Πέμπτη Φάλαγγα, φοβικά σύνδρομα, πολιτική υπαγωγή, ανάγκη της ΑΟΖ και επιβίωση του Ελληνισμού: μείγμα εκρηκτικό για γερά νεύρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Δεν θα έχουμε πόλεμο – Η Τουρκία χωρίς την σιγουριά εξωτερικής στήριξης ούτε πόλεμο διεξάγει ούτε ενέδρες στήνει.


Πέμπτη Φάλαγγα, φοβικά σύνδρομα, πολιτική υπαγωγή, ανάγκη της ΑΟΖ και επιβίωση του Ελληνισμού: μείγμα εκρηκτικό για γερά νεύρα.

Δεν είδα ποτέ όλους αυτούς τους πασίγνωστους προφέσορες, ειδήμονες στα πολιτικά και γεωστρατηγικά θέματα της Ελλάδας,
   – που μιλούν συνέχεια στα «κανάλια» και γράφουν συνέχεια στους ιστότοπους και στις εφημερίδες, και μάλλον πληρώνονται για τις ιδέες τους –
   να συγκεντρώνονται ποτέ σε μια μεγάλη ομάδα επιρροής και ομαδικά να απευθύνονται στη κυβερνητική εξουσία νουθετώντας την και «εξηγώντας» (δείχνοντας) της τα τεράστια λάθη που συνεχίζει να κάνει εξακολουθώντας να «ακούει» τη γνωστή και μη εξαιρετέα Πέμπτη Φάλαγγα των ψαγμένων εθνομηδενιστών καμουφλαρισμένων σε ψοφοειδείς «φιλειρηνιστές»
   και, σαν ομάδα έμπειρων και ιδίως διάσημων επιστημόνων, εγγράφως και εκτεταμένα να της αναλύουν τις καλύτερες λύσεις για την Ελλάδα, ώστε να αποφύγει τις παγίδες των αδίστακτων εγχώριων οργανωμένων σπειρών τουρκόφιλων και άλλων ξενόφιλων, αλλά και αλλοδαπών κρατικών φιλότουρκων παρεμβάσεων.    

  Τα ίδια θα πρέπει να πούμε και για την «περίφημη», περίκλειστη «ακαδημαϊκή διανόηση» των Αθηνών που κοιμάται… κοιμάται… κοιμάται μέσα στα γεροντικά της όνειρα… ειρήνης, ενώ η πατρίδα της καίγεται και η χώρα κινδυνεύει να χάσει κομμάτια της επικράτειας της όλο και πιο μεγάλα και σημαντικά!

  Είναι φως φανάρι πως, δυστυχώς, οι «σύμβουλοι» των Ελλήνων κυβερνώντων λανθασμένα τους συμβουλεύουν και κακά, αν δώσει βάση κανείς σε ό, τι «ξεφεύγει» από στόματα υπεύθυνων (ανεύθυνων) και προπαντός σε ό, τι γράφεται και συνειδητά δηλώνεται σε δημόσιο χώρο.

   Σαν εφιάλτης δεν  λένε να φύγουν απ’ τη μνήμη τα λόγια της Ψαρούδα/Μπενάκη το 2005: «τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης και της ευημερίας και της ασφάλειας»!

   Και όταν αυτά τα λόγια συνδυάζουμε με την πρόσφατη επισημοποίηση  απώλειας εθνικής κυριαρχίας στο Ιόνιο (ελληνο-ιταλική συμφωνία 10.6.2020) και με ό, τι «ψιθυρίζεται»  για απώλειες εθνικής κυριαρχίας σε Καστελόριζο, Ρόδο, Κάλυμνο, Κρήτη – διερωτόμαστε τί πάνε να κάνουν οι κυβερνώντες, εάν γνωρίζουν τί πάνε να κάνουν στη πατρίδα τους και στον λαό τους και εάν γνωρίζουν πως «λύσεις» αυτού του είδους στοιχειοθετούν περίπτωση εσχάτης προδοσίας, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν και οι σχετικές επεμβάσεις της Δικαιοσύνης, αφού είναι ανεξάρτητη εξουσία ελέγχου, όπως λένε.

   Δεν μπορεί κανείς εχέφρων άνθρωπος να σκεφτεί πως όντως είναι δυνατόν οι κυβερνώντες στους οποίους έδωσες την ψήφο εμπιστοσύνης σου να σε προδίδουν με τόσο κυνισμό, με τη θέλησή τους ή για να υπακούσουν στη θέληση ξένων, και, έστω και μόνο υποθετικά, να τολμούν οποιαδήποτε συζήτηση περιορισμού εθνικής κυριαρχίας και εθνικών συνόρων, χερσαίων ή(και) θαλάσσιων…

   Δεν είναι δυνατόν Έλληνες πρωθυπουργοί και υπουργοί να σκέφτονται τον εθελούσιο ακρωτηριασμό της χώρας τους, να δέχονται προτάσεις ή απαιτήσεις τοιούτου ακρωτηριασμού ως εκβιαστικούς όρους για κάποια συμφωνία.

   Συγκεκριμένα, τί θέλουν οι Έλληνες πολιτικοί να μπλέκονται με τα παζάρια των Αιγυπτίων για ΑΟΖ, όταν η μόνη εύκολη, συνετή και απόλυτα αποτελεσματική λύση ΑΟΖ με Κύπρο είναι ο ιδανικός και εφικτός ακολουθητέος  δρόμος!

   Ποιος είπε στους Έλληνες κυβερνώντες να πάνε να «συζητήσουν» για μια ΑΟΖ γνωρίζοντας κάλλιστα ότι η άλλη πλευρά θα τους ζητήσει να δεχθούν επήρειες των ελληνικών νησιών της τάξης του 0%, 1%, 3%, 10%, 20%;!

   Πώς μπορεί ένας Έλληνας πρωθυπουργός και υπουργός να συναινέσει σε αυτές τις τραγικές για τη χώρα τους μειοδοσίες, αυτές τις εγκληματικές αναπηρίες  της εθνικής κυριαρχίας;

   Και το «πιστόλι στον κρόταφο» να έχουν, πάλι στη στιγμή θα έπρεπε να τα τινάξουν όλα στον αέρα και να σταματήσουν οποιαδήποτε συνέχεια συζήτησης.

   Τέλος η Αίγυπτος – τελεία και παύλα!

   Δεν μπορεί να είναι η Αίγυπτος που έχει την ανάγκη της Ελλάδας για μια συμμαχία ενάντια των Αδελφών Μουσουλμάνων που πάνε να την καταστήσουν φεύδο του Ερντογάν, να παριστάνει τον καμπόσο και να εκβιάζει την Ελλάδα.

   Δεν μπορεί η Αίγυπτος που έχει στα σύνορά της τον φόβο των Τούρκων Λιβύων και με μια ΑΟΖ με Ελλάδα  μπορεί να απομακρύνει οριστικά από πάνω της την τουρκική βουλιμία κατάκτησής της, να έρχεται εκβιαστικά και να ζητάει απ’ την Ελλάδα να ακρωτηριαστεί από μόνη της, να αυτοευνουχιστεί απλά και μόνο για να έχει όφελος ο Ερντογάν,   απλά και μόνο γιατί  αυτή η ίδια η Αίγυπτος δεν θέλει δήθεν να φορτωθεί την ελληνοτουρκική εχθρότητα. Τότε ας καθίσει να τη φάει η Τουρκία και να την κάνει περιφέρεια της, όπως επί οθωμανικής αυτοκρατορίας!

   Δεν μπορεί η Αίγυπτος, για να μη στεναχωρηθεί πολύ η Τουρκία, να εκβιάζει την Ελλάδα ώστε να αποκοπεί τελείως και οριστικά απ‘ τη Κύπρο και για χάρη της Τουρκίας η Κύπρος να μείνει έρμαιο των τουρκικών ορέξεων.

   Αν ακόμη και σήμερα «η Κύπρος κείται μακράν» να το δηλώσουν, αν δεν είναι θρασύδειλοι, για να το ξέρουν και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τούρκοι ενδιαφερόμενοι. Να το πουν όμως, γιατί αν δεν το πουν, τότε να συμφωνήσουν αμέσως την κοινή ΑΟΖ τους.

   Δεν μπορεί η Αίγυπτος απ’ τη μια μεριά να μη θέλει δήθεν να έρθει σε σύγκρουση με τη Τουρκία και απ’ την άλλη να το φορτώνει στην Ελλάδα και να το πληρώνει η Ελλάδα!!

    Η Ελλάδα  δεν μπορεί να δέχεται να πληρώνει τα σπασμένα Αιγύπτου-Τουρκίας!

   Τελικά, η Αίγυπτος πρέπει να αποφασίσει: ή θα κάνει στα γρήγορα ΑΟΖ με την Ελλάδα επακριβώς με βάση όσων προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας (αρθρο 121 στην απαραβίαστη γενική έννοια και γράμμα)  και η «ευρωπαϊκή ΑΟΖ ή αλλιώς δεν γίνεται τίποτα.

   Δεν μπορεί η Ελλάδα να σέρνεται σαν σκυλάκι πίσω απ’ τα αμφίδρομα, ουσιαστικά εχθρικά συμφέροντα της Αιγύπτου, που θέλει την Τουρκία αλλά και δεν τη θέλει!

   Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κερδίσει με μια τέτοια Αίγυπτο η οποία δεν θέλει ακόμη να ξέρει πού και ποιο είναι το συμφέρον της και ταλαντεύεται ακόμη μεταξύ του ναι-Τουρκία και όχι-Τουρκία.

   Άσε λοιπόν τη Αίγυπτο να βράσει μέσα στο ζουμί της. Ένα είναι το άμεσο συμφέρον της Ελλάδας: αμέσως ΑΟΖ με Κύπρο, αμέσως νόμιμη ΑΟΖ με Κύπρο χωρίς εθνικούς ακρωτηριασμούς, χωρίς απώλειες νησιών, δίχως απώλειες εθνικής κυριαρχίας.

   Υπάρχουν ξένοι παράγοντες που δεν θέλουν ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου; Και εσύ, Έλληνα κυβερνήτη, συμφωνείς; Συμφωνείς γιατί σκέφτεσαι όπως αυτούς ή για να έχεις το κεφάλι του ήσυχο;

   Ηθελημένα επέλεξες την Αίγυπτο ή σε ανάγκασαν οι άλλοι για να απολέσει η Ελλάδα κυριαρχία και δικαιώματα;  Κάτι τέτοιο μας δείχνεις!

   Και εάν τους παρακούσεις και οριοθετήσεις την ΑΟΖ με Κύπρο, τί  νομίζεις πως θα γίνει; Θα σε σκοτώσουν; Θα ρίξουν τη κυβέρνησή σου; Θα σου φορτώσουν οικονομική πτώχευση; Θα βοηθήσουν να σου κάνει πόλεμο η Τουρκία; Ή μήπως τρέμεις μη σε κάνει από μόνη της πόλεμο η Τουρκία, μια Τουρκία η οποία, όπως ξέρεις και μας διδάσκει η Ιστορία, κάνει πραγματικό πόλεμο μόνο στους πιο αδύναμους – και σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι αδύναμη, όσο κι αν Έλληνες και ξένοι πασχίζουν να την κάνουν.

   Αυτά φοβάσαι και συμφωνείς με τους ξένους και ντόπιους παράγοντες; Σαν αυτούς είσαι και εσύ;

   Συγκέντρωσε τον λαό γύρω σου, κάν’ τον μέρος της απόφασής σου να οριοθετήσεις ΑΟΖ με Κύπρο, ζήτησέ του να σε υποστηρίξει, δώσε του την υπερηφάνεια του Έλληνα Ελληνικού, πάρε την κι εσύ, και προχώρα μαζί του στην απόφαση.

   Κυβερνήτη, μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να είσαι εκείνος που θα πουλήσει – για μια δήθεν ειρήνη και ευημερία και ασφάλεια που άλλοι αναξιόπιστοι σου υπόσχονται – τη χώρα των προγόνων σου και τον λαό σου, που θα πετσοκόψει τη πατρίδα του μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί ο εχθρός του.

   Κανείς δεν θα σου κάνει πόλεμο! Άλλο να φοβερίζεις και άλλο να κάνεις πόλεμο. Αυτό κάνει η Τουρκία. Φοβερίζει και απειλεί συνέχεια γιατί ξέρει πως δεν έχει να πάθει τίποτα επειδή εσύ φοβάσαι και δεν αντιδράς δυναμικά

   – και μια οριοθέτηση ΑΟΖ είναι μια δυναμική πράξη!: κάν’ την λοιπόν, αν δεν είσαι ανάξιος -.

   Αν πάψεις να φοβάσαι και να το δείχνεις κιόλας, εκείνος που σε φοβερίζει καταλαβαίνει πως εσύ δεν παίζεις πια το παιχνίδι του.

   Άλλο το να φοβερίζεις και άλλο το να κάνεις πόλεμο. Το να πάρεις την απόφαση να περάσεις απ’ τη φοβέρα στον πόλεμο είναι σαν να πηγαίνεις στο άγνωστο – και το άγνωστο τρομάζει πάντα και τους πάντες, και τους υποτιθέμενους «δυνατούς».  

   Η Τουρκία το ξέρει αυτό πάρα πολύ καλά, γι’ αυτό και φοβερίζει μόνο, γιατί 50 χρόνια τώρα βλέπει πως αρκεί να φοβερίσει λίγο και εσύ υποχωρείς, αμύνεσαι, με τον καιρό συνηθίζεις να αμύνεσαι, δημιουργείς ένα ολόκληρο σύστημα άμυνας και ψυχολογικά αποφεύγεις κάθε λογική    εμπράγματης αντίδρασης; – αυτό που θέλει και η Τουρκία: να σε έχει πάντα κάτω από τη φοβέρα της!

   Από τις φοβέρες όμως ως τον πόλεμο τα πράγματα αλλάζουν διαμετρικά. Και, όσο κι αν η Τουρκία είναι αλαζόνας, ένας πόλεμος δεν είναι ένα παιχνίδι και το ξέρει πολύ καλά.

   Εκείνοι που τρέμοντας λένε: «πόλεμο θα κάνουμε τώρα με τη Τουρκία»; ενδόμυχα σκεπτόμενοι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερισχύσει, ας σκεφτούν μια στιγμή: μα αυτή η τόσο «τρομερή» Τουρκία νίκησε καμιά φορά κάποιον οργανωμένο στρατό για να τη φοβόμαστε τόσο πολύ;

   Ας το σκεφτούν – και από μόνοι τους, αυτοί οι ελεεινοί ριψάσπιδες, αν μπορούν, ας αντιληφθούν ότι η απάντηση στην ερώτηση  είναι: όχι! όχι! όχι!

   Η «τρομερή» αυτή Τουρκία, που κάθε μέρα φοβερίζει, με λόγια και απειλές (πολύ βολικά, γι’ αυτήν1) Ελλάδα και Έλληνες, ουδέποτε στους μοντέρνους καιρούς νίκησε έναν οργανωμένο και συμπαγή στρατό.

   Ουδέποτε! Και θα  νικήσει τον ελληνικό στρατό; Το σκέφτηκαν ποτέ οι Έλληνες που κατεβάζουν  τα πανταλόνια τους και τρέμουν μήπως γίνει πόλεμος και η Ελλάδα καταληφθεί απ’ τη Τουρκία; Οι Έλληνες που εγκληματικά προσπαθούν να πείσουν όλο τον λαό ότι είναι αδύνατον «να τα βάλουμε» με τη Τουρκία, σπέρνοντας εγκληματικά ανύπαρκτο φόβο και υποχωρητικότητα;

   Απ’ το 1974 και μετά όπου κι αν πήγε ο τουρκικός στρατός – αυτός ο τόσο δυνατός τουρκικός στρατός! – σε ποιους επιβλήθηκε;
  •   Στη Κύπρο: μιας μηδαμινής Εθνικής Φρουράς χωρίς όπλα, τανκ, αεροπλάνα. Αν βρισκόταν εκεί η ελληνική Μεραρχία, ούτε στο όνειρό τους δεν θα πατούσαν το πόδι τους εκεί: θα τους είχε πετάξει ζωντανούς στη θάλασσα.
  •   Στο Ιράκ: ενός κατακερματισμένου στρατιωτικού χώρου, διαλυμένου απ’ τους Αμερικανούς.
  •   Στη Συρία: σε μια απλή πολιτοφυλακή Κούρδων εξαντλημένων από χρόνια μαχών και νικών εναντίον του ISIS.  
   Κανέναν οργανωμένο στρατό δεν βρήκαν μπροστά τους, και πάλι όμως δυσκολεύτηκαν πολύ για να επιβληθούν, κι ακόμη όχι ολοκληρωτικά!

   Η «συνήθεια» των Τούρκων είναι να χτυπούν τους αδύναμους.

   Δεν έχουν ποτέ χτυπήσει έναν δυνατό – και ας έρθει κάποιος να μου πει πού έγινε κάτι τέτοιο και πότε, και δεν το αντιληφθήκαμε!

   Η Ελλάδα έχει έναν από τους καλύτερους οργανωμένους και προπαντός πειθαρχημένους στρατούς  στο κόσμο. Και την πιο δυνατό αεροπορία και ναυτικό.

   Ποτέ η Τουρκία δεν θα τολμήσει να μπλεχτεί σε έναν πόλεμο με την Ελλάδα γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά πως στη θάλασσα και στους ουρανούς οι Τούρκοι δεν έχουν καμία δυνατότητα υπερίσχυσης, όσα όπλα κι αν έχουν.

  Όσο για τη στεριά, η ενδεχόμενη εντύπωση των Τούρκων πως, λόγω της αριθμητικής υπεροχής, έχουν κάποιες ελπίδες, μεγάλο λάθος γιατί το έδαφος, η στρατηγική των δυνάμεων ξηράς και η ελληνική  αεροπορία θα τους κάνουν κομμάτια.

   Σε αυτό το σημείο /όμως μια σημείωση επιβάλλεται: εάν η Ελλάδα κατόρθωνε να συνδεθεί με μια αληθινή στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ, τότε οι δυο αεροπορίες τους θα γίνουν οι απόλυτοι κυρίαρχοι των ουρανών σε όλη τη κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.

   Επομένως, ας πάψει μια για πάντα η από τώρα μειοδοτική ελληνική ελίτ τουρκόφιλων και ανθελλήνων να συνωμοτεί προσπαθώντας να σύρει την Ελλάδα σε ταπεινωτικές υποχωρήσεις και προδοτικούς συμβιβασμούς, εδαφικούς τραυματισμούς και κατακερματισμούς, πουλώντας στον Τούρκο κυριαρχία και δικαιώματα, επωφελούμενη από το ότι δεν υπάρχει (ακόμη) στη χώρα εκείνη η «δικαιοσύνη» που θα αναλάβει να την εξουδετερώσει πριν αυτή κατορθώσει να πείσει τους μη έχοντες δική τους βούληση κυβερνώντες να αυτοκτονήσουν την Ελλάδα.                       

   Και, επαναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά:  ζητάμε επιτακτικά όλοι αυτοί οι πασίγνωστοι καθηγητές με την εκτεταμένη ακαδημαϊκή και τηλεοπτική επιρροή τους, να συγκεντρωθούν σε μια μεγάλη ομάδα νουθεσίας και προβολής, να γίνουν το αντίπαλο δέος των γνωστών ιδρυμάτων, et sim., που έχουν παρεισφρήσει και στα κυβερνητικά στρώματα, και να παρέμβουν με δύναμη στη κυβερνητική πολιτική οδηγώντας την στα σωστά μονοπάτια του Ελληνισμού και στις σωστές αποφάσεις που θα αποτρέψουν – εμπλέκοντας ολόκληρο τον ελληνικό λαό μέτοχο 100% της ελληνικής αντίστασης –  οποιαδήποτε ξένη ενέργεια εντεταλμένη να πραγματώσει τα λόγια της Ψαρούδα-Μπενάκη.

   Και ακόμη μια φορά το λέμε, με αναφορά στα όσα παραθέσαμε για τη Τουρκία:

   αμέσως, το γρηγορότερο, κατεπειγόντως η ΑΟΖ με Κύπρο, μαζί με στρατιωτικά γυμνάσια ετοιμότητας στη περιοχή!

   ΑΟΖ ΜΕ ΚΥΠΡΟ!

***

YΓ.  Δεν ξέρω αν στη Τουρκία όλοι αυτοί οι Τούρκοι, που απειλούν και βρίζουν ως και με ανάρμοστες εκφράσεις την Ελλάδα, εμφανίζονται στο «γυαλί» τόσες φορές όσες στα φερέφωνα ελληνικά «κανάλια».

Υποψιάζομαι πως αυτός ο βομβαρδισμός μιας τουρκικής παρουσίας στην ελληνική τηλεόραση γίνεται εξεπίτηδες για να τρομοκρατηθεί ο απλός Έλληνας πολίτης και να φοβηθεί μήπως η Τουρκία κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα. και υποψιάζομαι επίσης πως όλη αυτή η ψυχολογική (αλλά και ψυχεδελική) επιχείρηση επηρεασμού των Ελλήνων πολιτών, υπό τον δήθεν μανδύα της «πληροφόρησης», αποσκοπεί οπωσδήποτε στο να δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα κατωτερότητας και υποταγής στην δήθεν υπερέχουσα, πανταχού παρούσα, αδύνατον να της ξεφύγεις και να αντιμετωπίσεις τουρκική στρατιωτική ισχύς.

Ουσιαστικά τα «κανάλια» εγκληματούν σε βάρος των Ελλήνων πολιτών (λαός) προσπαθώντας να του εμφυσήσουν  αισθήματα υποχωρητικότητας και εξευμενισμού του τουρκικού «θηρίου» (πόσες φορές διάβασα αυτή την ηλίθια λέξη σε άρθρα και γνωστών συγγραφέων!), ώστε «να μη μας κάνει κακό» και «να μπορέσουμε να ζήσουμε ήσυχα και ειρηνικά»!!

Υποθέτω πως κάποιοι θα πρέπει να επέμβουν ώστε να πάψει αυτή η εμφατική «πληροφόρηση τρόμου και φόβου» της τουρκικής αλαζονείας η οποία, έτσι όπως καθημερινά ενσταλάζεται στα μάτια και στ’ αυτιά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εθνική ψυχολογία του λαού, ειδικά των χαμηλότερων πολιτισμικών τάξεων, που είναι και εκείνοι που περισσότερο είναι «δεμένοι» στην «εικόνα» της TV, ενσπείροντας αίσθημα και πεποιθήσεις ανημποριάς και εγκατάλειψης.

Το τί λένε και κάνουν τα «κανάλια» πρέπει να ελέγχονται κάθε μέρα, αυστηρά. Σ τα λόγια, στις εικόνες και στις κρυφές ή φανερές προθέσεις. Όλα έχουν ένα όριο!

Βρισκόμαστε σε πόλεμο, μη το ξεχνάμε.

Κρεσέντσιο Σαντζίλιο
Ελληνιστής  


 29/6/2020


              ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ           




Cretetv Antitheseis

1.
Διεθνές Δίκαιο και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις 
στην Ανατολική Μεσόγειο

 ⭕️ Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική και Κεντρικά Μεσόγειο, ο ρόλος «κλειδί» της Ελληνικής κυριαρχίας σε Αιγαίο και Κρήτη, νότια και ανατολικά, οι Τουρκικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή, και η στρατηγική σκακιέρα με τους εμφανείς και αφανείς πρωταγωνιστές, μεγάλων αλλαγών στην περιοχή μας.
⭕️ Το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, οι θαλάσσιες ζώνες, οι οριοθετήσεις, η επήρεια των νησιών και ο πραγματικός ρόλος υπερεθνικών οργανισμών στην Μεσόγειο.

⭕️ Οι εξελίξεις στην Λιβύη, τα διλήμματα και ο ρόλος της Αιγύπτου, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι μεγάλοι παίκτες ισχύος.

⭕️ Τα δύο αποκαλυπτικά βιβλία για την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας- Ελλάδας, του πρώην συμβούλου ασφαλείας του Τράμπ, Τζον Μπόλντον και των δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη.

▶️ Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, παρεμβαίνει ένας από τους κορυφαίους πανεπιστημιακούς καθηγητές με βαθιά γνώση θεμάτων Διεθνούς Δικαίου, ο Χρήστος Ροζάκης, άλλοτε μέλος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών- Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ

Στην εκπομπή συνομιλούν και παρεμβαίνουν:

▶️ Ο Κωνσταντίνος Γρίβας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Διδάκτορας Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

▶️ Ο Δημήτρης Ξενάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με γνωστικό αντικείμενο την Διεθνή Πολιτική και την Μεσόγειο

▶️ Ο Ναύαρχος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, Κοσμάς Χρηστίδης

▶️ Ο Στρατηγός ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Κωνσταντίνος Γκίνης

Και ακόμη:

▶️ Ο Πρέσβης ε.τ. και Διδάκτορας Ιστορίας, Περικλής Νεάρχου

▶️ Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής Ελληνικών και Κυπριακών ΜΜΕ στις ΗΠΑ

Μία συζήτηση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα των Εθνικών Θεμάτων με φόντο τις μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις νέες ισορροπίες των στρατηγικών συντελεστών ισχύος σε όλο τον πλανήτη.

https://www.anixneuseis.gr/%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%81%ce%bf%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b3-%cf%83%ce%b1%cf%87%ce%af%ce%bd%ce%b7-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5/?fbclid=IwAR0IHZOEsHRBED5wAqhevnejBrQyTpKSH_6MSR9XP-vNdLngCRwcZL1DQDM

29/6/2020




2.
Δεν θα έχουμε πόλεμο – Η Τουρκία χωρίς την σιγουριά εξωτερικής στήριξης ούτε πόλεμο διεξάγει ούτε ενέδρες στήνει.

Με το παρόν θα προσπαθήσω να μοιραστώ με τον αναγνώστη την άποψη πως για τώρα η Τουρκία δεν στοχεύει σε πόλεμο με τους Έλληνες γιατί είναι επικίνδυνο εγχείρημα και δεν έχει την απαιτούμενη εξωτερική στήριξη, κυρίως αυτή της Αμερικής.  Θα ψάχνει όμως για ευκαιρίες ενέδρας πράγμα πιο εύκολο για αυτήν.  Βέβαια, η κατάσταση είναι ρευστή και πολλά μπορούν να συμβούν και να ανατρέψουν κάθε πρόβλεψη. 

Γιατί νομίζω πως η Τουρκία δεν έχει τα προαπαιτούμενα για πόλεμο:  

1.) Προϋποθέσεις πολέμου. Για να θεωρείται μια στρατιωτική πράξη πόλεμος θα πρέπει να συνυπάρχουν τα ακόλουθα τρία στοιχεία: α.) κήρυξη πολέμου από την μια τουλάχιστο χώρα, β.) ανταπόκριση/αποδοχή από την άλλη χώρα και γ.) εκδήλωση πολεμικών εχθροπραξιών.

2.) Ενδο-ευρωπαϊκοί πόλεμοι.  Με βάση τον πιο πάνω ορισμό δεν έχει εκδηλωθεί ούτε ένας πόλεμος τα τελευταία 70 χρόνια μέσα στην Ευρώπη.  Ο βομβαρδισμός της Σερβίας από την Αμερική αποτελούσε πράξη καιροσκοπισμού και εξαλλοσύνης.  Η εισβολή της Κύπρου δεν ήταν πόλεμος αλλά ενέδρα που έστησαν οι Τούρκοι στους δικτάτορες της Ελλάδος και τους εν Κύπρω πραξικοπηματίες, με την βοήθεια του Κίσινγκερ αφού πρώτα ξεγέλασε την Ελληνική πλευρά. 

3.) Ακριβοί σε ζωές πόλεμοι. Κατά την διάρκεια του 20ο αιώνα οι πόλεμοι συσσωρευτικά στοίχισαν τις ζωές 160 εκατομμυρίων ανθρώπων (είδε Spectator).  Όμως, κατά τα πρώτα είκοσι χρόνια του 21ου αιώνα η Ευρώπη κατάφερε να μηδενίσει τους θανάτους από ενδο-Ευρωπαϊκούς πολέμους–μια απίστευτη επιτυχία της Ευρώπης.  Γι’ αυτό, εάν η  Τουρκία κηρύξει πόλεμο αυτό θα αποτελέσει το χειρότερο και πιο επικίνδυνο προηγούμενο για ολόκληρη την Ευρώπη του σήμερα. Η Αμερική δεν θα το επιτρέψει γιατί θα είναι καταστροφικό και για την ίδια

4.) Αλλαγή συνόρων. Μέσα στα πλαίσια της νέας Παγκόσμιας Τάξης η αλλαγή συνόρων θεωρείται ανάθεμα για τις σχέσεις μεταξύ κρατών. Αλλαγή συνόρων θα σήμαινε την απαρχή δεκάδων άλλων πολέμων μεταξύ εθνών που έχουν συνοριακές διαφορές και διεκδικήσεις.  Καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν θα ανεχθεί τέτοια εξέλιξη που θα βυθίσει την Ευρώπη στο χάος.  Αυτό εξηγεί και το γιατί η Τουρκία δεν έχει προσαρτήσει το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου αλλά ούτε και νομίζω πως έχει ανάγκη να το κάνει.  Για τον ίδιο λόγο είναι απίθανο να καταλάβει και να προσαρτήσει Ελληνικά νησιά όσο μικρά και εάν είναι αυτά. Απλά, της το απαγορεύει αυστηρά η ισχύουσα Παγκόσμια Τάξη.  

5.) Περιφερειακοί ηγεμόνες.  Μέσα στους όρους της σημερινής Παγκόσμιας Τάξης οι μεγάλες δυνάμεις δεν ευνοούν την ύπαρξη περιφερειακών ηγεμόνων (νταήδων τύπου Τουρκίας) γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγουν του ελέγχου τους.  Επίσης, μια τέτοια κατάσταση θα δημιουργούσε καταστροφική αστάθεια (‘World Order’ του Κίσινγκερ.)  Οι υποταγμένοι απλά δεν θα κάθονται ήσυχα.

6.) Συνεχής στήριξη Τουρκίας. Ακολουθώντας την πρακτική των τελευταίων 70 περίπου ετών η Αμερική θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία  όπως και πριν γιατί την θεωρεί κλειδί στην πολιτική της ενάντια στην Ρωσία και γι’ αυτό θέλει διακαώς να έχει στενή σχέση μαζί της.  Κύριος στόχος της Αμερικής στην περιοχή μας είναι η Ρωσία και ο περιορισμός της επιρροής της.  Οι Αγγλοαμερικάνοι πάσχουν από μονομανία με την Ρωσία που είναι δημιούργημα του Βρετανικού μίσους ενάντια στους Ρώσους.  Όμως, η στήριξη της Αμερικής προς την Τουρκία δεν στοχεύει στο να  την καταστήσει δράκοντα της Ανατολικής Μεσογείου και κίνδυνο για το Ισραήλ.

7.) Ενέδρες κατά της Ρωσίας.  Από το 1952 που η Τουρκία κατέστη μέλος του ΝΑΤΟ κάθε στρατιωτική της περιπέτεια προϋπόθετε την ανοχή άλλων χωρών και ιδιαίτερα της  Αμερικής.  Μέσω της Τουρκίας η Αμερική, το τελευταίο διάστημα, έστησε τις ακόλουθες τρεις ενέδρες στη Ρωσία: α.) Τούρκικη εισβολή στην Λιβύη μείωσε την εκεί Ρωσική επιρροή, β.) Τούρκικη εισβολή στην Συρία αποδυνάμωσε τη Ρωσική παρουσία και γ.)  Η Τούρκικη εισβολή στο Ιράκ  μείωσε την επιρροή του αντι-αμερικάνικου Σιητικού Ιράν φίλου και υποστηριχτή της Ρωσίας.  Γι’ αυτό, τον λόγο Αμερική και χώρες της Ευρώπης σιωπούν και για τις τρεις τούρκικες εισβολές. Εφόσον με εισβολές η Τουρκία χαλά τα σχέδια της Ρωσίας όλα θεωρούνται ως ‘νόμιμα.’  Βέβαια, με τις εισβολές η Τουρκία εξυπηρετεί τον δικό της σκοπό που είναι η καταστολή των Κούρδων. . 

8.) Καταστροφικός πόλεμος για ΝΑΤΟ. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως η Αμερική δεν θα δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία για πόλεμο με την Ελλάδα γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για το πάσχον από ανίατη ασθένεια και απουσία συνοχής ΝΑΤΟ.   

9.) Απόδειξη πρόκλησης από Ελλάδα.  Για να δώσει η Αμερική έγκριση στην Τουρκία για να επιτεθεί κατά των Ελλήνων (πράγμα σχεδόν αδύνατο κατ’ εμένα) αυτή θα απαιτήσει τις ίδιες αποδείξεις που απαιτεί και από το Ισραήλ πριν του εγκρίνει πολεμική δράση.  Δηλαδή, η Τουρκία θα πρέπει να προσκομίσει στοιχεία ύπαρξης: α.) ‘αναγνωρίσιμης πρόκλησης’ από την Ελλάδα (recognizable provocation) όπως το πραξικόπημα της Χούντας στην περίπτωση της εισβολής στην Κύπρο το 1974, β.) πρόκλησης που να αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα σαν τέτοια (internationally recognizable) και γ.) αναμφισβήτητη αιτία που να δικαιολογεί πυροδότηση εχθροπραξιών κατά τον δεδομένο χρόνο (“reason enough”).  Η Ρωσία κατάβαλε στρατιωτικά την Γεωργία σε χρόνο ρεκόρ γιατί αυτή της είχε επιτεθεί και η πρόκληση ήταν internationally recognizable.  Σε κατάσταση σχιζοφρένειας οι Γεωργιανοί σκότωσαν Ρώσο στρατηγό και 17 στρατιώτες δίνοντας έτσι στην Ρωσία το “reason enough” για να τους επιτεθεί.   Ζώντας σε ψευδαίσθηση η Γεωργία πίστεψε πως θα ερχόταν η Αμερική να την βοηθήσει να νικήσει την Ρωσία— Η ψευδαίσθηση έφθασε στα όρια της αφροσύνης!.

10.)  Έλεγχος τεχνολογίας από προμηθευτή.  Η Τουρκία έχει την ιδιοκτησία των αεροπλάνων, πλοίων και τανκς, δηλαδή έχει ιδιοκτησία του μετάλλου. Δεν έχει όμως ιδιοκτησία της τεχνολογίας γιατί αυτή ανήκει στους προμηθευτές που μπορούν να παραλύσουν τα πάντα σε περίπτωση πολέμου. Άρα, χωρίς άδεια της Αμερικής η Τουρκία δεν μπαίνει σε πόλεμο.

11.) Άρχουσα τάξη. Επίσης, σε περίπτωση πολέμου εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά για την Τουρκία, πράγμα πολύ πιθανόν, η σημερινή άρχουσα τάξη της χώρας και οι οικογένειες τους θα μπουν σε πορεία καταστροφής. Έχουν δημιουργήσει άπειρο αριθμό εχθρών  μέσα στην χώρα και όλοι αυτοί μαζί τους περιμένουν.   

Με υπομονή η Τουρκία αφαιρεί από τους Έλληνες αυτά που θέλει κομμάτι-κομμάτι.   Εφόσον η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως δεν υπάρχει πειστική αποτροπή εκ μέρους των Ελλήνων, θα δημιουργεί επεισόδια και θα καραδοκεί για ενέδρα θερμού επεισοδίου ώστε να αποκομίσει όφελος. Η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει να δημιουργεί επεισόδια εφόσον πιστεύει πως δεν θα βρει ελληνική αντίσταση.  Όταν η Τουρκία νοιώθει πως υπάρχει αποτρεπτική αδράνεια εκ μέρους των Ελλήνων αυτή θα δημιουργεί επεισόδια και ενέδρες που θα καταλήγουν στο να πάρει κάτι από τους Έλληνες. Γι’ αυτό, η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει να δημιουργεί επεισόδια εφόσον νοιώθει πως δεν θα βρει [ελληνική] αντίσταση. 

Ο νοικοκύρης που ζει σε γειτονιά όπου δρα σεσημασμένος ληστής και δεν λαμβάνει μέτρα ασφαλείας για την κατοικία του, με μαθηματική ακρίβεια θα υποστεί τις συνέπειες της απρονοησίας του.  Από μόνος του τις προκαλεί. Δεν είναι δυνατόν ν’ αφήνει τις πόρτες και τα παράθυρα προκλητικά ανοικτά και να έχει την ψευδαίσθηση ότι το σπίτι έχει ασφάλεια. Κατ’ ανάλογον τρόπο, μια χώρα που δεν μεριμνά για αξιόπιστη αποτρεπτική άμυνα δεν μπορεί να παραπονιέται  όταν καταστεί θύμα θερμών επεισοδίων και στημένων ενεδρών.   

Εφόσον ζούμε με την ψευδαίσθηση πως κάποιος αόρατος ‘σύμμαχος’ θα έλθει να μας σώσει και δεν αναβαθμιζόμαστε στρατιωτικά διευκολύνουμε (αν όχι προσκαλούμε) το στήσιμο τουρκικής ενέδρας.  Για τα Ελληνο-Τουρκικά η ιστορία μας λέγει πως όταν ο ‘σύμμαχος’ τελικά θα αναμιχθεί δεν θα είναι για να σώσει εμάς αλλά για να βοηθήσει στο στήσιμο της ενέδρας από την Τουρκία.  Μετά από την τελευταία του συνάντηση με τον Τσάρο στην Αγία Πετρούπολη το 1816, και λίγο πριν αποβιώσει στο Κίεβο, ο Πρίγκιπας Κωνσταντίνος Υψηλάντης φώναξε τον υιό του Πρίγκιπα Αλέξανδρο, μελλοντικό αρχηγό της επανάστασης του 1821, στρατηγό του Ρωσικού Στρατού και aid de camp του Τσάρου. Στην συνάντηση του άφησε αυτό που οι ιστορικοί αποκαλούν σαν  πολιτική διαθήκη, του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, «γιέ μου, μην ξεχάσεις ποτέ πως για να αποκτήσουν την ελευθερία τους οι Έλληνες θα πρέπει να στηρίζονται μόνο στις δυνάμεις τους.» (ίδε, Φιλήμονος Δοκίμιων Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως Αθήναι 1859 τα, 2, σ, 73).  Αυτό τα λέγει όλα.

Να πως η Τουρκία μας πιάνει κομμάτι-κομμάτι.  Πρώτα εγείρει διεκδικήσεις από τους Έλληνες με στόχο να πάρει το μισό από αυτό που ζητά. Ακολούθως περιμένει υπομονετικά. α.) Ήγειρε θέμα Καστελόριζου  πριν από 60  σχεδόν χρόνια με υπονοούμενα και απειλές.  Τελικά τι έγινε;  Ήλθε η Αμερική και  τις το πρόσφερε μέσω του Σχεδίου Άτσεσον για την Κύπρο το 1964. Ευτυχώς βρήκε αντίσταση από την πλευρά των Ελλήνων και  γλύτωσε το Καστελόριζο. Τώρα ζητά από την Ελλάδα να απεμπολήσει την ΑΟΖ Καστελορίζου  και σχεδόν έχει φθάσει στον στόχο της, β.) στο πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974 ο Κίσινγκερ έδωσε στους δικτάτορες της Αθήνας την εντύπωση πως είχαν το πράσινο φως και προχώρησαν. Οι Τούρκοι λούφαξαν;μέχρι να εκδηλωθεί το πραξικόπημα. Τελικά, ως αναμενόταν, ο Κίσινγκερ πήγε με την μεριά των Τούρκων και μας έστησαν  ενέδρα και χάθηκε η μισή Κύπρος, γ.) Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση στην Ευρώπη μετά από την Γαλλία και εν εντούτοις για 30 τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να κηρύξει ΑΟΖ. Και εδώ η Τουρκία αφαίρεσε κομμάτι των δικαιωμάτων των Ελλήνων, και δ.) ενώ στην περίπτωση των Ιμίων η Ελλάδα νόμιζε πως η ‘μεσολάβηση’ της Αμερικής θα ήταν υπέρ του δικαίου τελικά είδε να εκδηλώνεται ενέδρα. Αποτέλεσμα: οι Έλληνες δεν μπορούν πλέον να πατήσουν στα Ίμια χωρίς την άδεια των Τούρκων.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας David Hurst χαρακτηρίζει το Ισραήλ σαν «χώρα που είναι καταδικασμένη να εναποθέτει την πίστη της στην ισχύ των όπλων».  Για μας θα έγραφε: «Οι Έλληνες είναι καταδικασμένοι να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις δικές τους δυνάμεις και να μην εμπιστεύονται κανένα.»  Εδώ που φθάσαμε τρία είναι τα ενδεχόμενα: α.) πόλεμος, β.) μη πόλεμος και μη ειρήνη (το πιο πιθανό) και γ.) διπλωματική διευθέτηση.  Και τα τρία σενάρια απαραίτητα απαιτούν από εμάς σύγχρονο εξοπλισμό και στέρεα και πειστική  αποτρεπτική δύναμη.  Η μοίρα μας είναι η ίδια  μ’ αυτή που ήταν και πριν τέσσερεις χιλιάδες χρόνια όπου το αδύνατο αποτελούσε για μας ηττοπάθεια και το απορρίπταμε.

Άρης Πετάσης*

*Συγγραφέας του βιβλίου: Leadership Triumphs & Failures, 2019, Amazon.co.uk & Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου Πανεπιστημίου Αεροπορίας Μόσχας.    E–mail: arispetasis@youtheleader.com

https://infognomonpolitics.gr/2020/06/den-tha-echoume-polemo-i-tourkia-choris-tin-sigouria-exoterikis-stirixis-oute-polemo-diexagi-oute-enedres-stini/?fbclid=IwAR2hXjc-3ry3UNSOR8DW7zgfFBQ3VVQXbIPUht72u22BnIzTmraMfQr3zcY


  28 Ιουνίου 2020



   ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   

Μέτωπο Μακρόν – Πούτιν «φρενάρει» τα σχέδια Ερντογάν στη Λιβύη

Ελληνοτουρκικά: Ο φόβος του Κίσινγκερ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…

Δεν έγιναν τυχαία οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη
 για το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού: Όχι…