα που έχουν ATACMS, DeepStrike και LORA για κατεύθυνση τελικού σταδίου (IR/EO λίγο πριν την κρούση), μπορούν να πραγματικά να βγάλουν εκτός μάχης την τουρκική αεροπορία και τα πλέον επίφοβα αεροδρόμια.

Το πρόβλημα της χαμηλής ακτίνας δράσης δεν μπορεί να λυθεί (μέχρι 500 χιλιόμετρα), καθώς αυτό επιβάλλεται. Αλλά σίγουρα μπορούν να υπάρξουν πολύ πιο “ανορθόδοξες” λύσεις, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση πυραύλων LORA σε πλοία. Έτσι, λίγα σημεία της επικράτειας θα είναι απροσπέλαστα από τα βαλλιστικά όπλα.

ΑΦΕΣΗ SOM-J ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ F-16
 ΜΕ ΦΕΡΟΜΕΝΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 278 ΧΛΜ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το σίγουρο είναι πως οι εκτοξευτές δεν θα μπορέσουν να καταστραφούν σε περίπτωση αιφνιδιαστικής επίθεσης, καθώς σε διάστημα ελάχιστων λεπτών, οι εκτοξευτές μπορούν να μετακινηθούν κατά το δοκούν, σε σημεία είτε προκαθορισμένα είτε τελείως τυχαία. Και από εκεί να πλήξουν στόχους.

Λογικά η τοποθέτησή τους μπορεί να γίνει στην Ανατολική Θράκη ή αλλού. Μια ενισχυμένη θέση με αρκετή προστασία είναι η Σκύρος, αλλα όχι μόνο. Σε περιόδους κλιμάκωσης οι εκτοξευτές μπορούν να μεταφερθούν σε λίγες ώρες σε επιλεγμένα νησιάμ, με τη βοήθεια είτε με C-130 είτε Zubr. Και μόνο μια τέτοια μετακίνηση θα είναι ένα σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί οιαδήποτε πρόκληση.

ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ CRUISE ΤΥΠΟΥ SOM-B1

Το κόστος των DeepStrike ανέρχεται σε περίπου 800.000 δολάρια έκαστος, με τον ATACMS να φτάνει το περίπου 1 εκ. δολάρια. Οι LORA με την σειρά τους δεν έχουν επίσημη τιμή, αλλά λογικά θα έχουν χαμηλότερο κόστος και από τους δυο αμερικανικούς. Μια αγορά LORA θα ήταν μια ακόμη σύσφιξη στις ήδη στενές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, ενώ θα μπορούσε να συνοδευτεί και από άλλα έξυπνα όπλα.

Αν υπολογίσουμε πως ένα μέσο κόστος ενός F-35A μαζί με εκπαίδευση και υποδομές θα φτάσει τουλάχιστον τα 200 εκ. δολάρια, σημαίνει πως αντί της αγοράς ενός αεροσκάφους, θα μπορούσαμε να εξαπολύσουμε 200 τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους από 50 ή και 100 διαφορετικές θέσεις. Φυσικά μετά την εκτόξευση και των 200, δεν θα είχαμε άλλα όπλα.

ΑΠΟΨΗ: ΤΟ AKINCI, ΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ F-35A ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΑΠΛΑ ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Αλλά θα είχαμε μια ΠΑ με μαχητικά F-16V, που θα συνέχιζε, ΑΝ χρειαζόταν τον αγώνα, εναντίον σε έναν αντίπαλο που θα είχε συντριβεί μετά από τον βομβαρδισμό με 1000 όπλα βαλλιστικής τροχιάς. Οι τουρκικές βάσεις που είναι επίφοβες για τον αγώνα στο Αιγαίο, Μπαντιρμά και Μπαλίκεσιρ θα μπορούσαν να έχουν βγει εκτός μάχης, μαζί με όλες τις αεροπορικές μονάδες που θα βρίσκονταν εκεί.

Τώρα, σε περίπτωση διασποράς των τουρκικών αεροσκαφών, ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει ένα βαλλιστικό όπλο σε περίπου 400 χιλιόμετρα δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά, χρόνος πολύ μικρός για να μπορέσουν να ανεφοδιαστούν αεροσκάφη και να επιστρέψουν στο πεδίο. Συνεπώς, η ΠΑ θα μπορεί να εντοπίζει τους χώρους διασποράς και να τους καταστρέφει πολύ γρηγορότερα από ότι θα χρειάζονταν με κάποια επιδρομής F-16V.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΝ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΜΕ SCALP NAVAL Ή ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ


Φυσικά το F-35 θα μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα για πολλές μέρες, καθώς όλα θα εξαρτώνταν από τα διαθέσιμα όπλα του. Τα τελευταία, που επίσης έχουν κόστος, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό (δεν θα αγοράζαμε F-35 για να ρίχνουν iron bombs), μετά τις πρώτες μέρες του αγώνα που θα έπαιζαν το ρόλο της καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας, θα συνέδραμαν τα F-16V σε beast mode, μεταφέροντας φορτίο και εξωτερικά.

ATACMS ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΛΟΙΩΝ

Πριν κλείσουμε, πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμη φορά τη δυνατότητα βαλλιστικών πυραύλων να εκτελούν αποστολές απαγόρευσης ναυσιπλοϊας. Μπορεί κάποιος να φανταστεί τι θα συμβεί αν αποκτηθούν πύραυλοι ATACMS ή DeepStrike με δυνατότητα πλήγματος σε πλοία; μαζί με αντιπλοϊκούς πυραύλους όπως οι Exocet MM40 Block3c, μπορούν πραγματικά να αποκλείσουν το  Αιγαίο μια και καλή, αποδεσμεύοντας το Στόλο για επιχειρήσεις στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο.

Και το ερώτημα της σημερινής μας ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ, είναι αν αξίζει η πιθανή δαπάνη/επένδυση για μαχητικά F-35, να πάει σε προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους. Προσοχή, η ΠΑ θα συνεχίσει να εξοπλίζεται κανονικά, και τα ποσά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50 σε Block 70, σε προηγμένα stand off όπλα, στο δίκτυο αεράμυνας, και σε άλλους τομείς, που μάλλον θα μείνουν “ακάλυπτοι” αν επενδύσουμε “τα ρέστα μας” σε F-35. Και το σημαντικότερο. Πιθανή επένδυση σε βαλλιστικούς πυραύλους μπορεί να γίνει σταδιακά, με παράλληλη εμπλοκή της ελληνικής βιομηχανίας.


Προωθημένη διάταξη βλημάτων DeepStrike (βεληνεκές 490 χλμ), σε Έβρο, Χίο, Ρόδο, Μεγίστη και Κύπρο (με κόκκινο). Ορισμένες θέσεις έχουν μειονεκτήματα (Μεγίστη), ενώ στη Κύπρο εάν και εφόσον αποκτηθούν, θα είναι καθαρά πολιτική απόφαση με γεωπολιτικές προεκτάσεις. Οι προαναφερόμενες θέσεις καθιστούν επισφαλείς όλες τις βάσεις στη δυτική, κεντρική και νοτιοανατολική Τουρκία.


Εμβέλεια ελληνικών DeepStrike από καλύτερα προστατευμένες θέσεις
 σε Καβάλα, Σκύρο και ανατολική Κρήτη
.
Σημειώνουμε πως πιθανή αγορά του πυραυλικού συστήματος εμβέλειας σχεδόν 500 χιλιομέτρων από την Ελλάδα, θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο, αναγκάζοντας τη Τουρκία να μεταφέρει κρίσιμες μονάδες στα μετόπισθεν. Τοποθετημένο σε καίριο σημείο, μπορεί να πλήξει όλους τους σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους, αλλά και σημαντικές υποδομές στη δυτική, κεντρική και νοτιοανατολική Τουρκία (όπως για παράδειγμα τις θέσεις εγκατάστασης των τουρκικών S-400 και σημαντικά αεροδρόμια). Τονίζουμε πως ο βασικός φορέας των ATACMS αλλά και των DeepStrike υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό. Μια βασική διαφορά με τον ATACMS είναι η μεταφορά 4 βλημάτων αντί 2 από τον εκτοξευτή Μ270.

Η ΚΥΠΡΟΣ “ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ” ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ 
ΑΠΟΚΤΩΝΤΑΣ EXOCET MM40 BLOCK 3C (ΧΑΡΤΗΣ)

Από Flight and Space -3 Μαΐου, 2020 


https://www.ptisidiastima.com/
atacms-deepstrike-lora-for-greece-instead-of-f35/



 2.
Φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό: 
Πράσινο φως από ΣΑΓΕ και ΑΝΣ. 

Τα δύο θεσμικά όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσαν το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα των νέων φρεγατών για το ΠΝ επιλέγοντας τη γαλλική ψηφιακή φρεγάτα Belharra. Φυσικά το πρόγραμμα έχει ακόμα δρόμο μπροστά του δεδομένου ότι πλέον ο ΥΕΘΑ πρέπει να πάρει τη τελική έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων και το ΚΥΣΕΑ ώστε να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της Γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA).

Η πλέον σημαντική παράμετρος είναι η οικονομική. Το ζήτημα της χρηματοδότησης ακόμα δεν έχει διευθετηθεί σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που αναμένεται να κυμαίνεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πακέτο φυσικά δεν έχει κλείσει αφού ακόμα διεξάγονται ανεπίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και υπάρχουν εκκρεμή θέματα όπως η διάρκεια της αρχικής τεχνικής υποστήριξης, τα όπλα των πλοίων κτλ.

Πάντως, τη προηγούμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) του ΓΕΝ στις 22 Απριλίου το πρόγραμμα πήρε έγκριση. Το ΠΝ και οι επιτελείς έδωσαν το πράσινο φως στη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ συμφωνώντας με τη τεχνική διαμόρφωση και προδιαγραφές του πλοίου. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση του όπλου εγγύς άμυνας των πλοίων αν θα είναι το RAM ή το Phalanx.

Συγκεκριμένα, το ΑΝΣ προχώρησε στη λήψη απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματος όπως προβλέπονται από τις διαδικασίες του Νόμου Βενιζέλου. Αντιστοίχως, τη Πέμπτη 30 Απριλίου το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) συμφώνησε ομοφώνως με την απόφαση του ΑΝΣ.

Στον παρόντα χρόνο έχουν εκδηλωθεί δύο βασικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, της γαλλικής DGA και της ελληνικής ΓΔΑΕΕ. Η πρώτη αφορά την αρχή επίβλεψης του προγράμματος και την επίλυση τυχόν διαφορών που προκύψουν. Οι Γάλλοι επιθυμούν τη διεθνή διαιτησία μέσω του Διεθνούς Εμπορικού Δικαστηρίου.

Η δεύτερη αφορά ποιος εν τέλει θα παραλάβει το πρώτο πλοίο. Θα είναι το ΠΝ ή η κατασκευάστρια εταιρεία δηλαδή η Naval Group; Η ελληνική πλευρά και το ΠΝ να παραλάβει απευθείας το πλοίο από το Γαλλικό Ναυτικό αφού πρώτα το παραδώσει σε αυτό η Naval Group.

Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι κωλύματα ήσσονος σημασίας γραφειοκρατικής φύσης. Το βασικότερο όλων είναι η ελληνική κυβέρνηση να περάσει το πρόγραμμα από τη Βουλή των Ελλήνων και το ΚΥΣΕΑ και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και ασφαλώς η εύρεση χρηματοδότησης. Πάντως σε τηλεφώνημα μεταξύ του Έλληνα ΥΕΘΑ και της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως επιθυμία της Ελλάδας είναι προμηθευτεί δύο φρεγάτες Belharra.

Γιάννης Νικήτας

https://defencereview.gr/
fregates-belharra-gia-to-polemiko-naytiko-pr/

  3 Μαΐου 2020  



3.
Εντός του θέρους απόφαση για την απόκτηση των αντιμέτρων
 κατά τορπιλών για τα υποβρύχια.

Εντός του καλοκαιριού πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία για την απόκτηση των συλλογών αντιμέτρων τορπιλών των 4 υποβρυχίων Type 214AIP και του υποβρυχίου S-118 Ωκεανός (Type 209/1500AIP).

Πρόκειται για την κατάληξη μιας διαδικασίας η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2018 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Πολεμικό Ναυτικό και την συγκρότηση των επιτροπών για τα προγράμματα απόκτησης 36 τορπιλών Βαρέως Τύπου και απροσδιόριστο αριθμό Αντιμέτρων Τορπιλών συνολικού κόστους 100-120 εκατ. ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου του 2019.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το σύστημα για το οποίο ενδιαφέρεται το Πολεμικό Ναυτικό και όπως φαίνεται πρόκειται να αποκτήσει είναι το CIRCE 303/S της ιταλικής εταιρείας Leonardo Defence Systems (πρώην WASS).

Σημειώνεται ότι κάθε υποβρύχιο Type 214AIP διαθέτει 4 συστήματα εκτόξευσης αντιμέτρων τορπιλών με 10 σωλήνες έκαστο (σύνολο 40 αντίμετρα), ενώ το υποβρύχιο S-118 Ωκεανός (Type 209/1500AIP) διαθέτει δύο συστήματα εκτόξευσης αντιμέτρων με επίσης 10 σωλήνες έκαστο.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης ενός από τα πιο σημαντικά υποπρογράμματα εξοπλισμού του ελληνικού υποβρύχιου Στόλου αφού μέχρι σήμερα τα υποβρύχια του ΠΝ δεν διέθεταν ανάλογα συστήματα αυτοπροστασίας.

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξοικείωση των πληρωμάτων των υποβρυχίων με τη χρήση του συστήματος αυτοπροστασίας που τα 5 υποβρύχια διαθέτουν ώστε όταν αποκτηθούν τα αντίμετρα να εισέλθουν σε επιχειρησιακή κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Φυσικά, το πλέον σημαντικό υποπρόγραμμα είναι η απόκτηση 36 τορπιλών Βαρέως Τύπου όπου ανταγωνιστές είναι, η γερμανική DM2A4 Seehect/SeaHake Mod4, η γαλλική F21 και η ιταλική Black Shark.


 1/5/2020  



4. 
Έκτακτες προμήθειες Drone, NVG, θερμικών, plate carrier,
 κρανών High Cut για τις Ειδικές Δυνάμεις και το Πεζικό

Σημαντικές προμήθειες υλικών ατομικής εξαρτύσεως, οργάνων νυκτερινού αγώνος και συστημάτων αισθητήρων, βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, μέσω αξιοποιήσεως χρηματοδοτήσεως από την ΕΕ. Συνολικώς, ο αρμόδιος ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής εξασφάλισε πιστώσεις ύψους 42 εκατ. € οι οποίες διατίθενται για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του ΓΕΕΘΑ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν εισηγήσεις των τριών Κλάδων.

Μεγάλο μέρος των προγραμμάτων αφορά τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Πεζικού, που πρωταγωνίστησαν στην απόκρουση της τουρκικής υβριδικής επιθέσεως που εκδηλώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στο μέτωπο του Έβρου και συνεχίζουν να εμπλέκονται στα αυξημένα μέτρα επιτηρήσεως των συνόρων μέχρι και το νησιωτικό συγκρότημα Μεγίστης.

Σε εξέλιξη λοιπόν, υπό την έννοια ότι βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις σχεδιάσεως, διενεργείας διαγωνισμού ή προμήθειας, τελούν τα παρακάτω προγράμματα για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και τις Ειδικές Δυνάμεις:


  • Ανακατασκευή των υφισταμένων Ταχυπλόων Σκαφών MAGNA 960, με αντικατάσταση κινητήρων, ραντάρ, εγκατάσταση FLIR κ.λπ.
  • 4-5 συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) κατηγορίας mini UAV.
  • 4-5 συστήματα Drone καθέτου αποπροσγειώσεως πολλαπλών στροφείων.
  • 10 συστήματα Micro UAV.
  • Θερμικές κάμερες για παρατηρητήρια.
  • Θερμικές κάμερες παρατηρήσεως.
  • 50 Θερμικές διόπτρες σκοπεύσεως (clip-on) για φορητό οπλισμό.
  • 50 δικύαλες Διόπτρες Νυκτερινής Οράσεως (NVG).
  • 200 μονοκύαλες Διόπτρες Νυκτερινής Οράσεως (NVG).
  • 50 διόπτρες ταχείας σκοπεύσεως τύπου Red Dot.
  • 100 ενισχυτικών/ μεγεθυντικών φακών (Magnifier x3) για συνδυασμό με Red Dot.
  • 1.000 φορείς εξαρτύσεως – θωρακίσεως (Plate carrier) πλήρεις με αντιβαλλιστικές πλάκες Level III/V, συνοδευομένων από πλήρη σειρά παρελκομένων (θήκες γεμιστήρων, γενικής χρήσεως, ασυρμάτου, απορρίψεως κενών γεμιστήρων, για ταινίες φυσιγγίων πολυβόλων Minimi και MAG, πιστολιού, χειροβομβίδων και ατομικές υγειονομικές συλλογές).
  • 2.000 ελαφρά αντιβαλλιστικά κράνη Kevlar τύπου High-Cut.
  • 1.000 αντιβαλλιστικά γυαλιά. 
  • Για τις μονάδες Πεζικού, προβλέπεται μεταξύ άλλων η προμήθεια 3.000 φορείς εξαρτύσεως – θωρακίσεως (Plate carrier) αντιβαλλιστικές πλάκες Level III/V.
Σε μια σχετική παράλληλη εξέλιξη, στις 6 Μαρτίου η ΑΣΔΥΣ αποφάσισε την συγκρότηση 9μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την υλοποίηση του Διαγωνισμού 70/09 που αφορά την προμήθεια 72.154 αντιβαλλιστικών κρανών. Πρόκειται για διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2009, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει τελεσφορήσει και αποβλέπει στην συνολική κάλυψη αναγκών των τριών Κλάδων.

Ως προς τα συστήματα αισθητήρων, σημειώνεται ότι περιλαμβάνεται η προμήθεια συστημάτων Drone και για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Σάββας Δ. Βλάσσης

https://doureios.com/ektaktes-promithies-drone-nvg-thermikon
-plate-carrier-kranon-high-cut-gia-tis-eidikes-dynameis-kai-to-peziko/

3/5/2020 



P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού


M1117 Guardian


  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ   

“Ούτε ευρώ στα Γενικά Επιτελεία το τελευταίο 8μηνο”! 
Ο Κων.Φράγκος στους Διαξιφισμούς (4/5/2020)

Flight and Space - ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Θα προχωρήσει “τίποτα” στο ΠΝ; Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, τορπίλες, MH-60R, νέα ή μεταχερισμένα πλοία; Enough is enough (26/4/2020)

Γ.Νικήτας:Εθνική Φρουρά: Η δυνητική επιλογή των Aster 30,
 θωρακίζοντας τους κυπριακούς ουρανούς (29/4/2020)

Με αμιγώς ελληνικό πλήρωμα η πτήση του ΑΦΝΕ P-3B Orion 
από την Ελευσίνα στη Λάρνακα χτες, εντατική η εκπαίδευση (29/4/2020)

Flight and Space: 2020M1117 σε ρόλο ΤΟΜΑ δίπλα στα Leopard 2HEL/A4,
 θα μπορούσε να είναι μια αποδεκτή επιλογή; (29/4/2020)