Σκωτία: Ολοταχώς για τα «έξυπνα» εργοστάσια.


Σκωτία: Ολοταχώς για τα «έξυπνα» εργοστάσια.

Τεχνητή νοημοσύνη, αισθητήρες, 3D εκτυπωτές, διασύνδεση μηχανών και ανθρώπου. Αυτά είναι τα «συστατικά» του «έξυπνου» εργοστασίου, όπου ψηφιακές τεχνολογίες και μεταποιητική διαδικασία σχηματίζουν ένα ενιαίο δίκτυο και οδηγούν προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας είναι έτοιμη να κάνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς ανακοίνωσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 65 εκατομμυρίων στερλινών με στόχο τη δημιουργία ενός πρωτότυπου βιομηχανικού συμπλέγματος που θα αποτελέσει το υπόδειγμα για τα εργοστάσια του μέλλοντος.

Γνωστό ως National Manufacturing Institute Scotland (NMIS), το σύμπλεγμα θα βρίσκεται σε μια περιοχή 52 στρεμμάτων δίπλα στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης και θα περιλαμβάνει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο, το οποίο θα ενσωματώνει τεχνολογίες όπως η ψηφιακή μηχανική και η ρομποτική συναρμολόγηση.

Το NMIS θα λειτουργεί από το Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ και υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Σκωτίας, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Το Στραθκλάιντ συμμετέχει με οκτώ εκατομμύρια λίρες στο πρόγραμμα, ενώ η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει επενδύσει σαράντα οκτώ εκατομμύρια λίρες.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν θα παράγει προϊόντα για εμπορική εκμετάλλευση, αλλά θα λειτουργεί ως κέντρο καινοτομίας στο οποίο θα έχουν πρόσβαση επιχειρήσεις και πανεπιστήμια. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει έναν σύνθετο χώρο παραγωγής, ένα εργαστήριο ηλεκτρονικών και χώρους που θα εστιάζουν στη ρομποτική και τον αυτοματισμό. Κάθε νέα τεχνολογία θα δοκιμάζεται επί του πεδίου ώστε να ελέγχεται η αποτελεσματικότητά της και να γίνονται οι απαραίτητες βελτιώσεις, πριν φτάσει στις γραμμές παραγωγής κανονικών εργοστασίων.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται αλματωδώς, ο οικονομικός αντίκτυπος των «έξυπνων» εργοστασίων θα καταστεί σημαντικός για το μέλλον της μεταποίησης. Τον περασμένο Νοέμβριο μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Capgemini ανέφερε ότι τα «έξυπνα εργοστάσια» θα μπορούσαν να προσθέσουν από 1,5 τρισεκατομμύρια έως 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία έως το 2023.

Η μελέτη υπογράμμιζε τις σημαντικές μεταβολές που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στον βιομηχανικό τομέα. Το 2019, για παράδειγμα, το 68% των οργανισμών «είχε σε εξέλιξη σχέδια έξυπνων εργοστασίων», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 περιοριζόταν το 43%.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι συντάκτες της μελέτης η έλευση του 5G θα δράσει μεταμορφωτικά στο βιομηχανικό πεδίο, με την υιοθέτηση εφαρμογών και συστημάτων αυτοματισμού που θα λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο. Το Capgemini Research Institute υποστηρίζει ότι Κίνα, Γερμανία και Ιαπωνία ηγούνται στον αγώνα για την προώθηση της «ευφυούς» βιομηχανίας, ενώ ακολουθούν η Νότιος Κορέα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Γιάννης Παλιούρης


 18 Μαΐου 2020