MAM-L: Το όπλο με το οποίο η Τουρκία θέλει να πρωταγωνιστεί στα οπλισμένα drones.


MAM-L: Το όπλο με το οποίο η Τουρκία 
θέλει να πρωταγωνιστεί στα οπλισμένα drones. 

Η Τουρκία δοκίμασε εκτεταμένα τα οπλισμένα drones της τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στη βορειοδυτική Συρία, υποστηρίζοντας ότι εξουδετέρωσε πολλαπλά Α/Α συστήματα. Ακόμα και αν αυτό δεν αποτελεί πλήρη αλήθεια, όπως η ρωσική πλευρά σημειώνει, φανερώνει τις προόδους που η Άγκυρα κάνει στον σχετικό τομέα.

Όπως οι ΗΠΑ αξιοποιούν το κατευθυνόμενο βλήμα AGM-114, έτσι, η Τουρκία έχει αναπτύξει το MAM-L, τονίζει το «National Interest». Ενώ όμως το AGM-114 δεν έχει αλλάξει καθόλου ως σχέδιο, το τουρκικό όπλο έπρεπε να επανασχεδιαστεί, ώστε να εξοπλίσει τα τουρκικά drones.

Σαν αποτέλεσμα, το MAM-L είναι ένα ειδικό όπλο για drones. Κατασκευάζεται από τη Roketsan και προέρχεται από το κατευθυνόμενο βλήμα L-UMTAS. Δεν έχει ωστόσο κινητήρα, κάτι που μειώνει τόσο το βάρος όσο τις εξωτερικές διαστάσεις, κάνοντας εφικτή τη μεταφορά του από τα Anka και τα Bayraktar TB2.

Αλλά το τουρκικό κατευθυνόμενο βλήμα έχει μερικά μειονεκτήματα. Σε γενικές γραμμές είναι συγκρίσιμο με το AGM-176 Griffin, με τα δύο όπλα να ζυγίζουν λιγότερο από 25kg και να έχουν μήκος περίπου 1m. Αλλά τα πτερύγια περιορίζουν την αξιοποίηση του MAM-L μόνο από drones. Σε κάθε περίπτωση όμως, το MAM-L αποδεικνύει ότι η Τουρκία μπορεί να παράγει σύγχρονα όπλα γρήγορα και αποτελεσματικά, τροποποιημένα στις δικές της ανάγκες.

Από Giorgos Papageorgiou -14 Μαΐου, 2020 



  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   



 1.
Τουρκία, συμβόλαιο για οπλισμένα 
μη επανδρωμένα ερπυστριοφόρα οχήματα. 

Ο Τουρκικός Στρατός θα εισάγει σε υπηρεσία μη επανδρωμένα οχήματα (Unmanned Ground Vehicles – UGV) αναπτυγμένα από τις Aselsan και Katmerciler, ο Ισμαήλ Ντεμίρ ανακοίνωσε στις 9 Μαΐου στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) τονίζει ότι το συμβόλαιο αφορά συστήματα του λεγόμενου «μέσου επιπέδου» και περιλαμβάνει μαζική παραγωγή για την κάλυψη αναγκών των δυνάμεων ασφαλείας. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει μνεία σε οποιαδήποτε ποσότητα.

Όπως μεταδίδει η «Daily Sabah», ο συγκεκριμένος τύπου UGV αναπτύσσεται από τις δύο τουρκικές εταιρείες για ορισμένο διάστημα και θα εκτελεί αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης, εντοπισμού στόχων και θα είναι οπλισμένα. Τα συστήματα θα διευθύνονται από απόσταση. Τέλος, θα μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες στην κεντρική διοίκηση, χαρτογραφώντας και επιτηρώντας τον χώρο όπου επιχειρεί.


 Giorgos Papageorgiou -14 Μαΐου, 2020 



2.
H Tουρική αμυντική βιομηχανία ενισχύει τις πωλήσεις της
 στις χώρες του Κόλπου εν μέσω πολιτικής κρίσης.

Ag Ch  Τουρκία

Οι ηγέτιδες τουρκικές εταιρείες αμυντικών βιομηχανιών αυξάνουν τις πωλήσεις τους στις χώρες του Κόλπου παρά την πολιτική κρίση που υπάρχει μεταξύ ορισμένων περιφερειακών κρατών και της Τουρκίας.


Την προηγούμενη εβδομάδα η κρατική επιχείρηση άμυνας και τεχνολογίας Aselsan, η οποία ανήκει στο Τουρκικό Ίδρυμα Ενόπλων Δυνάμεων ΤΑFF, υπέγραψε νέα συμφωνία πώλησης για την παροχή Τηλεχειριζόμενων Οπλικών Συστημάτων RCWS (Ναυτικής χρήσης) με το Μπαχρεϊν.


Ο τομές της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας ενισχύει την παρουσία του στις χώρες του Κόλπου, ενώ οι εντάσεις μεταξύ Τουρκικής κυβέρνησης και ορισμένων κρατών παραμένουν υψηλές. Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία Aselsan, η προαναφερθείσα επιδιώκει να εντείνει την παρουσία της στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας Του Κόλπου GCC και ειδικότερα στο Μπαχρέιν.


Ένας επιπλέον Τούρκος αξιωματούχος της άμυνας, ο Havelsan, συνεργάτης της TAFF, ίδρυσε επίσης μία κοινοπραξία εν ονόματι Havelsan Technology Oman LLC, με σκοπό να προσεγγίσει νέες επενδύσεις αμυντικής φύσης με το Ομάν αλλά και με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.


Η Aselsan επιδιώκει να εξάγει το RCWS στο κράτος του Μπαχρέιν, ανέφερε σε δήλωσή της. Το RCWS έχει σχεδιαστεί κυρίως για να προσαρμόζεται σε ναυτικά οχήματα, σε 4×4, σε περιπολικά οχήματα, αλλά και για υπεράσπιση εν στάση στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων. Έχουν ενσωματωθεί ήδη σε περισσότερες από χίλιες ναυτικές πλατφόρμες. 


Η Aselsan, η οποία ελέγχεται από την Τουρκική Κυβέρνηση, είναι η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και μία από τις 100 μεγαλύτερες παγκοσμίως. Η εταιρεία διαθέτει πληθώρα συστημάτων, όπως τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφοριών, ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου, ηλεκτροοπτικά συστήματα, αεροναυπηγικά συστήματα, μη επανδρωμένα, συστήματα διοίκησης και μεταφοράς, αντιβαλλιστικά συστήματα αλλά και συστήματα μεταφοράς πληροφορίας-ελέγχου.


”Πέρα από την τελευταία πώληση του τηλεχειριζόμενου οπλικού συστήματος σε χώρα του Κόλπου, η Aselsan εδώ και δεκαετίες προσφέρει τεχνολογικές λύσεις μέσω άμεσων αγορών, μεταφοράς εξοπλισμών αλλά και κοινοπραξιών σε διάφορες χώρες του Κόλπου”, ανέφερε η δήλωση.




Οι σχέσεις της Τουρκίας με αρκετές χώρες Μοναρχικών καθεστώτων του Κόλπου, έχουν πληγεί τελευταία λόγω της υποστήριξης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και στις προσπάθειες της Τουρκικής Κυβέρνησης να υπονομεύσει τις εχθρικές πολιτικές έναντι του Κατάρ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας  και της Αιγύπτου. 


Η Αίγυπτος και ορισμένα αραβικά κράτη διέκοψαν πλήρως τους δεσμούς τους με το Εμιράτο του Κατάρ, λαμβάνοντας σειρά ποινικών και οικονομικών κυρώσεων το 2017. Κατηγόρησαν το Κατάρ πως υπερασπίζεται την Μουσουλμανική Αδελφότητα μαζί με αρκετές άλλες Ισλαμικές Μαχητικές Ομάδες στην περιοχή. Στην συνέχεια η Τουρκία ξεκίνησε να μεταφέρει αγαθά προς το Κατάρ τα οποία είχαν υποστεί εμπάργκο από τους Σαουδάραβες. Επιπλέον η Τουρκία αύξησε την στρατιωτική της παρουσία στο Κατάρ, μεταφέροντας μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην περιοχή.


Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη έχει επίσης προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε χώρες της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου.




Το TAFF ιδρύθηκε το 1987 για να ”ενισχύσει την δύναμη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων”, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ίδρυση και την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Ελέγχει άμεσα  ή έμμεσα μεγάλες εταιρείες όπως η Aselsan (ηλεκτρονικά), η Isbir (γεννήτριες), η Aspilsan (αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα), η Havelsan (πληροφορική), η Roketsan (ρουκέτες, πύραυλοι) και η TAI (αεροδιαστημικά και δορυφόροι). To 2018 κέρδισε το 43% των συνολικών εσόδων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ ήταν υπεύθυνη για το 41% των αμυντικών εξαγωγών. 


Στις 24 Δεκεμβρίου 2017 ο Ερντογάν εξέδωσε ένα διάταγμα όπου έθετε το στρατιωτικό ”ίδρυμα” υπό τον έλεγχό του. Σήμερα όλη η δομή του Διοικητικού Συμβουλίου της TAFF ελέγχεται από τον ίδιο τον Ερντογάν.


Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος


πηγή: www.nordicmonitor.com


https://infognomonpolitics.gr/2020/05/h-touriki-amyntiki-viomichania-enischyi-tis-polisis-tis-stis-chores-tou-kolpou-en-meso-politikis-krisis/

 14 Μαΐου 2020