Λιβύη: Η ώρα της τελικής σύγκρουσης για το «λάφυρο» της Β. Αφρικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
 (1) Τι θα σημάνει για την Τουρκία η συνεργασία
 μεταξύ Assad και Haftar   
(2) Πανωλεθρία για τα τεθωρακισμένα της Τουρκίας στη Λιβύη.


Λιβύη: Η ώρα της τελικής σύγκρουσης 
για το «λάφυρο» της Β. Αφρικής.

Σε επικίνδυνο αδιέξοδο οδηγείται και παλι ο εμφύλιος στην Λιβύη καθώς ο στρατηγός Χάφταρ με τις τελευταίες κινήσεις του δείχνει ότι έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και πλέον επιδιώκει να διασώσει τον ρόλο του στο μεταπολεμικό σκηνικό, ενώ το καθεστώς της Τρίπολης δείχνει αποφασισμένο να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που του παρουσιάζεται και να περάσει στην αντεπίθεση με σκοπό την εξουδετέρωση του Χαφτάρ.

Ενας πόλεμος που εξελίσσεται σε σύγκρουση ξένων δυνάμεων δια αντιπροσώπων οδηγείται στην τελική κρίσιμη φάση του όπου καμια ξένη δύναμη δεν θέλει να εγκαταλείψει στις άλλες το «λάφυρο» μιας από τις πιο πλούσιες και στρατηγικής σημασίας χώρες της Αφρικής.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης απέρριψε την έκκληση του Χαφτάρ για εκεχειρία λόγω του Ραμαζανίου και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί το νόμιμο δικαίωμα της άμυνας και θα κτυπήσει κάθε πηγή απειλής απ οπου κι αν προέρχεται..»

Μια επιχείρηση καθόλου εύκολη καθώς ο στρατηγός παρά τις απώλειες κατά την 12μηνη αποτυχημένη «εκστρατεία» κατάληψης της Τρίπολης , διατηρεί ακόμη ισχυρές δυνάμεις στην Ανατολική Λιβύη έχει οπου τον έλεγχο του τις πετρελαιοπηγές και έχει την ισχυρή στήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την πιο αποστασιοποιημένη πλέον στήριξη της Μόσχας.

Ο στρατηγός Χαφταρ μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ότι αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας και ότι εγκαταλείπει την Πολιτική Συμφωνία του 2015 ουσιαστικά παραδέχθηκε την αδυναμία του να επιβάλει δια της στρατιωτικής ισχύος την ειρήνευση στην κυβέρνηση του Σαρατζ έχοντας τον πρώτο ρόλο ο ίδιος και έτσι επιχείρησε το άλμα στο κενό, καθώς η εξουσία την οποία ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πολύ απλά δεν αφορά παρά μονο τις περιοχές που ήδη κατέχουν οι δυνάμεις του.

Διακινδύνευσε όμως και την διεθνή στήριξη που μέχρι τώρα είχε αλλά και την όποια νομιμοποίηση αντλούσε καθώς στην θεση του αρχηγού του Στρατού είχε διορισθεί από το Κοινοβούλιο το οποίο προβλέπεται από την Συμφωνία του 2015.

Καθώς ακολούθησαν δηλώσεις αποδοκιμασίας της κίνησης του από ολες τις πλευρές ακομη και υποστηρικτές του απέφυγαν να χαιρετίσουν τις δηλώσεις τους ,ο στρατηγός Χαφταρ ένα εικοσιτετράωρο μετά , την Πέμπτη το βράδυ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε εκεχειρία για τον μήνα του Ραμαζανιου. Ενώ στενοί συνεργάτες του για να καθησυχάσουν τους οπαδούς του ανακοίνωσαν ότι ξεκινά η διαδικασία για την σύνταξη νέου Συντάγματος…

Όμως ρόλο κλειδί φαίνεται ότι επιχειρεί να αναλάβει ο πρόεδρος της βουλής Ακίλα Σάλεχ ο οποίος υποστήριζε τον Χαφταρ αλλά φαίνεται να αποστασιοποιείται και να επιχειρεί να αποτελέσει ο ίδιος την «σφήνα» για μια μεταβατική κατασταση ώστε να υπάρξει εκεχειρία και να δρομολογηθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Α. Σάλεχ υπέβαλε μάλιστα και πρόταση η οποία προβλέπει την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου βάσει των παραδόσεων της Λιβύης με τον διορισμό Συντακτικής Συνέλευσης με την συμμέτοχή 20 εκπροσώπων από τις τρεις περιφέρειες της χώρας και συγκρότηση Γερουσίας με ίσο αριθμό εκπροσώπων από τις τρεις περιοχές (Cyrenaica, Fezzan και Tripolitania).

Κάθε μια περιοχή θα επιλέξει τους εκπροσώπους της στο Πολιτικό Συμβούλιο .Κατόπιν το Προεδρικό Συμβούλιο θα ορίσει τον πρωθυπουργό και τους αναπληρωτές του που θα εκπροσωπούν τις τρεις περιοχές κατόπιν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και μετά αφου συνταχθεί Σύνταγμα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογες.

Η παρέμβαση αυτή του Α. Σάλεχ είναι ουσιαστικά προσπάθεια διάσωσης του ρόλου των δυνάμεων που μέχρι τώρα μάχονταν εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης υπό τον στρατηγό Χαφτάρ για τον οποίο πάντως ο κ. Σάλεχ δήλωσε ότι δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ τους αλλά πάντως στο σχέδιο των οκτώ σημείων του δεν προβλέπεται κάποιος ρόλος για τον Λιβυο στρατηγό.

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι η Μόσχα ,ευέλικτη σε τέτοιες καταστάσεις αφου αποδοκίμασε εμμέσως τον Χαφταρ έσπευσε να εκφράσει την πλήρη υποστήριξη της στον Α. Σάλεχ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχαροβα απάντησε χαρατηριστικά σε ερώτηση που υποβλήθηκε στην Πέμπτη στο ρωσικό ΥΠΕΞ:

Στο δικό του διάγγελμα στους πολίτες, ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Α. Σαλέχ κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις ένοπλες συγκρούσεις με την ευκαιρία της έναρξης του Ραμαζανίου. Αυτή η δήλωση περιέχει μια σειρά από εποικοδομητικές προτάσεις σχετικά με την έξοδο της Λιβύης από την παρατεταμένη στρατιωτική και πολιτική κρίση. Ανάμεσά τους είναι η δημιουργία ενιαίων οργάνων εξουσίας κατά την τήρηση της αναλογικής γεωγραφικής αντιπροσώπευσης τριών ιστορικών περιοχών της χώρας, η επεξεργασία νέου συντάγματος, η διεξαγωγή, σύμφωνα με αυτό, των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. 

Υποθέτουμε ότι οι ιδέες που εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης θα μπορέσουν να γίνουν βάση πολιτικών συζητήσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας της μεγάλης κλίμακας διευθέτησης στη Λιβύη...».

Οι ΗΠΑ αποδοκίμασαν τον Χάφταρ και επέμειναν στην πολιτικη λυση.

Η Γαλλία ακόμη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι πρέπει να επιδιωχθεί πολιτική λύση στην κρίση αν και τα ΗΑΕ έστειλαν το μήνυμα ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά την τουρκική παρέμβαση στην χώρα. Μια παρέμβαση που φαίνεται ότι έγειρε την πλάστιγγα υπερ των δυνάμεων του Σαρατζ, παρά την βοήθεια που δέχθηκε ο στρατηγός Χαφταρ από την Αίγυπτο ,τα ΗΑΕ αλλα και την Ρωσία.

Ο επικεφαλής του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του κράτους Khaled Al-Mishri, που είναι αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης που αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας παραδέχθηκε σε συνέντευξη του ότι η Τουρκία που είναι ο «αληθινός κα πραγματικός σύμμαχος» αποκατέστησε την στρατιωτική ισορροπία στην Λιβύη». «Εάν δεν υπήρχε η υπογραφή των συμφωνιών ασφάλειας και θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ο Χάφταρ και οι σύμμαχοί του θα ήταν σε διαφορετικά μέρη της Λιβύης ανεξέλεγκτα» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η Τουρκία δεν έχασε ευκαιρία πάντως και αφου επιτέθηκε εναντίον των χωρών που υποστηρίζουν τον Χαφταρ στην προσπάθεια του να επιβάλει στρατιωτική δικτατορία (μεταξύ αυτών όπως ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ και χώρες «που παριστάνουν τους Αποστόλους της Δημοκρατίας») δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του Λιβυκού λαού και επιτέθηκε στην Αίγυπτο ,η οποία πριν ειχε καταδικάσει την τουρκική εμπλοκή..

Ο κίνδυνος πλέον μιας ανεξέλεγκτης σύγκρουσης με την εμπλοκή και των ξένων πατρώνων των δυο πλευρών στην Λιβύη ,είναι περισσότερο από ποτέ ορατός.

Νίκος Μελέτης

https://www.liberal.gr/diplomacy/i-ora-tis-telikis-sugkrousis-gia-to-lafuro-tis-b-afrikis/299934?fbclid=IwAR2vspyDnBWCFYX2kieUyZygHMuyQ9OO1NJATTbY5zKIl2_PPCjrZvf8zPc#.XqvaHS3H8Mc.facebook


 1 Μαΐου 2020 


        ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:         




1.
Τι θα σημάνει για την Τουρκία η συνεργασία 
μεταξύ Assad και Haftar

Toυ Paul Iddon

Η Τουρκία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ορισμένες προκλήσεις στην Συρία και την Λιβύη, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτών των δύο χωρών στα εμπόλεμα τουρκικά μέτωπα.

Ενώ η Τουρκία βομβάρδιζε τα συριακά στρατεύματα στο Ιντλίμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μία αντιπροσωπεία του Στρατάρχη Khalifa Haftar εκπροσωπώντας τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό LNA, που εδράζει στην Τρίπολη, επισκέφθηκε την Δαμασκό. Η αντιπροσωπεία του LNA ανακοίνωσε τα εγκαίνια Λιβυκής πρεσβείας στην Συρία, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. 

Αυτό ήταν το τελευταίο χρονικά σημάδι το οποίο μας φανερώνει πως τα συμφέροντα μεταξύ Συρίας και Λιβύης είναι συνυφασμένα.

Τον Ιανουάριο, η Τουρκία ξεκίνησε να αναπτύσσει συριακές παραστρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη (οι οποίες προηγουμένως είχαν λειτουργήσει ως δυνάμεις μισθοφόρων του Τουρκικού Κράτους) με σκοπό να πολεμήσουν στο πλευρό της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας GNA. Μερικές εκατοντάδες Σύρων μαχητών έχουν προσληφθεί από τον Συριακό Στρατό με σκοπό να σταλούν στην Λιβύη και να πολεμήσουν στο πλευρό του LNA. Τα στρατεύματα αυτά αποτελούνται από μαχητές πιστούς στον Bashar al-Assad.

Σε αντίθεση με την Συρία, στο πεδίο μαχών της Λιβύης, ο κορωνοϊός δεν έχει επηρεάσει το τουρκικό στράτευμα, το οποίο ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στις 24 Μαρτίου. Παράλληλα ο GNA εξαπέλυσε πρόσφατα αντεπίθεση έναντι του LNA, την οποία ονόμασε ”Επιχείρηση Καταιγίδα Ειρήνης”.

Μαχητές και των δύο στρατοπέδων μάχονται με χρήση γαντιών και μασκών με σκοπό να μην προσληφθούν από την πανδημία.

Οι στενές σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και του LNA, ο οποίος εδράζει επίσημα στην Βεγγάζη, δεν έχουν πάρει ακόμα κάποια στρατιωτικής μορφής συνεργασία έναντι της Τουρκίας. Μπορούν παρ’αυτά να γίνουν ένα σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια της Άγκυρας τόσο στην Λιβύη όσο και στην Συρία.

”Με τις συμβουλές και την βοήθεια της Μόσχας, του Άμπου Ντάμπι και της Αιγύπτου, είναι πολύ πιθανό η Βεγγάζη και η Δαμασκός να ενισχύσουν την συνεργασία τους ενάντια στην Τουρκία”, ανέφερε ο Mohamed Eljarh στο Libya Outlook ένα ερευνητικό κέντρο που εδράζει στην ανατολική Λιβύη.

”Αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι η αρχή κοινών διπλωματικών προσπαθειών , αλλά και μία προσπάθεια ανταλλαγής πληροφοριών και γνώσης”.

Η Βεγγάζη και η Δαμασκός μπορούν να συντονίσουν ταυτόχρονες επιθέσεις έναντι των μισθοφόρων της Τουρκίας, ταυτόχρονα και στις δύο χώρες, με σκοπό να τονώσουν την προσοχή της Τουρκίας.

”Επιπρόσθετα μπορούν οι δύο χώρες να συνεργαστούν αποστέλλοντας τα στρατεύματά τους η μία στην άλλη, δεδομένου ότι θεωρούν τον αγώνα τους ενάντια στους Τούρκους ως ένα ενιαίο μέτωπο”, ανέφερε ο Eljarh. 

Ο Joshua Landis ειδικός σε θέματα της Συρίας στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, δήλωσε πως ο Haftar και ο Bashar al-Asssad παρουσιάζονται ως σημαντική-κοσμική επιλογή για τις χώρες τους, απεικονίζοντας πάντα τους αντιπάλους τους  ως φανατικούς ισλαμιστές.

Οι δύο ηγέτες παραμένουν σύμμαχοι της Ρωσίας και ”ελπίζουν να βρουν έναν καλύτερο τρόπο συνεργασίας στις σχέσεις τους με την Τουρκία”.

Μέχρι στιγμής προσπαθεί να χτιστεί ένα πρόπλασμα επίσημης εκπροσώπησης μεταξύ της Δαμασκού και του LNA, καθώς αυξάνονται οι δυνατότητες διπλωματικής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο LNA μπορεί να βοηθήσει οικονομικά την Δαμασκό, καθώς κατέχει το μεγαλύτερο μέρος πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Μπορεί επίσης να προσφέρει διεθνή υποστήριξη καθώς διατηρεί στενές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου οι οποίες έχουν συμφέροντα αντίθετα με της Τουρκίας.

Η οικονομικής συνεργασία μεταξύ των δύο έχει ήδη ξεκινήσει καθώς η εταιρεία Syrian Cham Wings Airlines ανέλαβε απευθείας δρομολόγια μεταξύ της Συριακής πρωτεύουσας και των περιοχών που έχει ισχυρή παρουσία ο LNA.

Ο Jalel Harchaoui, ειδικός σε θέματα της Λιβύης και ερευνητής σε θέματα Διεθνών Κρίσεων στο Ινστιτούτο Clingendael, πιστεύει πως η αντιπροσωπεία του LNA επισκέφθηκε την Δαμασκό στις 3 Μαρτίου, δημιουργώντας στενούς δεσμούς μεταξύ μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Συρίας.

”Αυτή η δυναμική που δημιουργείται έχει τόσο διπλωματική όσο και οικονομικής ισχύ. Δεν εξαιρούμε το ενδεχόμενο να υπάρξει και στρατιωτική συνεργασία”.

Το Άμπου Ντάμπι επίσης συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο της Λιβύης καθώς εξοπλίζει με τα κινεζικά drone Wing Loong II των LNA, μέσω των οποίων γίνονται συνεχόμενοι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη.

Η Άγκυρα επίσης στέλνει στρατιωτικούς συμβούλους στον στρατό του GNA στην Τρίπολη. Παρέχει στις πολιτοφυλακές τεθωρακισμένα οχήματα, ένοπλα Bayraktar TB2 drones, με σκοπό να αντισταθμιστεί η εξοπλιστική διαφορά με την κυβέρνηση του LNA στην Βεγγάζη.

Ο Harchaoui πιστεύει πως η νέα συμφωνία του Μαρτίου, σήμανε μία ευχαριστήρια χειρονομία από μέρους του Abu Dhabi προς την Δαμασκό και τον Haftar για την επιτυχή συνεργασία τους έναντι της Τουρκίας.

Ωστόσο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι σχέσεις μεταξύ Βεγγάζης και Δαμασκού δεν είναι τόσο ενισχυμένες καθώς ο Assad ανησυχεί για τα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά την πρόσφατη ένοπλη ανάφλεξη στο πεδίο της Ιντλίμπ. Παρ’όλα αυτά ο Σύρος ηγέτης συμφώνησε να παρέχει τεχνικές συμβουλές στον LNA με σκοπό να καταπολεμήσει τα φιλοτουρκικά στρατεύματα.

”Καθώς ο Assad συνεχίζει περισσότερο τα οικονομικά ανοίγματα του Abu Dhabi, αναμφίβολα θα ξεκινήσει να γίνεται πιο άνετος σε μία περιφερειακή τάξη όπου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι απολύτως αποφασισμένα να διαδραματίσουν μεγαλύτερο και ισχυρότερο πολιτικό ρόλο και να μετουσιωθούν σε ηγέτες του Αραβικού Κόσμου”, ανέφερε ο Harchaoui.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.ahvalnews.gr

https://infognomonpolitics.gr/2020/05/ti-tha-simani-gia-tin-tourkia-i-synergasia-metaxy-assad-ke-haftar/?fbclid=IwAR2sVaUYvahy2EQ3Ua2QIkUl10b6y8RROCLpSiw0fXEcmu3KQvFPbZiMJCw#.Xq2j9Mp9yjw.facebook

2 Μαΐου 2020

 ΤΟΜΠ ACV 15

  Oχήματα Kirpi 

 Όχημα Kirpi 

2.
Πανωλεθρία για τα τεθωρακισμένα της Τουρκίας στη Λιβύη.

Πανωλεθρία υπέστησαν τα τουρκικά τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που η Τουρκία έστειλε πριν από μερικούς μήνες στη Λιβύη προς υποστήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων του GNA και των ισλαμιστών ανταρτών που ο Ερντογάν μετέφερε από τη Συρία στην αφρικανική χώρα. Πιο αναλυτικά, μετά από μήνες μαχών από τα 12 ΤΟΜΠ ACV 15 που οι Τούρκοι έστειλαν στην Τρίπολη της Λιβύης 5 καταστράφηκαν, 4 έπεσαν στα χέρια των δυνάμεων του LNA και τρία μόλις παραμένουν επιχειρησιακά στα χέρια του GNA.

Ουσιαστικά από τα 12 οχήματα ACV 15  μόλις το 25% είναι επιχειρησιακό. Από την άλλη πλευρά από τα 55 οχήματα Kirpi MRAP της φιλικά προσκείμενης προς τον Ερντογάν τουρκο-καταριανής εταιρείας BMC τα 27 έχουν καταστραφεί σε μάχες 15 έπεσαν στα χέρια των δυνάμεων του LNA, τέσσερα βγήκαν εκτός λειτουργίας λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων ενώ μόλις 9 το 16% είναι ακόμη επιχειρησιακά.

Εάν σε αυτά προστεθούν τα 30 αεροχήματα Bayraktar TB2 που καταρρίφθηκαν από το περασμένο Φθινόπωρο μέχρι και σήμερα, και το αερόχημα Anka-S που πρόσφατα καταρρίφθηκε σε συνδυασμό με την φημολογούμενη καταστροφή μιας πυροβολαρχίας συστήματος MIM-23 I-HAWK τότε το κόστος της εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη ανεβαίνει επικίνδυνα για μια οικονομία υπό χρεοκοπία με ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.


  2/5/2020