VIDEO: Β′ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ποιοι πολέμησαν κατά ποιων, πότε, που και πως έληξε.
Β′ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ποιοι πολέμησαν κατά ποιών, πότε, που και πως έληξε.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ο μεγαλύτερος και αυτός που είχε τον υψηλότερο αριθμό νεκρών -κυρίως αμάχων- στην καταγεγραμμένη Ιστορία. Μέχρι σήμερα εκτιμάται πως εκ των βασικότερων αιτιών- αν όχι η πιο καταλυτική- εκδήλωσης του Πολέμου ήταν ο τρόπος που έληξε ο Α′ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Ιταλία -σύμμαχος των οποίων ήταν και η Ελλάδα- αναδείχθηκαν νικητές στον Μεγάλο Πόλεμο, ενώ η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία ηττήθηκαν. Οι συνθήκες ειρήνης που υπογράφηκαν και για τις δύο εξοντωτικές ενώ η Ιταλία αν και στην πλευρά του νικημένων πίστευε πως δεν ανταμείφθηκε επαρκώς.
Σε Γερμανία και Ιταλία εξαιτίας της αδυναμίας του παλαιού πολιτικού συστήματος, της κακής οικονομίας, της ανεργίας, της δυσαρέσκειας και του αισθήματος εθνικής ταπείνωσης γεννήθηκαν και κέρδισαν έδαφος ακραίες ιδεολογίες. Η ναζιστική και η φασιστική με κορυφαίους εκφραστές τον Αδόλφο Χίλτερ και τον Μπενίτο Μουσολίνι, δύο δικτάτορες οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία σε Γερμανία και Ιταλία και υπόσχονταν να καταστήσουν τις χώρες τους υπερδυνάμεις. Κυβερνήσεις και κόμματα που μοιράζονταν την ακραία ιδεολογία τους ξεπηδούν σε όλη την Ευρώπη.
Οι δύο χώρες ετοιμάζονταν για πόλεμο ο οποίος δεν άργησε να έρθει.
Πώς ξεκίνησε;
Ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 1939 όταν η Ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία. Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο αντέδρασαν κηρύσσοντας πόλεμο στη Γερμανία δύο ημέρες μετά. Ο πόλεμος μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 1941 με την γερμανική εισβολή στη Ρωσία ενώ ο πόλεμος στον Ειρηνικό ξεκίνησε μεταξύ 7 και 8 Δεκεμβρίου 1941 όταν η Ιαπωνία, σύμμαχος των Γερμανών και των Ιταλών- επιτέθηκε στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Πέρλ Χάρμπορ και σε άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας στην Ασία.
Πόσο διήρκεσε και που διεξήθη;
Συνολικά διήρκεσε 6 χρόνια και 1 ημέρα (1η Σεπτεμβρίου 1939 έως 2 Σεπτεμβρίου 1945).
Διεξήχθη σχεδόν σε όλο τον κόσμο: Ευρώπη, Ειρηνικό, Ατλαντικό, ΝΑ Ασία, Κίνα, Μέση Ανατολή, Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Κέρας της Αφρικής, Αυστραλία
Tα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα
Σύμμαχοι:
Οι 4 μεγάλοι ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα.
Οι συμμαχικές χώρες με κυβερνήσεις σε εξορία και συγκεκριμένα οι Γαλλία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο, Νορβηγία, Τσεχοσλοβακία, Λουξεμβούργο.
Άλλες χώρες που πολέμησαν στο πλευρό των συμμάχων ήταν οι Ινδία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Αφρική, Αιθιοπία, Βραζιλία, Φιλιππίνες, Μογγολία, Νεπάλ, Μεξικό, Κούβα.
Δυνάμεις του Άξονα:
Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία
Χώρες που είχαν συμμαχήσει με τις δυνάμεις του Άξονα και αποχώρησαν από αυτές: Ιταλία (1943), Ρουμανιά (1944), Βουλγαρία (1944) Φινλανδία (1944)
Σχετικά:
Ποιες ήταν οι μεγάλες προσωπικότητες του Πολέμου;
Για τους Συμμάχους: Ιωσήφ Στάλιν (Γ.Γ του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ), Φραγκλίνος Ρούσβελτ (πρόεδρος των ΗΠΑ), Ουίνστον Τσώρτσιλ (Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου), Τσανγκ Κάι-σεκ (Κίνα).
Για τις δυνάμεις του Άξονα:Αδόλφος Χίτλερ (Καγκελάριος της Γερμανίας), Χιροχίτο (Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας), Μπενίτο Μουσολίνι (Πρωθυπουργός της Ιταλίας)
Ποιες ήταν οι απώλειες;
Για τους Συμμάχους: 16.000.000 στρατιώτες, 45.000.000 άμαχοι
Για τον Άξονα: 8.000.000 στρατιώτες, 4.000.000 άμαχοι
Ποιες οι πιο καθοριστικές στιγμές;
Ο πόλεμος στον Ειρηνικό γύρισε σε βάρος των Ιαπώνων κατά τη Ναυμαχία του Μίντγουεϊ (3 έως 6 Ιουνίου 1942) με τις αμερικανικές δυνάμεις να καταστρέφουν τις δυνάμεις της αυτοκρατορίας. Μαζί με τη μάχη στο νησί Γκουαντακανάλ που είχαν καταλάβει οι Ιάπωνες αλλά αποβιβάστηκαν οι Αμερικανοί τον Αύγουστο του 1942 εξαπολύοντας δριμείες επιθέσεις επί έξι και πλέον μήνες, εκτιμάται πως έβαλαν τέλος σε κάθε προσδοκία των αυτοκρατορικών δυνάμεων της Ιαπωνίας για την συνέχιση διεξαγωγής ενός επιθετικού πολέμου.
Στην Ευρώπη η πλάστιγγα έγειρε προς την πλευρά των Συμμάχων με την μεγάλη νίκη των Σοβιετικών στo Στάλινγκραντ (Φεβρουάριος 1943) αφού πρώτα εκατομμύρια στρατιώτες και άμαχοι πέθαναν υπερασπιζόμενoι στην πόλη. Η επιμονή τους όμως οδήγησε σε επικές απώλειες των στρατευμάτων της ναζιστικής Γερμανίας σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του Γ′ Ράιχ.
Πως τελείωσε ο πόλεμος;
Οι Συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στις ακτές της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου 1944 ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο στη Ευρώπη και η αποτυχημένη επίθεση των Γερμανών στις Αρδέννες τον χειμώνα του 1944-1945 σήμανε την τελική επίθεση του Τρίτου Ράιχ στα δυτικά. Ο Κόκκινος Στρατός προχώρησε από τα Ανατολικά και ουσιαστικά διεκδίκησε όλη την επικράτεια υπό τον έλεγχό του. Τα Συμμαχικά στρατεύματα συναντήθηκαν στο Βερολίνο.
Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου 1945 και ο πόλεμος στην Ευρώπη έληξε στις 8 Μαΐου.
Στο μεταξύ οι Αμερικανοί κατέστρεφαν τη μία μετά την άλλη της ιαπωνικές εγκαταστάσεις στα νησιά του Ειρηνικού ενώ ακολούθησε μια από τις πιο μελάνες σελίδες στην σύγχρονη ιστορία την οποία όμως δεν έγραψε η ναζιστική Γερμανία αλλά οι ΗΠΑ με την απόφαση τους να βομβαρδίσουν με ατομικές βόμβες την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στην Ιαπωνία τον Αύγουστο του 1945.
Πηγή: Encyclopedia Brittanica
https://www.huffingtonpost.gr/entry/7-eroteseis-apanteseis-yia-na-katalavete-ti-seneve-ston-v-pp_gr_5db6bbd3e4b006d49171bab5?fbclid=IwAR3oGZVgaSoAsZLkssfKHTlOpc6UR1ZXNDLOOhABf8Uk40469TgKDdf-37U
28/10/2019
Battle of the Somme 1916
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Πως ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε την ανθρωποτητα και τον κόσμο!
28/10/2019
Battle of the Somme 1916
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Πως ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε την ανθρωποτητα και τον κόσμο!