ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η Ελλάδα της υψηλής τεχνολογίας είναι εδώ!


1.
Σύγχρονο ελληνικό θαύμα χαρακτηρίζει τη ΤΗΕΟΝ SENSORS 
το περιοδικό European Security & Defence!

Ως σύγχρονο ελληνικό θαύμα χαρακτηρίζει τη ΤΗΕΟΝ SENSORS (ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ) το έγκριτο  περιοδικό “European Security & Defence” κάνοντας λόγο για μια εταιρία που είναι πρωταθλητής στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και όχι μόνο, εφόσον έχει συμβάσεις με περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο.

Το άρθρο κάνει λόγο για την ανοδική πορεία της THEON SENSORS, που εκτός από τους μεγαλύτερους στρατούς της Ευρώπης προμηθεύει με όργανα νυχτερινής όρασης και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Το άρθρο, έχει ως εξής, και αξίζει να το διαβάσουμε, καθώς αξίζει να δούμε τα επιτεύγματα αυτής της ελληνικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας λίγο πιο προσεκτικά…



THEON SENSORS – ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

Με έδρα το Κορωπί, η THEON SENSORS έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αγορά οργάνων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, θέτοντας νέα πρότυπα και κατέχοντας το προβάδισμα στον τομέα της. Ενώ η εταιρία ξεκίνησε με λίγα στελέχη το 1997 εξυπηρετώντας μόνο την ελληνική αγορά, η THEON SENSORS είναι σήμερα κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη με περισσότερα από 100.000 συστήματα σε επιχειρήσεις ή σε σύμβαση, σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.


Τα πρώτα χρόνια

Η THEON SENSORS άρχισε νωρίς να υιοθετεί μια εξωστρεφή επιχειρηματική οπτική με την πρώτη ανάθεση διεθνούς συμβολαίου το 2004 για την προμήθεια οργάνων νυχτερινής όρασης στις Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις. Ακολούθησαν επιπλέον συμβόλαια εξαγωγών, ενώ χρονιά ορόσημο για τη διεθνή αγορά νυχτερινής όρασης υπήρξε το 2010 όταν η THEON SENSORS, προς μεγάλη έκπληξη των παγκόσμιων ανταγωνιστών της, κέρδισε ένα δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια μονόκυαλων νυχτερινής όρασης στις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτό το συμβόλαιο ήταν πράγματι ένα σημείο καμπής για την εταιρία, όπου σε αναγνώριση της εξαιρετικής ποιότητας και απόδοσης των συστημάτων της, καθώς και του εξαιρετικού customer support, οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησαν σε παραγγελία σχεδόν 15.000 συστημάτων κατά τη διάρκεια της πενταετούς σύμβασης – ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτό που αρχικά είχε σχεδιαστεί! Κατόπιν ακολούθησαν μεγάλες επιτυχίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Δανία, ενώ η THEON SENSORS επεκτείνει το παγκόσμιο δίκτυο των πωλήσεών της μέσω της ίδρυσης γραφείων στη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της δημιουργίας γραμμών συμπαραγωγής στη Μέση και Άπω Ανατολή.


Το success story του δίκυαλου NYX της THEON SENSORS

Το 2013, η THEON SENSORS κυκλοφόρησε το δίκυαλο νυχτερινής όρασης NYX για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια τάση πολλών τελικών χρηστών να αλλάξουν από σύστημα μονόκυαλων σε σύστημα δίκυαλων. Μετά από μια σειρά μικρότερων συμβολαίων, η THEON SENSORS συνέχισε την επιτυχία της με δύο πρωτοποριακά συμβόλαια για το NYX με τον Γερμανικό Στρατό και τις Γερμανικές Ειδικές δυνάμεις KSK.

Σε συνεργασία με το KSK, το δίκυαλο NYX υποβλήθηκε σε 18μηνη δοκιμαστική περίοδο αποδοχής κατά τη διάρκεια της οποίας το σύστημα δοκιμάστηκε σε περιβάλλον αρκτικό, ερήμου και ζούγκλας, διαδικασία που οδήγησε σε περαιτέρω αναβαθμίσεις και τροποποιήσεις. Το αποτέλεσμα αυτής της «όσμωσης» μεταξύ του «ελληνικού ταλέντου & επιχειρηματικότητας» και του «γερμανικού βιομηχανικού DNA» ήταν ένα ολοκαίνουργιο αναβαθμισμένο NYX που παρέχει εξαιρετικές οπτικές επιδόσεις και παράλληλα χαμηλό βάρος, χωρίς να διακυβεύεται η ευρωστία και η εργονομία του συστήματος.

Το «νέο NYX» συνέχισε τη διεθνή επιτυχία του με συμβόλαια στην Πολωνία, τη Λετονία, την Πορτογαλία και την Αυστρία, ενώ η SAFRAN-Vectronix μέσα από τη συνεργασία της με τη THEON SENSORS κέρδισε το συμβόλαιο με τον Ελβετικό Στρατό για την προμήθεια 8.385 δίκυαλων νυχτερινής όρασης NYX, τα οποία θα συναρμολογηθούν τοπικά από τη SAFRAN-Vectronix αρχίζοντας από το  2020. Προς υποστήριξη των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της, η THEON SENSORS ίδρυσε επίσης τη γερμανική θυγατρική της, τη Theon Deutschland την άνοιξη του 2019, στην οποία ανατέθηκε το πρώτο της συμβόλαιο για την προμήθεια προσαρτημάτων νυχτερινής όρασης (clip on) στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους!


Είσοδος στην αγορά των ΗΠΑ

Παράλληλα με τις ευρωπαϊκές επιτυχίες της με το δίκυαλο NYX, η THEON SENSORS υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας το 2016 με τον πολύ γνωστό κατασκευαστή λυχνίων νυχτερινής όρασης και κατασκευαστή συστημάτων HARRIS στις ΗΠΑ, η οποία πρόσφατα αποκτήθηκε από την Elbit Systems of America (ESA). Αυτή η συμφωνία παρέχει στη HARRIS/ESA τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση και την τοπική συναρμολόγηση του δίκυαλου νυχτερινής όρασης NYX στην αγορά των ΗΠΑ με την ονομασία F5032, χρησιμοποιώντας 3ης γενιάς λυχνίες ενισχυτών εικόνας από τις ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του 2019, η HARRIS/ESA υπερίσχυσε με το νέο F5032 έναντι όλων των ανταγωνιστών, κερδίζοντας ένα 5ετές συμβόλαιο IDIQ για τουλάχιστον 14.000 όργανα νυχτερινής όρασης για το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το F5032 (συνεπώς έμμεσα το NYX) έλαβε την αμερικανική ονομασία PVS-31B, διαδέχοντας έτσι το L3 PVS-31A που θεωρούνταν επί έτη πρότυπο και το καλύτερο στον κόσμο όργανο νυχτερινής όρασης στην κατηγορία του.

Τον Μάρτιο του 2020, η ΤΗEΟΝ SENSORS άνοιξε τη νέα θυγατρική της στις ΗΠΑ επεκτείνοντας περαιτέρω την παγκόσμια εμβέλειά της!


Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Η ιστορία της THEON SENSORS μπορεί πράγματι να περιγραφεί ως ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα με ένα επίμονο όραμα για τη δημιουργία ισχυρών διεθνών συνεργασιών. Ως εκ τούτου, η THEON SENSORS είναι στο δρόμο για να γίνει ένας πραγματικός πρωταθλητής της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας!

 Από Flight and Space -13 Μαΐου, 2020 




2.
Πρέπει να κλωνοποιήσουμε την Πάτρα πάραυτα!

Το λέμε και το φωνάζουμε! Λαμπρά μυαλά και όρεξη έχουμε! Εξοπλισμό έχουμε, υψηλή επιστημονική κατάρτιση  και εκπαίδευση έχουμε! Άρα τι λείπει; Το υποστηρικτικό πλαίσιο και οι βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις και στρατηγικές για να μπορέσει να ανθίσει το εκάστοτε οικοσύστημα!

Η εισαγωγή αυτή δεν είναι άσχετη με τη Πάτρα και την πρόσφατη μεγάλη εξαγορά της Think Silicon από το μεγαθήριο Applied Materials, η οποία βάζει την Ελλάδα στο κλαμπ των χωρών υψηλής τεχνολογίας στον τομέα των ημιαγωγών μάλιστα! Των τσιπ επεξεργαστών, GPU και συναφών τεχνολογιών μαζί με χώρες με τεράστια παράδοση στο συγκεκριμένο τομέα! Και αυτή η εξαγορά, όπως και οι προηγούμενες με ελληνικό ενδιαφέρον εταιρειών της κλάσης της Citrix, της Samsung και της Daimler, ανεβάζει το επενδυτικό “κασέ” μας και μπορούν να δημιουργήσουν ένα ντόμινο εξελίξεων αρκεί να το εκμεταλλευτούμε καταλλήλως και να δημιουργηθεί επιτέλους το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Όλα ξεκίνησαν το 1999 όταν η αμερικανική Atmel, με Έλληνα ιδρυτή, αποφάσισε να στήσει ένα ερευνητικό κέντρο δίπλα στο Πανεπιστήμιο – Πολυτεχνείο Πατρών με σκοπό την συν-ανάπτυξη τεχνολογιών και μάλιστα όχι όποιων και όποιων! Μεγάλα μέρη του γνωστού μας Wi-Fi και των μνημών Flash έχουν την ρίζα τους στην Πάτρα! Όπως και εξαρτήματα του iPhone. Με το πέρασμα του χρόνου μια μικρή Σίλικον-Βάλει έχει ανθίσει και αναπτυχθεί στην περιοχή, από τσιπάκια υπολογιστών, οπτική αναγνώριση και ψηφιακές πλατφόρμες, μέχρι διαστημική τεχνολογία και τεχνολογίες υδρογόνου και όλα αυτά γύρω από τον Πανεπιστήμιο και hubs όπως το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, τα Corallia Clusters, τα νεώτερα Orange Grove, POS4Work, PatrasIQ, αλλά και μέσω founders Startups που “μεγάλωσαν” μέσα από την Atmel, εξελίχθηκαν και έκαναν τις δικές τους εταιρείες. Αυτές οι Startups έφεραν νέες επενδύσεις σε τοπικά ταλέντα, νέες συνεργασίες, νέα exits, τα οποία προσελκύουν εταιρείες από το εξωτερικό και κάπως έτσι συνεχίζεται ο κύκλος της καινοτομίας στον χώρο των Startups. Αν αυτός ο κύκλος γίνει οικοσύστημα και όλα τα μέρη, ταλέντα-πανεπιστήμια-ερευνητικά κέντρα-Incubators-επενδυτές-εταιρείες-κράτος “μιλάνε” μεταξύ τους την ίδια γλώσσα τότε έρχεται η λεγόμενη εκθετική ανάπτυξη όπως έχει συμβεί στο Ισραήλ.

Αν αναρωτιέστε πως ήρθε η Atmel στην Πάτρα, όπως προαναφέραμε, έγινε όπως και στη περίπτωση της Tesla: ένας πετυχημένος Έλληνας της διασποράς έπεισε την εταιρεία του να επενδύσει στην Ελλάδα με προφανώς πετυχημένα αποτελέσματα τόσο στη περίπτωση της Atmel όσο και στην περίπτωση της Tesla. Στην μια περίπτωση το Πανεπιστήμιο και το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος στην άλλη έκαναν τα αδύνατα-δυνατά να υλοποιηθούν οι αρχικές προθέσεις και συμφωνίες. Ειδικά για το “θαύμα” του Δημόκριτου αναφερθήκαμε στο τελευταίο Startupper Mag και θα διαβάσετε σύντομα την ιστορία του και στο Startupper.gr.

To “θαύμα” της Think SIlicon 

H Think Silicon δεν είναι νέα εταιρεία, ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2007 στη Πάτρα με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο εκεί, το οποίο είναι η κοιτίδα πολλών hitech Startups και κάνει όλα δείχνουν εξαιρετική δουλειά.Ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, CEO και co-founder της Think Silicon, το 1998 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, έκανε το μεταπτυχιακό του εκεί και το 2002 έπιασε δουλειά στην Atmel, όπου και έμεινε μέχρι το 2007, οπότε και ίδρυσε την εταιρεία του.Η Think Silicon κατάφερε και ανέπτυξε επεξεργαστές γραφικών υψηλής απόδοσης αλλά με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, κάτι που τους κάνει ιδανικούς για μικρές – φορητές και φορετές υπολογιστικές συσκευές: από ένα ψηφιακό ρολόι έως μια οικιακή συσκευή και ένα καροτσάκι σουπερμάρκετ με οθόνη POS. Με την άνθηση του Internet of Things και των υπολογιστικών συσκευών στα λεγόμενα φυσικά άκρα, όπως τα σουπερμάρκετ που αναφέραμε, η αξία της πρότασης της Think Silicon φάνηκε σε παγκόσμιο επίπεδο μια και ο κολοσσός Applied Materials, μια εταιρεία με το εκτόπισμα της AMD για παράδειγμα, και με πελάτες τις Samsung, Intel και TSMC, την επέλεξε για εξαγορά με ένα μεγάλο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα .O Ιάκωβος Σταμούλης, CTO και cofounder της Think Silicon, επίσης προέρχεται από την Atmel και ο Γιώργος Κεραμιδάς, CSO της εταιρείας από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Αλλά και άλλα λαμπρά παραδείγματα

Η Bytemobile ιδρύθηκε το 2000 στην Πάτρα από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, είχε αναπτύξει ένα σημαντικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας και λογισμικού για χρήση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με στόχο τη βελτιστοποίηση της κίνησης των ψηφιακών δεδομένων και τη διαχείριση απαιτητικού περιεχομένου όπως το βίντεο. Το 2012 εξαγοράστηκε από τη μεγάλη εταιρεία λογισμικού Citrix, έναντι 400 εκατ. δολαρίων, διατηρώντας και επεκτείνοντας το κέντρο R&D στην Πάτρα.

Η ομάδα της Antcor με CEO τον Κώστα Μεϊμέτη αλλά και τον Λάζαρο Καψιά προέρχεται από τα εργαστήρια της Atmel Ελλάδας στην Πάτρα, η οποία ήταν από τους πρωτοπόρους του Wi-Fi παγκοσμίως. Τo 2004 δημιουργήθηκε η Antcor, η οποία ασχολείτο με το σχεδιασμό ολοκληρωμένων Wi-Fi, τα οποία σχέδια προορίζονται για αγορά και υλοποίηση από μεγάλους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Το καλοκαίρι του 2014 εξαγοράστηκε από την ελβετική u-blox.

Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας αφού έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στις τηλεπικοινωνίες, ήταν σημαντικό στέλεχος της Atmel στις ασύρματες επικοινωνίες και σήμερα είναι ο CEO της Meazon, η οποία έχει φτιάξει ένα πρωτοποριακό –σε παγκόσμιο επίπεδο– καταμετρητή ηλεκτρικής ενέργειας και μπαίνει δυναμικά στις έξυπνες πόλεις.

Ο Δημήτρης Γλέζος ίδρυσε την εταιρεία Transifex το 2012 στην Πάτρα. Μέχρι το 2014 η εταιρεία είχε ήδη ανοίξει γραφεία στην Αθήνα και στη Silicon Valley της Καλιφόρνια για τη διαχείριση των πωλήσεων, του μάρκετινγκ, των οικονομικών και άλλων λειτουργιών της. Προσφέρει μια πλατφόρμα online για τη διαχείριση και τη μετάφραση περιεχομένου κυρίως σε μεγάλες εταιρείες.

O Νίκος Ιωάννου έφτιαξε τη πρώτη πλατφόρμα online delivery στην Πάτρα, το delivery.gr που το περασμένο καλοκαίρι εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μούχαλη, όντας η κινητήριος δύναμη του πετυχημένου στην εποχή της καραντίνας e-kioskys.

Irida Labs, Adamant Composites, InsyBio, Advent, Hellbio, FEAC,  είναι μερικά από τα πολλά ακόμα παραδείγματα με έδρα τη Πάτρα, εταιρείες οι οποίες παράγουν καινοτομίες παγκόσμιας κλάσης.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι, ειδικά από τη πλευρά του κράτους, δεν είδαν το παράδειγμα της Πάτρας και της Atmel και πως αυτό έχει προσφέρει, όλα αυτά τα χρόνια, στην ανάπτυξη ταλέντων αλλά και επιχειρηματικότητας υψηλής αξίας, για την περιοχή αλλά και για τη χώρα, η οποία αναζητά νέες παραγωγικές κατευθύνσεις που θα μας φέρουν έσοδα και άλλα πλεονεκτήματα έτσι ώστε να μη βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό ή την πρωτογενή παραγωγή σαν χώρα και ΑΕΠ.

Θέλουμε επειγόντως μια Atmel δίπλα σε κάθε πανεπιστήμιο σε κάθε πόλη της Ελλάδας, όπως έγινε πρόσφατα στα Ιωάννινα με την TeamViewer, και επιτέλους το κράτος να βάλει τις βάσεις για να γίνουμε οικοσύστημα! Όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους!



12 Μαΐου, 2020