Η Υφεση, η Πανδημία και η Ελληνική Οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
(1)  Με ρυθμούς ρεκόρ τυπώνει χρήμα η ΕΚΤ – Πόσα ελληνικά ομόλογα έχει αγοράσει.   (2)   Μιλάμε για μια χαμένη γενιά...  (3)  Η Ελλάδα θα δανειστεί με επιτόκια 2,20% ενώ ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,50%. Γιατί η Ελλάδα απορρίπτει τον φθηνό δανεισμό από τον ESM σε σχέση με τον εθνικό δανεισμό;




'Αμεση ανάλυση: Η 'Υφεση, η Πανδημία
 και η Ελληνική Οικονομία.

Η «Μεγάλη Ύφεση» που ξέσπασε το 2007 (είχαν προηγηθεί οι φούσκες των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας τo 2001 και η κτηματομεσιτική φούσκα, το 2006) συνεχίζεται στις ημέρες μας. Μεταξύ των χαρακτηριστικών της είναι η εξασθένηση των ρυθμών μεγέθυνσης, οι οποίοι παρότι θετικοί εντούτοις απέχουν αισθητά από τους προ του 2007 υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης. Ακόμη, η κραυγαλέα διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, η συρρίκνωση του διεθνούς εμπορίου, η αύξηση του δημοσίου χρέους και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η στασιμότητα κερδών και επενδύσεων.  

Οι περίοδοι άνθησης έχουν μεγάλη διάρκεια όπως της περιόδου 1982-2007, το ίδιο ισχύει και για τις υφέσεις, όπως αυτή που βιώνουμε από το 2007. Η πρόβλεψή μας, βασιζόμενη στην εξέλιξη των πραγματικών κερδών των ΗΠΑ, είναι ότι η ύφεση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα περίπου του 2020, συν ή πλην δύο έτη.

Οι οικονομίες βγαίνουν από τις μακροχρόνιες υφέσεις όχι ως φυσική εξέλιξη αλλά ως συνδυασμός κερδοφορίας, δημιουργίας νέων θεσμών και εισαγωγή καινοτομιών που "αφήνουν εποχή". Τέτοιες μεγάλες καινοτομίες είναι οι εξής πέντε: o ατμός, το τρένο, ο ηλεκτρισμός, η αεροπλοΐα, το διαδίκτυο και καθεμιά από αυτές συνδέεται με έναν μακρό οικονομικό κύκλο. Στις μέρες μας βρισκόμαστε στα τέλη της ύφεσης του πέμπτου και στις αρχές πιθανότατα της άνθησης του έκτου μακρού κύκλου.

Ωστόσο δεν φαίνεται κάποια καινοτομία "μεγάλης πνοής" που θα οδηγήσει τις οικονομίες σε άνθηση με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και απασχόλησης, γι' αυτό και η τρέχουσα παρατεταμένη ύφεση. Η στασιμότητα  των  κερδών των οικονομιών αυξάνει υπέρμετρα πολύ το ρίσκο της πτώχευσης και υπό αυτές τις συνθήκες το κίνητρο και άρα η πιθανότητα ανάληψης μεγάλων καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων, και θεσμικών μεταβολών που "αφήνουν εποχή" τελούν σε διαδικασία ωρίμανσης.

Η Πανδημία, αν μη τι άλλο, συμβάλλει στο βάθεμα της ύφεσης αλλά ταυτόχρονα οδηγεί και σε μια νέα οπτική της οικονομίας. Γίνεται καταλύτης και επιταχυντής εξελίξεων που οδηγούν στην ταχύτερη τεχνολογική μεταβολή, και τη "δημιουργική καταστροφή" που κατά τα φαινόμενα θα έλθει γρηγορότερα. Η εμπειρία της Ισπανικής Γρίπης την Άνοιξη του 1918 (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο από 17 μέχρι και 100 εκατομμύρια νεκρούς!) διδάσκει ότι ναι μεν είχε βάθος, αλλά όχι διάρκεια. Ειδικότερα τα στοιχεία ΑΕΠ των ΗΠΑ δίνουν για το 1918 δείχνουν 8,6% ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, ενώ το 1919 ο ρυθμός μεγέθυνσης μειώθηκε στο 0,8% που πρόκειται για ένα περαστικό "κρυολόγημα" συγκρινόμενο ακόμη και με την ύφεση του 1922 με ρυθμό μεγέθυνσης ΑΕΠ στο -2,3%, ενώ το 1932 είχαμε πτώση του ρυθμού μεγέθυνσης στο -13,8%. Η Πανδημία σήμερα έχει πολύ μικρότερες απώλειες σε ζωές αλλά λαμβάνει χώρα σε καταστάσεις διεθνούς ύφεσης και σε μια κατά πολύ πιο διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία που στο μεταξύ έχει ανακόψει τη συνήθη λειτουργία της. Συνεπώς έστω και φαινομενικά μικρά σοκ προσφοράς, όπως του Covid-19, έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στις οικονομίες.

Η ελληνική οικονομία θα υποστεί της συνέπειες του βαθέματος της διεθνούς ύφεσης με σημαντική μείωση του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Τα ποσοστά ποικίλουν από -4% μέχρι  στο εξωπραγματικό, με τα σημερινά δεδομένα, -10% και η ανεργία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 20%. Οι προκλήσεις της Ελλάδας δυστυχώς δεν περιορίζεται στα οικονομικά, αλλά περιλαμβάνουν και ευρύτερα διεθνή ζητήματα (ελληνοτουρκικά) που κάθε ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει. Ωστόσο η πανδημία ανέδειξε τη μεγάλη  εγρήγορση  και τον υψηλό βαθμό κινητοποίησης των Ελλήνων πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ετοιμότητα αλλά ταυτόχρονα και αυξημένες προσδοκίες από το δημόσιο να αναλάβει πολύ πιο ενεργό ρόλο στη σημερινή συγκυρία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πιο οργανωμένη δύναμη στην ελληνική κοινωνία ήταν και αναμφίβολα είναι το κράτος το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ περισσότερο αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και να συμβάλει στον επανασχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας. Οι προτάσεις που ακολουθούν αφορούν το επιθυμητό και όχι κατ' ανάγκην το εφικτό στις παρούσες συνθήκες και πολιτική βούληση.

Οι προσεκτικά σχεδιασμένες δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι της δημόσιας κατανάλωσης. Ακόμη και αν οι επενδύσεις γίνονται με δανεισμό στο τέλος μένουν για να χρησιμοποιούνται μελλοντικά, δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για την κατανάλωση που στο τέλος μένει το βάρος του χρέους. Η αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία και ο ενεργότερος ρόλος του δημοσίου κατευθύνοντας την πίστη σε τομείς όπως: καινοτόμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε μια προσπάθεια επανασχεδιασμού της αγροτικής παραγωγής στοχεύοντας σε εκμεταλλεύσεις που εξασφαλίζουν απόλυτο πλεονέκτημα λόγω γεωφυσικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας. Η αναμενόμενη κάμψη του τουρισμού να οδηγήσει στην επανεξέτασή του και στην ενθάρρυνση νέων μορφών τουρισμού όπως ο ιαματικός, ο ιατρικός και ο θρησκευτικός. Χρηματοδότηση της βασικής έρευνας και όχι κατ' ανάγκη των ερευνητών στοχεύοντας περισσότερο στα αποτελέσματα και στην αξιοποίησή τους. Μεγαλύτερη εξωστρέφεια στην εκπαίδευση και στην συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού στα ΑΕΙ και σε ερευνητικά κέντρα καθώς και σε επιχειρήσεις αιχμής σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε επαφή με την έρευνα στις νέες τεχνολογίες με την προοπτική την εισαγωγή τους στην ελληνική οικονομία. Η έρευνα πλέον προάγεται μέσω δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα διεθνώς μεταξύ πολλών εμπλεκομένων και η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει. Η ιδέα είναι η ελληνική οικονομία να περάσει κατευθείαν στην επόμενη φάση έχοντας πετύχει την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της ιστού και τη στροφή προς τη (νέα) βιομηχανική παραγωγή.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια της Ελλάδας είναι στενά, παρόλα αυτά με δεδομένο ότι το επόμενο έτος οι υποχρεώσεις είναι περιορισμένες και σε συνδυασμό με το απόθεμα ασφαλείας που έχει σωρευτεί λόγω παρελθόντων πλεονασμάτων καθώς και η μη τήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων αφήνουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια από ότι συνήθως θεωρούμε. Ακόμη, οι πόροι από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και το SURE παρέχουν επιπλέον χρηματοδοτικές δυνατότητες. Τέλος, αναμένονται σειρά θεσμικών μεταβολών στην ΕΕ (εφόσον παραμείνει ως τέτοια) που αναμένεται να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο. Ήδη έχουν γίνει αρκετά και το σημερινό θεσμικό περιβάλλον έχει αλλάξει αισθητά συγκρινόμενο με αυτό τού προ του 2010.

Είναι ειρωνικό ότι τον αυξημένο ρόλο του δημοσίου καλείται να τον φέρει εις πέρας μια πολιτική ηγεσία που εμφορείται από τις ιδέες του λιγότερου κράτους και τον αυξημένο ρόλο της αγοράς. Ωστόσο, όταν η ανάγκη καλεί όλοι στο τέλος γίνονται κεϋνσιανοί.

  Λευτέρης Τσουλφίδης,
 καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


12/5/2020


           ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ             


  
1.
Με ρυθμούς ρεκόρ τυπώνει χρήμα η ΕΚΤ 
– Πόσα ελληνικά ομόλογα έχει αγοράσει.

Η ΕΚΤ αγόρασε assets αξίας 44,828 δισ. ευρώ υπό τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που "τρέχει" την τελευταία μόνον εβδομάδα, με τα 34,097 δισ. ευρώ από αυτά να αφορούν το νέο έκτακτο QE πανδημίας (PEPP) και τα 10,731 δισ. ευρώ να αφορούν άλλα "κλασσικά" προγράμματα QE.

Αυτό φέρνει τον ημερήσιο ρυθμό αγορών assets από την κεντρική τράπεζα στα 6,819 δισ. ευρώ για το PEPP και στα 8,966 δισ. ευρώ για το σύνολο των προγραμμάτων QE. Και τα δύο αυτά νούμερα αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο αγορών από την αρχή του προγράμματος PEPP λίγο μετά τα μέσα Μαρτίου, και είναι 29% υψηλότερα σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο αγορών υπό το PEPP, και 34% υψηλότερα σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο αγορών του συνόλου των QE. 

Πιο αναλυτικά, υπό το πρόγραμμα PSPP αγοράστηκαν assets αξίας 7,114 δισ. ευρώ, ενώ υπό το CSPP οι αγορές κινήθηκαν στα 2,575 δισ. ευρώ και ήταν τα υψηλότερα επίπεδα από την πρώτη εβδομάδα έναρξης του νέου αυτού γύρου ποσοτικής χαλάρωσης τoν Νοέμβριο του 2019, όταν η ΕΚΤ αγόρασε 2,575 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών assets.


         
Συνολικά, στο πρόγραμμα PEPP, στο σύνολο των  έξι περίπου εβδομάδων που "τρέχει", η ΕΚΤ έχει αγοράσει assets αξίας 153 δισ. ευρώ, περίπου το 20% δηλαδή του μεγέθους του προγράμματος (750 δισ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η ΕΚΤ έχει αγοράσει τίτλους αξίας 3 δισ. ευρώ περίπου από τότε που ξεκίνησε το PEPP, με μέσο ημερήσιο όρο αγορών ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, ένας σημαντικός λόγος πίσω από αυτήν την επιτάχυνση των αγορών που πραγματοποίησε η ΕΚΤ και το γεγονός ότι έβαλε μπρος το οπλοστάσιό της με ρυθμούς ρεκόρ, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκήθηκαν στα ομόλογα της ευρωζώνης, με τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται, λόγω της απόφασης του γερμανικού δικαστηρίου.

Παράλληλα, το γεγονός ότι τελικά φαίνεται πως το πρόγραμμα PEPP είναι εμπροσθοβαρές, ενισχύει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να οδηγηθεί στην αύξηση του μεγέθους του σύντομα. Η Citi εκτιμά πως με αυτούς τους ρυθμούς το πρόγραμμα θα έχει εξαντληθεί έως τον Σεπτέμβριο, ενώ πριν εκτιμούσε ότι θα εξαντληθεί στα μέσα Οκτωβρίου. 

Η Barclays, για παράδειγµα, αναµένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το µέγεθος του PEPP κατά τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, η Citigroup εκτιµά ότι το πρόγραµµα της ΕΚΤ πρέπει να διπλασιαστεί στα 1,5 τρισ. ευρώ, ενώ η Capital Economics εκτιµά πως το νέο QE θα πρέπει να αυξηθεί στα 2 τρισ. ευρώ τουλάχιστον, από τα 750 δισ. ευρώ σήµερα.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

https://www.capital.gr/agores/3452740/me-ruthmous-rekor-tuponei-xrima-i-ekt-posa-ellinika-omologa-exei-agorasei?fbclid=IwAR3wYuszW9Ev1oHDlMYTB534HXEgrxkfs_jdtYfAxOEhzbjsJkG1bjd1WS8


12/5/2020


  
 2.
Μιλάμε για μια χαμένη γενιά...

Οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων της iPhone της Apple τον Απρίλιο λόγω των μέτρων "καραντίνας" που επιβλήθηκαν σημείωσαν πτώση κατά 77% σύμφωνα με την KeyBanc Capital Markets.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι πωλήσεις iPhone σημείωσαν πτώση 77% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ενώ παράλληλα μειώθηκαν κατά 56% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στο λουκέτο που μπήκε στα καταστήματα.

Τα εμπορικά καταστήματα της Apple άρχισαν να κλείνουν στις ΗΠΑ από τις 14 Μαρτίου, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην επιδείνωση των πωλήσεων...

Θα υπάρξουν χιλιάδες ειδήσεις σαν την παραπάνω τις επόμενες μέρες και ενδεχομένως και τους επόμενους μήνες αν προκύψει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Πολύ πιθανό είναι επίσης τον Μάϊο και τον Ιούνιο, μόλις ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα, οι απώλειες εταιρειών όπως της παραπάνω να αποκατασταθούν. Κάποιος που σχεδίαζε να αλλάξει κινητό (ή κάτι ανάλογο) φέτος και δεν μπόρεσε να το κάνει τον Απρίλιο λόγω "καραντίνας" θα το κάνει μόλις τα μέτρα αποσυρθούν...

Όμως τα έσοδα που έχασε ένα εστιατόριο (επιχείρηση εστίασης και ψυχαγωγίας...) τον Απρίλιο δεν θα αποκατασταθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Το ίδιο ισχύει και για τα τουριστικά έσοδα που θα χάσουν χώρες σαν την Ελλάδα.

Υπάρχουν λοιπόν απώλειες που είναι "αναπληρώσιμες" και ως εκ τούτου αποκαταστάσιμες και απώλειες που δεν αποκαθίστανται και θα "φορτωθούν" σε οικονομίες και επιχειρήσεις μόνιμα.

Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας αφορά μη αναπληρώσιμες απώλειες. Τα έσοδα που έχασε το εστιατόριο ή η καφετέρια της γειτονιάς τον Απρίλιο και τον Μάιο δεν θα αναπληρωθούν τον Ιούνιο ακόμη και αν οι δουλειές πάνε καλά...

Ακόμη και σε ένα ιδανικό σενάριο όπου τον Ιούνιο επιστρέφουμε 100% στην προ επιδημίας κανονικότητα, οι  απώλειες αυτές θα βαρύνουν τον ετήσιο ισολογισμό της εταιρείας και κατά συνέπεια και το αξιόχρεό της.

Το ίδιο θα συμβεί και με τα εκατομμύρια τουρίστες που δεν θα επισκεφθούν φέτος χώρες σαν την Ελλάδα. Ακόμη και ρεκόρ επισκέψεων να υπάρξει του χρόνου οι απώλειες του 2020 θα φορτωθούν στους ισολογισμούς των εταιρειών και κατά συνέπεια και των τραπεζών και των προμηθευτών τους...

Εκ πρώτης όψεως λοιπόν υπάρχουν δυο κατηγορίες εταιρειών και οικονομιών που πλήττονται από την "καραντίνα" του Απριλίου-Μαΐου: αυτές που μπορούν να καλύψουν μέρος των απωλειών αργότερα και αυτές που δεν μπορούν.

Η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι στην κατηγορία αυτών που πλήττονται σκληρότερα.

Οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας όμως στις σύγχρονες οικονομίες της Δύσης είναι αυτές που απασχολούν ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού. Οι απώλειες που θα υποστούν οι επιχειρήσεις αυτές στους ισολογισμούς του 2020 θα έχουν σαν συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για μια σημαντική μερίδα εργαζομένων, άρα και την αγοραστική τους δύναμη.

Εταιρείες σαν αυτές που παράγουν και πωλούν τηλέφωνα, αυτοκίνητα, είδη ένδυσης κλπ θα πληγούν σε δεύτερη φάση, όταν εξαντληθούν τα επιδόματα με τα οποία οι κυβερνήσεις έτρεξαν να συνδράμουν όσους έχασαν το εισόδημα λόγω της "Καραντίνας"...

Όλα αυτά με βάση μόνο τις συνέπειες της "Καραντίνας" της Άνοιξης του 2020. Αν από το Φθινόπωρο υπάρξει και δεύτερο κύμα επιδημίας η επιδείνωση της κατάστασης θα είναι πολλαπλάσια.

Ακόμη και αν δεν υπάρξουν οριζόντια μέτρα "απομόνωσης", η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων θα οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να λάβει μέτρα με δική του πρωτοβουλία.

Αν ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και εργαζομένων χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος μια χρονιά οι απώλειες αυτόματα διαχέονται σε ολόκληρη την οικονομία.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που λαμβάνουν κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες μπορεί να επιδρούν ανακουφιστικά πρόσκαιρα, όμως δεν αποτελούν πανάκεια.

Αυξάνουν το χρέος των κρατών και μειώνουν την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών άρα και των νομισμάτων που αυτές εκδίδουν.

Υπάρχουν χώρες με χαμηλό χρέος που θα αυξήσουν το χρέος και θα καλύψουν μέρος των ζημιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως θα το αντιμετωπίσουν αυτές που έχουν υψηλότερο χρέος.

Υπό αυτήν την έννοια ο δρόμος της εξόδου από την κρίση για χώρες όπως η Ελλάδα είναι μακρύς...

Για την ακρίβεια βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διαδρομής. Στην Ελλάδα με την ατυχία να έχουμε ήδη μια χαμένη δεκαετία στην πλάτη μας αν χάσουμε και μια ακόμη θα μιλάμε για μια χαμένη γενιά...

Αυτό είναι πρόβλημα ιστορικών διαστάσεων.


Του Κώστα Στούπα 

https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3452938/
milame-gia-mia-xameni-genia


12/5/2020



3.
Η Ελλάδα θα δανειστεί με επιτόκια 2,20% ενώ ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,50%. Γιατί η Ελλάδα απορρίπτει τον φθηνό δανεισμό από τον ESM σε σχέση με τον εθνικό δανεισμό;

Ο ESM λόγω της βέλτιστης πιστοληπτικής ικανότητας έχει την ικανότητα να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων φέρουν αρνητική απόδοση. Η Ελλάδα θα δανειστεί π.χ. στην 10ετία με 2,20% και με επιτόκιο την τρέχουσα περίοδο στο 2,13%. Γιατί να πληρώσει επιτόκιο 2,20% όταν μπορεί να έχει επιτόκιο κατά μέσο όρο 0,50% με βάση τις παρελθούσες εκδόσεις.

Η απάντηση σχετίζεται με τον φόβο ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή για την Υγεία και χωρίς όρους... θα είναι παγίδα στο μέλλον θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια κλασσική προληπτική πιστωτική γραμμή με μνημονιακούς όρους.

Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα έχει δύο επιλογές.
1)Να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκια 2,20% στην 10ετία που σημαίνει για 2,5 δισεκ. ποσό που μπορεί να αντληθεί τόκοι τον χρόνο 55 εκατ ευρώ.
2)Να δανειστεί από τον ESM με Προληπτική Πιστωτική Γραμμή για την Υγεία 3,5 δισεκ. με επιτόκιο 0,50% καταβάλλοντας ετησίως τόκους 17,5 εκατ ευρώ.

Οι βασικοί λόγοι είναι
-Να μην στιγματιστεί ότι δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές οπότε καταφεύγει στον ESM;
-Να μην στιγματιστεί ότι παίρνει οικονομική βοήθεια από τον ESM
-Να μην προκύψουν στο μέλλον μνημονιακοί όροι

www.bankingnews.gr

 13/05/2020