Πώς η Κίνα επανεκκινεί την οικονομία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας...   



Πώς η Κίνα επανεκκινεί την οικονομία της. 

Από την κατανάλωση άνθρακα, μέχρι την επανεμφάνιση του "νέφους" της ρύπανσης στον ουρανό του Πεκίνου και από την πληρότητα των (αποκλειστικά εσωτερικών) αερογραμμών, μέχρι τη μείωση της ανεργίας τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, όλα τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Η οικονομία της Κίνας επανεκκινεί μετά το εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο του έτους, που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού, με αρχικό επίκεντρο την Βουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Ωστόσο, η υπεραισιοδοξία είναι παρακινδυνευμένη - διότι ούτως ή άλλως η Κίνα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η ανάγκη επανεπινόησης του οικονομικού της μοντέλου επείγει. Άλλωστε, ο κορονοϊός δεν αποτελεί υπόθεση του παρελθόντος.

Η ανακοίνωση 22 νέων κρουσμάτων σε τρεις πόλεις στις βορειοανατολικές επαρχίες Τζιλίν και Λιονίνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρειο Κορέα άρκεσε την Τετάρτη, ώστε η συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου να αποδυναμωθεί στις αγορές. Και το χειρότερο: το γεγονός ότι επρόκειτο για περιπτώσεις μετάδοσης στην κοινότητα ανατρέπει τη "ρόδινη" εικόνα που ήθελε κάθε νέο κρούσμα τον τελευταίο διάστημα να έχει "εισαχθεί" από επαναπατρισθέντες εργαζόμενους, τους θανάτους ασθενών να έχουν σταματήσει από τα μέσα Απριλίου και τον αριθμό των νοσηλευομένων να έχει περιορισθεί στους 60. Η απειλή καραδοκεί και οι πολιτικοί σχεδιασμοί ξεδιπλώνονται ερήμην ενός πιθανού δεύτερου κύματος της νόσου, που θα επέφερε την επιστροφή στο lockdown.

Ενδεχομένως αυτή η μέριμνα να βρίσκεται πίσω από την φιλόδοξη εκστρατεία της Βουχάν των 11 εκατ. ανθρώπων να ελέγξει με διαγνωστικά τεστ το σύνολο των κατοίκων της, δείχνοντας ότι εκτός από "πρωτοπόρος" στην καθολική απαγόρευση μπορεί να καταστεί πρωτοπόρος σε περισσότερο ευέλικτες και ταιριαστές προς μια νέα κανονικότητα προσεγγίσεις, ξεπερνώνας κατά πολύ τις σχετικές επιδόσεις χωρών όπως η Νότιος Κορέα ή η Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση, η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020 αποτελεί ιστορικό ορόσημο, καθώς αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν σημειώθηκαν ποτέ κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες της απελευθέρωσης της κινεζικής οικονομίας. Εξ ού και τα 3.000 μέλη της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης που θα συνέλθουν (εξ αναβολής) στις 22 Μαΐου, για την κορυφαία διοργάνωση του κινεζικού πολιτικού έτους, πιθανότατα θα δώσουν εντολή να μην τεθούν για φέτος συγκεκριμένοι στόχοι ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά ούτε και ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ήδη από την Πέμπτη, με άρθρο του στη "Λαϊκή Ημερησία" του Πεκίνου, ο υπουργός Οικονομικών Λιού Κουν προετοίμασε το έδαφος τονίζοντας ότι "προς το παρόν η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κίνας αντιμετωπίζει μεγάλες αβεβαιότητες, ενώ παραμένουν οι καθοδικές πιέσεις" για την αντίκρουση των οποίων "αποτελεί πρακτική ανάγκη μια περισσότερο ενεργητική δημοσιονομική πολιτική".

Μέτρα στήριξης έχουν βεβαίως ήδη ληφθεί, όμως οι αναλυτές αναμένουν περισσότερα λ.χ. υπό μορφήν ομολόγων που θα επιτραπεί να εκδώσουν οι περιφερειακές κυβερνήσεις για έργα υποδομής. Παράλληλα, οι κρατικές εταιρείες έχουν λάβει οδηγίες να αγοράσουν όλα τα αποθέματα αγροτικών προϊόντων, ώστε να στηρίξουν τους πληττόμενους παραγωγούς. Ο ίδιος ο Λιου προανήγγειλε φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας κύριος στόχος είναι η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Πρόκειται βεβαίως για το σημαντικότερο πολιτικό πρόβλημα του Πεκίνου, καθώς από το ποσοστό ανεργίας κρίνεται και η "νομιμοποίηση" του καθεστώτος έναντι του πληθυσμού. Ωστόσο, αντί για τον επίσημο στόχο της δημιουργίας 10 εκατ. νέων θέσεων εργασίας, η χρονιά αναμένεται να κλείσει, παρά την ανάκαμψη, με μόνιμη απώλεια 10 εκατ. θέσεων εργασίας, λόγω διαρθρωτικών αλλαγών που επέφερε η πανδημία.

Ευρύτερα, στους κύκλους της κινεζικής ηγεσίας επικρατεί διχογνωμία, καθώς εκτιμάται, όπως δεν παύει να τονίζει πρώτη η κεντρική τράπεζα, ότι τα "εργαλεία" της εξόδου από την κρίση του 2008 δεν επαρκούν πλέον και ότι συνταγές του τύπου της χορήγησης αφειδούς ρευστότητας παροξύνουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης και κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και τη φούσκα της στεγαστικής αγοράς.

Με το βλέμμα στους "δρόμους του μεταξιού"

Η ικανοποίηση ότι η Κίνα επανέρχεται σε ρυθμούς κανονικότητας προτού η υπόλοιπη ανθρωπότητα δαμάσει την απειλή του Sars-Cov2 δεν μπορεί πάντως να αναιρέσει το πρόβλημα ότι ο ασιατικός γίγαντας υποχρεώνεται να επανεφεύρει τον ρόλο του στον κόσμο, καθώς βρίσκεται αποκλεισμένος από τις χώρες προορισμού των εξαγώγιμων αγαθών και των επενδύσεών του.

Το σχέδιο των "Νέων Δρόμων του Μεταξιού" (Belt and Road Initiative), το οποίο αποτελεί το κατεξοχήν πνευματικό τέκνο του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπινγκ και έχει από το 2017 ενσωματωθεί στο κείμενο του κινεζικού Συντάγματος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή από πολλές απόψεις στον αέρα.

Οι Κινέζοι εργαζόμενοι στα έργα του BRI είτε έχουν τεθεί σε καραντίνα, όπως στη Σιγκαπούρη, είτε έχουν επαναπατρισθεί (λ.χ. από το Ιράν), είτε τους έχει απαγορευθεί η είσοδος, όπως στην Ινδονησία, λόγω της πανδημίας. Στην Καμπότζη, την Μιανμάρ ή την Μαλαισία τα έργα έχουν σταματήσει ή καθυστερούν λόγω διατάραξης των αλυσίδων τροφοδοσίας ή περιορισμών στην εργασία.

Προνομιακοί εταίροι ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των δανείων τους, όπως στην περίπτωση του Πακιστάν (του οποίου το πρότζεκτ "οικονομικού διαδρόμου" με την Κίνα ανέρχεται σε 62 δισ. δολάρια) ή αφρικανικών κρατών. Η Μαλαισία ήδη από πέρσι διέκοψε την κατασκευή σιδηροδρομικού έργου, μέχρι να επαναδιαπραγματευθεί εξοικονόμηση 11 δισ. δολαρίων.

Το Πεκίνο θα πρέπει να βρει τρόπους να διαψεύσει τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι η Κίνα ωθεί τις αναπτυσσόμενες χώρες σε "παγίδα χρέους" μέσω των έργων του BRI. Και όμως: στα μέσα Μαρτίου ο Σι Τζινπινγκ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν "θεμελιώδεις αλλαγές" στο BRI, ενώ μεσούσης της πανδημίας υπογράφτηκαν νέες συμφωνίες με την Τουρκία, τη Νιγηρία και την Μιανμάρ.

Η κινεζική επινοητικότητα φέρνει στο προσκήνιο, πέρα από τη φυσική εκτέλεση έργων, δύο νέες εκδοχές του "δρόμου του μεταξιού", τον υγειονομικό και τον ψηφιακό. Ο πρώτος εξαγγέλθηκε ήδη από το 2017, κατά τη συνάντηση του Σι Τζινπινγκ με την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ ο δεύτερος στηρίζεται στην προώθηση μορφών υψηλής και "καθαρής" τεχνολογίας, με άμεση αιχμή την εξαγωγή των λογισμικών επιτήρησης της πανδημίας, που ήδη αντιγράφει από την Κίνα η Σιγκαπούρη. 

Του Κώστα Ράπτη


18/5/2020


         ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ           





Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας...   

Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας... είπε προχθές ο Μάνφρεντ Βέμπερ, κορυφαίο στέλεχος της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης της Γερμανίας και επικεφαλής της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο ΕΚ, στην εφημερίδα Welt am Sonntag...

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ 12μηνης απαγόρευσης των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών από Κινέζους επενδυτές.

"Πρέπει να δούμε ότι κινεζικές εταιρείες, εν μέρει με τη στήριξη κρατικών κεφαλαίων, προσπαθούν ολοένα περισσότερο να εξαγοράσουν ευρωπαϊκές εταιρείες διότι έχουν φθηνή τιμή, ή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού", δήλωσε ο Βέμπερ...

Η αλήθεια είναι πως οι κινέζικες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν με βάση τις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς, αλλά κινούνται στα πλαίσια ενός κεντρικού κρατικού σχεδιασμού αύξησης της πολιτικής επιρροής.

Αν η Ευρώπη αφήσει την Κίνα να υλοποιήσει τα σχέδιά της είναι θέμα χρόνου να μεταβληθεί σε ζώνη κινέζικων αποικιών όπως έχει μεταβληθεί ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής.

Δεν είναι τυχαίο πως οι δηλώσεις αυτές του κορυφαίου Γερμανού συντηρητικού πολιτικού έρχονται λίγες μέρες μετά το άρθρο του επικεφαλής του μεγαλύτερου εκδοτικού συγκροτήματος της Γερμανίας που είναι ο οίκος Σπρίνγκερ, του Ματίας Ντέπφερ.

Στο άρθρο του μέρος του οποίου είχε δημοσιεύσει η στήλη προ ημερών (Βλέπε: Πρέπει να διαλέξουμε…)  ο Ντέπφερ υποστήριζε: "Η Ευρώπη και η Γερμανία, η οικονομική μηχανή της ηπείρου πρέπει να αποσυνδεθούν σταδιακά από την Κίνα, έστω και με κόστος" καθώς όπως τονίζει "κινδυνεύουν να γίνουν αποικίες της Κίνας, όπως γίνεται η Αφρική."

Η σύμπτωση των απόψεων δυο προσώπων με επιρροή στην κοινωνία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής χώρας και οικονομίας είναι ενδεικτική των προβληματισμών, των προσανατολισμών  και των στρατηγικών που κυοφορεί η συγκυρία...

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν άμεσα χώρες όπως η Ελλάδα όπου οι σημαντικότερες επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προέρχονται από κινέζικες εταιρείες.

Πόσο μάλλον που στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι επιπλέον αποκρατικοποιήσεις μεριδίων ή ολόκληρων εταιρειών που έχουν στρατηγικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.

Το γερμανικό παράδοξο

Υπάρχει όμως και μια σημαντική αντίφαση στη γερμανική θέση για περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Πριν από λίγες μέρες η Γερμανία ανακοίνωσε ένα γιγάντιο πρόγραμμα στήριξης της γερμανικής οικονομίας και των γερμανικών επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του "κορονοϊού".

Το γερμανικό πρόγραμμα είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που αθροίζουν τα μέτρα στήριξης όλων των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. Τούτο συνιστά ισχυρότερη κρατική πριμοδότηση των γερμανικών επιχειρήσεων έναντι των άλλων ευρωπαίων ανταγωνιστών τους.

Μια επιχείρηση π.χ. που κατασκευάζει αθλητικές κάλτσες στην Ελλάδα ή την Ιταλία δεν μπορεί να δεχτεί την ίδια βοήθεια με μια που εδρεύει στη Γερμανία της οποίας τα προϊόντα δεν μπορεί να εμποδιστούν να κυκλοφορήσουν σε όλες τις αγορές της Ε.Ε.

Κατά συνέπεια τα όσα ισχυρίζεται ο Γερμανός πολιτικός για τις κινέζικες επιχειρήσεις ισχύουν και για τις γερμανικές μετά την άρση των μέτρων που δεν επιτρέπουν τις κρατικές ενισχύσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναδιατάξεων και ανακατατάξεων και σύντομα θα χρειαστεί να ληφθούν ριζικές αποφάσεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και της Ε.Ε.

Το πολιτικό προσωπικό και οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να βάλουν τους στόχους τους και να σχεδιάζουν πώς θα τους προωθήσουν.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ

https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3454303/prepei-na-uperaspistoume-tous-eautous-mas


 19/5/2020



* * *

    Οι απόψεις, που δημοσιεύονται στα εκάστοτε- αποκλειστικά χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που τις διατυπώνουν.Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του blogger. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς των κειμένων, εικόνων κλπ και των ιστολογίων που αναφέρονται.     Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.