Οι αδυναμίες της Επιχείρησης «Ειρήνη» στην Λιβύη!



Οι αδυναμίες της Επιχείρησης «Ειρήνη» 
στην Λιβύη!

Την 31 Μαρτίου 2020 ανακοινώθηκε από την ΕΕ η επίσημη έναρξη της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ (IRINI), όπως είχε αποφασισθεί (17 Φεβρουαρίου 2020) μετά τα φτωχά αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη. Στην συνέχεια για τον σκοπό αυτό, αναπτύχθηκε αεροναυτική δύναμη με εναέρια, θαλάσσια και δορυφορικά μέσα των χωρών της ΕΕ, η οποία έχει αποστολή να διασφαλίσει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που αποφασίσθηκε από το ΣΑ/ΟΗΕ, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, παράλληλα όμως και με άλλα καθήκοντα.

α. Η αποστολή η Διοικητική Οργάνωση και τα μέσα της επιχείρησης

Ειδικότερα, η κύρια αποστολή της δύναμης είναι να διεξάγει επιθεωρήσεις/νηοψίες πλοίων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη (σύμφωνα με την απόφαση ΣΑ/ΟΗΕ 2292/2016 για το εμπάργκο όπλων).

Υπάρχουν και δευτερεύοντα καθήκοντα της επιχείρησης “EUNAVFOR MED IRINI” είναι επίσης:

Να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη

Να συμβάλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στην εκπαίδευση της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης

Να συμβάλει στην εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων μέσω της συλλογής πληροφοριών και της αεροπορικών περιπολιών

Της «Ειρήνης» ηγείται επιχειρησιακά από το Στρατηγείο της ξηράς (στην Ρώμη) ο Ιταλός Αντιναύαρχος Φάμπιο Αγκοστίνι, με υποδιοικητή τον Γάλλο Αντιναύαρχο Jean Michel Martinez. Ο εν πλω διοικητής αποφασίσθηκε να εναλλάσσεται μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας ανά εξάμηνο . Τώρα είναι ο Ιταλός Αντιναύαρχος Ettore Socci

Τα μέσα που αρχικά αναπτύχθηκαν ήταν η γαλλική Φρεγάτα FS JEAN BART η οποία αποχώρησε όταν ανέλαβε καθήκοντα η Ελληνική Φ/Γ Σπέτσες. Αυτήν την στιγμή στην αποστολή μετέχουν εκτός από την Ελλάδα με την Φ/Γ Σπέτσες και Το Λουξεμβούργο με ένα αεροσκάφος (LUX SW3 Merlin III), η Πολωνία επίσης με ένα αεροσκάφος (POL – 28B1R ANTONOV BRYZA) και η Γερμανία με ένα αεροσκάφος επίσης (GER – PC3 ORION)

β. Επιχειρησιακά Προβλήματα, Δυνατότητες και Ευκαιρίες

Η επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ αποφασίσθηκε να δράσει αρκετά μακριά από τις ακτές τις Λιβύης, στην Ανατολική κυρίως Μεσόγειο (για να μην αποτελούν τα πολεμικά πλοία κίνητρο για να τα προσεγγίσουν βάρκες μεταναστών για διάσωση), επειδή διαφωνούν ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι τα πλοία που μεταφέρουν όπλα στη Λιβύη μπορούν να περάσουν και από άλλες περιοχές, λιγότερο έως καθόλου επιτηρούμενες.

Ήδη αυτό διαπιστώθηκε πολλές φορές να συμβαίνει, με διελεύσεις αεροσκαφών και εμπορικών πλοίων ναυλωμένων από Τουρκία που μετέφεραν και ξεφόρτωσαν οπλικά συστήματα, όπλα, Τούρκους στρατιωτικούς και παραστρατιωτικές μονάδες στην Τρίπολη, χωρίς να ελεγχθούν από κανένα.

Και μάλιστα στις αρχές του μηνά, όταν στην περιοχή επιχειρούσε η Γαλλική Φρεγάτα, εντοπίστηκε μεγάλο φορτηγό πλοίο να σπάει το εμπάργκο και να καταπλέει στην Λιβύη, όπου ξεφόρτωσε τανκς, χωρίς να το εμποδίσει κανείς.

Παρ όλες αυτές τις δυσκολίες, η επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ είναι ευκαιρία για μας όχι μόνο για να συμμετάσχουμε δυναμικά και να μπούμε στο παιχνίδι των αποφάσεων από όπου μας έχουν αποκλεισμένους, αλλά κυρίως για να καταγράφουμε όλες τις παραβιάσεις των αποφάσεων του ΣΑ/ΟΗΕ από την Τουρκία (όπως έγραφα σε συγκεκριμένο άρθρο την 2-4-2020 στο Liberal, όταν ξεκινούσε η επιχείρηση Ειρήνη). ,

Επισήμανα δε τότε, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει είναι να ανεχθεί η ΕΕ τυχόν δυναμική αντίδραση της Τουρκίας στο εμπάργκο, χωρίς η επιχειρησιακή διοίκηση της επιχείρησης (και οι χώρες που συμμετέχουν) να έχει την επιθυμία να διατηρήσει τις ναυτικές δυνάμεις στη περιοχή για να μην εμπλακούν, εξαντλώντας μόνο σε ρητορικό επίπεδο τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν.

Επίσης επισήμανα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να είμαστε δέσμιοι των επιχειρησιακών εντολών του διοικητού της Δύναμης και του στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, εάν ενδεχομένως θέλουν να ανασταλεί η όποια δράση οδηγεί σε αντιπαράθεση με την Τουρκία.

γ. Η προσπάθεια νηοψίας από την “Φ/Γ Σπέτσες”

Προχθές αυτό ακριβώς συνέβη:

Η Φ/Γ Σπέτσες εντόπισε το φορτηγό πλοίο “CIRKIN” με σημαία Τανζανίας, να πλέει προς την Λιβύη με την συνοδεία τριών Τουρκικών Φρεγατών. Στις αναγκαίες ερωτήσεις για τον προορισμό του το φορτίο κλπ, το πλοίο απάντησε ότι βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Στις επίμονες ερωτήσεις της Ελληνικής Φρεγάτας που επιχειρούσε με το καπέλο της ΕΕ για την εφαρμογή απόφασης του ΣΑ/ΟΗΕ, Την ίδια απάντηση έδωσαν και οι φρεγάτες που συνόδευαν το εμπορικό πλοίο.

Ο επιβαίνων διοικητής της δύναμης Ιταλός Αντιναύαρχος ανέφερε το γεγονός στην ανωτέρα διοίκηση στην Ρώμη και έλαβε εντολή να εκτελέσει αναγκαστική νηοψία η Φ/Γ Σπέτσες στο εμπορικό εν πλω με το Ε/Π και με καταρρίχηση βατραχανθρώπων στο κατάστρωμα του. Όταν όμως το Ε/Π προσέγγισε το εμπορικό για να εκτελέσει την ενέργεια, απειλήθηκε από τις Τουρκικές Φ/Γ, οπότε το Ε/Π έλαβε νέα οδηγία να επιστρέψει και η Φ/Γ να συνεχίσει την παρακολούθηση των κινήσεων του εμπορικού.

δ. Χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων προς όφελος του ΟΗΕ 
και περιορισμοί

Είναι γεγονός ότι αποστολές πολυεθνικές στα πλαίσια αποφάσεων του ΣΑ/ΟΗΕ για εμπάργκο, ιστορικά σπάνια κατέφευγαν σε δυναμικές ενέργειες. Κατά κανόνα λειτουργούν δια της παρουσίας αποτρεπτικά (χωρίς απειλή επιθετικής ενέργειας), ελέγχουν και καταγράφουν τα γεγονότα, τα οποία στην συνέχεια τα αναφέρουν στις επιχειρησιακές αρχές (στην περίπτωση μας της ΕΕ) και εκείθεν ενημερώνεται το ΣΑ/ΟΗΕ.

Επίσης η αποστολή της επιχείρησης δεν είναι πολεμική. Συγκεκριμένα, επιδιώκει την ειρήνευση στην Λιβύη μέσω της ενίσχυσης και υποστήριξης των ενεργειών που οδηγούν στην κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη :

«Only political solutions and the full respect of the UN arms embargo will bring a solution to the Libyan crisis. But diplomacy cannot succeed unless it is backed by action. This operation will be essential and a clear contribution to promoting peace in our immediate neighborhood through a permanent ceasefire».

ε. Ενέργειες που πρέπει να γίνουν

Συνεπώς καλώς έπραξε η Φ/Γ Σπέτσες με δεδομένη την αποστολή της και εφόσον επ’ αυτής επέβαινε και ο Ιταλός Διοικητής εν πλω.

Ο Ιταλός Αντιναύαρχος που ηγείται της επιχείρησης από το Στρατηγείο της Ρώμης, έχει την ευθύνη να ενημερώσει όχι μόνο την Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και τις συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ στην αποστολή.

Είναι επίσης αναγκαίο να γίνει πλήρης αναφορά και στο ΣΑ/ΟΗΕ από τον Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και διαβήματα προς την Τουρκία για την παραβίαση της απόφασης του ΣΑ/ΟΗΕ και για την επιθετική της στάση.

Γιατί η απειλή και ο οιοσδήποτε εγκλωβισμός με ραντάρ ελέγχου οπλισμού και βλημάτων συνιστά επιθετική πράξη στο Διεθνές Δίκαιο και οπωσδήποτε μπορεί να επιφέρει άμεση αντίδραση για αυτοάμυνα, επειδή η απειλή προσβολής είναι σαφής και άμεση.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι συνήθως οι χώρες που έσπαγαν το εμπάργκο σε ανάλογες περιπτώσεις, το έκαναν μόνο με ναυλωμένα πλοία άλλης σημαίας, κρύβοντας τον ρόλο τους. Η Τουρκία όμως έχει αποθρασυνθεί πλέον και συνοδεύει εμφανώς με πολεμικά πλοία της τα εμπορικά πλοία που σπάνε το εμπάργκο. Τίθεται δηλαδή καταφανώς έναντι της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων του ΣΑ/ΟΗΕ.

Εάν δε συνυπολογίσουμε ότι στην συνέχεια του πλου της η ομάδα των Τουρκικών Φρεγατών με το εμπορικό, συναντήθηκε με πλοία της Νατοϊκής επιχείρησης “Sea Guardian”, τα οποία απειλήθηκαν επίσης από τις Τουρκικές Φρεγάτες με εγκλωβισμούς ραντάρ κατεύθυνσης βλημάτων και οπλικών συστημάτων (όπως δημοσιεύθηκε από έγκυρα μέσα), τότε το θέμα καθίσταται ακόμη πιο σοβαρό και για το ΝΑΤΟ, αφού πλοία χωρών του ΝΑΤΟ υπό Νατοϊκή Σημαία και σε Νατοϊκή Αποστολή απειλήθηκαν άμεσα. Και ναι μεν δεν αντέδρασε η Νατοϊκή δύναμη (ενδεχομένως οι Τούρκοι να την πέρασαν ως δύναμη της ΕΕ για την επιχείρηση Ειρήνη), όμως το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί εσπευσμένα σε επίπεδο υπουργών στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ για την ανάληψη αναγκαίων ενεργειών.

Όσον αφορά την χώρα μας, σίγουρα η διαμάχη δεν είναι και δεν πρέπει να εμφανισθεί ως Ελληνοτουρκική, (όπως προσπάθησε να το εμφανίσει η Τουρκία), όμως οι απειλές (επιθετικές ενέργειες) που έγιναν από τα Τουρκικά πλοία προς την Φ/Γ Σπέτσες (που μετείχε σε ευρωπαϊκή επιχείρηση με Ευρωπαϊκή Σημαία) θα πρέπει να επισημανθούν και να γίνει επίσημο διάβημα από την χώρα μας στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Είναι σημαντικό όμως να μην ολιγωρούμε σε κάθε τέτοια επιθετική συμπεριφορά και παρανομία της Τουρκίας, με όποια σημαία και αν δρούμε.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθούν κατάλληλες οδηγίες στην Ελληνική Φ/Γ που μετέχει κάθε φορά στην αποστολή αυτή, ώστε αφενός να διασφαλίσουμε την ικανότητα αποτελεσματικής αυτοάμυνάς της, αφετέρου να μπορέσει να εκτελέσει την αποστολή της με τους καλύτερους όρους για την χώρα μας. Επίσης θα πρέπει να προετοιμασθούμε κατάλληλα για τους δυνητικούς τρόπους αντίδρασης σε ανάλογα περιστατικά, όταν θα μετά μερικούς μήνες έλθει η σειρά για να αναλάβει την επιχειρησιακή διοίκηση εν πλω ο Έλληνας Διοικητής.

AP Photo/Matthias Schrader

  Στέλιος Φενέκος,
 υποναύαρχος ε. α. και πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών


 14 Ιουνίου 2020 


             ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           





1.
Εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη: Η ΕΕ μπορεί (και θέλει) να το επιβάλει;

Η Τουρκία δεν έχει κρύψει την –πολιτική και υλική– στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση της Τρίπολης, της οποίας ηγείται ο Φαγέζ αλ-Σάρατζ. Παραβιάζει δε συστηματικά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί σε βάρος της Λιβύης από τον ΟΗΕ, αρχικά το 2011 και με νέα απόφαση το 2018 – όπως κάνουν και όσοι βρίσκονται στο πλευρό της αντίπαλης πλευράς, δηλαδή των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ.

Τον Δεκέμβριο του 2019, για του λόγου το αληθές, η έκθεση των 376 σελίδων που παρέδωσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας αναφορικά με τις επιδιώξεις του Ταγίπ Ερντογάν και τις τακτικές που χρησιμοποιεί, καθώς τα περιστατικά είναι αλλεπάλληλα και αδιάψευστα.

Αλλά και τον περασμένο Μάρτιο, δορυφορικές φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε το βρετανικό BBC έδειξαν τρία φορτηγά πλοία να φορτώνονται με οπλικά συστήματα στο λιμάνι της Μερσίνας στις 4 Ιανουαρίου και από εκεί, με τη συνοδεία δύο φρεγατών, να αναχωρούν για την Τρίπολη. Τον Μάρτιο, επίσης, η γαλλική φρεγάτα Προβάνς, η οποία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αποστολή τήρησης του εμπάργκο, ανάγκασε άλλο τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά να αλλάξει δρομολόγιο – ενώ κάτι ανάλογο είχε κάνει και το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ τον Ιανουάριο.

«Κλειδί» για την αλλαγή σκηνικού

Ο διαρκής εξοπλισμός του ενός στρατοπέδου από την Τουρκία, άλλωστε, δια θαλάσσης και αέρος, είναι και ο βασικός λόγος για την αλλαγή της εικόνας στα πεδία των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες. Εκεί, δηλαδή, όπου οι δυνάμεις της Τρίπολης έχουν απωθήσει τους αντιπάλους τους και έχουν σπάσει την πολιορκία της πρωτεύουσας, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να βρίσκονται κοντά στην κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης της Σύρτης. Δεν υπάρχει, μάλιστα, αμφιβολία ότι όλα αυτά δε συμβαίνουν εν γνώσει της διεθνούς κοινότητας.

Αυτό αποδείχθηκε και χθες, σε ανάλογο επεισόδιο που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Λιβύης – με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά, όλα έδειχναν ότι το τουρκικό φορτηγό θα έφτανε τελικά στον προορισμό του. Φαίνεται δε πως η Άγκυρα είχε φροντίσει να καλύψει το δρομολόγιό του με ισχυρά στρατιωτικά μέσα, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις φρεγάτες που το συνόδευαν άμεσα, καθώς και άλλες τέσσερις οι οποίες βρίσκονταν ήδη στην Τρίπολη.

Οι ίδιες πληροφορίες –οι οποίες δεν έχουν διαψευστεί– εγείρουν όμως και σημαντικά ερωτήματα για τη στάση της διοίκησης των ναυτικών μονάδων που συμμετέχουν στην (πολυδιαφημισμένη) ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη».

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι αρνήθηκαν τη νηοψία που επιχείρησε το ελικόπτερο το οποίο απονηώθηκε από την ελληνική φρεγάτα Σπέτσαι – και μάλιστα σε απειλητικό τόνο, με τη δήλωση ότι το πλοίο «βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας» – ο Ιταλός αξιωματικός που έχει την ευθύνη επέλεξε να μην δώσει συνέχεια.

Ουδείς μπορεί να φανταστεί ότι ο εν λόγω στρατιωτικός ενήργησε μόνος του και αυθαίρετα. Οι αποφάσεις του υπαγορεύονται από τις οδηγίες τις οποίες έχει λάβει αφενός από τη Ρώμη και, αφετέρου, από τις Βρυξέλλες – ως εκ τούτου, είναι πολιτικές.

Αυτό σημαίνει πως η ΕΕ οφείλει να πάρει θέση, με σαφήνεια: Ισχύει ή όχι το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη και για όλα τα στρατόπεδα του πολέμου που διεξάγεται εκεί; Είναι η ίδια σε θέση να επιβάλει την εφαρμογή του (όπως κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ή ακόμη και της Ρωσίας και της Κίνας, σε περιπτώσεις που τους αφορούν άμεσα) ή όχι; Ή αυτό που θα γίνεται στην πράξη θα εξαρτάται από το ποιος διοικεί την δύναμη στη Μεσόγειο –και όταν είναι οι Ιταλοί θα αφήνουν να περνούν τα φορτία όπλων προς τον αλ-Σάρατζ, ενώ από την πλευρά τους οι Γάλλοι θα επιτρέπουν τα αντίστοιχα προς τον Χαφτάρ.

Γιώργος Παυλόπουλος

https://www.liberal.gr/world/
i-ee-mporei-kai-thelei-na-to-epibalei/306841

  11 Ιουνίου 2020 


2.
Ανάξιοι οι Ευρωπαίοι: Παρακαλούν “γονατιστοί” τους Αμερικανούς 
να διασώσουν την επιχείρηση IRINI

 Εάν δεν επρόκειτο για τραγωδία θα μιλούσαμε για την πιο μεγάλη κωμωδία. Αναφέρομαι στην επιχείρηση IRINI της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει στόχο να εφαρμόσει το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών για να αποτραπεί η ροή όπλων και πυρομαχικών στη Λιβύη.

Στέφθηκε από την απόλυτη αποτυχία, διότι οι Ευρωπαίοι αποδεικνύονται, εκτός όλων των άλλων, και ανίκανοι. Ανέλαβαν την επιχείρηση, προφανώς για να μην την πραγματοποιήσουν… Δεν μπορούμε να σκεφθούμε κάτι άλλο. Διότι η μόνη χώρα που πραγματικά υλοποίησε την απόφαση είναι η Ελλάδα.

Οι υπόλοιπες χώρες, που διαθέτουν Πολεμικό Ναυτικό, δεν συμμετέχουν. Ακόμα και η δέσμευση της Γαλλίας είναι αναιμική. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να κάνουν τους …τροχονόμους στους Τούρκους, που έχουν μεταφέρει τεράστιες ποσότητες οπλισμού στη Λιβύη.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο συνομίλησε με τον κ. Μπορέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας και έχει μεγάλη σημασία ότι συζήτησαν βασικά το μείζον θέμα της επιχείρησης IRINI. Η αίσθηση είναι ότι οι Βρυξέλλες παρακαλούν την Ουάσιγκτον να αναμειχθεί στην επιχείρηση.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή το επεισόδιο μεταξύ των Τούρκων λαθρεμπόρων όπλων -το ίδιο δηλαδή το τουρκικό κράτος- και της ελληνικής φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ που εκπροσωπούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιχείρηση παρεμπόδισης της αποστολής όπλων και πυρομαχικών στη Λιβύη.

Ως γνωστό, οι Ευρωπαίοι επέτρεψαν στους Τούρκους να συνεχίσουν ανενόχλητοι. Αν ήταν να ξοδέψουν ασύστολα τα χρήματα των λαών της Ευρώπης θα έβρισκαν τον τρόπο. Την Τουρκία δεν μπορούν να την σταματήσουν!
(...)



 H ΣΥΝΕΧΕΙΑ TOY ΑΡΘΡΟΥ  ΕΔΩ:
 https://hellasjournal.com/2020/06/anaxii-i-evropei-parakaloun-gonatisti-tous-amerikanous-na-diasosoun-tin-epichirisi-irini/



3.
Οι Τούρκοι "λόκαραν" γαλλική φρεγάτα 
– Ο Ερντογάν τα παίζει όλα στη Λιβύη.

Δραματική συνέχεια είχε το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο που έπλεε προς τη Λιβύη, συνοδευόμενο από τρεις τουρκικές φρεγάτες, καθώς πέρασε ανενόχλητο από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής επιχείρησης IRINI που έχουν ως αποστολή την τήρηση του εμπάργκο όπλων στην αφρικανική χώρα. Η τουρκική ναυτική δύναμη δεν δίστασε να απειλήσει πλοία συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ, δείχνοντας κατάφορα ότι ο Ερντογάν δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε καν τις συμφωνίες που υπογράφει.

Μετά την εμπλοκή με την ελληνική φρεγάτα “ΣΠΕΤΣΑΙ”, η οποία μετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση, την άρνηση πλοιάρχου τουρκικής φρεγάτας να γίνει νηοψία στο ύποπτο, με σημαία Τανζανίας, πλοίο "Cirkin" και την εντολή του Ιταλού διοικητή η επιχείρηση να περιοριστεί απλώς σε παρακολούθηση, οι Τούρκοι ξεπέρασαν κυριολεκτικά κάθε προηγούμενο.

Υψηλά ιστάμενη πηγή, που είχε ρωτηθεί την Παρασκευή το απόγευμα από το SLpress.gr, επιβεβαίωσε πληροφορίες που το βράδυ της Παρασκευής μετέδωσε και ο Γιώργος Σαχίνης στον “Κρήτη TV”. Ότι δηλαδή, λίγη ώρα αργότερα από το περιστατικό με την ελληνική φρεγάτα, πλησίον του ύποπτου πλοίου και της τουρκικής νηοπομπής βρέθηκε μια γαλλική και μια ιταλική φρεγάτα που μετείχαν στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση Sea Guardian.

Επιθετική ενέργεια 

Μία από τις τουρκικές φρεγάτες “λόκαρε”, κατά την στρατιωτική ορολογία, το γαλλικό πολεμικό πλοίο, προβαίνοντας σε μια επιθετική και απαράδεκτη για συμμαχική χώρα ενέργεια. Με την ενέργεια αυτή, η Άγκυρα έκανε σαφές ότι θα υπάρξει χρήση ένοπλης βίας, εάν παρεμποδιστεί ο πλους. Το ενδιαφέρον είναι ότι η γαλλική φρεγάτα αποχώρησε. Το ίδιο έκανε και το ιταλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο είχε αποφύγει να πλησιάσει.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο δεν απαντήθηκε από τη γαλλική πλευρά. Για την ακρίβεια, το Παρίσι φρόντισε να κρατήσει το περιστατικό μυστικό. Ίσως, επειδή ο Μακρόν τρέχει αυτές τις ημέρες να διαψεύσει τα σενάρια που τον θέλουν να παραιτείται και να πηγαίνει σε εκλογές. Παραλλήλως ετοιμάζεται για το διάγγελμα της Κυριακής, δύο εβδομάδες πριν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών δημοτικών εκλογών.

Στο Στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη έχει προκληθεί αναστάτωση από την τουρκική συμπεριφορά. Για πρώτη φορά έχουμε εκδήλωση τουρκικών επιθετικών ενεργειών εναντίον στρατιωτικής δύναμης άλλων χωρών της Συμμαχίας, πέραν της συνήθους, διαρκούς και αδιάλειπτης πρόκλησης εναντίον της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο, όταν δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας επιθετικής ενέργειας εναντίον ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων ούτε καν από τη Ρωσία.
(...)

https://slpress.gr/diethni/
lokaran-galliki-fregata-o-erntogan-ta-paizei-ola-sti-livyi/

 14 Ιουνίου 2020